SÄKERHETSUTRUSTNINGAR


2014-11-18

Isdubbar


Allmäntdubbar_01.jpg (4966 bytes)

Isdubbarna kallas världens billigaste livförsäkring. Detta är inte bara tomma ord utan är en verklighet. Att hamna i en vak utan isdubbar innebär attt det är oerhört svårt att ta sig upp. Du försätter inte bara dig själv i stor fara utan också andra pimpelfiskare eller skridskoåkare. I en krissituaion kanske det innebär att de måste kasta sig i vaken för att få upp dig. Det är således mycket oansvarligt och vårdslöst att ge sig ut på naturis utan isdubbar. En omedelbar diskning blir dessutom resultatet om du inte har dubbar och livlina på / med dig vid fisketävlingar.

Placering

Isdubbarna ska sitta högt upp och hårt åtdragna runt kragen. Om de inte sitter åtdragna finns det risk att de lossnar eller snurrar runt och hamnar på ryggen vid en eventuell plurrning.

Användning

Isdubbarna ska dras rakt ut från kroppen. Spetsarna är mycket vassa och kan göra stor skada om de inte avlägsnas från kroppen så fort som möjligt. Träna gärna på detta hemma i lugn och ro. Se också till att de är rätt upplindade och att plast/skinn inte börjat spricka. På flera simhallar företas ibland kurser anordnade av olika idrottsförbund, där du på ett konstgjort "isflak" kan träna plurrning och ta gärna på dig avlagda rena kläder inklusive en avlagd vinterjacka för att simulera ett skarpt läge.

ÖvrigtVisselpipa.jpg (3842 bytes)

Alla isdubbar bör vara försedda med en visselpipa i plast. Det är inte säkert att någon ser eller hör dig plurra varför en stark visselsignal kan vara din enda möjlighetet att påkalla uppmärksamhet. Missbruka dock aldrig visselpipan. Det kan tyckas löjligt att påpeka något sådant, -men man har allt för ofta sett små barn vissla i dem på skoj. Som förälder bör du där ta ett stort ansvar och säga ifrån.

Ispik


Allmänt

Ispiken är ett "känselspröt" för att undersöka isens beskaffenhet med och skall inte förväxlas med isbillen som är ett alternativt håltagningsredskap till isborren.
I nödfall så kan dock isbillen användas för samma sak om än att den är otympligare och inte ger samma korrekta indikationer som ispikens trapets nedan.


Ispiken är normalt utformad på ett sådant sätt att ett hugg resulterar i:
  1. Pikens spets går rakt genom isen. Isen brister snart. Lägg dig ned på isen och dra dig försiktigt tillbaka.
  2. Pikens spets går halvvägs genom isen. Isen håller kanske men du bör snarast vända dig om och gå tillbaka mot starkare is.
  3. Pikens spets gör knappt någon inverkan. Isen håller. Du kan gå vidare,-men kontrollera isen med jämna mellanrum.

Kastlina


Allmänt

Kastlina, eller livlina, kan vara den enda utvägen att få upp en nödställd ut en vak. Det är därför mycket viktigt att alla har en lina i sin utrustning. Kastlinan ska vara monterad på ett sådant sätt att den går att nå utan problem,-den får inte ligga t.ex. i skryllan. Den bör också kunna användas av den som ligger i vattnet. Dessutom så är det obligatoriskt på samtliga pimpeltävlingar idag med livlina på samtliga fiskare!

Kastlinor

Det finns lite olika utföranden på kastlinor. Gemensamt för dem alla är att de har en ögla i enda änden som man kan placera handen i. En kastlina ska också alltid ha en tyngd i kaständen så den styr på isen/i luften. Nedan ser du några olika modeller. När du väljer en kastlina så välj en kompakt modell som du lätt kan fästa med en hake i din pimpeloverall eller dina byxor!

lina_02.jpg (6734 bytes)

lina_03.jpg (9629 bytes)

lina_04.jpg (5286 bytes)

Den klassiska Hansalinan är den vanligaste kastlinan som man ser t.ex. skridskoåkare använda. Funktionell och tillförlitlig. Andra tillverkare har liknande kastlinor varav en del fungerar bra medan andra fungerar sämre. Några tillverkare har något mer kompakta kastlinor(Bästa valet för oss fiskare). Tunnare lina som kanske tvinnar sig lättare kan motiveras med att den är enklare att kasta när man ligger i vattnet

Tips

Passa på att prova din kastlina t.ex när det inte finns bärbara isar och du ändå inte kan åka iväg för att pimpla. Ta ändå en förmiddag och träffa dina fiskekompisar ändå,-fika tillsammans och gör detta istället:
Märk upp ett område och tävla mot varandra i vem som kommer närmast. Det är både roligt och lärorikt och ger dig erfarenheter som kan komma väl till pass i en nödsituation.


OM OLYCKAN ÄNDÅ SKULLE VARA FRAMME...

Plurrningsteknik


Allmänt

Trots säkerhetstänkande händer det ibland att isen brister. Att i ord beskriva en plurrning går inte. Kroppen kommer i chocktillstånd. Det är mycket viktigt att ta det lugnt. Man har god tid på sig innan kroppens kyls ned. Rätt klädd kan du ligga still i en vak i mer än 20 minuter.

Vänd tillbaka

Med en flytoverall eller ryggsäck full av luft flyter du högt i vattnet. Vänd dig åt det håll du kom ifrån. Där vet du ju att isen håller!

Isdubbar,livlina

Lösgör dina isdubbar och hugg tag i isen framför dig. Sannolikt spricker isen åter men efter några försök får du säkert fäste.
Har du din kollega i närheten så använd livlinan och bli uppdragen ur vaken...

Benspark

Sparka med benen så du ligger horisontellt i vattnet. Detta underlättar uppstigningen mycket väsentligt. Undvik att ha fötterna under iskanten framför dig!

Dra dig upp

Nu kan du enkelt dra dig upp ur vaken. Även nu kan det hända att isen spricker framför dig. Tappa dock inte modet utan försök igen. Snart bär isen. Börja med att rulla dig bort från vaken den första biten. Fortsätt sedan krypandes på isen tills du nått säker is. Be dina vänner om hjälp att komma till värme eller ta dig dit så snart som möjligt. Uppsök närmaste hus och försök inte köra hem själv innan du fått litet hjälp med ombyte,varm dryck etc.
Ett badlakan och ett ombyte bör ligga i bilen alltid!

Dina fiskeredskap...

Väl uppkommen på isen med livet i behåll så kan chocken göra att man tappar omdömet,-din utrustning står kanske kvar vid vaken...
En sak gäller - försök I-N-T-E hämta din utrustning (...även om det känns svårt...) utan låt den stå kvar, -bättre är det att en kollega ordnar detta om det nu går. Man skall inte riskera livet för något som går att ersätta. Din hemförsäkring omfattar sannolikt en sådan förlust om du har tecknat en liten tilläggsförsäkring och tänk på att förlusten ändå högst rör sig om 2 -3 tusenlappar, kanske mindre. Och livet är väl värt mer än så ?


Att larma med din mobiltelefon...

I dagens tekniksamhälle så har man som regel alltid med sig en mobiltelefon. Denna brukar ha en viss tålighet mot väta eller är inkapslad med ett vattenskyddat hölje. Därför är det mycket klokt att larma och meddela anhöriga att du har gått i plurret genom isen. Kanske känner du en person nära fiskevattnet där du gått igenom, att ringa, som kan komma till undsättning på kortare tid.

Dock så bör man helst vara minst två när man beger sig ut på isfiske som ett generellt och klokt råd!