ISEN I ORD OCH BILD - 42018-03-13

Här fortsätter bildgalleriet.


III - När isen blir farlig...


Gammal råk som återfrusits av kärnis men ändå kan isen vara tunn och kanske ej bär så bra här.


Ett större område som öppnat sig men återfrusit och isen kan vara förrädiskt tunn på denna typ av ställe. Immeln 2003.


En klassisk råk som denna på Vombsjön går ofta över hela sjön. Råkarna styrs av djupskillnader under vattnet.


Råken uppkommer när ismassorna utvidgar sig och drar ihop sig särskilt på senvintern då kontrasterna mellan dag och nattemperaturer är stora.


Man skiljer på lyft och sjunkråkar. Detta är en lyftråk där iskanterna böjts uppåt.
Sjunkråkens kanter är böjda nedåt och anses som mycket farligare men är oftast mer sällsynt än lyftråken.En råkpassage är ett kritiskt moment och går man på fel ställe kan plurrning vara ett faktum.


Vid mildväder som varar länge bryts isen ned. Sprickor och hål vidgas och detta var ett pimpelhål som nu antagit denna groteska form.
Isen börjar nu märkbart bli farlig vid denna tidpunkt att vistas på som fotot togs och kommer gå upp helt om kylan ej snart återvänder."Rutten is" på vårkanten påminner förrädiskt om den svarta kärnisen men skenet bedrar.
Ett "porlande" ljud i isen som nu har omvandlats till spröd stavis är ett stort varningstecken.
Den starka solen smälter isen på dagen men om nätterna är kalla kan den bära på tidig morgon.
Notera den uppborrade issörjan som ser ut som krossat "bilglas"...Kommer man nära så ser man "iskuberna" som bildats och notera borrhålets ojämna kanter. Denna is är lätt att borra i.
Det är nästan som att "borra i smör" och isen är mycket svag och kan brista när som helst och markerar slutet på pimpelsäsongen.
Stavis består av delvis smälta iskristaller som bildar "rör och stavar" tvärs genom isen och dessa kan skjuvas loss vid minsta belastningLikt "krossat bilglas" eller ett dricksglas av märket "Duralex" varnas för faran med stavis.
Tyvärr så infaller det bästa fisket från isen just innan den går upp för säsongen.En närbild på en iskub av stavisen (som du aldrig ska beträda). Här skedde undersökningen av isen under kontrollerad form.
Samtliga bilder av stavisen togs på Rössjön i slutet av mars 2005.


Det var alla bilder för denna gången.
Hoppas att du förundrats och tagit lärdom av bilderna.
Webmaster februari 2006.