Välkommen till Pimpelforum!

2023-03-19 Klockan 19:00

Pimpelforums Samarbetspartners:2023-03-19 - Nyheter:  På "timmen 12" så hann undertecknad ut på ett fint pimpelfiske!
2023-03-19 - Nyheter
:
 Avstå allt isfiske nu! - Det är slut för säsongen!
2023-03-05 - Nyheter
:
 Kall men trevlig öringpremiär i Rönneå!
2023-03-19 - Vädret:   Det blir små bakslag men solen värmer sönder isarna snabbt nu!
2023-03-19 - Isläget:
  Isarna är livsfarliga från och med nu då solen är mäktig och dagarna är långa!

Läs mer om detta nedan.

SERVICE & MEDDELANDERUTA:

- VÄLKOMNA TILL PIMPELFORUM -

- SE UPP FÖR LIVSFARLIGA ISAR! - AVSTÅ ALLT ISFISKE! -
De senaste årens negativa utveckling innebär att fältet härinunder med isläget plockats bort och orsaken är förstås de osäkra isarna om det ens blir några. Däremot så kommer chattrutan att finnas kvar där ni kan rapportera in om det finns bärbara isar nedan.VÄLKOMNA TILL CHATTRUTAN!VÄLKOMNA TILL PIMPELFORUM:

19/3 - Våren räddade vintern!
Så kryptiskt och märkligt blev det denna vintern som sammantaget blev dålig sett från skånsk horisont.Men veckoslutet 10/3-12/3 så kunde undertecknad komma iväg på några rejäla isfiskepass på några privata sjöar uppe på sydsvenska höglandet. Beroende på sekretess så kan sjöarnas namn ej röjas.

Fisket var blandat men över lag bra med såväl mycket fisk ( som alla tillvaratagits) och grov fisk. Abborre förstås. Fisken nappade främst på tafsmormyska och trekrok.

Vädret var mestadels soligt och klart vilket gav den ”rätta vinterkänslan ”. Nätterna var kalla med nedåt -12 grader och runt nollan på dagen.

Kort & gott så räddade vårmånaden mars en annars usel vinter. Avslutningsvis så kan det nu nämnas att detta blir den sista uppdateringen före avslutet i april när några sammanfattande ord för denna säsongen kommer.

Några bilder här nedan. Fler bilder hittar du på Facebook här (Kräver konto samt inloggning) Länk


I tofte timman (vintern var på övertid), så kom man äntligen ut på lite riktigt pimpelfiske!


Känslan är ju obeskrivlig när man kommer upp till vintern och får uppleva pimpelfiske!


Flera fina fiskar fick lämna det våta för att bli till några goda middagar!

Pimpelforum / Pimpelforum Nordost
5/3 - Precis en månad sedan senaste uppdateringen här!
Vintern har hittills varit usel för södra Sverige sedan januari och orsaken är som nämnts innan en ständig trafik av regn och blåst. Undantaget har varit uppe på sydsvenska höglandet där en handfull småsjöar har haft gångbara isar. Normalt funtade människor har för länge sedan stuvat undan isfiskegrejorna djupt in i sina gömmor. Men nu helt plötsligt kanske det kan vara läge att rota fram dessa igen! Nu när hela februari passerat utan någon som helst vinterkyla så slår Kung Bore till med full kraft!

Mycket kall luft etablerar sig över hela Skandinavien!
Naturens nycker är outgrundliga och de flesta av oss vill ha vår och värme nu men vi som är inbitna isfiskare kanske kan få en kort högtidsstund under ett par veckor nu i mars. Orsaken är att polarluften nu i 12:e timman (Egentligen är det ju vår nu) drar ned på bred front över hela landet vilket innebär kalla nätter, -men blott ett par plusgrader som varmast dagtid. På flera håll har nu den meterologiska våren infunnit sig så det innebär ett "bakslag" men faktiskt är det ju vinter vi talar om den kommande tiden! Troligen kan man räkna med åtminstone 10 dagar med kyla och även snö där man under vecka 10 väntar in ett djupt lågtryck där nederbörden kan komma att falla som snö. Detta är inte bra för isläggningen men då vi är långt framme i säsongen så bör man avstå att prova dessa sent lagda nyisar.

Osäkra isar runtom sydsvenska höglandet?
Läget är knepigt och prekärt eftersom att solen nu har en stor inverkan på isarna och att den ljusa delen av dygnet är lång nu. Solen skapar farliga isar men ett tunt snötäcke kan reflektera solinstrålningen och de kalla nätterna kan bevara de isar som redan ligger. Rapporter talar om att det lokalt kan finnas mindre sjöar med 12-15 cm tjocka isar uppe på och i kring höglandet.

Tillträde endast för mycket rutinerade isfiskare under denna tiden som är kvar!
En rejäl brasklapp och varning utfärdas här och nu:
FISKA ENDAST OM DU KAN FÖRHÅLLANDEN OCH HAR ISVANA!
Detta är det raka budskapet för det är utan undantag som de första och sista isarna som skördar sina offer.Färskt i minne är den mycket tragiska isolyckan i Sävsjö där fyra människor omkom samma dag. En tragedi man INTE vill ska återupprepas! Så avstå allt isfiske om du är orutinerad. Sålunda så finns det en möjlighet den kommande tiden för ett eventuellt spännande vårfiske för er som är rutinerade isfiskare. En spännande avslutning är därmed inom räckhåll.

Ta en resa norrut! - Påsklovet kommer ju om mindre än en månad!
Goda chanser till isfiske finns ju upp mot fjällvärlden från Dalarna och norrut. Även lokalt i Värmland så kan bärbara "säkra" isar finnas. Kanske en pimpel-resa till påsk där påsken i år infaller med start 7 april som är långfredag. Påsklovet infaller ju som regel på måndagen vilket då är måndag 3/4 och redan lördag 1/4 så kan man åka iväg för att få många sköna dagar på påsklovet. Men med tanke på dyrtiderna så lär det kanske likväl vara klokast att avstå isfisket om man är osäker.


Öringpremiären sker första veckan i mars. - Arkivbild från 2016.

Kall öringpremiär gav lite fisk i Rönneå lördag 4 mars!
Som traditionen anstår så lämnas här en liten rapport vart år som regel här på Pimpelforum. Undertecknad fiskade ej men åkte ut på en tur och i vanlig ordning så fiskades det lite grand men de flesta värmde sig vid grillbrasorna. Onekligen så är det en fin tradition där man åter få träffas efter den långa och mörka vintern. Man räknar med att allt som allt så kom bortåt 10-15 fiskar upp där de flesta returnerades igen. Vanligaste orsaken är för små fiskar eller utlekt fisk som kallas "besor" som fick återvända tillbaka. Nedan ett par bilder.


Vädret var fint och bryggorna var välbesökta 4/3.


I Rönneåns nedre fiskevårdsområde ligger många bryggor som hanteras av fiskeklubben ÄSFF.


Mest så lockade grillarna och vindskydden i det småbistra vädret som dock bjöd på idel solsken.


Men många kämpade dock på i hopp om att få napp.


En fin öring bärgades dock längre ut mot mynningen. Fisken var 60 cm lång och vägde 1500 gram!

Om cirka två veckor kommer en ny uppdatering och möjligen kanske även något isfiskepass kan redovisas här.

Pimpelforum / Pimpelforum Nordost


5/2 - Nu är vi inne i korta februari!
Någon bra vinter kan man knappast påstå att denna blev 2022-2023 och det kan verka krasst att redan nu så smått börja summera densamma. Men vi har ju sett att den ena fronten med lågtryck efter den andra passerat ungefär varannan dag. Det skapar instabilitet och i princip ingen nyis-läggning då det blåser och regnar titt som tätt, nära nog varannan dag.

Uppvärmda hav är orsaken!
Vän av ordning undrar varför det blivit så här men vi kan ej förneka att just den globala uppvärmningen är den stora boven i dramat. Som en viktig "medspelare" är de omgivande haven som är rejält uppvärmda. Normalt sett så ska temperaturen vid havsytan (Kattegatt, Skagerack och norska havet), ligga på runt noll grader eller några minusgrader. Istället är det bortåt 7 grader och lokalt ännu varmare där dessutom de svällande vattenmassorna kondenserar till regn och bildar lågtryck i en oändlig kedja. Därmed så skapas väderkaos istället för kyla och lugn. För att kyla ska kunna etableras så måste luften komma strikt norrifrån från norra ishavet eller österifrån. Så var det under en kort tid före jul. Men de mäktiga lågtrycken över Atlanten pressade undan kalluften och därefter så var isarnas saga all och den oändliga lågtryckstrafiken ett bistert faktum.

Något "halmstrå" dök aldrig upp...
Det urbota trista vädret gav ej med sig utan det har fortsatt med små "puffar" av kallare luft som passerat förbi mellan alla vädersystem och fronter som har kursen rakt mot Skandinavien. Sålunda så är möjligheterna i princip över för denna säsongen för en mer varaktig kyla här nere.


Denna bilden har varit med innan där en grov förenkling visar var isarna finns även denna vintern.
Ett litet undantag som ej visas här är sydsvenska höglandet där de minsta sjöarna har isar men osäkra sådana.

Allt isfiske avråds åter söder om Dalälven!
Denna tråkiga devis står sig vintern ut, -till förfång för oss rejält uttråkade isfiskare i södra och västra Sverige. Nu är vi en bit in i februari och den kallaste perioden är närmast passé vilket räknas mellan sista veckan i januari och första halvan av februari.. Någon markant väderomläggning är ej heller i sikte tyvärr. Vill man isfiska så får man åka långt norrut om man inte ska chansa på halvtaskiga isar. De isarna som bär finns på de minsta sjöarna på höglandet och är av högst skiftanade kvalitet. Något man inte ska bege sig ut på om man ej är väl förtrogen med sjön och har lång erfarenhet av isfiske. Ska man isfiska nu så gäller Dalarna och vidare norrut för där finns bättre isar.

Fortsatta frontpassager i kombination med en allt starkare sol.
Vad som är positivt är att den ljusa delen på dygnet nu länger sig ordentligt för varje vecka och den mörkaste tiden är ju bakom oss vilket gör oss allt piggare och gladare! Men någon större väderomläggning till ett kallare väder är ej i sikte här nere i södra Sverige, även om små högtrycksryggar på sistone gett några kalla nätter. Dessa följs ju tyvärr av mildväder med regn och blåst vilket innebär att sjöar med öppet vatten, vilket då gäller de flesta medelstora och stora sjöarna, inte får chans att frysa till. Orsaken är som sagt uppvärmda hav som skapar förångning och bildande av lågtryck över Atlanten som med jetströmmarna förs in från väster och skapar en ständig trafik av regn och blåst.

Om cirka 1,5 vecka kring den 15-16 februari kommer ännu en ny kort vecko-uppdatering här och då görs åter en ny avstämning av läget.

Pimpelforum / Pimpelforum Nordost


26/1 - Halva vintern passerades i och med "halvsnö-dagen" 25/1
Vädret har den senaste tiden stabiliserats en aning och en liten kallare tendens har kunnat skönjas. Men kylan är är fullständigt otillräcklig tyvärr. Onsdag 25/1 så passerades den dagen som enligt bondepraktikan markerar att hälften av vinterns snö ska ha fallit vid detta datum. Men bondepraktikan tillkom långt före tider av global uppvärmning som råder nu.

Brutna YR-länkar är åtgärdade på vädersidan!
Underhåll är ett måste även om denna sidan knappast är den "hetaste" just nu med detta usla väder som råder. Några kassa länkar har nu plockats bort och ersatts av nya korrekta till samma orter som tidigare. Det gäller norska vädertjänsten YR.

Läget är fortsatt närmast hopplöst för isfisket. - Men kanske dags att greppa halmstrået...
Det urbota trista vädret ger ej med sig med det förbehållet att små "puffar" av kallare luft passerar förbi mellan alla vädersystem och fronter som har kursen rakt mot Skandinavien. Dock är tendensen snäppet kallare sedan förra veckoslutet 21-22/1. Denna tendens ser ut att fortsätta där kalluftspuffar ersätts med mildare luft orsakade av passerande fronter från väster. Men svaga tecken finns att mot nästa veckoslut i början av februari så finns en MINIMAL CHANS att en kallare vädertyp består. Men tyvärr så känns dock chanserna rätt små och nu så rinner tiden ut för att kylan ska kunna etablera sig och tiden blir kort för isfiske, -om ens alls.

Allt isfiske avråds söder om Dalälven!
Denna tråkiga devis står sig tillsvidare till förfång för oss rejält uttråkade isfiskare som numera dessutom tampas i en mörk dyster värld av oro i alla hörn, och även på hemmaplan och på detta allt högre priser på allting. Ja många här tycker nog att det var bättre förr när världen var lugnare och man kunde isfiska bekvämt från slutet av november till mitten av april, -där pengarna räckte till och blev över. Faktiskt så var det så fint som nästan vi alla hade det en gång i tiden...

Om cirka en vecka kring den 2 februari kommer ännu en ny kort vecko-uppdatering här och då görs åter en ny avstämning av läget.

Pimpelforum / Pimpelforum Nordost


19/1 - Lite kallare väder ersätter det bedrövliga regnandet...
Den senaste tiden har varit allt för bedrövlig då stora översvämningar drabbat stora delar av södra Sverige. Men det positiva mitt i allt elände har dock varit att vattenmagasinen nu får sig en rejäl påfyllning då dessa varit sorgligt låga i sina vattennivåer under en riktigt lång tid. Men nu sker en gradvis återhämtning, även för de största vattenmagasinen. Dessutom har blåsten gett rimliga elpriser som annars varit skyhöga om det varit kallt och vindstilla.

Lite kyligare väder men långt i från tillräckligt...
Nu har en något kallare vädertyp ersatt det myckna regnandet vilket innebär temperaturer nära och under noll. På höglandet har det varit flertalet minusgrader natten mot onsdag 19/1. Dessutom så har snö åter setts precis en månad efter att den senast försvann vid 4:e Advent, då "lagom" till jul. Framöver kommer det vara en handfull minusgrader, särskilt nattetid på många håll. Men det är tveksamt om det ens uppe på sydsvenska höglandet kommer vara tillräckligt. Men det sista som överger en är hoppet och mot nästa veckoslut verkar KANSKE kylan att kunna stärkas ytterligare.

Men det hela är dock en bräcklig utveckling med en högst osäker prognos. En smula ljusare verkar det onekligen vara rent bokstavligt talat då dagens ljusa timmar blir allt längre för var dag och att det allt mer uppklarnande vädret lyser upp det hela. Kanske även lite snö och kyla kan bättra på de just nu ur-usla oddsen för isfisket...

Om cirka en vecka kring den 26/1 kommer ännu en ny kort vecko-uppdatering här och då görs en ny avstämning av läget.

Pimpelforum / Pimpelforum Nordost


12/1 - Läget är närmast hopplöst avseende isfisket...
Vädret har varit minst sagt bedrövligt och uselt sedan 4 Advent vilket är sedan söndag 18 december då kylan ersattes med den närmast ändlösa milduft-smockan som råder i nuläget. Ständiga fronter med värme regn och blåst har nu tagit en total tribut på samtliga isar inom bevakningsområdet. Därmed så är det definitivt färdigfiskat avseende fiske från is på söder sida om Dalälven. Ovanpå detta så är det i skrivande stund omfattande översvämningar beroende på extremt höga flöden i många vattendrag. Som exempel är såväl Nissan som Lagan rejält översvämmade vilket i sin tur riskerar att orsaka omfattande skador på egendom och infrastruktur.

Lite kallare under senare delen av vecka 03 men den kylan är knappast till nytta...
Det aviseras kallare väder under senare delen av vecka 03 och den lilla bräckliga köldperioden kan vara någon vecka men det handlar ej om någon bastantare kyla tyvärr. Med "bastant kyla" menas temperaturer på 7-10 minusgrader dagtid och minst det dubbla nattetid. Denna typen av kyla syns ej i prognoserna möjligen kortvarigt nedåt -5 till -10 grader om man är riktigt optimistisk i prognoserna. Dessvärre så har i princip alla sjöar gått upp och man är tillbaka på ruta ett igen vilket elakt sagt -men ärligt sagt, vilket innebär situationen som den var kring mitten av november. Sålunda gäller en total omstart på det hela om än att vattnet möjligen är lite kallare än då. Därför så lär denna lilla kylan inte vara till någon nytta. Dessutom lär snö och blåst vara inblandat vilket försämrar de små oddsen ytterligare. Längre fram så återvänder mildluften på nytt som situationen verkar i nuläget och beseglar hoppet om isar på nytt.

Kallaste perioden infaller från skarven januari - mars och detta inger möjligen hopp men ingalunda garantier...
Man brukar tala om att perioden slutet av januari till början av mars brukar kunna bli den kallaste. Men om vi tittar på pandemi-vintern 2019-2020 så kom aldrig kylan och det blev inte ens snö på många håll inom bevakningsområdet. Tyvärr så är orsaken välkänd och dyster och det handlar om den globala uppvärmningen som vi alla bidrar till genom vårt leverne med få undantag. Undertecknad är väl inräknad i detta med såväl bil som flygskam och hög konsumtion i bagaget.

Därmed är det inte mycket mer att skriva om som läget är nu. Sålunda så får vi ytterligare bida vår tid under ett oändligt tålamod och vi kan bara hoppas på en snar väderomläggning så vi får ned kylan igen. Om cirka en vecka kring den 19/1 kommer en ny kort uppdatering här och då görs en ny avstämning.

Pimpelforum / Pimpelforum Nordost


5/1 - 2023 - God fortsättning på det nya året!
Först så vill undertecknad givetvis önska alla besökare här ett gott nytt år och undertecknad hoppas att alla blev nöjda med julen och nyåret. Men särskilt nöjd lär man inte vara över vädret som visat upp en parad av alla sina allra sämsta sidor med massor av regn och blåst sedan 4 Advent. Bättre lär det ej bli heller den kommande tiden om man få tro prognoserna.

Just nu ser det utomordentligt dystert ut för isfisket här i söder...

Ett nytt år är alltid fyllt av löften och förhoppningar hos oss alla. Strax vid nyåret så fanns faktiskt förhoppningar om att det skulle bli kallare. Men detta har dessvärre gått om intet. Nu gäller som tidigare mestadels milt och blåsigt väder med mycket regn. Ingen långvarig kyla kan ej heller ses i prognoserna så långt dessa sträcker sig.

Mycket lömska och farliga isar!
Inte ens på småländska höglandet går det att fiska längre då många isar gått upp i kanterna och blivit "land-lösa". Dessutom har det kommit en massa snö och på detta väntas ytterligare töväder. Därmed så beseglas ödet i princip för de få sjöisar som burit fram till nu. Så AVSTÅ HELT från isfisket nu framöver eller ta en resa norrut. Det sistnämnda är i princip det enda som kan rekommenderas i nuläget.

Vi får hoppas på kyla i slutet av januari...
Normalt sett så infaller en köldperiod i slutet av januari och vi får hoppas på att en sådan dyker upp. Men tyvärr så blir vintrarna allt sämre för vart år och ett skräckexempel var de temperaturerna som rådde nere över norra alperna på +20 grader precis vid nyåret. Normalt ska där vara flertalet minusgrader och snö. Man blir mållös...

Ett uppehåll här på Pimpelforum i väntans tider...
Därmed är det inte mycket mer att skriva om som läget är nu. Sålunda så får vi ytterligare bida vår tid under ett oändligt tålamod och vi kan bara hoppas på en snar väderomläggning så vi får ned kylan igen. Om en dryg vecka kring den 14/1 kommer en ny kort uppdatering här, -så tillvida att det ej sker något positivt i väderhänseendet innan dess.

Pimpelforum / Pimpelforum Nordost


26/12 - 2022 - Otäckt oväder över nordamerika...
Regn och blåst samt många plusgrader dominerar nu nästan helt väderbilden vilket är så väldigt tråkigt eftersom det såg riktigt bra ut vid 4:e Advent. Men det var då det. Istället så befinner sig all kyla med råge över nordamerika där århundadets snöstorm en så kallat "bomb-cyklon" håller Kanada och U.S.A. i ett järngrepp, när detta skrivs, och har på så vis fördärvat allt julfirande för dom därborta. Det innebär den tredje kvaddade julen då jularna 2020 och 2021 präglades av covid-pandemin. På så sätt ska vi vara glada över att denna otäcka kyla med nedåt 35-40 grader och bitande vindar samt enorma mängder snö INTE kommit till oss. Sannolikheten för att detta ska ske över Sverige och Norden är dessutom låg.

Slutfiskat söder om Dalälven för ögonblicket...
Som vi alla vet så slog mildlufts-smockan till och satte de flesta mindre sjöisar ur spel nedanför småländska höglandet. Men även där så är tyvärr prognoserna sådana att det även är slut däruppe för mer mildluftsattacker är på ingång med såväl blåst som regn. För att citera kollegan Johan på Pimpelforum Nordost: "-Så är det sannolikt kalkat framöver". Vilket i klartext betyder att det är slutfiskat helt från is, för en tid framöver även på sydsvenska höglandet inom kort när detta skrivs.

När återvänder kylan och vintern?
Som det ser ut för ögonblicket så syns ingen återvändo för kylan, den välbehövliga lite strängare kylan som faktiskt rådde några dagar i hela landet. Inte ens i långtidsprognoserna så kan man se en radikal omläggning till det markant kallare hållet. Istället så kommer korta perioder av uppklarning vilket skapar såphala vägar främst nattetid och enbart gör livet surt för de som måste ut på vägarna sena kvällar, nätter och tidiga morgnar.

Milt så långt prognoserna kan se just nu...
De prognoskörningar som finns visar på milt väder en bra bit in i januari och inte ens runt den 8 januari efter Trettonhelgen finns kyla i sikte. Tvärtom så väntas såväl regn, blåst som värme och det ser tyvärr ut som att stora delar av landet kan få ta del av denna ovälkomna "värmebölja". Dock så ska man känna till att en långtidsprognos tappar 10% per dygn i säkerhet. Detta innebär att de tre närmsta dygnen i en prognos är rätt "säkra". Därefter så tappar de snabbt i säkerhet. Därför så kanske ett oväntat omslag till kyla kan ligga runt hörnet men sannolikheten för detta är ytterst liten dock. När jetströmmarna för upp mildluften så låses den gärna i sina banor och "matar på" så att säga. Med detta följer kanske även stormar. En sak är dock positiv: Priserna på el sjunker!.

Pimpelforum följer upp! Läs även på vår Facebooksida!
En fortsättning lär följa oavsett hur vädret än blir. Mer material och även bilder och filmklipp finns på vår Facebooksida.

Med önskan om ett gott slut på 2022 - samt ett Gott Nytt År 2023!
Snart ligger ett år bakom oss som tyvärr präglats av det fruktansvärda kriget men även början till slutet på pandemin som dock ej är över. De flesta av oss har nu kunnat fira en "normal jul" där många av oss fått träffa våra nära kära igen vilket är synnerligen positivt. Förhoppningsvis så blir nyåret lika fint i det avseendet där vi samlas för att kasta ut 2022 och omfamna det nya 2023. Förhoppningsvis så hoppas vi på kyla så att isarna lägger sig snabbt för att vi ska kunna ägna oss åt vårt älskade isfiske!

Ett uppehåll fram till mitten - slutet på vecka 01...
Beroende på såväl mildvädret som råder samt andra faktorer så gör undertecknad ett uppehåll på en knapp vecka och inga uppdateringar sker här på sajten. Därför så hänvisas du till vår Facebooksida så länge. Med önskan om ett Gott Nytt År 2023.

Pimpelforum / Pimpelforum Nordost


21/12 - 2022 - Tö-smockan slog till! - Avstå de farliga isarna!
Flera av oss var säkert ute på mindre sjöar långt ned i södra Sverige för att åka skridskor, skidor,  fiska eller enbart promenera på de släta fina ytorna och njuta av den vackra naturen under 4:e Advent. Men nu har "tö-smockan" slagit till ordentligt med regn, blåst och flertalet plusgrader och gjort isarna livsfarliga på många håll. Avstå därför att "chansa" och bege er ut på dessa. Ett synnerligen onödigt slut på vintern för denna gången...

Lite kallare igen lagom till julafton men bara tillfälligt...
Precis lagom till fredag - lördag så aviseras kallare väder och det kan bli någon eller några minusgrader men som det ser ut och vi fruktade så kommer troligen isarna i den mellersta och södra delen av bevakningsområdet töa upp. Lite ljusare lär det dock vara på sydsvenska höglandet där plusgraderna ej varit så omfattande.Möjligen så kan fiske bedrivas på de minsta sjöarna där under julledigheten som dessutom är minimalt kort denna julen. En så kallat "företagar-jul" med ytterst få lediga dagar. En ynka ledig dag vilken är annandagen. Annars så får man vänta till tretton-helgen i januari där fredagen 6 januari är en "röd dag"

Kamp mellan varma och kalla luftmassor gör väderprognoserna osäkra framöver...
Som det ser ut just nu så är prognoserna osäkra eftersom kampen mellan varmare luft från Afrika och kontinenten / Atlanten ställs mot den kalla polarluften från norr. I prognosmodellerna finns tyvärr även möjligheterna till den första vinter (höst) stormen mot slutet av året. Men detta kommer följas upp på vår vädersida ewp.se. Följ väderutvecklingen via länken här

Isfiskepremiär vid 4:e Advent!
Undertecknad försatte förstås ej tillfället att prova på isfisket och begå premiären för säsongen 2022-2023. Fisket var inget lysande men en liten abborre förpassade dock det "leda namnet" redan på lördagen som var delvis gnistrande vacker. Söndagen 4 Advent bjöd även på en "snö-smocka" (populärt ord...) som föregick mildvädret. Nedan en bild från Sjöaltesjön lördag 17 december 2022.


Vädret var gnistrande vackert lördag 17/12 2022

Med önskan om en God Jul!
Alla besökare önskas en God Jul och en ny uppdatering kommer under slutet av julhelgen, kommande vecka, berörande det senaste i händelseutvecklingen gällande isläge och väder.

Pimpelforum / Pimpelforum Nordost


15/12 - 2022 - Passa på att komma ut på fiske innan mildvädret kanske slår till igen!
De senaste 8 - 10 dagarna har bjudit på mestadels fin kyla som i kombination med snöfall som kommit lägligt för ovanlighetens skull och som har inneburit isläggning på många håll. Nu bär isar på en del mindre sjöar men kvalitén är förstås skiftande så det gäller att se upp. Vissa partier är tunnare än andra och nu är det sålunda tal om de minsta sjöarna och inget annat. Fram till och med söndag 4:e Advent så är det hyfsat kallt men sedan så drar mildluften in på bred front och med den även en del regn och blåst.

Vad händer under julveckan? - Blir det en vit jul eller ej?
Nu hopar sig frågorna gällande detta och förstås så blir man ängslig om det kommer massor med regn för regn bryter ned isarna snabbt då de ännu är rätt tunna och bräckliga. På de större sjöarna så böljar vattnet ännu beroende på djup och öppna vattenytor som är uppvärmda. Man ska ha i åtanke att vattnet var varmt till slutet av november då det i mitten av den månaden nästan rådde sommartemperaturer. Detta påverkar ännu de större sjöarnas vattenvolymer som har svårt att frysa.

Prognosmodellerna skiljer sig åt!
Som det är nu så är det osäkert hur det blir exakt under slutet av julveckan från fredag och framgent över julafton och julhelgen. En de modeller pekar på 7-8 grader varmt med regn och blåst vilket är förödande för isarna men bra för plånboken med tanke på elpriserna som kommer sjunka drastiskt. Men andra modeller pekar på en mildperiod som ej blir fullt så dramatisk där det åter blir kallare mot fredag 23/12 och även kanske lite snö på självaste julafton! Detta vore riktigt trevligt men det finns all anledning till att återkomma i ärendet under julveckan då frågetecknen rätats ut.

Läge att provfiska till 4:e Advent men ta det försiktigt!
Onekligen är det ytterst goda möjligheter till fiske på de minsta sjöarna då det blir rejält kallt även fredag - lördag innan mildningen slår igenom under söndag - måndag. Man ska då ha i åtanke att detta främst gäller i "skogsbältet" i inlandet där det varit kalla nätter som gett gynnsam isläggning. Men avvikelser kan förekomma. Därför så är alltid säkerheten i förrummet med alltid isdubbar på, livlina med och gärna en ispik också. Man bör även vara minst två i ett sällskap och avstå att bege sig ut ensam, då man är ju ovan så här i början av säsongen. Att kläder och skodon är hela är en grundförutsättning liksom att man är nykter när man beträder en is.

Pimpelforum följer upp! Läs även på vår Facebooksida!
Läget är onekligen intressant och fortsättning lär följa oavsett hur vädret än blir. Mer material och även bilder och filmklipp finns på vår Facebooksida.

Pimpelforum / Pimpelforum Nordost


9/12 - 2022 -Dags att se över isfiskegrejorna eftersom den långvarig kylan ser ut att stanna!
Tecken pekar nu starkt på att vintern faktiskt har etablerat sig och detta ända ned över Skåne. I samband med detta så kan sannolikt även snö förekomma och faller denna " rätt" så kan vattenytorna kylas av snabbt. På detta kan möjligen temperaturerna nå 2-siffriga minusgrader runt 3:e Advent. Därmed så kan det öppnas upp för isfiske lagom till jul vilket skulle kunna bli en fin julklapp till oss pimpelsugna! Kylan ser desstom ut att stanna så långt prognoserna sträcker sig vilket är 10 dagar minst. Ett undantag utgör möjligen sydligaste Skåne samt enstaka avsnitt på västkusten där det fortfarande är milt eller temperarurer runt nollan.

Sannolikheten en vit ju ökar för var dagl!
Kylan ser ut att bli bestående och innebära en vit jul och därmed även isfiske lagom till julledigheten som dock tyvärr är kort beroende på julhelgens placering över ett veckoslut i år. Men det är en bit dit och mycket kan hända och Pimpelforum har all anledning att följa upp händelseutvecklingen.

Dags att se över isfiskegrejorna!
Denna uppmaningen är alltid lika rolig att åtlyda för det ser mycket lovande ut för tillfället och rapporter från sydsvenska höglandet talar om att de mindre sjöarna nu ligger. Fortsätter kylan, vilket den verkar göra så är det snart läge för isfiske!
- Är isborret skarpt och i gott skick?
- Är din skrylla i ordning? - Se över alla remmar och infästningar samt se så att den är ren och att din nödvändiga utrustning är på plats.
- Har du koll på dina pirkar och krokar?
- Är dina kläder i ordning ? Är dina stövlar hela liksom din overall o.s.v.
- Var har du dina isdubbar och din livlina?
Har du koll på detta så är du väl rustad för ännu en säsong som faktiskt ser ut att vara på gång!

Mer om den kommande kylan (Har visats här tidigare):
På vår systersida EWP.se finns en artikel där du kan läsa mer om den annalkande kylan på länken här
Långtidsprognosen med meterolog Nitzan Cohen på SVT som förklarar mer ingående om vad som är på gång! Länk här

Pimpelforum / Pimpelforum Nordost


2/12 - 2022 - Nu blir det sakta kallare och starka indikationer pekar på kanske långvarig kyla!
Tecken pekar nu starkt på att vintern faktiskt är på väg ned över hela landet under vecka 49 och detta ända ned över Skåne. I samband med detta så kan sannolikt även snö förekomma och faller denna " rätt" så kan vattenytorna kylas av snabbt. På detta kan möjligen temperaturerna nå 2-siffriga minusgrader runt 3:e Advent. Därmed så kan det öppnas upp för isfiske lagom till jul vilket skulle kunna bli en fin julklapp till oss pimpelsugna!

Kanske en vit jul!
Kylan kan möjligen bli bestående och innebära en vit jul och därmed även isfiske lagom till julledigheten som dock tyvärr är kort beroende på julhelgens placering över ett veckoslut i år. Men det är en bit dit och mycket kan hända och Pimpelforum har all anledning att följa upp händelseutvecklingen..

Mer om den kommande kylan:
På vår systersida Pimpelforum finns en artikel där du kan läsa mer om den annalkande kylan på länken här
Långtidsprognosen med meterolog Nitzan Cohen på SVT som förklarar mer ingående om vad som är på gång! Länk här

Pimpelforum / Pimpelforum Nordost


23/11 - 2022 - Pimpelforum är en av de absolut äldsta sidor som ännu existerar!
Pimpelforum har funnits sedan 1997 vilket är väldigt många år och historiskt sett så kan man faktiskt räkna sajten som en av de första som funnits med sedan internets barndom.Vi har sett många vintrar komma och gå men en trist trend har noterats eftersom vintrarna blivit mildare och mildare för vart år.

En mörk brytpunkt kom för några år sedan när flera personer drunknade utanför Sävsjö vid ett och samma tillfälle.
Därmed så rycktes mattan undan för verksamheten här då islägesprognoserna var en del av kärnverksamheten här. Pimpelforum vågar därför ej lägga ut islägen längre. På samma vis så försvann sannolikt webbsidan "Isplanket" för skridskoåkare som byggde på samma idé vilken även den var en mycket gammal webbsida.

Vad händer nu? Framtiden för Pimpelforum svävar tyvärr i ovisshet.
Vädret satte åter rejält krokben och isläget blev uselt i större delen av bevakningsområdet under förra säsongen 2021-2022. Följden blir att isläges prognoserna nu definitivt lyfts ur Pimpelforum tillsvidare. Många av er kommer förstås att sakna detta. Givetvis så är det milda vädret orsaken och med tanke på den rådande världskrisen så är faktiskt ett milt och blåsigt i nuläget att föredra, (även om det är trist), även hos undertecknad!

Så sidan för isläget sjöinformation kommer ej ge islägesrapporter framöver men däremot så kommer den gamla informationen ligga kvar om sjöarna som finns där. Guiden till flera av sjöarna innehåller dock idag gammal ogiltig information och kommer på sikt att uppdateras med aktuell. Sådant gäller t.ex. fiskekortpriser med mera för de listade sjöarna. Gamla inlägg kommer plockas bort medan vital information om sjöarna kommer att uppdateras efterhand.

Bevakningen av väderläget förändras inte!
Självklart så upphör inte bevakningen av vad som händer och undertecknad kommer följa upp med aktuella artiklar om det skulle bli kallt och läge för isfiske. Främst så vänder ju sig Pimpelforum till södra Sverige med fokus kring Skåne, Småland, Halland, västra Götaland samt Östergötland. Längre norrut råder andra förutsättningar som bekant, när man kommer upp till Norrland.

Pimpelforum kommer dock bestå med de sidorna som har tips och tricks. Men någon aktiv bevakning av isläget ter sig nu allt mer främmande. Sker något banbrytande gällande kommande vinter 2022-2023 så tar vi detta därifrån och då. Om men bara OM läget skulle bli positivt inför den stundande vintern så sker uppdatering gällande isläget.

Stor oro för oss alla och ute i världen gällande storkriget i Ukraina...
Mitt i allt detta så uppstod krisen mellan Ryssland och Ukraina där lidandet är ohyggligt och enormt och det sker i vår omedelbara närhet. Kriget påverkar även vår vardag stort. Ovanpå detta så pågår covid-19 pandemin i bakgrunden alltjämnt, även om vaccinationerna nu har mildrat pandemins omfattning avsevärt.

Detta har ej med isfisket att göra i egentlig mening men onekligen så påverkas vi alla av det usla världsläget och klimatkrisen. Det har gett oss alla skenande priser på i princip allt vi behöver vilket innebär mycket dyrare levnadskostnader. Kanske så innebär det att just "dyra pimpel-resor" är det första som måste stryka på foten i kölvattnet av denna hyperinflation när kronans värde urholkas allt mer.
Det hade varit "tjänstefel" att inte nämna detta i sammanhanget här...

Häng med Pimpelforum i vinter!
Givetvis så hoppas vi ändå på en period med lite bärbar is så vi alla kan komma ut och "lufta" fiskegrejorna i vinter. Det är ju ändå allas vår gemensamma målsättning! Pimpelforum / Pimpelforum Nordost


Lite arkivmaterial:


Premiärpimpel på Sjöaltesjön i december 2021!
Glädjande nog så kunde undertecknad komma ut för premiärpimpel på den lilla Sjöaltesjön i sydligaste Halland. Fisket var inget speciellt och abborrarna var små men känslan av premiär mitt i julhelgerna var enastående! Nedan en bukett bilder.

 

Måndag 27/12 bjöd på en gnistrande vinterdag och det blev premiär för isfisket för undertecknad- och snart blev det napp!

 

Robert från trakten satt och fiskade och döm om min förvåning när det visade sig att skryllan hade en "inneboende" i form av hunden "Myra"!Det var en härlig känsla att dra några fiskar och totalt blev det 10 små abborrar under 1 timme och 40 minuters fiske på Sjöaltesjön!

Pimpelforum / Pimpelforum Nordost


26/12 2021 - Utblick över Västersjön.
En vacker syn från Västersjön som alla längtat efter. - En julklapp i form av bärbar is men den var förrädisk
Längre ut syns en lätt dimma som delvis skymmer Hallandsås. Isen hade då behövt 3-4 dygns sträng kyla till då den är runt 4-6 cm längre ut på sjön.
Bilden tagen 26/12 på Annandag Jul 2021.


Pimpelforum / Pimpelforum Nordost
Det blev läge för jul-pimpel i slutet av december 2021Det var mycket goda chanser till ett fint isfiske mellan jul och nyår 2021 i mellandagarna på många håll!

Pimpelforum / Pimpelforum Nordost


December 2021 - Glöm INTE isdubbarna och tänk på en eventuell materialbrist!
Vi lever nu i ett märkligt tidevarv där vi faktiskt hotas av materialbrist vilket t.ex. syns på halvledarbristen inom elektronikbranschen. Men även andra prylar kan det råda brist på då mycket kommer just från Kina vilket även faktiskt inbegriper isfiskegrejor (!!) Brist på containers och fartyg leder till bristen på prylar vilket även drabbar fisket. Men mycket kan man göra själv. Som exempel kan man göra sina egna isdubbar som KAN ta slut snabbt ute i handeln. Utan isdubbar är du INTE välkommen ut på isarna.

Gör dina egna isdubbar lätt:
Ta och köp ett kvastskaft, några 4 tum spik samt någon meter persiennsnöre. Kapa upp kvastskaftet i cirka 25 cm bitar. Slå in en spik i ena änden och förborra gärna med ett 43 mm borr för att trät ej ska spricka. Klipp /såga av spikhuvudet och gör spetsar med en fil. Borra ett 5 mm hål en bit , runt 15 mm ned på trät för hålet till persiennsnöret. Gör samma på den andra biten och använd den första som mall. Lacka därefter dina blivande isdubbar med klarlack eller ännu bättre en "lysande färg" som syns lätt som t.ex.orange! Låt torka ett par dygn. Trä igenom persiennsnöret och fixera med stoppknutar och tänk på att längden måste vara så dubbarna kan användas. Man kan sedan rulla ihop den delen av linan som ej är runt halsen och man kan stoppa dubbarna i någon liten ficka av konstmaterial för att ha lättåtkomliga i brösthöjd. Tänk på att dubbarna ALLTID ska vara på INNAN du går ut på en is. Prova gärna genom att lägga dig på ett liggunderlag på marken(en gräsmatta) och sedan prova att använda dessa genom att "hugga mot marken" och simulera att du "drar dig upp ur vaken".

Vad har du på dig?
Kläderna är minst lika viktiga och utanpå de inre plaggen, ett joggingställ kanske, -så är en flytoverall nästan ett måste. Dessa är dyra men ger ett mycket bra skydd. För den riktigt kräsne finns överlevnadsdräkten Ursuit men denna är ruggigt dyr och kostar bortåt 25000 kronor! Men "vanliga flytoveraller" räcker länge. För barnen är det svårare då de växer så riktigt varma kläder i bävernylon eller liknande räcker gott under uppväxten. På fötterna så ska vattenavvisande fodrade stövlar användas och är det blankis så är det bra med brodd eller isgaloscher. Glöm ej mössan och vantarna!
Pimpelforum / Pimpelforum Nordost
VÄLKOMNA TILL DEN NYA CHATTRUTAN! - LÄS REGLERNA FÖRST NEDAN!


Varmt välkomna till den nya chattrutan som ersätter det gamla isläget med "trafikljusen"!

BAKGRUND:
De senaste vintrarna sedan 2010 har blivit allt mildare vilket medfört att isläget försämrats allt mer.
Vintern 2019-2020 kom inte alls i södra Sverige och något isfiske kunde aldrig bedrivas. Men den senaste 2020-2021 blev bättre och bjöd på många fina isfiskedagar. Men det hela slutade tyvärr i en svår tragedi då inte mindre än 4 personer omkom samma dag på Vallsjön utanför Sävsjö. Därtill skedde ytterligare isolyckor med dödlig utgång under den förra vintern och antalet omkomna i samband med isarna blev 2-siffrigt. Under sommarsäsongen så har Pimpelforum och Pimpelforum Nordöst kikat på framtiden för Pimpelforum och ett viktigt beslut togs: ISLÄGET HAR LAGTS NED I SIN NUVARANDE FORM! Orsaken är att man vill ha "ryggen fri" och därmed undvika att folk lockas ut på en osäker is.

Det finns inga "säkra isar"! Men ett alternativ finns och det är denna chatten! Här kan du RAPPORTERA in om det finns någon is som är bärbar men detta sker HELT på egen risk. Bäst är att rapporten som du lämnar möjligen kan se ut så här:

"Idag var jag på Västersjön och isen var skaplig på stora delar av sjön men där fanns snöfläckar med tunnare is. Fisket var sådär men det blev ändå ett 20-tal abborrar".

Genom detta så får en fiskesugen person SJÄLV fatta beslut om denna vill gå ut på sjön eller ej. Detta var ett exempel.

REGLER FÖR CHATTRUTAN - VIKTIGT!
Under inga omständigheter får det förekomma inlägg som ej är relaterat till isfisket enligt följande:

1 - POLITISKA BUDSKAP
2 - RELIGIÖSA BUDSKAP
3 - ANDRA BUDSKAP SOM KAN VÄCKA ANSTÖT E.T.C.
4 - PERSONLIGA PÅHOPP / ANGREPP / FÖRTAL E.T.C.
5 - SVORDOMAR OCH KÖNSORD ELLER LIKNANDE
6 - INLÄGG SOM EJ ÄR RELATERAT TILL SPORTFISKE / ISFISKE / PIMPELFISKE O.S.V.
7 - INLÄGGEN SKA AVGES PÅ SVENSKA ELLER MÖJLIGEN ENGELSKA - INGET ANNAT SPRÅK!
8 - PERSON / PERSONER SOM EJ RESPEKTERAR DETTA OVAN BLIR AVSTÄNGDA FRÅN CHATTEN!

Dessa exempel på typer av inlägg är välkomna och att lägga ut på chatten:

1 - Att ge israpporter men de får EJ vara falska! - Ansvaret ligger på den som presenterat inlägget!
2 - Att lägga ut inlägg om varningar för svaga isar eller vädervarningar som kan vara aktuella.
3 - Att lägga ut fisketips eller liknande och länka till andra sidor i detta ämnet.
4 - Lämna fiskerapporter.
5 - Att lägga ut "bra reklam" för fiskeredskap, Men man BÖR hålla sig till ämnet "isfiske" i möjligaste mån.
6 - Att göra inlägg om samåkning till pimpeltävlingar och fisketräffar (klubbträffar) o.s.v.
7 - Att ställa frågor om isfisket.
8 - Att ge fiskekorttips, var man köper fiskekort och om spännande vatten.
9 - Sunt förnuft gäller för att få en fin chatt där alla är välkomna.
10 - Givetvis så välkomnas trevliga bilder här också!
11 - VARMT VÄLKOMNA!


25/11 - Gamla isläget är nedlagt! Systemet ersattes 2021 med ett helt nytt som baserades på inkomna israpporter från er besökare.
Sålunda kommer huvudsakligen israpporter återfinnas i chatten från er besökare men även egna israpporter. men någon "säker is" kommer ej att avrapporteras. Men sannolikt är detta testet avslutat för gott!CBTC - CHAT systemet ersatte de gamla systemet för isläget! - Men på prov!
Symbolerna ovan bildade det nya systemet där detta endast visar om rapporter om bärbar is inkommit från en aktuell sjö i något av de 9 distrikten. Systemet baseras HELT på chatten ovan! Det röda trafikljuset (röd "snöflinga /iskristall") visar att inget fiskevatten i detta distrikt har inrapporterad ( bärbar ) is. Ett trafikljus med vitt ljus (vit "snöflinga / iskristall") visar att rapporter om ( bärbar) is inkommit för ett eller flera fiskevatten i distriktet. Det helt släckta trafikljuset visar som tidigare att där ej finns uppgifter om fiskevatten i distriktet eller att tjänsten har stängt under sommaruppehållet. Notera att ordet "bärbar" används ej vilket i klartext innebär att ett fiskevatten har is där isfiskare varit ute och fiskat. Här kommer skillnaden: Isens hållbarhet kan INTE garanteras som tidigare någonstans utan detta är bara en slags fingervisning och på prov...

Vad betyder "
CBTC" i detta sammanhanget?
"CBTC står för Communications-based train control (CBTC) och är egentligen ett signalsystem för automatiserad tågkörning vilket t.ex. finns i bland annat i England och London som exempel. Som ni förstår så har detta absolut inget med isfisket att göra, -mer än att själva namnet har lånats in för att SKILJA från det gamla trafikljussystemet som funnits med sedan 1998 men som nu gått i graven. Samt att själva de nya ersättande"trafikljusen" på Pimpelforum faktiskt är identiska med CBTC:s signalsystem rent utseendemässigt!

. - Pimpelforum / Pimpelforum Nordost


SAMMANFATTNING NEDAN FRÅN DEN FÖREGÅENDE SÄSONGEN 2020-2021

9/3 - Säsongen 2020 - 2021 - Dags att summera den bästa isfiskesäsongen på flera år:

Redan 1 januari, nyårsdagen 2021 så skrev jag detta:

" Efter ett minst sagt mörkt och uselt år så vänds ett blad där vi nu äntligen faktiskt har kyla och minusgrader i väderutsikterna framöver. -Ja ni läste faktiskt rätt! - Kyla och minusgrader... Smaka på den allihopa! Visst låter detta fantastiskt! Så ofattbart svältfödda som vi varit under ett års tid och mer än det, -så ser saker och ting ut att kunna hända. Inledningsvis så går det hela sakta. Men säkert så ska det nu enligt samstämmiga prognoser bli successivt kallare!"


Vintern drog igång på allvar under andra hälften av januari eller ska vi säga mot slutet av månaden.

Jo då, profetian slog verkligen in och kylan kom först rätt så tveksamt med en första knäpp som gav en del snö i mitten av januari som sedan följdes av en mildperiod. Dock så kom ett istäcke samtidigt som sedan klarade denna mildperioden bra. Mot slutet av januari så slog kylan till med full kraft igen och detta rejält!

Man fick snabbt 2-siffriga minusgrader nattetid med nedåt 20 grader och lokalt kallare. Men i den nordöstra delen av Pimpelforums bevakningsområde så stördes isläggningen av snö och vind vilket påverkade isläget där. Men isar blev det och nere i södra Småland och Skåne återfanns de bästa isarna och som mest så nådde de en tjocklek av 25 cm av ren härlig kärnis! Det var länge sedan och extra länge kändes det då vintern 2020 uteblev helt som bekant.


Snart fick vi fantastiska isar som denna kärnisen på skånska Rössjön. Isen här var 25 cm tjock..

Februaris första hälft blev en kylslagen affär...
Slutet av januari och första halvan av februari blev vädret rejält kallt och för oss som isfiskade var det på snudd i det bistraste laget då det även blåste en isande nordöstlig vind. Med denna fördes snöbyar in från Östersjön och fisket var högst varierande: Fisken var inte riktigt i nappatagen vilket undertecknad märkte som "nollades" på Mycklaflon, vid ett av fisketillfällena, som annars oftast vill bjuda på riktigt bra fisken. Men perioden 6-9 februari var det riktigt segt fångstmässigt. Men just den 6 februari, prick en månad innan öringpremiären i Rönneå, så var det samernas nationaldag. Vad passade bättre än att det var rejält kallt och att vinterns besökrekord för Pimpelforum slogs just detta datum med hela 725 unika besökare!


När snön kom blev det så här vackert som här utanför Munka Ljungby i Skåne i slutet av januari.

Två besök, dels lördag 5/2 som gav lite fisk och ett andra besök måndag 7/2 där det blev tomt i hålen visade hur segt och lynnigt fisket kunde vara. Ett besök under söndagen på en liten sjö i Östergötland gav dock lite fisk också. Men det riktigt bra fisket ville ej infinna sig då. Men onekligen så var det roligt att komma iväg och det var flera år sedan man kunde besöka höglandet, dels beroende på sjukdom 2018 och därefter följt av två usla vintrar 2019 och 2020.


Snart så skulle de fina abborrarna hugga men nappvilligheten varierade med vädret.

Sportlovstiderna som startade i mitten av februari gav bra fiske!
Inte för inte att sportloven ligger där de ligger då vädret börjar bli behagligt i mitten av februari. Kalla nätter med sköna dagar med sol är det optimala för ett givande fiske! Veckoslutet 13-14 februari var en sådan helg där även skåningarna tycktes tjuvstarta med sportlovet! För på Västersjön och Rössjön var det smockfullt med folk som gått man ur huset för att åka skridskor, skidor eller fiska och grilla.

Isjakt och skridskosegling var andra nöjen som man såg på isarna och förstås så kunde man relatera till den pågående pandemin eftersom man ej kunde resa utrikes. En tur ut i naturen var det givna valet istället. Man kan knappast hitta något mer coronasäkert än detta och isfiske i synnerhet är väl det mest säkra man kan göra. Dessutom har sportfisket förmågan att få en att glömma detta sanna elände och världsomspännande farsot!


Lördag 13 februari gick man ur huse för att njuta av det fina vårvintervädret och man tjuvstartade sportlovet...

Ett fantastiskt isläge i hela landet under 10 dagar!
Isläget från början av februari var det bästa på flera år med flertalet nationella isdygn i Sverige. Ett nationellt isdygn innebär att ingenstans på någon mätstation i Sverige uppmättes över noll grader. Detta mäts av SMHI från klockan 19 på kvällen till 19 påföljande kväll. Det innebar ett fantastiskt isläge där även de största sjöarna i Skåne som Ivösjön, Ringsjöarna, Finjasjön och Vombsjön nu hade fina isar. Den riktiga vintern hade äntligen kommit och sportaffärerna liksom fiskeredskapsbutikerna sålde snabbt slut på vinterprylarna! Behovet av prylar för vintersporterna var verkligen uppdämt efter flera usla vintrar samt beroende på den pågående pandemin.

Även hamnarna i Göteborg, Lundbyhamnen och Sannegårdshamnen fick bärbar is. Så även Sommen som är ett "nytt" fiskevatten som tillagts på isläget. Även havet i skärgårdarna bar men utanför Torslanda nära Göteborg drunknade en person. Havsisarna är alltid sämre och sprödare beroende på salthalten som ger en mjukare och lömskare is. Därtill så vetter dessa mot öppet hav varpå stora isflak kan brytas loss och driva till havs. En mycket farlig situation kan snabbt uppstå då!


Att låta de yngre få prova på fiskets tjusningar som här kan vara viktigare än man tror.
Kanske Stella som fick testa pimpelfiske blir en skicklig sportfiskare i framtiden...

Lite småkul fiske för undertecknad på Rössjön!
Rössjön är en helt privatägd sjö där en skara "utvalda" får fiska sedan dessa ingår i en grupp där även undertecknad är medlem sedan år 1994. I sjön finns ett förnämligt bestånd av abborre som dock fick en "smäll". Detta sedan man satt ut gös i den närbelägna Västersjön och att denna trängde in även i Rössjön i slutet av 90-talet. Dock så verkar abborrbeståndet kunna klara detta ganska bra. Under några dagar i februari, innan isen bedömdes som farlig att beträda fick man några skapliga fisken där i vinter. För övrigt så satte undertecknad ett PB där 20 januari 1996 på en abborre som efter tre timmar vägdes till 1600 gram prick på en krönt våg. Detta är en av de största abborrarna som tagits från sjöns is.


Uppe på sydsvenska höglandet nappade denna fina abborren vid besöket i början av februari.

Men säg den glädje som varar för evigt...
Efter den helgen, 13-14 februari, som tidigare nämndes så hoppades man att denna skulle följas av fler liknande men tyvärr blev det inte så. Ännu några dagar in i påföljande vecka in mot den 21 -22 februari var det ok men sedan så slog mildluften till och detta var inte nådigt! Helt plötsligt så dök temperaturer på hela +17 upp främst över sydöstra Sverige och kring Kalmar men även övriga delar av södra och även mellersta Sverige fick 2-siffriga plusgrader. Det klarar inga isar, -inte ens om de är 25 cm och består av ren kärnis. Raskt så började isarna töa i en rekordsnabb takt och isfisket under sportlovet för skåningarna grusades beroende på detta. Isläget blev snabbt ytterst farligt.

Tragiska drunkningsolyckor följde i snabb takt beroende på farliga isar!
Redan tidigt på säsongen skördades de första drunkningsoffren men det skulle bli värre. I Sävsjö omkom 2+2 män på Vallsjön då två som gått genom isen skulle undsättas av ytterligare två. Samtliga omkom och en av historiens värsta isolyckor i modern tid var ett faktum. Fler dödsoffer följde kort därpå när folk gick genom isarna. En gemensam och besynnerlig faktor var att det var män i övre medelåldern runt 60 - 70 år. Troligen har man överskattat sin förmåga vilket tydligen är lätt att göra i denna åldern. Huvudet är klartänkt men kroppen orkar ej som förr och katastrofen är snabbt ett faktum. I och med detta så fick säsongen ett abrupt och tråkigt slut och samtliga sjöar rödlistades fredag 26 februari på Pimpelforum beroende på dödsolyckorna...


Det sannolikt sista pimpelfisket för denna säsongen, för undertecknad, skedde måndag 22 februari på Rössjön i ett strålande väder.

Det blev åter kallare på nytt men sommarfisket hägrade...
Ironiskt nog när man väl "strandsatts" som isfiskare så lade vädret om kursen igen i början av mars och det blev kallare på nytt. Om man bortser några få utvalda som är is-experter så var det hela kört. I klartext så var isfisket över för de flesta av oss denna säsongen men istället så kunde man se fram emot öringpremiären som som alltid är 1 mars i de flesta västkuståarna. I Rönneå är denna dock första lördagen i mars månad. Dock ej att förväxla med den udda och kul grejen "Fössta tossdan i mass då man ska äta massipantåta!" - En småländsk ord-twist och kul grej. Av tradition och hävd lite likt ett "Vasalopp" så avrundas säsongen här på P.F. med ett litet reportage från öringpremiären vilket markerar övergången till annat fiske.

Nåväl det blev en hygglig premiär såväl 1 mars i t.ex. Vegeå liksom den 6 mars i Rönneå. Runt 10-15 fiskar landades under premiärdagen 6/3 och därtill så finns ett mörkertal av fisk som ej registrerats eller inkommit för detsamma. Undertecknad blev till skillnad mot de två senaste åren helt utan hugg och fisk. Däremot så fick en av kollegorna napp redan på tredje kastet och en annan kollega fick också fisk på premiärdagen! Kul! Mestadels så fångas överståndare av havsöring så kallat "besor" men även blank och nystigen fisk fångades. Nu ligger en kul sommarsäsong för fötterna sedan isfiskeprylarna stuvats undan.


1:a respektive 6 mars var det öringpremiär och lördag 6 mars var det premiär för Rönneå. Här poserar David med en premiärfisk.

Avrundning av isfiskesäsongen och vad händer nu?
Pimpelforum kommer att avrunda för denna säsongen och tyvärr hade man hoppats på en längre säsong med en skön vårvinter. En vårvinter med fina isar och några minusgrader nattetid och plusgrader dagtid. Isar mars månad ut men så blev det ej tyvärr. Men sporrad av denna säsongen med ett fint besöksrekord lördag 6 februari på 725 unika besökare kan man bara vara nöjd trots allt!

Onekligen så räddade denna säsongen det hela för hade det blivit en likadan "vinter" som år 2020 hade nog även denna sidans saga varit all. Men nu blev det inte så tack och lov! Istället så siktar P.F. framåt och kommer under sommaruppehållet moderniseras lite. Framförallt så kommer Isläget - Sjöinformation ses över. En hel del fiskevatten kommer att plockas bort och kanske ersättas av några nya. Informationen om de olika sjöarna avseende fiskekort e.t.c. är i många fall inaktuella idag och kommer uppdateras. Sidorna kommer att ses över rent allmänt där en del fel som ej rättats till kommer åtgärdas.


I vanlig ordning så var det grillplatserna som lockade mest. Premiären 2021 så var det soligt om än blåsigt väder.

Sommaruppehåll och uppstart torsdag 25 november igen!
Detta är den sista större uppdateringen för säsongen 2020-2021 som blev hyfsat bra och det är vi alla glada över. Däremot så kommer "trafikljusen" vara i drift fram till 28 mars och möjligen in i april om vädret fortsätter vara kylslaget. Men beroende på att det var ett så omfattande mildväder som resulterade i alla drunkningar ute på isarna kommer INTE trafikljusen ändras igen utan de förblir på rött. Senast i mitten på april kommer dessa vara släckta och därefter tar sommaruppehållet vid. Men torsdag 25 november, lagom till lönen (!) så öppnar P.F. för ännu en säsong om vi lever och få ha hälsan.


Rasmus lyckades med sin fina havsöring som vägde runt 1,5 kg på premiären i Rönneå lördag 6 mars.

Några viktiga slutord från undertecknad till dig som älskar isfisket...
Pimpel och isfiskesäsongen har gett ett välkommet och nästan välsignat avbrott i denna svåra kris vi alla genomgår nu för andra året på raken. Aldrig kunde man väl drömma om att ett sådant fasansfullt gissel skulle drabba oss med all den moderna läkarvetenskap som finns idag. Ännu en tid kommer vi tyvärr behöva köra de slitna orden "Håll i - Håll ut - Håll avstånd", hur svårt det än må vara. Tyvärr så börjar folk tröttna vilket sågs lördag 6 mars i Stockholm när människor som samlats och som tvivlar på faktum i en demonstration fick skingras av polis. Låt dig inte luras för det hela är såväl sant som allvarligt. Folktomma megastäder som New York, London och Paris med flera vittnar om allvaret som är globalt och gigantiskt! Stanna i närområdet, Sverige och ta ditt fiskepö!

Möjligheterna i vårt land är många! Spännande havsfiske på västkusten från Strömstad i norr till Öresund i söder. Kustfisket både på ostkusten och västkusten. Det fria fisket i de 5 stora svenska sjöarna: Vänern, Vättern, Mälaren, Hjälmaren samt Storsjön som ligger i Jämtland. Därtill ett otal mindre sjöar och put & takevatten. Fisket i bäckar, åar, älvar och inte att förglömma fjällfisket! Hyr en stuga, ta husbil eller husvagn, tälta eller ta in på hotell eller vandrarhem för möjligheterna är ju närmast oändliga...

Fisket ger oss frälsta den största välsignelsen som nästan antar religiösa former då vi kan bli ett med naturen. Att få ett spännande napp som kanske är ditt livs drömfisk är verkligen något som ger oss alla ett stort hopp för framtiden. Bättre tider skola komma och efterhand som vaccinet rullas ut till befolkningen så kommer detta ondskefulla gissel att bekämpas. Först då kan vi kramas igen och få resa men kanske ändå med eftertanke med tanke på miljön och klimathoten som även påverkar vårt sportfiske.
So Stay home and Stay well but catch a fish! - Pimpelforum / Pimpelforum Nordost
Beträd INTE de ytterst svaga isarna där de möjligen finns.

- Pimpelforum / Pimpelforum Nordost
27/2 2021- Ytterligare två drunknade i samband med isfiske...
De senaste dygnen lär gå till historien som de dystraste i isfiskesammanhang och definitivt sedan Pimpelforums tillkomst. Som innan nämnts nedan så är den komplicerade tillfrysningen tidigare i vinter orsaken. Det blev kallt rätt sent på vintern i januari medan man normalt ser kylan komma redan i november-december. Därmed så var vattenet uppvärmt och i kombination med ojämn kyla samt stora snömängder. Detta skapade grogrunden för dessa farliga isar.

Avstå allt isfiske i mellersta och södra Sverige!
Pimpelforum kan inte nog (hur svårt det än må vara, -även för undertecknad...) avråda från pimpelfisket nu. Några små eller stora abborrar är INTE värda att riskera livet för! Länk till Expressen: LÄNK - Pimpelforum / Pimpelforum Nordost
Illustration som beskriver lite hur isen påverkas en bit in på året när solen återfått sin styrka i februari.

26/2 - EN AV DE VÄRSTA HÄNDELSERNA I MODERN TID AVSEENDE IS-OLYCKOR!
Detta är den andra uppdateringen i ämnet och orsaken är förstås den mycket tragiska is-olyckan i Sävsjö som krävde 4 människoliv. Tyvärr så var det isfiskare som förolyckades och oavsett vilket är det hela tragiskt. Sådant borde ej få hända numera men tyvärr inträffar detta likväl. Ofta är det män och gärna äldre män som råkar illa ut. Om det beror på övermod eller omdömeslöshet eller kanske något annat är oklart. Men orken tryter också när man kommer upp i ålder och man har ej samma kraft som när man är ung. Länk till inslaget om den tragiska isolyckan i Sävsjö på TV4: LÄNK


Flertalet isolyckor på bara ett dygn:
Utöver den tragiska olyckan i Sävsjö rapporterades en allvarlig olycka in i Stockholms skärgård där 3 vuxna och ett barn gick genom isen. Alla ska dock ha klarat sig! Under sen eftermiddag fredag 26/2 så skedde en ny olycka på en sjö utanför Katrineholm i Sörmland. Issäkerhetsrådet varnar för MYCKET FARLIGA isar nu. Pimpelforum sällar sig till detta och AVRÅDER allt isfiske nu!

Isen påverkas av flera faktorer vid mildväder!
När det är kallt så är det inga problem med isarna så länge temperaturen i luften är noll grader eller lägre. Problemen uppstår vid mer än noll grader för då inleds nedbrytningsprocessen av isen. Först sakta men sedan allt fortare och ju varmare dess då snabbare. Det har varit sjukt varmt med upp emot + 17 grader och då går det illa kvickt! Illustrationen ovan visar några faktorer som spelar in vid mildväder. Därtill kommer råkar, sprickor och dina egna borrhål i isen! Men "motorn" i det hela är förstås solen. Den ger värmeenergin!

1 - Solen är huvudorsaken och från mitten av februari är solen stark och dess solstrålning smälter isen ovanifrån.
2 - Solstrålningen påverkar ej enbart isytan utan går även ned och smälter isen inifrån och luckrar upp denna. *1)
3 - Värmestrålning från den omgivande luften är en annan faktor som påverkar starkt.
4 - Vinden som blåser på isytan för in varm luft och är omvänt mot när det var kallt. Nu töas isen av vinden precis som av en hårfön.
5 - Gammal snö som täckt isen och tunnat ut densamma ger svagare isar.
6 - Gasbubblor från multnande växtdelar i sjön försvagar isen ytterligare, vilket är lätt att glömma bort. I regel brännbar metangas!
7 - Regn (som ej är visat) tar hårt, ja mycket hårt på isarna.
8 - Undervattensströmmar (som ej är visat) påverkar isen liksom många andra faktorer.
9 - Temperaturen är också avvgörande och ju varmare dessdå våldsammare avsmältning.
*1) Man får s.k. stav-is, rör av is som går av lätt vid minsta belastning.
- Se mer på fliken ISSÄKERHET och "Isens svaga punkter" i menyraden ovan!

- Pimpelforum / Pimpelforum Nordost

26/2 2021- EN TRAGISK ISOLYCKA I SÄVSJÖ!
Pimpelforum hade knappt lagt rödlistningen av stora delar av regionen, torsdag kväll 25/2, förrän tragedin likväl var ett faktum. Detta när 4 män i övre medelåldern gick genom isen utanför Sävsjö i Småland. Detta pekar på hur snabbt isläget nu försämras.

Länk till inslaget om den tragiska isolyckan i Sävsjö på SVT: LÄNK

Därför så togs beslutet tidigt fredag morgon 26/2 att RÖDLISTA återstående sjöar inom Pimpelforums bevakningsområde!
AVSTÅ därför allt isfiske nu om du ej är helt säker på vad du gör!

Isen försämras på några timmar!
Tänk också på att isen försämras under dagens lopp och särskilt humusfärgade ("bruna") sjöar är känsliga. Isen blir "rutten" och så kallad stav-is uppstår som ej tål någon belastning alls.

- Pimpelforum / Pimpelforum Nordost22/2 2021- Underbart är kort... Nu rasar isläget raskt för våren är här! - Varning för snabbt försämrat isläge!
Den kraftfulla vintern har tyvärr kollapsat och rejäl vårvärme dundrar nu in och inte enbart för bevakningsområdet för Pimpelforum utan även för så gott som hela landet. Så isläget är bekymmersamt snart i hela riket. Extra trist nu när sportloven rullar ut och att den förbaskade corona-pandemin ingalunda har minskat. Detta betyder att många kommunala sporthallar är och förblir stängda. Isfisket var en möjlighet att kunna glömma skiten för ett tag. Men dessvärre så så tar isfisket slut snabbt på många håll. På sidan för Isläget - Sjöinformation har i stort sett HELA nordöstra delen av bevakningsområdet RÖD eller VIT-listats och bara mycket RUTINERADE fiskare bör beträda de allt lömskare isarna däruppe!


En vacker dag på en nordvästskånsk sjö men solen gassade och var skarp vilket tar hårt på isarna nu!

Den meterologiska våren har infallit eller vårtemperaturer råder nu i hela södra Sverige!
Många älskar våren och visst är denna underbar men vi hade gärna haft en "mjukare" övergång än detta brutala lappkast från -20 till +13,9 grader* som gått på en vecka. Ja gott folk 33,9 graders skillnad eller lokalt mer är mycket! Den meterologiska våren infaller när 7 dygn gått med dygnsmedeltemperaturer på över noll grader. Detta är ett faktum nu och övriga har vårtemperaturer.
* Fotnot - Torup i Halland hade 13,9 grader under måndagen 22/2, vilket är ofattbart mycket!


Abborren nappade fint söndag 21 februari men inom kort fick vi säga farväl till isfisket...

Isläget kommer att rasa mycket snabbt nu! Följ isläget dag för dag! - INGEN kyla i sikte!
Tyvärr så finns ingen kyla som kan undsätta isarna som det verkade för en vecka sedan och därför så kommer snart alla sjöar stå på ilsket rött. Men vi får vara otroligt tacksamma för de 6-7 veckor med fin vinter vi trots allt har fått. - Pimpelforum / Pimpelforum Nordost


Dessa båda grabbar njöt av det fina vädret tillsammans med många andra på Västersjön lördag 13 februari 2021.


De stora fiskarna har varit sällsynta men här hade herrn här lite flyt vintern 2021 på en sjö i nordvästra Skåne! Fisken vägde 1040 gram.

14/2 2021- Sportlovet "tjuvstartade"!
Det nyss gångna veckoslutet bjöd på ett alldeles underbart sportlovsaktigt väder och folk har gått man ur huse för att njuta av såväl det vackra vädret som de fantastiska isarna runtom i Skåne och på många andra håll inom bevakningsområdet. Inom kort så kommer ett litet reportage om detta. Men ett par bilder släpps redan här. Håll till godo!


Det fina vädret lockade skaror av barnfamiljer som även var nyfikna på fisket.
Här får Stella prova på att hålla i pimpelspöt!


Det vimlade av människor som tog tillfället i akt att besöka de frusna sjöarna som har isar i kanonskick för tillfället!


6/2 2021 - Fina besökssiffror senaste veckan!
Kung Bore höll stora delar av norra halvklotet i ett järngrepp som vi ej upplevt på många år!


Trevliga besökssiffror för Pimpelforum i februari 2021!


Fina besökssiffror på Pimpelforum!

Det är verkligen med glädje som det är många besökare på sidan och inom ett par dygn så kommer en rejäl uppdatering av isläget. Men generellt så finns bärbara isar nu på många håll men isarna är lokalt farliga. Senast lördag 6/2 gick en skridskoåkare genom isen på sjön Sommen.


4/2 - Allt fler sjöar bär!
Vintern rullar på och isläget blir allt bättre runtom i vårat bevakningsområde! Se Isläget för detaljerna. Men försiktighet gäller alltid när man går ut på isen!


31/1 - 2021

Troligtvis så sökte sig många ut i den fina naturen som här för att då glömma pandemi-eländet. Ekasjö söndag 31/1 2021.
En vacker välmatad halvkilos abborre blev belöningen på Ekasjö för undertecknad söndag 31/1.


Kul besökssiffror lördag 30/1 och söndag 31/1 2021:
Det blev många besök under lördagen där 356 besökare registrerades och redan har detta slagits när detta lades ut! Verkligen kul !


Vackra vinterlandskap kunde man se på många håll även i södra Sverige vintern 2021.


28/1 2021- Snön kom tyvärr med full kraft och isläget blev knepigt och farligt!
Det vill sig inte fullt för oss luttrade isfiskare då snön drog in med full kraft över stora delar av bevakningsområdet. Särskilt östra och norra Småland samt Östergötland är nu täckt av snö och lokalt förekommer det nu upp emot 40 cm nysnö vilket är riktigt, riktigt illa. Ännu i skrivande stund snöar det ymnigt på många håll i Småland och Östergötland. Några isar blir det ej av detta med så stora mängder snö. Längre ned i söder i södra Halland är det mindre med snö och beger man sig upp emot västra Götaland och Göteborg så är där näst intill snöfritt. Även i mellersta och framförallt södra Skåne är det mindre med snö. Det är här man får sätta hoppet.


Pimpelforum vill verkligen varna för lömska isar under nysnö-täcket på många håll.


Vintern försöker kämpa sig tillbaka och lite blötsnö föll över nordvästra Skåne måndag förmiddag 25/1 2021.
Denna dag så ska "hälften av all snö ha fallit för vintern enligt den gamla bondepraktikan och kallas därför "halvsnö-dagen".


23/1 - 2021: Nytt på vädersidan! LÄNK
Vädersidan är en länksida här som på ett rätt smidigt sätt ger alternativ till de väder-appar som mobilerna tillhandahåller. Som så mycket annat så tillkommer och försvinner vädersidor på nätet. Detta har nu uppdaterats där en länk till Weather-Online med 7-dygnsprognos gällande väder och temperaturer har lagts till. En knapp till SMHI:s årstidskarta finns nu tillagd. Flera väder-widgetar har nu lagts till där du snabbt kan få en 5-dygnsprognos + dagens väder. Dessutom så har en interaktiv Sverigekarta från Google lagts till. Här är de väder-knapparna som nyligen har lagts till och de fungerar även härifrån . Håll tillgodo:


21/1 - 2021: Det milda vädret gick mycket hårt åt isarna!Ispiken -Ett viktigt säkerhetsredskap ute på tveksamma isar...
Man ska ju avstå att gå ut på isar som verkar farliga och osäkra och aldrig heller bege sig ut ensam. Ett utmärkt hjälpmedel är dock en ispik som dock ej ska förväxlas med isbillen som är ett alternativt håltagningsverktyg till isborret. Ispiken är istället ett "känselspröt" där man slår sig fram på isen framför sig. Går piken, som är trapetsformad igenom isen ska man omedelbart vända in från det håll man kom ut i från! Bilden ovan är en egenkonstruerad ispik som ej kostade mer än 100 kronor och en timmes arbete att framställa! - Läs mer om ispiken här på vår sida för issäkerhet här LÄNK


17/1 - 2021 - I full skyddsutrustning...


Äntligen!!! - Efter två års väntan blev det premiärfiske på Kårarpasjön för undertecknad men fisken uteblev!
Utrustad med skyddshjälm inklusive hjälmkamera så har man händerna fria och skyddar skallen vid fall mot isen.

Blandade karameller efter besök på 4 sjöar nordöst om Laholm...
En rundtur i "skarpt läge" skedde under söndagen och utfallet var i högsta grad blandat: Första målet var Eka Sjö och hela sjön var istäckt men tyvärr var den blanka fina kärnisen för tunn för att duga. Några provhål togs av undertecknad men riskerna var för stora så försöket fick avbrytas.

Den allra finaste kärnisen fann vi på Ekasjö men tyvärr var denna för tunn, cirka 4-5 cm och dög ej ur säkerhetsaspekt...

Nästa sjö låg i närheten och hade en helt annan istyp! Här hade snö täckt sjön under isläggningen så en grå rätt porös is täckte Årnaberga Sjö. Några provhål nära land gav negativt utslag, då även denna isen var för tunn. Därför så det blev att avbryta på nytt och åka vidare till den 3:e sjön som blev Kårarpasjön och här kom vi äntligen ut och kunde begå pimpelpremiär och det var nästan 2 år sedan senast som isfiske kunde bedrivas här nere i sydligaste Sverige! På väg ned på sjön så blev behållningen två Linderöds-grisar som slog följe med oss ned till strandkanten, -samt att vi kunde premiärfiska men fisken uteblev då det ej nappade alls!


På väg ned till Kårarpasjön stötte vi på detta sällskap. Men något "grisfiske" blev det ej på sjön.

Efter någon dryg timme så gav vi upp fisket på Kårarpasjön och vi tänkte oss en tur mot Sjöaltesjön för att kolla läget. Men av en slump så passerade vi Gatesjön där vi stannade till istället. Vi förhörde oss och fisket var även fritt här! Utgångsområdet var badplatsen och det blev 1,5 timme där och vi gick runt i detta för oss okända men lilla vatten. Här fanns också den finaste isen som var en blandning av kärnis och stöpis i hygglig tjocklek på runt 8-10 cm. Tyvärr så var fisken inte alls på hugget här heller så däri låg den enda besvikelsen. Annars så blev det en härlig dag!


Det blev en oväntad premiär på den lilla Gatesjön med kollegan här, bara några kilometer från Kårarpasjön.
Men ingen fisk nappade här heller dessvärre och ingen annan heller fick något tydligen för fler fiskade än vi...


Nu återvänder mildvädret och kylan tar paus...
Dagen avslutades lite oväntat på nyss nämnda Gatesjön men som det ser ut nu så tvingas vi till en ofrivillig paus under ett par veckor. Detta beror på ett större luftmasse-byte där mildluften från Atlanten i väster åter pockar på och föser bort kalluften. Istället så kommer flera fronter in med såväl snö som regn vilket inte är bra för det bräckliga isläget som råder. Detta tillståndet ser ut att bestå fram till nästa veckoslut och därefter så torde kylan återvända om än lite trevande. Först att återfå kylan inom bevakningsområdet lär sydsvenska höglandet vara och här lär mildperioden också bli lindrigast! Som vanligt lär Skåne och västkusten få vänta ytterligare en tid på att kylan ska återvända. Därmed så lär isläget här nere bli dåligt under 1-2 veckor.


Detta glada gäng satt runt grillplatsen vid Gatesjön och njöt av korven.
Alla njöt av det fina vintervädret, isen och den vackra snön denna dag!


Vad händer under mildperioden vecka 03?
Pimpelforum har öppnat för säsongen och förhoppningarna är stora att prognosmodellerna står sig vilket bör innebära att kylan ska återvända till nästa veckoslut. Nästa planerade uppdatering ser närmast ut att komma torsdag 21/1. Under resans gång så kommer sannolikt isläget tyvärr att justeras ned igen med en återgång till ett helt rödlistat isläge inom större delen av bevakningsområdet. I sammanhanget så är den stora sidan för Isläget - Sjöinformation fortsatt stängd beroende på det klena isläget! Förhoppningsvis så kan isläget förbättras igen mot veckoslutet under vecka 04 när vi närmar oss februari!

16/1 - Allt fler sjöar täcktes av isar men de var lömska på många håll!
Kylan har varit omfattande natten mellan fredag och lördag och även den påföljande natten till söndag gör susen på isläggningen!
Även dagtid har det varit flertalet minusgrader på många håll vilket förstås är jättebra. Men på många håll så har tyvärr snö, som vi befarat kommit på nyisarna.

Snön isolerar och kan t.o.m. helt förhindra en vettig isläggning. På en del håll har det snöat ymnigt och nysnö har lagt sig på vattenytorna som sedan frusit ihop. Detta har skapat en gråis som är klart svagare än kärnis. En kärnis ska vara helt "glasklar" och hålla 10 cm för att anses som "säker". Denna gråis är svag som "ett digestivekex" och måste hålla 20 cm för att anses som gångbar vilket den isen som kollades på Hjälmsjön ej ansågs vara av undertecknad.


Hjälmsjön i vid Örkelljunga lördag 16/1 såg fin ut men skenet bedrar...


Isen var porös som ett digestivekex och detta beror på att isläggningen störts av snöfall och duger ej med sina 6 cm i tjocklek...

På många håll så råder liknande förhållanden men positiva avvikelser finns där riktigt små sjöar och vatten har is som kan vara bärbar där isläggningen varit gynnsammare. På den lilla Danskesjön och på en vik på Västersjön nordöst om Ängelholm så åkte folk skridskor. Men det man ska tänka på är att skridskoåkare förflyttar sig snabbt över denna och isen kan därmed vara tunnare. men man får akta sig för att stanna upp helt eller falla. Då kan olyckan vara ett faktum så istjockleken ska vara exakt densamma som för gående isfiskare med utrustning. D.v.s. 10 cm tjock kärnis.

.


På den lilla Danskesjön strax nordöst om Ängelholm åkte man skridskor i ett snötäckt landskap.
Det året blev det faktiskt vinter vilket gladde de flesta av oss!


Dra nytta av Trafikverkets tjänster! - Ha koll på vädret och trafikläget via Trafikverkets webbsida!
Nu när det drar ihop sig på allvar och då vädret blir kallare så gäller det att vara beredd på isfiske kanske inom en dryg vecka om allting vill gå vägen med isläggningen! Ett sätt att vara förberedd är att följa vädret som man då kan göra på flera olika sätt! En alldeles ypperlig tjänst där man känner att man "får mycket för skattepengarna" faktiskt, -är när man besöker Vägverkets webbsida! Detta är en GRATIS tjänst som vi alla ska dra nytta av!


Med hjälp av denna fantastiska karttjänsten får du snabbt en överblick på såväl trafikläget som väderläget!

Genom denna ser man snabbt trafikläget när man ska köra iväg till en pimpelsjö som kanske innebär några timmars bilkörning eller kanske ännu mer. Då ser man om vägen är bar och torr eller den är moddig, hal eller har trafikhinder av något slag. Trafikolyckor rapporteras in och markeras ut där du får tips om en alternativ resväg. Man markerar även väglaget där "Gröna vägar" markerar ett fint väglag. Vägar som är markerade med GULT eller RÖTT innebär däremot att väglaget är dåligt eller uselt. Undvik "gula vägar" och avstå helt att köra om vägen är markerad med rött! Då är väglaget riktigt uselt med risk för avåkning och / eller olycka!

Men det stoppar inte där! Du får ju också aktuellt väder där du får ett alldeles utmärkt komplement till väderradarn och kan se vilken nederbördsform som faller. Snö, snöblandat regn eller rent regn. På detta får du uppgifter om såväl vindstyrka som vindriktning. Till detta får du även aktuella temperaturer i området.


Kamerabilderna är klickbara och kan förstoras upp och man kan se det faktiska väderläget i realtid!

Inte ens detta är nog: För normalt så är ju vägkamerorna avskydda men icke här! Här hjälper de dig genom att se vädret på ort och ställe! I första bilden syns trafikplatsen "Klämman" markerad där det då rådde kraftigt snöfall! I nästa bild där du kan förstora upp densamma ännu mer, så ser du ett foto som tagits i samma ögonblick som du klickat på platsen. Genom detta så slipper du överraskningar och genom en fantastisk tjänst får du ett aktuellt väderläge hela tiden!
OBS! Bilderna tillhör Vägverket! - Länk till Trafikverket som du även hittar på vår vädersida i menyraden ovan: LÄNK

Pimpelforum sammanfattar denna torsdags-uppdateringen:
Ja, nu väntar vi spänt på den vidare väderutvecklingen den kommande tiden och enligt rätt samstämmiga prognoser så blir det milt under större delen av vecka 03 för stora delar av bevakningsområdet. Men kylan ska komma tillbaka under nästkommande veckoslut omkring den 23-24/1. Men under detta veckoslutet så får vi göra en liten rekognicering efter isar men försiktighet och ingen chansning är måttot.Så här var tanken enligt prognoserna att kylan ska ha avancerat 14 januari 2021!
Vilket innebär att hela landet täcktes av kalluften.

Köldpolen över Ryssland är oftaavgörande!

En rejäl köldpol låg iöster och det är just denna i lila (violett) som är så viktig för att etablera kylan och bilda isarna. Denna är något av min "käpphäst" för att det hela ska kunna fungera! Notera också hur varma haven är väster om Skandinavien, där Atlanten och Nordsjön är rätt varma på mellan 4-8 plusgrader. Det är här som hoten finns mot kylan från öster. Det är direkt avgörande att köldpolen kan breda ut sig in över Skandinavien och sedan spjärna emot mildluftsattackerna som hela tiden lurar därute i väster!


En tunn isskorpa hade på nytt bildats på den lilla "referenssjön" i Tåstarp öster om Ängelholm lördag 9/1 2021.


Västersjön låg ännu helt öppen nordöst om Ängelholm lördag 9/1 2021.
Men den lär frysa igen om kylan etablerar sig och få bestå. Sjön lägger sig rätt fort dessutom!


Arkiv 7 januari 2021: Avstämning # 7- Nyheter på sidan för utrustning!

Sidan för Utrustning har legat för fäfot en längre tid och senast var det 2018 som sidan uppdaterades då tanken var att en hel del bilder skulle presenteras på Facebook. Men detta är ett socialt media där man måste vara medlem för att kunna få ta del av bilderna. Inget som P.F. ställer sig bakom mer än undantaget som just berör vår egna FB-sida där. Istället så har P.F. återgått till egna presentationer helt och hållet!

På sidan för utrustning så finner du Redskapsnytt där Pimpelforum presenterar lite nyheter gällande adapter för isborr och skruvdragare samt nyheter från VIM-Pirken denna vinter! Du har en länk till Utrustning HÄR eller så har du en direktlänk dit där HÄR


Arkiv- 1 Januari 2021: Avstämning # 4 - Nytt år som ser ut att vända blad till en mer positiv utveckling för isfisket!


Vilken nyårsglädje att få kunna visa upp ett kanske väntat scenario i januari 2021
Kylan verkar vara på ingång! Bilden till hör Wetterzentrale - länk HÄR

.


Arkiv 30/12 - 2020: Avstämning # 3 - Med önskan om en riktigt Gott Nytt År 2021!


Vår tids stora dödsfiende som plågar oss ännu med oförminskad styrka i en andra och 3:e våg...

Avstämning # 3 - Säsongen 2020-2021 . Slutet nalkas för ett "Anno Horribilis" :
(Begreppet "avstämning" ersätter tillsvidare de ordinarie uppdateringarna här på Pimpelforum.
Vilket innebär en kort uppdatering utan uppdatering av Isläget e.t.c.)

Vi kan nu lägga ett mycket dystert år till handlingarna som inte liknar något tidigare i modern tid. Något liknande har vi nu levande ej upplevt tidigare med undantag av de äldre som minns andra världskriget. 2020 är ett år som är helt i klass med de hårda krigsåren mellan 1939 - 1945. Man får verkligen gå tillbaka dit för att hitta något som är så dystert som detta usla och eländiga år.

Vi befinner oss i en pandemi sedan nästan ett år tillbaka då det ödesdigra coronaviruset spreds ut över världen från kinesiska Wuhan.
Det mest sorgliga är att det hela tystades ned av diktaturen där och totalskadan är ett fullbordat faktum med miljontals döda i hela världen. Våra liv har kringskurits rejält men det står sig ändå lätt jämfört med de lockdown som råder utomlands. Sverige är ett luftigt och rymligt "fängelse", som säkert många utomlands skulle vilja byta sig till. Detta är en av ljuspunkterna där friluftslivet och sportfisket exploderat i popularitet här hemma som ersättning till resandet! Sista resan gick för undertecknad till Prag under sportlovet strax innan coronan slog klorna i hela Europa och Sverige. Nu är man glad för denna resan där tåget hem till dörren också blev den sista med allmänna färdmedel detta året.


En tur till Prag i hjärtat av Europa satte punkt för undertecknads resande. Bild - Týnkyrkan i centrala Prag.

Ett av de varmaste dagarna någonsin på jorden globalt och lokalt!
Året 2020 präglas inte bara den globala katastrofen som utgick från Kina utan det blev även ett av de varmaste åren någonsin här på jorden. Inte bara globalt utan även regionalt och lokalt vilket har märkts med dyster tydlighet denna vintern hittills! Temperaturerna i hela landet denna och förra vintern har legat och ligger mer än +5 grader över det normala och långt mer än så lokalt. I Norrland råder barmark på många håll och ända upp i Luleå har det varit väldigt milt. Detta har ej gått obemärkt förbi oss på Pimpelforum heller! Aldrig någonsin sedan 1997-1998, när sajten grundades har man upplevt något liknande. Inte en ENDA isfiskedag har noterats inom bevakningsområdet under 2020. Därmed så har den absoluta botten nåtts för det kan INTE bli sämre! Det hela är ytterst ledsamt och oron finns att denna förbannelse kanske ej bryts denna vintern heller. Men hoppet är det sista som överger en som det heter.


På Pimpelforums "referenssjö" Tåstarpssjön hade nyisen börjat att lägga sig vid jultid.

Kanske en kallare tendens efter nyår men kalluften är bräcklig...
Nu verkar det som att det tenderar att bli en aning kallare några dagar efter nyår. Men tyvärr är det hela med den eventuella kylan ytterst bräckligt. Mildluften lurar hela tiden i väster och söder och kan snabbt göra slut på försöken med kallare luft. På långa vägar så räcker inte den kylan till för att skapa vettig isläggning. För detta krävs bastant kyla med nedåt -10 grader eller ännu mer och detta helst dygnet runt. Snö får ej heller täcka tunna nyisar för då spolieras isläggningen den vägen. Just dessa båda huvudingredienser är mycket stora som hot och inte ens höglandet som haft så fina isar tidigare år är förskonat. Mildväder råder från södra Värmland i en linje upp emot Gävle. Norr om den linjen finns bättre chanser att finna is. Söder om är möjligheterna obefintliga i nuläget.


En grov förenkling av var vintern och isarna befinner sig idag vid nyår 2020-2021.
Man måste upp till Värmland eller ännu hellre Dalarna och Jämtland för att finna bärbar is!

En resa till fjällen eller kanske båtpimpel... - Men tänk på coronapandemin!
Alternativen är är få för oss i söder och kompliceras beroende på coronapandemin. Man ska ju avstå att träffas i nuläget men kan man hyra en tom stuga är detta ett alternativ. Tillgång till uppvärmd husbil eller husvagn är ett annat alternativ och då måste man söka sig upp till norra Värmland, Dalarna eller Jämtland och fjällvärlden i synnerhet. Där finns vintern i skydd av fjällen, i inlandet mot norska gränsen. Då kan man bjudas på fint rödingfiske som exempel. I nuläget så kan man ju kosta på sig detta när man ändå bara kan "hemestra". Men omfattande förberedelser krävs och sedan så gör sig coronapandemin sig åter påmind då man ska avstå längre resor och stanna hemma, för att minska risken för olyckor förorsakat av trafiken ute på vägarna.


De flesta sjöarna söder om Dalälven ser ut så här i slutet av december 2020 vilket innebär öppet vatten och ingen is.

Men det enklaste alternativet är att ha en båt i någon sjö att gå ut med eller ha på trailer och sedan lägga i denna i en lämplig sjö. Pimpelfiske från båt är såväl roligt som effektivt och man kan med fördel använda samma utrustning som från isen. Dock så bör man köra med rullspön eller lite kraftigare spö för en gungande båt minskar betydelsen av klenare grejor som annars används från isen. Det är bara att pröva sig fram och hoppas på hyggligt väder därtill. Något som kanske är för mycket begärt i dessa tider av lågtryck och mildväder...


Söndag efter jul blev det lite julkänsla när snön kom ett kort tag men den försvann snabbt igen...
Bilden är tagen på Stortorget i Ängelholm 27 december 2020.


21/11 2019 - TIDIGARE SPARADE ARTIKLAR FRÅN TIDIGARE SÄSONGER:

1/3 - 2020: Pimpelforum stänger för säsongen utan att kunna rapportera en enda dags isfiske!

Ända sedan Pimpelforum startade i slutet av 90-talet så har vintrarna varierat i omfattning med riktigt fina sådana men också mindre bra dito. Men något liknande detta har ALDRIG NÅGONSIN upplevts tidigare! Enligt mätningar i Uppsala som pågått i minst 300 år så har aldrig högre temperaturer vintertid registrerats tidigare. Den 15 februari inföll den meterologiska våren vilket är tidigast möjligt då hösten övergick direkt till "vår". I de fåtal artiklar som skrivits nedan så har P.F. försökt förklara orsakerna till denna katastrofalt usla vinter vi genomlidit. Det har varit mörkt och dystert då snön har saknats. Regnmolnen har hängt tungt över landets södra delar i stort sett ända från slutet av oktober och fram till mars. Ett ytterst kort undantag från detta var en fiskerapport från en liten tjärn utanför Göteborg där man lyckades fiska en (1) dag i skarven november - december! Men det var också allt. Resten av fiskepassen i vinter har krävt en hundra-mila resa enkel för att kunna genomföras överhuvudtaget.

Det som man kan glädjas åt nu är det återvändande ljuset och den stundande riktiga våren! Det myckna regnandet har dock gett extremt höga flöden för främst Lagan i Halland och Småland men även andra åar som Rönneå har mycket höga flöden som skapat "sjöar" mellan Ängelholm och Klippan. Detta riskerar nu även att förstöra vårfisket efter öring då det höga vattnet innebär att det blir svårt att fiska. Ännu mera regn väntas dessutom inom samma område... Men grundvattennivåerna i stort sett återställts med råge i södra Sverige. Alltid något att vara tacksam över... Bilden nedan är som en passande turistbild påminnande om en vacker insjö men det är Rönneån som svämmat över av allt regnande nära Klippan i Skåne.


Översvämningar i Rönneå strax väster om Klippan på skottdagen, 29 februari 2020 .

Rekordtidigt avslut för Pimpelforum säsongen 2019-2020 är ett faktum!
Pimpelforum slår faktiskt igen för denna säsongen med ett konstaterande: Nu kan allt BARA bli BÄTTRE för sämre än så här kan det ej bli. Men P.F ger ej upp så lätt vilket innebär att säsongen 2020-2021 inleds torsdag 26 november 2020! Men då det ännu finns risk (?) för att det kan frysa på och bildas svaga isar så har islägestjänsten öppet mars månad ut. Men chansen för bärbara isar är dock helt utesluten förstås.

Därmed så vill undertecknad tacka alla besökare för denna säsongen.


1/2 - 2020: Januari blev rekordmild och bjöd på sommartemperaturer! - En personlig reflektion...

Pimpelforum skulle ta ett nytt uppehåll men undertecknad var tvungen att få med denna artikeln om rekordvarma januari 2020, av förståelig anledning.

Att det som borde vara vinter blev något helt annat är nu ställt bortom allt tvivel, när januari 2020 blev rekord-mild eller ska vi säga rekordvarm istället. Vi har nu gått in i februari som är den sista av de tre egentliga vintermånaderna. Att det hittills inte varit någon vinter i mellersta och södra Sverige stämmer nog de flesta in i med undantag för alla de av oss som nu är bosatta i Norrland och läser detta.
Här har som sagt vintern i princip uteblivit helt vilket är något helt nytt för oss alla idag levande!Snöstormsliknande väder över New York och Broadway som undertecknad upplevde 18 december 2019 .

Kallare i New York än i mellersta och södra Sverige under hela vintern 2019-2020!
Undertecknad var i New York, som ligger på samma breddgrad som italienska Rom strax före jul 2019. Där fanns snö och det rådde minusgrader. (Se bilden ovan när en snöstorm "blizzard" snabbt drog fram över New York), De påföljande nätterna var kalla med nedåt -10 grader lokalt i området och det var isande kallt. Detta förblev den enda kyla, snö och vinter som undertecknad fick uppleva denna säsongen, och det skedde i samband med ett besök i denna fantastiska mega-stad! Men tyvärr så blev det inga möjligheter att fiska där. Tänk er isfiske i någon av sjöarna i Central Park, där finns fisk! Och ha Empire State Building och Chrysler Building som fond, Ha, ha! - Man får fiska där om man hanterar fisken varsamt och sätter tillbaka denna.

Världen kändes duktigt upp och nedvänd detta år 2020 när inget tycktes vara sig likt. Det som skrivs här och nu har kanske ej så med isfisket att göra men sanningen måste fram då det hela ej kändes särskilt lustigt när en världskris pågick kring Iran - Irak och U.S.A. och att det nya coronaviruset har dessutom nått Sverige och Jönköping när detta skrivs då. Att dessutom Storbritannien, -en viktig partner sedan länge har nu vänt Europa ryggen genom sitt Brexit. Visst är det väldigt personligt och föga uppmuntrande. Men tankarna speglar nog mångas medvetande med undertecknad, just nu när de ständigt grå och tunga regnmolnen hänger över oss...Januari 2020 blev minst sagt rekordmild för att inte säga rekordvarm! - Bilden tillhör SMHI.


Rekordvärme i södra Sverige och rekordmilt i norra Sverige vintern 2020...
Dygnsmedeltemperaturer uppmättes i Oskarshamn med +10,6 C och i Gladhammar med +10 grader prick. Dessutom fick Oskarshamn den 15 januari +12,1 C grader vilket är en av de absolut högsta temperaturer som någonsin uppmätts. Kära läsare och älskare av isfisket: Detta är temperaturer som egentligen ska betecknas till epitetet sommar...

Men trots att det är vinter i norra Sverige så har temperaturökningarna slagit hårdast här, även om det var riktigt kallt i slutet av månaden med -36,1 i Karesuando den 27 januari. Många väderstationer har därmed uppmätt den varmaste januari temperaturen sedan de började föra statistik vilket är mer än 100 år tillbaka i många fall.

Jetströmmars ändrade mönster och uppvärmda hav spelar in ihop med det allt varmare klimatet på jorden!
Som sades i den förra artikeln så är en olycklig kombination av förändrade jetströmmar och uppvärmda hav tillsammans med ett allt varmare globalt klimat den giftiga cocktail som skapat detta minst sagt otrevliga läge. Några något kallare dygn väntar strax runt hörnet nu i februari. Men tyvärr är detta bara ytterst tillfälligt innan mildluften och den plågsamt tråkiga lågtryckstrafiken laddar upp på nytt över Atlanten och tar fart igen. Länk till SMHI och artikeln gällande rekordvarma januari 2020

Kan undertecknad vara något positiv nu då?
Absolut! Nu nämner jag den stora vinsten i sammanhanget! Vi minns med fasa den rekord-torra och heta sommaren 2018 som nog ingen av oss vill uppleva igen med alla omfattande skogsbränder. Även våra grundvattenmagasin tömdes och akut vattenbrist uppstod främst i sydöstra Sverige och i synnerhet på Öland och Gotland. Även om man nu håller på att ansluta Öland med en ledning från fastlandet så är regnleveranserna från ovan mer än välkomna, liksom i stora delar av övriga Sverige. Vattenmagasinen såväl små som stora kan nog anses som helt återställda efter att ha haft rekordlåga grundvattennivåer. Riktigt positivt och viktigt när vårt dricksvatten blir en allt större bristvara. Länk till SMHI och aktuella grundvattennivåer

Ingen riktig vinter fanns i sikte för mellersta och södra Sverige...
Nej tyvärr så fanns sannolikt ingen tröst för oss som väntade på isar i mellersta och södra Sverige. Den lilla köldknäppen varar blott några dygn och påverkar inte något isläge överhuvud taget. En resa norrut upp i höjd med norra Värmland och Dalarna och sedan vidare norrut var det som gäller säsongen 2019-2020.


30/1 - 2020: "Katastrof-vintern" blev ett faktum för säsongen 2019-2020! - Artikel i Sportfiskarna om detta!

När detta skrivs så skriver vi redan den 30 januari och två av tre vintermånader kan nu läggas till handlingarna. Inte på många år har situationen varit värre när det gäller isfisket för mellersta och södra Sverige som denna vintern! Rent av kanske aldrig någonsin! - Bilden nedan illustrerar hur väderläget verkar utvecklas den 10 februari och det är på snudd till varmt i södra Sverige!


Dystra långtidsprognoser... - Efter en liten köldknäpp i början av februari2020, så kom denna värmen upp igen och förstörde det sista hoppet... Notera temperaturerna som låg på uppemot 9-10 grader för delar av t.ex. Skåne! - Bild från Wetterzentrale GFS

Som synes så är situationen sämre än usel i sammanhanget och därmed så verkar faktiskt sista spiken i kistan slås i för denna så kallade "vintern". Just nu aviseras dock lite kallare väder även för södra och mellersta Sverige. Men tyvärr så handlar det bara om en liten ynka köldknäpp på några dagar, innan mildlufts-eländet är över oss igen. Länk till WZ finner du ovan i "Vädret Express".

Kylan och isarna finns längre norrut!

Det finns otroligt nog isar och även kyla om man åker upp i höjd med norra Värmland, Gästrikland och sedan vidare norrut i höjd med Sundsvall och uppåt. Där finns faktiskt vintern som denna säsongen annars lämnat södra Sverige i sticket. Är man beredd att planera en resa och har rekat ordentligt så finns goda möjligheter för isfiske där uppe.

Varför är väderläget som det är? - Jetströmmarna och uppvärmda hav är det som ställer till det...
Jetströmmar är som säkert många känner till kraftiga luftströmmar som finns högt upp i luftlagren och som genom jordens rotation ligger S-formade över klotet. Man kan faktiskt likna jetströmmen som det S-formade mönstret på en tennisboll. Dessa jetströmmar kan ligga olika högt i meridianerna (nord-sydlig latitud) beroende på årstiden och förutsättningarna. Denna säsongen ligger jetströmmen riktigt olyckligt som innebär en aldrig sinande ström av lågtryckstrafik in över Skandinavien och därmed så följer mildluften med som ett brev på posten. Länk till Wikipedia om jetströmmarna:

Uppvärmda svällande hav med ökande volym som ger plats för mer lågtryck och oväder...
Men mer oroande, som man kan se på bilden ovan är att haven är rejält uppvärmda och allt mer farhågor finns att dessa magasinerar allt mer värme, nu börjar att bli så uppvärmda att detta påverkar vårt klimat. Frågan är kontroversiell men kan ändå ställas: Är detta normala temperaturavvikelser eller ej? En del forskare tror detta medan medparten av forskarvärlden tror på mänsklig påverkan.

Ännu ett rekordvarmt år, 2019, som lagts bakom oss...
SMHI har en artikel om detta faktum där den globala uppvärmningen blir allt mer omfattande och bränderna i Australien nyss vittnar mycket om detta. Många påstår nu (helt rätt) att det naturligt ska brinna där. Men omfattningen har aldrig setts tidigare och många endemiska djur och växtarter hotas nu av utrotning. Fotnot: "Endemisk" betyder att en art är unik och bara finns just på den platsen i världen. Koala björnen som var förlagan till alla nallar vi ser i leksaksaffärerna är ett exempel på en endemisk art.
Länk till SMHI:s artikel om den globala uppvärmningen, där står det även om de allt mer uppvärmda haven:

Sportfiskarna dundrar: Det är en katastrofvinter! - Skidklubbarna runtom i södra Sverige lider svårt!
Förhållanden för mellersta och södra Sverige är närmast katastrofala för många skidklubbar, skridskoklubbar och givetvis fiskeklubbar som inte kan uträtta sina värv. Särskilt illa är det faktiskt för skidklubbarna i synnerhet som nu lider svårt av att tävlingar och evenemang nu får ställas in. Inköpta priser och noggranna förberedelser ser ut att gå om intet och därmed förlorade intäkter. Inte bara det, många som tränar inför Vasaloppet inte kan göra detta, om man nu inte äger ett par rullskidor förstås. Själva Vasaloppet verkar dock ej hotat då man magasinerat tonvis med snö.

En artikel från Sportfiskarna vintern 2020 om kanske den sämsta vintern någonsin i mannaminne!
Så här skriver Sportfiskarna om läget just nu: (Tack till Bengt Olsson på Sportfiskarna för artikeln.)

"Innevarande mildvinter har hittills varit en av de sämsta någonsin för det organiserade tävlingsfisket på is i södra delen av landet. Vad Sportfiskarna känner till har inga pimpeltävlingar kunnat genomföras i exempelvis Mälardalen, Göteborgsregionen eller runt Örebro. Gränsen för var det finns säker is går i slutet av januari 2020 ungefär i en linje från norra Värmland till norra Gästrikland. Längs denna gräns kan mindre sjöar ha säker is medan de större vattnen ofta är öppna. I södra delen av landet saknas is helt."

Där är inte mycket att säga om detta. Bara att undertecknad på Pimpelforum kan instämma i ovanstående bistra faktum...
Länk till hela artikeln på Sportfiskarnas webbsida här:


11/1 - 2020: Isplanket har gått i graven efter minst 20 år på nätet...

De goda nyheterna duggar minsann INTE tätt här numera och senast ut i denna dystra raden är att Isplanket som varit ett landstäckande forum för värdefulla israpporter inte längre verkar finnas. Vad orsaken eller orsakerna kan vara är inte klarlagda. Men de allt osäkrare isarna beroende på de allt uslare vintrarna, eller ska vi säga avsaknaden av vintrar kan ha bidragit till stängningen av sajten.

Osäkra isar som tidigare varit "säkra" beroende på den dåliga tillfrysningen kan ha bidragit...
Precis som Pimpelforum gör så har Isplanket byggt på israpporter där privatpersoner rapporterat in till sajten när bärbara isar finns. Men de allt sämre vintrarna där tillfrysningen blir allt osäkrare och där nederbördsmängderna med mer snö, skapar farliga isar kan ha bidragit till stängningen. Det hela är givetvis bara spekulationer härifrån. Summa summarum så är nu knappen bortplockad och därmed även länken till webbsidan Isplanket. Pimpelforum vill samtidigt beklaga stängningen och tacka alla ansvariga för alla år som Isplanket funnits på webben.


Kort om fenomenet Greta Thunberg - En liten ung kvinna med en enorm röst över hela världen!
Pimpelforum kan INTE undgå att nämna detta under eller fenomen som är dotter till den tidigare så kända operasångaren Malena Ernman. Detta unika fenomen har startat en miljörörelse som saknar motstycke i mänsklighetens historia. Trots sin spädhet och ringa ålder så ska man inte låta sig luras! Det är en ung och mycket stark, smart kvinna som för fram kommande generationers talan på ett helt nytt aldrig tidigare skådat sätt. Hennes historiska bana är kort men ytterst dramatisk fram till nu när hon började att "skolstrejka för klimatet" utanför Riksdagshuset hösten 2018. Då hade de sista svåra bränderna släckts och i färskt minne så samlade hon allt fler elever som vuxna varje fredag för strejk. Dessa strejker gav enorma eko och varje fritt land har följt hennes exempel att klimatstrejka över hela jorden! Greta åker också runt på en global mission mot klimathotet.

Det hade varit tjänstefel att INTE nämna detta med Greta Thunberg här på Pimpelforum...
Som sagt så måste vi ta lärdom och försöka att anpassa oss innan det är för sent men att vända skutan hos oss äldre är allt annat än lätt.En länk till hela det skakande talet Greta gjorde i FN på Expressens hemsida finns här, inklusivet ett videoklipp: - Länk:

HUR BLIR VINTERN 2019-2020?
Hur vintern kommer att utveckla sig denna säsongen är som vanligt svårt att sia om . I vanlig ordning så finns långtidsprognoser som ska skvallra om en "sträng vinter". Men tyvärr så har dessa långtidsprognoserna kommit på skam gång efter annan. Vädret har ju som tidigare sagts inget minne men däremot så kan man dra nytta av vad som hänt på förvintern. Får man en långsam avkylning med allt kallare väder kan detta MÖJLIGEN ge en grogrund för en kall vinter. Men tyvärr så (med tanke på innehållet ovan) så blir nu detta allt mer ett sällsynt fenomen. De senaste vintrarna så har vi sett en utveckling med mildare väder och större snömassor. Det var så t.ex. på sydsvenska höglandet. Isarna ville aldrig bära riktigt då nyisarna snart täcktes av snö. Därmed så spolierades säsongen 2018-2019 och undertecknad kom aldrig iväg dit förra vintern som exempel.

Tyvärr så ser uppstarten för ögonblicket inte särskilt munter ut heller. Vi hade en liten köldperiod redan i slutet av oktober men den försvann. Därefter har mildväder präglat totalt och tyvärr finns ingen kyla i sikte alls i prognoserna framöver, åtminstone i nuläget. Detta innebär därmed då också en minimal aktivitet här på Pimpelforum, fram tills att saker händer. Men man har sett en tydlig trend på allt sämre vintrar och orsakerna har avhandlats alldeles nyss här ovan...

NYTT PÅ PIMPELFORUM KOMMANDE SÄSONG:
Så värst mycket nyheter finns ej för stunden nu till premiären och tyvärr så återfinns en avvaktande hållning från undertecknad (Använder gärna detta uttrycket "undertecknad" här, ha, ha ). Istället så får vi se hur vintersäsongen kommer att utveckla sig. Får vi is till Advent, Lucia och jul? Eller får vi vänta till nyår, Trettonhelgen eller ännu senare. Uteblir kanske vintern helt för södra Sverige? Ja dessa frågorna är att hantera för ingen vinter innebär inget "bra Pimpelforum". Att "rycka undan mattan" är ett begrepp som nämnts tidigare år här och avsaknaden av vinter rycker just undan mattan för sajten Pimpelforum.

UPPDATERING AV LÄNKAR MED MERA...
Förstås så sker en uppdatering av alla länkar så dessa är korrekta. Efterhand så kommer förbättringar att ske där detta behövs och förutsatt att isfiske-säsongen kommer igång. Vi behöver ju bärbara isar för att få besökare hit och då ger ju allt sig själv. Länkarkivet har tyvärr drabbats av bortfallna länkar som plockats bort. Dessa får ersättas med annat på sikt.

HOPPET LEVER I VANLIG ORDNING...
Men alltid så finns ett hopp men kanske sargat i kanten med tanke på det inledande kapitlet. Att vi blir utan bärbara isar i södra Sverige ter sig som ytterst lätt i jämförelse med det enorma globala klimathotet som hänger som ett Damokles svärd över oss alla. Men visst så hoppas vi...

Pimpelforum önskar alla besökare välkomna till säsongen 2019-2020.


7/3 - 2019 - Rain Viewer ersatte DMI-radarn!
Tyvärr så försvann den fina radarn som visade de olika nederbördstyperna och samtidigt så blev deras webbsida ytterst rörig. Därför så plockades denna bort från Pimpelforum. Istället så återfinns RainViewer som lades till. En bild hur denna fungerar finns nedan. Länk till RainViewer som också finns på vädersidan - Länk:

RAIN VIEWER


Notera att visningarna för snö med RÖD TEXT är snöfall som ej finns med i den engelska förklaringen på RainViewer!


20/1 - 2019
Branding ett sätt att synas - Pimpelforum ändrade lite på utseendet...

Pimpelforum ändrar lite i sina loggor och utökar domänerna officiellt...
Branding ett modernt ord som betyder "att synas med en varumärkesplattform" är något som P.F har haft i nästan alla år. Det är alltså logotypen för sidan som nu förändrats en aning. Det som dessutom har hänt är att Pimpelforum som har haft sitt säte i Skåne även sedan en del år tillbaka har haft en plattform som utgår från nordöstra Småland och Östergötland. Detta beror givetvis mycket på goda kontakter och genuin vänskap med många sportfiskare i trakten. Men en annan orsak är de allt sämre vintrarna som de senaste åren stoppat fisket i Skåne och sydvästra Sverige allt mer. Därför så har en liten avknoppning nu officiellt skapats:

   
Branding som blev en nyhet säsongen 2019 - De nya loggorna där den vänstra är Pimpelforum med sitt säte i Skåne.
Den högra snedställda blå loggan är Pimpelforum Nordöst med säte i nordöstra Småland och Östergötland.
Nu ska det ej göras någon "större affär" av detta utan Pimpelforum kommer annars bevara sin inriktning som tidigare. Men genom att förtydliga det hela så kommer man kunna få lite "etikett" på den informationen som Pimpelforum så frikostigt delar med sig av varje vinter. I sammanhanget så ändras en del loggor i systemet och några av er har säkert redan lagt märke till detta...

Det är också i sammanhanget viktigt att betona att P.F. INTE ansvarar för olycksfall som sker beroende på att undermåliga isar brister eller att plurrning sker genom dumdristiga beslut. Det är ALLTID DU PERSONLIGEN själv som ansvarar för om man ska beträda en is eller ej!

Variationer kan uppstå från sjö till sjö med bara ett par hundra meter emellan...
Det är alltså tal om många parametrar som ska klaffa och detta avviker markant från sjö till sjö och skillnaden kan ibland bara handla om någon enstaka kilometer eller ännu mindre. En sjö kan bära medan en sjö intill kan ha öppet vatten. Så är det t.ex. på skillnaden mellan Västersjön och Rössjön i nordvästra Skåne där avståndet mellan de båda sjöarna blott är knappa 200 meter. En bäck förbinder också det båda sjöarna emellan på det smalaste stället..

Västersjön och Västersjön är referenssjöar:

Dessa är så kallade "referenssjöar" för Pimpelforum och Västersjön med sina blott 12 meters djup kan ha bärbar is medan Rössjön 200 meter öster ut som regel kan ha öppet böljande vatten. Orsaken till denna markanta skillnad är att Rössjön har en mer dramatisk bottentopografi med det dubbla djupet på 24 meter. Till detta en riktigt kuperad bottentopografi. Men Västersjön har dels bara halva djupet samt en nästan helt slät sjöbotten vilket innebär en snabbare isläggning. Med hjälp av dessa båda sjöar samt ytterligare en sjö kan man bilda sig en ganska exakt uppfattning om isläget på andra håll inom P.F:s bevakningsområde som i huvudsak omfattar Skåne, Småland samt delar av västra Götaland och Östergötland inklusive sydsvenska höglandet.

Ytterligare varianter av iskartor som dock ej presenteras här i nuläget...
Att göra en svår sak enkel är det svåra vilket innebär att det kan tillkomma ett par avvikelser av de presenterade islägeskartorna nedan. Men det tål att upprepas att detta är ingen exakt visning av isläget utan endast en ungefärlig guide. Skåne t.ex. kan visas i ett "rött isläge" medan det i norra delarna i gränsen mot södra Halland kan finnas sjöar med ett vitt eller gult isläge inom Skånes nordligaste gräns!

 • - ISDUBBAR OCH LIVLINA SKALL ALLTID BÄRAS NÄR MAN BETRÄDER EN IS! -


  15/1 - 2019: Om polarvirveln som styr vårt vinterväder över Skandinavien (repris)

  Polarvirveln (Polar vortex)
  Ett fenomen som heter "plötslig atmosfärisk uppvärmning" innebär alltså att mycket kalla vindar kan nå oss ifrån från nordöst. Även numera benämnd "rysskylan" som så småningom kan komma att nå in över oss från nordöst med jämna mellanrum. Det innebär ofta i förekommande fall att snöbyar kan bildas över Östersjön och sedan ta sig in över ostvända kuster från Skåne i söder till södra Norrland när havet ligger öppet. En länk till Dansk TV 2 som berättar mer om fenomenet Polar Vortex. Länk till Wikipedia om fenomenet

  Wetterzentrales paneler blir permanenta!

  Pimpelforum vill alltid åstakomma det bästa med väldigt blygsamma medel och panelerna som kompletterar vädersidan är sannolikt den bästa lösningen här. I "Express-fältet" så finner du även Hirlam temperaturprognos samt nordisk radar från YR som är det norska väderinstitutet.  3/1 -- 2019 - Usel vinter...

  Vad vad var orsakerna till den usla vintern 2018-19?
  Forskarna och meterologerna slet sitt hår i vad som orsakade det hela. Men främst är det jetströmmarna som för oss vinterfiskare har en ytterst ogynnsam bana just nu. Detta innebär att jetströmmen kommer västerifrån med ursprung över Atlanten och sedan kommer in högt över nordligaste Norrland.
  Denna ogynnsamma jetström går sedan rakt söderut och för med sig lågtryck och fronter i en aldrig sinande ström. Dessemellan så kommer små svaga högtrycksryggar med lite kallare luft. Men detta duger ej för någon ordentlig isläggning och det hela har därmed gått i stå.

   


  Jetströmmen uppvisade en mycket ogynnsam utbredning och rörelse som förde in mycket mild luft i HELA Sverige.

  Emellanåt så kan dock kall luft föras ned från nordöst eller norr när jetströmmen flyttar på sig lite söderut och västerut. Men för att saker ska hända så måste högtrycket över Iberiska halvön (Spanien) hamna uppe hos oss och lågtrycket ska ligga där nere. Kort och gott så måste högtryck och lågtryck byta plats. Då lågtryck snurrar moturs så förs mild luft upp till oss. Vid högtryck så rör sig medurs och kall luft förs kall luft ned i stället från norra ishavet och från Sibirien. Men just nu så råder denna ogynnsamma situation och verkar ej ändras inom överskådlig tid.

  Luftmasseskärpning mellan varm fuktig luft och kall torr luft ger upphov till vinterstormar!
  Nyss så drog en ovanligt kraftig och förödande storm fram över mellersta Sverige på en ovanlig bana. "Alfrida" kommer många att minnas på såväl Gotland som i Stockholmstrakten. Stormen fördes med jetströmmens sinusformade bana först västerut in mot Skandinavien och sedan rakt söderut innan den svängde in över Baltikum och försvagades. Den svåra tågolyckan i Danmark orsakades sannolikt även av denna stormen. Risken finns därmed att nya liknande stormar kan uppstå den kommande tiden som jetströmmen ligger nu. Orsaken är att det blir en skarp kontrast mellan den varma fuktiga luften och lågtrycken kontra högtryck och kall luft över nordkalotten och Sibirien. De ovanligt varma haven är också starkt bidragande till det usla väderläget som visades i exemplet nedan, tidigare i den förra uppdateringen..

  Jetströmmen måste maka på sig söderut också!
  Men den främsta vektorn är att hela jetströmmen måste flytta mer söderut och därmed så kommer vi hamna NORR om den så kallade polarfronten i den kalla luftmassan som illustreras ovan. Bilden är en grov förenkling av läget just nu bara för att illustrera lättfattligt varför vintern ej vill infinna sig hos oss. Polarfronten kan kort beskrivas som en del av jetströmmen som alltså måste flytta söder och västerut. Det är därför brittiska öarna ofta har milt väder medan vi har kallt under mer normala förhållanden.


  31/12 - 2019 - Var var den bastanta kylan?
  Ja, - denna frågan kunde man undra över och bilden från Wetterzentrale talade ett tydligt språk vid nyår 2019.
  Haven var varma vilket innebar att den riktigt kalla luften inte vill infinna sig. Istället så strömmade ständigt nya nederbördsområden in. då behövdes mycket nederbörd då vattenstånden och vattenföringen i många sjöar och vattendrag tagit allvarlig skada sommaren 2018. En torka liknande detta vi såg under dån har ej skådats innan i modern tid och upprepades tack och lov ej igen påföljande sommar 2019.


  En prognosmodell från Wetterzentrale 30 december 2018 visade att haven var uppvärmda.
  Detta innebar tyvärr att den bastanta kylan (-10 grader eller lägre) ej kunde etablera sig på allvar den förra vintern.


  10/12 - 2018 - Vad skiljer det så kallade "klimatet" från själva vädret?
  Skillnaden är att klimatet är en mätserie på över t.ex. 10 år där man ser avvikelser i temperatur, vindar och nederbörd från genomsnittet. Själva genomsnittet är också en del av själva klimatet. Fram till nu så har man ju mätt under de 30 åren mellan 1961 till 1990. Själva "vädret" är det som råder för stunden och under en liten tid, oftast då i närtiden som t.ex. det kommande vädret och vädret som råder eller har varit. Klimatet är alltså en djupare analys av vad som kommer hända och har hänt med väder och vind under en lång tid.

  Klimatet blir alltså varmare och det blir allt svårare att få isar...
  Man ser med en förfärande tydlighet att haven är varmare just nu om man tittar på de uppmätta temperaturerna. Normalt så ska haven runt Norra Ishavet ligga på runt noll eller några minusgrader. Men så är det ej under december 2018. Och november var ännu varmare än någonsin. Det uppmättes temperaturer i Norrland som aldrig uppmätts tidigare och detta är oroande. Sålunda så är i sammanhanget kanske frånvaron av bärbara isar "strunt" men ändå inte för i det stora sammanhanget mycket allvarligt. Vi såg en av följderna i somras med de stora bränderna.

  Allvarligt läge i våra vatten efter den heta och torra sommaren 2018...
  Ännu så är vattenstånd och vattenföring i sjöar, åar och vattendrag svårt drabbat av torkan. På många håll så är det så illa att vandrande fisk som lax och öring ej kan nå sina lekplatser för vattendragen har torkat ut. Detta gäller stora delar av södra Sverige. En sådan situation har ej skådats tidigare i vår moderna väder och fiskeri-historia. En sådan sommar som passerats kan anses som ett undantag som kan innebära en livskraftigare lax och öringstam kommande år. Men skulle situationen upprepas så ligger fiskbestånden riktigt illa till! Tack och lov så blev det ingen upprepning av den ohyggliga torkan utan år 2019 uppvisade mer normala förhållanden med understundom riktigt riklig nederbörd på de flesta håll.

  Isbrist i söder och snöbrist i norr, glaciärer håller på att smälta bort, - dystert värre...
  Tyvärr så är det ingen munter läsning här och det är undertecknad medveten om. När detta skrevs pågick ett klimat-mötet i polska Katowice och där är redan förutsättningarna för det gångna årets miljömål klara. Det gick åt FEL håll med ännu mer växthusgaser och det blev ej lättare då ökningen ser ut att fortsätta. På detta att U.S.A. lämnade Paris-avtalet från 2015, då det såg mer positivt ut. I och med att U.S.A. lämnade så lär andra länder att följa efter. Detta hänger ju direkt samman med vår is och snöbrist. Framtiden ser en aning dystopisk ut m.a.o.

  Kanske lite nya grejor skulle göra susen också!
  För nybörjaren så finns ett lågbudget-sortiment på såväl Ö & B som på Biltema, där man kan köpa prylar till en rimligt låg peng. Men den riktigt kräsne fiskaren vill ju ha det allra bästa i redskapsväg! Idag är det VIM-Pirken som leder den utvecklingen här i Sverige. Deras topp-produkter är Go-Fish It skryllan som är en fantastisk produkt! Notera även att skryllan kommit i "pink edition". Den kostar en slant men är värd varenda krona! Deras nya pimpelspön "Emilia Ricoletto" och "Tre Kronor" är riktigt fina pimpelspö för finsmakaren! Dessutom så har de "grymma" pirkar och krokar som abborren ej kan motstå liksom massor av tillbehör som t.ex. länkar, tafsar, snappers, maggot-burkar och mycket annat. Det finns alltså goda chanser att kunna lägga fina klappar under granen även i jul. Nedan ett par länkar!

  Biltema. Länk:           Mer produkter som finns på VIM-Pirken via länken här.. Länk:


  2018 - November:

  På vår systersida EWP.se så kan du också följa händelseutvecklingen gällande vädret framöver. Länk:

  Under november 2018 så hade del vågade fiskare gett sig ut på isarna. Och detta gällde främst för de SMÅ sjöarna inom bevakningsområdet. Bilder lades upp i vårt fotoalbum. Ett tack går till Lennart Larsson och Billy Affelin och du hittar dessa här utan att logga in på Facebook (där de annars legat ute ett kort tag)
  Länk till "fotoalbumet" för dig som saknar konto på Facebook:


  Glöm ej bort vårt fotoalbum...

  29/11 - 2018:

  På vår systersida EWP.se så kan du också följa händelseutvecklingen gällande vädret. Länk:

  Måndagar och torsdagar är huvudsakliga dagar när sajten här uppdateras!
  I vanlig ordning så kommer måndag och torsdag vara de dagar som uppdateringarna är mest frekventa här på Pimpelforum. På måndagar så summeras det gångna veckoslutet gällande pimpelfiske och vi tittar framåt i arbetsveckan.

  På torsdagarna så "laddar vi upp" inför det kommande veckoslutet. Då hoppas vi på många spännande fisken i vinter. Lämpligt är då att du som besökare har lite fisketips att delge oss andra. Liksom de fisketips som kommer härifrån.

  Utöver detta så sker uppdateringar ibland under veckoslut och helger om det finns något viktigt att berätta. Dessutom så sker uppdateringarna via Facebook på vår sida där.


  Glöm ej bort vårt fotoalbum...

  Pimpelforum försöker att delge alla så långt detta går och så snabbt som möjligt. Därför så finns Facebooksidan fotoalbum tillgänglig där bilder, isläge med mera läggs ut efterhand. Glöm därför ej att kolla där och även du som INTE har FB kan komma dit. Så glöm inte att gå in och titta där då och då. Detta kan löna sig! Länk till det "nya Facebook-systemet" för dig som saknar konto där:

  24/11 2018 - EN LITEN ISFISKERAPPORT FRÅN NORRA SVERIGE!


  Säsongens första isfiskerapport är ett faktum!

  En trevlig isfiskerapport inkom från norr!
  Från Umeåtrakten så inkom en liten isfiskerapport där det rådde fint väder och även tecken på fint fiske lördag 24/11. Klicka på länken för att se bilderna! Länk till bilderna:

  På Facebook är P.F. alltid ute med det senaste och där återfinns även våra reportage och kanske filmer...
  Facebook fortsätter att behålla ställningen genom sin mångsidighet även om Instagram och liknande finns. Istället för många olika system som krånglar till det hela så behålles FB. tillsvidare. Nog är detta bra nog för de flesta av oss som har detta. Kanske så blir det ett eller flera filmklipp också från isarna i vinter på "Fejjan"...


  23/11 2018 - "EN NY FACEBOOK-LÖSNING"!  Läs mer om denna symbolen nedan...

  En annorlunda lösning för vår Facebook-sida sjösattes 2018:
  Vid en kontroll strax innan premiären i november 2018, så upptäcktes dessvärre att direktlänken till vår Facebooksida ej längre fungerade. Någon inställning av sekretesser och algoritmer hos Facebook har ändrats utan att detta har upptäckts innan. Detta innebar att du som valt bort att ha ett Facebook-konto automatiskt blev utestängd. Men en lösning är här då foto-album ännu är fria att titta på.

  Så här gör du för att komma dit:
  1 - Här är ett "fotoalbum" med bilder som du kan klicka på precis i vanlig ordning och detta är alltså på Facebook och du lämnar Pimpelforum..

  2 - När du klickar på en bild så hittar du en länk som du kan klicka dig vidare på. Då kommer du antingen till en aktuell artikel eller rapport som kan handla om isläget, en fisketur med bilder som lagts upp eller t.ex. nyheter på redskapsfronten eller en akut varning för någonting.

  3 - Dessutom så kommer du finna äldre material och det står angivet under varje "Rubik-kub" vad det handlar om liksom i rubrikrutan här.

  4 - Klicka på en bild och välj "Inte nu" när du blir tillfrågad om att gå med i Facebook. Därefter så kan du ganska obehindrat titta på bilderna som du förflyttar dig mellan genom att klicka på "högerpilen" till höger om bilden. Du backar tillbaka motsvarande genom "vänsterpilen" som dyker upp till vänster om bilden.

  5 - Här tas aktuella ämnen upp som vid snabb förändring av isläget, redskapsnytt, reportage och fiskebilder e.t.c.

  6 - Notera att detta är en försöksverksamhet som kommer att provas under säsongen 2018-2019. P.F. får därefter utvärdera utfallet och funktionaliteten på detta.

  Tänk även på att rensa eller uppdatera ditt cacheminne i dator / surfplatta eller mobiltelefon!
  I dessa enheter så finns ett cacheminne som gör att du snabbare kommer in på en webbsida och Pimpelforum har ingen app. Ta därför som vana att framförallt vid säsongsstarten och sedan lite då och då rensa ditt casheminne eller uppdatera din webbläsare. Annars så finns risken att gammalt material visas i din dator, surfplatta eller telefon!

  Länk till det "nya Facebook-systemet" för dig som saknar konto där:

  På Facebook är P.F. alltid ute med det senaste och där återfinns även våra reportage och kanske filmer...
  Facebook fortsätter att behålla ställningen genom sin mångsidighet även om Instagram och liknande finns. Istället för många olika system som krånglar till det hela så behålles FB. tillsvidare. Nog är detta bra nog för de flesta av oss som har detta. Kanske så blir det ett eller flera filmklipp också från isarna i vinter på "Fejjan"...


  Vädret har inget minne men människan har... - Vi kommer ihåg vintern 2009 - 2010.

  Den minnesgode kommer säkert ihåg vintern 2009 -2010 då det kallnade successivt under november och att det sedan blev såpass kallt att det var bärbara isar redan i Advent. Denna närmast tillhands nämnda fimbulvinter bestod länge in på det nya året och det kom stora mängder snö dessutom. Vi fick såväl en vit Advent och en vit jul vilket numera är sällsynt. Man kunde hoppas på att något liknande kanske upprepas i vinter men nu så ser det tyvärr ut som att det på nytt blir avsevärt mildare när vi går in i december. På vår systersida EWP så finns en aktuell artikel om vädret just för tillfället

  Viktig information berörande vår Facebook-sida::
  Vid en kontroll strax innan premiären 2018-2019 så upptäcktes dessvärre att direktlänken till vår Facebooksida ej längre fungerade. Någon inställning av sekretesser och algoritmer hos Facebook har ändrats utan att detta har upptäckts innan. För att komma åt saker där så MÅSTE du som besökare ha Facebook och logga in där först. Därefter så skriver du in i deras sökfält följande: "Pimpelforum Din Guide Till Isfisket" Du som alltså ej har Facebook kommer sålunda ej in till oss där längre! Pimpelforum beklagar verkligen detta och jobbar med att finna en lösning på problemet!

  Tänk även på att rensa eller uppdatera ditt cacheminne i dator / surfplatta eller mobiltelefon!
  I dessa enheter så finns ett cacheminne som gör att du snabbare kommer in på en webbsida och Pimpelforum har ingen app. Ta därför som vana att framförallt vid säsongsstarten och sedan lite då och då rensa ditt casheminne eller uppdatera din webbläsare. Annars så finns risken att gammalt material visas i din dator, surfplatta eller telefon!

  Nyheter inför säsongen 2018-2019: Fortsatt uppdatering av äldre sidor, uppdatering av vädertjänsten, utrustning och redskap...
  Pimpelforum är idag en mycket gammal sida från internets barndom då den drog igång redan år 1997. Detta är en lång tid och mycket material finns ännu idag samlat med mycket gammal teknik på en gammal HTML-plattform från den tiden. En del ser "patetiskt löjligt ut" numera. Men budskapet går fram än idag och Pimpelforum har säkert bildat skola för många unga fiskare som var barn då. Dessa är idag vuxna och kanske i sin tur har barn som vill lära sig att isfiska. Detta säger mycket om hur "gammalt" internet redan hunnit bli...

  PF har därför varit mån om att endast förändra materialet varsamt och ej gå brutalt fram. Dessutom så är gammal HTML-teknik "tacksam" att ladda ned även när nätet är bristfälligt. Så är det alltjämnt i 5G och de "smarta mobilernas" tidevarv här och var. Sverige är ett ju rätt stort och avlångt land med brister i täckningen här och var. Men P.F. jobbar med ständiga små förbättringar inom det gamla HTML-området.

  Isläget kompletterades med det "vita isläget".
  På sidan för Isläget så kommer det ospecificerade isläget med sin vita symbol att återfinnas och detta betyder att isar kan finnas. men inga rapporter om isens bärighet har inkommit. Men isdata baseras på rådande temperaturer som möjligen kan innebära is som håller. Men man ska vara ytterst försiktig när man traskar ut på denna typ av is.

  Mindre intressanta sjöar kan komma att plockas bort!
  Många sjöar i varierande storlek finns listade men då Sverige har mer än 100.000 sjöar så kan man omöjligt ha med alla. Redan idag är antalet sjöar på P.F. stort och det är svårt att hantera alla data om rådande isläge på dessa. Därför så kan antalet sjöar komma att minskas till förmån för de mer hög-intressanta.

  Israpporterna är av yttersta vikt för att bibehålla en hög service på P.F.
  Att aktuella isdata saknas beror helt enkelt på att israpporterna uteblivit för det berörda vattnet. Ett vatten som ej fått inkomna israpporter hamnar därför "sist" och kan därmed stå i en felaktig status. Endast genom slutsatser om sjöns isläggnings-egenskaper och det rådande vädret den senaste tiden innebär att isdatan kan justeras. Så israpporterna är därför av yttersta vikt för en fullgod service här.

  Att undertecknad på Pimpelforum skulle åka runt och mäta isarna är absurt och skulle innebära att en årlig kostnad för er besökare på 100-tals kronor, för att få besöka sidan per säsong, då måste införas. Sidan är ju helt idéell och saknar ekonomiska medel. Tyvärr så finns det många som låter bli att lämna israpporter och därmed så uteblir aktuella isdata för många sjöar längre än nödvändigt...

  Uppdatering av vädertjänsten och ständigt samarbete med systersidan EWP!
  P.F. vädersida uppdateras ständigt där inaktuella länkar plockas bort och ersätts med nya. På systersidan EWP så får du alltid djuplodande rapporter vid större väderhändelser av betydelse. Dessutom så finns vår Service & Meddelanderuta på portalsidan. Där så får du "vädret express" liksom dito isläget. Vid oväder och andra väderhändelser så återfinns varningsfält som aktiveras i förekommande fall. I samband med detta finns alltid länkning till EWP där du får mer ingående information om det rådande väderläget.

  Sidan för Utrustning kommer att uppdateras i vinter. - Mankans fina sida har tyvärr försvunnit...
  Redan nu i starten så har sidan för utrustning uppdaterats en aning. Men tyvärr så slog sidorna igen, där Mankan hade en sådan bra skola för tillverkning av skrylla, pirkar och krok. P.F. hoppas på att en ersättare för denna förlorade sida kan komma istället. Så länge så lämnas därför en "tom ruta" tillsvidare.

  Ny teknik och nya redskap ger nya möjligheter...
  De senaste åren har en stor del av "krutet" lagts på de "smarta mobilerna" med alla sina appar och funktioner. Detta lämnas dock i princip därhän i vinter då endast marginella händelser har skett på mobilfronten sedan "iPhone X" lanserades hösten 2017. Istället så återvänder Pimpelforum åter till "basic" och senare så kommer en intressant artikel om de nya isfiske-redskapen som utvecklats under de allra sista åren.

  På Facebook är P.F. alltid ute med det senaste och där återfinns även våra reportage och kanske filmer...
  Facebook fortsätter att behålla ställningen genom sin mångsidighet även om Instagram och liknande finns. Istället för många olika system som krånglar till det hela så behålles FB. tillsvidare. Nog är detta bra nog för de flesta av oss som har detta. Kanske så blir det ett eller flera filmklipp också från isarna i vinter på "Fejjan"...

  Nu rustar vi oss för ännu en säsong och hoppas att den kallare vädertrenden vill stå sig!
  Ja nu så laddar vi upp inför den stundande säsongen och hoppas på en fin kanske inte allt för kall vinter med många fina fisken från isarna. Väl mött framöver!


  23/10 2018 UPPTAKT: - OM DEN GÅNGNA DRAMATISKA SOMMARSÄSONGEN!
  Med den extrema och heta sommaren i backspegeln förbereds den kommande säsongen!
  Ingen här har undgått den extrema sommar vilken följde på en rad ganska mediokra sådana tidigare år och visst så önskade vi en rejäl sommar. Men något har hänt för "landet lagom" verkar inte finnas längre då det som inträffade mellan maj och augusti 2018 saknar absolut motstycke i vår moderna historia. Under denna perioden föll i princip inte en enda droppe regn och solen sken stekande hett dag ut och dag in från en klarblå himmel. För barn och andra semester och lov-lediga så var ju detta ett drömläge. Men tyvärr så förbyttes det snarare till ett mardröms-scenario.

  Omfattande skogsbränder och låga vattennivåer i nästan hela Sverige!
  Tyvärr så började det brinna på många håll och läget blev snabbt ytterst kritiskt i främst Värmland, Dalarna, Jämtland och övriga delar av södra och mellersta Norrland. Situationen hamnade snabbt utanför brandvärnens kontroll och utländsk hjälp från Italien, Frankrike, Polen var en välkommen hjälp. Liksom de andra räddningstjänsterna från andra delar av landet som ställde upp med släckningsarbeten. Mest ikoniskt var de polska brandmännens ankomst och brandbekämpningsplanen som löste Sverige ur knipan. Dessutom så sjönk vattennivåerna och sjöar, vattendrag och otaliga brunnar sinade,

  Låga vattennivåer, -Hur kan detta påverka vinterns isfisken?
  Detta är en fråga som återstår att se. Men vi hoppas att återstoden av hösten blir nederbördsrik och fyller på alla vattenförråd för detta behövs. När säsongen börjar så tas frågan upp och då har vi kanske en liten bild på hur vintern kanske kommer att te sig. Den minnesgode vet ju att vi fick vänta länge och väl på vintern i södra Sverige senast det begav sig. Men när den väl kom så blev det en ganska hygglig säsong trots allt. Nu är ett nytt oskrivet blad lagt framför oss.

  Premiär för Pimpelforum torsdag 22 november!
  Nedan så återfinns de gamla artiklarna från förra säsongen i vanlig ordning. Dessa ligger kvar till återstarten för den nya säsongen.
  Torsdag 22 november så beräknas P.F. öppna för säsongen 2018 - 2019 och detta är på pricken en månad från detta som skrevs 22 oktober! Då öppnar islägestjänsten på nytt i vanlig ordning. Väl mött då!


  22/11 2018 - TIDIGARE SPARADE ARTIKLAR FRÅN TIDIGARE SÄSONGER:

  27/3 2018 - VITT ISLÄGE ÄVEN PÅ SIDAN FÖR SJÖINFORMATION!

  Ny symbol på Isläget för "Vitt Isläge"!
  Under förra säsongen 2017 - 2018 så infördes det så kallade "Vita Isläget" som även benämns ospecificerat isläge.
  Ett vitt isläge betyder att issäkerheten är osäker men att isarna MÖJLIGEN kan hålla att gå ut på. Men man ska vara oerhört försiktig om man väljer att bege sig ut. I början av säsongen kan istjockleken variera beroende på nysnö eller inte och eventuellt mildväder.

  Under slutet av säsongen så kan isen hålla på morgnarna innan solen hunnit värma upp dessa.Men klokast är trots allt att avstå om man alldeles så lite osäker och orutinerad eller ensam. Man bör ALDRIG bege sig ut på en is själv oavsett om man är rutinerad eller ej. På sidan för ISGALLERI så finner du olika typer av isar som du kan stöta på i vinter. Länk:


  23/2 2018 - VÅREN FÅR VÄNTA DÅ ETT ATMOSFÄRISKT FENOMEN HAR INTRÄFFAT!

  Den kalla polarvirveln högt uppe i atmosfären har bromsats upp och delats i två!
  Sedan ett par veckor tillbaka har cirkulationen högt uppe i atmosfären den så kallade polarvirveln bromsats upp och delats i två. Detta innebär att riktigt kall luft från Sibirien nu ser ut att ges fritt tillfälle att ta sig ned över hela Skandinavien och även Danskarna kommer få känna av detta. Här hittas orsaken till den kommande perioden som förväntas innebära lokalt sträng kyla, främst i inlandet, där också många av våra pimpelsjöar ligger.

  Polarvirveln (Polar vortex)
  Ett fenomen som heter "plötslig atmosfärisk uppvärmning" innebär alltså att mycket kalla vindar från nordöst. Även numera benämnd "rysskyla" nu fått fritt spelrum att ta sig ned över landet. Främst kommer detta märkas från lördag och sedan fram över hela nästa vecka 09. Det innebär även att snöbyar kan bildas över Östersjön och sedan ta sig in över ostvända kuster från Skåne i söder till södra Norrland där havet ligger öppet. En länk till Dansk TV 2 som berättar mer om fenomenet  Detaljerna finner du på Isläget via länken här:

  Detta är definitionen för meterologisk vinter:
  Nu innebär det även att den meterologiska vintern kommer att infalla i hela landet och detta hänger något ihop med de nationella isdygnen. För att det ska räknas som "meterologisk vinter" ska det ha varit noll grader eller kallare fem dygn i sträck. De flesta platser inom bevakningsområdet lär alltså få vinter. Men har vintern inte infallit efter den 15 februari så övergår den meterologiska hösten i vår direkt. Man räknar även att vintern har infallit från det första datumet som det blev kallt. Sålunda torde många platser ha fått vinter från och med lördag 3 februari...

  var att beträda en is eller ej. Den gamla söndertjatade devisen om 10 cm kärnis gäller! - P.F. tackar på förhand!


  3/2 2018 - UPPDATERAD VÄDERLÄNK TILL TRAFIKVERKET:

  Uppdaterad länk på vår vädersida:
  En länk har uppdaterats på vädersidan till Trafikverket då deras gamla sida avvecklades under 2018. Den nya har lite mer information som t.ex. realtidsbilder från de olika mätstationerna. Detta är jättebra men tyvärr så är sidan lite mer svårnavigerad än innan. Dock så har det länkats en direkt genväg till service-delen som berör själva väg-vädret. Man zoomar in i bilden där man klickar på "termometrarna" som utgör mätstationerna. Där får man som tidigare information om nederbörd, temperatur och vindförhållanden samt en realtidsbild på vägen vid mätstationen.

  * Fotnot: Vid fullt utzoomad karta visas istället "plus-tecken". Dessa försvinner och ersätts av "termometrarna" när man zoomar in i kartbilden. Dessa ska du klicka på för att få upp aktuella väderdata!

  Länk till trafikverkets nya webbsida där du får de senaste uppdateringarna gällande väg-vädret
  Länk till EWP där du får de senaste uppdateringarna gällande vintervädret


  1/2 2018 - OM VINTERVÄDER OCH ISLÄGGNING:

  När vågar man hoppas på bärbara isar inom vårt bevakningsområde?

  Först så måste kylan etablera sig ordentligt och den BÖR föregås av en omgång snö som därmed ökar markutstrålningen vid klart och kallt väder. Skillnaden mellan barmark och beräknad nattemperatur på låt oss säga -8 grader och samma beräknade nattemperatur vid ett snötäcke på runt 10 cm är slående! Vid barmark så stannar yttemperaturen vid mark och vatten / isyta vid kanske -10 grader. Orsaken är att man mäter lufttemperaturen på ca 2 meters höjd. Nära och på marken och sjöytorna är det kallare.

  Isläggning i samband med snöfall - Detta gäller:
  Om det kommer det lite nysnö så kommer denna "hjälpa till" då markutstrålningen vid klart väder kan innebära nära nog dubbelt så kallt vid sjö-ytorna. Men nysnö på tunnba nyisar är tvärt om då snön isolerar som ett "duntäcke" och spolierar en bra isläggning.

  Får vi ett snötäcke så kan lufttemparaturen nära mark och sjöyta vid 8 minusgrader bli nära det dubbla! Det kan betyda en temperatursänkning ned mot -14 till -16 grader! Så snötäcket är önskvärt innan sjöarna har lagt sig. Men tvärt om och kontraproduktivt är det om tunna ishinnor, nyisar hinner bildas och att det SEDAN kommer snö på dessa. Då blir snön ett isolerande "duntäcke" istället och isarna riskerar att bli mycket vanskliga och direkt farliga med en ojämn tillfrysning som följd.

  Tumregel: De minsta sjöarna i inlandet fryser till först och de större sjöarna samt de nära kustbanden fryser sist...
  Det är en enkel ekvation och det innebär att de första bärbara isarna MÖJLIGEN kan infinna sig runt 2:a veckoslutet i februari, -men knappast innan. Det gäller såväl de allra mindre sjöarna. Men skulle väderutvecklingen ändras och bli svajig med allt för stora temperatursvängningar, snö på nyisarna eller blåst som rör upp i vattenytorna så faller hela konceptet. Det är en lång väg att vandra för ögonblicket men kanske ej fullt så lång som tidigare. Blir det rejäl kyla så kan isläggningen kanske gå riktigt snabbt.

  Hoten stavas: Mycket snö - Blåst - Ändrade prognoser mot mildväder...
  Som sagts förr om åren så är det tre klassiska större hot som kan sätta käppar i hjulen för det hela. Det sämsta som kan inträffa är att det fryser till med ett tunt istäcke och snö kommer på detta. Risken finns tyvärr och då är nog loppet kört där detta sker.

  Hur ser det ut djupt inne i kristallkulan? -Stannar den kallare vädertypen eller blir det åter mildare?
  Ängsligt så försöker undertecknad spana och spåna så djupt som möjligt i spåkulan för vädret och prognoserna tappar 5-10 % i säkerhet per dygn. Men i nuläget så verkar dock kylan stå sig in över nästkommande veckoslut (1-2/12) vilket kan innebära en frostig eller vit 1:a Advent. Detta verkar mycket positivt och senast vi fick en sådan tidig start var vintern 2009 - 2010 då hela landet fick en vit jul. Detta är förstås något vi hoppas på men mer än så vågar vi inte ta ut svängarna i nuläget...

  Därmed så kan vi hoppas på en TIDIG isläggning. Pimpelforum följer upp händelseutvecklingen framöver!


  28/1 2018 - GOLF RÄKNAS NUMERA SOM "FRISKVÅRD" MEN INTE SPORTFISKE!

  Skatteverket har sin egna uppfattning om vad som räknas till "fiskvård" - förlåt friskvård:
  Nyligen så öppnades välkomst-portarna bredvid gavel för den exklusiva golfen och hästsporten och t.ex. "Mindfullness" som nu är avdragsgilla som friskvård och motion i deklarationen. Men vi som gillar sportfiske och isfiske i synnerhet berörs inte av detta faktum. Inte heller de som gillar jakt gör sig besvär. Orsaken är att sportfiske och jakt enligt Skatteverket tydligen "ej innefattas av motion".

  "Klassas varken som motion eller friskvård" säger Skatteverket...
  Det märks att juristerna där aldrig varit ute i skogarna och på sjöisarna. Med tanke på att man kan gå mer än en mil eller mer vid ett isfiskepass eller motsvarande vid t.ex. ett eftersök på ett skjutet vilt, -så måste man bara gapa av förvåning över detta faktum. Förvisso så ska tydligen saken utredas" som det heter. Då lär det dröja länge, om alls överhuvud taget. Fram till dess så får vi sportfiskare eller jägare väl skriva fiskeutrustningen eller jaktgeväret som antingen "golfklubbor", "en ny häst" eller som "golftillbehör"... ( Det sista var ju lite ironi, -vill ju ej uppmana till lagbrott. )

  Fotnot:
  Kan man kanske tillägga att jägare ofta rör sig över stora avstånd i starkt kuperad och eller snårig terräng. Är månde detta ej motion och friskvård???

  Länk till Fiskejournalen om det minst sagt egensinniga beslutet på Skatteverket


  28/1 2018 - 3 DÖDA PÅ TVÅ DYGN P.G.A. ISOLYCKOR - RISK FÖR OVÄDER! - UPPDATERAT!

  Tyvärr så har ännu en tragisk dödsolycka inträffat, då 2 man gick genom isen på sjön Stråken i Östergötland. Det handlade om ett par skridskoåkare, män i medelåldern. Detta belyser på nytt hur viktigt det är att avstå att beträda isarna när de är så otroligt usla som nu. En skridskoåkare rör sig snabbt och kan m.a.o. befinna sig på tunnare is en en gående isfiskare. Detta påvisar att när isen brister för en skridskoåkare så är den i princip obefintlig i sitt skick. Under fredagen så omkom en man på Estabosjön vid Askersund i Sörmland. Denne mannen har sannolikt varit ute för att isfiska. Ytterligare ett tillbud inträffade med en skridskoåkare som gick genom isen vid Norrviken, Attunda utanför Stockholm.

  Dessa tragiska händelser innebar att P.F var tvunget bryta sin time out och uppdatera här!

  Länk 1 till Aftonbladet Länk 2 till Aftonbladet Länk till SVT

  Isarna bär inte längre helt enkelt!
  Pimpelforum kan INTE NOG uttrycka sig hur fruktansvärt farligt isläget är när vi har haft en sådan dålig isläggning.

  Viktiga råd som åter igen måste repeteras igen för att beträda en is säkert:
  1 - Förvissa dig om att det handlar om minst 10 cm kärnis, skridskoåkare kan möjligen klara 6-10 cm kärnis.
  2 - Ha ALLTID isdubbar på dig och även en livlina.
  3 - Gå aldrig ut ensam på isen, ha alltid någon med dig på isarna.
  4 - Ha ett gott omdöme och bege dig ALDRIG ut onykter, sjuk o.s.v. på isen. Det kan sluta mycket illa.
  5 - OM olyckan ändå händer: Se till att du kan larma och rädda / bli räddad!


  18/1 2018 TILLFÄLLIGT ÄNDRAD "VÄDERTREND" I SERVICERUTAN.
  Svajiga och usla väderprognoser gav upphov till nytänk och "vädertrend" ersattes av WZ.

  Under många år så har graferna för vädertrend funnits och detta har fungerat ganska bra. Men emellanåt har vädermodellerna inte fungerat alls. Ständigt så har "lovande köldprognoser" spruckit med påföljande frustration hos såväl ansvarig undertecknad som hos er besökare. Därför så togs beslutet att utveckla tre grafiska element till Wetterzentrale där du själv få bedöma läget från dag till dag. Detta genom att gå in på nyss nämnda tyska Wetterzentrale. Där får du dagsfärsk grafik som visar de senaste körningarna (modellerna) för kommande köld eller mildperioder. Under sommarhalvåret 2018 så har du som besökare kunnat dra nytta av denna eminenta tjänst.

  Skulle långa och svajiga väderprognoser komma tillbaka (och de gör de förr eller senare) så erätts "vädertrend" med WZ på nytt. Dessutom så återkommer den "automatiserade" tjänsten till nästa sommaruppehåll 2019.

  Så här fungerar det:
  Nya körningar 4 gånger per dygn! - Här från klockan 06.00! Ovan så finner du 4 stycken "paneler" (knappar) som leder till prognos-paneler som sträcker sig runt 300-400 timmar framåt vilket betyder många dygn framåt. Klicka gärna på exemplet strax här ovan. Du får då intervall uppdelat i tretimmarsperioder. Varje dygn är alltså indelat i 8 stycken 3-timmarsperioder (3x8=24). Där kan du svepa med "on mouse over" eller med ditt finger för att flytta dig fram över perioderna. Notera att du alltid hittar den senaste körningen genom en av de 4 knapparna till panelerna ovan.


  De svarta siffrorna markerade med blått i exemplet ovan är tidsintervallen på 3 timmar per enhet. Pilarna under temperaturskalan visar navigering med hjälp av dessa istället. De olika områdena markeras med den färg som gäller för temperaturerna samt med en siffra i plus eller minusgrader. Till höger så står datumet och klockslaget som prognosen gäller för (Valid) Till vänster så står datumet och klockslaget när prognosen lades (Init) Enkelt eller hur? Lycka till!

  Andra funktioner och regioner i dessa väderpaneler!
  Du finner även andra väderfakta som nederbörd, vind, lufttryck och mycket annat. Sedan kan du även välja en annan del av Europa eller världen. Så panelerna på WZ är sålunda oerhört användbara.

  Följ själv den fortsatta väderutvecklingen via Wetterzentrale (WZ) på vår ordinarie vädersida under säsong!
  Genom den nya tjänsten så kan du själv se den kommade väderutvecklingen den kommande tiden även under säsong som ett komplement men du får denna genom att då gå in på vår ordinarie vädersida där fyra nya knappar åtrerfinns för WZ.


  13/1 2018 - - VÄLKOMMEN ÖSTERGÖTLAND - NY DESIGN PÅ ISLÄGET EXPRESS!
  Vårt bevakningsområde utökades på ett kul sätt i januari 2018! Detta skedde tack vare en hängiven besökare från Östergötland som mer än gärna ville lämna israpporter! Detta var givetvis mycket glädjande. I och med Östergötlands intåg här så ökades chanserna avsevärt för isfiske inom vårt bevakningsområde. Vi hoppas på nya israpporter därifrån under den kommande vintern.

  En välkomstpresentation av Östergötland på Pimpelforum!

  Det har alltså tillkommit en rad på Isläget Express med nyss nämnda Östergötland, som är en mycket intressant region i fiskesammanhang med många fina fiskevatten. Även en fin kust finns mot Östersjön som inbjuder till såväl marint fiske och fiske efter öring, gädda, gös, abborre, lax m.m.

  Länet anses också ha Sveriges flest antal aktiva tävlingsfiskare tillsammans med Dalarna. FK Jokers är en legendarisk tävlande storklubb från Linköping som allt som oftast varit framme i topp-placeringar i riket både när det gäller pimpelfiske och mete.

  Sjön Sommen i Östergötland är känd för sitt rikliga fiskbestånd där storrödingen är en av de mest eftertraktade sportfiskarna i den natursköna trakten. De båda storstäderna Linköping och Norrköping utgör också en "het" region med stor inflyttning från hela landet med en ständig utbyggnad i de båda tätorterna!

  En del kul förändringar och förenklingar här på portalsidan! - Östergötland tillagt på Isläget Express!
  Nu när Östergötland tillkom så passade P.F. även på att integrera det vita isläget i samma rad som det "röda, gula och gröna" isläget. Men Östergötlands Län återfinns endast i nuläget på Isläget Express. För ögonblicket så finns ännu ej planer på att lägga till sjöar i Östergötland på sidan för Isläget. Men framtiden får utvisa om det finns möjligheter att presentera en handfull sjöar även där.


  Stolt så kan nu Pimpelforum presentera Östergötland inom sitt bevakningsområde!

  Ny design på det ospecificerade "vita isläget"!  Det vita (ospecificerade) isläget har integrerats i den ordinarie statusraden för Isläget Express!
  Avslutningsvis så fick vi det första "GULA" ljuset tack vare en israpport från Östergötland!
  Pimpelforum tackar sina besökare för utökningen norrut och hoppas på kylans ankomst rent allmänt.


  8/1 2018 - OM DET OSPECIFICERADE (VITA) ISLÄGET:

  För första gången så kan nu en form av isläge presenteras men det handlar om det vita ospecificerade isläget. Det innebär att mindre sjöar och dammar lokalt KAN ha bärbara isar när denna är aktiverad.


  23/11 2017 - INGEN UPPDATERING AV FAKTA BERÖRANDE DE LISTADE SJÖARNA:

  Förändringar på sidan från säsongen 2017-2018 - Ingen uppdatering av fakta om de listade sjöarna:

  Sjöinformationen där Pimpelforum har sina "trafikljus" kommer att finnas kvar. Men den mer ingående informationen om sjöarna har nu blivit föråldrad. Orsakerna är många men beror givetvis på det förändrade klimatet med allt mildare vintrar. Men även på förändrade faktorer i sjöarnas flora och fauna.

  Urlakningen av humusämnen har under de senaste 10-15 åren accelererat dramatiskt. Detta benämns "brunifiering". Detta innebär att sjöarna mörknat vilket i sin tur gör att sjöarna får allt svårare att få bärbara isar. Även livet i sjön påverkas där växter, plankton och fiskar påverkas. Tyvärr undantagslöst i en negativ riktning. Förändrade ljusförhållanden innebär förändrade / försämrade förhållanden för livet i sjöarna.

  Beslut har därför tagits att den informationen som finns tillgänglig ligger kvar men kommer ej att uppdateras med 2 undantag:

  1 - Isläget - Grunden är fortfarande att i möjligaste mån ge isläget för den aktuella sjön.
  2 - Information om fiskeförbud. Om en sjö skulle få inskränkningar eller totalt fiskeförbud så läggs denna informationen in för den aktuella sjön. Ett par sjöar med rådande fiskeförbud finns på Isläget.

  iFiske iFiske kommer ersätta den gamla informationen på sikt! iFiske

  Den relativt nya och eminenta tjänsten iFiske erbjuder mycket värdefull och uppdaterad information till allt fler sjöar inom bevakningsområdet. Allt fler fiskevatten ansluts till tjänsten som både har en mycket utförlig webbsida med exakt den information som Pimpelforum tidigare tillhandahållit. Informationen uppdateras ständigt och växer hela tiden. Härigenom kan du även söka på ett av de otal fiskevatten som ej finns upptagna i vårt lilla system. Mer om detta läser du på sidan för Sjöinformation - Isläget som uppdaterats inför säsongsstarten

  Lös ditt fiskekort direkt genom iFiske!

  Som om detta inte var nog med all information du hitta på iFiske, så finns tjänsten även som en app!
  Genom denna kan du köpa ditt fiskekort till sjön online! Förutsatt att sjön är listad i tjänsten iFiske. På så sätt är du inte beroende av att köra omvägar och att behöva "purra upp" en fiskekortförsäljare, som kanske ej heller är hemma. TÄNK PÅ: Se till att du har god mobiltäckning när du löser ditt fiskekort online. Bäst är att göra det innan du kör hemifrån, så slipper du krångel vid sjön. Du får kvittot tillbaka i din mobil vid genomfört köp som du sedan visar för tillsynsmannen vid en eventuell fiskekortskontroll.

  Uppdatering av avsnitt 9 för Utrustning:

  Teknikens landvinningar på den mobila och portabla fronten tycks aldrig sina och detta har P.F. förstås fått uppmärksamma. Läs om de senaste mobiltelefonerna från Apple. Ett nytt avsnitt har lagts till om actionkamerorna som kanske är den allra bästa lösningen för oss pimpelfiskare. De är nästan helt okänsliga för köld och tål inte bara väta utan även vistelse på stora vattendjup. Att de sedan tål tuffa tag rent allmänt är en annan enorm fördel. Dessa kameror kan monteras på de mest tänkbara och otänkbara sätt. Med sin enorma upplösning, upp till 4 K så kan man plocka ut "grymma" bilder i fotokvalité från filmklippen.

  Detta och lite annat återfinns också i det avsnittet som kanske vuxit mest de senaste åren på Pimpelforum.

  Övriga förändringar på sidan från säsongen 2017-2018 - Ökad satsning på vår Facebooksida:

  Vår Facebooksida fick ett uppsving under den förra säsongen och kommer få en utökad betydelse framöver. Här hittar du den senaste informationen från P.F. Bilder och kanske live-sändningar från spännande isfisken kan vara något av vad som erbjuds i vinter. Förutsatt att vintern verkligen vill infinna sig förstås.

  Uppdateringar av befintliga sidor:

  Som vanligt så genomförs en översyn av länkat material där gamla inaktuella länkar plockas bort och möjligen ersätts med nya länkar istället. Detta gäller såväl vädersidan, länksidan och övriga sidor där vi länkar vidare till externa sidor.


  - UTVALDA GAMLA INLÄGG FRÅN TIDIGARE SÄSONGER-


  Nedan finns sparad viktig information man kan ha nytta av under årets säsong!.

  Repetition av varningssymbolerna ovan i dialogboxen:
  Här repeteras varningssymbolerna i dialogboxen. Dessutom så är dessa klickbara och visar aktuella vädervarningar på vår systersida EWP!

  Så här fungerar det, symbol för symbol, (som annars ligger i en och samma rad, - se ovan):
  Aktiverad halkvarning på vänstra symbolen, inaktiv halkvarning i den skuggade symbolen.
  Aktiverad varning för stora snömängder på vänstra symbolen, inaktiv varning i den skuggade symbolen.
  Aktiverad varning för hårda vindbyar på vänstra symbolen, inaktiv vindvarning i den skuggade symbolen.
  Aktiverad varning för storm / orkan på vänstra symbolen, inaktiv varning i den skuggade symbolen.
  Aktiverad varning för låga temperaturer* på vänstra symbolen, inaktiv varning i den skuggade symbolen.
  Aktiverad övrig varning på vänstra symbolen, inaktiv varning i den skuggade symbolen.

  * Definitionen av "låga temperaturer" är -25 grader eller kallare,
     eller kombinationen vind & kyla där det är förfrysningsrisk!
     Notera att detta är ett TEST och att det innebär att en varning kan bli försenad eller helt utebli i vissa lägen.

  Klickbar länk på varningssymbolerna till EWP vädervarningar!


  För att underlätta informationsflödet så ligger det nu en klickbar länk till vår systersida EWP. Denna finns i varningssymbolerna i informationsboxen ovan. Länkningen kommer ligga kvar även när ingen vädervarning berör P.F. bevakningsområde


  Några nya symboler på isläget Express som introducerades säsongen 2015-2016:
  Trots att vädergudarna knappast är Pimpelforum nådigt så fortsätter utbyggnaden av systemen så smått. Det senaste tillskotten gäller väder-trend symbolerna på Isläget Express och är enligt följande:

  - Betyder att nätterna är kalla men att det är nära eller över noll grader dagtid.
  - Betyder som symbolen anger att det är plusgrader dagtid men nollgradigt eller någon minusgrad nattetid.
  S. - Johansson webbansvarig


  30/1 2016 - INSLAG I SVERIGES RADIO P4 KALMAR!

  Vintern 2015-2016 var ojämn och många tillbud hände på isarna. Här fick jag möjligheten att få göra ett litet inslag i P4 SR Kalmar om riskerna med att bege sig ut på svaga isar!

  Undertecknad fick medverka i radion om isläget. - Länk SR P4 Kalmar:


  Följ väderläget på vår systersida EWP!
  Det är av yttersta vikt att följa med i väderprognoserna vilket man gärna och lätt gör via radio och TV. Men även på webben. Dels genom vår egna vädersida som du finner i menyraden högst upp.

  Men mer ingående detaljer om vädret får du givetvis på vår egna vädersida EWP! - Länk:


  Något om den nordatlantiska oscillationen som styr vårt vinterväder efter en het sommar och mild höst:

  1 - Varmt hav och uppvärmda sjöar efter den heta sommaren och den milda hösten!

  De omgivande haven och även sjöarna innehåller stora mängder varmt vatten som måste kylas ned. Just den varma hösten efter den rekordheta sommaren innebär att det är en lång vägs färd innan man kan tala om isbildning. Vad man hoppas på är att man slipper stormar och hårda vindbyar som innebär turbulens i vattenmassorna. Detta försvårar isläggningen.

  2 - Kylan kan emellanåt ha svårt att nå hit och den negativa nord-Atlantiska oscillationen är då begränsad!

  Köldpolen som finns över norra halvklotet är begränsad och finns den riktiga kylan över Ryssland, östra Finland och Kanada / U.S.A. så får Skandinavien milt väder från Atlanten och södra Europa. Ett låst väderläge med ett högtryck över Ryssland och Finland blockerar effektivt då kylan från att nå hit.

  3 - Varma hav kan ge risk för stora snömängder vid kyla...

  Ett annat bekymmer är att de varma haven ger upphov till kraftigt snöfall som kan hämma isläggningen. Särskilt illa är det om sjöarna fått ishinnor på någon cm som sedan täcks av snö. Blåst kan som sagt också ge bekymmer med isläggningen.

  DET SENASTE OM VÄDERLÄGET FINNER DU ALLTID PÅ: www.ewp.se


  26/11 - 2015 - OM SUCCESSIV FÖRNYELSE PÅ PIMPELFORUM AV ÄLDRE MATERIAL!

  Pimpelforum genomgår en ständig förnyelse av material och olika länkarkiv men behåller sitt gamla yttre!

  Arbeten pågår med Pimpelforum där en hel del arbeten släpat efter de senaste åren och det är på många punkter. Dock så kan vi slå fast att det själva yttre utseendet blir kvar, stick i stäv till många andra webbsidor som ständigt "ansiktslyfter" sig. Men här kör vi på i gamla trygga spår med enkel html och med ett välbekant ansikte sedan många år tillbaka. Det är en baktanke på detta och man har alltid anhängare och belackare i detta avseendet. Men i en ständigt föränderlig värld så uppskattas kanske ett orört yttre mer än någonsin. Mitt i allt föränderligt i webbens värld så måste man då och då kunna "hitta hem" i en stabil trygg omgivning. Många uppskattar Pimpelforum's kanske ålderdomliga look men den var tänkt att hålla i många år! Redan från början så byggdes den senaste versionen av P.F. att kunna hålla bra länge...

  Det finns åter en fungerande gästbok och även en fungerande e-postadress igen sedan förra säsongen!

  En av de första åtgärderna under säsongen 2014 - 2015, var att återupprätta en fungerande gästbok då vår kära Dreambook tyvärr valde att lägga ned. Du hittar numera gästboken som administreras av olzzon.com på denna knappen i menyraden ovan    

  Pimpelforums nya e-postadress är folkfiske@gmail.com och återfinns bredvid på denna knappen    

  Observera att knapparna i exemplen här ovan precis, faktiskt fungerar också!

  Omläggning av menyraderna samt uppdateringar av innehållet i webbsidorna på P.F:

  Ett omfattande arbete har på allvar inletts med uppdateringar i menyraderna och de underliggande webbsidorna under förra säsongen. Men samtidigt så styr vårt väder och under de två senaste åren har vädret vrit uselt sett med en isfiskares ögon. Därför har en del uppdateringar flyttats på framtiden.

  En rad hemsides - administratörer har under resans gång stängt ned som t.ex. Fortune City, EKTV / Bjäre Kraft och nu senast TELE 2 - swipnet. Alla dessa nedstängningar har faktiskt slagit hårt mot P.F. och efterhand så samlas alla sidor värda att bevara under ett och samma tak. Vilket betyder pimpelforum.se där även denna server flyttades fysiskt till en annan ort, i och med Wikinggruppen som tog över efter Webbstugan. En hel del material har rensats ut och en del har ersatts med nytt eller moderniserats i sitt material. Detaljerna kring detta återkommer vi till när det närmar sig säsongsstarten. I sammanhanget så rensas allt material, från förra säsongen, nedan ut för att ge plats åt nytt till den nya säsongen.


  Tidigare lansering av Väderläget Express (från säsongen 2013 -2014):

  4 - Väderläget Express - och Isläget Express lanserades under 2013 . Detta är ett fortsatt test, för 3:e säsongen på raken, där den kommande väderutvecklingen visas för sydsvenska höglandet och Skåne, enligt följande symboler:

  Följande är ett exempel, den korrekta visningen finner du ovan i rutan för vädret och Isläget Express. Syftet är att visa trenden, väderutvecklingen de kommande 3-5 dagarna. Uppdateringar kommer ske företrädesvis måndagar & torsdagar, samt vid behov likt tidigare år. Denna kan därmed anses som en ersättare till de "egna" väderprognoserna tidigare på själva vädersidan.

  Dock så innebär t.ex.en köldknäpp, utan betydelse för isläggningen, ej att betyda några uppdateringar. Omvänt så kommer en kortare period av mildväder (som ej skadar isarna nämnvärt) inte heller innebära några uppdateringar i detta fältet. Däremot så skiljer klimatet mellan Skåne och Småland (höglandet) vilket kan innebära lokala ändringar för t.e.x Skåne, medan höglandet blir oförändrat, eller omvänt för höglandet som uppdateras medan Skåne inte ändras alls..

  Några andra symboler som kommer att förekomma i fältet ovan.
  Vad dessa olika symboler betyder ser ni ovan och nedan


   


  PIMPEL FORUM


  7/ 1 2012- OM KALLA FAKTA PÅ FACEBOOK!

  År 1999 så drog vad danskarna kallar "Århundradets orkan" in och ödelade mycket för broderlandet i väster. Den kom fredag 3/12 och var kanske den värsta orkanen på dansk mark. Även södra Sverige fick en känga av detta infernaliska oväder. Därefter så skulle det dröja i princip fram till denna julen 2011-2012, innan något liknande upprepades.

  Därför så blev "Adventsstormen - Yoda" mycket svår för oss ner i södra Sverige men INGEN del av landet förskonades från stormar och efter "Yoda" så kom ju både "Berit", "Lill-Berit", "Friedhelm", "Cato" och "Dagmar". Efter nyår så kom omedelbart stormarna "Emil" och den lilla stormen "Andrea" och stökade till det ytterligare. Detta har skapat stor materiell förödelse på många håll och fortfarande så saknar många hushåll såväl el som telefon, främst efter julstormen "Cato-Berit".

  Skåne förlorar allt mer land åt havet! Så är läget ock Skåne liksom Holland kämpar mot det stigande världshaven som växthuseffekten medför. Ett tydligt exempel utgör Skälderviken och klitterna vid Ängelholms Havsbad som blev riktigt hårt åtgångna av "Yoda" den 27 november. På Facebook så finner du därför en del bilder som togs fredag 6 januari, i ett (för ovanlighets skull!) fint väder.

  Gigantisk flytdocka slet sig i Landskrona Hamn! I samma adventsstorm så slet sig den enorma flytdockan från hamnen i Landskrona och drev in i den naturskyddade Lundåkrabukten. Givetvis så var vattenståndet extremt högt beroende på stormen. Därför så står dockan nu vad facktermen för sjöfart lyder: "Hårt på", så att säga. Som ett hiskligt monument efter stormen så står dockan alldeles intill Europaväg 6 och Öresunds Golfbana.

  Detta och några andra bilder som t.ex. den översvämmade Vegeå finner du nu på ett extra Kalla Fakta som tar upp klimatet, som inte precis har gynnat isfisket denna säsongen. Bilderna finns på Facebook och det är bara att följa länken nedan eller klicka på Kalla Fakta-loggan högst upp, ovan.

  LÄNK Kalla Fakta Bildgalleri - I stormarnas spår.

 •