Välkommen till Pimpelforum!

2018-10-23 Klockan 14:00

Pimpelforums Samarbetspartners:2018-10-23 - Nyheter: Säsongen 2018 - 2019 närmar sig!
2018-04-12- Vädret: Tjänsten har sommaruppehåll! WZ (Wetter Zentrale) är tillgänglig nedan!
2018-04-12- Isläget: Islägestjänsten har sommaruppehåll!

Läs mer om detta nedan.

SERVICE & MEDDELANDERUTA:

- PIMPELFORUM ÖPPNAR FÖR SÄSONGEN 22/11 2018 -

- -Express-information för vädervarningar och isläget.
Isläget & väderläget EXPRESS  har sommaruppehåll!
EWP VARNINGAR! Varningssymboler vid oväder som är länkade till EWP
Varningsnivåer 1-2-3 visas i informationsboxen. Varningar i detalj på EWP.
För mer information om Isläget Express - klicka på den understa raden i elementet ovan.
23/10 2018 - SÄSONGEN 2018 - 2019 NÄRMAR SIG!

Med den extrema och heta sommaren i backspegeln förbereds den kommande säsongen!
Ingen här har undgått den extrema sommar vilken följde på en rad ganska mediokra sådana tidigare år och visst så önskade vi en rejäl sommar. Men något har hänt för "landet lagom" verkar inte finnas längre då det som inträffade mellan maj och augusti 2018 saknar absolut motstycke i vår moderna historia. Under denna perioden föll i princip inte en enda droppe regn och solen sken stekande hett dag ut och dag in från en klarblå himmel. För barn och andra semester och lov-lediga så var ju detta ett drömläge. Men tyvärr så förbyttes det snarare till ett mardröms-scenario.

Omfattande skogsbränder och låga vattennivåer i nästan hela Sverige!
Tyvärr så började det brinna på många håll och läget blev snabbt ytterst kritiskt i främst Värmland, Dalarna, Jämtland och övriga delar av södra och mellersta Norrland. Situationen hamnade snabbt utanför brandvärnens kontroll och utländsk hjälp från Italien, Frankrike, Polen var en välkommen hjälp. Liksom de andra räddningstjänsterna från andra delar av landet som ställde upp med släckningsarbeten. Mest ikoniskt var de polska brandmännens ankomst och brandbekämpningsplanen som löste Sverige ur knipan. Dessutom så sjönk vattennivåerna och sjöar, vattendrag och otaliga brunnar sinade,

Låga vattennivåer, -Hur kan detta påverka vinterns isfisken?
Detta är en fråga som återstår att se. Men vi hoppas att återstoden av hösten blir nederbördsrik och fyller på alla vattenförråd för detta behövs. När säsongen börjar så tas frågan upp och då har vi kanske en liten bild på hur vintern kanske kommer att te sig. Den minnesgode vet ju att vi fick vänta länge och väl på vintern i södra Sverige senast det begav sig. Men när den väl kom så blev det en ganska hygglig säsong trots allt. Nu är ett nytt oskrivet blad lagt framför oss.

Premiär för Pimpelforum torsdag 22 november!
Nedan så återfinns de gamla artiklarna från förra säsongen i vanlig ordning. Dessa ligger kvar till återstarten för den nya säsongen.
Torsdag 22 november så beräknas P.F. öppna för säsongen 2018 - 2019 och detta är på pricken en månad från detta som skrevs 22 oktober! Då öppnar islägestjänsten på nytt i vanlig ordning. Väl mött då!2/4 2018 - PIMPELFORUM TACKAR ALLA BESÖKARE FÖR DENNA SÄSONGEN!


Sista uppdateringen har skett på Pimpelforum för denna säsongen

Vi kan nu verkligen se tillbaka på en lika märklig som fantastisk säsong med mer än 2 månader med bärbara isar. Detta får ju anses som mer än väl godkänt och faktiskt riktigt bra! Det märkliga var att säsongen kom igång först i slutet av januari och början av februari där alltså i princip 2 månader, december och nästan hela januari gick förlorade. Men vad gör det? Allt ordnade ju upp sig ej till sist och de som ej kommit ut på isfiske får kanske skylla sig själv så att säga...

Nu ägnar vi oss åt det härliga sommarfisket!
Vi kan rätt så förnöjsamt se tillbaka på en fantastisk säsong om än att den började ovanligt sent! Nu så lämnar vi plats för det ljusa härliga sommarfisket istället! Varför inte båtpimpel som kan ge "grymma fisken" när isarna släppt helt i början på maj. Ja möjligheterna är många nu när ljuset råder!

Wetter Zentrale har ersatt i service rutan ovan!
Fram till säsongsstarten i november så kan du själv hålla koll på hur vädret kommer att bli i vår, sommar och i höst. Denna lösning provades i januari när det hela så riktigt "hopplöst" ut under ett tag. På WZ så kan du även läsa av åskrisk, lufttryck, nederbördsmängder och mycket annat som är viktigt och bra att veta innan du beger dig ut för ditt sommarfiske. I november så återgår P.F. till den manuella hanteringen av vädertrender med mildväder - kontra kallt väder.

Sommaruppehåll för Pimpelforum till torsdag 22 november!
22/11 så öppnar sajten och även isläges-tjänsten igen. Undertecknad vill därför tacka alla besökare under den gångna säsongen. I vanlig ordning så får alla gamla artiklar ligga kvar till starten i november. Då så öppnas Pimpelforum igen för säsongen 2018-2019. - Ha en skön vår, härlig sommar och fin höst. Väl mött!


8/4 2018 - ISLÄGES-TJÄNSTEN HAR STÄNGT FÖR DENNA SÄSONGEN!

Sista uppdateringen har skett på isläget - Sjöinformation!
Vi kan nu verkligen se tillbaka på en lika märklig som fantastisk säsong med mer än 2 månader med bärbara isar. Detta får ju anses som mer än väl godkänt och faktiskt riktigt bra! Det märkliga var att säsongen kom igång först i slutet av januari och början av februari där alltså i princip 2 månader, december och nästan hela januari gick förlorade. Men vad gör det? Allt ordnade ju upp sig ej till sist och de som ej kommit ut på isfiske får kanske skylla sig själv så att säga...

Nu är samtliga sjöar och vatten försatta i det röda isläget!
Den våghalsige kanske hann med ett sista isfiske under slutet av vecka 14 men nu är det oåterkalleligen stopp! Man ska definitivt inte bege sig ut på de snabbt försämrade isarna som nu utsätts för nära nog sommarvärme. Nu råder lokalt temperaturer på upp emot 15-20 grader! Därför så lämnar vi plats för det ljusa härliga sommarfisket istället! Varför inte båtpimpel som kan ge "grymma fisken" när isarna släppt helt i början på maj. Ja möjligheterna är många nu när ljuset råder!

Sommaruppehåll till torsdag 22 november!
22/11 så öppnar islägestjänsten igen. Undertecknad vill därför tacka alla besökare under den gångna säsongen.
I november så öppnas Pimpelforum igen för säsongen 2018-2019. - Väl mött då!

Avslut för Pimpelforum torsdag 12 april!
Nästkommande torsdag så stänger sajten för denna säsongen och går på sommaruppehåll. Torsdag 22 november så beräknas P.F. öppna för säsongen 2018 - 2019!


3/4 2018 - VINTERN TAR SLUT DENNA VECKAN!

Nu kommer vårvärmen på bred front!
Den senkomna men riktigt välkomna vintern varade ju ovanligt länge och vi är alla säkert riktigt nöjda med säsongen! Detta är självklart mycket roligt och innebär att undertecknad på redaktionen har fått förnyad kraft att längta till nästa vinter 2018-2019. Men det är ju självklart långt dit. Först ska den härliga våren och underbara sommaren komma för att avlösas av den fina hösten innan nästa säsong startar.

Regn, värme och en del blåst sätter punkt för denna säsongen! Nästan sommarvärme till veckoslutet!
Nu drar vårvärmen in men den följs även av regn och blåst och det hela går nu mycket fort. Så sent som tisdag 3 april föll snö över Skåne som hade minusgrader på morgonen. Men nu är denna era förbi och helt annat väder väntar runt hörnet. Upp emot + 15 grader, kanske ännu mera, -ser ut att bli de kommande dagstemperaturerna för södra Sverige. Det talas t.o.m. möjligen åska i de kommande prognosmodellerna! Detta säger allt.

Rödlistning eller vitt isläge på samtliga sjöar följs inom kort av RÖD-listning av samtliga vatten!
Nu har RÖD-listning skett på samtliga sjöar inom södra och mellersta delarna av bevakningsområdet. Resterande sjöar på och i kring sydsvenska höglandet är nu lagda i ett VITT isläge. Inom kort så sker RÖD-listning av även dessa sjöarna.

Bilder från den gångna pimpelsäsongen!
På Facebook finns nu ett litet bildalbum från några av turerna i vinter. Det är en fördel om du är medlem på FB. Länk

Avslut för Pimpelforum torsdag 12 april!
Nästkommande torsdag så stänger sajten för denna säsongen och går på sommaruppehåll. Torsdag 22 november så beräknas P.F. öppna för säsongen 2018 - 2019!


28/3 2018 - PIMPELFORUM ÖNSKAR ALLA EN RIKTIGT GLAD PÅSK!

Men risk för snöoväder för sydligaste Sverige under skärtorsdagen!
Tyvärr så måste det flaggas för ett nytt snöoväder som tar sig in över sydligaste Sverige och drabbar främst Skåne. Såväl stora snömängder, upp emot 20 cm! och hårda vindbyar kan förekomma. Ingen bra kombination när man ska iväg för påskfirande. Mer om detta finns att läsa på EWP där även aktuella varningar finns utlagda. Länk:

Fiske över påsken!
I den nordöstra delen av bevakningsområdet på höglandet så kommer pimpelfiske kunna ske medan man kanske bör avstå detta i Skåne. I mellersta delarna av Småland bör isfiske också kunna gå bra. Men se upp för isen som mjuknar uppåt dagen och om snö täcker densamma. Men då det blivit kallt på nytt så kan avvikelser finnas som kan ge möjlighet till isfiske. Därav det vita isläget på Sjöinformationen.

Senkommen vinter som nu påverkar vårbruket!
Då påsken är tidig i år så infaller denna när Pimpelforum ännu är aktivt. Vintern var verkligen senkommen men välkommen och kom igång längst ner i söder först i februari månads ingång. Men därefter så har den ju verkligen stått sig vilket är såväl fantastiskt som synnerligen märkvärdigt och ovanligt. Nu så vill nog även snart den mest inbitne pimpelfiskare se ett regimskifte till vår istället. Denna förskjutning av årstiderna förbryllar meterologer och forskare och ställer även till det för lantbruket. Grödorna kommer inte i jorden vilket kan innebära problem på sikt för livsmedelsproduktionen. men naturen har en eminent förmåga att "reparera sig själv". Kommer bara vårvärmen i mitten av april så ordnar det nog upp sig trots allt.

Pimpelforum önskar alla besökare en Glad Påsk och ett reportage på Facebook kommer inom kort!
Självklart så hoppas vi alla på en fin påskhelg som kanske kommer att få en extra dimension med pimpelfiske vilket är ytterst ovanligt. Men som sagt så är isarna ytterst luriga så här års och man måste vara väldigt försiktig. Annars så finns andra sysselsättningar man kan ägna sig åt samt att även äta gott och umgås med släkt och vänner. Kanske även en påskeld kan ge en extra knorr på påskaftonens kväll.

Inom kort så kommer även ett bildreportage från några pimpelfisken som undertecknad gjort i vinter. Sannolikt så är isfisket över för egen del denna märkliga vinter. Samtidigt så påminner jag om att Pimpelforum avslutar säsongen torsdag 12 april.

Passa på att fiska i påsk om du har möjlighet.


27/3 2018 - VITT ISLÄGE ÄVEN PÅ SIDAN FÖR SJÖINFORMATION!

Ny symbol på Isläget för "Vitt Isläge"!
Trots att kylan tycks vilja fortsätta denna märkliga vinter så är det mildperioder som ökar hela tiden nu när våren tar allt mer plats. Solen blir allt kraftigare och påverkar isarna. Ett vitt isläge betyder att issäkerheten är osäker men att isarna MÖJLIGEN kan hålla att gå ut på. Men man ska vara oerhört försiktig om man väljer att bege sig ut. Isarna kan hålla på morgnarna innan solen hunnit värma upp dessa.Men klokast är trots allt att avstå. Inom kort så sker RÖD-listning av samtliga sjöar, främst i södra delen av bevakningsområdet.

Fiske över påsken?
I den nordöstra delen av bevakningsområdet på höglandet så kommer pimpelfiske kunna ske medan man definitivt nog bör avstå detta i Skåne. Men då det blivit kallt på nytt så kan avvikelser finnas som kan ge möjlighet till isfiske. Därav det vita isläget.

Passa på att fiska nu för våren nalkas trots allt på sikt.19/3 2018 - KALL INLEDNING PÅ VECKA 12 MEN SAKTA ALLT MILDARE EFTERHAND!

Nu är det vårdagjämning men våren har det kämpigt!
Tiden rullar på och vi har nu nått fram till självaste vårdagjämningen som infaller tisdag 20 mars. Till råga på allt så har vi ännu många fina bärbara isar inom bevakningsområdet vilket är närmast fantastiskt! Men solljuset vinner allt mer terräng och gör att isarna kommer att påverkas mer och mer för varje dag som går. Detta är en naturlig och oundviklig process och visst så har väl så gott som alla av oss en stor förnöjsamhet över den om än senkomna men likväl långvariga vintern det blev till sist!

Nu syns tendenser på allt mer plusgrader i prognosmodellerna men det går sakta med bakslag!
Ännu några dagar så behåller kylan greppet nattetid men längst i söder så verkar det nu bli mildare. Men likväl så är det ingen vårvärme direkt i modellerna. Detta innebär att isarna KANSKE håller även in över påsken som närmar sig med stormsteg. Orsaken är att det kan komma kalla bakslag med minusgrader nattetid. I år så har vi påskveckan från den 26 mars t.o.m. 2 april. Beroende på hur kalla nätter och varma dagar vi får så kan möjligen ett vårfiske på de bästa isarna kunna utverkas över påskhelgen. Men det kräver en uppföljning dag för dag vädermässigt. Regn, blåst och värme ödelägger snabbt den bästa is nu när vi är långt framskridna i våren. I förra uppdateringen så vågade vi knappast hoppas på ett vårfiske till påsk. Möjligheterna har ökat en smula för tillfället men snabbt så kan det ändras på nytt. Vädret är lynnigt så här års.
På vår systersida EWP kan du läsa mer om vårdagjämningen - Länk:

Isläget förblir oförändrat på de listade sjöarna bortsett rödlistningar som snart väntas!
Isläget kommer INTE att uppdateras till någon grönlistning mer för denna säsongen. Orsaken är att solljuset nu har så stor påverkan att man inte längre kan tala om ett "grönt isläge" på nytt. Förvisso finns det många sjöar som matchar detta men solljuset och vårvärmens inverkan kan göra processen till "rutten is" mycket snabb. Denna livsfarliga istyp benämns även "pip-is" och en repetition finns här längst ned i detta aktuella ämnet på nytt. Hamnarna i Göteborg bedöms ej heller som lämpliga att beträda och därmed så behålls rödlistningen där.

Snart så stänger Pimpelforum för denna säsongen! - Torsdag 12 april går sajten på sommaruppehåll!
I vinter så har många besökare följt Pimpelforum såväl här som på Facebook och detta är alltid lika kul och ett tecken på en "levande sida" Men då Pimpelforum förstås är säsongsbetonad så blir det ett sommaruppehåll i vanlig ordning. Uppehållet träder i kraft torsdag 12 april. Torsdag 22 november så beräknas P.F. öppna för säsongen 2018 - 2019 och vi hoppas på en minst lika bra vinter då och gärna lite tidigare också!

Men först så ska vi fira påsk och ett spännande bildreportage är planerat om allt går som det ska!
Något som saknats hittills i vinter är de reportage från isarna som brukar komma varje år. Men tyvärr har undertecknad råkat ut för sjukdom (som man är återställd från nu, -tack och lov), varvid planerade fisken gått om intet. Om allt klaffar kommer precis lagom till påsk ett spännande reportage från en mycket känd pimpelsjö. Vilken detta är tänker jag ej avslöja ännu i nuläget.

En repetition när solen blir allt starkare: - Se upp för den livsfarliga stav-isen!
Isarna kan försämras snabbt, främst dagtid och man bör vara extra observant när solen gassar på en mörk isyta. Snabbt kan man få livsfarlig stav-is (som även benämns "rutten is" ) som brister i värmen dagtid. Samma is kan på morgonen vara mycket stark men luckras upp under dagens gång. Ett "porlande" eller "kvittrande" ljud från isen markerar att det är fara och färde. Man märker också om isborren lätt borras igenom isen och man får upp "iskuber" eller "Duralex" liknande skärvor som vid krossat bilglas. Hålet blir inte helt runt i formen heller utan blir "tandat" i kanten. På sidan för ISGALLERI så finner du längst ned bilder på denna farliga typ av is. Länk:

Missa inte isfisket för ännu finns mycket goda möjligheter till detta!
Ännu en tid så är möjligheterna därmed ytterst goda för isfiske så bege er ut och njut av en fin vecka på isarna!


15/3 2018 - ISFISKE DETTA VECKOSLUT, NÄSTA VECKA OCH NÄSTKOMMANDE VECKOSLUT!

Därefter så kommer våren allt mer att inta sin rättmätiga plats!
Som sagts så många gånger vid detta laget, så kom ju vintern på bred front och många av oss har ju fått en rejäl dos istid på våra sjöar. Detta är ju verkligen roligt och säsongen som började så uselt tog ju sig verkligen när vi kom in i februari. Nu har vi avverkat hälften av mars månad och säsongen kan ju verkligen betecknas som riktigt bra, eftersom det ännu kan bli ytterligare kanske upp emot 10 dagars isfiske och detta innebär i princip 2 månader av tre möjliga under en normalsäsong!

Men solens makt går inte att stoppa och tur är väl det!
Detta är synnerligen anmärkningsvärt att Kung Bore åter stärkte greppet igen! Men solen är stark nu och vi närmar oss raskt vårdagjämningen som i år är tisdagen den 20 mars. Därefter är dagen längre än natten och kylan måste ge tappt förr eller senare. Därmed även isarna som legat ovanligt länge för att vara så här sent på året. Då välkomnar vi verkligen våren istället!

Passa på att krama ur det sista på denna isfiske-säsongen för till påsk är det nog slut!
Trots att påsken är tidig i år, så ska vi nog inte ens tänka på att beträda några isar mellan påskäggen. För då lär de vara rätt farliga. Men det stundande veckoslutet och kommande vecka 12 bör kunna bjuda på många fina möjligheter för isfiske. Men vinden kommer vara envis från nordöst och därmed rätt kall. Så tänk på kyleffekten! Det kan utmed östvända kuster också förekomma en del snöbyar. Men inte i den omfattningen vi såg i slutet av februari och början av mars.

En repetition när solen blir allt starkare: - Se upp för den livsfarliga stav-isen!
Isarna kan försämras snabbt, främst dagtid och man bör vara extra observant när solen gassar på en mörk isyta. Snabbt kan man få livsfarlig stav-is (som även benämns "rutten is" ) som brister i värmen dagtid. Samma is kan på morgonen vara mycket stark men luckras upp under dagens gång. Ett "porlande" eller "kvittrande" ljud från isen markerar att det är fara och färde. Man märker också om isborren lätt borras igenom isen och man får upp "iskuber" eller "Duralex" liknande skärvor som vid krossat bilglas. Hålet blir inte helt runt i formen heller utan blir "tandat" i kanten. På sidan för ISGALLERI så finner du längst ned bilder på denna farliga typ av is. Länk:

Missa inte isfisket!
Ännu en tid så är möjligheterna ytterst goda för isfiske så bege er ut och njut av en fin helg på isarna!


12/3 2018 - SAMTLIGA SJÖAR ÄR GUL-LISTADE - GÖTEBORGS HAMNAR ÄR RÖDLISTADE!

Samtliga tidigare grönlistade sjöar är åter GUL-listade och hamnarna i Göteborg är RÖD-listade av säkerhetsskäl!
Mildvädret har ej pågått länge men regn som kommit och även förväntas falla under måndag kväll samt natt mot tisdag och även tisdag förmiddag innebär snabbt försämrade isar, -även på höglandet. Lundbyhamnen och Sannegårdshamnen har nu RÖD-listats dessutom.

Detta betyder inte att isarna är direkt farliga (om man nu undantar Göteborgs hamnar). Men som en säkerhetsåtgärd så har samtliga sjöar GUL-listats som ej varit "röda" sedan innan. Rödlistningen av hamnarna i Göteborg beror på just hamnområdet, Göta Älvs beskaffenhet med smältvatten samt andra yttre faktorer som snabbt försämrar dessa isar. Fiske avråds alltså där som en säkerhetsåtgärd.

Möjlig återgång till GRÖN-listning längre fram då kylan åter stärker greppet i hela landet!
Ingen egentlig vår finns i sikte just nu...

Detta är synnerligen anmärkningsvärt men nu så stärker Kung Bore åter greppet igen från mitten av vecka 11. Det är dessutom en bastant kyla helt i klass med den som rådde för halvannan vecka sedan, alltså runt vecka 08 och 09. Detta betyder nedåt 2-siffriga värden på minussidan nattetid, -och endast tack vare den allt starkare solen någon eller ett par plusgrader dagtid. Blir det mulet så lär det nästan bli tal om isdygn på nytt. Som om detta ej var nog så väntas sannolikt mer nysnö. Kylan ser ut att pågå så långt man kan se i prognosmodellerna, för ögonblicket och därmed även långt in i vecka 12!

Se samtliga detaljer om detta på Isläget - Sjöinformation. - Klicka på knappen i menyraden ovan!


11/3 2018 - VÅREN FÅR VIKA FÖR VINTERN PÅ NYTT! - KALLARE FRÅN MITTEN AV VECKA 11!

Mildluften måste backa inom kort för vintern ger inte tappt ännu!
Det har varit mildare på sistone men likväl minusgrader större delen av dygnet, även längst i söder. Dock så har det sedan söndag 11/3 blivit flertalet plusgrader som även kommer råda nattetid. Det hela kulminerar under måndag och tisdag med flertalet plusgrader inom större delen av bevakningsområdet. Men sedan vänder det nedåt och enligt samstämmiga prognoser brant nedåt! Trots att vi strax har avverkat halva mars så har vintern inga funderingar på att ge upp ännu.

Våren har försökt att komma in men får ge vika igen!
Många vill säkert ha vår och visst är det kanske lite synd om alla som nu längtar efter våren för onekligen är mars i mångas ögon och även enligt kalendern en vårmånad. Men mars är precis som april väldigt lynning och kan bjuda på såväl sommarliknande temperaturer på över + 20 grader. Men även på det omvända och som nu bjuda på nära nog sträng vinter. För oss isfiskare är givetvis det hela ljuv musik och en kompensation för alla milda vintrar när vi fått stå tillbaka. Men väldigt senkommen så har vintern sedan starten av februari etablerat sig ordentligt i så gott som hela landet!

Det är väldigt mycket snö på många håll i landet och mer är på väg!
Snötäcket är det största på flera år och även på åsarna i Skåne ligger snön decimeterdjup inne i skogarna och även på många sjöar. Sydöstra och östra Skåne liksom sydsvenska höglandet och många andra platser har rikliga snömängder som är jobbiga att pulsa i på väg till och i från fiskeplatserna ute på sjöarna. En pulka är en välsignelse men även att ha god fysik och vara i trim är A och O under dessa förhållanden. Ännu längre norrut är det ännu mer snö och i såväl Svealand som Norrland ligger snön mer än meterdjup. Många i t.ex. Dalarna och Jämtland är less på snön men ingen tröst finns att ge ännu. Mer snö är på väg då den milda fuktiga luften "kolliderar" med den kallare i norr. Detta genererar... - just det! - Ännu mera snö och i rikliga mängder. "Mycket ger mer" brukar det heta men i detta sammanhang är det kanske inget önskvärt om man nu inte är en snö-fantast förstås!

Rejäl kyla nattetid så långt ögat kan nå men solen blir allt starkare för varje dag också!
När väl mitten av vecka 11 har passerats så blir det ånyo rejält kallt, särskilt nattetid då ett mäktigt högtryck etablerar sig och växer sig starkt. Kall luft är avsevärt tyngre än varm och vägrar att flytta på sig hur som helst. Därför så trycks alla Atlantiska lågtryck söder eller norr om Sverige. Detta betyder kyla på nytt. Men solen har fått makt vilket innebär att det dagtid kan bli några plusgrader längst i söder om inte himlen täcks av moln.

Isläget lär inte påverkas speciellt nämvärt den kommande veckan med få undantag.
Isläget på de sjöar som har tjock is på mer än 20 cm och en hel del snö ovanpå lär sannolikt inte påverkas nämvärt av den korta mildperioden eller solen inledningsvis. Däremot så finns det sjöar där snötäcket är tunnare och även sjöar som inte täcks med is överallt. Liksom hamnområdet i Göteborg och på dessa platser bör man se upp extra noga.

Se upp för den livsfarliga stav-isen!
Isarna kan försämras snabbt, främst dagtid och man bör vara extra observant när solen gassar på en mörk isyta. Snabbt kan man få livsfarlig stav-is (som även benämns "rutten is" ) som brister i värmen dagtid. Samma is kan på morgonen vara mycket stark men luckras upp under dagens gång. Ett "porlande" eller "kvittrande" ljud från isen markerar att det är fara och färde. Man märker också om isborren lätt borras igenom isen och man får upp "iskuber" eller "Duralex" liknande skärvor som vid krossat bilglas. Hålet blir inte helt runt i formen heller utan blir "tandat" i kanten. På sidan för ISGALLERI så finner du längst ned bilder på denna farliga typ av is. Länk:

Passa därför på att fiska nu innan det är för sent. Våren och mildvädren nalkas trots allt på sikt.


8/3 2018 - KANSKE SISTA VECKOSLUTET LÄNGST I SÖDER FÖR ISFISKET?

Varmare luft trycker på från sydväst under vecka 11!
Vi har verkligen fått en fantastisk februari och mycket fin inledning av mars månad sett ur oss isfiskares ögon. Detta är verkligen roligt men i likhet med allt annat så har det hela ett slut. Detta slutet börjar att skönjas allt mer nu. Orsaken är förstås att våren nu närmar sig och tisdag 6 mars så kom en förkänning av detta i sydvästra Sverige. Då nådde temperaturerna lokalt upp emot 8-9 grader. Det som var unikt med detta var att tisdagen startade med nästan lika många minusgrader och helt utan nederbörd. När en varmluftskil tog sig in över sydligaste Sverige. Men lika snabbt som varmluftskilen kom så försvann densamma och det blev på nytt minusgrader. Detta var ett udda i princip ofarligt inslag för pimpelisarna. Men andra tider stundar..

Använd veckoslutet 9-11 mars för att pimpelfiska! - På många håll kanske sista chansen under ett veckoslut!
Nu gäller det att passa på och främst så gäller detta nere i Skåne och södra Småland liksom i Halland och delar av västkusten. På höglandet och vidare norrut så lär isarna hålla ytterligare ett tag. Men man ska vara extra observant om man beger sig ut på isarna vid Göta Älv och hamnarna där i Göteborg. Dessa kan brytas upp mycket fort och driva till havs..

Ännu mildare under vecka 11! - Detta kommer att påverka isläget i negativ riktning!
Tyvärr så pekar tecknen på allvar att mildluften och fronterna sätter fart under vecka 11 och det talas även om regn och blåst. Detta förstör snabbt även den tjockaste is och påverkan ser ut att nå en bra bit upp och i princip hela Götaland. Redan under veckoslutet så kommer det att bli plusgrader dagtid. Nattetid kan det dock ännu vara några minusgrader.

Missa därför inte tillfället att isfiska under veckoslutet!
Nu gäller det verkligen att nyttja tillfället att njuta av isfisket under kommande veckoslut när isarna ännu är i någorlunda bra skick. Men det gäller att vara försiktig och påpasslig för det kan finnas isfällor och försvagad is. Snön kan dölja försvagade partier som även kan ha frätts upp underifrån beroende på smältvatten och undervattensströmmar. Var därför vaksam på detta! Onekligen så är detta sannolikt den sista "stora" isfiske-helgen inom samtliga av Pimpelforums regioner!

Passa därför på att fiska nu innan det är för sent. Våren och mildvädren nalkas nu snabbt.


6/3 2018 - VÅREN GJORDE EN FÖRSTA FRAMSTÖT MEN DET BLIR LITE KALLARE IGEN!

Den värsta kylan är nu ett minne blott!
Kylan som präglade främst slutet av februari och början på mars med skarpa nordostliga vindar och kraftigt snöfall är ett minne blott. Nu väntas mildare väder och i sydvästra Sverige så toppade Halmstad med hela 8,4 plusgrader tisdag 6/3. Detta är ett tecken på att våren nu närmar sig allt mer. Men denna gången var värmebesöket tillfälligt och det hela faller tillbaka lite igen.

Fronter med snö och snöblandat regn, längst i söder väntar men nätterna blir kallare!
Någon återgång till den fimbulvinter vi hade innan blir det ej. Men det blir lite kallare igen och mer normala temperaturer för mars månad. Detta betyder ett par - tre plusgrader dagtid längst ned i söder och runt nollan på höglandet och i Östergötland. Även kustlandskapen kan dock räkna med en del plusgrader. Men nattetid kan det bli flertalet minusgrader. Dessutom kommer fronter med snö att passera dessemellan. Längs kusterna och längst ned i söder med inslag av snöblandat regn.

Ännu mildare under vecka 11?
Tecken pekar dock på att mildluften laddar upp från vecka 11 och att detta då kanske innebär att säsongen börjar att nalkas slutet mer på allvar. Dock är prognoserna ännu en aning osäkra beträffande detta.

Passa därför på att fiska nu innan det är för sent. Våren och mildvädren nalkas därmed trots allt på sikt.


5/3 2018 - ISLÄGET ÄR RIKTIGT BRA! - CHANS TILL ISFISKE UNDER STÖRRE DELEN AV MARS!

Isläget är osedvanligt bra just nu!
Vi är nu en bit in i mars och säsongen 2017-2018 som började så bedrövligt och fortsatte så både i december och januari har verkligen skiftat karaktär. För precis när vi kom in i februari så hände något och det högt uppe i atmosfären över våra huvuden. Det var ett polärstratosfäriskt fenomen som nu gett och fortsätter att ge en bastant vinter. Väl sent enligt många men då vi är isfiske-entusiaster så ser vi till vårt bästa och tackar för skänken från ovan!

Isläget är inte på sin absoluta topp men är väldigt nära detta!
"Som lantbrukare blir man aldrig helt nöjd..." Brukar det ju heta. Men visst är vi oerhört nöjda med läget och isläget i synnerhet. Många av sjöarna har nu grönt eller gult isläge och bara några få "svårlagda" sjöar som de allra största är ännu delvis öppna. Vombsjön och Sövdesjön är exempel på "röda sjöar". Men det finns andra som är rödlistade och detta beror på avsaknad av israpporter. En delvis osäker isläggning (trots allt) gör att det är bättre att avstå en ändring av "trafikljusen" på dessa sjöar. Därmed så finns det sannolikt fler sjöar som är listade och som också bär, trots att de står som rödlistade.

Mars månad är här och våren med mildluften vill knacka på!
Trots allt så är vi inne i den första vårmånaden vilket är svårt att tro för ögonblicket. Det BLIR mildare under vecka 10, inledningsvis. Men tecken pekar på kallare väder igen längre fram i veckan på nytt. Detta är förstås fantastiskt. Ännu längre fram finns dock tecken på att våren och mildluften kommer i en bredare attack. Men ännu är det hela osäkert.

Ett spännande vårfiske på isarna ända till påsk är inte omöjligt!
Denna säsongen ser ut att bli den bästa sedan 2010 - 2011 och det trodde man ej när man var i mitten av januari i år. Men nu så finns tendenser på att det kan bli kallt nattetid, trots mildluftens försök till attacker. Det betyder fiskbara isar ända fram till slutet av mars. Då gäller det sydsvenska höglandet och norrut. Däremot så lär sjöar och vattens isar närmast kusterna i sydväst ta stryk när mildluften tar överhand.

Missa inte chansen till isfiske nu!
Det gäller att passa på nu för när ljuset vinner allt mer terräng så sätter livet fart under isarna och man kan bjudas på riktigt spännande vår-vinterfisken. Man kan många gånger tala om "grymma vårfisken". Det är något varje sann pimpel-entusiast bör få uppleva några gånger i livet.

Se det rådande isläget på sjöinformationen!
På menyraden ovan så ser du det rådande isläget just nu på Pimpelforum och mycket bättre än så här lär det knappast ej bli denna vintern. Så håll tillgodo.

Passa på att fiska nu innan det är för sent. Våren och mildvädren nalkas trots allt på sikt.


4/3 2018 - LUNDBYHAMNEN OCH SANNEGÅRDSHAMNEN M.FL. ÄR GRÖN-LISTADE!

Den bastanta kylan har gett ett allt bättre isläge för varje dag!
Kylan och vintern har ju verkligen levererat. Detta är oerhört glädjande och isläget har nog nått sitt maximum för denna vintern! Senast ut är GRÖN-listningen av Lundbyhamnen och Sannegårdshamnen i Göteborg samt några andra vatten. På "Isläget Express" ovan så kan man förnöjsamt se hur fint isläget är just nu. Så bra har det ej varit på flera år. Se även Isläget - Sjöinformation!

Tillfälligt mildare men över lag kallt!
Efter en osedvanligt kall vecka så har den värsta kylan nu gett med sig och det blir lite mildare. Men någon direkt vår är det dock ännu ej tal om. Något vi luttrade men nu prisade is och pimpelfiskare verkligen tackar för. Isarna är på de flesta håll utom på de de allra största sjöarna riktigt bastanta. En istjocklek på mellan 10-30 cm förekommer rent allmänt på små och medelstora sjöar. Även i hamnarna i Göteborg är istäcket bastant på upp emot 25 cm! Kylan har verkligen gjort sitt till..

Skåne och västkusten får plusgrader under veckan men mer snö och en ny portion kyla på väg?
Den kommande vecka 10 blir nu mildare än de senaste och i Skåne och på västkusten blir det plusgrader. Men faktiskt så ser det ut att vara tillfälligt. För i slutet av veckan lär det bli kallare igen. Otroligt för vi är ju trots allt inne i mars månad!

Fotnot - fel datum i rubrikraderna ovan!
Undertecknad har samtidigt passat på att korrigera några felaktiga datum för rubrikerna ovanför info-rutan ovan.

Passa på att fiska nu innan det är för sent. Våren och mildvädren nalkas trots allt på sikt.


2/3 2018 - LUNDBYHAMNEN OCH SANNEGÅRDSHAMNEN ÄR GUL-LISTADE!

Den bastanta kylan ger ett allt bättre isläge för varje dag!
Kylan och vintern har ju verkligen etablerat sig vilket innebär att sikfisket nu kommit igång i Göteborgs hamnar. Detta är oerhört glädjande och isläget blir otroligt nog allt bättre för varje dag som går, trots att vi är inne i mars månad! Senast ut är GUL-listningen av Lundbyhamnen och Sannegårdshamnen i Göteborg!

Var försiktiga! - Hamnområde och strömmande brackvatten är det som gäller!
Som namnen anger ovan så ÄR det ett hamnområde med mycket tung och tät fartygstrafik. Detta innebär att isen snabbt kan förändras om ett större fartyg passerar och ger kraftigt svall. Håll er därför nära land för fisket därinne är oftast minst lika bra som längre ut. Passa på och fiska för man vet ej hur länge isen kommer att ligga. Denna typ av is är också av sämre hållfasthet än ren kärnis. Något man ska tänka på.

Fler glada pimpel-nyheter!
Några sjöar i Småland har också GRÖN-listats efter den långa tiden av bastant kyla. Men tänk på att aldrig ge avkall på säkerhetstänket. Det finns nästan ALLTID försvagade partier på alla fiskevatten. Men i snabb-guiden ovan så är de ilsket "röda trafikljusen" få och gäller nu enbart för Skåne (förstås).

Passa på att fiska nu innan det är för sent. Våren och mildvädren nalkas trots allt på sikt.


28/2 2018 - FINJASJÖN ÄR GUL-LISTAD - DEN HÅRDA VINTERN FORTSÄTTER!

GUL-listat på Finjasjön!
Först så är som sagt Finjasjön möjlig att fiska på sedan det har provborrats på sjön. Runt 14-12 cm kärnis närmast land och sedan lite tunnare längre ut. Men runt 10 cm bör isen hålla inne i vikarna. Längre ut så finns tunnare partier så det gäller att vara på sin vakt och inte ge avkall på säkerheten.

Strängaste vintern i Pimpelforums historia?
Situationen som råder nu har med största sannolikt INTE tidigare registrerats under Pimpelforum's historia. Att vi har haft kallt såg vi såväl 2002, 2006, 2009, 2010, 2011 och 2013. Men inte på detta vis som vi upplever nu. Man får gå tillbaka till 1987 för att finna något liknande! Det som inträffat de senaste dygnen får nu många att minnas "krigsvintrarna" år 1985 - 1987  som blev osedvanligt kalla. Ännu äldre människor minns de ohyggligt stränga riktiga krigsvintrarna på 40-talet. Situationen är alltså unik och har alltså INTE inträffat sedan mitten på 80-talet. Det innebär en totalt ny upplevelse för många idag levande människor!

"En ny symbol" aktiverad!
Symbolen "Särskild Temperaturhändelse - Låga Temperaturer" har aktiverats för första gången i P.F:s historia och detta är i och för sig glädjande. Men medaljen har alltid en baksida och i detta fallet så är det risken att förfrysa blottad hud. Detta är inte svårt om sträng kyla i kombination med blåst råder. Särskilt om man ska hantera blöt fisk när man isfiskar. Det är otympligt men skyddshandskar är nästan ett måste just nu. Ett annat alternativ är att vänta in bättre väderförhållanden.

Ett annat rådande faktum av dyster karaktär är att det tydligen är Nordpolens (Arktis) kyla vi "lagt beslag på" för däruppe råder temperaturer som är mellan 15 - 20 grader varmare än normalt. Ett ledsamt faktum.

Passa på och bege er ut på isfiske men ge akt på snö och kyla samt varningarna ovan!
Givetvis så är denna totalomvändningen till vad som närmast kan betecknas som en sann varga-vinter ett roligt faktum. Men bege er ut med förstånd och chansa inte om vädret är för dåligt. En temperatur på t.ex. -5 grader och en vind på 10 m/s är inget lämpligt fiskeväder. Bättre med -10 grader och nästan vindstilla. Snön har vräkt ned i landets östra delar ( beroende på snökanoner) och man ska se upp så att man ej kör fast. På vår systersida EWP.se så finner du också aktuella varningar. På många håll så avråds människor att bege sig ut då snö och hårda vindbyar i kombination med kyla skapat kaos. Ett stort antal massbilskrockar har också inträffat i landet! Länk till EWP där du får de senaste uppdateringarna gällande vintervädret

Vintern fortsätter långt in i mars månad!
Nästan hela landet är snötäckt utom Nordvästra Skåne vilket är anmärkningsvärt. Men mer snö lär vara på väg in inom kort, samtidigt som temperaturerna kommer stiga lite. Men kvar på minussidan lär de bli. . Då kommer även den resterande återstoden av landet vara snötäckt denna fimbul-vinter, som det hela utvecklats till!
Missa därför INTE chansen att isfiska den kommande tiden!


25/2 2018 - SKÅNSKA SJÖAR ÅTER GUL-LISTADE! - RISK FÖR KÖLDSKADOR!

Den bastanta kylan öppnar allt fler sjöar och flera i Skåne är åter GUL-listade!
Vilken utveckling vintern har tagit sedan vi kom in i februari och nu gäller bastant kyla dygnet om. Detta betyder att isarna snabbt nu fryser på och blir allt tjockare och detta går raskt om det ej är snö i för stora mängder. På de flesta håll inom bevakningsområdet är snötäcket "lagom" på 1-3 cm vilket betyder att den befintliga isen skyddas av snön när solen skiner. Nattetid så släpper den ringa snön igenom stränga kylan och istäcket kan växa på underifrån. Mer sjöar kommer därför att GUL & GRÖN-listas inom kort.

Sträng kyla i kombination med hård vind ger risk för frysskador!
Kylan kommer verkligen att bita i den kommande veckan vilket såväl innebär Nationella isdygn och sträng kyla särskilt nattetid. Detta innebär att risken att förfrysa blottad hud ökar snabbt och meterologerna varnar för upplevd (medicinsk) kyla på nedåt -25 grader! Det var länge sedan vi hade en liknande situation. Dessutom så talas det om en "nationell isdygns-vecka". Detta säger allt om vad som väntar oss nu. Till detta så kan kraftiga snöbyar vid östvända kuster göra trafikläget besvärligt och t.o.m. farligt. I informations och varningsfältet ovan finns nu två varningar för kylan där "termometern" varnar för "Temperaturhändelse - låg eller extremt låg temperatur." "Utropstecknet" är endast en kompletterande varningssymbol i sammanhanget.

Risk för stora snömängder den kommande tiden!
Utmed ostkusten föreligger risk för större mängder nysnö i kombination med kraftig vind. Detta kan skapa drivbildning och andra trafikproblem de kommande dygnen! Särskilt Kalmar Län inklusive Öland ser ut att beröras i nuläget.

Tänk därför på följande: Se till att du har ordentligt med skyddande plagg, jacka, flytoverall, vantar mössa och rejäla varma skodon. Idag finns dessutom den moderna tekniken i kläder som Gore-Tex och liknande som skyddar på ett helt annat sätt en traditionella kläder. Medtag varm dryck, gärna choklad, te, buljong eller liknande. Var helst två vid isfisket!

Duktiga olympier - Tjejerna var överlägset bäst!
Avslutningsvis så har vi lämnat OS bakom oss och VILKEN fantastisk framgång detta blev! Ett fantastiskt medaljregn som är det bästa för Sverige någonsin och Pimpelforum hyllar alla duktiga olympier som levererat!

OS eller inte, -sportlovsveckorna rullar på för 3:e veckan nu nummer 09. Via länken här så ser du när just DITT område har sportlov - Länk:

Givetvis så tar P.F. emot israpporter som vanligt. Isläget blir bara allt bättre, så missa därför INTE chansen att isfiska den kommande tiden!


23/2 2018 - VÅREN FÅR VÄNTA DÅ ETT ATMOSFÄRISKT FENOMEN HAR INTRÄFFAT!

Den kalla polarvirveln högt uppe i atmosfären har bromsats upp och delats i två!
Sedan ett par veckor tillbaka har cirkulationen högt uppe i atmosfären den så kallade polarvirveln bromsats upp och delats i två. Detta innebär att riktigt kall luft från Sibirien nu ser ut att ges fritt tillfälle att ta sig ned över hela Skandinavien och även Danskarna kommer få känna av detta. Här hittas orsaken till den kommande perioden som förväntas innebära lokalt sträng kyla, främst i inlandet, där också många av våra pimpelsjöar ligger.

Polarvirveln (Polar vortex)
Ett fenomen som heter "plötslig atmosfärisk uppvärmning" innebär alltså att mycket kalla vindar från nordöst. Även numera benämnd "rysskyla" nu fått fritt spelrum att ta sig ned över landet. Främst kommer detta märkas från lördag och sedan fram över hela nästa vecka 09. Det innebär även att snöbyar kan bildas över Östersjön och sedan ta sig in över ostvända kuster från Skåne i söder till södra Norrland där havet ligger öppet. En länk till Dansk TV 2 som berättar mer om fenomenet

Dags igen att förbereda sig på nationella isdygn!
I sammanhanget så kommer med största sannolikhet nya nationella isdygn vilket innebär att den uppmätta temperaturen på alla Sveriges mätstationer INTE kommer få högre uppmätt temperatur än +-0 mätt över hela dygnet. En sådan mätning sker normalt från klockan 19.00 till samma tidpunkt dygnet därpå.

Våren har kommit mitt i allt!
Mitt i allt detta så har den meterologiska våren anlänt till delar av Skåne och Halland och det är de kustnära stationerna som nu fått "vår". Dessa är Falsterbo, Skillinge, Malmö, Lund, Hallands Väderö samt Nidingen som ligger i norra Halland. Men vårkänslorna för dessa orter lär nog få vänta men meterologisk vår gäller här då dygnsmedeltemperaturen efter den 15 februari legat på över 0 grader eller mer.

Kanske lite väl sent för somliga av oss ändå...
Många längtar nog till våren nu och man har sett denna märkliga förskjutning under en lång tid av år. Liknande såg vi år 2013 som också blev kall sent om vintern och en bra bit in i våren. För att det kan bli en mycket kall vår om det atmosfäriska fenomenet består. Risken eller chansen, beroende på hur man ser på detta är stor.

Men vi som isfiskar kan säkert gilla läget över hela mars. Sedan kanske även vissa av oss önskar vårvärme. Men ljuset vinner allt mer terräng vilket gör mycket på välbefinnandet och även på fisket. Under isarna letar sig ljuset också sig ned. Vårfisket är ett känt begrepp där man kan få "grymma fisken" på vårisarna.

Tillfälligt isfiskestopp i Skånes sjöar! - Snälla Skåningar,-lämna israpporter tack!
Under torsdagen så RÖD-listades samtliga sjöar i Skåne som innan varit GUL-listade. Orsaken var det allvarliga som inträffade på Hjälmsjön. Vi får se om de kommande dagarnas kyla kan inverka positivt på isarna. Men värdefulla israpporter från ER är också av yttersta vikt som hjälp till självhjälp.

Å så till sist...Läs gärna i Gästboken!
Den komna kylan har inneburit att många nu plockat fram grejorna och det märks såväl på vår Facebooksida men även här i Gästboken! Besök denna regelbundet för där inkommer snabbt tips och kommentarer men även frågor som kan förmedlas till några av er läsare som kan hjälpa till och besvara dessa när undertecknad ej har möjlighet. Väl mött om än försiktigt ute på isarna!


22/2 2018 - FYRA PERSONER GICK GENOM ISEN PÅ HJÄLMSJÖN SÖNDAG 18/2!

Fyra personer gick genom isen på Hjälmsjön under pågående tävling söndag 18/2:
Åter igen så hände det som absolut INTE får hända och det var att isen denna gången brast på Hjälmsjön mitt under pågående tävling. Trots rigorös besiktning av isen före tävlingen, av tävlingsledningen, så brast denna. Orsaken var att, enligt uppgifter, isen mjuknat under solens inverkan och det dramatiska tillbudet skedde runt lunchtid. Detta är ett klassiskt men otäckt scenario där isen luckras upp av värmen från solen. Istjockleken var därmed otillräcklig och kunde på så sätt utsättas för skadlig påverkan från solljuset. Lyckligtvis så ska alla ha klarat sig men med blotta förskräckelsen. Ett synnerligen trist tillbud trots allt.

Två personer var utom tävlan och ska enligt uppgift ha saknat isdubbar!
Tyvärr så ska enligt uppgift två av dessa fyra personer ha saknat isdubbar och detta är ett oerhört och flagrant sätt att strunta i säkerhetsreglerna. Det kunde ha slutat mycket illa med två dödsfall, vilket gudskelov inte blev så.

Detta upprepas dagligen runt om i Sverige att folk går ut och spatserar i sitt finstass utan vare sig isvett, isdubbar eller livlina. En naturis på en insjö eller för den skull i en havsvik är INTE ett flott promenadstråk i en park i Prag, New, York, London eller Stockholm. Det ÄR en naturis som är skoningslös om den brister. Man kommer INTE upp utan isvana och säkerhetsutrustning. Därför så är undertecknad på P.F. ytterst frustrerad och givetvis ledsen över det inträffade. Tack och lov så klarade sig samtliga enligt uppgift... -Den HÄR gången!

*Fotnot: Hjälmsjön är en liten sjö nära Örkelljunga tätort, som ligger i norra Skåne. Sjön är mycket populär för såväl pimpeltävlingar och israllyn (bilrally) när vintrarna är stränga. Vare sig isrally eller pimpelfiske är något Hjälmsjön lämpar sig för just nu.

Samtliga skånska sjöar är därför rödlistade från och med nu!
Av naturliga säkerhetsskäl så har därför SAMTLIGA skånska sjöar rödlistats för att inte fler sådana här tilbud ska inträffa. Nu visar prognoserna t.o.m. på sträng kyla nattetid den kommande tiden. Det återstår dock att se OM någon eller några av de skånska sjöarna återfår sin status som GUL-listade. Fram tills dess så uppmanar P.F. folk att vara mycket försiktiga och helt undvika de rödlistade sjöarna. Mer information finns även på sidan för Isläget-Sjöinformation.

NU kommer Kung Bore på bred front! - Längre norrut så har fler sjöar blivit GRÖN-listade!
Säsongen 2017-2018 såg länge ut att utvecklas till en riktig fars och detta gällde vid januari månads utgång och februari månads ingång. Men just när vi gick in i februari skedde nästan något av ett under. Det så förhatliga Atlantiska lågtrycken fick respass söder om Skandinavien eller har motats i grind över just Atlanten. Där kan dessa fulingar nu "få leka" till havs.

För här gäller bastant kyla framöver och just nu så syns för tillfället ingen borte gräns för kylan heller. T.o.m. vid mars månads ingång syns ingen tendens på vårvärme. Många vill kanske ha vår nu men för oss isfiskare så har tiden inkommit att kunna ha många fina isfisken. Förhoppningsvis så så kommer många att kunna bege sig ut under sportlovsveckan 08 som nu gått in i andra halvlek, i dessa OS-tider. Tyvärr så lägger tillbuden på Hjälmsjön till viss del sordin på glädjen för undertecknad.


18/2 2018 - ISLÄGET BLIR BARA ALLT BÄTTRE OCH NU ÅTERVÄNDER KYLAN PÅ BRED FRONT!

Perfekt vädertajming under sportlovsveckorna ger allt fler bärbara isar!
Något man näppeligen trodde för snart tre veckor sedan är att vintern vinner terräng allt mer och även de bärbara isarna. Det gäller alltså att aldrig ge upp utan fortsätta tro på saker och ting. Därför så kan man faktiskt skönja att denna säsongen redan håller på att bli bättre än den föregående!

Nu har några sjöar i Halland GRÖN-listats och även ett par GUL-listningar har skett vid denna uppdateringen. Det är Halland och Skånes tur att ha sportlov i dessa OS-tider och i förra uppdateringen nedan hittar du vilka som har sportlov just nu. Missa därför INTE chansen att isfiska den kommande tiden!


15/2 2018 - SPORTLOVSTIDER OCH VINTERN VERKAR KANSKE ATT STÄRKA SITT GREPP!

Men vi börjar med isläget som faktiskt ser ut att bli allt bättre för var dag!
Isläget förbättras faktiskt allt mer och fler sjöar blir nu GUL-listade och detta är givetvis oerhört kul. Men en GUL-listning betyder att isarna ännu ej är riktigt "säkra" vilket i klartext betyder att de allmänt håller mellan 7-9 cm. Detta gäller kärnis som är den starkaste typen av is som är såväl hård som seg. Som exempel så gul-listas ytterligare nu de listade Hallands-sjöarna, några i södra Småland och norra Skåne.
Detaljerna finner du på Isläget via länken här:

Vädret blev bättre än först befarat och kylan har behållt sitt grepp nattetid!
Mildväder hotade innan i veckan men tvärtom så verkar nu säsongen 2017-2018 utvecklas till den lite bättre än den förra 2016-2017 och detta står i bjärt kontrast mot tidigare i vinter. Orsaken är att det blivit kallare än väntat och att prognoserna svängt en aning till "fördel kyla". Detta är riktigt roligt men prognoserna svajar likväl lite fram och tillbaka även nu, -så scenariot är inte helt tydligt. Dock så verkar det vara "fördel kyla" nu och slår denna optimistiska prognosmodell in så blir det riktigt kul för oss isfiskare.

Kylan kom i elfte timman men nu ligger isarna på väldigt många håll:
Ja, - Nu ligger isarna i stort sett på de flesta sjöarna med varierande istäcken och blir det ej stora snömängder och det blir kallt nattetid och gärna dagtid samt helst mulet under de ljusa timmarna, - så kan det bli riktigt bra! Chanserna för detta har ökat. Men de isar som nu finns ser ut att kunna ligga en bit in i mars. Främst så gäller detta sydsvenska höglandet. I mellersta och södra Skåne samt utmed kustbanden är det betydligt osäkrare. Men onekligen så ser det riktigt spännande ut den kommande tiden!

Risk eller chans till snö?
Snön är såväl ett hot som ett löfte då snön isolerar på såväl gott som ont. Isarna klarar bättre stark sol och en mildluftsattack om det är några cm snö. Men för mycket snö kan även dölja isfällor och även på sikt göra att isen tunnas ut underifrån. Hur det blir med den saken återstår att se.

Nu har sportloven dragit igång!
Sportloven och även vinter-OS i Syd Korea är igång och många sporras säkert till vintersporterna nu när Sverige börjat skörda framgångar med flertalet medaljer i ädla valörer. Isfisket är ännu ingen OS-gren och lär aldrig bli heller. Men delar den gemensamma nämnaren att det ska vara vinter.
Via länken här så ser du när just DITT område har sportlov - Länk:

Passa på att isfiska - men var försiktiga!
Som vanligt så gäller det att passa på och fiska och har man sportlov så är det ett perfekt läge att "beta av" sina favoritsjöar. Just nu har t.ex. Jönköpings Län avverkat sitt sportlov men andra får istället. Så sitt inte hemma och "uggla" utan bege er ut men det är säker is och rutin som gäller. På flera håll ordnas kanske isfiske som en sportlovsaktivitet. Glöm inte isdubbar och livlina bara!

Pimpelforum ökar sin aktivitet tack vare det förbättrade väderläget!
Givetvis så stämmer PF. i bäcken och kommer hålla ögonen öppna framöver. Skicka gärna in någonm bild på vår Facebooksida! Detta är alltid kul för alla med en kul bild.
"Skitfiske" önskas alla som kommer ut den kommande tiden


11/2 2018 - KOMMANDE UPPDATERINGAR PÅ ISLÄGET - FLER GULLISTADE SJÖAR - MILDVÄDER.

Föråldrad information på Isläget!
Inom kort kommer en hel del gammal inaktuell information uppdateras på isläget. P.F. beklagar detta men sidan är byggd på idéell basis vilket innebär att även du som läsare kan rapportera in om du ser något felaktigt. I sammanhanget så har en handfull sjöar gul-listats ytterligare men detta lär nog bara bli tillfälligt tyvärr.

Nya oväder och djupa lågtryck ser redan ut att stjälpa lasset!
Som nämndes för ett tag sedan i den förra uppdateringen så ser tyvärr redan mildluften ut att slå knut på säsongen som åter lär bli en ytterst kort affär. Mycket mild luft med regn och hårda vindbyar drar in över den södra delen av bevakningsområdet. Därmed så blir ännu en säsong bedrövlig och om än om möjligt ännu uslare än säsongen 2016-2017. Pimpelforum följer upp väderläget i samarbete med EWP.se som är vårt egna väderinstitut de kommande dygnen.


8/2 2018 - ÄR VINTERN REDAN HOTAD? - RISK FÖR EN SVÅR MILDLUFTSATTACK...

Redan under söndagen så drar mildare luft in med regn, snö och hårda vindbyar i sydväst!
Knappt har vi kunnat börja glädja oss över de nyvunna isarna inom bevakningsområdet förrän hoten från väster tornar upp sig. Orsaken är att mildluften vill pressa sig på och vissa prognosmodeller pekar på att det t.o.m. kan bli enstaka stormbyar mot slutet av veckoslutet. Detta är ju något absolut icke önskvärt och destruktivt. Var därför väldigt vaksamma och försiktiga när ni beger er ut under söndagen.

Passa på och fiska i helgen!
Därför så gäller det att passa på under det kommande veckoslutet. Det kan kanske redan vara för sent i kommande vecka. Dock så följer Pimpelforum upp väderläget i samarbete med EWP.se som är vårt egna väderinstitut, hur det blir med den saken.7/2 2018 - DE FÖRSTA GRÖN-LISTADE SJÖARNA ETT FAKTUM! - MEN MER ISRAPPORTER ÖNSKAS!


Nu har vi fått de första GRÖN-listningarna och även flera GUL-listningar!
Men nu önskas FLER israpporter!

Äntligen så fick vi ett "regimskifte" bland "trafikljusen"!
Det är med riktigt stor glädje som vi nu kan konstatera att vintern till syvende och sist ÄNTLIGEN behagade att komma. Men bättre sent... - Som det heter. Det som trots allt gäller är en STOR försiktighet, särskilt längre söderut. Sannolikt så bär fler mindre sjöar även i norra Skåne och södra Småland. Men då inga israpporter ännu ej inkommit, -så kan heller ingen ändring ske av "trafikljusen" i dessa områden.

Men nu gläds vi över faktum att flera sjöar bär på höglandet och som exempel finns: Sötåsasjön, Eckern, Norra och Södra Vixen. Fler sjöar som listats till grönt och gult finner ni på Isläget!

Passa på och fiska! Kylan har gjort riktigt gott och det ska bli fortsatt kallt nattetid!
Nu gäller det att ta och gripa tillfällena som ges då mildluften hotar ute i väster. Men som det verkar nu så lär dock denna gå i stå strax väster om oss och bara små svagare "pustar" kan ta sig in. Detta betyder någon plusgrad dagtid men nattetid ser det fortsatt bra ut med flera minusgrader och lokalt rejäl kyla med 2-siffriga minusgrader!

Vi fick ETT Nationellt isdygn!
Mellan måndag och tisdag 5-6 februari så erhöll Sverige sitt första Nationella isdygn den här vintern vilket betydde att temperaturen på ett mätt dygn mellan klockan 19.00 den 5/2 till klockan 19.00 dygnet därpå ej hade varmare än noll grader någonstans på SMHI:s olika mätstationer från norr till söder. Detta förutspåddes här på P.F. Dock så lär det ej bli fler Nationella isdygn för denna gången.

Vintern anlände till nästan hela landet lördag 3/2!
Nästa kul grej meterologiskt är att vintern nu officiellt har anlänt från lördag 3/2 då det varit en DYGNSMEDELTEMPERATUR på noll grader eller kallare från 5 dygn sedan dess. Detta betyder vinter f.r.o.m. onsdag 7/2, när detta skrevs. Men man stegar tillbaka och räknar från den första dagen med vintertemperaturer över hela dygnet och det var lördag 3/2. Därför så har vi början till det fina isläget som tycks vara på gång nu, -även om det är i elfte timmen!

Mildluften lurar i väster men ännu så ser det fortsatt lovande ut!
Den förbaskade mildluften hänger ständigt som ett Damokles-svärd över våra huvuden. Men som det verkar i nuläget så ser det fortsatt ljust ut och sportloven liksom OS-närmar sig nu. Kylan verkar att bestå över lag!

Ta med hela familjen fiska, åk skridskor, skidor eller promenera! - Avsluta med att grilla vid sjökanten!
Det är ju fler än vi pimpelfiskare som vill ha vinter. Och vi delar gärna glatt med oss, förutsatt att vi även har bärbara isar. Detta ser inte orealistiskt ut längre, utan tvärt om. Det är goda chanser till isfiske och de som finns i familjen och ej gillar fiske kan säkert att åka skridskor eller skidor på isen, eller bara promenera på sjön eller runt i naturen bredvid. På ett givet klockslag så tänder ni en portabel grill eller gör upp en liten brasa och grillar, samtidigt som ni värmer er. Kan det bli mycket bättre? Glöm bara INTE att släcka grillen / brasan och ta med skräpet hem när ni lämnar platsen.

SM pimpel går under veckoslutet 10-11/2 i Mälaren!
Mycket händer nu på kort tid, som synes, och nu är det även SM mästerskap i pimpelfiske och det i södra Stockholm och givetvis i Mälaren. Kanske lockar det att åka och titta? Det är ett stort skådespel i vart fall.
En länk till SM-sidan på webben finner du här: Länk:

Som vanligt så gäller devisen: Sitt INTE inne utan bege er ut på sjöarna!
Nu åker undertecknad iväg under veckoslutet till ännu obestämda pimpelvatten och hoppas på ett par riktigt trevliga fisken. Det önskas er också som besöker P.F. Detta innebär att snart så kommer ett litet reportage och svep. Skicka själv in en bild eller ett par till folkfiske@gmail.com och berätta om ert fiske. Det kan vara kul att delge andra här på sajten också. Materialet läggs upp på Facebook och sidan för Pimpelforum där. En knapp med direktlänk till mail finner ni även i menyraden ovan. En liten tweet i Gästboken är inte heller fel!

Fler israpporter önskas tack!
Ni som har möjlighet att bevaka era fiskevatten ska ge er möjlighet att besöka dessa den kommande veckan. Läget är intressant då vi har fått riktigt kallt väder. Men inga chansningar tack! Det är alltid på DITT ansvar att beträda en is eller ej. Den gamla söndertjatade devisen om 10 cm kärnis gäller! - P.F. tackar på förhand!


5/2 2018 - DET FRYSER PÅ BRA NU! -ISRAPPORTER ÖNSKAS!

Nu rullar det på bra med vinterkylan! - Tack & välkommet! - Men nu önskas israpporter!

Nu önskas israpporter från er alla! - Vi hoppas snart på ett "regimskifte" bland "trafikljusen"!
Ni som har möjlighet att bevaka era fiskevatten ska ge er möjlighet att besöka dessa den kommande veckan. Läget är intressant då vi har fått riktigt kallt väder. Men inga chansningar tack! Det är alltid på DITT ansvar att beträda en is eller ej. Den gamla söndertjatade devisen om 10 cm kärnis gäller! - P.F. tackar på förhand!


4/2 2018 - ÅTERGÅNG TILL VÄDRET EXPRESS - KYLA OCH ISLÄGET KOMMER FÖRBÄTTRAS!

Varför går Pimpelforum tillbaka till det gamla systemet? - Jo nu är väderprognoserna mer stabila.
Kylan har dragit ned över hela landet och det ser ut att bli kallt ett bra tag framöver. Detta innebar att det kan vara bättre och även lite "roligare" igen, med den gamla trend-grafen, nu när den visar på kallt väder framöver.

Fortsatt kallt hela vecka 06 och troligtvis även under inledningen av vecka 07!
I elfte timman så behagade Kung Bore och kylan komma och det är kallt i så gott som hela landet. Det har även fallit snö på de allra flesta ställen inom bevakningsområdet i varierande mängd. Mest har nog de östra delarna fått och tunnast är snötäcket i väster. Men den viktiga kylan kombination med markutstrålningen kan säkert sätta fart på isbildningen. Vad som är extra glädjande är att det ej lär bli så mycket mer snö på ett tag. Men med ett undantag och det är Östersjökusten som kan få "snökanoner". Detta är talrika snöbyar som skapas över öppet vatten och sedan driver in över land och fäller ut som snö. Dessa kan bli mycket kraftiga och ibland bilda åskmoln!

Nationella isdygn kan stå för dörren och den meterologiska vintern infaller!
Framöver så kan så kallade nationella isdygn infalla vilket innebär att temperaturen under ett mätt dygn inte överstiger noll grader någonstans i hela landet. För att detta ska gälla så ska samtliga mätstationer ha noll eller kallare.

Detta är definitionen för meterologisk vinter:
Nu innebär det även att den meterologiska vintern kommer att infalla i hela landet och detta hänger något ihop med de nationella isdygnen. För att det ska räknas som "meterologisk vinter" ska det ha varit noll grader eller kallare fem dygn i sträck. De flesta platser inom bevakningsområdet lär alltså få vinter. Men har vintern inte infallit efter den 15 februari så övergår den meterologiska hösten i vår direkt. Man räknar även att vintern har infallit från det första datumet som det blev kallt. Sålunda torde många platser ha fått vinter från och med lördag 3 februari...

Nu så återbildas isarna på de flesta håll och kalla nätter kan snart öppna för isfisket!
Många av oss har väntat länge men äntligen så ser det riktigt ljust ut men där finns lite hinder på vägen. Oron för stora snömängder på nyisarna har dock minskat. Däremot så kan vinden möjligen stöka till det på de sjöar som ej fått något istäcke. Molnighet på nätterna kan också vara en orosfaktor man ska väga in, vilket då innebär en högre nattemperatur än vid klart väder med markutstrålning. Optimalt istället med klara nätter och mulna dagar för isbildningen.

Hela vecka 06 är nu direkt avgörande för hur säsongen 2017-2018 kommer att summeras längre fram vid avslutningen!

Nu önskas israpporter från er alla! - Vi hoppas snart på ett "regimskifte" bland "trafikljusen"!
Ni som har möjlighet att bevaka era fiskevatten ska ge er möjlighet att besöka dessa den kommande veckan. Läget är intressant då vi har fått riktigt kallt väder. Men inga chansningar tack! Det är alltid på DITT ansvar att beträda en is eller ej. Den gamla söndertjatade devisen om 10 cm kärnis gäller! - P.F. tackar på förhand!


3/2 2018 - KYLAN ÄR ÄNTLIGEN HÄR - MEN FÖR MED SIG PROBLEM PÅ SINA HÅLL! - UPPDATERAT!

Äntligen så har kylan kommit och den ska stanna!
Vad vi har väntat och väntat! - Men nu så har kall luft dragit ned över hela landet och detta är mycket glädjande, eftersom vi ÄNTLIGEN snackar om bastant kyla dessutom. Detta var i elfte timmen men bättre sent än aldrig. Det betyder att isläggningen nu kan skjuta fart på allvar. Det enda är att nysnön och vinden kan stöka till det. Pimpelforum kommer att följa den intressanta händelseutvecklingen framöver.

Trafikbekymmer har uppkommit i de östa delarna av bevakningsområdet dock:
Men medaljen har som bekant alltid en baksida och det gäller det kraftiga snöfallet som dragit in över delar av Jönköpings Län, Östergötlands Län samt Kalmar Län inklusive Öland. Trafikanter i dessa områden ska ta det försiktigt och även ge akt på lokalt svår ishalka som kan uppkomma då nederbörden kan slå över i regn närmast kusten i området.

Uppdaterad länk på vår vädersida:
En länk har uppdaterats på vädersidan till Trafikverket då deras gamla sida avvecklas under 2018. Den nya har lite mer information som t.ex. realtidsbilder från de olika mätstationerna. Detta är jättebra men tyvärr så är sidan lite mer svårnavigerad än innan. Dock så har det länkats en direkt genväg till service-delen som berör själva väg-vädret. Man zoomar in i bilden där man klickar på "termometrarna" som utgör mätstationerna. Där får man som tidigare information om nederbörd, temperatur och vindförhållanden samt en realtidsbild på vägen vid mätstationen.

* Fotnot: Vid fullt utzoomad karta visas istället "plus-tecken". Dessa försvinner och ersätts av "termometrarna" när man zoomar in i kartbilden. Dessa ska du klicka på för att få upp aktuella väderdata!

Länk till trafikverkets nya webbsida där du får de senaste uppdateringarna gällande väg-vädret
Länk till EWP där du får de senaste uppdateringarna gällande vintervädret


1/2 2018 - NU KOMMER VISST VINTERN SOM VI VÄNTAT PÅ HELA VINTERN!

Vi har väntat, å väntat å väntat... - Men nu kommer visst vintern i elfte timmen:
Medan mellersta Sverige från Värmland, Dalarna och vidare norrut har haft vinter länge så har det sett bedrövligt ut för oss i söder. Att Sverige är avlååååångt går inte att ta miste på. I skarven januari - februari så slog en riktig "snö-smocka" till över mellersta Norrland. Många från Dalarna och vidare norrut är faktiskt less på vintern och all snön. Det är i skrivande stund riktigt eländigt faktiskt och EWP utfärdade en Nivå 2 varning för området! Omvänt är det hos oss där Kung Bore överhuvud taget inte synts till bara. Enbart ett par skrämda centimetrar snöslask som smält undan lika fort igen har varit signum hittills. Så ojämnt fördelat det bara någonsin kan bli...

Nu blir det vinter i hela landet och det börjar så smått fredag eftermiddag och kylan ska stanna!
Men nu så står det allra sista hoppet till februari och vi som suktat efter isfiske verkar i nuläget kunna bli bönhörda faktiskt. Äntligen så ligger en SÄKER PROGNOS nära i framtiden, alltså inom 48 timmar. Detta borgar för att prognoserna som är samstämmiga ska stämma in för första gången i vinter.

Äntligen rejäl kyla dessutom som inleds med snöfall!
Vad som dessutom är ytterst positivt är att nu är det rejäl kyla som vankas. Det är alltså 2-siffriga temperaturer som tycks gälla för inlandet i södra Småland, Halland och uppåt. Kommer det lite nysnö så kommer denna "hjälpa till" då markutstrålningen vid klart väder kan innebära nära nog dubbelt så kallt vid sjö-ytorna.

När vågar man hoppas på bärbara isar inom vårt bevakningsområde? - En repetition:
(Denna text skrevs i början av januari men har förstås uppdaterats.)
Först så måste kylan etablera sig och den BÖR föregås av en omgång snö som därmed ökar markutstrålningen vid klart och kallt väder. Skillnaden mellan barmark och beräknad nattemperatur på låt oss säga -8 grader och samma beräknade nattemperatur vid ett snötäcke på runt 10 cm är slående! Vid barmark så stannar yttemperaturen vid mark och vatten / isyta vid kanske -10 grader. Orsaken är att man mäter lufttemperaturen på ca 2 meters höjd. Nära och på marken och sjöytorna är det kallare.

Får vi ett snötäcke så kan lufttemparaturen nära mark och sjöyta vid 8 minusgrader bli nära det dubbla! Det kan betyda en temperatursänkning ned mot -14 till -16 grader! Så snötäcket är önskvärt innan sjöarna har lagt sig. Men tvärt om och kontraproduktivt är det om tunna ishinnor, nyisar hinner bildas och att det SEDAN kommer snö på dessa. Då blir snön ett isolerande "duntäcke" istället och isarna riskerar att bli mycket vanskliga och direkt farliga med en ojämn tillfrysning som följd.

De minsta sjöarna i inlandet fryser till först och de större sjöarna samt de nära kustbanden fryser sist...
Det är en enkel ekvation och det innebär att de första bärbara isarna MÖJLIGEN kan infinna sig runt 2:a veckoslutet i februari, -men knappast innan. Det gäller såväl de allra mindre sjöarna. Men skulle väderutvecklingen ändras och bli svajig med allt för stora temperatursvängningar, snö på nyisarna eller blåst som rör upp i vattenytorna så faller hela konceptet. Det är en lång väg att vandra för ögonblicket men kanske ej fullt så lång som tidigare. Blir det rejäl kyla så kan isläggningen kanske gå riktigt snabbt.

Hoten stavas: Mycket snö - Blåst - Ändrade prognoser mot mildväder...
Som sagts förr om åren så är det tre klassiska större hot som kan sätta käppar i hjulen för det hela. Det sämsta som kan inträffa är att det fryser till med ett tunt istäcke och snö kommer på detta. Risken finns tyvärr och då är nog loppet kört där detta sker.

Hur ser det ut djupt inne i kristallkulan? -Kanske tecken på mildväder igen i mitten av februari?
Ängsligt så försöker undertecknad spana och spåna så djupt som möjligt i spåkulan för vädret och prognoserna tappar 5-10 % i säkerhet per dygn. Men i nuläget så verkar dock kylan stå sig in över nästkommande veckoslut (10-11/2) då även OS i Sydkorea startar. Mer än så vågar vi inte ta ut svängarna i nuläget...

Därmed så kan vi äntligen börja att hoppas igen och då på en mycket SNAR isläggning. Pimpelforum följer upp händelseutvecklingen och den timeout som togs innan är nu bruten!


28/1 2018 - GOLF RÄKNAS NUMERA SOM "FRISKVÅRD" MEN INTE SPORTFISKE!

Skatteverket har sin egna uppfattning om vad som räknas till "fiskvård" - förlåt friskvård:
Nyligen så öppnades välkomst-portarna bredvid gavel för den exklusiva golfen och hästsporten och t.ex. "Mindfullness" som nu är avdragsgilla som friskvård och motion i deklarationen. Men vi som gillar sportfiske och isfiske i synnerhet berörs inte av detta faktum. Inte heller de som gillar jakt gör sig besvär. Orsaken är att sportfiske och jakt enligt Skatteverket tydligen "ej innefattas av motion".

"Klassas varken som motion eller friskvård" säger Skatteverket...
Det märks att juristerna där aldrig varit ute i skogarna och på sjöisarna. Med tanke på att man kan gå mer än en mil eller mer vid ett isfiskepass eller motsvarande vid t.ex. ett eftersök på ett skjutet vilt, -så måste man bara gapa av förvåning över detta faktum. Förvisso så ska tydligen saken utredas" som det heter. Då lär det dröja länge, om alls överhuvud taget. Fram till dess så får vi sportfiskare eller jägare väl skriva fiskeutrustningen eller jaktgeväret som antingen "golfklubbor", "en ny häst" eller som "golftillbehör"... ( Det sista var ju lite ironi, -vill ju ej uppmana till lagbrott. )

Fotnot:
Kan man kanske tillägga att jägare ofta rör sig över stora avstånd i starkt kuperad och eller snårig terräng. Är månde detta ej motion och friskvård???

Länk till Fiskejournalen om det minst sagt egensinniga beslutet på Skatteverket


28/1 2018 - 3 DÖDA PÅ TVÅ DYGN P.G.A. ISOLYCKOR - RISK FÖR OVÄDER! - UPPDATERAT!
Notering:
Beklagar att fel datum stod i rubriken överst ovan.
Livsfarliga isar! - Gå inte ut på dessa!


Två döda och flera genom isen under lördagen på flera håll! - Isarna är ohyggligt farliga!
Tyvärr så har ännu en tragisk dödsolycka inträffat, då 2 man gick genom isen på sjön Stråken i Östergötland. Det handlade om ett par skridskoåkare, män i medelåldern. Detta belyser på nytt hur viktigt det är att avstå att beträda isarna när de är så otroligt usla som nu. En skridskoåkare rör sig snabbt och kan m.a.o. befinna sig på tunnare is en en gående isfiskare. Detta påvisar att när isen brister för en skridskoåkare så är den i princip obefintlig i sitt skick. Under fredagen så omkom en man på Estabosjön vid Askersund i Sörmland. Denne mannen har sannolikt varit ute för att isfiska. Ytterligare ett tillbud inträffade med en skridskoåkare som gick genom isen vid Norrviken, Attunda utanför Stockholm.

Dessa tragiska händelser innebar att P.F var tvunget bryta sin time out och uppdatera här!

Länk 1 till Aftonbladet Länk 2 till Aftonbladet Länk till SVT

Isarna bär inte längre helt enkelt!
Pimpelforum kan INTE NOG uttrycka sig hur fruktansvärt farligt isläget är när vi har haft en sådan dålig isläggning som denna vintern. Undertecknad har just beroende på den genom-usla vintern INTE varit ute på någon is alls i vinter!

Viktiga råd som åter igen måste repeteras igen för att beträda en is säkert:
1 - Förvissa dig om att det handlar om minst 10 cm kärnis, skridskoåkare kan möjligen klara 6-10 cm kärnis.
2 - Ha ALLTID isdubbar på dig och även en livlina.
3 - Gå aldrig ut ensam på isen, ha alltid någon med dig på isarna.
4 - Ha ett gott omdöme och bege dig ALDRIG ut onykter, sjuk o.s.v. på isen. Det kan sluta mycket illa.
5 - OM olyckan ändå händer: Se till att du kan larma och rädda / bli räddad!

Fortsatt dåligt väder! - Men mycket pekar nu på att det blir det kallare i början av februari!
Sedan lördag kväll så råder busväder i södra Sverige. Regn och snö har passerat medan det har blåst upp med hårda vindbyar. Främst så berör dessa vindbyar västkusten och Bohuslän i synnerhet. Orsaken är en kedja av lågtryck som matas in från Atlanten och fler står på kö. Det innebär även mycket blåsigt väder under måndagsdygnet. Därefter så beräknas det hela lugna ned sig.

Kallare väder på ingång i starten av februari...
Tecken pekar allt mer på en omläggning till kallare väder nu i början av februari. Med tanke på hur utfallet varit tidigare så infinner sig fortfarande en stor skepsis över detta. Det är ganska säkert att det sker en omläggning men frågan är om denna räcker för isläggning. Många isar är nu hårt åtgångna eller har brutits upp i de senaste dagarnas mildväder. Men vi kan ändå hoppas för den kylan blir sannolikt den "sista vagnen på tåget" -för denna vintern...

Pimpelforum följer upp den fortsatta väderutvecklingen som även återfinns i detalj på EWP.se


21/1 2018 - PIMPELFORUM TAR EN TIME OUT!
Ingen ordning alls och fortsatt milt innebär ett uppehåll här fram till torsdag 1 februari!

Tyvärr, tyvärr så ser det bara allt sämre ut vädermässigt och även därmed för isläget. Ska man Göteborgs-vitsa till det: Så läggs all aktivitet gällande pimpelfisket "på is". Det är det enda lustiga i en annars hopplös situation och det hela är givetvis ytterst ledsamt. Står sig detta usla läget så ser säsongen 2017-2018 ut att bli den absolut sämsta någonsin i Pimpelforums historia. Risken är mycket stor för detta faktum.

Riktigt milt framöver och kylan verkar inte heller att återvända i nuläget...
Den KALLASTE PERIODEN brukar normalt infalla i skarven januari-februari. Men allt är helt upp och ned istället. Vi ser nu temperaturer i modellerna som verkar vara på upp emot + 8-10 plusgrader eller mer! Detta är bara inte klokt och den här som INTE tror på den globala uppvärmningen bör nog ta sig en ordentlig funderare. Så här ska det bara inte vara. Värmen ser ut att nå högt upp dessutom och de få bärbara isar som finns åker all världens väg. Det aviseras värme, regn och blåst! - Tre riktiga "isdödare" m.a.o.

Uppdateringar av Isläget är det enda som sker den kommande 10-dagarsperioden...
En uppdatering kommer dock att ske när nu isläget snabbt ändras inom kort. Åter så lär samtliga "trafikljus" lysa ilsket rött,- rött som betyder värmegrader också. Man brukar i negativa ekonomiska sammanhang snacka om "röda siffror" vid förluster. Direkt så kan man kopiera över detta faktum då man näppeligen kan se något positivt för denna vintern. Bara röda siffror och stora förluster för isfisket...

På Facebook finns också några ord och bilder från Västersjön i vinterskrud men utan bärbar is som togs 20/1.
Pimpelforum återkommer här torsdagen den 1 februari. - Väl mött! -


18/1 2018 - WETTERZENTRALE ERSÄTTER "VÄDERTREND" I GRAFIKEN OVAN I SERVICERUTAN.
Svajiga och usla väderprognoser gav upphov till nytänk och "vädertrend" har skrotats!

Under många år så har graferna för vädertrend funnits och detta har fungerat ganska bra. Men under denna säsongen har det inte fungerat alls. Ständigt så har "lovande köldprognoser" spruckit med påföljande frustration hos såväl ansvarig undertecknad som hos er besökare. Därför så har beslutet tagits och verkställts där du själv få bedöma läget från dag till dag. Detta genom att gå in på tyska Wetterzentrale. Där får du dagsfärsk grafik som visar de senaste körningarna (modellerna) för kommande köld eller mildperioder.

Så här fungerar det:
Nya körningar 4 gånger per dygn! - Här från klockan 06.00! Ovan så finner du 4 stycken "paneler" (knappar) som leder till prognos-paneler som sträcker sig runt 300-400 timmar framåt vilket betyder många dygn framåt. Klicka gärna på exemplet strax här ovan. Du får då intervall uppdelat i tretimmarsperioder. Varje dygn är alltså indelat i 8 stycken 3-timmarsperioder (3x8=24). Där kan du svepa med "on mouse over" eller med ditt finger för att flytta dig fram över perioderna. Notera att du alltid hittar den senaste körningen genom en av de 4 knapparna till panelerna ovan.


De svarta siffrorna markerade med blått i exemplet ovan är tidsintervallen på 3 timmar per enhet. Pilarna under temperaturskalan visar navigering med hjälp av dessa istället. De olika områdena markeras med den färg som gäller för temperaturerna samt med en siffra i plus eller minusgrader. Till höger så står datumet och klockslaget som prognosen gäller för (Valid) Till vänster så står datumet och klockslaget när prognosen lades (Init) Enkelt eller hur? Lycka till!

Andra funktioner och regioner i dessa väderpaneler!
Du finner även andra väderfakta som nederbörd, vind, lufttryck och mycket annat. Sedan kan du även välja en annan del av Europa eller världen. Så panelerna på WZ är sålunda oerhört användbara.

Vecka 04 så kommer värmen tydligen in på bred front och läget ser allt sämre ut för isfisket...
Säsongen 2017-2018 börjar allt mer likna en riktigt patetisk kalkonrulle. Ingen riktig kyla finns att uppbringa. För Skånes del har det hela tiden handlat om idel plusgrader, regn eller snöblandat regn. Det som kallas "kyla" i meterologernas prognos för södra Sveriges del ( Södra och västra Götaland ) är bara rent strunt m.a.o. Först när man kommer upp i höjd med norra Svealand så finns det "riktig kyla" att tala om. Dock så har en handfull kallare nätter inneburit att isar finns på de mindre sjöarna längre söderut men dessa isar är ytterst bräckliga och lömska. Så största försiktighet gäller när man beträder dessa isarna.

Ett förödande omslag till mildväder i vecka 04 kan innebära "time out" för Pimpelforum!
Enligt samstämmiga (???) prognoser så ser det riktigt eländigt ut med en rejäl mildluftsattack. Detta innebär sannolikt slutet för det lilla som finns beträffande isväg i söder. Regn och blåst är aviserat i vecka 04 och det ser sedan ut som att denna vädertypen lär stanna. Då är det sannolikt kört även längre norrut för isarna.

Som en direkt följd av detta scenario så kommer Pimpelforum ta en time out - en paus! Det är förstås ett ofrivilligt uppehåll men det är inte plats för mer tramsande nu. I klartext så blir det uppehåll i uppdateringarna av såväl sajten som Facebook-sidan så länge det ej blir riktig kyla i sikte. Dock så aviseras ett definitivt beslut om detta i kommande vecka 04.

Följ själv den fortsatta väderutvecklingen via Wetterzentrale (WZ) i panelerna ovan!
Genom den nya tjänsten så kan du själv se den kommade väderutvecklingen den kommande tiden.


16/1 2018 - LITE KALLARE PÅ NYTT MEN ÄNNU INGEN RIKTIG KYLA SOM SYNES...
Det blir ånyo lite kallare men vi slipper sannolikt ett oväder med stormbyar längre fram i veckan!

Vid veckans ingång så fanns hotet om ett rejält busväder med stormvindar och mer snö. Nu har vi avverkat ett busväder det senaste dygnet med hårda vindbyar och snö, snöblandat regn och rent regn. Någon mellandag skulle följa innan nästa omfattande stormlågtryck skulle dra in. Tack och lov så slipper vi detta då ovädret istället tar en sydligare bana över Tyskland istället. Det är vi inte direkt ledsna över!

Den riktiga kylan låter dröja på sig även fortsättningsvis men det blir på nytt kallare...
Mycket snack och lite verkstad brukar det heta när inget händer. Tyvärr så är läget som det är och det blir ofrivilligt "mycket snack och lite verkstad" som väderläget är nu. Som nämndes precis så är man skeptisk till väderutvecklingen och DMI- Dansk Meterologisk Institut har ingen riktigt munter prognos att erbjuda heller. Enligt deras långtidsprognos för de kommande 2 veckorna så ska denna trista vädertypen fortsätta. Om än med något, eller ett par hack ned på termometern. Nu gäller detta för Danmark så det KAN bli lite bättre för vår del. Men då måste man upp till Småland för att tro på det hela. Längre norrut ser det ännu lite ljusare ut.

Pimpelforum följer upp den fortsatta väderutvecklingen som nämnts tidigare så många gånger vid det här laget.


15/1 2018 - RISK FÖR OVÄDER!
Risk för oväder och på nytt åter omslag till mildväder! - Åska finns med i modellerna!
Vi börjar med en rejäl brasklapp och det berör vädret som tyvärr ser bekymmersamt ut de kommande dagarna. Det som händer är att det trista lugn som förra veckan bjöd på då ett mäktigt högryck hade inflytande österifrån nu makat på sig. Det innebär såväl blåst som snö och senare regn i söder. Detta innebär bekymmer i trafiken och andra bekymmer rent allmänt! Varningar ligger ute via EWP som även tillhandahåller åskriskprognoser. Möjligen kan en sådan dessutom komma att utfärdas för tisdag - onsdag då åska modellerats över Nordsjön. Den åskan kan möjligen ta sig in över västkusten. Ovan är statusraden nu full av blinkande varningar, -föga vinterlikt och fjärran från vinterns lugn. Ännu längre fram i veckan kan det kanske bli tal om stormbyar och ännu mera snöblandat regn! Se vädret i detalj på EWP.se för de kommande dagarna!

"Vargen kommer" - eller även uttryckt: På nytt svikna väderlöften av de meterologiska instituten....
Blue Monday ( Blå måndag) Enligt ekonomiska forskare och andra "förstå-sig-påare" så innebar måndag 15 januari 2018 "årets sämsta dag". Kanske så är detta ej svårt att förstå: Julen är slut och pengarna för många också, det är fortfarande riktigt mörkt och dystert ute, det är riktigt långt till nästa längre ledighet, som är påsken. Det är m.a.o. starten på "ox-veckorna" som innebär hårt arbete fram till påsken genom en mörk tid. I det gamla bonde-samhället var det riktigt synd om många fattiga. Idag är läget ett helt annat och avsevärt ljusare.

Allt svårare att lita på de meterologiska instituten...
Många har sportlovet att se fram emot, så vi ska ju egentligen inte klaga. Men för att stämma i bäcken så kan vi ju trots allt göra det lite då prognoserna ännu en gång havererat och till mildluftens ständiga favör. Det hela börjar på allvar likna leken "Vargen kommer!" där enligt sagan en pojke retades med byborna och ropade "vargen kommer" men att det var falskt alarm. Tyvärr så har väderinstituten SAMSTÄMMIGT nu ropat "vargen kommer" en längre tid. Därför så infaller en allt större skepsism i de framtida prognoserna som väntas.

Kylan släpper greppet på nytt igen och åska finns med i prognoserna helt plötsligt!
Tyvärr så släpper kylan åter greppet, om vi nu överhuvud taget ska snacka om kyla. De få fjuttiga minusgrader som funnits längst i söder kan nästan kvitta så här långt. Men längre norrut så har det varit bättre vilket den nyss gångna helgen påvisade. Det finns bärbar is på höglandet men det gäller de mindre sjöarna. De lite större och största ligger för öppet böljande vatten.

Pimpelforum vill varna för all vistelse på naturisarna under dåligt väder!
Då väderleken ser ut att bli riktigt dålig så ska man tänka sig riktigt noga för innan man beger sig ut på isarna som verkligen inte är tjocka. Vid felaktig vind så kan isen snabbt brytas upp och olyckan kan vara ett faktum.

Pimpelforum följer upp den fortsatta väderutvecklingen som även återfinns i detalj på EWP.se


13/1 2018 - UPPDATERAT: FÖRSTA GUL-LISTADE SJÖARNA I SMÅLAND! - VINTERN PÅ GÅNG?

Lördag 13 januari på självaste 20-dag Knut så börjar även de positiva israpporterna nu trilla in som en försenad julklapp! En alldeles färsk rapport från trovärdig källa låter meddela att en del sjöar på höglandet nu håller runt 7 cm vilket är ett minimum att gå ut på. Då gäller det kärnis och helst helt utan isolerande snö. Rutinerade isfiskare kan därmed komma ut för första gången i vinter! Se även sidan för Isläget!

Vågar vi tro på allt kallare väder trots allt?
Under den gångna veckan så har en form av "dödläge" infunnit sig i större delen av bevakningsområdet. Detta har inneburit någon eller ett par minusgrader nattetid men runt nollan dagtid. I Skåne har det hela tiden handlat om 2-4 plusgrader vilket inte främjar någon nyis-bildning. Dock så pekar allt fler tecken på att vintern trots allt kanske kommer att stärka sitt grepp och krypa allt längre söderut. Ännu så råder meterologisk "höst" i den södra delen av bevakningsområdet. Det måste vara +- noll minst 7 dagar i sträck dygnet om för att det ska betecknas som vinter. En annan term i detta sammanhang är att nationellt isdygn infinner sig om det är +- 0 eller kallare i hela landet. Detta innefattar då även sydligaste Sverige samt ska även innefatta samtliga skärgårdsöar i riket. Så långt har vi ännu ej kommit heller.

Busväder med stora snömängder och hårda vindbyar i vecka 03?
Som det verkar så ska i förekommande fall den påbörjade omläggningen inledas med lågtryck som för med sig snö och blåst! Det kan alltså innebära vinterns första snöstorm! Längst i söder så inleds dock det hela med ömsom snö med regninslag och ren snö. Till detta då hårda vindbyar som kan orsaka kaos och kanske även påverkan av infrastrukturen som strömavbrott med mera. Vår vädersida EWP.se kommer att följa väderutvecklingen noga. Sedan delges även information om detta här på P.F.

13/1 2018 - TROTS MILDVÄDRET SÅ SATSAR PIMPELFORUM: - VÄLKOMMEN ÖSTERGÖTLAND!

Vad är väl roligare än att i rådande mildväder trots allt satsa på Pimpelforum! Detta sker tack vare en hängiven besökare från Östergötland som mer än gärna vill lämna israpporter! Detta är givetvis mycket glädjande mitt i all "bedrövelse" över det rådande väderläget. I och med Östergötlands intåg här så ökas chanserna avsevärt för isfiske inom vårt bevakningsområde, -då vi kan få rapporter därifrån.

En välkomstpresentation av Östergötland på Pimpelforum!
Trots väderläget så ser P.F. möjligheterna istället för att "deppa ihop" och det är tack vare er kära besökare som sidan kan fortsätta att utvecklas och detta är riktigt kul! Kanske så kommer isarna på allvar ändå och i Östergötland finns de redan på sina håll!

Det har alltså tillkommit en rad på Isläget Express med nyss nämnda Östergötland, som är en mycket intressant region i fiskesammanhang med många fina fiskevatten. Även en fin kust finns mot Östersjön som inbjuder till såväl marint fiske och fiske efter öring, gädda, gös, abborre, lax m.m.

Länet anses också ha Sveriges flest antal aktiva tävlingsfiskare tillsammans med Dalarna. FK Jokers är en legendarisk tävlande storklubb från Linköping som allt som oftast varit framme i topp-placeringar i riket både när det gäller pimpelfiske och mete.

Sjön Sommen i Östergötland är känd för sitt rikliga fiskbestånd där storrödingen är en av de mest eftertraktade sportfiskarna i den natursköna trakten. De båda storstäderna Linköping och Norrköping utgör också en "het" region med stor inflyttning från hela landet med en ständig utbyggnad i de båda tätorterna!

En del kul förändringar och förenklingar här på portalsidan! - Östergötland tillagt på Isläget Express!
Nu när Östergötland tillkom så passade P.F. även på att integrera det vita isläget i samma rad som det "röda, gula och gröna" isläget. Men Östergötlands Län återfinns endast i nuläget på Isläget Express. För ögonblicket så finns ännu ej planer på att lägga till sjöar i Östergötland på sidan för Isläget. Men framtiden får utvisa om det finns möjligheter att presentera en handfull sjöar även där.


Stolt så kan nu Pimpelforum presentera Östergötland inom sitt bevakningsområde!

Ny design på det ospecificerade "vita isläget"!Det vita (ospecificerade) isläget har integrerats i den ordinarie statusraden för Isläget Express!
Avslutningsvis så fick vi det första "GULA" ljuset tack vare en israpport från Östergötland!
Pimpelforum tackar sina besökare för utökningen norrut och hoppas på kylans ankomst rent allmänt.


11/1 2018 - LÄGRE TEMPERATURER PÅ NYTT. - MEN DEN STRÄNGA KYLAN UTEBLIR!

Enligt säkra uppgifter så har trots avsaknaden av säkra isar de första stapplande stegen skett av ivriga pimpelfiskare som smugit sig ut på de alla minsta tjärnarna och småsjöarna uppe på höglandet. Men isarna är ojämna, tunna och till stor del svaga vilket innebär att detta INTE är något för den orutinerade fiskaren.

Trist gråväder och senare blåsigt i kommande vecka. - Fortfarande meterologisk "höst".
Under några dygn mitt i veckan så har det varit milt i den södra delen av bevakningsområdet vilket innebär södra Småland, Blekinge och Skåne. Här har det varit en handfull plusgrader och det har även regnat, främst i den östra delen av Skåne. De isar som bildats under det förra veckoslutet har säkert tagit stryk där regnet kom.

Dessutom så är det faktiskt fortfarande meterologisk höst i större delen av södra Sverige och inom hela bevakningsområdet faktiskt! För att det ska råda vinter enligt definition så ska dygnsmedeltemperaturen vara +- 0 grader eller lägre, minst 7 dagar i sträck. Detta har ännu ej inträffat och efter 20 februari så övergår "hösten" i vår direkt om det ej blivit kallt innan dess.

Gråväder inom så gott som hela bevakningsområdet...
Under förra veckoslutet och inledningen av denna veckan så var det klart, kallt och fint. Men ett trist gråväder har nu ersatt möjligheterna för kalla välbehövliga nätter och det innebär som mest några minusgrader på höglandet nattetid. I Skåne näppeligen så mycket och på höglandet runt nollan dagtid. Längre söderut lär det gå över nollan på dygnets ljusa timmar. I starten av kommande vecka så börjar det blåsa upp vilket markerar en ökad aktivitet av fronterna över Atlanten i väster. Ingen bra väderutveckling för isbildningen därmed.

Kallare men ingen rejäl kyla utan bara en handfull minusgrader som kallast i södra Sverige...
Vad som efterlyses är sträng kyla och den finns! - Men inte här nere. Däremot om man åker upp till Dalarna och t.ex. i Mora så är det rejält kallt med nedåt -20 grader över lag och lokalt ännu kallare. Men en "barriär" går i höjd med Dalälven eller söder därom i mellersta Svealand. Norr om denna är det riktig vinter med kyla. Söder därom bara några fjuttiga grader under nollan, som dessutom ideligen störs av mildluftsattacker vilket innebär blåst, regn och plusgrader i omgångar. Läget är bekymmersamt för södra Sverige i detta hänseende.

Halva säsongen har avverkats och inga tecken pekar på en mer markant väderomläggning i nuläget.
Hur man än vänder och vrider på det hela så börjar denna "vintern" framstå som om möjligt ännu sämre än den föregående (2016-2017). Inte ens på höglandet så finns bärbar is på de större sjöarna. Detta fanns för ett år sedan, då låg de större sjöarna även om mildluften attackerade med jämna mellanrum. Även i södra Småland, Västra Götaland och i Halland fanns bärbar is på en del mindre sjöar för ett år sedan, något som ej finns denna säsongen. Det är både ledsamt och frustrerande och tiden börjar snart att rinna ut på allvar. Förvisso kan det bli kallt i slutet på januari men inga tecken pekar på detta i nuläget.

Än så ska vi inte kasta in handduken men tiden rinner iväg och chanserna för isfiske börjar snart kunna betecknas som noll för Skånes och västkustens del. Däremot så finns ännu chanser kvar för Småländska höglandet...

Avstå isfisket om du är orutinerad. - Isarna är mycket lömska!
Det finns nu vad som här kallas ospecificerade isar, - det "vita isläget" som infördes under förra säsongen. Men dessa isar är enbart för de som är ytterst rutinerade och kan sina fiskevatten ytterst väl.
Tänk på att minst 10 cm kompakt kärnis gäller för att betraktas som någorlunda "säker"!

Givetvis så fortsätter vi att hoppas på en snar omläggning till betydligt kallare väder. Men snarare så blir det nog tvärtom i kommande vecka. Det lär på nytt bli mildare igen.
Självklart så bevakas den fortsatta väderutvecklingen framöver.


8/1 2018 - DET OSPECIFICERADE (VITA) ISLÄGET ÄR AKTIVERAT - TILLFÄLLIGT MILDARE!

För första gången så kan nu en form av isläge presenteras men det handlar om det vita ospecificerade isläget. Det innebär att mindre sjöar och dammar lokalt KAN ha bärbara isar. I skrivande stund så gäller runt 5-7 cm på höglandet och det gäller på de MINSTA sjöarna!

Väderläget har klarnat till viss del, - mildluften gör ett tillfälligt återtåg.
Söndagen blev fantastisk på många håll med klart och kallt väder och en strålande sol vilket innebar att tunna istäcken bildats på en hel del sjöar. Längre norrut på höglandet har isarna tjocknat men man ska helst avstå helt om man inte är ytterst rutinerad som pimpelfiskare.

Kylan släpper greppet igen men tillfälligt...
Tyvärr så har kylan redan tappat greppet, åtminstone i Skåne. Det rådde flera plusgrader i kustlandskapen medan det längre in och längre norrut såg bättre ut. Temperaturen har legat på från någon minusgrad till runt nollan. Tyvärr så går det tillfälligtvis på "fel håll" med regn och plusgrader under onsdag och torsdag. Det är inte den utvecklingen som behövs för ögonblicket, men så är läget. Förhoppningsvis så återkommer kylan men det är tveksamt över hur kallt det kommer att bli framöver.

Självklart så bevakar Pimpelforum den fortsatta väderutvecklingen den kommande tiden.


6/1 2018 - KALLARE VÄDER HAR ERSATT DEN MILDA VÄDERTYPEN MEN HUR LÄNGE?

I mitten av vecka 01 så var prognoserna lovande då det entydigt talades om stabil och rekorderlig kyla. Men redan nu så är prognoserna åter svajiga vilket i klartext på nytt finns hot om att mildluften ska återta herraväldet senare under vecka 02. Om så blir fallet, (meterologerna är ännu i skrivande stund osäkra,) så innebär det en återgång till den urbota trista vädertypen.

Ett komplicerat väderläge stökar till det hela och osäkerheten är det stora orosmolnet.
I nuläget så vet vi ej vad som händer riktigt men vi lär bli varse väderutvecklingen under den kommande veckan.
Självklart så bevakar Pimpelforum väderutvecklingen den kommande tiden.


2/1 2018 - DET BLIR KALLARE FRÅN TRETTONHELGEN MEN FÖR HUR LÄNGE?

Pimpelforum önskar alla besökare ett gott nytt år 2018!

Först vill undertecknad önska alla en god fortsättning på det nya året 2018,
och hoppas att alla fått en fin jul och nyår!

Då var det ett nytt år och med detta nya förutsättningar och vi har lämnat ett ur-trist december bakom oss. Inte på många år har man kunnat notera en sämre decembermånad än den nyss gångna. Bortsett veckoslutet vid tredje Advent så har det regnat och blåst nästan oavbrutet i söder och inom bevakningsområdet. Även jul och nyår blev bedrövliga rent vädermässigt Förhoppningsvis så har ni alla för övrigt (liksom undertecknad), haft en fantastiskt fin jul och nyår. Nu går vi även mot ljusare tider! och längre dagar!

Det sker en omläggning till kallare väder och vad betyder detta?
I nuläget så är kylans omfattning och längd svårbedömd men för ögonblicket så verkar prognoserna samstämmiga: Det blir kallare och åtminstone en vecka framöver, enligt nuvarande prognosmodeller. Den "bästa kylan" hamnar i inlandet och det innebär det inre av Småland och Skåne medan kusterna i vanlig ordning får det lite mildare. Främst sydsvenska höglandet kan få närmre 2-siffriga minusgrader nattetid, om prognoserna står sig.

Öppet vatten innebär en start från ruta ett, snö och blåst innebär risker för isläggningen.
De tunna istäcken som fanns vid tredje Advent har regnat och blåst bort vilket innebär att alla sjöar ligger för öppet vatten, även de allra minsta. Man måste därmed starta från ruta ett. Det betyder att det måste till rätt sträng kyla nattetid och 2-siffriga minusvärden. Det måste även vara vindstilla och ingen nysnö får täcka de tunna ishinnorna. Det är alltså många och höga krav som nu ställs i dessa tider av ständigt växlande väder. Det KAN bli tufft att få uppfyllt alla villkor för att åstakomma en bra isläggning.

När vågar man hoppas på bärbara isar inom vårt bevakningsområde?
Först så måste kylan etablera sig och den BÖR föregås av en omgång snö som därmed ökar markutstrålningen vid klart och kallt väder. Skillnaden mellan barmark och beräknad nattemperatur på låt oss säga -8 grader och samma beräknade nattemperatur vid ett snötäcke på runt 10 cm är slående! Vid barmark så stannar yttemperaturen vid mark och vatten / isyta vid kanske -10 grader. Orsaken är att man mäter lufttemperaturen på ca 2 meters höjd. Nära och på marken och sjöytorna är det kallare.

Får vi ett snötäcke så kan lufttemparaturen nära mark och sjöyta vid 8 minusgrader bli nära det dubbla! Det kan betyda en temperatursänkning ned mot -14 till -16 grader! Så snötäcket är önskvärt innan sjöarna har lagt sig. Men tvärt om och kontraproduktivt är det om tunna ishinnor, nyisar hinner bildas och att det SEDAN kommer snö på dessa. Då blir snön ett isolerande "duntäcke" istället och isarna riskerar att bli mycket vanskliga och direkt farliga med en ojämn tillfrysning som följd.

De minsta sjöarna i inlandet fryser till först och de större sjöarna samt de nära kustbanden fryser sist...
Det är en enkel ekvation och det innebär att de första bärbara isarna MÖJLIGEN kan infinna sig runt 20-dag Knut men knappast innan. Det gäller därmed de allra minsta sjöarna. Men blir väderutvecklingen fortsatt svajig med allt för stora temperatursvängningar, snö på nyisarna eller blåst som rör upp i vattenytorna så faller hela konceptet. Det är en lång väg att vandra för ögonblicket. Normalt sett så borde det finnas isar på en del mindre sjöar vid denna tiden på året, men icke så denna säsongen

Pimpelforum följer upp händelseutvecklingen. Men prognoserna är likväl osäkra på längre sikt!
Givetvis har läget blivit intressantare men som sagt vägen är lång och full av hinder som kan dyka upp. Men omläggningen är synnerligen välkommen och vi får alla hålla tummarna för att kylan verkligen vill etablera sig. Men tyvärr så finns orosmoln som pekar på att kylan kanske redan ger med sig just runt mitten av januari. Återkommer de envisa lågtrycken från Atlanten då och kylan från öster eller nord ej orkar hålla emot, så lär nog läget vara kört för denna säsongen. Isläggningen i februari är dessvärre inget att hoppas på. Möjligen om det blir en sträng köldperiod sista veckan i januari och första i februari men ej senare...


27/12 2017 - INGEN KYLA I SIKTE NU HELLER - BARA FORTSATT MILT...

Medan mellersta och norra Sverige under den senaste veckan hukat under hårda vindbyar och massor av snö, så har Götaland istället fått extremt milt och massvis av regn. Fjärran är detta mot det fina julväder vi upplevde 2010 och faktiskt fick känning av så sent som vid 3:e Advent nyligen. Istället så blev julvädret minst sagt bedrövligt uselt med massvis av regn som blandades med hårda vindbyar och tyvärr så ser det inte så hoppfullt ut framöver heller.

Något kyligare vid nyår men lågtrycken och mildluften lurar i väster...
Nog känns scenriot igen: Lågtryck på lågtryck har bildat en oändlig kö från Atlanten som sedan via Island förs in mot Skandinavien. Resultatet blir att ingen direkt kyla finns någonstans och kalluften över Ryssland, Sibirien och Baltikum är chanslös mot denna monster-armé av lågtryck. Som undertecknad skrev innan i en tidigare uppdatering, så är detta scenario precis det allra sämsta tänkbara. Ingen ljusning är ännu i sikte även om förhoppningarna står till mitten av januari.

Ska kylan komma så ska den komma SENAST i mitten av januari!
Vi har nu avverkat såväl försäsongen som dryga 3:e delen av den egentliga isfiskesäsongen och inte en tillstymmelse har setts till av bärbara isar någonstans inom bevakningsområdet. Tiden blir allt snävare men självklart som hoppas vi alla på en ljusning efter nyår. Men dagar och veckor går iväg så läget börjar se så smått kärvt ut för oss i söder.

Har sagts här förr... - Ta en resa långt norrut för isfisket!
Man brukade förr skämta om att "den bästa hockeyn spelas norr om Dalälven".Man kan nog påstå att devisen skulle kunna lyda: "Isfiske bedrivs absolut bäst norr om Dalälven" numera istället. Så ser det ut denna säsongen så här långt. Vintern återfinns just nu från norra Värmland och vidare upp via Dalarna och de inre delarna av Norrland. Längs med Norrlandskusten är läget osäkrare. De få ishinnor som bildades hos oss under december har nu regn och hård blåst effektivt utplånat. Båtpimpel eller annat fiske är de enda alternativen för ögonblicket.

Fortsatt milt över nyår men lite, lite kyligare och snöinslag just över nyårshelgen...
Den milda ack så irriterande vädertypen ser tyvärr ut att hålla i sig. Förvisso blir det något svalare just över nyår men det är inget att hänga i granen. Mildluften gör bara ett kort avbrott, sedan är den tillbaka igen.

Med önskan om ett gott slut på det gamla året och ett gott nytt år 2018!
Förstås så vill Pimpelforum önska alla besökare att gott slut på 2017 och vi hälsar ett nytt orört 2018 välkommet. Kanske många av oss också önskar att ondskan ute i världen minskar eller uteblir helt. Men detta är väl liksom en kall fin vinter, här i söder, något av ett (ouppnåeligt?) önsketänk numera...


20/12 2017 - VINTERN OCH KYLAN VILL INTE INFINNA SIG! - BLIR DET ÄNNU EN USEL VINTER?

Under en veckas tid har det sett lite hoppfullare ut för alla oss som längtar och väntar på vintern och pimpelisarna. Och visst har det frusit på och en del sjöar har börjat att lägga sig så smått inne vid kanterna. Söndag 17/12, tredje Advent så kröp kvicksilvret ned mot -6 grader på sina håll. Det kom även lite snö och skapade lite julstämning under just helgen 3:e Advent. Men nu ser det ut att vara slut på nytt med den glädjen.

Svår mildluftsattack på bred front har skapat kaos ända upp i Norrland!
Tyvärr så går nu utvecklingen rejält på tvärs igen och det vi alla fruktat så in i baljan ser ut att slå in. Ett mycket djupt Islands-baserat lågtryck pressar bort kylan i HELA landet. Det fanns t.o.m. risk för isslag, underkylt regn som kunde fastna på kraftledningar. Detta gick Aftonbladet ut med under tisdag eftermiddag. Risk fanns också för en så kallad "black out" när kraftledningar riskerade att rasa med strömavbrott som följd. Orsaken är att en förväntad isbark kunde bilda beläggningar som följd av underkylt regn i stora mängder. Tack och lov så verkar det som detta otäcka scenario uteblev.

Möjlig julesnö men mest halka och trafikbesvär inför julhelgen...
Det kommer fortsätta ännu ett par dygn med variationer mellan plus och minussidan vädermässigt. Detta kan möjligen innebära lite (jul) snö men den kommer tyvärr ej bli liggande. Istället kommer mildluften in på en allt bredare front och "lagom" till julafton lär stora delar av södra Sverige tyvärr få en grön jul (som vanligt). Men det är risk för lokalt svår halka även i södra Sverige. Detta innebär att du ska ta det lugnt i jultrafiken till dina nära och kära och ta god tid på dig, även kollektivt.

Vintern ser INTE ut att vilja ta sig den närmsta tiden i de senaste prognoskörningarna...
Ja, man önskar att få komma med något annat än detta bittra budskap som nu har författats. Men tyvärr så står vi med Svarte Petter så här långt. Ingen bastant kyla är i sikte, inte ens till nyår, än så länge. Men prognoserna kan ju ändra sig. Det är det hoppet vi får sätta vår tillit till nu. Förhoppningsvis så kommer en period i mitten av januari och en bit in i februari där vi bör få kyla. Men de embarmligt trista vintrarna ser ut att ha tagit över helt på senare år. Hur länge ska vintern 2010 få regera i minnena oinskränkt? Ja den frågan är åter berättigad efter att hela försäsongen nu avverkats.

Nu kommer ljuset tillbaka - Pimpelforum önskar alla en God Jul!
Nu står julen för dörren när detta skrivs och vi hoppas att alla besökare här får en fin jul trots den usla vintern.
Dessutom så infaller / inföll årets mörkaste dag torsdag 21/ 12 och ljuset återvänder och kanske med detta att vintern och kylan kommer också längre fram på det nya året 2018.


13/12 2017 - KALLARE VÄDER HAR ERSATT DET TIDIGARE GENOMGÅENDE MILDA LÄGET!

Äntligen har det slagit om och vi har fått en kallare vädertyp än den som gällt innan. Detta är ett bra steg i rätt riktning. Kanske så är det starten på en mer reguljär tillfrysning av sjöarna, främst på sydsvenska höglandet. Men prognoserna är svajiga och det pendlar en hel del mellan minusgrader och plusgrader.

Godare chanser på mycket länge för en vit jul långt ned i söder.
Det blir nu ännu ett snäpp kallare under den kommande 10-dagars perioden vilket ökar hoppet en smula men vi talar ännu ej om något bastantare köldtäcke över landet. Främst är det sydsvenska höglandet som då drar vinstlotten. Längre söderut och utmed västkusten lär plusgraderna fortsatt få dominera, åtminstone dagtid. Som det verkar nu så kommer dock nederbörden kunna övergå allt mer i snö. Enligt meterologen på TV så skulle vi kanske kunna få ett snötäcke som skulle kunna bli liggande en bra bit ned i södra Sverige. Detta ökar hoppet ett bra hack om att isläggningen kanske kan komma igång. Markutstrålningen nattetid vid klara nätter vid snötäcke är det bästa för detta. Nu så ökas även hoppet om en landstäckande vit jul! Senast detta hände det var för 7 år sedan senast.

Hotet från nysnö på tunna isar finns också...
Man bör också ha i åtanke på att kommer det nysnö på tunna nyisar kan detta förstöra för isläget, särskilt om det bli kallt några dagar och det därpå kommer ett nysnö-täcke på detta.

Men det räcker att mildluften och nya lågtryck ändrar kurs och ta sikte mot Skandinavien, där de berömda Islands-lågtrycken är det värsta scenariot. Men som det verkar nu så har risken minskat för detta. Istället hoppas vi på den ryska jultomten Fader Frost med kalluften från öster och Ryssland.

Gör dig beredd för inom 1-2 veckor kanske det är pimpelpremiär!
Det bästa är att kolla vad som inte är i bra skick eller saknas i din utrustning. För när isarna väl kommer så gäller det att stå på tå och vara fullt beredd och isfiska allt vad tygeln håller. Dessutom så närmar sig julen snabbt nu och i vanlig ordning så hoppas vi på en iskall julklapp av Kung Bore. Till sist så önskas alla besökare en fin Lucia-dag.


8/12 2017 - EN TENDENS PEKAR PÅ KALLARE VÄDER DEN KOMMANDE TIDEN!

Vi är nu på allvar inne i juletider och det fejas, kokas och klappas i många hem runt om i landet. I år är tiden innan jul betydligt kortare än vanligt, eftersom julafton infaller på en söndag och sammanfaller med fjärde Advent. Därför så är det högst troligt att de flesta av oss kanske inte "lider" allt för mycket av att de första isarna ännu ej dykt upp här i söder.

Det har nu gått mer än 2 veckor sedan premiären och vi har kommit en bra bit in på försäsongen och självklart så väntar vi alla på vintern. Året 2010 får (dessvärre) åter stå modell som "ideal-året" i modern tid då isarna vid denna tiden låg över hela landet. Många hade kommit ut på sina första pimpelfisken och det blev en vit jul där Disney "kunde slänga sig i väggen". Den minnesgode kommer säkert ihåg detta. Men på senare år har vi kunnat se i månen efter detta underbara vinterväder vid juletid...

Tendens på kallare väder framöver enligt samstämmiga prognoser! Men...
Det blir nu ännu ett snäpp kallare under den kommande 10-dagars perioden vilket ökar hoppet en smula men vi talar ännu ej om något bastantare köldtäcke över landet. Främst är det sydsvenska höglandet som då drar vinstlotten. Längre söderut och utmed västkusten lär plusgraderna fortsatt få dominera, åtminstone dagtid. Som det verkar nu så kommer dock nederbörden kunna övergå allt mer i snö. Enligt meterologen på TV så skulle vi kanske kunna få ett snötäcke som skulle kunna bli liggande en bra bit ned i södra Sverige. Detta ökar hoppet ett bra hack om att isläggningen kanske kan komma igång. Markutstrålningen nattetid vid klara nätter vid snötäcke är det bästa för detta. Kanske så ökas även hoppet om en vit jul för det var ju 7 år sedan senast.

Men det räcker att mildluften och nya lågtryck ändrar kurs och ta sikte mot Skandinavien, där de berömda Islands-lågtrycken är det värsta scenariot. Men som det verkar nu så har risken minskat för detta. Istället hoppas vi på den ryska jultomten Fader Frost med kalluften från öster och Ryssland - Finland - Baltikum. Apropå detta så fyllde den unga nationen Finland 100 år den 6 december och Pimpelforum grattar i efterskott.

Fortsätt att gå igenom din utrustning eller ägna dig åt annat fiske istället!
Det bästa är att kolla vad som inte är i bra skick eller saknas i din utrustning. För när isarna väl kommer så gäller det att stå på tå och vara fullt beredd och isfiska allt vad tygeln håller. Dessutom så närmar sig julen och i vanlig ordning så hoppas vi på en iskall julklapp snart av Kung Bore, om han vågar komma...


30/11 2017 - VI GÅR IN I DECEMBER MÅNAD MEN INGEN REJÄL KYLA FINNS I SIKTE!

Artikeln och bilden på "pudeln" är nu bortplockad men visst så känns läget igen, precis som så många år i rad nu. Ingen bastant kyla är i sikte tyvärr. Annat var det år 2010 då snön redan låg med ett fint täcke i hela landet, vid denna tiden, det var kallt och de första bärbara isarna var ett faktum. Men det var då det... Det är bara att vänta på vintern som tyvärr ser ut att dröja även denna säsongen, som det verkar nu.

Tillfälliga små köldknäppar i omgångar...
Det blir lite kallare under den kommande 10-dagars perioden men det är ingen vare sig bastant eller varaktig kyla. Istället handlar det om små köldknäppar där det blir en handfull minusgrader dagtid ett par dygn. Sedan följer mildluft med regn och blåst för att åter följas av en mindre period av lite kallare luft. Men det är inget som glädjer oss pimpelfiskare. Den enda men mycket klena trösten är att det hinner aldrig bildas några egentliga istäcken som sedan riskerar att förstöras av mildvädren.

Gå igenom din utrustning eller ägna dig åt annat fiske istället!
Det bästa är att kolla vad som inte är i bra skick eller saknas i din utrustning. För när isarna väl kommer så gäller det att stå på tå och vara fullt beredd och isfiska allt vad tygeln håller. Dessutom så närmar sig julen och i vanlig ordning så hoppas vi på en iskall julklapp av Kung Bore, om han vågar komma...


23/11 2017 - VARMT VÄLKOMNA TILL EN NY SÄSONG MED PIMPELFORUM!Förord: Åter så kunde vi krasst konstatera att vintern inte ville sig riktigt 2016-2017. Skåne, utom möjligen de minsta sjöarna i skogsbältet fick aldrig någon bärbar is och den typen av "vintrar" ser tyvärr ut att bli allt vanligare. Även uppe på Sydsvenska höglandet var det relativt skralt med isarna. Dock så blev det fiske under dryga 5 veckor men inte mycket mer.

De milda vintrarna innebar införandet av det vita isläget under den förra säsongen:

En av de små nyheterna under den gångna säsongen 2016-2017 var införandet av det vita isläget som innebär att det KAN finnas bärbar is på de minsta sjöarna. Men det hela innebär också ett ospecificerat och ytterst osäkert isläge som innebär stora risker. Dessdå värre så såg vi även 2 tragiska isolyckor där den i Småland var mest tragisk och krävde 3 människoliv på ett bräde.

Nu väntar vi på en betydligt bättre och mycket roligare säsong:

Efter en sval och föga uppskattad sommar så har hösten varit rätt normal vilket inneburit en hel del regn och temperarturer rätt nära det normala. Särskilt regnandet har varit uppskattat då grundvattennivåerna varit extremt låga. Detta har nu återställts på de flesta håll.

November som vi är inne i nu har varit rätt normal vilket förstås känns positivt och en köldknäpp har precis passerat med en hel del snö och kyla långt ned i sydligaste Sverige. Dock så har den förtretliga mildluften återtagit herraväldet för den kommande tiden. Men kanske så finns förhoppningar på en kallare utveckling av väderläget under denna vintern men hur detta blir i verkligheten återstår att se.

Förändringar på sidan från säsongen 2017-2018 - Ingen uppdatering av fakta om de listade sjöarna:

Sjöinformationen där Pimpelforum har sina "trafikljus" kommer att finnas kvar. Men den mer ingående informationen om sjöarna har nu blivit föråldrad. Orsakerna är många men beror givetvis på det förändrade klimatet med allt mildare vintrar. Men även på förändrade faktorer i sjöarnas flora och fauna.

Urlakningen av humusämnen har under de senaste 10-15 åren accelererat dramatiskt. Detta benämns "brunifiering". Detta innebär att sjöarna mörknat vilket i sin tur gör att sjöarna får allt svårare att få bärbara isar. Även livet i sjön påverkas där växter, plankton och fiskar påverkas. Tyvärr undantagslöst i en negativ riktning. Förändrade ljusförhållanden innebär förändrade / försämrade förhållanden för livet i sjöarna.

Beslut har därför tagits att den informationen som finns tillgänglig ligger kvar men kommer ej att uppdateras med 2 undantag:

1 - Isläget - Grunden är fortfarande att i möjligaste mån ge isläget för den aktuella sjön.
2 - Information om fiskeförbud. Om en sjö skulle få inskränkningar eller totalt fiskeförbud så läggs denna informationen in för den aktuella sjön. Ett par sjöar med rådande fiskeförbud finns på Isläget.

iFiske iFiske kommer ersätta den gamla informationen på sikt! iFiske

Den relativt nya och eminenta tjänsten iFiske erbjuder mycket värdefull och uppdaterad information till allt fler sjöar inom bevakningsområdet. Allt fler fiskevatten ansluts till tjänsten som både har en mycket utförlig webbsida med exakt den information som Pimpelforum tidigare tillhandahållit. Informationen uppdateras ständigt och växer hela tiden. Härigenom kan du även söka på ett av de otal fiskevatten som ej finns upptagna i vårt lilla system. Mer om detta läser du på sidan för Sjöinformation - Isläget som uppdaterats inför säsongsstarten

Lös ditt fiskekort direkt genom iFiske!

Som om detta inte var nog med all information du hitta på iFiske, så finns tjänsten även som en app!
Genom denna kan du köpa ditt fiskekort till sjön online! Förutsatt att sjön är listad i tjänsten iFiske. På så sätt är du inte beroende av att köra omvägar och att behöva "purra upp" en fiskekortförsäljare, som kanske ej heller är hemma. TÄNK PÅ: Se till att du har god mobiltäckning när du löser ditt fiskekort online. Bäst är att göra det innan du kör hemifrån, så slipper du krångel vid sjön. Du får kvittot tillbaka i din mobil vid genomfört köp som du sedan visar för tillsynsmannen vid en eventuell fiskekortskontroll.

Uppdatering av avsnitt 9 för Utrustning:

Teknikens landvinningar på den mobila och portabla fronten tycks aldrig sina och detta har P.F. förstås fått uppmärksamma. Läs om de senaste mobiltelefonerna från Apple. Ett nytt avsnitt har lagts till om actionkamerorna som kanske är den allra bästa lösningen för oss pimpelfiskare. De är nästan helt okänsliga för köld och tål inte bara väta utan även vistelse på stora vattendjup. Att de sedan tål tuffa tag rent allmänt är en annan enorm fördel. Dessa kameror kan monteras på de mest tänkbara och otänkbara sätt. Med sin enorma upplösning, upp till 4 K så kan man plocka ut "grymma" bilder i fotokvalité från filmklippen.

Detta och lite annat återfinns också i det avsnittet som kanske vuxit mest de senaste åren på Pimpelforum.

Övriga förändringar på sidan från säsongen 2017-2018 - Ökad satsning på vår Facebooksida:

Vår Facebooksida fick ett uppsving under den förra säsongen och kommer få en utökad betydelse framöver. Här hittar du den senaste informationen från P.F. Bilder och kanske live-sändningar från spännande isfisken kan vara något av vad som erbjuds i vinter. Förutsatt att vintern verkligen vill infinna sig förstås.

Uppdateringar av befintliga sidor:

Som vanligt så genomförs en översyn av länkat material där gamla inaktuella länkar plockas bort och möjligen ersätts med nya länkar istället. Detta gäller såväl vädersidan, länksidan och övriga sidor där vi länkar vidare till externa sidor.

Vi hoppas på en spännande säsong 2017-2018!

S. Johansson - Ansvarig för Pimpelforum.
SPARAT ARKIVMATERIA FRÅN TIDIGARE SÄSONGER

Nedan finns sparad viktig information man kan ha nytta av under årets säsong!.

Repetition av varningssymbolerna ovan i dialogboxen:
Här repeteras varningssymbolerna i dialogboxen. Dessutom så är dessa klickbara och visar aktuella vädervarningar på vår systersida EWP!

Så här fungerar det, symbol för symbol, (som annars ligger i en och samma rad, - se ovan):
Aktiverad halkvarning på vänstra symbolen, inaktiv halkvarning i den skuggade symbolen.
Aktiverad varning för stora snömängder på vänstra symbolen, inaktiv varning i den skuggade symbolen.
Aktiverad varning för hårda vindbyar på vänstra symbolen, inaktiv vindvarning i den skuggade symbolen.
Aktiverad varning för storm / orkan på vänstra symbolen, inaktiv varning i den skuggade symbolen.
Aktiverad varning för låga temperaturer* på vänstra symbolen, inaktiv varning i den skuggade symbolen.
Aktiverad övrig varning på vänstra symbolen, inaktiv varning i den skuggade symbolen.

* Definitionen av "låga temperaturer" är -25 grader eller kallare,
   eller kombinationen vind & kyla där det är förfrysningsrisk!
   Notera att detta är ett TEST och att det innebär att en varning kan bli försenad eller helt utebli i vissa lägen.

Klickbar länk på varningssymbolerna till EWP vädervarningar!


För att underlätta informationsflödet så ligger det nu en klickbar länk till vår systersida EWP. Denna finns i varningssymbolerna i informationsboxen ovan. Länkningen kommer ligga kvar även när ingen vädervarning berör P.F. bevakningsområde


- UTVALDA GAMLA INLÄGG FRÅN TIDIGARE SÄSONGER-

Några nya symboler på isläget Express som introducerades säsongen 2015-2016:
Trots att vädergudarna knappast är Pimpelforum nådigt så fortsätter utbyggnaden av systemen så smått. Det senaste tillskotten gäller väder-trend symbolerna på Isläget Express och är enligt följande:

- Betyder att nätterna är kalla men att det är nära eller över noll grader dagtid.
- Betyder som symbolen anger att det är plusgrader dagtid men nollgradigt eller någon minusgrad nattetid.
S. - Johansson webbansvarig


30/1 2016 - INSLAG I SVERIGES RADIO P4 KALMAR!

Vintern 2015-2016 var ojämn och många tillbud hände på isarna. Här fick jag möjligheten att få göra ett litet inslag i P4 SR Kalmar om riskerna med att bege sig ut på svaga isar!

Undertecknad fick medverka i radion om isläget. - Länk SR P4 Kalmar:


Följ väderläget på vår systersida EWP!
Det är av yttersta vikt att följa med i väderprognoserna vilket man gärna och lätt gör via radio och TV. Men även på webben. Dels genom vår egna vädersida som du finner i menyraden högst upp.

Men mer ingående detaljer om vädret får du givetvis på vår egna vädersida EWP! - Länk:


 

Hur blir vintern 2015 - 2016?

Detta är tack och lov ännu ett oskrivet kapitel men förutsättningarna är som sagt kärva:

1 - Varmt hav och uppvärmda sjöar efter sommaren och den milda hösten!

De omgivande haven och även sjöarna innehåller stora mängder varmt vatten som måste kylas ned. Just den varma hösten efter den rekordheta sommaren innebär att det är en lång vägs färd innan man kan tala om isbildning. Vad man hoppas på är att man slipper stormar och hårda vindbyar som innebär turbulens i vattenmassorna. Detta försvårar isläggningen.

2 - Kylan har svårt att nå hit och den negativa nord-Atlantiska oscillationen är begränsad!

Köldpolen som finns över norra halvklotet är begränsad och just nu finns den riktiga kylan över Ryssland, östra Finland och Kanada / U.S.A. medan Skandinavien präglas av mycket milt väder från Atlanten och södra Europa. Ett låst väderläge med ett högtryck över Ryssland och Finland blockerar effektivt kylan från att nå hit.

3 - Varma hav ger risk för stora snömängder om kylan skulle komma hit...

Ett annat bekymmer är att de varma haven ger upphov till kraftigt snöfall som kan hämma isläggningen. Särskilt illa är det om sjöarna fått ishinnor på någon cm som sedan täcks av snö. Blåst kan som sagt också ge bekymmer med isläggningen.

4 - Vi ger inte upp utan hoppas ändå!

Trots de låga oddsen för en fin isvinter i södra Sverige ger vi inte upp, utan hoppas på det bästa och säsongen har bara precis börjat. Rätt som det är kanske det smäller till rejält och isarna lägger sig...

DET SENASTE OM VÄDERLÄGET FINNER DU ALLTID PÅ: www.ewp.se

Förberedelser som man kan göra ändå:

Se över dina grejor så länge!

Istället så kan du ta en rejäl holmgång med dina redskap: Är isborret skärpt och ok? Hur är det i skryllan? Är pirkarna, krokarna, linan och tillbehören i gott skick? Är dina kläder och stövlar i helt och rent (?) skick?
I fliken för Utrustning - kapitel 4 så finner du nyttiga tips hur du får din utrustning i ett bra skick inför fisketurerna.

Ja kanske så är det en del att se över trots allt och rätt som det är så kommer vintern och då är det bra att stå beredd. Dessutom så pockar snart julen på uppmärksamhet. Söndag 29 november så är det 1:a Advent...

S. Johansson - Pimpelforum


26/11 - 2015 - MED ÖNSKAN OM EN KOMMANDE FIN FÖRSÄSONG OCH FÖR-VINTER!

Pimpelforum genomgår en ständig förnyelse av material och olika länkarkiv men behåller sitt gamla yttre!

Arbeten pågår med Pimpelforum där en hel del arbeten släpat efter de senaste åren och det är på många punkter. Dock så kan vi slå fast att det själva yttre utseendet blir kvar, stick i stäv till många andra webbsidor som ständigt "ansiktslyfter" sig. Men här kör vi på i gamla trygga spår med enkel html och med ett välbekant ansikte sedan många år tillbaka. Det är en baktanke på detta och man har alltid anhängare och belackare i detta avseendet. Men i en ständigt föränderlig värld så uppskattas kanske ett orört yttre mer än någonsin. Mitt i allt föränderligt i webbens värld så måste man då och då kunna "hitta hem" i en stabil trygg omgivning. Många uppskattar Pimpelforum's kanske ålderdomliga look men den var tänkt att hålla i många år! Redan från början så byggdes den senaste versionen av P.F. att kunna hålla bra länge...

Det finns åter en fungerande gästbok och även en fungerande e-postadress igen sedan förra säsongen!

En av de första åtgärderna under säsongen 2014 - 2015, var att återupprätta en fungerande gästbok då vår kära Dreambook tyvärr valde att lägga ned. Du hittar numera gästboken som administreras av olzzon.com på denna knappen i menyraden ovan    

Pimpelforums nya e-postadress är folkfiske@gmail.com och återfinns bredvid på denna knappen    

Observera att knapparna i exemplen här ovan precis, faktiskt fungerar också!

Omläggning av menyraderna samt uppdateringar av innehållet i webbsidorna på P.F:

Ett omfattande arbete har på allvar inletts med uppdateringar i menyraderna och de underliggande webbsidorna under förra säsongen. Men samtidigt så styr vårt väder och under de två senaste åren har vädret vrit uselt sett med en isfiskares ögon. Därför har en del uppdateringar flyttats på framtiden.

En rad hemsides - administratörer har under resans gång stängt ned som t.ex. Fortune City, EKTV / Bjäre Kraft och nu senast TELE 2 - swipnet. Alla dessa nedstängningar har faktiskt slagit hårt mot P.F. och efterhand så samlas alla sidor värda att bevara under ett och samma tak. Vilket betyder pimpelforum.se där även denna server flyttades fysiskt till en annan ort, i och med Wikinggruppen som tog över efter Webbstugan. En hel del material har rensats ut och en del har ersatts med nytt eller moderniserats i sitt material. Detaljerna kring detta återkommer vi till när det närmar sig säsongsstarten. I sammanhanget så rensas allt material, från förra säsongen, nedan ut för att ge plats åt nytt till den nya säsongen.

Pimpelforum jobbar vidare för att möta säsongen 2015-2016!

Oavsett om det blir vinter eller ej så jobbar undertecknad vidare med Pimpelforum för att vi ska kunna hoppas på en hygglig säsong och vinter med en hel del fiske från isarna.

- Webbansvarig S. Johansson 26 november 2015.Tidigare lansering av Väderläget Express (från säsongen 2013 -2014):

4 - Väderläget Express - och Isläget Express lanserades under 2013 . Detta är ett fortsatt test, för 3:e säsongen på raken, där den kommande väderutvecklingen visas för sydsvenska höglandet och Skåne, enligt följande symboler:

Följande är ett exempel, den korrekta visningen finner du ovan i rutan för vädret och Isläget Express. Syftet är att visa trenden, väderutvecklingen de kommande 3-5 dagarna. Uppdateringar kommer ske företrädesvis måndagar & torsdagar, samt vid behov likt tidigare år. Denna kan därmed anses som en ersättare till de "egna" väderprognoserna tidigare på själva vädersidan.

Dock så innebär t.ex.en köldknäpp, utan betydelse för isläggningen, ej att betyda några uppdateringar. Omvänt så kommer en kortare period av mildväder (som ej skadar isarna nämnvärt) inte heller innebära några uppdateringar i detta fältet. Däremot så skiljer klimatet mellan Skåne och Småland (höglandet) vilket kan innebära lokala ändringar för t.e.x Skåne, medan höglandet blir oförändrat, eller omvänt för höglandet som uppdateras medan Skåne inte ändras alls..

Några andra symboler som kommer att förekomma i fältet ovan.
Vad dessa olika symboler betyder ser ni ovan och nedan


 


PIMPEL FORUM


7/ 1 2012- KALLA FAKTA PÅ FACEBOOK!

År 1999 så drog vad danskarna kallar "Århundradets orkan" in och ödelade mycket för broderlandet i väster. Den kom fredag 3/12 och var kanske den värsta orkanen på dansk mark. Även södra Sverige fick en känga av detta infernaliska oväder. Därefter så skulle det dröja i princip fram till denna julen 2011-2012, innan något liknande upprepades.

Därför så blev "Adventsstormen - Yoda" mycket svår för oss ner i södra Sverige men INGEN del av landet förskonades från stormar och efter "Yoda" så kom ju både "Berit", "Lill-Berit", "Friedhelm", "Cato" och "Dagmar". Efter nyår så kom omedelbart stormarna "Emil" och den lilla stormen "Andrea" och stökade till det ytterligare. Detta har skapat stor materiell förödelse på många håll och fortfarande så saknar många hushåll såväl el som telefon, främst efter julstormen "Cato-Berit".

Skåne förlorar allt mer land åt havet! Så är läget ock Skåne liksom Holland kämpar mot det stigande världshaven som växthuseffekten medför. Ett tydligt exempel utgör Skälderviken och klitterna vid Ängelholms Havsbad som blev riktigt hårt åtgångna av "Yoda" den 27 november. På Facebook så finner du därför en del bilder som togs fredag 6 januari, i ett (för ovanlighets skull!) fint väder.

Gigantisk flytdocka slet sig i Landskrona Hamn! I samma adventsstorm så slet sig den enorma flytdockan från hamnen i Landskrona och drev in i den naturskyddade Lundåkrabukten. Givetvis så var vattenståndet extremt högt beroende på stormen. Därför så står dockan nu vad facktermen för sjöfart lyder: "Hårt på", så att säga. Som ett hiskligt monument efter stormen så står dockan alldeles intill Europaväg 6 och Öresunds Golfbana.

Detta och några andra bilder som t.ex. den översvämmade Vegeå finner du nu på ett extra Kalla Fakta som tar upp klimatet, som inte precis har gynnat isfisket denna säsongen. Bilderna finns på Facebook och det är bara att följa länken nedan eller klicka på Kalla Fakta-loggan högst upp, ovan.

LÄNK Kalla Fakta Bildgalleri - I stormarnas spår.