Välkommen till Pimpelforum!

2017-03-17 Klockan 17.35

Pimpelforums Samarbetspartners:


2017-03-17 - Nyheter: Säsongsavslutning för 2016-2017!
2017-------- - Vädret: --- Säsongsuppehåll
2017-03-17 - Isläget: Sidan för isläget har säsongsuppehåll
Läs mer om detta nedan.

SERVICE & MEDDELANDERUTA:- SÄSONGSUPPEHÅLL -
Express-information för vädervarningar och isläget.
Isläget & väderläget EXPRESS  är öppet för säsongen 2016-2017.
NYHET! Varningsnivåer 1-2-3 visas i informationsboxen. Varningar i detalj på EWP.
NYHET! "Vitt isläge" - Information finns längre ned på sidan här!
EWP VARNINGAR! Nu finns även varningssymboler som är länkade till EWP
För mer information om Isläget Express - klicka på den understa raden i elementet ovan.

- SÄSONGSUPPEHÅLL! - PIMPELFORUM ÖPPNAR IGEN 23 NOVEMBER 2017! -

17/3 2017 - SÄSONGSUPPEHÅLL! - TACK FÖR DENNA SÄSONGEN!
Ännu en säsong är till ända och tyvärr så kan vi krasst konstatera att vintern inte ville sig riktigt 2016-2017. Skåne, utom möjligen de minsta sjöarna i skogsbältet fick aldrig någon bärbar is och den typen av "vintrar" ser tyvärr ut att bli allt vanligare. Även uppe på Sydsvenska höglandet var det relativt skralt med isarna. Dock så blev det fiske under dryga 5 veckor men inte mycket mer.

De milda vintrarna har inneburit införandet av det vita isläget:
En av de små nyheterna denna skrala vinter var införandet av det vita isläget som innebär att det KAN finnas bärbar is på de minsta sjöarna. Men det hela innebär också ett ospecificerat och ytterst osäkert isläge som innebär stora risker. Dessdå värre så såg vi även 2 tragiska isolyckor där den i Småland var mest tragisk och krävde 3 människoliv på ett bräde.

Allt sämre vintrar ger allt farligare isar som kommer skörda fler offer...
Isolyckan utanför Vetlanda pekar på det allt farligare och osäkrare isläget beroende på allt osäkrare vintrar. Tyvärr så ser framtiden inte särskilt ljus ut heller. Pimpelforum försöker dock att lära ut isvett vilket återfinns i menyraden ovan.

Några fisketillfällen i vinter är ju alltid positivt att redovisa!
Totalt kom undertecknad ut under 10 tillfällen i vinter och många stora och fina abborrar fick finna sig i att posera framför kamerorna, även om dito undertecknad ej kom i kontakt med de "riktigt stora". Det största som rapporterades in var en abborre på hela 2040 gram (!) som fångades på en mindre sjö i Halland. Annars så framstod höglandet som vinnande där många fina abborrar bärgades i vinter.

Nu väntar sommaruppehållet och även en del arbeten som kommer förändra Pimpelforum...
Nu är det oåterkalleligen slut och den dagliga eller veckovisa servicen här på sidan har upphört för säsongen. Men förändringar är på gång och detta är ett led i den ständiga process som beror på ändrade förutsättningar. Dessa är av olika skäl men främst så är det allt mildare klimatet den stora orsaken. Hur sidan kommer att se ut återkommer vi till i höst, men efter att Pimpelforum sett nästan oförändrad ut i mer än 15 år så är det dags att ta ett nytt kliv för att anpassa sidan till nya tider.

Undertecknad tackar alla för denna säsongen!
Ansvarig för Pimpelforum vill härmed tacka alla som besökt sidan och även skrivit i gästboken och på Facebook. Härmed så önskas alla en fin sommarsäsong!

S. Johansson - Ansvarig för Pimpelforum.


5/3 2017 - BILDER FRÅN ÖRINGPREMIÄREN 2017!
Likt traditionen med Vasaloppet så är det tradition på Pimpelforum att visa litet bilder från öringpremiären 2017.
Mycket nöje: Länk:

1/3 2017 - TRE MAN OMKOM I EN TRAGISK ISOLYCKA!
Så hände det som ej fick hända på nytt med en tragisk utgång som följd. Tre man gick genom isen och trots räddningsinsatser gick männens liv ej att rädda.
Läs mer här via länken:


28/2 2017 - SÄSONGEN 2016-2017 ÄR REDAN ÖVER!

En del av oss pimpelfrälsta har förhoppningsvis fått en del fina dagar ute på isarna den gångna säsongen. Detta ska vi vara tacksamma för. Men visst hade vi verkligen önskat oss mer, -Ja mycket mer! Säsongen blev verkligen allt för kort. På höglandet kunde pimpelfiske med nöd och näppe bedrivas från senare delen av januari och fram till sista veckan i februari. Knappa halvannan månad. Detta får betraktas som riktigt dåligt med tanke på om man jämför säsongen 2015-2016. Då kunde med ett litet avbrott mitt i säsongen, faktiskt pimpelfisket pågå långt in i mars. Men det var då det. Ja vintern 2016-2017 tillhör definifinitivt en av de sämsta på bra länge. I Skåne låg i princip inga gångbara isar alls, om man undantar några mindre sjöar i skogsbältet.

Pimpelfisket blir allt svårare att utöva för varje år...
Framtiden ser inte ljus ut heller och om man nu betänker att andra värderingar förs in vilket innebär att allt miljöarbete sannolikt på sikt kommer att spolieras genom USA:s agerande- Tyvärr så ser det nattsvart ut. Trots att tecknen såg lovande i början av november så slutade det hela i en närmast total pannkaka längre fram på månaden. Kylan återkom aldrig riktigt utan det blev små köldknäppar istället. Detta är sannolikt framtiden vi går till mötes. Inte ens i Norrland och på Nordpolen så fanns någon vettig kyla att finna. Bara över östra Sibirien fanns en köldbubbla som sällan fick tillfälle att strömma fram emot oss. Så slutar denna ytterst korta säsong för oss och Pimpelforum.

Nya tider och förändringar väntar Pimpelforum...
Sajten har funnits i 20 år och det var den 20:e upplagan som precis avverkats, eftersom P.F. hade urpremiär 1998. Men beroende på den usla vintern så uteblev de planer som låg tänkta. För 10 år sedan hade P.F. en tävling med priser och så var tänkt i vinter också, men skälen var många där vädret självklart var den största boven. Men tyvärr så kan man också konstatera att det var riktigt dåligt med israpporter som kom in, kanske när dessa var viktigare än någonsin. Detta är självklart tråkigt men de yttre omständigheterna var tuffa i vinter.

Från säsongen 2017-2018 kommer en rad stora förändringar att ske här på sajten. Hur dessa kommer att se ut är i nuläget oklart. Men förändringar blir det och detta är positiva sådana. Det kommer betyda att du som besökare kommer att knytas närmre sajten än någonsin tidigare. Men mer om detta i november 2018.

Men vi avslutar med öringpremiären i vanlig ordning, som traditionen anstår...
Självklart så är säsongen inte helt över ännu. En liten sammanfattning av vintern återstår samt bilder från öringpremiären i Rönneå från lördag 4 mars. Detta är vad som kommer erbjudas under återstoden av säsongen 2016-2017.


23/2 2017 - MILDVÄDRET HAR INNEBURIT RÖDLISTNING AV ISARNA!

Men vi börjar med busväder:

Under senare delen av torsdag eftermiddag tar sig ett omfattande nederbördsområde in över främst Skåne. Det börjar som regn men övergår efterhand allt mer i snö medan temperaturerna faller. Detta innebär stora trafikproblem och andra bekymmer.
På vädersidan EWP ser du varningarna mer i detalj. Länk:

SAMTLIGA SJÖAR INOM BEVAKNINGSOMRÅDET ÄR RÖDLISTADE!
Tyvärr så har nedbrytningsprocessen gått oerhört fort och därför så har samtliga sjöar inom bevakningsområdet nu RÖD-listats! Sannolikt så ser det svårt ut även för höglandet, även om chanserna för eventuell återfrysning finns där. Men vädret ser på sikt ut att bli allt mer vårligt även där. Endast en kort köldknäpp väntar under veckoslutet vecka 08 - 09. Länk till Isläget

Tillfälligt kallare, trots att våren har anlänt:

Frågan är om den kyla som ser ut att komma i slutet av vecka 08 kan rädda situationen för isarna på höglandet? Det ser ut att bli kallare under veckoslutet men hur kylans omfattning kommer blir är i nuläget ännu en aning oklart.
Våren har anlänt i stora delar av södra Sverige och detta skedde enligt definition redan 15 februari vilket tidigast möjligt. På några få platser vid havet inföll aldrig vintern. Det gick från höst till vår direkt. Utklippan och Hanö i Blekinge var två sådana platser där vintern aldrig kom.
På vädersidan EWP kan du läsa mer om var våren finns just nu. Länk:

Pimpelforum följer upp vädret och isläget framöver.


21/2 2017 - MILDVÄDER MED HÅRD BLÅST OCH REGN KNÄCKER ISARNA NU!

Omläggningen från vinter till vårlika temperaturer gick fort under de senaste dagarna. Detta drar med sig konsekvenser för isarna som snabbt försämras inom hela bevakningsområdet, faktiskt. Samtliga sjöar på sydsvenska höglandet är GUL-listade nu. Mer detaljer om detta finner du på Isläget.

Frågan är om den kyla som ser ut att komma i slutet av vecka 08 kan rädda situationen för isarna på höglandet? Det ser ut att bli kallare under veckoslutet men hur kylans omfattning kommer blir är i nuläget oklart.
Pimpelforum följer upp vädret och isläget framöver.


15/2 2017 - REKORDKORT VINTER FÖR SYDLIGASTE SVERIGE!

Det har varit ett par underbara fina vinterdagar på inledningen av vecka 07 och den första av sportlovsveckorna. Även under onsdagen så blir det ett liknande väder. MEN! Det gäller att passa på för ett långt tristare väderscenario är nu under uppsegling. Redan från torsdag 16/2 är scenen en helt annan när högtrycket (tyvärr) drar sig bort. Istället så får vi tillbaka den grå, milda, regniga, blåsiga och utomordentligt urtista vädertypen vi isfiskare avskyr så mycket. Som en liten tröst så ser höglandet i vanlig ordning gå vinnande ur detta. Där kan kylan återkomma periodvis åtminstone nattetid.

Enstaka bärbara isar även i Skåne på de minsta sjöarna men vintern lär bli rekordkort...
Den senaste veckans kyla har inneburit att det säkert har tillkommit bärbara isar även i Skåne. Men Västersjön som besöktes söndag 12/2 gav nedslående resultat med stora partier med öppet vatten. Tyvärr så har det inte inkommit en enda israpport från Skåne vilket är ledsamt. Därför så isläget ej heller uppdaterats och det är och har varit ett knepigt och besvärligt väderläge. Denna situation lär bestå då mildare luft nu är på frammarsch igen. Hela landet har nu fått meterologisk vinter men denna ser nu ut att ta slut redan om några dagar.

Vintern var är den egentligen???
Mildluften och de envisa ettriga lågtrycken laddar upp i väster. Kung Bore har sannerligen inte haft det lätt denna säsongen. Inte ens i nordligaste Sverige är det kallt. Vad värre är så är t.o.m. hela nordpolen drabbad av ett extremt mildväder av en omfattning som sannolikt aldrig skådats innan i modern historia. Detta är ytterst oroväckande.

Ljusare på sydsvenska höglandet!
Nu när sportlovsveckorna dragit igång ska ju vintern vara på topp men det är den sannerligen inte. Men på höglandet ser det klart bättre ut och kan bara nätterna bli kalla så kan pimpelsäsongen kanske räcka in i mars månad. Söder om höglandet så lär isarna smälta bort inom kort...
Pimpelforum följer upp vädret och isläget framöver.


12/2 2017 - TROTS "RYSSKYLAN" - ISLÄGET OFÖRÄNDRAT! - NU BÖRJAR SPORTLOVSVECKORNA!

Vi har nu haft en vecka med kyla och detta är förstås glädjande. Men tyvärr så har blåst och snö samt otillräckligt låga temperaturer inneburit att isläget ej har förändrats nämnvärt. Det är naturligtvis frustrerande för många men företar man en resa upp / in i Småland så är livet lättare för isfiskaren. De sjöar som ligger med bärbar is har ett oförändrat isläge. De sjöar som ej lagt sig ordentligt har fortsatt ett obefintligt eller uselt isläge. Så lär det också tyvärr förbli denna vinter.

Vinter i hela Sverige nu!
Några nationella isdygn (När temperaturen på samtliga mätstationer EJ överstiger noll grader) har faktiskt inneburit att den meterologiska vintern nått hela Sverige nu. Men som en stor ironi så har nordligaste Norrland drabbats av ett oväder från Atlanten med storm som följd. Där råder alltså plusgrader, som i t.ex. Kiruna. I Småland och Skåne är det minusgrader och dessa lär bestå, främst nattetid. Åtminstone en bra bit in i vecka 07. Sedan så spretar prognosmodellerna och vi får se. Något hot för de bastanta isarna på höglandet lär det mildare vädret dagtid inte innebära.

Sportlovsveckorna drar igång!
Sportlovet infaller vecka 7 i dessa kommuner/orter/städer

Göteborg
Jönköpings län
Sjuhärad
Skaraborg
Ydre

Sportlovet infaller vecka 8 i dessa kommuner/orter/städer

Blekinge län
Fyrbodal
Hallands län
Kalmar län
Kronobergs län
Skåne län
Södermanlands län
Uppsala län
Örebro län
Östergötalands län

I Jönköpings Län anordnas aktiviteter för fiskeintresserade barn & ungdomar som i t.ex. Eksjö. Det handlar då givetvis om pimpelfiske vilket är ett positivt sätt att få undomar att intressera sig för natur och friluftslivet! Men även för själva pimpelfisket i synnerhet, vilket behövs när denna hobby tyvärr tycks tappa allt fler utövare...

Mildare först men troligen kallare på nytt efter nästa veckoslut, -eller?
Det blir onekligen mildare och i vår upp och nedvända värld som råder, så kommer sydligaste Sverige få det kallaste vädret, åtminstone en stor del av vecka 07. Men fronter finns i väster som vill bryta igenom. Hur det blir med detta är oklart i nuläget. Tecken pekar sedan på att det förhoppningsvis åter blir kallare igen under vecka 08, sportlovsvecka 2. Men dessa prognosmodeller är ännu osäkrare. Pimpelforum lär få följa upp det hela...


7/2 2017 - ÄNTLIGEN SÅ KOM DEN "RIKTIGA" KYLAN MED VAD ALLT DETTA INNEBÄR!

Den kommande tiden ser lovande ut men hot finns...
Ja! Så kom den efterlängtade kylan och den ser ut att stanna ett tag. Det såg länge hopplöst ut men nu har riktig kyla, även flitigt benämnd som "Rysskylan" som dragit ned över hela landet. Detta öppnar upp för isläggning även längre söderut. Då det ser ut att bli kallt med minusgrader dygnet om den kommande tiden så får vi något som kallas för nationella isdygn. Detta innebär att ingenstans vare sig på fastlandet eller på öarna i havet är det varmare än under noll grader. Minusgrader sålunda vilket gör att det kan bli riktigt kallt med kanske 2-siffriga minusgrader på nätterna.

Kylig inledning på sportlovsperioden kan ge fina isar.
Det ser bra ut men det finns hot och som tidigare år så är det vinden och snön som kan stöka till det hela. I det förstnämnda fallet så är det faktiskt både ett hot och ett löfte. För vinden som är kall fungerar som ett bra hjälpmedel på isar som redan ligger. En "kalluftsfläkt" hjälper till med att öka istjockleken. Men tvärt om är det på alltjämnt öppna sjöar som böljar och på så sätt ej kan lägga ihop sig. Nysnö på tunna isar är det andra hotet som kan spoliera en bra isläggning den vägen...

Isläget kommer sannolikt att förbättras men det behövs israpporter!
Som det verkar så kommer säkert många sjöar att öppnas upp för isfiske framöver. men israpporter behövs från er besökare! Tack på förhand.

Bilder från Mycklaflon helgen 4-5 februari!
Under det gångna veckoslutet i februari så besöktes höglandet. Fisket var si så där men det blev en rad fina bilder i vart fall. Besök vår Facebooksida och albumen här.
Mycklaflon i grå kulör del 1 Mycklaflon i grå kulör del 23/2 2017 - VI GÅR EN SPÄNNANDE TID TILL MÖTES!

Längst nere i söder och väster så har vädret hittills präglats av gråmulet, milt och riktigt trist anstrykning vilket inte gagnat pimpelsäsongen hittills! Men nu är det avsevärda förändringar på gång. Men under veckoslutet ska ännu en portion mildluft med regn, snöblask och även blötsnö avverkas. Men från vecka 06 och runt tisdag onsdag så skiftar vädret växel på allvar för första gången denna vinter. Även om köldknäppar tidigare har förekommit.

Vintern anländer sannolikt till återstoden av landet!
Nyss så syntes inga tecken på denna omläggning (se inslaget här nedan) men pendeln kan svänga snabbt. Så har skett nu och självklart är risken stor att det hela går omkull igen. Men optimist som man måste vara så kan det bli lovande. Blåst och snö kan dock sätta käppar i hjulen. Men vi hoppas att det kan bli ett par veckor eller mer...

Kyla från Sibirien och Ryssland är som vanligt motorn...
Som nästan alltid så är det kalluft från Sibirien som strömmar fram emot oss och denna kommer skapa kalluftsläget den kommande tiden.

Mycket bra isar på höglandet och god chans för bra isbildning i söder och väster!
Kylan innebär att isarna på höglandet som redan ligger kommer stärkas ytterligare och dessa är i ett mycket gott skick redan. Runt 15-20 cm är dessa. Längre söder och västerut kommer det skiktade svala vattnet i sjöarna snabbt frysa till, om nätterna blir kalla. Dessutom får det inte blåsa och snöa för mycket.

En bukett bilder på Facebook!
På vår Facebook har vi lagt ut en rad härliga bilder från pimpelfisken den senaste tiden.
Se mer om dessa via länken:


29 - 30/1 2017 - BEKYMMERSAMT VÄDERLÄGE - MEN HOPPFULLT FÖR HÖGLANDET!

Säsongen 2016-2017 är ytterst knepig och det är fortfarande "höst" utmed västkusten, Hallandskusten, Skåne samt Blekinge och lokalt utmed kustbanden även på ostkusten. Det minst sagt bedrövliga vädret ser bara ut att fortsätta och därmed är sannolikheten nästan snart lika med noll för is på andra håll än där det ligger just idag.

Milt i väster och söder men kallare på höglandet!
Istället är det tvärt om då det åter blivit milt i sydligaste Sverige och dessutom förekom en del regn under söndagen. Detta är sannerligen inget som ökar säkerheten på isarna. Men det ser klart bättre ut för höglandet som över lag får behålla en handfull minusgrader nattetid och runt nollan och eller ett par plus eller minusgrader dagtid. Det beror på vindarna och hur kraftiga de blir och vilken vindriktning dessa uppbär.

Kraftig smog i Stockholmsområdet, - värre än i Peking!
Just vindarna stökade till det i luften över Stockholm som helt plötsligt fick en urusel luft som var sämre än i Peking! Detta säger inte litet. Orsaken var dåligt omrörd luft som drog upp rakt söderifrån, och från Polen och förde med sig sotbemängda avgaser från alla koleldade kaminer i det ännu dåligt utvecklade grannlandet söder om oss. Det finns ånyo en risk att en ny portion av denna hemska luft ska osa upp söderifrån mot Sverige de kommande dagarna...

Isarna på sydsvenska höglandet är i ett mycket gott skick!
Uppe kring Nässjö och Eksjö har det varit åtskilliga minusgrader de senaste dygnen. Till stor glädje så ser det lovande ut även denna veckan fram till veckoslutet. Just nu ligger flertalet isar på mellan 9-19 cm, beroende på vilken sjö man är på och var på sjön man befinner sig. Detta innebär "grönt läge". Men som alltid så ska man vara synnerligen försiktig och noggrant läsa av isens tjocklek vid förflyttning.

Sämre ställt i södra och västra delarna av bevakningsområdet...
Det är tyvärr mer illa för Bohuslän, Västra Götaland, Halland och Skåne. Isarna här är ytterst osäkra och de få som ännu bar under det nyss gångna veckoslutet 28-29/1, hänger på en skör tråd eftersom det inte är någon kyla alls i sikte. Istället så verkar en rödlistning tyvärr vänta runt hörnet.

Vi går nu in i februari men ingen "riktig kyla" i sikte...
Tungt och trist för många av oss pimpelsugna är att ingen ordentlig kyla ser ut att vara i sikte nu heller. Normalt ska den kallaste perioden vara nu i skarven januari - februari. Men det är bara på höglandet man kan tala om något som påminner om kyla. Prognoserna pekar allt mer på att de delar av landet som ännu har meterologisk "höst" eller så kallade "vintertemperaturer" kommer att få "vår" i mitten av februari. Solen börjar vinna allt mer i kraft när vi gått in i februari men än är hoppet inte helt ute...

Vombsjöträffen ställs sannolikt in i år igen...
Senaste gången som Vombsjöträffen kunde genomföras var år 2013. Tyvärr så lär denna tävlingen kvarstå som den senaste i raden av denna pimpeltävlings genomförande. Chansen till en tävling denna vintern just nu är nog 0%. Det krävs närmast ett mirakel i februari om situationen skulle ändras. Båtpimpel är att rekommendera på Vombsjön istället.


28/1 2017 - FLERA SJÖAR ÅTER GUL OCH GRÖNLISTADE!

Med viss glädje så har ett antal sjöar återfått sin status som grön och gullistade!
Se mer om dessa via länken till Isläget


24/1 2017 - TVÅ NYA SJÖAR KOPPLADE TILL BILDARKIVET!

"Nya" är förstås Försjön och Ören inte. Men de är nya på bildarkivet!
Bildarkivet fortsätter att byggas ut och det är bara att gå in på Isläget i länken nedan och kolla på bilderna!
Läs mer om dessa via länken till Isläget


23/1 2017 - DET SER UT SOM ATT DET BLIR KALLARE PÅ NÄTTERNA - NYA BILDARKIV!

Prognoserna pendlar fram och tillbaka!
Världen är verkligen upp och ned där södra Europa fått sina skördar sönderfrusna av kyla, is och snö. Dessutom har t.o.m. norra Afrika fått känna på en rejäl "svensk vinter". Kan det möjligen bero på en viss Trump? Onekligen är världen rejält upp och ned och bak och fram just nu. Riktigt heltokigt alltså. Men det ser ändå ut som att det möjligen kan bli litet bättre framöver. Det ser ut att bli kallare på nätterna med en hel del minusgrader, men plusgrader dagtid. Detta kan öka hoppet en smula för isläget.

Bildarkivet fortsätter att utökas!
Nu har även Solgen fått sitt egna bildarkiv och dessutom så har Norra Vixen också länkats som bildarkiv.
Några nya symboler har därför lagts till:
Läs mer om dessa via länken till Isläget


22/1 2017 - VINTERN VILL SIG INTE I SÖDER - UPPDATERING AV SIDAN FÖR SJÖALTESJÖN!

Det envist milda vädret vill inte ge med sig och nya fronter slår hål på isfiskesäsongen!
Förhoppningar fanns (känns detta igen) om att kylan skulle etablera sig men även denna gången så sviker kalluften oss. Med ett undantag, som är sydsvenska höglandet så ser det illa ut för västkusten, Halland och Skåne. Däremot så är just sydsvenska höglandet en sann frälsning då det är avsevärt kallare där. En köldknäpp i veckan ökar dessutom möjligheterna att isarna t.o.m. stärks där. Men det hela kan snabbt svänga mot det sämre.

Fortfarande "höst " i delar av södra Sverige...
Delar av Sverige har fortfarande meterologisk "höst" där dygnsmedeltemperaturen ännu ej varit noll eller lägre 5 dygn i sträck, vilket krävs för definitionen "vinter". Bohuslän, Halland, Skåne samt delar av Blekinge har ännu meterologisk "höst" även om köldknäppar har förekommit. Men dessa har ej varit 5 dygn i sträck. Efter 14 februari så övergår "hösten" till att bli "vår i stället, oavsett hur kallt och hur kalla köldperioder som följer efter detta datum. Vi har sett detta tidigare år, även om dessa har varit få.

Givetvis hoppas vi alla på att kylan åter ska hitta tillbaka till oss, istället för att härja i östra Europa och skada såväl utsatta människor, skördar och egendomar. Detta är ett illa faktum i nuläget och P.F. Följer upp väderutvecklingen framöver.

Sjöaltesjön No 14 har fått en uppdatering!
För första gången sedan 2005, så har en uppdatering skett av sidan och är ett led att långsiktigt uppdatera samtliga sjösidor. Se nyheterna här! - Länk - Länk till bildarkivet (Facebook)


21/1 2017 - RÖDLISTNING AV SJÖAR MEN KANSKE LITET KALLARE FRAMÖVER!

Rödlistning av de sydligare sjöarna på nytt! - Ett led i vårt säkerhetstänk!
Det envist milda och även riktigt urbota trista vädret bara fortsätter. En tät tjock dimma ligger över fönstret utanför P.F:s redaktion i Ängelholm när detta skrivs. Det uppmuntrar knappast till isfisken heller. Dessutom så är det milt och risken för svaga isar har nu ökat så mycket att RÖD-listning åter gäller tillsvidare. Notera även att det "gula" isläget försämrats. Avstå hellre ett osäkert fiske på farligt isläge!
Se detaljerna på Isläget! - Länk

Givetvis hoppas vi alla på att kylan åter ska hitta tillbaka till oss, istället för att härja i östra Europa och skada såväl utsatta människor, skördar och egendomar. Detta är ett illa faktum i nuläget. P.F. Följer upp väderutvecklingen.

Mildväder ersätts av litet kallare vädertyp!
Framöver så ser det litet bättre ut på nytt då det verkar bli litet kallare. Men det återstår att se hur kallt det blir och hur långvarig kyla vi får. Isarna som tagit skada av de senaste dagarnas mildväder är nu i stort behov av "reparation". Följ väderutvecklingen genom P.F:s väderlänkar.


20/1 2017 - MYCKLAFLON, SOLGEN, BÄLINGESJÖN M.FL. ÅTER GUL-LISTADE!

Mildvädret har tagit hårt på isarna!
Tyvärr så måste det meddelas att samtliga sjöar som varit GRÖN-listade åter är GUL-listade och kan bli RÖD-listade inom kort. Orsaken är mildvädret som tär hårt på isarna. En incident inträffade under fredagens fiske på Mycklaflon där en stor råk gick över sjön. Flera fiskande höll på att bli fast ute på isen. Risk fanns även för att fiskande höll på att ramla i vattnet. Det rapporteras även att vindbrunnar och fräthål som upptäckts, vuxit och snabbt nu försämrar samtliga isar. Man bör tänka noga över om man ska bege sig ut eller ej. Avstå hellre då! Se detaljerna på Isläget! - Länk


16/1 2017 - SÄSONGENS FÖRSTA GRÖNLISTADE ISAR! - FIN ISGÄDDA FÅNGAD PÅ BILD!

16/1 - De första sjöarna har fått "grönt" isläge, även i Skåne och ännu fler med "gult" isläge!
Nu börjar det bli riktigt roligt på Pimpelforum när allt fler sjöar "plingar in" och får "färgbyte"! Nu senast så har vi följande sjöar som fått ett grönt isläge: Mycklaflon, Försjön, Norra Vixen Solgen, Södra Vixen i Småland. Samt Bälingesjön i norra Skåne! Läge gult har nu även Ören men tänk på området där det råder fiskeförbud, vilket är en stor del av sjön Ören. - Se kartan på iFiske...

Israpporter efterlyses!
Tyvärr så har vi sett det tidigare och ser det igen; - brist på israpporter...- Skicka gärna in israpporter för de listade sjöarna! Vi saknar många israpporter och detta resulterar bara i en kontraproduktiv tystnad här på P.F. - Inga rapporter betyder därmed ingen gul eller grönlistning av sjöarna här. Att P.F. utgår från att det är trovärdiga uppgifter också är givet. - Tack på förhand!

Fin isgädda fångad på Mycklaflon >>>
Så var det dags för en sann klassiker! En grann djup fin gädda ville blanda sig i leken vid pimpelfisket efter abborre. Så går det som det går för gädd-madamen... Blank och välskapt förlorade hon emot vår skicklige israpportör och pimpelfiskare Johan. Gäddan vägde 5 kilo prick. Fisket var skapligt med ett par kilo fin matabborre som också fick lämna det våta och bli några middagar, liksom gäddan.


15/1 2017 - MYCKLAFLON, BÄLINGESJÖN, ÅRNABERGA SJÖ M.FL. HAR BÄRBAR IS!

FK Klykan anordnade en "kula" (mindre tävling) på sjön söndag 15/1!
Det händer fort när det väl börjar att hända med isläget. Nu bär även Bälingesjön enligt uppgift och fler sjöar kommer att få bärbar is. Nu senast även Mycklaflon vid Eksjö samt även Årnaberga Sjö och Kårarpasjön i Halland. Dock så ska man vara vaksam när man går ut. Tyvärr såverkar mildluften ladda upp på nytt senare i kommande vecka.


14/1 2017 - GULT ISLÄGE! - NYA LÄNKAR PÅ VÄDERSIDAN! - SÄMRE LÅNGTIDA VÄDERPROGNOSER!

Några sjöar på höglandet har fått "gult" isläge! ( - Eller när nöden är som störst...- är hjälpen som närmast!
Precis när undertecknad beklagat sig över vädrets makter så rullar riktigt goda nyheter in! Nu ÄR det faktiskt ett GULT isläge på följande sjöar: Försjön, Solgen, Norra Vixen och Södra Vixen! Gå in på Isläget för att läsa mer - Länk

Ändrade fiskebestämmelser för Ören! - Nytt skyddsområde med fiskeförbud!
Beroende på aktuta skyddsåtgärder för en rad hotade fiskarter i sjön ÖREN så har en förbudszon införts. Mer detaljer om detta inklusive en karta som visar skyddsområdet går att nå via länken här:
Kartan i en egen länk som visar skyddsområdet:

Vädersidan har uppdaterats med några nya länkar:
Pimpelforums vädersida har nu fått några nya väderlänkar och till trots att det blir allt svårare att lägga hållbara långtidsprognoser, eller snarare därför, så har vädersidan utökats med länkar från YR - den norska vädertjänsten. Dessutom så finns det en Europa-karta med aktuella temperaturer. Denna kompletterar Trafikverkets sida som visar temperaturerna i Sverige. Dock så ska det tilläggas att kartan från Find Local Weather (FLW) endast ger en grov visning av de aktuella temperaturerna. Kartan uppdateras en gång per timme. Länk till Pimpelforums vädersida och de tillagda tjänsterna:
Visning av två av de nya grafiska elementen på vädersidan som länkar till nya tjänster här på P.F..

Hopplöst att få fram vettiga väderprognoser och det blir åter mildare i mitten av vecka 03...

Mer än 1/3-del av säsongen har nu avverkats och någon egentlig kyla, som vi såg för ett år sedan har ännu ej synts till, om man nu undantar den korta perioden på något dygn vid trettonhelgen. På nytt så har prognosmodellerna svängt och detta givetvis till oss pimpelälskares absoluta nackdel. Det hela med väderprognoser och prognosmodeller får allt mer ett löjes skimmer över sig då lagda prognoser ständigt havererar...

Global uppvärmning och allt varmare hav ÄR boven i dramat!
INGEN och absolut ingen (...utom möjligen USA:s tillträdande president...) kan förneka att klimatet radikalt har förändrats! Vi ser idag väderfenomen som bara för ett par år sedan var nära nog otänkbara, spelas upp framför våra ögon. Svåra stormar i Norrland med orkanliknande strukturer, där bussar och andra tyngre fordon välter i de starka vindarna. Fartyg till sjöss som demoleras av svår sjögång orsakat av samma vindar. Monstervågor på mer än 15 meter INNE i Östersjön. Det är förfärande och detta i en del av landet som tidigare år brukar präglas av arktisk kyla och snö så här års. Idag är situationen en helt annan som synes.

Rekordvarmt Arktis i vinter...
Sent i höstas uppmättes rekordhöga temperaturer på Arktis som låg mellan 15-20 grader ÖVER det normala! Om kylan ej återfinns i Arktis, -var finns kylan då? Jo möjligen i Sibirien men det är onekligen Arktis längst i norr på vårt halvklot som är "motorn" i det hela. Stannar den motorn så havererar hela vintern. Det är detta vi ser tecken på nu.. Tyvärr är det svårt att inte vara negativ, för det är mycket svårt att driva en sida om pimpelfiske under dessa förhållanden. Som undertecknad sagt tidigare: "Försök att sälja röd sand i Sahara..." Det värsta är nu att en hel supermakt kommer att förneka det globala klimathotet. Men åter till fakta nära oss:

Det blir åter mildare och någon isläggning av värde är INTE i sikte som det ser ut i nuläget!
Tyvärr så hoppar alltså prognosmodellerna fram och tillbaka och bara ett drygt dygn innan detta skrevs så såg det hela annorlunda ut. Men nu backar allt på nytt. Det betyder att det hel-röda isläget består ytterligare framöver för våra listade sjöar. Men det FINNS bärbar is på de allra minsta sjöarna och dammarna. Därför så skapades det "vita isläget" som någon slags "räddning" för att överhuvud taget ha någon form av "säsong" här på Pimpelforum.

Lätt att deppa ihop men det gör vi inte! - Men vi måste se sanningen i vitögat...
Det är lätt att tappa fattningen men vi måste alla inse "kalla fakta" och verkligen inse att det INTE står rätt till med vårt klimat. De flesta av oss gör också detta. Men det här med klimatet är en ruggigt svår skuta att vända och alla, -absolut alla måste vara med. Det innebär att vi inte kan fortsätta med vårt bekväma liv som vi har det idag. Lätt för undertecknad att sitta och säga men svårt att... Ja resten vet vi alla själva.

Det återstår slutet av januari och hela februari, kanske en bit av mars månad också...
Vi längst nere i söder kan nog brutalt inse att januari 2017 nu tillhör förlorarna då det knappast blir något isfiske värt namnet. Detta då den tänkta prognosmodellen med kyla nu spruckit. Vi får istället hoppas på ännu ett försök till omtag där kylan kanske är på väg i slutet av januari månad. Den kallaste perioden brukar normalt infalla i skarven januari - februari. Det tilltagande ljuset är ju också positivt och gör att livet i naturen tar ny fart...

Pimpelforum följer upp väderutvecklingen!
Vi får se hur vädret utvecklas framöver men i nuläget ser det en aning visset ut. Men möjligen så kan det hela göra en ny U-sväng, -då kanske mot det bättre igen...


12/1 2017 - TORSDAGEN BLIR SISTA MILDA DAGEN PÅ HÖGLANDET - ÄR VINTERN ÄR PÅ INGÅNG!

Vädret lugnar ned sig i vår del av landet och det blir allt kallare framöver!
Med början på sydsvenska höglandet så blir det minusgrader från och med fredag. Torsdagen blir sålunda sista dagen på ett tag som blir mild. Senare under lördag och söndag så avancerar kylan söderut ned mot Skåne. Det verkar som att vintern är här för att stanna, åtminstone ett tag framöver. Sedan återstår det att se om snö och blåst ställer till det och hur kallt det blir den kommande tiden.

Pimpelforum följer upp väderutvecklingen!
Vi får se hur vädret utvecklas framöver och vi har nu stora förhoppningar på ett mer reguljärt vinterläge och att vi får bärbara isar! Vi hoppas nu på is till nästkommande veckoslut om cirka 8-10 dagar. Detta har vi nämnt tidigare


11/1 2017 - DE FLESTA VARNINGARNA ÄR HÄVDA - VINTERN ÄR STRAX PÅ INGÅNG!

En blåsig onsdag ersätts nu med allt lugnare och kallare väder framöver!
Ännu en period av riktigt uselt väder ligger nu bakom oss och det ser nu ut som att vintern till sist kan vara på frammarsch. Samstämmiga prognoser från olika väderinstitut pekar på detta. men ännu tar det något dygn innan kylan tar fart, så torsdagen lär bli mild, även den. Men därefter så rinner kalluften ned där sydsvenska höglandet först får ta del av denna. Successivt får därefter resten av de övriga regionerna inom bevakningsområdet ta del av kylan. Från lördag - söndag torde kylan åter vara etablerad. Vi hoppas sedan att isläggningen på nytt kan få ta fart och att vi kan få bygga upp ett bra isläge!

Den skarpa blåsten och regnet har gått hårt åt isarna, främst i söder och väster.
Det senaste dygnets busväder har säkert brutit upp många tunna nyisar och det hela få ha en omstart. Det betyder att några "ljus" av säkerhetsskäl "släckts ned" beträffande det vita isläget. Men kan bara kylan återetablera sig så kommer snart de små vattnen åter vara fiskbara. På höglandet och i Småland torde dessa ha klarat sig bättre.

Pimpelforum följer upp väderutvecklingen!
Vi får se hur vädret utvecklas framöver och de största förhoppningara och chanserna till ett mer reguljärt vinterläge och att vi får bärbara isar ser bättre ut framöver, än tidigare denna säsongen. Vi hoppas nu på is till nästkommande veckoslut om cirka 10 dagar.


10/1 2017 - RISK FÖR OVÄDER UNDER ONSDAGSDYGNET! - VINTERN ÅTERVÄNDER.

Risk för ett mycket besvärligt väderläge under onsdagsdygnet!
Då var det dags igen, -för oväder då ett djupt lågtryck drar in under onsdagsdygnet. Det består av 2 delar där det dels kommer bli mycket blåsigt med mycket hårda vindbyar. Dessutom är det risk för snö i kombination med detta. Upp emot 10 cm nysnö eller mer kan komma att falla lokalt. I ett senare skede så övergår det allt mer i regn. Detta skapar därmed mycket besvärliga förhållanden! På vädersidan EWP ser du varningarna mer i detalj. Länk:

Varningsnivåer visas nu direkt på Pimpelforum! - Detaljerade varningar finns alltjämnt på EWP!
<<< Det tänkta exemplet till vänster visar aktiv varningsnivå 1 och 2

Vårt minst sagt embarmliga väder sätter oss alla på prov och detta medför ständig uppgradering av våra varningssystem. Detta innebär nu att de vädervarningar som EWP har nu även förhandsvisas i informationsboxen ovan. Dock så visas varningar här direkt endast när dessa berör Pimpelforums bevakningsområden Västra Götaland, Halland, Småland och Skåne / Blekinge. Precis som andra väderinstitut så använder vi oss av en 3-gradig skala av vädervarningar: Disclaimer: Kontrollera ändå via länk att ingen varning ligger utlagd på EWP.

Nivå 0 Inaktiverade varningar - Inga utfärdade varningar som berör P.F. bevakningsområde
Nivå 1 - En viss fara för allmänheten och för samhällsfunktioner, iaktag viss försiktighet.
Nivå 2 - En överhängande fara för allmänheten och för samhällsfunktioner, iaktag försiktighet.
Nivå 3 - En STOR fara för allmänheten och för samhällsfunktioner, iaktag STOR försiktighet
På vädersidan EWP ser du varningarna mer i detalj. Länk:

Vintern återvänder, - hopp om mer varaktig kyla den kommande perioden..
Fortfarande så råder meterologisk höst enligt SMHI:s definitioner, främst då för Skåne och utmed kusterna. För att vintern ska anlända måste det vara under noll grader i dygnsmedeltemperatur 7 dygn i sträck. Detta har ej infallit ännu. Men förhoppningsvis så kommer kylan stanna ett tag framöver när det blir kallare från torsdag - fredag. Kylan som då drar ned över hela landet bör sätta fart på isläggningen. Men i vanlig ordning så finns hotet om nysnö på isarna samt blåst som försvårar densamma.

Det vita isläget har nu börjat tillämpas. - Men isläget försämras sannolikt tillfälligt i sydvästra Sverige!
Just beroende på de allt svagare vintrarna så har denna tjänst tillkommit och kanske härmed öppnar möjligheter till isfiske på de minsta sjöarna och dammarna. Läs mer nedan och se det rådande isläget i informationsboxen ovan. Men det väntade lågtrycket med snö, regn och hårda vindbyar kan sabotera isarna även på de minsta sjöarna, främst då i sydvästra Sverige.

Pimpelforum följer upp väderutvecklingen!
Vi hoppas på att kylan kommer för att stanna och att det blir rejält kallt, precis som det frysande öst - Europa nu får uppleva. Hur det går med vädret och isläggningen återstår att se...


8/1 2017 - NYA SYMBOLER FÖR ISLÄGET! - FLER HÄRLIGA BILDER PÅ FACEBOOK!<<< Det nya systemet visas i ett tänkbart statusläge.
Det "vita isläget" ("vitt ljus") introduceras på Pimpelforum!
Vad sjutton är nu detta då? - Räcker det inte med symboler! - Ja så kanske man kan tänka när man nu kommer in på sidan. Men det hela är en vidareutveckling av systemet för Isläget Express. Just nu så råder en knepig situation som kan härledas till de allt osäkrare vintrarna. Därför så har det "vita ljuset" eller ännu bättre hellre benämnt, -det "vita isläget" nu tillkommit.

Vad innebär ett "vitt isläge"?
Jo, ett vitt ljus innebär att det möjligen kan finnas bärbara isar lokalt och främst då på de allra minsta och mest väderskyddade sjöarna och på mindre dammar. Även att rapporter från pimpelfiskare inkommit, där dessa besökt småsjöar / dammar. Men det innebär också att man SJÄLV måste kolla upp isläget på en sådan sjö. Pimpelforum tar inget som helst ansvar för om en is är säker eller ej. Men däremot så lämnas aktuella tips ut när fiskare har besökt mindre sjöar i vårt bevakningsområde. Det "vita isläget" består så länge det finns bärbara isar, även när det övriga isläget är ok. Nedan så visas tänkta exempel på systemets två statuslägen:

Mörklagd symbol visar ett tänkt isläge för Skåne där det sannolikt ej är bärbara isar.
Aktiverad symbol för Småland där sannolikt finns bärbar is och / eller det det inkommit israpporter.

Det "vita ljuset" gäller främst för ett okänt antal småsjöar som möjligen kan ha eller har bärbar is.
Sverige har ett enormt antal mindre sjöar och dammar som snabbt lägger sig och detta innebär att rutinerade människor som är väl förtrogna med trakten kan gå ut på dessa vatten. Rapporter har då inkommit till P.F. om bärbar is. Kriterierna för en bärbar is är MINST 7 cm kärnis men helst 10 cm kärnis eller tjockare. Många av dessa icke specificerade småsjöar och dammar har i skrivande stund ett sådant isläge på 7 cm eller mer. Notera även att det grafiska elementet "Ospec.isläge" samt distriktet visas i svart text på gul botten, för att separera denna informationen från den övriga berörande isläget.

Det "vita ljuset" finns bara här på portalsidan i nuläget!
Då sidan för Isläget har ett stort antal listade sjöar och det "vita isläget" gäller övriga småvatten som ej är upptagna där så kommer systemet enbart förekomma här på portalsidan. Det skulle dessutom bli på tok för rörigt om P.F. skulle ha systemet även där. För antingen är en sjö i statuslägena "RÖD" - "GUL" eller "GRÖN" beträffande de listade sjöarna. Därför så är detta nya systemet bara en enkel guide som KRÄVER noga kännedom om de småvatten som kan finnas tillgängliga för isfiske, till skillnad från när vi har ett ordinärt isläge på de listade sjöarna.

Var kritisk och förvissa dig noga om det verkliga isläget innan du beträder en is på "vitt isläge"!
Det gäller att vara ytterst kritisk och verkligen förvissa sig om isens beskaffenhet, innan man beträder ett vatten som kan omfattas av det "vita isläget". Ligger det snö på isen? Är det strömdrag under isen? Ja frågorna är många och riskerna är avsevärt högre än annars. T.o.m. högre än när det råder ett "gult isläge". Att aldrig göra avkall på sin säkerhetsutrustning, isdubbar och aldrig gå ut ensam är viktiga saker att tänka på vid denna typen av rådande väder och isläge. - Väl mött med denna nya typ av information här på P.F.!

Fler kul bilder från isfiske på småsjöarna finns på Facebook!
Så smått så har isfisket åter tagit fart, främst uppe på sydsvenska höglandet, övriga Småland samt längre norrut. Detta har gett en rad riktigt fina inkomna bilder som efterhand postas upp på Pimpelforums Facebook-sida. Gå gärna därför in och titta där då och då.

Pimpelforum följer upp väderutvecklingen!
Det finns allt mer ökade förhoppningar om ett allt mer stabilt vinterväder. Men under vecka 02 så blir det tillfälligt mildare innan kylan återvänder. Hur det sedan blir på längre sikt är oklart. Risken för snö och nya mildluftsattacker finns och ska ej underskattas. P.F. följer upp väderutvecklingen framöver..


7/1 2017 - VINTERN ETABLERAR SIG ALLT MER OCH SER KANSKE UT ATT STANNA PÅ SIKT?

Pimpelfisket har kommit igång på nytt! - Glädjande rapporter på gästboken!
Det nya året ser nu ut att leverera då israpporter av positiv karaktär som börjat att komma in på nytt! Detta är förstås jättekul och det har varit ett par rejält kalla dygn nu. Ännu har dock detta inte inneburit att sidan för isläget har har uppdaterats. Men förhoppningsvis så sker detta inom det snaraste.

Vi har fått in fina rapporter från Partille norr om Göteborg för en mindre sjö där isen fredag 6/1 var mellan 6-10 cm. Även från Gnosjö i Småland och den lilla sjön Hären har runt 10 cm. Kul nyheter!

Vintern har återvänt efter ett långt uppehåll men det blir tillfälligt mildare!
De sista dygnen från den 5 januari och fram till nu är litet av "musik" för oss pimpelvänner! Orsaken är att det varit ett så kallat nationellt isdygn 5 och 6/1 där temperaturen ingenstans har varit över noll grader. Vi kan bara hoppas på att fler isdygn är att vänta. Det blir dock allt mildare med såväl snö, möjligen underkylt regn och senare även rent regn. Men på höglandet kan det bli såväl snö som blötsno vilket inte är välkommet på nyisarna, som då blir mycket lömska. Det återstår att se hur det blir i verkligheten.

Pimpelforum följer upp väderutvecklingen!
Vi får se hur vädret utvecklas framöver och det blir tillfälligt mildare men det ska åter bli kallare enligt samstämmiga prognoser. Hur det går med vädret i praktiken och den fortsatta isläggningen återstår nu att se...

Repetition av varningssymbolerna ovan i dialogboxen:
Då det är och har varit väldigt många vädervarningar ute på senaste tiden så repeteras varningssymbolerna i dialogboxen. Dessutom så är dessa klickbara och visar aktuella vädervarningar på vår systersida EWP!

Så här fungerar det, symbol för symbol, (som annars ligger i en och samma rad, - se ovan):
Aktiverad halkvarning på vänstra symbolen, inaktiv halkvarning i den skuggade symbolen.
Aktiverad varning för stora snömängder på vänstra symbolen, inaktiv varning i den skuggade symbolen.
Aktiverad varning för hårda vindbyar på vänstra symbolen, inaktiv vindvarning i den skuggade symbolen.
Aktiverad varning för storm / orkan på vänstra symbolen, inaktiv varning i den skuggade symbolen.
Aktiverad varning för låga temperaturer* på vänstra symbolen, inaktiv varning i den skuggade symbolen.
Aktiverad övrig varning på vänstra symbolen, inaktiv varning i den skuggade symbolen.

* Definitionen av "låga temperaturer" är -25 grader eller kallare,
   eller kombinationen vind & kyla där det är förfrysningsrisk!
   Notera att detta är ett TEST och att det innebär att en varning kan bli försenad eller helt utebli i vissa lägen.


5/1 2017 - FK KLYKAN HAR FLYTTAT HEMSIDAN! - INBJUDAN TILL SLUTEN TORSKFISKETÄVLING.

Fk Klykan har bytt leverantör för sin hemsida!
Efter flera år på den gamla adressen så har FK Klykan nu flyttat till en ny webbsida som du bör bokmärka för att ta del om informationen där. Adressen är: http://fkklykan.webnode.se/
Direktlänken till FK Klykan finner du i menyraden ovan eller i länkarkivet.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Inbjudan till sluten torskfisketävling! (Endast vidarebefordrad information som ej gäller allmänheten.)
2017 års upplaga av "Öresundsrazet" går av stapeln lördag 4 februari. Som vanligt så är det 4 timmars torskfiske som gäller.
Information:
ÖRESUNDSRAZET 2017!
Vi har nu ett nytt år och det är snart dags för årets första event. Det är Öresundsrazet med M/S Vandia där vi fiskar torsk på sundet.
Lördag 4 februari mellan Kl. 08.00-14.00 M/S Vandia.
Kostnad 400:- per tävlande.
FÅNGSTBEGRÄNSNING AV TORSK!
OBS! Nya fiskebestämmelser för maxbegränsing av fångstkvot av torsk omfattar även sportfisket! Ombord på Vandia så får du som tävlande de aktuella bestämmelserna för den rådande fångstbegränsingen som gäller f.r.o.m. 2017-01-01
För intresseanmälan: Kontakta Tommy som vanligt snarast.
OBS! Tävlingen är sluten och berör ej allmänheten.


4/1 2017 - VINTERN ÄR TILLBAKA! - MEN HUR LÄNGE OCH I VILKEN OMFATTNING?

En period med milt och mycket besvärligt väder följs nu av mer vinterlika förhållanden!
En lång period av riktigt uselt väder ligger nu bakom oss och det ser nu ut som att vintern äntligen får litet utrymme. Det innebär att kylan nu kan stärka greppet. Men med tanke på de svåra förhållanden som har rått så kommer det ta litet tid innan allt lugnat ned sig. Det kommer att bildas nyis på de flesta sjöarna och främst på höglandet är chanserna som störst för detta.

Hotet mot säkra isar är nysnö på tunna nyisar och den bräckliga kylan...
Det som är det vanliga hotet, -är att risken finns för snö på de nyisar som kommer att bildas är att vädersituationen inte är stabil. I Skåne och på västkusten så är situationen ännu osäkrare. Mildluften hotar i väster och i denna finns både mildluften med regn och blåst, men även snö för höglänt terräng.

Pimpelforum följer upp väderutvecklingen!
Vi får se hur vädret utvecklas framöver men det allra mildaste vädret, som rådde fram till nyår är nu förbi.
Men hur det går med vädret och isläggningen återstår nu att se...


27/12 - ALLA BESÖKARE ÖNSKAS ETT GOTT NYTT ÅR 2017:

Alla besökare önskas ett gott slut på 2016 & ett Gott Nytt 2017!
En märklig jul har gått till ända för oss som bor i södra Sverige där stormen "Urm" drog in under annandagen. Dessutom så dog pop-ikonen George Michael. Vilket är ett dödsfall bland artister och ikoner som sällar sig till andra mörka händelser som inträffat under 2016. Politiska händelser och allmän oro ute i världen gör att vi som isfiskar och andra med oss nu längtar till den betydligt fridfullare naturen och pimpelfiskets fröjder. Hittills har vädrets makter verkligen inte stått på pimpelfiskarens sida. Men kanske, kanske blir det ändring på detta efter nyår.

Tecken pekar på tillfälligt kallare väder efter nyår men ännu är det osäkra prognoser....
Ja, vi längtar och längtar och en handfull lyckliga kunde begå isfiskepremiär helgen innan jul. De som kom ut kan skatta sig lyckliga för den tidiga julklappen. Samma gäller alla som haft möjlighet till isfiske i norra Sverige. Vi övriga får snällt tåla oss men det finns tecken till en omläggning mot kallare väder. Denna omläggning ser ut att ta sin början när vi klarat av själva nyårshelgen. Den minnesgode kan erinra att exakt detsamma hände precis efter nyår 2016. Tyvärr så ser det ut i nuläget att även denna kylan blir tillfällig. Vi kan bara hålla tummar och korsa fingrar för att det ändras till en långvarig köldperiod men det ser ej så bra ut.

Vi repeterar: Pimpelforum gör ett kort avbrott i uppdateringarna mellan 28/12 t.o.m. 3/1 2017:
Då väderläget är allt annat än bra (just nu) så kommer Pimpelforum göra ett kortare men nödvändigt uppehåll över nyårshelgen. Dock så fungerar allt som vanligt här på sidan. På vår Facebooksida kommer eventuella viktiga nyheter att finnas tillgängliga. Orsaken är en del smärre service-arbeten med datorer och lagrings / filutrymmen som kommer att ske under denna perioden. Men som sagt, -driften av sidan kommer dock ej att påverkas här på Pimpelforum.

MED ÖNSKAN OM ETT GOTT NYTT ÅR 2017!

S. Johansson - Pimpelforum


25/12 - VARNING FÖR STORMEN "URD" - P.F. GÖR ETT KORT STOPP I UPPDATERINGARNA:

Varning för stormen "Urd!
Tyvärr så är det fjärran från en vit jul vi upplever just nu och än värre ska det bli då en storm kommer dra in under Annandag jul. Främst är det sent på kvällen under annandagen och kulmen nås under natten mot tisdagen. Mer om varningarna finns i detalj på vår systersida EWP. Se även och följ länk genom att klicka på vädersymbolerna ovan i denna artikel eller i meddelandeboxen längre upp på sidan eller även här:

Pimpelforum gör ett kort avbrott i uppdateringarna mellan 28/12 t.o.m. 3/1 2017:
Då väderläget är allt annat än bra så kommer Pimpelforum göra ett kortare uppehåll över nyårshelgen. Dock så fungerar allt som vanligt här på sidan. På vår Facebooksida kommer eventuella viktiga nyheter att finnas tillgängliga. Orsaken är en del smärre service-arbeten med datorer och lagrings / filutrymmen som kommer att ske under denna perioden. Men som sagt, -driften av sidan kommer dock ej att påverkas här på Pimpelforum.


23/12 - ALLA ÖNSKAS EN RIKTIGT GOD JUL:

Milt väder så långt vi kan se framöver.
För alla er som kunnat pimpelfiska är det bara att gratulera till den tidiga och exklusiva julklappen. För tyvärr så kommer det bli milt så långt vi kan se framöver. Det betyder att isläget snabbt försämras och att man nog ska undvika pimpelfisket, då riskerna är för stora. Men P.F. vill ändå önska alla en riktigt God Jul!


19/12 - PIMPELFISKET HAR RIVSTARTAT PÅ HÖGLANDET - MEN ÄR HOTAT AV MILDVÄDER:

Första grova höglands-abborren blev ett faktum! - Pimpelfisket har rivstartat!
I fredags stod det klart att den lilla kylan som kom gav skaplig utdelning och för en fiskare en rejälare sådan. Detta efter att en abborre på hela 950 gram landats! Det är givetvis mycket roligt och har garanterat gjort många av oss rejält sugna på pimpelfisket. På vår FB sida så finns en bild på fisken och fiskaren Länk:

Tackar vintern för sig igen? (Den lilla som behagade komma...)
Vädret är ett ständigt gissel för oss isfiskare och särskilt så här långt i år. Orsaken är att det knappast finns någon kyla alls, inte ens i Norrland och fjällen som nu bittert får smaka på "en skånsk vinter". Regn på snorhala isvägar och blåst är vad vädergudarna bjussar på så nära julen. Knappast uppmuntrande precis.

Vad värre är så ser mildvädret ta fart ordentligt "lagom" till julhelgen. Vilket innebär att de isar som finns nu sannolikt åker all världens väg. Att det blir en grön jul är definitivt klart nu och därmed så kan ännu en vädermässigt usel julhelg inkasseras blytungt på minus-kontot. I nuläget så syns ingen markant omläggning till en kallare vädertyp heller. Prognoserna är osäkra efter 25/12. Det återstår att se om några dagar hur det blir med den saken när vi går mot nyår..

Försiktighet anbefalls på de osäkra isarna!
Knappast behövs väl detta tilläggas: Det gäller att hellre avstå än chansa på usla isar.
Till er som kunnat pimpelfiska säger vi bara: Grattis!


14/12 - DEN LILLA KYLAN HAR GETT DE FÖRSTA ISARNA PÅ HÖGLANDET:

Första isarna är nu ett faktum uppe på sydsvenskahöglandet!
Trots att ingen bastant kyla har fiunnits så imponerar sydsvenska höglandet med lokala "köldhål" och dessa är på helt rätt ställe!Några inbitna pimpelfiskare var ute på en intressant rekogniceringstur under onsdagen som bjöd på ett strålande gnistrande vinterväder så här på försäsongen. Och visst blev det utdelning!

Skedesjön, Hunsnäsen och Kyrksjön utanför Eksjö både besöktes och begicks där det provborrades. Isarna är redan mellan 5-7 cm på dessa MINSTA sjöarna. De större har fortfarande helt eller delvis öppet vatten.Men det hela är fantastiskt kul och öppnar sannolikt upp för pimpelpremiär innan jul! Men tänk på att många isar är ytterst förrädiska och snö på dessa kan spoliera det hela.

För ögonblicket så är det ingen snö på gång. Det kommer vara flera minusgrader nattetid och mulet med någon minusgrad dagtid. Men det är på höglandet. Pimpelforum följer upp det hela och vädret ser ut att vara en aning kallare framöver..

Tack vare detta så har det första "gula ljuset" aktiverats i meddelandeboxen ovan. Dock är ingen av dessa sjöar listad i vår sidan för isläget. På vår Facebook-sida finns litet bilder från onsdagens provborrningar:


13/12 - TILLFÄLLIGT LITET KALLARE VÄDER:

Nordliga vindar för ned kalluften tillfälligt vilket innebär någon minusgrad på höglandet.
Vädret som varit rätt milt nästan hela december så här långt går nu ned ett hack. Det blir en del minusgrader nattetid på höglandet och runt nollan dagtid. För Skånes del så är det någon enstaka minusgrad nattetid men ett par plusgrader dagtid.

Så ser det ut fram till veckoslutet. Därefter så ser mildluften uit att komma tillbaka men prognoserna är osäkra. Tyvärr dock till fördel för den mildare vädertypen. Inom några dagar så lär vi få veta om det blir en vit jul eller ej. Men sannolikt så är chansen rätt minimal för detta tyvärr. Man måste upp till Dalarna och vidare norrut för att vara någorlunda säker att få en vit jul.

Det är tyvärr allt osäkrare hur det blir med kylan längre fram efter nyår. Nu är sannolikheten liten till is över jul och. P.F. lär få återkomma i detta ärendet...


11/12 - GRÖN JUL OCH ÅNYO RISK FÖR SVÅR ISHALKA NATTEN MOT MÅNDAG 12/12:

Klickbar länk på varningssymbolerna till EWP vädervarningar!
För att underlätta informationsflödet så ligger det nu en klickbar länk till vår systersida EWP. Denna finns i varningssymbolerna i informationsboxen ovan. Länkningen kommer ligga kvar även när ingen vädervarning berör P.F. bevakningsområde

Tillfälliga kalluftspuffar men ingen bastant kyla i sikte. - En grön jul är däremot i sikte för oss i söder..
Den verkliga kylan håller sig fortsatt på avstånd och DMI (Dansk Meterologisk Institut) aviserade nyligen att ännu en grön jul sannolikt väntar de av oss som bor i södra Sverige. Därmed så är en tidigare mer kylslagen prognos reviderad till en mildare variant. Mer om detta finns att läsa på vår Facebooksida.

Svår ishalka på nytt över södra Sverige...
Det är ånyo risk för svår ishalka i stora delar av Götaland under måndagsdygnet. Varningen är även den markerad i informationsboxen ovan, som nu är klickbar och ingår i ett försök säsongen 2016-2017. Varningarna länkar numera även till vår vädersida EWP där varningarna finns i detalj.


6/12 - USELT VÄDERLÄGE OCH RISK FÖR SVÅR ISHALKA UNDER ONSDAG 7/12:

Inget lysande väder för pimpelfisket precis...
Vädrets makter är inte på isfiskarens sida så här långt i år heller. Efter en kortare köldperiod tack vare en liten högtrycksrygg, så vankas ordentligt mildväder i flera dagar. Notera att den nya färgen GUL för symbolen "MYCKET MILT" nu har lagts till. Som om detta elände inte var nog så är det risk för svår ishalka i Västra Götaland under onsdagsdygnet. Varningen är även den markerad i informationsboxen ovan och ingår i ett försök säsongen 2016-2017. Varningarna återfinns även på vår vädersida EWP.


4/12 - FARLIGT SVAGA ISAR! - MER REDSKAPSNYTT - FINNS PÅ VÅR FACEBOOKSIDA!

Isläget: Ingen hållbar kyla i sikte ännu - Dumdristighet orsakade plurrning i Blekinge:
Det har varit och kommer vara små korta köldperioder med en handfull minusgrader som avlöses av mildväder, regn och blåst. Detta ger inga säkra isar, -tvärtom dåligt tillfrusna och tunna nyisar som snabbt går upp vid minsta mildperiod. Söndag 4/12 gick en äldre man igenom, trots att han åkte skridskor. På en is som är 2-4 cm tjock är detta ett utslag av ren dumdristighet. Inget annat..På förekommen anledning så har isvarningen i informationsboxen ovan aktiverats. På TV 4 sändes ett inslag om just detta 4/12!
Använd länken här för att komma till Isläget och artikeln, som även finns sedan länge i menyraden ovan:

Fladen spö och rullar för det litet grövre isfisket!
Det är ju passerat 2:a Advent och det lackar mot jul på allvar. Därför så vill självklart P.F. fortsätta med att inspirera och ge julklappstips inför den stundande julen. Använd länken här för att komma till vår FB-sida:


2/12 - VÄDERSIDAN UPPDATERAD - KRÄFTPEST I VÄRSJÖN! - FORTSATT RÄTT MILT.

Nyhet: Pimpelforums vädersida uppdaterad:
Vädret är den ständiga stötestenen vi pimpelfiskare, som nämnts innan. För första gången sedan sedan 2014 så har nu vädersidan fått en uppdatering med SMHI:s 10 dygns prognos.. Använd länken här för att komma till vädertjänsten, som även finns sedan länge i menyraden ovan:

Nyhet: Detaljer har ändrats på Pimpelforums portalsida:
En del justeringar och små förändringar har skett här på startsidan där en liten informationsruta har lagts till strax under reklamen för våra samarbetspartners. Där får du den snabbaste upplysningen, som sedan är kopplad till denna texten. Här får du sedan tidigare litet mer ingående information om dessa upplysningarna.

Nyhet: Värsjön har åter drabbats av den förödande kräftpesten:
Värsjön i nordvästra Skåne ingår i Pimpelforums bevakningsområde och har varit känd för sitt fina kräftfiske efter flodkräfta. Under 90-talet så spelades ett TV-program in där en berömd engelsk kock fiskade och lagade till kräftor. -Men det var då det! År 2001 så slog den oerhört smittsamma kräftpesten till och kräftbeståndet utraderades på någon vecka. Ett mödosamt arbete lades av markägare samt jakt och fiskerättsinnehavare de följande åren för att återställa det unika beståndet av flodkräftan i sjön. Orsaken till att man ville försöka att återställa beståndet var att Värsjön är en källsjö och endast har frånflöden ut från sjön.

Detta innebar att man genom ett hårt slit och provfisken under 15 år kunde få tillbaka beståndet hjälpligt. Projektet gav lovande resultat tills helt nyligen. Men dystra fynd i november 2016 innebar att allt arbete var förgäves. Pesten var tillbaka och kräftorna var utraderade på nytt. Tyvärr så utkämpar flodkräftan en ytterst ojämn kamp mot svampsjukdomen, som även sprids med signalkräftan samt med djur, fåglar och även via människan. Det var en dyster nyhet om flodkräftan även utgör ett viktigt ett bytesdjur för abborre.
Nedan finns ett par länkar till detta.
Länk till Helsingborgs Dagblad om kräftpesten i Värsjön:
Länk till Wikipedia som förklarar varför kräftpesten är så totalt förödande för flodkräftan:

Vädret: Ingen riktig kyla i sikte den kommande tiden heller...
Vad vi alla väntar på är att kylan ska slå sitt grepp om södra Sverige. Några trodde, men långt i från alla dock, att november som var så kylslagen inledningsvis, skulle visa väg för en kall vinter. Men den kylan är numera som bortblåst. Istället så kommer små köldperioder på något dygn eller två. Därefter återkommer mildluften med regn och blåst. Så ser det tyvärr ut även den kommande perioden...

Isläget: Tunna nyisar på de minsta sjöarna uppe på sydsvenska höglandet, -men inga bärbara isar.
Den bristfälliga kylan så här långt innebär att inga bärbara isar finns inom bevakningsområdet och ej annars heller i södra och mellersta Sverige. Man måste resa upp i norrlandslänen för att hitta detta, om ens där, för kylan har varit bräcklig där också. Tyvärr så börjar detta bli en ständigt återkommande trend med avsaknad av isar i större delen av december. Man får gå tillbaka till år 2010 där bärbar is förekom i början av december. Förhoppningarna står nu till julhelgen men innan dess är det ytterst tveksamt...


30/11 - NY VÄDERLÄNK PÅ PIMPELFORUM!

SMHI har en animerad 10-dygnsprognos!
Vädret är den ständiga stötestenen vi pimpelfiskare har att göra med. Som ett led att få fler infallvinklar och möjlighet att ge mer heltäckande väderprognoser så har denna rätt nya tjänst från SMHI lagts till. En animerad 10-dygnsprognos! Kartan kan man zooma in eller ut på och panorera till just "sin ort" och närområde. Hoppas detta kan hjälpa till i väntan på isläggningen. Inom kort ska vädersidan uppdateras med denna tjänsten. Använd länken här för att komma till tjänsten:


27/11 - REDSKAPSNYTT PÅ FACEBOOK!

Lagom till att julklapparna ska handlas in så presenteras litet marknadsnytt!
Det lackar mot jul vilket det som regel alltid gör när Pimpelforum drar igång för säsongen. På vår Facebooksida så hittar du några riktigt heta julklappstips som kanske är något av "ett måste" för den riktigt inbitne pimpelfiskaren!

Vad sägs om Go Fish It skryllan, Isborret Mora Nova, Ett portabelt ekolod, Deeper Pro eller varför inte en borr-adapter till din isborr? Besök gärna vår FB sida genom länken här:


25/11 - TEST AV NYA VARNINGSSYMBOLER FÖR VÄDRET!

Nya varningssymboler testas på startsidan för Vädret Express!
Som ett led att dra igång årets säsong så utökas servicen på portalsidan på tjänsten Vädret Express. Det gäller några nya symboler under test, där du snabbt kan få en varning om dåligt väder. Men notera att detta endast gäller inom Pimpelforums bevakningsområde! Detta innefattar idag Västergötland, Småland, Halland samt Skåne. För övriga Sverige så hänvisas du till EWP och varningarna där.

Så här fungerar det, symbol för symbol, (som annars ligger i en och samma rad, - se ovan):
Aktiverad halkvarning på vänstra symbolen, inaktiv halkvarning i den skuggade symbolen.
Aktiverad varning för stora snömängder på vänstra symbolen, inaktiv varning i den skuggade symbolen.
Aktiverad varning för hårda vindbyar på vänstra symbolen, inaktiv vindvarning i den skuggade symbolen.
Aktiverad varning för storm / orkan på vänstra symbolen, inaktiv varning i den skuggade symbolen.
Aktiverad varning för låga temperaturer* på vänstra symbolen, inaktiv varning i den skuggade symbolen.
Aktiverad övrig varning på vänstra symbolen, inaktiv varning i den skuggade symbolen.

* Definitionen av "låga temperaturer" är -25 grader eller kallare,
   eller kombinationen vind & kyla där det är förfrysningsrisk!
   Notera att detta är ett TEST och att det innebär att en varning kan bli försenad eller helt utebli i vissa lägen.


24/11 - VÄLKOMMEN TILL EN NY SÄSONG MED PIMPELFORUM!

Nu drar vi igång säsongen 2016 - 2017!
Många har säkert längtat och väntat. Men nu så har ännu en säsong dragit igång och faktiskt så firar sajten 20 år på webben! Detta återkommer Pimpelforum till senare under säsongen.

Uppdateringar och nyheter till säsongen 2016 - 2017:
Inför säsongsstarten har inga större nyheter ännu presenterats men P.F. lovar att nyheter kommer presenteras rätt snart.
Dock så har sidan för Utrustning, avsnitt 6 som avhandlar skryllan fått en bild och länk till den nya "super-skryllan" Go Fish It. Även flik 9 har fått sin årliga uppdatering där den senaste versionen av iPhone, iPhone 7 fått en kortare presentation.

Övriga sidor har setts över och inga nyheter eller förändringar har skett när det gäller dessa. Ofta så kommer nyheterna när säsongen börjat att komma i gång på allvar. Inom kort så presenteras litet Redskapsnytt på vår Facebook-sida. Mycket lägligt är ju detta välkommet då julen närmar sig snabbt. Det är ju på pricken en månad till julafton nu på premiärdagen!

Reportage från pimpelisarna! Givetvis så hoppas P.F kunna leverera bilder och reportage från vinterns spännanbde fisken! Självklart så ser vi fram emot att DU som besökare kan skicka in en kul bild eller fler och en kul historia kring denna. Då publicerar vi den på Facebook sidan. Bilden skickar du in via mail eller som meddelande på vår FB-sida.

Hur blir vädret den kommande tiden?
Givetvs så är vädret den återkommande faktorn som definitivt avgör om det blir isfiske eller ej i stora delar av vårt avlånga land. Tyvärr så gav kylan vika, som kom i början av november och efterföljdes av en rejält mild period som nyss kulminerat för södra Sverige. I Stockholm rådde totalt snökaos där snösvängen fick rejäl kritik. Men den snön är nu ett minne blott och det är åter barmark i nästan hela södra och mellersta Sverige.

Gradvis kallare... Som det dock verkar nu så ser det ut som att kylan åter har en tendens att koppla ett nytt grepp. Men inledningsvis och ett tag framöver så är kylan bräcklig. Detta innebär att det kan vara några minusgrader nattetid men flera plusgrader dagtid.

Isarna dröjer ett tag... Detta innebär knappast några isar i nuläget. Men som vanligt så hoppas vi på att vintern ska komma igång och att det kanske på allvar är dags för en kallare vinter nu. Flera väderinstitut har oberoende av varandra samtstämmigt indikerat att det möjligen kan bli en kall vinter. Men globalt sett är det dystrare eftersom det åter slagits ett globalt världsrekord för medeltemperaturen för 11:e året på raken. Pimpelforum lär återkomma i detta ämnet längre fram.

Väderservice till dig: Vädret Express ovan och under fliken Väderservice hittar du som vanligt såväl aktuella prognoser som radarbilder m.m. På vår mer djuplodande sida EWP så hittar du mer utförliga prognoser och aktuella vädervarningar. Dessa varningar visas även ovan i fältet för Vädret Express när det är sådana utfärdade!

Isläget och önskan om israpporter är välkomna!
Självklart så hoppas vi alla på att Islägets för närvarande ilsket röda "trafikljus" får skifta färg till skönt grönt. Men detta lär dröja ett tag till. Men visst hade det varit fint att få de första isarna till jul som den allra bästa klappen till oss pimpelsugna. Som hjälp till självhjälp så önskas israpporter i vanlig ordning från er besökare och P.F. tackar på förhand.

Glöm inte bort Pimpelforums Facebooksida!
På vår Facebooksida får du det senaste som händer på pimpelfronten där det uppdateras blixtsnabbt vid behov. Men numera så rekommenderas du att ha ett Facebook konto för att kunna ta del av informationen fullt ut där.

Giltigt sigill 2016 2017  i violett och guld!

Sigillet ovan visar att den aktuella sidan har uppdaterats säsongen 2016-2017. Samtliga sidor som uppdaterats inför säsongsstarten har violett sigill.

Väl mött till ännu en säsong på Pimpelforum som dessutom 20-års jubilerar!
Därmed så hälsas du som besökare välkommen till en ny säsong med Pimpelforum och med tanke på att sajten redan startade säsongen 1997-1998 så är det faktiskt 20:e året / säsongen som Pimpelforum är uppe på sajten. Inledningsvis så var utseendet ruggigt fult men fyllde sin funktion. Faktiskt så finns en rad undersidor nära nog intakta sedan Premiären 1997 - 1998. Flikarna Utrustning och Taktik är exempel på ännu fungerande sidor från webbens barndom! Som nämnts innan så återkommer P.F. till detta och det kan bli litet kul överraskningar. Avslutningsvis så behövs det knappt nämnas att sidans utseende ej ändrats i år heller. Inga tungladdade script här inte! Många sitter ännu med uppkopplingar som knappast främjas av grafiktunga flashiga script.

Med önskan om en fin upptakt! - Webmaster Pimpelforum 24 november 2016.


- UTVALDA GAMLA INLÄGG FRÅN TIDIGARE SÄSONGER-

Några nya symboler på isläget Express som introducerades säsongen 2015-2016:
Trots att vädergudarna knappast är Pimpelforum nådigt så fortsätter utbyggnaden av systemen så smått. Det senaste tillskotten gäller väder-trend symbolerna på Isläget Express och är enligt följande:

- Betyder att nätterna är kalla men att det är nära eller över noll grader dagtid.
- Betyder som symbolen anger att det är plusgrader dagtid men nollgradigt eller någon minusgrad nattetid.
S. - Johansson webbansvarig


30/1 2016 - INSLAG I SVERIGES RADIO P4 KALMAR!

Vintern 2015-2016 var ojämn och många tillbud hände på isarna. Här fick jag möjligheten att få göra ett litet inslag i P4 SR Kalmar om riskerna med att bege sig ut på svaga isar!

Undertecknad fick medverka i radion om isläget. - Länk SR P4 Kalmar:


t åter blir mildare fram emot den 17 januari. Men detta kan komma att ändras på nytt igen. Onekligen så har vintern fått upp ganska god fart så här långt vilket gläder alla oss vinterälskare!


7/1 2016 - DRUNKNINGSTILLBUD PÅ VÄSTERSJÖN!!

Drunkningstillbud på Västersjön kunde ha slutat illa!
Trots uppmaningar om farorna så händer tillbud på isarna och torsdag 7/1 så hände detta på Västersjön när en person gick genom isen!

En DRUNKNING inträffade dessutom på Borydssjön i Lilla Edet, i Västergötland där en skridskoåkare som rapporterats saknad senare påträffades död i sjön efter att ha gått igenom den svaga isen.

MYCKET SVAGA ISAR RÅDDE PÅ MÅNGA HÅLL!
Detta belyser hur lömskt och farligt isläget trots allt är och kylan som varit hittills är långt ifrån tillräcklig för att bilda tillräckligt tjock is som bär. Tänk på att säkerhetsgränsen för säker is är minst 10 CM kärnis.

Läs mer om drunkningolyckan vid Lilla Edet via länken till Göteborgsposten här:

Läs mer om drunkningstillbudet på Västersjön via länken till Helsingborgs Dagblad här:


5/1 2016 - OM (O)SÄKRA NYISAR PÅ SJÖARNA!

Högsta försiktighet anbelangas på nyisarna, som oftast är tunna och lömska!
Det är lätt att vara otålig och även undertecknad känner att det "spritter i hela kroppen" av känslan att så snart som möjligt få komma ut på nyisarna. Men just detta kan bli ödesdigert, att bege sig ut på allt för tunn is. Många säger att "5 cm kärnis räcker" men detta är inte rätt. Möjligtvis för en skridskoåkare eller ett barn som förflyttar sig fort över isen, respektive har lägre vikt. Men många av oss har en rejäl kroppshydda, kanske tyngd av all god julmat samt en lika rejäl utrustning. Då duger inte ynka 5 cm. Nej istället är det minst 10 CM, -Det dubbla alltså som gäller! Då är man riktigt säker. Hård vind och snö kan dölja isfällor som gör att man bittert får ånga sin dumdristighet genom att bege sig ut på för tunn is!

Säkerhet - Säkerhet och åter Säkerhet!
Att ALDRIG tumma på säkerheten är en röd tråd på pimpelforum och tyvärr har man allt för ofta stött på folk som undrande frågat: "Hur tjock är isen?" Svaret är ofta från undertecknad: "Vet du inte detta själv?" Och följdsvaret är vanligtvis"Nej!". Jag följer upp med frågan: "Hur vågar du då stå här ute med ungar och allt?" Visst låter det tyket och nosigt men tyvärr så gäller det livet! Brister isen så kan katastrofen vara ett faktum om man saknar kunskap, nödutrustning och isvett.

Därför gäller följande råd:
Ha ALLTID isdubbar på dig när du vistas på isen, Ha gärna en ispik med dig, "Läs" isens tjocklek. Blir det sprickor eller "stjärnor" och att det knakar i isen så är det dags att avbryta och gå in igen, Ta ALLTID samma väg tillbaka, för där bar ju isen nyss, Gå ALDRIG ut ensam, -är man två så kan den ene undsätta den andre, Ha en livlina i skryllan / ryggsäcken för att kasta ut till den nödställde, Nykterhet är en självklarhet på isen, Tänk på att mediciner och allmäntillstånd påverkar dina beslut och ditt agerande, Gå aldrig ut om du är sjuk.


3/1 2016 - NYHET 2 PÅ ISLÄGET EXPRESS! - VÄDERRADAR FRÅN YR ÖVER SKANDINAVIEN!

Nyhet 2 på Isläget Express ovan: Denna funktion under en provperiod!
Satsningen för att ge snabbaste information redan på startsidan fortsätter genom att ytterligare en funktion har lagts till. Nu får du även en heltäckande väderradar online bara ett klick bort. Den levereras av norska YR. Då vet man hur läget är: Minusgrader och nederbörd = Sannolikt snö. Plusgrader och nederbörd innebär som regel snöblandat regn eller rent regn...


1/1 2016 - NYHET PÅ ISLÄGET EXPRESS!

Nyhet på Isläget Express ovan:
Varför inte inleda det nya året med en liten glad nyhet här på Pimpelforum och Isläget Express! Denna består i ett klickbart grafiskt element som går till HIRLAM modeller där bland annat den så viktiga temperaturprognosen kan fås online bara ett klick bort. Läs mer om detta via länken här:

Bara för att illustrera det hela kan du även klicka på det ensamma elementet ovan. Med detta kan du alltid få en temperaturprognos där man kan se om vi får is eller ej. Inte nog med detta: Du kan även få nederbördsprognoser, prognoser för vind, molnighet och mycket mera. De som står för just denna modellen är Estniska väderinstitutet Estonian Weather Institute! Välkommen till ett gott nytt år på Pimpelforum!


Följ väderläget på vår systersida EWP!
Det är av yttersta vikt att följa med i väderprognoserna vilket man gärna och lätt gör via radio och TV. Men även på webben. Dels genom vår egna vädersida som du finner i menyraden högst upp.

Men mer ingående detaljer om vädret får du givetvis på vår egna vädersida EWP! - Länk:


Ny text här inför premiären 2016-2017 >>>> ( gammal text nedan som ska bytas liksom bilden.

Det senaste veckoslutet strax före premiären såg ut som ett drömscenario för pimpelfiskaren. Först ett rikligt snöfall och på detta på snudd till sträng kyla. Men denna dröm varade blott i 2 dygn, sedan så vaknade vi åter upp i en urbota trist och grå november-verklighet. Istället så är det redan så kompakta november-mörkret ännu kompaktare i skuggan av terrordåd och internationella världskriser.

Till detta som en sten på börda har den globala temperaturen ALDRIG varit högre än under 2015. Detta avspeglas givetvis på avsaknaden av vintern som är grundbulten i det hela. Detta har sagts innan och tål att upprepas igen: Vintern får allt svårare att komma till oss och tecken pekar nu på att även det nordligaste delarna av Sverige tycks ha drabbats av värme och allt sämre vintrar. Något som kullkastar alla begrepp om när och hur vintern ska komma. Men det sista som öveger oss är hoppet. Detta är som tidigare år ett måtto här på Pimpelforum.

Vädret styr tillvaron här: Men självklart så förutsätter vintern och kylan basen i Pimpelforum och vi hoppas att Kung Bore är på väg tillbaka igen. men för ögonblicket så ser det tyvärr inte ut så. Men vi hoppas och håller tummarna för den nya säsongen!

Nedan så är en del nyheter listade men i grunden är det samma gamla Pimpelforum som det har sett ut under många år nu.

Webmaster - S. Johansson

Nyheter och uppdateringar på sajten inför starten:

1 - Länkarkivet har uppdaterats där felaktiga länkar plockats bort och ersatts av nya.

2 - Fliken Utrustning har.fått ett nytt litet avsnitt om det kanske revolutionerande ekolodet "Deeper Fish Finder" som bygger på en anslutning till en smart mobiltelefon eller surfplatta.

3 - Gästbok! Förra säsongen fick Pimpelforum en ny gästbok via Olzzon.com och undertecknad hoppas ni skriver där i vinter.

4 - E-postadress PF har en e-postadress dit du kan skriva också som är folkfiske@gmail.com

5 - Poster från den förra säsongen har rensats bort nedan för att ge plats för nya framöver.

6 - På fliken Taktik så har länkarna till videofilmer och sidor om ismete efter gädda bytts ut mot nya

7 - Övriga funktioner är som innan: I övrigt så gäller Isläget, vädersidan och övriga undersidorna precis som innan.

8 - Uppdateringarna styrs av säsongens väder. Som tidigare år så avgör vädret vilka uppdateringar som kommer.

9 - Pimpelforum finns som vanligt på Facebook! I vanlig ordning finner du de senaste uppdateringarna och bilderna på Facebook.
Giltigt sigill 2015 2016  i gult och guld!
Ett bevis på att sidorna är uppdaterade inför säsongen 2015-2016 finner du i ovanstående sigill, för 4:e gången i ordningen. Du vet då att du har rätt sida inladdad i din webbläsare. Annars rensa ditt cashe-minne och uppdatera.

Det kommande vädret den närmsta tiden: TEXTEN SKA UPPDATERAS NEDAN!

Det blir fortsatt milt och någon kyla vi såg i början av vecka 48 kan inte skönjas!

Säsongen har precis rullat igång och och likt den förra och förra igen (som blev väldigt magra), så är ingen riktig vinter i sikte för oss i söder. Trots att själva sommaren, perioden maj t.o.m. juli inte blev speciellt bra, sommaren kom först i augusti med få undantag.. Därefter så blev det en fin augusti, september och oktober med en hel del värme.

Grått, grått och åter grått och trist i november...

Hösten blev som sagt väldigt varm och somrig och en bra bit in i oktober var det fint väder men väl inne i november så blev allt grått, precis som under 2014. Men temperaturerna låg kvar på minst 3-5 grader över det normala. Något som givetvis är skönt men inte speciellt gynnsamt för isläggningen vi hoppas på. November är ju ökänd för sitt trista väder och i år så har månaden varit extremt solfattig på nytt. Därmed så har även årets november varit osedvanligt mörk och dyster vilket tyvärr även avspeglats i många människors psyke och många mår dåligt. Avsaknaden av melatonin innebär att instituten för ljusterapi har bråda dagar med att "reparera" trasiga människor som mår dåligt.

Även norra Sverige har försenad vinter.

Inte helleri norra Sverige vill vintern ta sig ordentligt vilket man sett i t.e.x. trakterna av Luleå och Norrlandskusten, där det varma östersjövattnet gett mycket regn och mildväder. I fjällvärlden och i inlandet har situationen varit något bättre.

Hur blir vintern 2015 - 2016?

Detta är tack och lov ännu ett oskrivet kapitel men förutsättningarna är som sagt kärva:

1 - Varmt hav och uppvärmda sjöar efter sommaren och den milda hösten!

De omgivande haven och även sjöarna innehåller stora mängder varmt vatten som måste kylas ned. Just den varma hösten efter den rekordheta sommaren innebär att det är en lång vägs färd innan man kan tala om isbildning. Vad man hoppas på är att man slipper stormar och hårda vindbyar som innebär turbulens i vattenmassorna. Detta försvårar isläggningen.

2 - Kylan har svårt att nå hit och den negativa nord-Atlantiska oscillationen är begränsad!

Köldpolen som finns över norra halvklotet är begränsad och just nu finns den riktiga kylan över Ryssland, östra Finland och Kanada / U.S.A. medan Skandinavien präglas av mycket milt väder från Atlanten och södra Europa. Ett låst väderläge med ett högtryck över Ryssland och Finland blockerar effektivt kylan från att nå hit.

3 - Varma hav ger risk för stora snömängder om kylan skulle komma hit...

Ett annat bekymmer är att de varma haven ger upphov till kraftigt snöfall som kan hämma isläggningen. Särskilt illa är det om sjöarna fått ishinnor på någon cm som sedan täcks av snö. Blåst kan som sagt också ge bekymmer med isläggningen.

4 - Vi ger inte upp utan hoppas ändå!

Trots de låga oddsen för en fin isvinter i södra Sverige ger vi inte upp, utan hoppas på det bästa och säsongen har bara precis börjat. Rätt som det är kanske det smäller till rejält och isarna lägger sig...

DET SENASTE OM VÄDERLÄGET FINNER DU ALLTID PÅ: www.ewp.se

Förberedelser som man kan göra ändå:

Se över dina grejor så länge!

Istället så kan du ta en rejäl holmgång med dina redskap: Är isborret skärpt och ok? Hur är det i skryllan? Är pirkarna, krokarna, linan och tillbehören i gott skick? Är dina kläder och stövlar i helt och rent (?) skick?
I fliken för Utrustning - kapitel 4 så finner du nyttiga tips hur du får din utrustning i ett bra skick inför fisketurerna.

Ja kanske så är det en del att se över trots allt och rätt som det är så kommer vintern och då är det bra att stå beredd. Dessutom så pockar snart julen på uppmärksamhet. Söndag 29 november så är det 1:a Advent...

S. Johansson - Pimpelforum


26/11 - 2015 - MED ÖNSKAN OM EN KOMMANDE FIN FÖRSÄSONG OCH FÖR-VINTER!

Pimpelforum genomgår en ständig förnyelse av material och olika länkarkiv men behåller sitt gamla yttre!

Arbeten pågår med Pimpelforum där en hel del arbeten släpat efter de senaste åren och det är på många punkter. Dock så kan vi slå fast att det själva yttre utseendet blir kvar, stick i stäv till många andra webbsidor som ständigt "ansiktslyfter" sig. Men här kör vi på i gamla trygga spår med enkel html och med ett välbekant ansikte sedan många år tillbaka. Det är en baktanke på detta och man har alltid anhängare och belackare i detta avseendet. Men i en ständigt föränderlig värld så uppskattas kanske ett orört yttre mer än någonsin. Mitt i allt föränderligt i webbens värld så måste man då och då kunna "hitta hem" i en stabil trygg omgivning. Många uppskattar Pimpelforum's kanske ålderdomliga look men den var tänkt att hålla i många år! Redan från början så byggdes den senaste versionen av P.F. att kunna hålla bra länge...

Det finns åter en fungerande gästbok och även en fungerande e-postadress igen sedan förra säsongen!

En av de första åtgärderna under säsongen 2014 - 2015, var att återupprätta en fungerande gästbok då vår kära Dreambook tyvärr valde att lägga ned. Du hittar numera gästboken som administreras av olzzon.com på denna knappen i menyraden ovan    

Pimpelforums nya e-postadress är folkfiske@gmail.com och återfinns bredvid på denna knappen    

Observera att knapparna i exemplen här ovan precis, faktiskt fungerar också!

Omläggning av menyraderna samt uppdateringar av innehållet i webbsidorna på P.F:

Ett omfattande arbete har på allvar inletts med uppdateringar i menyraderna och de underliggande webbsidorna under förra säsongen. Men samtidigt så styr vårt väder och under de två senaste åren har vädret vrit uselt sett med en isfiskares ögon. Därför har en del uppdateringar flyttats på framtiden.

En rad hemsides - administratörer har under resans gång stängt ned som t.ex. Fortune City, EKTV / Bjäre Kraft och nu senast TELE 2 - swipnet. Alla dessa nedstängningar har faktiskt slagit hårt mot P.F. och efterhand så samlas alla sidor värda att bevara under ett och samma tak. Vilket betyder pimpelforum.se där även denna server flyttades fysiskt till en annan ort, i och med Wikinggruppen som tog över efter Webbstugan. En hel del material har rensats ut och en del har ersatts med nytt eller moderniserats i sitt material. Detaljerna kring detta återkommer vi till när det närmar sig säsongsstarten. I sammanhanget så rensas allt material, från förra säsongen, nedan ut för att ge plats åt nytt till den nya säsongen.

Pimpelforum jobbar vidare för att möta säsongen 2015-2016!

Oavsett om det blir vinter eller ej så jobbar undertecknad vidare med Pimpelforum för att vi ska kunna hoppas på en hygglig säsong och vinter med en hel del fiske från isarna.

- Webbansvarig S. Johansson 26 november 2015.Tidigare lansering av Väderläget Express (från säsongen 2013 -2014):

4 - Väderläget Express - och Isläget Express lanserades under 2013 . Detta är ett fortsatt test, för 3:e säsongen på raken, där den kommande väderutvecklingen visas för sydsvenska höglandet och Skåne, enligt följande symboler:

Följande är ett exempel, den korrekta visningen finner du ovan i rutan för vädret och Isläget Express. Syftet är att visa trenden, väderutvecklingen de kommande 3-5 dagarna. Uppdateringar kommer ske företrädesvis måndagar & torsdagar, samt vid behov likt tidigare år. Denna kan därmed anses som en ersättare till de "egna" väderprognoserna tidigare på själva vädersidan.

Dock så innebär t.ex.en köldknäpp, utan betydelse för isläggningen, ej att betyda några uppdateringar. Omvänt så kommer en kortare period av mildväder (som ej skadar isarna nämnvärt) inte heller innebära några uppdateringar i detta fältet. Däremot så skiljer klimatet mellan Skåne och Småland (höglandet) vilket kan innebära lokala ändringar för t.e.x Skåne, medan höglandet blir oförändrat, eller omvänt för höglandet som uppdateras medan Skåne inte ändras alls..

Några andra symboler som kommer att förekomma i fältet ovan.
Vad dessa olika symboler betyder ser ni ovan och nedan


 


PIMPEL FORUM


7/ 1 2012- KALLA FAKTA PÅ FACEBOOK!

År 1999 så drog vad danskarna kallar "Århundradets orkan" in och ödelade mycket för broderlandet i väster. Den kom fredag 3/12 och var kanske den värsta orkanen på dansk mark. Även södra Sverige fick en känga av detta infernaliska oväder. Därefter så skulle det dröja i princip fram till denna julen 2011-2012, innan något liknande upprepades.

Därför så blev "Adventsstormen - Yoda" mycket svår för oss ner i södra Sverige men INGEN del av landet förskonades från stormar och efter "Yoda" så kom ju både "Berit", "Lill-Berit", "Friedhelm", "Cato" och "Dagmar". Efter nyår så kom omedelbart stormarna "Emil" och den lilla stormen "Andrea" och stökade till det ytterligare. Detta har skapat stor materiell förödelse på många håll och fortfarande så saknar många hushåll såväl el som telefon, främst efter julstormen "Cato-Berit".

Skåne förlorar allt mer land åt havet! Så är läget ock Skåne liksom Holland kämpar mot det stigande världshaven som växthuseffekten medför. Ett tydligt exempel utgör Skälderviken och klitterna vid Ängelholms Havsbad som blev riktigt hårt åtgångna av "Yoda" den 27 november. På Facebook så finner du därför en del bilder som togs fredag 6 januari, i ett (för ovanlighets skull!) fint väder.

Gigantisk flytdocka slet sig i Landskrona Hamn! I samma adventsstorm så slet sig den enorma flytdockan från hamnen i Landskrona och drev in i den naturskyddade Lundåkrabukten. Givetvis så var vattenståndet extremt högt beroende på stormen. Därför så står dockan nu vad facktermen för sjöfart lyder: "Hårt på", så att säga. Som ett hiskligt monument efter stormen så står dockan alldeles intill Europaväg 6 och Öresunds Golfbana.

Detta och några andra bilder som t.ex. den översvämmade Vegeå finner du nu på ett extra Kalla Fakta som tar upp klimatet, som inte precis har gynnat isfisket denna säsongen. Bilderna finns på Facebook och det är bara att följa länken nedan eller klicka på Kalla Fakta-loggan högst upp, ovan.

LÄNK Kalla Fakta Bildgalleri - I stormarnas spår.