Välkommen till Pimpelforum!

2022-03-20 Klockan 08:40

Pimpelforums Samarbetspartners:2022-03-20 - Nyheter:  Pimpelforum stänger för säsongen och framtiden ser tyvärr dyster ut.
2022-03-20 - Vädret
:
  Våren och sommarsäsongen är här.
2022-03-20 - Isläget:   Islägestjänsten är stängd!

Läs mer om detta nedan.

SERVICE & MEDDELANDERUTA:

- VÄLKOMMEN TILL PIMPELFORUM -
- -

Ovan är den grafiska islägeskartan borttagen.
Express-information för vädervarningar fungerar precis som innan.
Väderläget EXPRESS är STÄNGD för säsongen.
EWP VARNINGAR! Varningssymboler vid oväder som är länkade till EWP
Varningsnivåer 1-2-3 visas i informationsboxen. Varningar i detalj på EWP.
För mer information om Väderläget Express - klicka på den understa raden i elementet ovan.
Islägestjänsten nedan är stängd men chatten är öppen året runt.

VÄLKOMNA TILL CHATTRUTAN!SENASTE NYTT PÅ PIMPELFORUM:

20/3 - 2022 - Ännu en närmast usel pimpelsäsong är till ända trots en lovande start...
Tyvärr så har vi åter genomgått en närmast usel vinter och trots att det såg så lovande ut i december 2021 så blev det total pyspunka precis vid nyår. Så när det skiftade från 2021 till 2022 så återvände aldrig kylan. Istället så följde ständiga regnområden och isfiskesäsongen tog abrupt slut i starten av januari. Dock så kunde isfiske bedrivas på mindre sjöar uppe på sydsvenska höglandet och givetvis längre norrut. Men inom större delen av bevakningsområdet tog säsongen slut innan den ens började...

Vad händer nu? Framtiden för Pimpelforum svävar i ovisshet.
Vädret satte åter rejält krokben och isläget blev uselt i större delen av bevakningsområdet. Nu är isfiskesäsongen i princip avlutad i hela södra och mellersta Sverige och i skrivande stund råder vårdagjämningen. Notera även uppehållet mellan 2 uppdateringar som blev 1,5 månad mitt under rådande "säsong" (Från den 11 februari fram till nu 20/3). Bara detta är riktigt dåliga tecken. Undertecknad känner i sammanhanget en stor uppgivenhet och frustration över det meningslösa att driva en webbsida som denna under rådande omständigheter...

Stor oro ute i Europa i ett nytt storkrig...
Mitt i allt detta så uppstod krisen mellan Ryssland och Ukraina som påverkar vår vardag stort. På detta så är covid-19 pandemin ingalunda över. Detta har ej med isfisket att göra i egentlig mening men onekligen så påverkas vi alla av det usla världsläget. Det hade varit "tjänstefel" att inte nämna detta i sammanhanget.

Tveksamt om Pimpelforum öppnar i november eller överhuvud taget igen under de gamla premisserna...
Då ännu en vinter har spolierats så har en närmast fullständig meningslöshet smugit sig in och detta närmast omöjliggör en meningsfull framtid för sajten i dess NUVARANDE utförande. Pimpelforum kommer dock bestå med de sidorna som har tips och tricks. Men någon aktiv bevakning av isläget ter sig nu allt mer främmande. Sker något banbrytande gällande kommande vinter 2022-2023 så tar vi detta därifrån och då. Om men bara OM läget skulle bli positivt inför nästa vinter så sker en uppdatering i slutet av november.

Summa summarum: - Pimpelforum tackar för sig för denna säsongen!. Pimpelforum / Pimpelforum Nordost


11/2 - 2022 - Hoppet för mer is här nere är ute - Ta en resa norrut under sportlovet!
Vintern som började så bra i december hackade och stannade av helt till nyår och 2022 har sannerligen inte bjudit på mycket kul, om man undantar sydsvenska höglandet. Men även där rinner sanden ur timglaset och de sista isarna vinkar farväl. Det var knappast vad man trodde då förra vintern blev så mycket bättre än denna men likväl bättre än säsongen 2019-2020, om detta ska vara till tröst. Enda chansen nu är att åka norrut och är skidresan inplanerad så ta med isfiskegrejorna om ni får tid över och plats i bilen.Lite tips på fiske i norr i närheten av de kända sport och skidorterna nedan!

Ta en resa norrut under sportlovet!

Nu stundar eller har så har sportloven dragit igång inom vårt bevakningsområde och samtidigt så har ju covidrestriktionerna i princip avskaffats helt vilket förstås är glädjande! Detta innebär att man nu kan resa till fjällen och där öppnas möjligheterna avsevärt för isfiske. Dessutom så kan man fiska efter röding vilket nog de flesta tycker är spännande. P.F. tipsar på lite länkar till vintersportorter i norr där man erbjuds fiske här nedan:

Sälen Dalarna LÄNK     Sälen - Stöten LÄNK     Åre Funäsfjällen LÄNK     Jämtland - Östersund LÄNK   

Jämtland - Härjedalen LÄNK     Norrbotten Piteå LÄNK     Norrbotten Luleå LÄNK

Norrbotten Jokkmokk LÄNK       Norrbotten Kiruna LÄNK

Några ord om läget med covid -19...
Glädjen är nog väldigt stor hos de flesta av oss nu när myndigheterna skippat alla restriktionerna och framförallt resebyråerna, hotellen, nöjesbranschen och krognäringen jublar! Men pandemin är ingalunda över för detta även om de flesta av oss nu är vaccinerade och att den lindrigare omikron-varianten av viruset dominerar nästan helt.

Men tänk ändå på följande: Kan man hålla lite avstånd så är detta att föredra vilket innebär att man minskar risken för att bli sjuk på sportlovet. Håll god hygien och tvätta dig noga. Känner du dig sjuk så avstå att resa och blir du sjuk på resan så ha ett test-kit tillhands som finns t.ex. på Apoteket! Då kan du snabbt konstatera om du har covid-19 eller ej. Var VACCINERAD! Detta är kanske det viktigaste budskapet för risken att bli allvarligt sjuk är annars överhängande. - Ha en fin vistelse på sportlovet däruppe. Vi övriga får snällt hitta på annat än isfiske om vi ej kan åka iväg norrut... Pimpelforum / Pimpelforum Nordost


8/2 - 2022 - En kort uppdatering om en dålig pimpelsäsong...
Vi är inne i februari och normalt så skulle den kallaste perioden ha infunnit sig i slutet av januari och början av februari. Men i dessa tider så kan man undra vad som är "normalt". Oavsett vilket så är säsongen i stort sett över för de flesta av oss eftersom ingen bastant kyla är i sikte nu heller. Därmed så är denna säsongen söder om Dalälven i stort sett beseglad över lag.

Ta en resa norrut!
Nu stundar sportloven inom vårt bevakningsområde och samtidigt så släpps covidrestriktionerna i princip helt vilket förstås är glädjande! Detta innebär att man nu kan resa till fjällen och där öppnas möjligheterna avsevärt för isfiske. Dessutom så kan man fiska efter röding vilket nog de flesta tycker är spännande. P.F. återkommer om detta i ett litet sportlovs-extra inom kort.


Märkligt nog finns isar ännu uppe på höglandet men dessa är snart lätträknade...

Pimpelforum / Pimpelforum Nordost


30/1 - 2022 - Ovädret "Malik har dragit bort och följs av lite kallare väder!
Nu har ovädret dragit bort och en period med lugnare väder väntas ett tag framöver. Men den som hoppas på sträng bastant kyla nu lär nog hoppas förgäves. Vilka skador isarna har fått efter denna svåra stormen återstår att se och Pimpelforum lär få återkomma inom kort med mer information gällande detta.


Ovädret "Malik" orsakade stora skador på många håll liksom höga vågor som här i Magnarps hamn söndag 30/1.
Bilden är hämtad från vår vädersida EWP.

Pimpelforum / Pimpelforum Nordost


28/1 - 2022 -VARNING FÖR STORMEN "MALIK" -GÅ INTE UT PÅ ISARNA!
Under veckoslutet så drar stormen "Malik in med såväl stormvindar som mycket hårda vindbyar! Även rikligt med nederbörd i form av regn kommer i ovädrets framfart och tar hårt på isarna. Ovädret kan klassas i paritet med stormen "Gudrun" vilket kan innebära mycket stor fara även för fallande träd och kringflygande föremål! Stor fara om man befinner sig på en is i storm som kan slitas upp av vinden mycket snabbt samt att vägar kan blockeras av fallande träd! - Avstå allt isfiske under veckoslutet (lördag - söndag 29-30/1) Detta gäller hela Pimpelforums bevakningsområde! Läs mer om detaljerna på EWP - Länk här: LÄNK


Ovädret "Malik" namnsatt av DMI (danska vädertjänsten) drar in över landet.
I princip drabbas hela Pimpelforums bevakningsområde och lågtrycket lär bli mycket djupt och långvarigt. - I princip påminnande om "Gudrun"!


Pimpelforum / Pimpelforum Nordost

27/1 - 2022 - Isläget är nu kritiskt och samtliga distrikt är nu ställda på rött!.
Före jul i advent och även i julas så såg allt så positivt ut som sagts tidigare men det hela ändrades radikalt för större delen av bevakningsområdet vid nyår. Länge så fanns en liten "ö" av isar på själva höglandet men efter de långvariga och omfattande mildvädren med mycket hårda vindbyar så är samtliga regioner på rött. Orsaken är riklig nederbörd i kombination med mycket hårda vindbyar som dels gör isarna "landlösa" samt att vinden nu tar fatt i dessa och de bryts upp.

Avstå isfiske eftersom nya oväder drar in under veckoslutet 29-30 januari!
Senaste ovädret drog in med full kraft under torsdag 27/1 med mycket hårda vindbyar långt in över inlandet och i kombination med flertalet plusgrader och regn. Detta är en dödande "cocktail" för de allra bästa av isar oavsett tjocklek. Snabbt kan en is komma i självsvängning, även om den är tjock nog och brytas upp på timmar och minuter om det vill sig illa när det råder mycket hårda vindbyar eller ännu värre storm! Dessutom är det inte skönt eller praktiskt genomförbart att isfiska i sådant väder. På EWP så finns flera varningar ute just nu.

Efter veckoslutet så verkar kallare väder ersätta den extremt milda vädertypen...
Men en liten förändring syns dock efter allt elände de senaste veckorna då en tendens till kallare väder nu är i sikte. Med början på tisdag 1 februari sker en omläggning som möjligen kan rädda isarna på höglandet om dessa överlever stormvindarna. Det kommer några nätter med nedåt 5-8 minusgrader och någon minusgrad dagtid. Senare blir det något mildare och risken för snö ökar då inom samma område. Längre söderut och västerut så är den kallare temperaturen endast av marginell eller ringa betydelse. Någon mer bastant kyla är ej heller nu i sikte i de prognoskörningarna som finns tillgängliga i skrivande stund.

Summa summarum:
De isar som återstår på sydsvenska höglandet är nu delvis bräckliga och är hårt ansatt av mildväder, nederbörd samt mycket hårt väder med såväl risk för mycket hårda vindbyar eller rent av stormbyar. Dessa kan snabbt slita upp en is vilket kan innebära en dödsfälla för fiskande på isen. Vädret är dessutom då otrevligt och fisket är i princip ogenomförbart. Se mer gällande vädret på EWP här: LÄNK

Tänk på att mildvädret slagit hårt på de bräckliga isarna som finns kvar inom bevakningsområdet. AVSTÅ därmed att gå ut på starkt försvagade isar! - Pimpelforum / Pimpelforum Nordost23/1 - 2021: Bilden hamnade fel och uppdaterade väderlänkar samt en kort uppdatering i moll:

Bilden nedan hamnade fel i förra uppdateringen och är en gammal men likväl aktuell arkivbild som åskådliggör den intensiva och trista lågtryckstrafik som har pågått sedan nyår. Nu är bilden rätt i sin kontext.

Uppdaterade väderlänkar:
På vädersidan så har en hel räcka med länkar till SMHI ändrats i december 2021 men nu har dessa uppdaterats till nya vilket innebär att dessa fungerar igen på vår vädersida! Denna hittar du i menyraden ovan eller här LÄNK

En trist "Jo-Jo vinter"...
Vintern 2022 har tyvärr antagit en trist sida med ständiga växlingar mellan korta kalluftspuffar och påföljande korta mildluftsperioder. Resultatet blir enbart stora problem i fjällvärlden med hårt väder som skapar problem både för människor och djur. Längre söderut innebär detta ständig risk för svåra trafikolyckor i halkan som skapas i och med detta. I sammanhanget så fruktar vintersportförbunden att vintern inom kort blir en månad kortare med möjligheterna till åkbara skidspår och liknande. Som om detta ej var nog så rullar pandemin på som sten på börda med många sjuka i covid-19 och främst då i varianten "omikron". Tyvärr så finns inte mycket gott och kul att säga just nu.

Ingen ljusning i sikte gällande vädret men isar finns och lär troligtvis bära...
Isar finns på höglandet på de minsta sjöarna och tack vare den kallare vädertypen där så verkar dessa att kunna bestå ännu en tid eftersom kalluftspuffarna som regel innebär -5 till - 10 grader nattetid. Dessemellan så kommer temperaturen upp på 2-4 plusgrader, innan nästa kalluftspuff tar vid. Därmed så består isarna däruppe ännu en tid...

Hopplöst väderläge för övrigt...
För den som hoppas på att vädret ska slå om och bli kallare så finns ännu inget hopp att ge och nu börjar tiden snart att rinna ut. Om man tittar 10 dagar fram i tiden och in i februari så syns ingen markant förändring för den som hoppas på ny bastant kyla. Man kan nu så smått konstatera att 2021 stod för såväl den förra vintern som den senaste och nu pågående vintern. 2022 har INTE bjudit på några direkt trevliga nyheter i detta hänseendet. Vi är nu allt fler som istället börjar att se fram emot våren och sommaren istället. Kanske inte den direkt väntade kommentaren här från undertecknad men dock ett ärligt påstående... - Pimpelforum / Pimpelforum Nordost


Jetströmmen fortsätter att föra in mycket mild luft i HELA Sverige och nya djupa stormlågtryck som varvas med korta köldpuffar.
Senaste exemplet var över Norge och fjällvärlden som fick uppleva en "himlaflod"( Orkanen "Gyde" ) med skyfallsregn som är synnerligen ovanligt så här års!


18/1 - 2022 - Vart tog vintern vägen som fanns före jul och nyår?
Som nämnts tidigare så såg vädret i Advent samt vid julen riktigt bra ut med bastant kyla men precis strax före nyår slog det hela om och vintern har efter detta verkligen "ballat ur" och idag är läget nästan ett helt annat. Inga bärbara isar finns nu söder om en linje från typ sydsvenska höglandet och Sävsjö. Även norr om höglandet är läget bekymmersamt. Isarna är på många håll svaga och de större sjöarna ligger öppna.

Stormoväder och djupa lågtryck avlöser varandra vilket innebär att återstående isar lever farligt!
Stormen "Gyde" som drog in den 12-13 januari och som fortsatte över veckoslutet 15-17 januari skapade kaos på många håll med strömlöshet samt nedfallna träd. Även de återstående isarna for illa i stormvindarna och regnet där en del isar gick upp i vindbyarna. Men de mindre sjöarnas isar verkar otroligt nog ha klarat sig. En ny köldknäpp mot tisdag 18/1 med nedåt -8 grader "reparerade" dessa till viss del. Men läget är inte bra.

Ingen ljusning i långtidsprognoserna nu heller...
Flera prognosmodeller har studerats så sent som på dagens datum 18 januari och ger på hand att eländet lär fortsätta, vilket betyder omväxlande köldpuffar med mildväder. I klartext så är det risk för nya djupa lågtryck och redan nu ligger (i skrivande stund) nya vindvarningar ute för Götaland och Svealand. Om man tittar i prognosmodellerna som sträcker sig 14 dygn bort så kommer det lite kyla. men denna stannar ej utan föses bort av nya lågtryck och så lär det hålla på. Viktigt att understryka är att det är som prognosmodellerna ser ut just nu och det hela kan ju ändras under resans gång den närmsta 14-dagarsperioden.

Summa summarum:
De isar som bär kommer troligtvis att kunna bära ett tag till, då främst i den norra delen av bevakningsområdet vilket innebär sydsvenska höglandet samt norra Småland. Detta gäller de små och lite större sjöarna medan de största som t.ex. Sommen i princip har öppet vatten. Fiske på de små och medelstora sjöarna bedrivs därmed på sina håll ännu runt höglandet. Men det hela hänger på en ytterst skör tråd då stormlågtryck riskerar att riva upp isarna.

Tänk på att mildvädret slagit hårt på de bräckliga isarna främst i den mellersta och södra delen av bevakningsområdet. AVSTÅ därmed att gå ut på starkt försvagade isar. - Pimpelforum / Pimpelforum Nordost


9/1 - 2022 - Inga glada pimpel-nyheter att rapportera och vädret fortsätter på den trista linjen...
Före jul i advent och även i julas så såg allt så positivt ut. Men nu är tyvärr detta blott en rosa dröm eftersom det inte finns tecken på någon förändring, Istället väntas korta puffar av kalluft som följs av mildväder vilket enbart skapar bekymmer i trafiken med svåra trafikolyckor som följd. Så här ser det ut så långt prognoserna kan se, nu till slutet av januari. Frågan är om det kan ske en förändring? Ofta så infaller den kallaste perioden i skarven januari - februari och hoppet sätts till tiden då. Detta medför att uppdateringarna nu dras ned till ett minum ett litet tag framöver som det verkar i nuläget.

Summa summarum:
De isar som bär kommer sannolikt att kunna bära ett tag till, då främst i den norra delen av bevakningsområdet vilket innebär sydsvenska höglandet samt norra Småland och Östergötland. Detta gäller de små och medelstora sjöarna medan de största som t.ex. Sommen i princip har öppet vatten. Fiske på de små och medelstora sjöarna bedrivs därmed på sina håll runt höglandet.

Tänk på att mildvädret slagit hårt på de bräckliga isarna främst i den mellersta och södra delen av bevakningsområdet. AVSTÅ därmed att gå ut på starkt försvagade isar! - Pimpelforum / Pimpelforum Nordost


3/1 - 2022 - Alla CBTC trafikljus utom två har nu röd snöflinga!
Tyvärr så har det omfattande mildvädret slagit mycket hårt på de bräckliga isarna. AVSTÅ därmed att gå ut på de starkt försvagade isarna! Isläget som precis runt jul höll på att bli så bra har nu backat rejält vilket är mycket trist. Först så kom en dimma, tjocka som inte skådats på länge vilket innebar att de flesta av oss "slapp" att se alla de fina fyrverkerierna. Som exempel så kunde i princip ingen beskåda GP:s (Göteborgspostens) fyrverkeri beroende på en enorm dimma. Denna dimman följdes upp av skyfallsliknande regn som nu förstört isläget utom möjligen i Östergötland och på sydsvenska höglandet.

Vad händer nu?
Vädret har satt rejält krokben och isläget är uselt i större delen av bevakningsområdet. Nu aviseras dock lite kallare väder men det är klent med kylan över lag. För Skåne och västkusten lär det bli varannandagsväder vilket inte gynnar en återfrysning av isarna. På höglandet och längre norrut ser det aningen bättre ut men det hela är osäkert vilket är synnerligen trist. Någon återgång till den bastanta kylan vi såg innan jul syns inte i nuläget. Isläget är därmed så att säga i limbo vilket vi inte hoppats på. Därmed så slutade 2021 i dyster moll och inledningen av 2022 började inte mycket bättre så här långt med sina störtregn och sin kuling.

Pimpelforum följer upp...
Det är bara att avvakta och följa upp och hoppas på ny kyla för vintern är lång. Men i nuläget har isläget i princip fullständigt spolierats för denna gången. Pimpelforum / Pimpelforum Nordost


30/12 - Med önskan om ett gott nytt år! - Hur ser vinterläget ut framöver? - Premiärpimpel på Sjöaltesjön!
Alla "snöflingorna" är nu i vitt läge men tyvärr så kommer en del åter att hamna på rött inom kort. Detta beror ju på den nya mildperioden som rullat in över oss. Risken är överhängande för en hel del regn samtidigt som det blir rejält milt. Även de lite större sjöarna ligger just nu på flera håll och det kan vi tacka kylan för som rådde över julen. Rapporter från t.ex. Sommen har inkommit där vissa vikar ligger. Men isarna där och på andra stora sjöar är osäkra och riskerna ökar snabbt i mildvädret. Bättre är att gå på de mindre där i skrivande stund många håller runt 10-12 cm. Men det är ALLTID ditt egna ansvar om att gå ut eller ej.

Blandad kompott på vintern in på det nya året...
Frågan är då hur vintern kommer att te sig in på det nya året? Som det ser ut så lär södra Sverige ej undkomma regn och mildväder över nyår med undantag för en pust av kallare luft precis över nyårsnatten. Därefter så återkommer mildluften. Men uppe på sydsvenska höglandet är läget ljusare liksom vidare norrut, där det kommer att vara kallare. Om man tittar ännu längre fram 1-2 veckor in på det nya året, 2022, så kommer kylan avancera söderut igen även till sydligaste Sverige. Vilket betyder att det blir kallare på nytt. Men prognoserna blir allt osäkrare ju längre bort de sträcker sig. Frågetecken finns även om hur kallt det blir. Därmed så får vi se hur allt utvecklar sig framöver. Summa summarum, så är läget långt bättre än för ett år sedan, eftersom det FINNS isar på många håll vilka tål mildväder och detta är mycket glädjande! Återfrysnigen går sedan snabbt när det blir kallt på nytt.

Kort om det stundande nyåret...
Tyvärr så ökar åter smittotalen både utomlands och här hemma och det är som sagt den eländiga coronan som gör livet ledsamt för oss alla. Främst är det då omikron-varianten som sprider sig. Ett gott råd är att överväga det kloka i att samlas många på liten yta. Särskilt när alkohol är inblandat. Tyvärr så fruktas en topp med många smittade och sjuka i mitten av januari när helgerna är över. Så var försiktiga och till detta även när ni hanterar fyrverkerierna...

Premiärpimpel på Sjöaltesjön!
Glädjande nog så kunde undertecknad komma ut för premiärpimpel på den lilla Sjöaltesjön i sydligaste Halland. Fisket var inget speciellt och abborrana var små men känslan av premiär mitt i julhelgerna var enastående! Nedan en bukett bilder. Avslutningsvis så önskas ett gott slut på 2021 och ett gott nytt år 2022 där vi hoppas på bättre tider och mycket isfiske!

Pimpelforum återkommer en bit in på det nya året!
En kort uppdatering sker när eller om isläget försämras snabbt. Annars så låter vi det nya året 2022, rulla på några dagar innan vi återkommer på P.F.

 

Måndag 27/12 bjöd på en gnistrande vinterdag och det blev premiär för isfisket för undertecknad- och snart blev det napp!

 

Robert från trakten satt och fiskade och döm om min förvåning när det visade sig att skryllan hade en "inneboende" i form av hunden "Myra"!Det var en härlig känsla att dra några fiskar och totalt blev det 10 små abborrar under 1 timme och 40 minuters fiske på Sjöaltesjön!

Pimpelforum / Pimpelforum Nordost


26/12 - Nu är isarna tillbaka men är förrädiska och tyvärr så väntas mildväder på nytt!
Nu är faktiskt alla"snöflingorna" åter vita vilket innebär att det finns is av skiftande kvalitet på många håll. Även de större sjöarna längre upp på sydsvenska höglandet. Även i Skåne och södra Småland har det börjat att bli bärbara isar på en hel del håll. Men nyheten som sagt är att inget isläge för någon specifik sjö längre läggs ut på P.F. Och anledningen är den tragiska isolyckan förra vintern utanför Sävsjö.
En vacker syn från Västersjön som alla längtat efter. - En julklapp i form av bärbar is men den är förrädisk
Längre ut syns en lätt dimma som delvis skymmer Hallandsås. Isen hade behövt 3-4 dygns sträng kyla till då den är runt 4-6 cm längre ut på sjön.
Bilden tagen 26/12 på Annandag Jul 2021.Mildare igen...
Tyvärr så är vintern fortsatt instabil och det blir därmed åter mildare vilket är trist nu när de fina isarna är på gång. Vi har ju haft en vit jul i nästan hela landet och ett så kallat "isdygn" har inte varit så långt borta heller. De senasteätterna har varit riktigt fantastiska med 2-siffrigt på många håll och längre norrut under minus 10 även dagtid. Men säg den lyckan som varar. Det återstår att se hur milt detblir och om det kommer att regna, blåsa och snöa. P.F. följer upp läget framöver. Pimpelforum / Pimpelforum Nordost


22/12 - Några CBTC trafikljus har åter en vit snöflinga! - Pimpelforum önskar alla en God Jul!
Vintern har nu kommit tillbaka i nästan hela landet och detta är verkligen den bästa julklappen vi pimpel-älskare kan få! Det är åter rejält kallt och dessutom så dekoreras även vårt landskap av den vackraste julesnön vilket säkert uppskattas av nästan alla! Men som vi vet så får det ej bli för mycket av denna varan för då blir det problem med isläggningen.

Åter rejält kallt och CBTC har åter ett par vita "snöflingor"!

Till vår stora glädje så har det på nytt varit en rad riktigt kalla nätter med 2-siffriga minusgrader på många håll. Särskilt uppe på sydsvenska höglandet har det varit kallt. Dessutom så innebar mildperioden ingen större fara för isarna på flera håll där heller. Nu har dessa isar stärkts och byggts på när det gäller de minsta sjöarna. Men de större sjöarna har ännu öppet vatten och det krävs vindstilla och rejält kallt för att dessa ska frysa ihop. Den extra fina julklappen är att det faktiskt kommer att bli rejält kallt framöver och att kylan ser ut att stå sig minst över nyår. Därmed så lär även de större sjöarna därmed frysa ihop och öppnas för isfiske rätt snart! Detta är ju fantastiskt! -Men längre fram så finns en hel del snö med i prognoserna som kan krångla till det hela. Men just nu ser det fantastiskt ut och detta var länge sedan som det såg så bra ut så här tidigt på säsongen!

Läge för jul-pimpel och kanske en jul-gädda? - Men ta det försiktigt ute på isarna!

Inte på flera år så har det sett så enastående bra ut som denna julen och man får gå tillbaka minst 10 år eller mer för att hitta något liknande! Har du möjlighet så passa på att pimpelfiska i jul eller i mellandagarna. Chanserna ser ytterst goda ut redan nu om du bor i norra Småland och på höglandet. Inom kort så öppnas sannolikt många mindre sjöar även längre söderut och västerut om det ej kommer för mycket snö. Glöm inte isdubbarna och undvik att bege dig ut ensam!Det är mycket goda chanser till ett fint isfiske i jul och i mellandagarna på många håll!

Med önskan om en riktigt fin jul i dessa svåra pandemi-tider!
Tyvärr så överskuggas allt av den ständigt pågående pandemin och sedan ännu en variant den så kallade Omikron-varianten av viruset nu fördärvar för oss alla så gäller omtanke och försiktighet. Trots att många av oss nu är vaccinerade så riskerar vi ändå trilla dit och det hela späs på av "vanliga" virus och förkylningar. Dessutom så härjar calici-viruset igen (vinterkräksjuka) vilket drar ned humöret ännu mer för många. Därför så gäller det att åter att hålla avstånd, hålla i och hålla ut som det heter och vara ytterst noga med hygien. Vi bör ej heller samlas allt för många på ett begränsat utrymme utan kanske skala ned alla festerna i det mindre formatet eller avstå helt, -precis som vi gjorde för ett år sedan. Ta hellre en liten "fest" ute runt grillen efter ett fin pimpel-pass på isen. Låt barnen följa med väl klädda och med isdubbar för en fin dag ute på isen. Det kan säkra framtiden för nya "pimpelgalna" som oss här!

God Jul! - Pimpelforum återkommer när tomten lämnat klapparna!
Nu infaller några hektiska dagar när vi ändå ska försöka träffa nära och kära. På väg till och ifrån dessa eller kanske till pimpel-sjön så kör försiktigt då det kan vara besvärligt med snö, is och halka! P.F. återkommer kring Annandag jul med en kort uppdatering. Fram tills dess så önskas en GOD JUL och "skitfiske" Pimpelforum / Pimpelforum Nordost


19/12 - Nu vankas det kallare väder! - Har du putsat dina blänken?
Efter nära en vecka med mildväder så återvänder Kung Bore och skickar iväg "Gumman Tö", sannolikt för gott för 2021.
Detta är givetvis riktigt goda nyheter både för oss isfiskare som nu kan hoppas på en fin återbildning av isarna. Sjöarna är ordentligt nedkylda vilket innebär att dessa snabbt återfryser. På många håll så finns även gamla isar som kan stärkas rejält framöver. Som alltid så finns undantag och det är kustlanden i Bohuslän, Halland och i Skåne. Där kan någon enstaka plusgrad dröja sig kvar och på så sätt stoppa nationella isdygn i vårt avlånga land. Mer detaljer om vädret och lite annat med finns på EWP här: LÄNK

Nyputsade blänken kan ge de fina fiskarna!
Undertecknad på Pimpelforum har gode kollegan och medarbetaren Johan på Pimpelforum Nordost som ägnat sin lediga tid att byta linor, knyta om och polera sina pirkar de senaste dagarna. Att ha riktigt nyputsade blänken är i de flesta fall en stor fördel när du ska dra dina fiskar. Ett av de bästa putsmedlen är DURAGLIT, som är ett slags vadd indränkt med putsmedel. Detta repar inte pirkarna och ger ett enastående gnistrande resultat! Men då medlet är starkt så bör man ha tunna skyddshandskar och diska samt torka pirkarna efter att de putsats. Det är viktigt att pirkarna blir torra för att det ej ska bli vattenfläckar. Förr så putsade moran sina kopparkittlar inför julen och vi gör som henne; - Putsa dina kopparpirkar och övriga pirkar för en gnistrande jul såväl ovan vattnet som under vattnet!

Snart är det jul!
Det går snabbt till jul och P.F. hoppas att alla får hålla sig friska i dessa pandemi-tider. Tyvärr så är pandemin ingalunda över och nu är nästa hot som är över oss namngivet till "Omikron" vilket är ännu en mutation som verkar kunna bryta igenom vaccinbarriärerna eller resistensen, även om man haft covid-19 innan. Att pimpelfiska är bland det mest coronasäkra man kan göra. Låt oss hoppas på en fin isvinter! Pimpelforum återkommer med en kort julhälsning i veckan! Pimpelforum / Pimpelforum Nordost


15/12 - Samtliga CBTC trafikljus har nu röd snöflinga!
Tyvärr så har mildvädret slagit hårt på de bräckliga isarna. AVSTÅ därmed att gå ut på de starkt försvagade isarna!
Pimpelforum / Pimpelforum Nordost


14/12 - Mildvädret med regn gör snabbt slut på de bräckliga isarna!
Nu har de flesta "snöflingorna" tyvärr åter antagit den tråkiga röda färgen och givetrvis så är det mildvädret som snabbt tar kål på vintern. AVSTÅ att gå ut på de starkt försvagade isarna! Pimpelforum / Pimpelforum Nordost


11/12 - Fler regioner har nu en vit "snöflinga"!
Ännu har mildvädret ej slagit igenom helt och rapporter har inkommit att man fiskat på dammar och smågölar i bland annat Skåne. Pimpelforum / Pimpelforum Nordost


9/12 - Första bärbara isarna men ett nytt snöoväder drar in över södra Sverige med efterföljande mildluft!
Nu har de första rapporterna om isfiske kommit in till Pimpelforum och som vanligt så gratulerar undertecknad de som kunnat komma ut! I såväl västra Götaland, Halland samt samt delar av norra Småland inklusive höglandet har isfiske förekommit.

CBTC trafikljusen har premiär med vit snöflinga!

För första gången denna vinter har ett antal "vita snöflingor" tänts för de regioner där positiva israpporter har inkommit. Mer finns att se på Facebook men även i chatten nedan. Tyvärr så lär glädjen bli kortvarig med tanke på det annalkande mildvädret och mildvädersperioden. Notera nyheten att inga sjöar specificerats beroende på att P.F. INTE vill ha på sitt samvete att någon drunkningsolycka skett efter en koll av isläget på sajten här.

Chatten har börjat att komma igång!
Vad roligt är att chatten nedan nu börjat upptäckas av er besökare! Dra nytta av denna och delge tips och tricks där och även isläget om ni så önskar. Men tänk på att P.F. INTE tar ansvar för isläget för någon sjö i forumet.

Nytt snöoväder som efterföljs av mildare väder...
Under de kommande dygnen så kommer det in snö på nytt och detta skapar farliga situationer i trafiken och framförallt ute på isarna som täcks av nysnö. Trafikanter uppmanas att vara försiktiga när de är ute! Utmed kustlandskapen och i Skåne följer allt mer inslag av regn eller snöblask samtidigt som temperaturen stiger. Från början av vecka 50 runt Lucia så blir det allmänt plusgrader inom större delen av Pimpelforums täckningsområde. Hur det blir sedan finns att läsa mer om på EWP.se
Pimpelforum / Pimpelforum Nordost
Länk till EWP finns här: LÄNK


4/12 - Varning för svaga isar på många håll!
Nu dyker de första isarna upp och det är alltid i början och i slutet på säsongen som de farligaste isarna finns. Främst uppe i stora delar av Svealand varnas det för svaga isar. Men denna varningen är generell inom hela Pimpelforums bevakningsområde. Precis därför så plockades "isläget" bort för enstaka sjöar här.

"Ha is i magen - inte under dig när det är osäkra förhållanden..."
Denna devisen har undertecknad kört med i många år och hur svårt det är att bärga sig så gäller det att INTE chansa. Det är lätt att säga och undertecknad har även denna svårt att motstå längtan att komma ut. Just nu i skrivande ögonblick "räddar" en rejält stukad fot (arbetsskada) mig från dumdristiga chansningar men även mitt vett om jag får skryta lite...

Snö, blåst och växlande temperaturer gör isläggningen komplicerad...
Vi har verkligen fått en tidig start på vintern som man knappt vågat att drömma om inför starten av årets säsong. Kylan ser ut att fortsätta en tid men temperaturerna varierar liksom nederbörd och vindförhållanden. I Skåne töar det medan redan i Småland är det minusgrader. Temperaturvariationerna skapar knepig isläggning i kombination med vinden som kan bryta upp nylagd is samt snö som täcker och isolerar met kylan.

Njut av vintern i väntan på bra isar och se över din utrustning!
Vi har ju vinter i nästan hela landet enligt SMHI vilket är ljuv musik för oss pimpelfrälsta! Där är därför trevligt att åka ut och ta promenader RUNT våra favoritsjöar om de ligger på ett lämpligt avstånd. Att nu innan jul se snötyngda granar och höra naturens ljud vintertid skapar såväl julstämning som balsam för själen. Sedan finns det alltid möjlighet att kolla sin isfiske-utrustning som nämnts innan.

"Braskar Anders så slaskar jul...." - Hur fortskrider vintern?
Den gamla anrika bondepraktikan har skapat många vackra begrepp som emellanåt stämmer in. Men frågan är om inte denna gamla devisen får på skam denna gången. Förvisso så kommer en mildperiod kring eller strax efter Lucia men det verkar som att kylan återvänder igen närmre jul. Främst så lär mildperioden beröra Skåne och västkusten. Snö och blåst är det som bekymrar mest gällande isläggningen. Nedan så finns ett par länkar där man kan ha kåll på temperaturerna och årstidskartan från SMHI.
Pimpelforum / Pimpelforum Nordost


Länk till Temperatur.nu LÄNK - Länk till SMHI:s årtidskarta LÄNK


1/12 - Mycket kraftigt snöoväder drar in över södra Sverige!
Under det kommande dygnet mycket svåra förhållanden med ymnigt snöfall i kombination med hårda d som ger snödrev och andra bekymmer!
Trafikanter uppmanas att vara försiktiga när de är ute! Fram till natten mot torsdag lär svåra förhållanden råda. Se mer på EWP.se
Länk finns här: LÄNK


28/11 - Kylan verkar att etablera sig allt mer! - Dags att se över isfiskegrejorna!
Vi har blott varit igång med den nya säsongen några dygn och det känns redan som att vi kanske står inför en fantastisk vinter. Senast det var liknande förhållanden var den enastående vintern 2010. Denna riktigt härliga vintern har redan omnämnts i samband med väderprognoserna. ett flertal gånger i media. Minsann så har den första snön dessutom fallit över Skåne och även uppe utmed västkusten! Längre norrut på en östra sidan av Småland så är det ett rejält vinterlandskap som nu har etablerat sig. Vi står nu inför jultiden och första Advent som knappast kan få en juligare och bättre inramning! Vi får hoppas att isläggningen kan bli vettigare i vinter och att sjöarna kan få en jämn fin is!

Kylan etablerar sig!
I kontrast till de senaste årens riktigt dystra uppstarter av säsongerna som den 2019-2020 så är det verkligen uppåt värre så här långt för oss pimpelfrälsta. Där kommer att passera lågtryck över sydligaste Sverige men allt mer tecken pekar på att vintern etablerar sig allt mer. Detta inger stora förhoppningar och tröst i en tid där ännu en elak variant (Omikron) av det så förhatliga coronaviruset nu sprider sig med okänd verkan över världen. Vad är bättre än att då bryta förbannelsen med sant friluftsliv ute och isfiska samt umgås på avstånd runt grillbrasan...Snart kanske vi får njuta av denna synen igen förr än vi anar...

Dags att se över alla isfiskegrejorna!
Hur står det till med din utrustning? Är isborret skarpt för att ta många hål i vinter? Har du reservskär? Har du putsat dina pirkar, hur är tillståndet med dina krokar och är linan på dina spön ok? Är linan bra så kapa 1-2 decimeter och knyt om så slipper du bomma en fisk av dumhet och försumlighet om du får en stor fisk på i vinter. Är det en bra säsong så kan man få "knyta om" flera gånger och särskilt viktigt är detta efter "ett bra fiske". Tänk också på att byta ut linan helt om den är sliten eller om det är för lite av densamma på ditt spö.

Glöm INTE isdubbarna och tänk på en eventuell materialbrist!
Vi lever nu i ett märkligt tidevarv där vi faktiskt hotas av materialbrist vilket t.ex. syns på halvledarbristen inom elektronikbranschen. Men även andra prylar kan det råda brist på då mycket kommer just från Kina vilket även faktiskt inbegriper isfiskegrejor (!!) Brist på containers och fartyg leder till bristen på prylar vilket även drabbar fisket. Men mycket kan man göra själv. Som exempel kan man göra sina egna isdubbar som KAN ta slut snabbt ute i handeln. Utan isdubbar är du INTE välkommen ut på isarna.

Gör dina egna isdubbar lätt:
Ta och köp ett kvastskaft, några 4 tum spik samt någon meter persiennsnöre. Kapa upp kvastskaftet i cirka 25 cm bitar. Slå in en spik i ena änden och förborra gärna med ett 43 mm borr för att trät ej ska spricka. Klipp /såga av spikhuvudet och gör spetsar med en fil. Borra ett 5 mm hål en bit , runt 15 mm ned på trät för hålet till persiennsnöret. Gör samma på den andra biten och använd den första som mall. Lacka därefter dina blivande isdubbar med klarlack eller ännu bättre en "lysande färg" som syns lätt som t.ex.orange! Låt torka ett par dygn. Trä igenom persiennsnöret och fixera med stoppknutar och tänk på att längden måste vara så dubbarna kan användas. Man kan sedan rulla ihop den delen av linan som ej är runt halsen och man kan stoppa dubbarna i någon liten ficka av konstmaterial för att ha lättåtkomliga i brösthöjd. Tänk på att dubbarna ALLTID ska vara på INNAN du går ut på en is. Prova gärna genom att lägga dig på ett liggunderlag på marken(en gräsmatta) och sedan prova att använda dessa genom att "hugga mot marken" och simulera att du "drar dig upp ur vaken".

Vad har du på dig?
Kläderna är minst lika viktiga och utanpå de inre plaggen, ett joggingställ kanske, -så är en flytoverall nästan ett måste. Dessa är dyra men ger ett mycket bra skydd. För den riktigt kräsne finns överlevnadsdräkten Ursuit men denna är ruggigt dyr och kostar bortåt 25000 kronor! Men "vanliga flytoveraller" räcker länge. För barnen är det svårare då de växer så riktigt varma kläder i bävernylon eller liknande räcker gott under uppväxten. På fötterna så ska vattenavvisande fodrade stövlar användas och är det blankis så är det bra med brodd eller isgaloscher. Glöm ej mössan och vantarna!

Vi hoppas att den positiva trenden står sig vädermässigt!

Som det ser ut för ögonblicket så verkar kylan som sagt att etablera sig och vi hoppas alla på en vettig isläggning. Till sist så vill Undertecknad åter propagera för att vi är rädda om oss då pandemin ingalunda är slut tyvärr. Så håll avstånd och håll god hygien så slipper man ligga sjuk när isarna väntar i vinter... - Pimpelforum / Pimpelforum Nordost


25/11 - Stor förändring gällande isläget efter förra vinterns isolyckor! - En chattruta ersätter isläget!
25/11 SVT i ett mycket intressant scenario om den stundande vintern 2021-2022 - Se längre ned!

Först så hälsas alla besökare förstås varmt välkomna tillbaka till ännu en säsong som faktiskt blir den 25:e med denna sajten och det är mycket gammalt i internet-världen. I 25 år så har denna kanske lite unika sidan gett tips och idéer samt även förmedlat israpporter som uppskattats av väldigt många besökare genom åren.

Flera tragiska is-olyckor den senaste vintern ger nu konsekvenser för Pimpelforum!
I slutet av den förra vintern drunknade fyra män på Vallsjön vid Sävsjö vilket chockerade oss alla älskare av isfisket och givetvis så går ju tankarna till alla anhöriga som drabbades. Flera andra tragiska isolyckor inträffade också där människor gick ned sig och drunknade längre upp i landet.

Därför så blir följderna att Pimpelforum nu stängt det gamla "trafikljus-systemet" med "rött-grönt-gult ljus" för gott. Istället så införs en chattruta där du som isfiskare kan rapportera in om det finns bärbara isar som du ser nedan!

Men INNAN du börjar chatta så läs REGLERNA som finns under chatten!

VÄLKOMNA TILL DEN NYA CHATTRUTAN! - LÄS REGLERNA FÖRST NEDAN!


Varmt välkomna till den nya chattrutan som ersätter det gamla isläget med "trafikljusen"!

BAKGRUND:
De senaste vintrarna sedan 2010 har blivit allt mildare vilket medfört att isläget försämrats allt mer.
Vintern 2019-2020 kom inte alls i södra Sverige och något isfiske kunde aldrig bedrivas. Men den senaste 2020-2021 blev bättre och bjöd på många fina isfiskedagar. Men det hela slutade tyvärr i en svår tragedi då inte mindre än 4 personer omkom samma dag på Vallsjön utanför Sävsjö. Därtill skedde ytterligare isolyckor med dödlig utgång under den förra vintern och antalet omkomna i samband med isarna blev 2-siffrigt. Under sommarsäsongen så har Pimpelforum och Pimpelforum Nordöst kikat på framtiden för Pimpelforum och ett viktigt beslut togs: ISLÄGET HAR LAGTS NED I SIN NUVARANDE FORM! Orsaken är att man vill ha "ryggen fri" och därmed undvika att folk lockas ut på en osäker is.

Det finns inga "säkra isar"! Men ett alternativ finns och det är denna chatten! Här kan du RAPPORTERA in om det finns någon is som är bärbar men detta sker HELT på egen risk. Bäst är att rapporten som du lämnar möjligen kan se ut så här:

"Idag var jag på Västersjön och isen var skaplig på stora delar av sjön men där fanns snöfläckar med tunnare is. Fisket var sådär men det blev ändå ett 20-tal abborrar".

Genom detta så får en fiskesugen person SJÄLV fatta beslut om denna vill gå ut på sjön eller ej. Detta var ett exempel.

REGLER FÖR CHATTRUTAN - VIKTIGT!
Under inga omständigheter får det förekomma inlägg som ej är relaterat till isfisket enligt följande:

1 - POLITISKA BUDSKAP
2 - RELIGIÖSA BUDSKAP
3 - ANDRA BUDSKAP SOM KAN VÄCKA ANSTÖT E.T.C.
4 - PERSONLIGA PÅHOPP / ANGREPP / FÖRTAL E.T.C.
5 - SVORDOMAR OCH KÖNSORD ELLER LIKNANDE
6 - INLÄGG SOM EJ ÄR RELATERAT TILL SPORTFISKE / ISFISKE / PIMPELFISKE O.S.V.
7 - INLÄGGEN SKA AVGES PÅ SVENSKA ELLER MÖJLIGEN ENGELSKA - INGET ANNAT SPRÅK!
8 - PERSON / PERSONER SOM EJ RESPEKTERAR DETTA OVAN BLIR AVSTÄNGDA FRÅN CHATTEN!

Dessa exempel på typer av inlägg är välkomna och att lägga ut på chatten:

1 - Att ge israpporter men de får EJ vara falska! - Ansvaret ligger på den som presenterat inlägget!
2 - Att lägga ut inlägg om varningar för svaga isar eller vädervarningar som kan vara aktuella.
3 - Att lägga ut fisketips eller liknande och länka till andra sidor i detta ämnet.
4 - Lämna fiskerapporter.
5 - Att lägga ut "bra reklam" för fiskeredskap, Men man BÖR hålla sig till ämnet "isfiske" i möjligaste mån.
6 - Att göra inlägg om samåkning till pimpeltävlingar och fisketräffar (klubbträffar) o.s.v.
7 - Att ställa frågor om isfisket.
8 - Att ge fiskekorttips, var man köper fiskekort och om spännande vatten.
9 - Sunt förnuft gäller för att få en fin chatt där alla är välkomna.
10 - Givetvis så välkomnas trevliga bilder här också!
11 - VARMT VÄLKOMNA!


25/11 - Gamla isläget är nedlagt! Systemet har ersatts med ett helt nytt som baseras på inkomna israpporter från er besökare.
Sålunda kommer huvudsakligen israpporter återfinnas i chatten från er besökare men även egna israpporter. men någon "säker is" kommer ej att avrapporteras. Ett nytt system där olika distrikt kommer markeras med "CBTC-trafikljus" i olika status ersätter det gamla isläget!CBTC - CHAT systemet ersätter de gamla systemet för isläget! - Men på prov!
Symbolerna ovan bildar det nya systemet där detta endast visar om rapporter om bärbar is inkommit från en aktuell sjö i något av de 9 distrikten. Systemet baseras HELT på chatten ovan! Det röda trafikljuset (röd "snöflinga /iskristall") visar att inget fiskevatten i detta distrikt har inrapporterad ( bärbar ) is. Ett trafikljus med vitt ljus (vit "snöflinga / iskristall") visar att rapporter om ( bärbar) is inkommit för ett eller flera fiskevatten i distriktet. Det helt släckta trafikljuset visar som tidigare att där ej finns uppgifter om fiskevatten i distriktet eller att tjänsten har stängt under sommaruppehållet. Notera att ordet "bärbar" används ej vilket i klartext innebär att ett fiskevatten har is där isfiskare varit ute och fiskat. Här kommer skillnaden: Isens hållbarhet kan INTE garanteras som tidigare någonstans utan detta är bara en slags fingervisning och på prov...

Vad betyder "
CBTC" i detta sammanhanget?
"CBTC står för Communications-based train control (CBTC) och är egentligen ett signalsystem för automatiserad tågkörning vilket t.ex. finns i bland annat i England och London som exempel. Som ni förstår så har detta absolut inget med isfisket att göra, -mer än att själva namnet har lånats in för att SKILJA från det gamla trafikljussystemet som funnits med sedan 1998 men som nu gått i graven. Samt att själva de nya ersättande"trafikljusen" på Pimpelforum faktiskt är identiska med CBTC:s signalsystem rent utseendemässigt!

Hur kommer vintern att bli under 2021-2022?
Ett ytterst intressant reportage från SVT finns att se där meterolog Nitzan Cohen möjligen kan måla upp en ljus bild av den stundande vintern. Den bygger på långtidsstudier som MÖJLIGEN skulle kunna innebära flera intressanta isfiskedagar. Men Nitzan vill också poängtera att saker kan störa det hela vilket då innebär att prognosmodellerna ikullkastas. Länk finns här: LÄNK


Julen står för dörren...
Julen närmar sig åter vilket är brukligt när Pimpelforum drar igång. Söndag 28/11 är det första Advent som faktiskt kan bli vit i stora delar av landet. Detta ökar ju intresset för vintersporterna och vad som skulle kunna läggas under granen... En ny isborr? Ny skrylla? Ett par livsviktiga isdubbar kanske, en ny flytoverall, ett nytt pimpelspö med några blänken eller varför inte nya vattentäta isolerande stövlar, ett ekolod som du kan koppla till mobilen? vantar, mössa... Ja det finns hur mycket isfiskeprylar som helst i alla prisklasser som kan glädja både givare och mottagare i jul. Finns inte fiskeredskapsaffär på din ort så finns alltid nätet som har rikligt med prylar från såväl när som fjärran!

Varmt välkomna till en ny säsong vintern 2021-2022!
Det har varit ett händelserikt år 2021 som börjar att gå mot sitt slut och alla önskar nu när vaccinationerna mot Covid-19 har genomförts att detta elände skulle få en ände. Men tyvärr är det inte så, eftersom Corona nu åter ökar ute i omvärlden och även i vårt närområde som t.ex. i Danmark och Norge. Vad detta beror på är ännu oklart men man arbetar med att försöka förstå detta gissel som ännu plågar oss. Håll därför en fortsatt disciplin med avstånd och hygien och isfisket är ju därtill ett bra sätt att umgås "lite på distans" utomhus, vilket vi såg prov på under den förra vintern. - Pimpelforum / Pimpelforum Nordost


SAMMANFATTNING NEDAN FRÅN DEN FÖREGÅENDE SÄSONGEN 2020-2021

9/3 - Säsongen 2020 - 2021 - Dags att summera den bästa isfiskesäsongen på flera år:

Redan 1 januari, nyårsdagen 2021 så skrev jag detta:

" Efter ett minst sagt mörkt och uselt år så vänds ett blad där vi nu äntligen faktiskt har kyla och minusgrader i väderutsikterna framöver. -Ja ni läste faktiskt rätt! - Kyla och minusgrader... Smaka på den allihopa! Visst låter detta fantastiskt! Så ofattbart svältfödda som vi varit under ett års tid och mer än det, -så ser saker och ting ut att kunna hända. Inledningsvis så går det hela sakta. Men säkert så ska det nu enligt samstämmiga prognoser bli successivt kallare!"


Vintern drog igång på allvar under andra hälften av januari eller ska vi säga mot slutet av månaden.

Jo då, profetian slog verkligen in och kylan kom först rätt så tveksamt med en första knäpp som gav en del snö i mitten av januari som sedan följdes av en mildperiod. Dock så kom ett istäcke samtidigt som sedan klarade denna mildperioden bra. Mot slutet av januari så slog kylan till med full kraft igen och detta rejält!

Man fick snabbt 2-siffriga minusgrader nattetid med nedåt 20 grader och lokalt kallare. Men i den nordöstra delen av Pimpelforums bevakningsområde så stördes isläggningen av snö och vind vilket påverkade isläget där. Men isar blev det och nere i södra Småland och Skåne återfanns de bästa isarna och som mest så nådde de en tjocklek av 25 cm av ren härlig kärnis! Det var länge sedan och extra länge kändes det då vintern 2020 uteblev helt som bekant.


Snart fick vi fantastiska isar som denna kärnisen på skånska Rössjön. Isen här var 25 cm tjock..

Februaris första hälft blev en kylslagen affär...
Slutet av januari och första halvan av februari blev vädret rejält kallt och för oss som isfiskade var det på snudd i det bistraste laget då det även blåste en isande nordöstlig vind. Med denna fördes snöbyar in från Östersjön och fisket var högst varierande: Fisken var inte riktigt i nappatagen vilket undertecknad märkte som "nollades" på Mycklaflon, vid ett av fisketillfällena, som annars oftast vill bjuda på riktigt bra fisken. Men perioden 6-9 februari var det riktigt segt fångstmässigt. Men just den 6 februari, prick en månad innan öringpremiären i Rönneå, så var det samernas nationaldag. Vad passade bättre än att det var rejält kallt och att vinterns besökrekord för Pimpelforum slogs just detta datum med hela 725 unika besökare!


När snön kom blev det så här vackert som här utanför Munka Ljungby i Skåne i slutet av januari.

Två besök, dels lördag 5/2 som gav lite fisk och ett andra besök måndag 7/2 där det blev tomt i hålen visade hur segt och lynnigt fisket kunde vara. Ett besök under söndagen på en liten sjö i Östergötland gav dock lite fisk också. Men det riktigt bra fisket ville ej infinna sig då. Men onekligen så var det roligt att komma iväg och det var flera år sedan man kunde besöka höglandet, dels beroende på sjukdom 2018 och därefter följt av två usla vintrar 2019 och 2020.


Snart så skulle de fina abborrarna hugga men nappvilligheten varierade med vädret.

Sportlovstiderna som startade i mitten av februari gav bra fiske!
Inte för inte att sportloven ligger där de ligger då vädret börjar bli behagligt i mitten av februari. Kalla nätter med sköna dagar med sol är det optimala för ett givande fiske! Veckoslutet 13-14 februari var en sådan helg där även skåningarna tycktes tjuvstarta med sportlovet! För på Västersjön och Rössjön var det smockfullt med folk som gått man ur huset för att åka skridskor, skidor eller fiska och grilla.

Isjakt och skridskosegling var andra nöjen som man såg på isarna och förstås så kunde man relatera till den pågående pandemin eftersom man ej kunde resa utrikes. En tur ut i naturen var det givna valet istället. Man kan knappast hitta något mer coronasäkert än detta och isfiske i synnerhet är väl det mest säkra man kan göra. Dessutom har sportfisket förmågan att få en att glömma detta sanna elände och världsomspännande farsot!


Lördag 13 februari gick man ur huse för att njuta av det fina vårvintervädret och man tjuvstartade sportlovet...

Ett fantastiskt isläge i hela landet under 10 dagar!
Isläget från början av februari var det bästa på flera år med flertalet nationella isdygn i Sverige. Ett nationellt isdygn innebär att ingenstans på någon mätstation i Sverige uppmättes över noll grader. Detta mäts av SMHI från klockan 19 på kvällen till 19 påföljande kväll. Det innebar ett fantastiskt isläge där även de största sjöarna i Skåne som Ivösjön, Ringsjöarna, Finjasjön och Vombsjön nu hade fina isar. Den riktiga vintern hade äntligen kommit och sportaffärerna liksom fiskeredskapsbutikerna sålde snabbt slut på vinterprylarna! Behovet av prylar för vintersporterna var verkligen uppdämt efter flera usla vintrar samt beroende på den pågående pandemin.

Även hamnarna i Göteborg, Lundbyhamnen och Sannegårdshamnen fick bärbar is. Så även Sommen som är ett "nytt" fiskevatten som tillagts på isläget. Även havet i skärgårdarna bar men utanför Torslanda nära Göteborg drunknade en person. Havsisarna är alltid sämre och sprödare beroende på salthalten som ger en mjukare och lömskare is. Därtill så vetter dessa mot öppet hav varpå stora isflak kan brytas loss och driva till havs. En mycket farlig situation kan snabbt uppstå då!


Att låta de yngre få prova på fiskets tjusningar som här kan vara viktigare än man tror.
Kanske Stella som fick testa pimpelfiske blir en skicklig sportfiskare i framtiden...

Lite småkul fiske för undertecknad på Rössjön!
Rössjön är en helt privatägd sjö där en skara "utvalda" får fiska sedan dessa ingår i en grupp där även undertecknad är medlem sedan år 1994. I sjön finns ett förnämligt bestånd av abborre som dock fick en "smäll". Detta sedan man satt ut gös i den närbelägna Västersjön och att denna trängde in även i Rössjön i slutet av 90-talet. Dock så verkar abborrbeståndet kunna klara detta ganska bra. Under några dagar i februari, innan isen bedömdes som farlig att beträda fick man några skapliga fisken där i vinter. För övrigt så satte undertecknad ett PB där 20 januari 1996 på en abborre som efter tre timmar vägdes till 1600 gram prick på en krönt våg. Detta är en av de största abborrarna som tagits från sjöns is.


Uppe på sydsvenska höglandet nappade denna fina abborren vid besöket i början av februari.

Men säg den glädje som varar för evigt...
Efter den helgen, 13-14 februari, som tidigare nämndes så hoppades man att denna skulle följas av fler liknande men tyvärr blev det inte så. Ännu några dagar in i påföljande vecka in mot den 21 -22 februari var det ok men sedan så slog mildluften till och detta var inte nådigt! Helt plötsligt så dök temperaturer på hela +17 upp främst över sydöstra Sverige och kring Kalmar men även övriga delar av södra och även mellersta Sverige fick 2-siffriga plusgrader. Det klarar inga isar, -inte ens om de är 25 cm och består av ren kärnis. Raskt så började isarna töa i en rekordsnabb takt och isfisket under sportlovet för skåningarna grusades beroende på detta. Isläget blev snabbt ytterst farligt.

Tragiska drunkningsolyckor följde i snabb takt beroende på farliga isar!
Redan tidigt på säsongen skördades de första drunkningsoffren men det skulle bli värre. I Sävsjö omkom 2+2 män på Vallsjön då två som gått genom isen skulle undsättas av ytterligare två. Samtliga omkom och en av historiens värsta isolyckor i modern tid var ett faktum. Fler dödsoffer följde kort därpå när folk gick genom isarna. En gemensam och besynnerlig faktor var att det var män i övre medelåldern runt 60 - 70 år. Troligen har man överskattat sin förmåga vilket tydligen är lätt att göra i denna åldern. Huvudet är klartänkt men kroppen orkar ej som förr och katastrofen är snabbt ett faktum. I och med detta så fick säsongen ett abrupt och tråkigt slut och samtliga sjöar rödlistades fredag 26 februari på Pimpelforum beroende på dödsolyckorna...


Det sannolikt sista pimpelfisket för denna säsongen, för undertecknad, skedde måndag 22 februari på Rössjön i ett strålande väder.

Det blev åter kallare på nytt men sommarfisket hägrade...
Ironiskt nog när man väl "strandsatts" som isfiskare så lade vädret om kursen igen i början av mars och det blev kallare på nytt. Om man bortser några få utvalda som är is-experter så var det hela kört. I klartext så var isfisket över för de flesta av oss denna säsongen men istället så kunde man se fram emot öringpremiären som som alltid är 1 mars i de flesta västkuståarna. I Rönneå är denna dock första lördagen i mars månad. Dock ej att förväxla med den udda och kul grejen "Fössta tossdan i mass då man ska äta massipantåta!" - En småländsk ord-twist och kul grej. Av tradition och hävd lite likt ett "Vasalopp" så avrundas säsongen här på P.F. med ett litet reportage från öringpremiären vilket markerar övergången till annat fiske.

Nåväl det blev en hygglig premiär såväl 1 mars i t.ex. Vegeå liksom den 6 mars i Rönneå. Runt 10-15 fiskar landades under premiärdagen 6/3 och därtill så finns ett mörkertal av fisk som ej registrerats eller inkommit för detsamma. Undertecknad blev till skillnad mot de två senaste åren helt utan hugg och fisk. Däremot så fick en av kollegorna napp redan på tredje kastet och en annan kollega fick också fisk på premiärdagen! Kul! Mestadels så fångas överståndare av havsöring så kallat "besor" men även blank och nystigen fisk fångades. Nu ligger en kul sommarsäsong för fötterna sedan isfiskeprylarna stuvats undan.


1:a respektive 6 mars var det öringpremiär och lördag 6 mars var det premiär för Rönneå. Här poserar David med en premiärfisk.

Avrundning av isfiskesäsongen och vad händer nu?
Pimpelforum kommer att avrunda för denna säsongen och tyvärr hade man hoppats på en längre säsong med en skön vårvinter. En vårvinter med fina isar och några minusgrader nattetid och plusgrader dagtid. Isar mars månad ut men så blev det ej tyvärr. Men sporrad av denna säsongen med ett fint besöksrekord lördag 6 februari på 725 unika besökare kan man bara vara nöjd trots allt!

Onekligen så räddade denna säsongen det hela för hade det blivit en likadan "vinter" som år 2020 hade nog även denna sidans saga varit all. Men nu blev det inte så tack och lov! Istället så siktar P.F. framåt och kommer under sommaruppehållet moderniseras lite. Framförallt så kommer Isläget - Sjöinformation ses över. En hel del fiskevatten kommer att plockas bort och kanske ersättas av några nya. Informationen om de olika sjöarna avseende fiskekort e.t.c. är i många fall inaktuella idag och kommer uppdateras. Sidorna kommer att ses över rent allmänt där en del fel som ej rättats till kommer åtgärdas.


I vanlig ordning så var det grillplatserna som lockade mest. Premiären 2021 så var det soligt om än blåsigt väder.

Sommaruppehåll och uppstart torsdag 25 november igen!
Detta är den sista större uppdateringen för säsongen 2020-2021 som blev hyfsat bra och det är vi alla glada över. Däremot så kommer "trafikljusen" vara i drift fram till 28 mars och möjligen in i april om vädret fortsätter vara kylslaget. Men beroende på att det var ett så omfattande mildväder som resulterade i alla drunkningar ute på isarna kommer INTE trafikljusen ändras igen utan de förblir på rött. Senast i mitten på april kommer dessa vara släckta och därefter tar sommaruppehållet vid. Men torsdag 25 november, lagom till lönen (!) så öppnar P.F. för ännu en säsong om vi lever och få ha hälsan.


Rasmus lyckades med sin fina havsöring som vägde runt 1,5 kg på premiären i Rönneå lördag 6 mars.

Några viktiga slutord från undertecknad till dig som älskar isfisket...
Pimpel och isfiskesäsongen har gett ett välkommet och nästan välsignat avbrott i denna svåra kris vi alla genomgår nu för andra året på raken. Aldrig kunde man väl drömma om att ett sådant fasansfullt gissel skulle drabba oss med all den moderna läkarvetenskap som finns idag. Ännu en tid kommer vi tyvärr behöva köra de slitna orden "Håll i - Håll ut - Håll avstånd", hur svårt det än må vara. Tyvärr så börjar folk tröttna vilket sågs lördag 6 mars i Stockholm när människor som samlats och som tvivlar på faktum i en demonstration fick skingras av polis. Låt dig inte luras för det hela är såväl sant som allvarligt. Folktomma megastäder som New York, London och Paris med flera vittnar om allvaret som är globalt och gigantiskt! Stanna i närområdet, Sverige och ta ditt fiskepö!

Möjligheterna i vårt land är många! Spännande havsfiske på västkusten från Strömstad i norr till Öresund i söder. Kustfisket både på ostkusten och västkusten. Det fria fisket i de 5 stora svenska sjöarna: Vänern, Vättern, Mälaren, Hjälmaren samt Storsjön som ligger i Jämtland. Därtill ett otal mindre sjöar och put & takevatten. Fisket i bäckar, åar, älvar och inte att förglömma fjällfisket! Hyr en stuga, ta husbil eller husvagn, tälta eller ta in på hotell eller vandrarhem för möjligheterna är ju närmast oändliga...

Fisket ger oss frälsta den största välsignelsen som nästan antar religiösa former då vi kan bli ett med naturen. Att få ett spännande napp som kanske är ditt livs drömfisk är verkligen något som ger oss alla ett stort hopp för framtiden. Bättre tider skola komma och efterhand som vaccinet rullas ut till befolkningen så kommer detta ondskefulla gissel att bekämpas. Först då kan vi kramas igen och få resa men kanske ändå med eftertanke med tanke på miljön och klimathoten som även påverkar vårt sportfiske.
So Stay home and Stay well but catch a fish! - Pimpelforum / Pimpelforum Nordost

2/3 -Isfiskesäsongen är oåterkalleligen över för stora delar av landet... -Nu är vi inne i mars månad!
Februari månad inleddes som ni alla vet riktigt muntert när isarna snabbt började bli tjocka och fina i den bastanta kylan som rådde. Men överallt var det tyvärr inte så och uppe på sydsvenska höglandet som annars är en garant för ett fint isläge fick nära nog det motsatta jämfört med Skåne (!) Något som vi alla erfarna pimpelrävar verkligen lyfte på ögonbrynen över. Men det var snön som vräkte ned över ostkusten då det uppvärmda havet, Östersjön matade in snöbyar och även större snöområden. Därmed så täcktes de tunna isarna av snö och dåliga isar blev ett faktum. Tydligast var detta i trakterna kring Västernorrland och Umeå som i flera omgångar fick ett veritabelt snökaos beroende på större vädersystem som bildades över Östersjön vilket är synnerligen anmärkningsvärt.

Sedan kom värmen som en chockvåg in över södra Sverige! - Lägg in pimpelgrejorna för denna säsongen!
Fram till den 19 februari var allt frid och fröjd när varmluften trängde på och den stormade in som en polisinbrytning in i en skum kvart med grovt kriminella. Temperaturen på +17 grader i Kalmar har ALDRIG uppmätts tidigare i februari månad för Sverige. På många andra håll så har temperaturen sedan dess legat på tvåsiffriga plusgrader. Detta klarar absolut INGEN is oavsett tjocklek. Därmed så fick isfiskesäsongen ett abrupt och synnerligen dystert slut. Detta som sten på börda under en rådande pandemi som trots vaccin ännu inte verkar ge vika. Man talar nu om såväl "3:e som 4:e vågen" av corona vilket förstås är deprimerande. Detta innebär att vi nu ska rikta blickarna mot sommarens fröjder istället. Då kanske pandemin avtar precis som under förra året och det blir lättare att leva.


Beträd INTE de ytterst svaga isarna för säsongen är oåterkalleligen över...

Sportfisket ger oss frälsta ett välkommet avbrott från corona-pesten...
Vi är lyckligt lottade som bor i Sverige för det är som bekant ett "rymligt fängelse" då vi kan ta oss ut i naturen på ett enkelt sätt, även i storstäderna. Är vi då frälsta av sportfisket har vi dragit den stora vinstlotten! Undertecknad har ägnat åren mellan 2013 - 2020 till resor där en resa till Prag var det sista som skedde innan pandemin slog ned bland oss. Därefter så var valet lätt - Man har återupptagit det roliga sportfisket som kan ge så mycket. Däribland isfisket. -Så det var extra tråkigt att det fick ett sådant abrupt, hastigt och dystert slut med 9 döda från torsdag 25/2 fram till dags dato.

Nu är sommarfisket här efter havsöring, gädda och andra fina fiskar! - Skicka in en bild från din isfiskesäsong!
Lägg ihop isfiskegrejorna ömt och se till att grejorna är klara till nästa säsong! Onekligen så har isfisket fått en välkommen renässans efter ett par magra år och även Pimpelforum. Men som sagt ännu är inte sista orden sagda för denna säsongen. Skicka gärna in en bild från ett kul fiske ni upplevt i vinter så lägger vi upp denna här och skriv gärna några rader också! E-postadressen är: folkfiske@gmail.com och du finner även adressen i menyraden ovan.

Avstå allt isfiske i mellersta och södra Sverige! (Värt att upprepas) - Ett par länkar nedan.
Pimpelforum kan inte nog (hur svårt det än må vara, -även för undertecknad...) avråda från pimpelfisket nu. Några små eller stora abborrar är INTE värda att riskera livet för! Här förklaras det VARFÖR isarna är så usla och livsfarliga:
Länk till Youtube och Sjöräddningssällskapet : LÄNK Länk till SVT i ämnet: LÄNK Länk till EWP LÄNK

Avslutningsvis för denna gången...
Pimpelforum följer upp med ytterligare ett par artiklar och kommer avhandla lite av inledningen av öringsäsongen som pågår nu samt om den nyss gångna isfiskesäsongen. Så skicka gärna in en bild och en bildkommentar till Pimpelforum! - Pimpelforum / Pimpelforum Nordost


27/2 - Ytterligare två drunknade i samband med isfiske...
De senaste dygnen lär gå till historien som de dystraste i isfiskesammanhang och definitivt sedan Pimpelforums tillkomst. Som innan nämnts nedan så är den komplicerade tillfrysningen tidigare i vinter orsaken. Det blev kallt rätt sent på vintern i januari medan man normalt ser kylan komma redan i november-december. Därmed så var vattenet uppvärmt och i kombination med ojämn kyla samt stora snömängder. Detta skapade grogrunden för dessa farliga isar.

Avstå allt isfiske i mellersta och södra Sverige!
Pimpelforum kan inte nog (hur svårt det än må vara, -även för undertecknad...) avråda från pimpelfisket nu. Några små eller stora abborrar är INTE värda att riskera livet för! Länk till Expressen: LÄNK - Pimpelforum / Pimpelforum Nordost
Illustration som beskriver lite hur isen påverkas en bit in på året när solen återfått sin styrka i februari.

26/2 - EN AV DE VÄRSTA HÄNDELSERNA I MODERN TID AVSEENDE IS-OLYCKOR!
Detta är den andra uppdateringen i ämnet och orsaken är förstås den mycket tragiska is-olyckan i Sävsjö som krävde 4 människoliv. Tyvärr så var det isfiskare som förolyckades och oavsett vilket är det hela tragiskt. Sådant borde ej få hända numera men tyvärr inträffar detta likväl. Ofta är det män och gärna äldre män som råkar illa ut. Om det beror på övermod eller omdömeslöshet eller kanske något annat är oklart. Men orken tryter också när man kommer upp i ålder och man har ej samma kraft som när man är ung. Länk till inslaget om den tragiska isolyckan i Sävsjö på TV4: LÄNK


Flertalet isolyckor på bara ett dygn:
Utöver den tragiska olyckan i Sävsjö rapporterades en allvarlig olycka in i Stockholms skärgård där 3 vuxna och ett barn gick genom isen. Alla ska dock ha klarat sig! Under sen eftermiddag fredag 26/2 så skedde en ny olycka på en sjö utanför Katrineholm i Sörmland. Issäkerhetsrådet varnar för MYCKET FARLIGA isar nu. Pimpelforum sällar sig till detta och AVRÅDER allt isfiske nu!

Isen påverkas av flera faktorer vid mildväder!
När det är kallt så är det inga problem med isarna så länge temperaturen i luften är noll grader eller lägre. Problemen uppstår vid mer än noll grader för då inleds nedbrytningsprocessen av isen. Först sakta men sedan allt fortare och ju varmare dess då snabbare. Det har varit sjukt varmt med upp emot + 17 grader och då går det illa kvickt! Illustrationen ovan visar några faktorer som spelar in vid mildväder. Därtill kommer råkar, sprickor och dina egna borrhål i isen! Men "motorn" i det hela är förstås solen. Den ger värmeenergin!

1 - Solen är huvudorsaken och från mitten av februari är solen stark och dess solstrålning smälter isen ovanifrån.
2 - Solstrålningen påverkar ej enbart isytan utan går även ned och smälter isen inifrån och luckrar upp denna. *1)
3 - Värmestrålning från den omgivande luften är en annan faktor som påverkar starkt.
4 - Vinden som blåser på isytan för in varm luft och är omvänt mot när det var kallt. Nu töas isen av vinden precis som av en hårfön.
5 - Gammal snö som täckt isen och tunnat ut densamma ger svagare isar.
6 - Gasbubblor från multnande växtdelar i sjön försvagar isen ytterligare, vilket är lätt att glömma bort. I regel brännbar metangas!
7 - Regn (som ej är visat) tar hårt, ja mycket hårt på isarna.
8 - Undervattensströmmar (som ej är visat) påverkar isen liksom många andra faktorer.
9 - Temperaturen är också avvgörande och ju varmare dessdå våldsammare avsmältning.
*1) Man får s.k. stav-is, rör av is som går av lätt vid minsta belastning.
- Se mer på fliken ISSÄKERHET och "Isens svaga punkter" i menyraden ovan!

- Pimpelforum / Pimpelforum Nordost

26/2 -SAMTLIGA SJÖAR ÄR RÖDLISTADE EFTER EN TRAGISK ISOLYCKA I SÄVSJÖ!
Pimpelforum hade knappt lagt rödlistningen av stora delar av regionen, torsdag kväll 25/2, förrän tragedin likväl var ett faktum. Detta när 4 män i övre medelåldern gick genom isen utanför Sävsjö i Småland. Detta pekar på hur snabbt isläget nu försämras.

Länk till inslaget om den tragiska isolyckan i Sävsjö på SVT: LÄNK

Därför så togs beslutet tidigt fredag morgon 26/2 att RÖDLISTA återstående sjöar inom Pimpelforums bevakningsområde!
AVSTÅ därför allt isfiske nu om du ej är helt säker på vad du gör!

Isen försämras på några timmar!
Tänk också på att isen försämras under dagens lopp och särskilt humusfärgade ("bruna") sjöar är känsliga. Isen blir "rutten" och så kallad stav-is uppstår som ej tål någon belastning alls.

Isfiskesäsongen är över tyvärr...
Vädret är så omfattande milt, för att inte säga varmt vilket innebär att säsongen nu definitivt är över för oss, om man vill vara säker på isarna. Förvisso så aviseras det kallare väder längre fram men denna "räddning" för isarna kommer för sent. Istället är våren här med allt vad detta innebär.

Ännu så är säsongen för Pimpelforum inte över!
Det återstår några saker som öringpremiären att redovisa som tradition och även en summering av säsongen som faktiskt blev rätt hygglig trots allt. Så håll ögonen öppna. - Pimpelforum / Pimpelforum Nordost


25/2 - Varning för livsfarliga isar! - Hela Småland är RÖD-listat! - Resten är nu GUL-listat!
En närmast ofattbar super-värme slår nu över vårt bevakningsområde med +17 grader i Kalmar vilket är närmast ofattbart! Inga isar klarar detta!

Under torsdag eftermiddag 25/2 så beslöts det att SAMTLIGA sjöar i Småland nu har ett RÖTT isläge! Givetvis är detta ytterst tråkigt men det är oändligt mycket värre om någon går igenom isen och i värsta fall omkommer beroende på ett felaktigt isläge. Även om ansvaret ej ligger på Pimpelforum.

De övriga sjöarna i Halland och Skåne nu ett GULT isläge. Men inom kort så kommer även detta att ändras eftersom vi dagligen har temperaturer på dagarna som når +15 grader vilket är sommartemperaturer. ALLT isfiske AVRÅDS om du ej är 100 % säker och gå ALDRIG ut ensam.

Tänk också på att isen försämras under dagens lopp och särskilt humusfärgade ("bruna") sjöar är känsliga. Isen blir "rutten" och så kallad stav-is uppstår som ej tål någon belastning alls. Följ utvecklingen framöver samt se detaljerna på Isläget- Sjöinformation!
- Pimpelforum / Pimpelforum Nordost


22/2 - Underbart är kort... Nu rasar isläget raskt för våren är här! - Varning för snabbt försämrat isläge!
Den kraftfulla vintern har tyvärr kollapsat och rejäl vårvärme dundrar nu in och inte enbart för bevakningsområdet för Pimpelforum utan även för så gott som hela landet. Så isläget är bekymmersamt snart i hela riket. Extra trist nu när sportloven rullar ut och att den förbaskade corona-pandemin ingalunda har minskat. Detta betyder att många kommunala sporthallar är och förblir stängda. Isfisket var en möjlighet att kunna glömma skiten för ett tag. Men dessvärre så så tar isfisket slut snabbt på många håll. På sidan för Isläget - Sjöinformation har i stort sett HELA nordöstra delen av bevakningsområdet RÖD eller VIT-listats och bara mycket RUTINERADE fiskare bör beträda de allt lömskare isarna däruppe!


En vacker dag på en nordvästskånsk sjö men solen gassade och var skarp vilket tar hårt på isarna nu!

Den meterologiska våren har infallit eller vårtemperaturer råder nu i hela södra Sverige!
Många älskar våren och visst är denna underbar men vi hade gärna haft en "mjukare" övergång än detta brutala lappkast från -20 till +13,9 grader* som gått på en vecka. Ja gott folk 33,9 graders skillnad eller lokalt mer är mycket! Den meterologiska våren infaller när 7 dygn gått med dygnsmedeltemperaturer på över noll grader. Detta är ett faktum nu och övriga har vårtemperaturer.
* Fotnot - Torup i Halland hade 13,9 grader under måndagen 22/2, vilket är ofattbart mycket!


Abborren nappade fint söndag 21 februari men inom kort måste vi säga farväl till isfisket tyvärr...

Isläget kommer att rasa mycket snabbt nu! Följ isläget dag för dag! - INGEN kyla i sikte!
Tyvärr så finns ingen kyla som kan undsätta isarna som det verkade för en vecka sedan och därför så kommer snart alla sjöar stå på ilsket rött. Men vi får vara otroligt tacksamma för de 6-7 veckor med fin vinter vi trots allt har fått. - Pimpelforum / Pimpelforum Nordost

18/2 - GUL-listning för Finjasjön , Lundbyhamnen och Sannegårdshamnen! - Lite nyheter på sidan för sjöinformation!
Först så har sent inkommen information gjort gällande att isläget försämrats på Finjasjön då det är mycket råkar. I Göteborg så har mildvädret börjat på verka hamnarna som även dessa har GUL-listats av säkerhetsskäl!

Uppdateringar av sjöinformationen!
Åren har gått men uppdateringarna har uteblivit... Men nu har arbetet påbörjat med att uppdatera informationen för de olika sjöarna. Först ut är Finjasjön, Hjälmsjön och Västersjön. Där har nu länkar till iFiske ersatt de gamla fiskekortspriserna som sedan länge varit inaktuella. En brusten länk till en 3D-karta för Hjälmsjön har åtgärdats. Detta arbete kommer fortsätta framöver med att successivt ersätta gammal inaktuell information för de olika sjöarna. - Läs mer om detta och se detaljerna på isläget-sjöinformation.

Vad händer med vintern och isläget?
Nu när isläget ligger på topp så kommer det som kan utvecklas till ett rent dråpslag för isfisket. Mildluft ersätter den fina kalla luft vi haft över oss i några veckors tid. Vad värre är så talas det om temperaturer på två-siffrigt och upp emot +11 grader! En kortare tid så klarar isarna detta men inte länge och inte ens de minsta sjöarna. Ett hopp om kallare väder i slutet av februari finns men prognoserna är osäkra och en prognos "tappar" cirka 10 % per dygn i säkerhet.

Passa på att fiska under veckoslutet! - P.F. följer upp läget framöver!
Riktigt i otakt kom denna mildluftsattack när sydligaste Sverige går på sportlov vecka 8. Så ta tillfället i akt att fiska under veckoslutet. För senare kan det vara för sent. Längre norrut uppe på sydsvenska höglandet ser det möjligen lite bättre ut och fisket kanske kan pågå februari ut om inget förbättras gällande kylans återkomst. P.F. följer givetvis upp utvecklingen framöver och studerar prognosmodellerna. Har vi otur så är det slut för sydligaste Sverige inom en vecka...


16/2 - Sportlovet har inletts men vintern verkar tyvärr vara på väg att köra i diket - Mildluft väntar i väster!
Under några underbara veckor så har vi haft en rejäl vinter som verkligen har haft epitetet "vargavinter" eller "fimbulvinter" och det har varit rejält kallt. Men tyvärr så verkar denna förtrollningen vara bruten. Och vi som trott och hoppats på en sakta uppmildning med ett par-tre plusgrader dagtid och lika mycket minus på natten har satsat på fel häst. Så verkar det nu i vart fall då mildluften verkar braka in med full kraft under veckoslutet. Det blir alltså ingen skön "vårvinter" med gassande sol och dagsmeja dagtid och krispiga minusgrader nattetid dessvärre.

Vi har dock passat på att ta tillfället i akt och man hade verkligen gått man ur huse vilket märktes under det fantastiska veckoslutet 13-14 februari. Sjöarna var belamrade med hundratals människor under veckoslutet på Rössjön och Västersjön i nordvästra Skåne som exempel.


Dessa båda grabbar njöt av det fina vädret tillsammans med många andra på Västersjön lördag 13 februari.

Ännu ett par dagar så är det vinter i hela landet men under onsdagen så letar sig plusgraderna in med början i sydvästra Skåne och det kan bli regn. Det föreligger även varning för detta på vår systersida ewp.se liksom för kraftigt snöfall som föregår mildluften. Isläget kan ej bli bättre eftersom de flesta isarna nu är i toppskick och dessutom så vänder det när det blir milt om några dagar. Passa därför på att fiska om ni ges tillfälle!


Isarna är otroligt bra just nu och här är en "äkta" kärnis som inte kan vara starkare. Denna var vid fototillfället 25 cm tjock.

Vad innebär detta? - Sportlovet har startat...
Just nu har Göteborg och Jönköping sportlov gällande vecka 07. Det är goda chanser att komma ut på naturisarna som kommer vara säkra åtminstone över veckoslutet. Men det är inte det fina vädret längre då högtrycket nu har gett vika dessvärre. Isarna torde vara rätt säkra någon vecka till men därefter blir det mycket vatten på dessa och de börjar släppa i kanterna. Då isarna är tjocka så påverkas främst de stora sjöarna först där det finns svagare partier. De mellanstora och minsta sjöarna torde klara sig bäst. Pimpelforum får återkomma framöver och följa upp det hela.


De stora fiskarna har varit sällsynta men här hade herrn här lite flyt på en sjö i nordvästra Skåne! Fisken vägde 1040 gram.

14/2 - Sportlovet "tjuvstartade"!
Det nyss gångna veckoslutet bjöd på ett alldeles underbart sportlovsaktigt väder och folk har gått man ur huse för att njuta av såväl det vackra vädret som de fantastiska isarna runtom i Skåne och på många andra håll inom bevakningsområdet. Inom kort så kommer ett litet reportage om detta. Men ett par bilder släpps redan här. Håll till godo!


Det fina vädret lockade skaror av barnfamiljer som även var nyfikna på fisket.
Här får Stella prova på att hålla i pimpelspöt!


Det vimlade av människor som tog tillfället i akt att besöka de frusna sjöarna som har isar i kanonskick för tillfället!

11/2 - Passa på och isfiska! - Fint väder väntas under veckoslutet!
Man får nästan nypa sig i armen för så här roligt har det ej varit på denna sidan på länge för den stränga kylan rullar på och isarna blir allt tjockare! P.F. har nu släppt ett knippe sjöar till som fått "grönt".Ännu några dygn så är det rejält kallt men sedan blir det sakta mildare vilket kan vara skönt. Vinden har varit "vass" och det är kallt om fingrarna när man fiskar.

Sportlovsveckorna stundar!
Nu är vi strax mitt i februari och sportlovsveckorna är på gång. Men som vanligt så är det uppdelat region för region. Därför så finns en länk nedan till Expressen. LÄNK

Pandemin är dock ett mörkt hot som ligger över oss ännu...
I samband med sportlovet är inte allt frid och fröjd då pandemin rullar på så avstånd gäller. Pimpelfisket uppfyller som regel pandemireglerna då man ska hålla 5 meter mellan varandra enligt god fiske-etik. En synnerligen coronasäkrad fiskeregel att understryka och ta efter i dessa tider!


9/2 - Nu har Vombsjön bärbar is!
Många har gått och väntat men nu är väntan över och det är länge sedan Vombsjön hade bärbar is men nu är detta ett faktum till vår stora glädje! Men tänk på följande: Fiskekort löses antingen nere vid pråmhuset vid Björkaån eller vid "eken" uppe vid Svansjö. Ett dagskort kostar 100:- per person. Maximalt antal abborrar man får fånga per fiskekort och dag är 10 st. totalt. - Läs mer på deras hemsida Vombfiske.nu LÄNK


8/2 - Nedjustering av isläget gällande Försjön! - Isarna bär på Lundbyhamnen och Sannegårdshamnen i Göteborg!
Tyvärr så orsakar snön problem och ett högst varierande istäcke finns på Försjön. Därför är isläget nedjusterat till gult. Men nu bär isen i Göteborgs båda hamnar men största försiktighet anbelangas när man går ut på dessa isar! - Se mer på Sjöinformationen!

Lokalt besvärligt väder med snöfall och hårda vindbyar!
Den kraftfulla vintern innebär också bekymmer med snöfall och hårda vindar som nu berör östkusten på många håll. Det blir även mycket blåsigt med risk att förfrysa oskyddade kroppsdelar! Främst gäller detta Östergötland samt Skåne.


7/2 - Justering av isläget beroende på snö på isarna! - Nytt på Sjöinformationen är Sommen och sjön Tången!
Trots att vintern rullar på så fick isläget för några sjöar korrigeras beroende snö på isarna. Detta är som bekant lurigt då istjockleken kan variera högst betänkligt beroende på snömängderna. Vanligt är också att snön skapar en tyngd på isen som innebär att denna spricker och tar upp vatten. En stöpis bildas då och då snön suger som en tvättsvamp så tyngs isen ännu mer och ytterligare vatten kommer upp. men det kan bli bra då stöpet fryser och det kan bli nästan lika hårt som kärnis om kyla följer. Som läget är nu så ser det bra ut då den stränga kölden snabbt fryser ihop det hela till en homogen ismassa!

Nytillagda sjöar på Isläget - Sjöinformationen!
Med stor glädje så är två sjöar tillagda och båda ligger i Östergötland vilket är sjön Sommen känd för sin storröding och fina abborrfiske med grov fisk! Samt sjön Tången som har såväl ett förnämligt abborrbestånd och en hel del gädda!

7/2 - Bästa isläget på flera år! - Men ett speciellt undantag för västra Götaland!
Vintern har nu Sverige i ett järngrepp vilket är "mumma" för oss isfiskare vilket nu innebär det bästa isläget på många år! Man kan verkligen tala om enorma kontraster jämfört med år 2020 och det innevarande året! - Se Isläget!

Varför visas västra Götaland med olika isläge?
Orsaken är att trots att många sjöar nu har såväl "gult" som "grönt" isläge så är endast Lundbyhamnen och Sannegårdshamnen listade. Orsaken är sikfisket som bedrevs där förr om åren. Tyvärr så är detta en del av Göta Älv med strömmande vatten som dels varit högt men även uppvärmt. Därför så ligger ingen bärbar is där. Även brackvatten förekommer vilket försvårar isläggningen ytterligare. Lämna gärna in israpporter från dessa två bevakade hamnar till Pimpelforum tack!


6/2 - Varning för snöoväder i södra Skåne! - Fina besökssiffror senaste veckan!
Kung Bore håller stora delar av norra halvklotet i ett järngrepp som vi ej upplevt på många år! Som följd så ligger nu en Nivå-2 varning för kraftigt snöfall med vindar som kan skapa snödrev ute på vår systersida EWP gällande södra och östra Skåne. Och med tanke på att det nu finns isar som bär i ett område från Malmö och österut bort mot Simrishamn så går P.F. ut med en varning om ni funderar på pimpelfiske i området.. Tidigare idag gick Pimpelforum även ut med en varning för sträng kyla så man ska se upp nu!


Trevliga besökssiffror för Pimpelforum nu!


Fina besökssiffror på Pimpelforum!

Det är verkligen med glädje som det är många besökare på sidan och inom ett par dygn så kommer en rejäl uppdatering av isläget. Men generellt så finns bärbara isar nu på många håll men isarna är lokalt farliga. Senast lördag 6/2 gick en skridskoåkare genom isen på sjön Sommen. Så vaksamhet gäller och fortsätt att rapportera in om det finns fina isar. Tack på förhand!

6/2 - Mycket kallt vinterväder med isdygn! - Tänk på kyleffekten!
Vintern har sannerligen slagit klorna i hela landet vilket är mycket kul för oss isfiskare! Men medaljen har alltid en baksida och det är att kylan kan orsaka förfrysning på dåligt skyddade kroppsdelar. Särskilt ansikte, hals, händer, midjan och fötterna är utsatta. Framförallt på morgnarna är det riktigt kallt och på många håll kan temperaturen vara nedåt -15 grader eller lägre. Lokalt kan temperaturer på nedåt -20 grader eller lägre förekomma. Se därför till att klä dig väl inför fisketuren på isarna. Det var sannerligen länge sedan Pimpelforum gick ut med en varning för sträng kyla!


5/2 - Råkvarning gällande Finjasjön!
Idag fredag 5/2 har israpporter inkommit angående Finjasjön och enligt uppgift så finns flertalet råkar nu på sjöns is. Finjasjön är liksom Ringsjöarna och Vombsjön känd för detta. Försiktighet ska iakttagas när man är i närheten och / eller ska passera en råk!. Men som alltid så gäller största försiktighet när man beträder en is!


4/2 - Allt fler sjöar bär!
Vintern rullar på och isläget blir allt bättre runtom i vårat bevakningsområde! Se Isläget för detaljerna. Men försiktighet gäller alltid när man går ut på isen!


31/1 - DE FÖRSTA GRÖN-LISTADE SJÖARNA OCH FLER ÄR GUL-LISTADE PÅ ISLÄGET:
Nu börjar faktiskt såväl vintern som isläget rulla på rätt bra och de första "gröna" sjöarna är nu på plats och samtliga ligger i södra Halland. Några sjöar har tillkommit som är gul-listade. Se mer på isläget här: LÄNK

Troligtvis så sökte sig många ut i den fina naturen som här för att glömma pandemi-eländet. Ekasjö söndag 31/1 2021.


Vintern fortsätter ett bra tag till vilket sannerligen är glädjande för oss isfiskare!

Det är ett par - tre år sedan vi hade ett liknande väderläge och närmre bestämt år 2018, även om vintern kom år 2019. För vintern stannar hela den kommande veckan ut och nätterna kan bli riktigt kalla! Det är ju vad som benämns "bastant kyla" eller "djupkyla". Det är ej heller otänkbart med vad som benämns "nationellt isdygn" vilket innebär att temperaturen inte någonstans överstiger noll grader på ett helt dygn, någonstans i landet.

Snön finns dock med i bilden och rör till det en del...
Tyvärr så kommer det att kunna komma snö under vecka 05 i februari månad. Hur omfattningen blir återstår att se. Men onekligen så var det rejält kallt uppe på sydsvenska höglandet med -20 grader och detta är verkligen "bastant kyla" som vi älskar för att få ordning på isläggningen! Men vi får se vilken inverkan snön kommer ha på det hela.


En vacker välmatad halvkilos abborre blev belöningen på Ekasjö för undertecknad söndag 31/1.


Pimpelforum bevakar händelseutvecklingen för det är en spännande tid som börjar anta formen av en rejäl vinter!
Den fina kylan ser alltså ut att stanna vilket verkligen främjar isläggningen. Frågetecknen är för snön som kan komma och temperaturutvecklingen för södra Skåne där t.ex. Vombsjön finns. Följ uppdateringarna på P.F.!

Kul besökssiffror lördag 30/1 och söndag 31/1:
Det blev många besök under lördagen där 356 besökare registrerades och redan har detta slagits när detta läggs ut! Verkligen kul !

30/1 - UPPDATERAT PÅ ISLÄGET:
En rapport kom in på lördag kväll att det VERKLIGEN börjar lossna nu vilket är fantastiskt roligt och med följande sjöar som GUL-listats: Västersjön och Rössjön (Skåne) och följande i Småland: Försjön, Norra Vixen, Södra Vixen Bunn samt Sötåsasjön. Detaljerna finner du på sidan för Isläget!

30/1 - Nu har Isläget öppnat! - ÄNTLIGEN!

Med riktigt stor glädje så har sidan för Isläget öppnat och detta efter nästan två år av uppehåll! Det känns ju extra skönt att konstatera och orsaken är att det frusit ihop på en handfull mindre sjöar som nu har fått "gult isläge". Det ser ut som att de första "gröna ljusen" kommer inom kort vilket är ett härligt faktum. Men ännu behövs många kalla nätter och där snö ligger på nyisarna tar det ännu avsevärt längre tid. Isläget hittas i menyraden ovan eller här: LÄNK


Vackra vinterlandskap kan man se på många håll även i södra Sverige vintern 2021.


Kylan stannar men längst ned i söder blir det mildare med någon plusgrad dagtid!
Som det ser ut nu så har vi fått en rejäl tilldelning av bastant kyla då en polarvirvel ligger över oss. Detta är luften som Nordpolen annars ska ha och enligt uppgift så ska där (tyvärr) vara mildare än normalt. Men vi isfiskare tackar och tar emot och på många håll inom bevakningsområdet så möts man nu av vidunderligt vackra vinterlandskap som för tankarna till ett julkort. Men det bästa av allt är att detta ser ut att stanna och att det dessutom finns allt fler isar att gå ut på. Närmsta 1-2 veckorna blir avgörande men det börjar att arta sig. Så passa på att bege er ut men var försiktiga för många isfällor finns!

28/1 - Snön kom tyvärr med full kraft och isläget har blivit knepigt och farligt!
Det vill sig inte fullt för oss luttrade isfiskare då snön drog in med full kraft över stora delar av bevakningsområdet. Särskilt östra och norra Småland samt Östergötland är nu täckt av snö och lokalt förekommer det nu upp emot 40 cm nysnö vilket är riktigt, riktigt illa. Ännu i skrivande stund snöar det ymnigt på många håll i Småland och Östergötland. Några isar blir det ej av detta med så stora mängder snö. Längre ned i söder i södra Halland är det mindre med snö och beger man sig upp emot västra Götaland och Göteborg så är där näst intill snöfritt. Även i mellersta och framförallt södra Skåne är det mindre med snö. Det är här man får sätta hoppet.


Pimpelforum vill verkligen varna för lömska isar under nysnö-täcket på många håll.

Kan de större sjöarna som låg öppna när snöfallet kom och de allra minsta sjöarna klara upp läget?
Ja frågan är helt öppen och det hela är avhängigt på hur det såg ut innan snön kom. Men vi har också västra Götaland där snötäcket kring Göteborg och Borås är nära ren barmark. Men längre österut så tilltar snötäcket och kring Nässjö - Eksjö är snötäcket minst 30 cm och där är läget prekärt. Hoppet är att antingen nyisen ger vika för snötäcket och vatten tar sig upp ovan isytan som snön kan suga åt sig. Den fungerar som en tvättsvamp och tynger ned isen som dränker snötäcket till stöp vilket i sin tur kan frysa ihop till hård fast is. Men så stark som kärnis blir denna stöpis dock inte! Största möjligheterna för stark kärnis som kan byggas upp är om de större öppna sjöarna nu kan frysa ihop. Därefter så behövs en räcka på 4-5 nätter med "djup kyla" som P.F. benämner "bastant kyla". Denna är när dagstemperaturen ligger på 3-6 minusgrader och att det nattetid är det dubbla och runt 6-10 minusgrader eller kallare. Vinden måste saknas så länge vattenytan är öppen men när väl ett istäcke finns så kan en svag vind hjälpa till att föra bort värme från isen.

Isläget avvaktar beroende på nysnön!
Just beroende på den förhatliga nysnön så måste P.F. avvakta med förändringar av isläget. Tyvärr så kan undervattensströmmar tunna ut isar som var ok men som nu täckts av nysnö. Därför så vågar P.F. ej "släppa på" fler vatten för ögonblicket. I sammanhanget så ligger snövarningarna kvar ännu ett dygn då det ännu snöar friskt i de östra delarna av bevakningsområdet!

Tack till er alla som rapporterar in is och snöläget!

På vår Facebooksida så har Pimpelforum rapporterat av snö-eländet och efterlyst snö och israpporter. Med stor tacksamhet så gläds man över engagemanget där och fortsätt att rapportera in tack!

Pimpelforum följer läget spänt! - Vädret ser ut att bli kallt framöver!
Som en tröst så verkar nu vintern trots allt ha bestämt sig för att stanna ett bra tag och minst i 10 dagar till enligt prognosmodellerna. Detta inger ju verkligen hopp och med lite tur kanske säsongen kan komma igång trots allt här i söder. Då ökar möjligheten att flera sjöar fryser trots allt. P.F. följer upp händelseutvecklingen dag för dag.

27/1 - 2021: Vintern tar fart på allvar...
Nu har vintern laddat upp och tar fart på allvar då kylan letar sig allt mer söderut. Därmed så lär de sista fläckarna av meterologisk "höst" försvinna! Definitionen "meterologisk vinter" infaller när dygnsmedeltemperaturen legat på noll grader eller lägre under fem dygns tid! Under de kommande dygnen kommer kvicksilvret på allvar falla ned mot 2-siffriga minusvärden nattetid, -men då främst för inlandet och längre norrut inom bevakningsområdet. På sydsvenska höglandet var det natten till onsdag en bra bit under -10 lokalt.

Snöhotet hänger över oss det närmsta dygnet från onsdag - torsdag!
Tyvärr så finns det lågtryckstrafik med blandad nederbörd där det även finns snö med i bilden och under det kommande dygnen, (27-28/1), kan det falla upp emot 10 cm nysnö, kanske mer lokalt. Snö på tunna nyisar är absolut, näst efter mildväder det sämsta som kan hända vid isläggningen. Vi får därför se det närmsta dygnet hur saker och ting utvecklas på isfronten. Mer information angående en Vädervarning Nivå -1, finns på EWP. (www.ewp.se) som du även finner länk till i Isläget Express ovan!
(*Notering: Varningarna tas bort eller förnyas torsdag kväll 28/1.)

Isläget stärks i takt med kylan men svaga och osäkra isar finns på flera håll!
Det isarna som nu ligger och ej är täckta av snö stärks nu sakta men säkert. Men ännu så finns osäkra och svaga isar som är för svaga för att ens nå upp i ett "vitt isläge". Men lokalt så finns omvänt isar som nu går in i ett "gult" isläge. Dock så är omfattningen för liten för att själva huvudsidan för Isläget ska aktiveras riktigt ännu. Därför så avvaktar P.F. just där med att ändra isläget under devisen "håll i och håll ut" ett kort tag till. Men bevakningen här är som sagt på alerten och får vi bara ytterligare några dygn till med lite mer kyla och inget snötäcke på nyisarna så kommer isläget att uppdateras även där.


Det är definitivt dags att se över utrustningen en gång för alla och öva in de rätta handgreppen!
Är skryllan i ordning? - Är pirkarna putsade? - Är isborret slipat? - Är kläder och säkerhetsutrustningen ok?
Är du själv "fit for fight"? - Viktiga frågor att tänka på inför pimpel-premiären!


Förhoppningsvis så ser kylan ut att stärkas på allvar men delar av Skåne lär få vänta...
Vintern stärker nu på allvar greppet igen med början på höglandet och i norr men kylan är på marsch söderut. Men helt nöjd kan man ej vara då små lågtryck ännu ser ut att kunna störa bilden med snö för stora delar av bevakningsområdet. Men även här så kommer kylan segra efterhand. Hur länge kylan sedan stannar är inte helt klarlagt men den ser i nuläget ut att kunna stanna åtminstone i minst 8-10 dagar. Men i varierande grad där små lågtrycksattacker stör ordningen främst i söder och minskar kylans omfattning i förekommande fall.

Sydsvenska höglandet är isfiskets Mekka i södra Sverige...
Bäst verkar sydsvenska höglandet kunna klara sig samt delar av Småland och nordöstra Halland och västra Götaland inom bevakningsområdet. Ett visst mått av osäkerhet råder och är avhängigt på hur moln och nederbördsområden förflyttar sig eller om högtrycket stärks och orkar trycka bort dessa. Ingen eller ringa snö på isarna samt klara kalla nätter är det som krävs för en bra isläggning.

Pimpelforum följer händelseutvecklingen!
Förhoppningsvis så kommer isläget kunna "släppas på" för ytterligare några sjöar medl vitt och gult isläge inom kort. P.F. återkommer nu dagligen när behov för uppdateringar föreligger!

Forsätt lämna in israpporter - Tack!
Några av er har lämnat in israpporter vilket är fantastiskt roligt! - Fortsätt med detta så vi får alla glädje av informationen. Isfisket är en sann avlastande och glädjande mötespunkt för oss alla i dessa dystra tider av pandemi...

25/1 - 2021: Nu kommer vintern tillbaka med kyla men längst i söder är det fortsatt ostadigt...
En vecka har nu gått med ett mildväder som sannerligen inte gjorde något till hälften. Isarna tog rejält med skada på många håll och isläget ställdes på ilsket rött igen efter ett par dygn med det vita isläget. Ja att vara entusiast gällande isfiske här nere är numera en jobspost av det tyngre slaget. Men nu så syns lite av en ljusning då kylan sakta arbetar sig ned igen. På sydsvenska höglandet har det varit minusgrader ett par dygn när detta skrivs. Men det är blott mellan 1-2 minusgrader och det är inte mycket det. För att det ska ske saker så måste temperaturen främst nattetid falla ned på under -5 grader för att isarna ska växa till lite bättre.

Svaga och osäkra isar finns på flera håll!
Det finns isar som bär men ännu är dessa allt för osäkra för att ens nå upp i ett "vitt isläge". Därför så avvaktar P.F. med att ändra isläget under devisen "håll i och håll ut" - Ett slitet uttryck idag... Men bevakningen här är på alerten och får vi bara några dygn till med lite mer kyla än någon enstaka minusgrad kommer isläget att uppdateras.


Vintern försöker kämpa sig tillbaka och lite blötsnö föll över nordvästra Skåne måndag förmiddag 25/1.
Denna dag så ska "hälften av all snö ha fallit för vintern enligt den gamla bondepraktikan och kallas därför "halvsnö-dagen".


Förhoppningsvis så ser kylan ut att stärkas sakta men säkert men ej överallt...
Vintern stärker nu S-A-K-T-A greppet igen med början i norr och sedan sakta söderut. Men helt nöjd kan man ej vara då små lågtryck ser ut att kunna störa bilden längst ned för Skånes del och möjligen även för södra Halland. Men även här så torde kylan segra efterhand. Hur länge kylan sedan stannar är inte helt klarlagt men den ser i nuläget ut att kunna stanna åtminstone i minst 10 dagar. Men i varierande grad där små lågtrycksattacker stör ordningen främst i söder och minskar kylans omfattning.

Bäst verkar sydsvenska höglandet kunna klara sig samt delar av Småland och nordöstra Halland och västra Götaland inom bevakningsområdet. Ett visst mått av osäkerhet råder och är avhängigt på hur moln och nederbördsområden förflyttar sig eller om högtrycket stärks och orkar trycka bort dessa. Lite snö samt klara nätter är det som krävs för isläggning och vi närmar oss nu februari.

Pimpelforum följer händelseutvecklingen!
Förhoppningsvis så kommer isläget kunna "släppa på" några sjöar och distrikt till vitt och gult isläge inom kort. P.F. återkommer då under veckan!

25/1 - 2021: Fiskejournalen som Iframe! LÄNK
Som ett led att ge lite övriga fiskenyheter här så finns en länk till Fiskejournalen.


23/1 - 2021: Nytt på vädersidan! LÄNK
Vädersidan är en länksida här som på ett rätt smidigt sätt ger alternativ till de väder-appar som mobilerna tillhandahåller. Som så mycket annat så tillkommer och försvinner vädersidor på nätet. Detta har nu uppdaterats där en länk till Weather-Online med 7-dygnsprognos gällande väder och temperaturer har lagts till. En knapp till SMHI:s årstidskarta finns nu tillagd. Flera väder-widgetar har nu lagts till där du snabbt kan få en 5-dygnsprognos + dagens väder. Dessutom så har en interaktiv Sverigekarta från Google lagts till. Här är de väder-knapparna som nyligen har lagts till och de fungerar även härifrån . Håll tillgodo:


Vart tar vintern vägen?
Ja det kan man fråga sig och först så ska det påpekas att det FINNS bärbara isar inom bevakningsområdet. Men att dessa ej för tillfället ej ens uppfyller kravet för det vita isläget enligt normen på P.F. Det ska dock bli kallare på nytt men prognoserna är ytterst osäkra och ser ut att svaja betänkligt med såväl mildvädersperioder som nederbörd. Ingetdera är uppskattat eftersom ingen längre tid med bastant kyla hittills har förekommit i vinter. Denna mildperioden som i skrivande stund håller på att avslutas har gått ytterst hårt åt isarna i nästan hela bevakningsområdet. På många håll har dessa gått upp och på andra håll har vattenmassorna rörts om ordentligt vilket ger problem vid nyisläggning. Blåst och nederbörd och avsaknad av sträng kyla här nere ger problem. Men onekligen så kan vi med detta lilla som redan varit konstatera att denna säsongen varit 100 % bättre än den förra 2020-2021!

En ny uppdatering kommer måndag 25/1!
Detta blev en extra uppdatering tack vare uppdateringen av vädersidan. Måndag 25/1 så vet vi lite bättre på vilket håll det hela pekar för vinterns fortsättning. Onekligen så närmar vi oss februari och det är nu allt måste hända om det ska kunna bli lite säsong av det hela.


21/1 - 2021: Det milda vädret har gått mycket hårt åt isarna!
Just när vi på lite mer allvar började att glädja oss över vinterns ankomst så hände det här... Mildväder slog till med full kraft vilket förstörde festen som tidigare befarades här i ett av de första inslagen efter nyår. Som sagt så står vi där snopna och modstulna när mängder av regn och blåst kvaddade nära nog alla isar inom bevakningsområdet! Riktigt fint såg det ut fram till förra söndagen då många tog chansen att bege sig ut på sjöarna och i skog och mark. Men nu är det stopp för denna gången. Givetvis så suger detta rejält och är synnerligen trist!


Mycket väder i landet som stökar till det i större delen av riket och det ska åter bli kallare...
Men förlusten av isfisket står sig lätt mot den pärs som delar av Norrland åter har i samband med de stormvindar med kraftigt snöfall som huserar kring Umeå och vidare upp i fjällvärlden. Nu så vänder det hela igen och man skulle kunna tala om en "favorit i repris" men någon favorit är det knappast för de drabbade i norr. Men nu blir det successivt kallare i hela landet på nytt. Men där råder stora osäkerheter gällande kylans omfattning i denna omgången. Risken för en växlande vädertyp med ömsom kyla, ömsom mildväder har ökat, liksom risken för nederbörd där snö är oönskat nu då det finns nyisar.


Ispiken -Ett viktigt säkerhetsredskap ute på tveksamma isar...
Man ska ju avstå att gå ut på isar som verkar farliga och osäkra och aldrig heller bege sig ut ensam. Ett utmärkt hjälpmedel är dock en ispik som dock ej ska förväxlas med isbillen som är ett alternativt håltagningsverktyg till isborret. Ispiken är istället ett "känselspröt" där man slår sig fram på isen framför sig. Går piken, som är trapetsformad igenom isen ska man omedelbart vända in från det håll man kom ut i från! Bilden ovan är en egenkonstruerad ispik som ej kostade mer än 100 kronor och en timmes arbete att framställa! - Läs mer om ispiken här på vår sida för issäkerhet här LÄNK

Då återstår det att avvakta utvecklingen framöver...

Ja, kanske inte riktigt tillbaka till ruta ett men bra nära är vi nog, särskilt i södra Sverige. Det innebär att det måste frysa på rejält igen för att reparera skadorna och väderläget är osäkert. Tillsvidare så ska man avstå isfisket på sjöarna i sydligaste Sverige om man inte är absolut säker. Nästa planerade uppdatering här kommer troligtvis måndag 25/1.

17/1 - Många har begått pimpelpremiär under veckoslutet! - Men nu tar kylan en paus!
Nu när detta skrivs så är den första helgen där det har förekommit bärbara isar på bra länge! Det är ytterst välkommet när den förhatliga corona-pandemin rullar på utan ände. Ett sätt att glömma detta vidriga elände är att bege sig ut i naturen för att fiska, åka skidor eller skridskor eller bara promenera. Då har man chansen att glömma det trista för ett tag. Och onekligen så lever vi och Pimpelforum i en historisk tid där såväl den globala pandemin som storpolitiken skriver världshistoria. Pimpelforum skriver sin historia på ett mer sansat sätt...


Äntligen!!! - Efter två års väntan blev det premiärfiske på Kårarpasjön för undertecknad men fisken uteblev!
Utrustad med skyddshjälm inklusive hjälmkamera så har man händerna fria och skyddar skallen vid fall mot isen.

Blandade karameller efter besök på 4 sjöar nordöst om Laholm...
En rundtur i "skarpt läge" skedde under söndagen och utfallet var i högsta grad blandat: Första målet var Eka Sjö och hela sjön var istäckt men tyvärr var den blanka fina kärnisen för tunn för att duga. Några provhål togs av undertecknad men riskerna var för stora så försöket fick avbrytas.

Den allra finaste kärnisen fann vi på Ekasjö men tyvärr var denna för tunn, cirka 4-5 cm och dög ej ur säkerhetsaspekt...

Nästa sjö låg i närheten och hade en helt annan istyp! Här hade snö täckt sjön under isläggningen så en grå rätt porös is täckte Årnaberga Sjö. Några provhål nära land gav negativt utslag, då även denna isen var för tunn. Därför så det blev att avbryta på nytt och åka vidare till den 3:e sjön som blev Kårarpasjön och här kom vi äntligen ut och kunde begå pimpelpremiär och det var nästan 2 år sedan senast som isfiske kunde bedrivas här nere i sydligaste Sverige! På väg ned på sjön så blev behållningen två Linderöds-grisar som slog följe med oss ned till strandkanten, -samt att vi kunde premiärfiska men fisken uteblev då det ej nappade alls!


På väg ned till Kårarpasjön stötte vi på detta sällskap. Men något "grisfiske" blev det ej på sjön.

Efter någon dryg timme så gav vi upp fisket på Kårarpasjön och vi tänkte oss en tur mot Sjöaltesjön för att kolla läget. Men av en slump så passerade vi Gatesjön där vi stannade till istället. Vi förhörde oss och fisket var även fritt här! Utgångsområdet var badplatsen och det blev 1,5 timme där och vi gick runt i detta för oss okända men lilla vatten. Här fanns också den finaste isen som var en blandning av kärnis och stöpis i hygglig tjocklek på runt 8-10 cm. Tyvärr så var fisken inte alls på hugget här heller så däri låg den enda besvikelsen. Annars så blev det en härlig dag!


Det blev en oväntad premiär på den lilla Gatesjön med kollegan här, bara några kilometer från Kårarpasjön.
Men ingen fisk nappade här heller dessvärre och ingen annan heller fick något tydligen för fler fiskade än vi...


Nu återvänder mildvädret och kylan tar paus...
Dagen avslutades lite oväntat på nyss nämnda Gatesjön men som det ser ut nu så tvingas vi till en ofrivillig paus under ett par veckor. Detta beror på ett större luftmasse-byte där mildluften från Atlanten i väster åter pockar på och föser bort kalluften. Istället så kommer flera fronter in med såväl snö som regn vilket inte är bra för det bräckliga isläget som råder. Detta tillståndet ser ut att bestå fram till nästa veckoslut och därefter så torde kylan återvända om än lite trevande. Först att återfå kylan inom bevakningsområdet lär sydsvenska höglandet vara och här lär mildperioden också bli lindrigast! Som vanligt lär Skåne och västkusten få vänta ytterligare en tid på att kylan ska återvända. Därmed så lär isläget här nere bli dåligt under 1-2 veckor.


Detta glada gäng satt runt grillplatsen vid Gatesjön och njöt av korven.
Alla njöt av det fina vintervädret, isen och den vackra snön denna dag!


Vad händer under mildperioden vecka 03?
Pimpelforum har öppnat för säsongen och förhoppningarna är stora att prognosmodellerna står sig vilket bör innebära att kylan ska återvända till nästa veckoslut. Nästa planerade uppdatering ser närmast ut att komma torsdag 21/1. Under resans gång så kommer sannolikt isläget tyvärr att justeras ned igen med en återgång till ett helt rödlistat isläge inom större delen av bevakningsområdet. I sammanhanget så är den stora sidan för Isläget - Sjöinformation fortsatt stängd beroende på det klena isläget! Förhoppningsvis så kan isläget förbättras igen mot veckoslutet under vecka 04 när vi närmar oss februari!

16/1 - Allt fler sjöar täcks av isar men de är lömska på många håll!
Kylan har varit omfattande natten mellan fredag och lördag och även den påföljande natten till söndag gör susen på isläggningen!
Även dagtid har det varit flertalet minusgrader på många håll vilket förstås är jättebra. Men på många håll så har tyvärr snö, som vi befarat kommit på nyisarna.

Snön isolerar och kan t.o.m. helt förhindra en vettig isläggning. På en del håll har det snöat ymnigt och nysnö har lagt sig på vattenytorna som sedan frusit ihop. Detta har skapat en gråis som är klart svagare än kärnis. En kärnis ska vara helt "glasklar" och hålla 10 cm för att anses som "säker". Denna gråis är svag som "ett digestivekex" och måste hålla 20 cm för att anses som gångbar vilket den isen som kollades på Hjälmsjön ej ansågs vara av undertecknad.


Hjälmsjön i vid Örkelljunga lördag 16/1 såg fin ut men skenet bedrar...


Isen var porös som ett digestivekex och detta beror på att isläggningen störts av snöfall och duger ej med sina 6 cm i tjocklek...

På många håll så råder liknande förhållanden men positiva avvikelser finns där riktigt små sjöar och vatten har is som kan vara bärbar där isläggningen varit gynnsammare. På den lilla Danskesjön och på en vik på Västersjön nordöst om Ängelholm så åkte folk skridskor. Men det man ska tänka på är att skridskoåkare förflyttar sig snabbt över denna och isen kan därmed vara tunnare. men man får akta sig för att stanna upp helt eller falla. Då kan olyckan vara ett faktum så istjockleken ska vara exakt densamma som för gående isfiskare med utrustning. D.v.s. 10 cm tjock kärnis.

Blidväder under vecka 03...
Tyvärr så slår vädret om och kylan lämnar bevakningsområdet sakta men successivt för denna gången med början i sydvästra delen. Då det ska bli kallare mot veckoslutet så lär sydsvenska höglandet klara sig bäst i det avseendet!

Säsongen har tagit fart så smått så lämna israpporter!
Nu händer ändå saker så därför så är det tacksamt om ni lämnar in israpporter till Pimpelforum som redovisas här! Undertecknad ska själv åka på en ny rundtur under söndagen och hoppas kunna lämna en positiv israpport.


På den lilla Danskesjön strax nordöst om Ängelholm åkte man skridskor i ett snötäckt landskap.
I år blev det faktiskt vinter vilket glädjer de flesta av oss!

14/1 - Nu drar säsongen igång på Pimpelforum! Men kylan är bräcklig liksom isarna!


Många av oss rejält luttrade och duktigt covid-19 trötta längtar nu på allvar att isarna ska komma i samband med det kalla vädret. Många av oss sätter nu sitt hopp till att kylan har kommit för att stanna men tyvärr så ser detta tveksamt ut, särskilt för de av oss som bor längst ned i sydligaste delarna av bevakningsområdet som i Skåne och Blekinge. För redan efter veckoslutet runt den 18:e - 19:e januari kommer mildvädret tillbaka och kylan blir rätt "lindrig" dagtid även under veckoslutet då mildgrader tycks finnas med i leken. Längre norrut och i inlandet ser det bättre ut en kort bit in i nästa vecka. Men sedan når mildluften upp även dit under några dygn!

Kylan ska dock återvända kring 24 januari!
Men mot nästa veckoslut ska kylan återvända och åter täcka hela landet. Då får vi se hur snöväder och mildväder har gjort med isarna men vi hoppas att snön kanske smält undan vilket kan innebära en bättre återfrysning. Man kan också påstå att då "går nog tåget" för denna säsongen för någon vecka senare går vi in i februari.

Snön som fallit påstås ha täckt många tunna nyisar...
Tydligen ska det enligt vissa rapporter ha bildats nyisar som därefter täckts av snön som föll under onsdagsdygnet. Men detta ska vara främst i delar av södra Halland och sydvästra delen av Småland. Det blir helt enkelt att vänta ett par dygn och se hur kallt det blir. Ett tips är att kolla isarna under söndagen och med isbill känna av istjockleken. Men tänk på isdubbar + livlina och att aldrig gå ut ensam på isen!

Partille har åter begått premiär på pimpelisen!
En flitig besökare hade redan under onsdagen begett sig ut och lyckats fånga fyra små abborrar på en tjärn nära Göteborg. Det låter smått otroligt men P.F. gratulerar den våglige mannen!

Isläget Express är aktiverat! Men många isar är ytterst svaga och mycket farliga där dessa finns!

Nu har äntligen säsongen dragit igång men med rätt små bokstäver ännu vilket innebär att huvudsidan för Isläget - Sjöinformation ännu avvaktar sin start. Orsaken är att de få isar som finns ännu är på tok för tunna för att det ska vara någon vits att starta upp den delen av Pimpelforum.

Dra nytta av Trafikverkets tjänster! - Ha koll på vädret och trafikläget via Trafikverkets webbsida!
Nu när det drar ihop sig på allvar och då vädret blir kallare så gäller det att vara beredd på isfiske kanske inom en dryg vecka om allting vill gå vägen med isläggningen! Ett sätt att vara förberedd är att följa vädret som man då kan göra på flera olika sätt! En alldeles ypperlig tjänst där man känner att man "får mycket för skattepengarna" faktiskt, -är när man besöker Vägverkets webbsida! Detta är en GRATIS tjänst som vi alla ska dra nytta av!


Med hjälp av denna fantastiska karttjänsten får du snabbt en överblick på såväl trafikläget som väderläget!

Genom denna ser man snabbt trafikläget när man ska köra iväg till en pimpelsjö som kanske innebär några timmars bilkörning eller kanske ännu mer. Då ser man om vägen är bar och torr eller den är moddig, hal eller har trafikhinder av något slag. Trafikolyckor rapporteras in och markeras ut där du får tips om en alternativ resväg. Man markerar även väglaget där "Gröna vägar" markerar ett fint väglag. Vägar som är markerade med GULT eller RÖTT innebär däremot att väglaget är dåligt eller uselt. Undvik "gula vägar" och avstå helt att köra om vägen är markerad med rött! Då är väglaget riktigt uselt med risk för avåkning och / eller olycka!

Men det stoppar inte där! Du får ju också aktuellt väder där du får ett alldeles utmärkt komplement till väderradarn och kan se vilken nederbördsform som faller. Snö, snöblandat regn eller rent regn. På detta får du uppgifter om såväl vindstyrka som vindriktning. Till detta får du även aktuella temperaturer i området.


Kamerabilderna är klickbara och kan förstoras upp och man kan se det faktiska väderläget i realtid!

Inte ens detta är nog: För normalt så är ju vägkamerorna avskydda men icke här! Här hjälper de dig genom att se vädret på ort och ställe! I första bilden syns trafikplatsen "Klämman" markerad där det då rådde kraftigt snöfall! I nästa bild där du kan förstora upp densamma ännu mer, så ser du ett foto som tagits i samma ögonblick som du klickat på platsen. Genom detta så slipper du överraskningar och genom en fantastisk tjänst får du ett aktuellt väderläge hela tiden!
OBS! Bilderna tillhör Vägverket! - Länk till Trafikverket som du även hittar på vår vädersida i menyraden ovan: LÄNK

Pimpelforum sammanfattar denna torsdags-uppdateringen:
Ja, nu väntar vi spänt på den vidare väderutvecklingen den kommande tiden och enligt rätt samstämmiga prognoser så blir det milt under större delen av vecka 03 för stora delar av bevakningsområdet. Men kylan ska komma tillbaka under nästkommande veckoslut omkring den 23-24/1. Men under detta veckoslutet så får vi göra en liten rekognicering efter isar men försiktighet och ingen chansning är måttot.

Nästa planerade uppdatering sker måndag 18/1 och då får vi se vad som inkommit under veckoslutet.


14/1 - 2021: Länk till fiskejournalen! LÄNK
Tidigare har P.F. haft en iframe till Fiskejournalen här. Men nu gäller en vanlig länk som du kan klicka på ovan för senaste nytt på sportfiske-fronten!
10 januari 2021: Avstämning # 8- Nu ska vi på allvar se över vår utrustning! - Vintern är i antågande!

Redan på nyårsdagen när år 2021 bara var några timmar gammalt så skrev undertecknad så här:
"Nu kommer sannolikt kylan sakta men säkert!" Och minsann så stämmer detta då Kung Bore verkligen sakta men säkert kämpar sig in. Men ännu så stör mildluften i väster med sina framstötar och kommer göra detta under inledningen av vecka 2 som stundar när detta skrivs. Det betyder såväl snö, snöblandat regn och rent regn i kombination med blåst fram till onsdag. Men därefter så läggs kursen om totalt då mycket kall luft börjar att ta sig söderut ned över hela landet! Nästan överallt inom bevakningsområdet så råder meterologisk "höst". Men nu kommer vi garanterat byta till "meterologisk vinter" vilket innebär noll grader eller lägre i dygnsmedel-temperatur, -5 dygn i sträck.


Så här är tanken enligt prognoserna att kylan ska ha avancerat 14 januari 2021!
Vilket innebär att hela landet nu täcks av kalluften som lär stanna!

Köldpolen över Ryssland är avgörande!

En rejäl köldpol ligger i öster och det är just denna i lila (violett) som är så viktig för att etablera kylan och bilda isarna. Denna är något av min "käpphäst" för att det hela ska kunna fungera! Notera också hur varma haven är väster om Skandinavien, där Atlanten och Nordsjön är rätt varma på mellan 4-8 plusgrader. Det är här som hoten finns mot kylan från öster. Det är direkt avgörande att köldpolen kan breda ut sig in över Skandinavien och sedan spjärna emot mildluftsattackerna som hela tiden lurar därute i väster!


En tunn isskorpa hade på nytt bildats på den lilla "referenssjön" i Tåstarp öster om Ängelholm lördag 9/1.

Det mesta pekar på is med början på sydsvenska höglandet vilket är mycket glädjande. Men vi är ännu långt till bärbara isar vilket vi ska ha i åtanke.Men så här positivt har det ej sett ut på nära två år.

Vad händer här på Pimpelforum närmsta tiden?

Självklart så vill vi se ett resultat med kyla som sveper ned över landet och på detta en vettig isläggning där de minsta sjöarna kan få bygga isar tätt följt av de lite större. Går allt som planerat och inte vind eller snö eller ännu värre,- oväntat mildväder förstör det hela så beräknas isläget aktiveras under veckoslutet. Veckoslutet under vecka 2 mot vecka 3 vilket INTE betyder bärbara isar. Men då beräknas Pimpelforum dra igång på allvar! Det är därefter som P.F. önskar israpporter hit som kan läggas ut.


Västersjön låg ännu helt öppen nordöst om Ängelholm lördag 9/1.
Men den lär frysa igen om kylan etablerar sig och få bestå. Sjön lägger sig rätt fort dessutom!


7 januari 2021: Avstämning # 7- Nyheter på sidan för utrustning!

Sidan för Utrustning har legat för fäfot en längre tid och senast var det 2018 som sidan uppdaterades då tanken var att en hel del bilder skulle presenteras på Facebook. Men detta är ett socialt media där man måste vara medlem för att kunna få ta del av bilderna. Inget som P.F. ställer sig bakom mer än undantaget som just berör vår egna FB-sida där. Istället så har P.F. återgått till egna presentationer helt och hållet!

På sidan för utrustning så finner du Redskapsnytt där Pimpelforum presenterar lite nyheter gällande adapter för isborr och skruvdragare samt nyheter från VIM-Pirken denna vinter! Du har en länk till Utrustning HÄR eller så har du en direktlänk dit där HÄR


6 januari 2021: Avstämning # 6 - Vädersidan är uppdaterad!

Klart.se har levererat väder-widgetar som innebär infällda "snabb-prognoser" i realtid för vädret de kommande dagarna. Men vid en rutinmässig uppdatering av vädersidan där några widgetar skulle läggas till så upptäcktes att detta avvecklats av Klart.se. I klartext så kommer dessa att plockas bort när de slutat fungera. Men så länge kommer de att få finnas kvar tillsvidare då de ännu fungerar. Istället så provas en annan typ av widget där lite nya orter lagts till. Därefter så får vi se utfallet på det hela. Länk till vädersidan HÄR

Det blir kallare men för hur länge?

Vi har nu sett ett välkommet väderomslag med snö som tagit sig in över bevakningsområdet. Snön är välkommen så länge ingen nyis täcker sjöarna. Snön kyler ned vattenmassorna som får lättare att frysa till när kylan kommer. Senare mot veckoslutet ser det ut att bli kallare inom hela bevakningsområdet. Men frågan är huruvida kylan står sig eller ej. Denna är som sagt bräcklig men vi hoppas att kylan kan bemästra mildluftsattackerna från söder och väster. P.F. följer upp!
Nedan så finns fiskerelaterade artiklar i Fiskejournalen man kan läsa!


4 januari 2021: Avstämning # 5 - Vintern gör ett allvarligt försök att etablera sig!

Vi har som sagt vänt blad och äntrat ett nytt år och även vädermässigt så ser vi ut att ha kunnat vända ett blad nu. Vintern försöker nu att koppla greppet och detta rätt så tidigt om man jämför med tidigare år bortsett smärre frostknäppar. Men ett bekymmer kvarstår och det är kylan som är bristfällig. Temperaturer kring allt från ett par plusgrader ned till 2-3 minusgrader nattetid är ej tillräckligt för några isar.

Men på sikt så får vi se om det slår till och blir kallare på allvar. Kanske, kanske inte. Men där föreligger en viss möjlighet till mer kyla om cirka 8-10 dagar. Se artikeln nedan. Men den stora orsaken till denna uppdateringen är att systersidan EWP har en artikel om vintern. Den finner du HÄR

Vi kan samtidigt göra kopplingen till vårt klimat som är mer på tal än någonsin eftersom vintrarna blir allt sämre för vart år. Vi inom täckningsområdet för Pimpelforum är utan tvekan det område som är mildast och därmed minst gynnat av isar. Orsaken är Golfströmmen som ger ett långt mildare klimat än annars på dessa breddgrader.

Vi kan genom åren vara tacksamma för detta och det gynnsamma klimatet men nu så påverkar klimatfärändringarna saker och ting till det sämre tyvärr. En länk till SMHI där du kan läsa mer om detta finner du HÄR


1 Januari 2021: Avstämning # 4 - Nytt år som ser ut att vända blad till en mer positiv utveckling för isfisket!


Vilken nyårsglädje att få kunna visa upp ett kanske väntat scenario i januari 2021
Kylan verkar vara på ingång! Bilden till hör Wetterzentrale - länk HÄR

Först så önskas alla besökare en riktigt god fortsättning på nya 2021!

Vi har knappt lämnat det så förhatliga år (Anno horribilis) 2020 bakom oss, -så ser vi redan en stor strimma ljus och först så måste vi fastslå ett par saker för oss alla: Vi har ett nytt orört år där vi med gemensamma krafter ska besegra pandemin som hållit oss i ett järngrepp i nästan ett år. Detta ska kunna innebära att vi sakta men säkert med hjälp av vaccin ska kunna få återgå till det normala och träffas och kramas igen. Detta är nog så viktigt för vår överlevnad och vårt välbefinnande. Men här så är det isfisket som är det bärande huvudtemat och ligger till grund för sajten. Därför känns detta nyårslöftet så roligt att få ge:

Nu kommer sannolikt kylan sakta men säkert!

Efter ett minst sagt mörkt och uselt år så vänds ett blad där vi nu Ä-N-T-L-I-G-E-N faktiskt har kyla och minusgrader i väderutsikterna framöver. -Ja ni läste faktiskt rätt! - Kyla och minusgrader... Smaka på den allihopa! Visst låter detta fantastiskt! Så ofattbart svältfödda som vi varit under ett års tid och mer än det, -så ser saker ock ting ut att kunna hända. Inledningsvis så går det hela sakta. Men säkert så ska det nu enligt samstämmiga prognoser bli successivt KALLARE!

Förstås så kan vi inte dra några stora växlar på detta ännu men det innebär att vi så smått ska lokalisera pimpelgrejorna, i gömmorna, även här i söder och gå igenom dessa. Förr eller senare så har vi kylan och isarna här. Detta är ju ett riktigt fint budskap att få överräcka denna nyårsdag som vi alla så länge längtat efter! Men alltid så finns en osäkerhet som kan innebära att prognoserna på nytt svänger till det sämre. Men står sig prognoserna så ökar chansen för en fortsättning längre fram och veckan före februari är direkt avgörande. Står sig kylan då kan det hela KANSKE utvecklas till en bra vinter! Men resan dit är lång och tyvärr så finns osäkerhet i slutet av långtidsprognosen som pekar på att mildvädret återvänder igen runt den 15 januari. Man ska även ha i åtanke att säkerheten i prognoserna tappar runt 10 % per dygn.

Vad händer nu på Pimpelforum?

Den kommande veckan, på det nya året, så får prognoserna följas upp och "spaningarna av undertecknad efter kyla" kommer förhoppningsvis att få bära frukt! De kommande tio dagarna är nog direkt avgörande om kylan äntligen kan slå igenom. Gör den det så kommer Isläget att aktiveras. Detta sker när vi fått se upp emot en vecka med minusgrader. Företrädesvis så är det sydsvenska höglandet och Östergötland inom bevakningsområdet som tar del av kylan och isläggningen först. Längre söderut kan det dock ta tid men hoppet finns ju att även de minsta sjöarna i övriga Småland, norra Skåne och i Halland får behövlig kyla. Denna infaller främst under nattetid och tidig morgon.

Hot och löften som påverkar isläggningen...

Som alltid så finns såväl hot som löften i samband med en isläggning. Vi börjar med "löftena" där snö kan vara alldeles ypperligt INNAN isarna har lagt sig. Denna kyler ned vattenytorna och underlättar en isläggning då vattnet är nollgradigt. Snön som fallit till marken ökar sedan markutstrålningen nattetid. En sjö som är omgiven av snö kan ha 5-10 grader kallare utstrålningstemperatur vid sjöytan än en sjö med omgivande barmark Detta är synnerligen bra. Vinden kan sedan när en tunn ishinna lagt sig hjälpa till med att föra bort värme och öka avkylningen och isläggningen ytterligare. Förutsatt att vinden ej blir så stark att nyisen bryts upp istället.

Hoten stavas mildväder, snö och vind...

Men det finns alltid hot som hänger över det hela. Orsaken är det allt varmare klimatet som gör luften mer instabil. Därmed så kan mildväder med regn, snö och vindar förstöra den eventuella festen. Vanligt numera är att vädret inte får den stabilitet med kyla nattetid utan svängande temperaturer. Därpå så innebär vind som hänger ihop med omgivande lågtryck att vattenytorna rörs upp och varmare vatten tar sig upp och isläggningen spolieras på så vis. Nästa hot är att nyisar på någon centimeter bildats och så faller det helt plötsligt nysnö på dessa. Därmed så försvåras eller ännu värre (och vanligast) omintetgörs en vettig isläggning. Resultatet är ödesdigert med svaga och obrukbara isar. Ja hoten är många men vi hoppas på det bästa!

Pimpelforum håller väderkollen! - Nästa uppdatering:

P.F. Följer upp utvecklingen med vädret och hoppas på en snar uppdatering (avstämning) som kanske kan övergå till goda uppdateringar av Isläget o.s.v. På vår vädersida som du hittar via länken HÄR så kan du själv hålla koll på väderutvecklingen. Nu håller vi våra tummar eller säger som i engelskspråkiga länder: "Cross our fingers" för att Kung Bore kommer till oss efter två års frånfälle...


30/12 - 2020: Avstämning # 3 - Med önskan om en riktigt Gott Nytt År 2021!


Vår tids stora dödsfiende som plågar oss ännu med oförminskad styrka i en andra och 3:e våg...

Avstämning # 3 - Säsongen 2020-2021 . Slutet nalkas för ett "Anno Horribilis" :
(Begreppet "avstämning" ersätter tillsvidare de ordinarie uppdateringarna här på Pimpelforum.
Vilket innebär en kort uppdatering utan uppdatering av Isläget e.t.c.)

Vi kan nu lägga ett mycket dystert år till handlingarna som inte liknar något tidigare i modern tid. Något liknande har vi nu levande ej upplevt tidigare med undantag av de äldre som minns andra världskriget. 2020 är ett år som är helt i klass med de hårda krigsåren mellan 1939 - 1945. Man får verkligen gå tillbaka dit för att hitta något som är så dystert som detta usla och eländiga år.

Vi befinner oss i en pandemi sedan nästan ett år tillbaka då det ödesdigra coronaviruset spreds ut över världen från kinesiska Wuhan.
Det mest sorgliga är att det hela tystades ned av diktaturen där och totalskadan är ett fullbordat faktum med miljontals döda i hela världen. Våra liv har kringskurits rejält men det står sig ändå lätt jämfört med de lockdown som råder utomlands. Sverige är ett luftigt och rymligt "fängelse", som säkert många utomlands skulle vilja byta sig till. Detta är en av ljuspunkterna där friluftslivet och sportfisket exploderat i popularitet här hemma som ersättning till resandet! Sista resan gick för undertecknad till Prag under sportlovet strax innan coronan slog klorna i hela Europa och Sverige. Nu är man glad för denna resan där tåget hem till dörren också blev den sista med allmänna färdmedel detta året.


En tur till Prag i hjärtat av Europa satte punkt för undertecknads resande. Bild - Týnkyrkan i centrala Prag.

Ett av de varmaste dagarna någonsin på jorden globalt och lokalt!
Året 2020 präglas inte bara den globala katastrofen som utgick från Kina utan det blev även ett av de varmaste åren någonsin här på jorden. Inte bara globalt utan även regionalt och lokalt vilket har märkts med dyster tydlighet denna vintern hittills! Temperaturerna i hela landet denna och förra vintern har legat och ligger mer än +5 grader över det normala och långt mer än så lokalt. I Norrland råder barmark på många håll och ända upp i Luleå har det varit väldigt milt. Detta har ej gått obemärkt förbi oss på Pimpelforum heller! Aldrig någonsin sedan 1997-1998, när sajten grundades har man upplevt något liknande. Inte en ENDA isfiskedag har noterats inom bevakningsområdet under 2020. Därmed så har den absoluta botten nåtts för det kan INTE bli sämre! Det hela är ytterst ledsamt och oron finns att denna förbannelse kanske ej bryts denna vintern heller. Men hoppet är det sista som överger en som det heter.


På Pimpelforums "referenssjö" Tåstarpssjön hade nyisen börjat att lägga sig vid jultid.

Kanske en kallare tendens efter nyår men kalluften är bräcklig...
Nu verkar det som att det tenderar att bli en aning kallare några dagar efter nyår. Men tyvärr är det hela med den eventuella kylan ytterst bräckligt. Mildluften lurar hela tiden i väster och söder och kan snabbt göra slut på försöken med kallare luft. På långa vägar så räcker inte den kylan till för att skapa vettig isläggning. För detta krävs bastant kyla med nedåt -10 grader eller ännu mer och detta helst dygnet runt. Snö får ej heller täcka tunna nyisar för då spolieras isläggningen den vägen. Just dessa båda huvudingredienser är mycket stora som hot och inte ens höglandet som haft så fina isar tidigare år är förskonat. Mildväder råder från södra Värmland i en linje upp emot Gävle. Norr om den linjen finns bättre chanser att finna is. Söder om är möjligheterna obefintliga i nuläget.


En grov förenkling av var vintern och isarna befinner sig idag vid nyår 2020-2021.
Man måste upp till Värmland eller ännu hellre Dalarna och Jämtland för att finna bärbar is!

En resa till fjällen eller kanske båtpimpel... - Men tänk på coronapandemin!
Alternativen är är få för oss i söder och kompliceras beroende på coronapandemin. Man ska ju avstå att träffas i nuläget men kan man hyra en tom stuga är detta ett alternativ. Tillgång till uppvärmd husbil eller husvagn är ett annat alternativ och då måste man söka sig upp till norra Värmland, Dalarna eller Jämtland och fjällvärlden i synnerhet. Där finns vintern i skydd av fjällen, i inlandet mot norska gränsen. Då kan man bjudas på fint rödingfiske som exempel. I nuläget så kan man ju kosta på sig detta när man ändå bara kan "hemestra". Men omfattande förberedelser krävs och sedan så gör sig coronapandemin sig åter påmind då man ska avstå längre resor och stanna hemma, för att minska risken för olyckor förorsakat av trafiken ute på vägarna.


De flesta sjöarna söder om Dalälven ser ut så här i slutet av december 2020 vilket innebär öppet vatten och ingen is.

Men det enklaste alternativet är att ha en båt i någon sjö att gå ut med eller ha på trailer och sedan lägga i denna i en lämplig sjö. Pimpelfiske från båt är såväl roligt som effektivt och man kan med fördel använda samma utrustning som från isen. Dock så bör man köra med rullspön eller lite kraftigare spö för en gungande båt minskar betydelsen av klenare grejor som annars används från isen. Det är bara att pröva sig fram och hoppas på hyggligt väder därtill. Något som kanske är för mycket begärt i dessa tider av lågtryck och mildväder...


Söndag efter jul blev det lite julkänsla när snön kom ett kort tag men den försvann snabbt igen...
Bilden är tagen på Stortorget i Ängelholm 27 december 2020.

Nästa avstämning kommer runt 9-10 januari!
Nu låter vi det nya året 2021 rulla ut och vi har väl alla samma önskan och tanke: Att vaccinet kommer alla till del och att vi blir kvitt denna farsot över världen. Det kommer att ta tid men vi hoppas fram emot sommaren att saker och ting ska ordna upp sig på den fronten. Närmast till hands är att följa upp väderläget och spana vidare efter kylan och kanske vinter-isarna! Skulle en positiv väderförändring ske så återkommer undertecknad tidigare här på P.F. med en uppdatering. Med det nya året 2021 kan det bara bli bättre!
Fram tills dess så önskas alla besökare ett Gott Nytt År 2021! Under tiden så njuter vi så gott det går av julledigheten och nyåret så gott vi kan. Nedan så finns artiklar i Fiskejournalen man kan läsa så länge!22/12 - 2020: Avstämning # 2 - Med önskan om en riktigt God Jul!

Vi är nu åter framme vid den punkten där Pimpelforum önskar alla sina besökare en riktigt God Jul!
Men i år är som bekant ingenting sig likt med tanke på den svåra och världsomfattande pandemin som ingen kan svära sig fri ifrån.
Vi får för första gången avstå det käraste vi vet, -långt kärare än pimpelfisket, vilket förstås är våra nära och kära föräldrar, äldre, yngre och vänner. Allt för att minimera smittans framfart och stoppa denna sanna pest. Tack och lov så kommer julklappen Nr 1 att skeppas ut även till Sverige efter julen, -alltså vaccinet. Även om orosmoln finns i vår närhet i form av muterade virus i Danmark och i Storbritannien. Men vi hoppas förstås på det bästa och att ett nytt år vänder det hela till bättre tider igen.

Ingen kyla innan jul heller...
Även i december detta förbaskade året så har kylan totalt lyst med sin frånvaro för södra och mellersta Sverige och inte en enda bärbar is har förekommit under 2020 inom P.F:s bevakningsområde. Detta belyser den gigantiska uselheten som år 2020 verkligen utgör. Sällan har väl ett år önskats bort mer ur människors sinnen än detta. Men nu skönjs en svag omläggning till kallare väder som till tröst faktiskt kommer skänka de flesta av oss lite julstämning! Snö i Svealand samt rimfrost och kanske lite lokal snö även i söder. Det blir även solchanser vilket piggar upp i jul och solen har vi ej varit bortskämda med precis. Tyvärr blir det åter mildare i mellandagarna men därefter ser allt mer osäkert ut. Det tenderar att luta mot det lite kyligare hållet men pimpelisarna lär dröja till en bit in på det nya året i bästa fall. Framtiden får utvisa detta. En länk till en rätt färsk snarlik artikel på systersidan EWP finns här: LÄNK

Pimpelforum skjuter fram sin premiär eller ska vi kalla det aktivitet ytterligare...
Det hela blir förstås lite tragikomiskt men det finns ingen anledning att lägga tid på ett meningslöst arbete när inga isar finns. Därför så sker dessa avstämningar istället. Detta spar kraft och tid. Nästa avstämning är alltså strax före nyår eller tidigare beroende på om en mer markant väderomläggning sker inom P.F:s bevakningsområde. Undertecknad fortsätter ängsligt att spana efter kallt väder.

Var rädda om varandra i jul...
Nu får vi får ta detta för vad det är med julen detta corona pandemi-år och fira lite mer i avskildhet. Lyd råden som ges och ge inte upp. Bättre tider skola komma! Men ring nära och kära, face-tajma detta kommer uppskattas! Glöm ej de äldre och ensamma! Pimpelforum återkommer strax innan nyår som sagt. Fram tills dess så njuter vi så gott det går av julledigheten och julen så gott vi kan.Vår tids nya gissel och stora dödsfiende...

16/11 - 2020: Avstämning # 1 - Pimpelforum senarelägger sin premiär! - Vädret är den största anledningen!

Pimpelforum närmar sig nu premiären, men mörka skuggor kastas över oss och nu så nämns corona och covid -19 för absolut första gången här på P.F. vilket nästan får anses som en aning unikt. Nu läggs inget krut på detta faktum där pandemin fortsätter i oförminskad styrka. Nu är dock sportfisket ett av de få undantagen där man kan utöva sin hobby UTAN att behöva samlas, -om man inte tänker sig tävlingar Men ett dystert faktum kvarstår: Pandemin är ingalunda över och just denna dag så skärptes restriktionerna ytterligare då smittspridningen fortsätter och förvärras. Nog om detta för ögonblicket.

Rekordmilt i oktober och november hittills innebär att premiären skjutits fram för bevakningen av isläget med mera.

Tyvärr så fortsätter den dystra vädersituationen där riktigt milt till snudd på varmt och EXTREMT varmt väder råder eller har rådit i HELA landet. Även längst i norr vilket är något man aldrig har sett tidigare i modern tid. Det finns ytterst få bärbara isar och även längst upp i nordligaste Sverige är tillgången näst intill obefintlig! Normalt så ska bärbar is förekomma från Västerbotten och vidare norrut till riksgränsen. Men så är inte fallet detta minst sagt dystra år som 2020 har blivit. Därför så SENARELÄGGS premiären till torsdag 10 december vilket alltså är Nobeldagen. Det hela är förstås ledsamt och lägger sten på börda för oss alla som längtar efter isfisket i corona-tider. Men inga tecken pekar på någon positiv förändring ännu av väderläget just nu.

Mildväder och ingen kyla i prognoserna den 10 december innebär att premiären kan förskjutas ytterligare...

Men premiären kan fördröjas ytterligare om inga förändringar till det bättre sker. Detta är det nya greppet att hantera sidan Pimpelforum från och med nu. Det är givetvis tråkigt detta också men en följd av att klimatet fortsätter att gå på fel håll med allt varmare vintrar eller kanske ska man säga avsaknaden av vintrar.

P.F. återkommer dock lite innan den 10 december om det hela skulle stå sig med mildväder. Skulle det helt omvända ske att kylan skulle slå till för en längre tid så återkommer P.F. i så fall och då kanske det kan bli lite muntrare.

Keep calm and stay well...

Sedan så kan den ytterst dystra situationen ej underskattas utan vi befinner oss alla i en mycket världsomfattande kris. Detta innebär att vi alla måste följa de bestämmelser och rekommendationer som proklameras. Allt för att stoppa smittspridningen, även om att vaccin utlovas vara på väg...


21/11 2019 - TIDIGARE SPARADE ARTIKLAR FRÅN TIDIGARE SÄSONGER:

1/3 - 2020: Pimpelforum stänger för säsongen utan att kunna rapportera en enda dags isfiske!

Ända sedan Pimpelforum startade i slutet av 90-talet så har vintrarna varierat i omfattning med riktigt fina sådana men också mindre bra dito. Men något liknande detta har ALDRIG NÅGONSIN upplevts tidigare! Enligt mätningar i Uppsala som pågått i minst 300 år så har aldrig högre temperaturer vintertid registrerats tidigare. Den 15 februari inföll den meterologiska våren vilket är tidigast möjligt då hösten övergick direkt till "vår". I de fåtal artiklar som skrivits nedan så har P.F. försökt förklara orsakerna till denna katastrofalt usla vinter vi genomlidit. Det har varit mörkt och dystert då snön har saknats. Regnmolnen har hängt tungt över landets södra delar i stort sett ända från slutet av oktober och fram till mars. Ett ytterst kort undantag från detta var en fiskerapport från en liten tjärn utanför Göteborg där man lyckades fiska en (1) dag i skarven november - december! Men det var också allt. Resten av fiskepassen i vinter har krävt en hundra-mila resa enkel för att kunna genomföras överhuvudtaget.

Det som man kan glädjas åt nu är det återvändande ljuset och den stundande riktiga våren! Det myckna regnandet har dock gett extremt höga flöden för främst Lagan i Halland och Småland men även andra åar som Rönneå har mycket höga flöden som skapat "sjöar" mellan Ängelholm och Klippan. Detta riskerar nu även att förstöra vårfisket efter öring då det höga vattnet innebär att det blir svårt att fiska. Ännu mera regn väntas dessutom inom samma område... Men grundvattennivåerna i stort sett återställts med råge i södra Sverige. Alltid något att vara tacksam över... Bilden nedan är som en passande turistbild påminnande om en vacker insjö men det är Rönneån som svämmat över av allt regnande nära Klippan i Skåne.


Översvämningar i Rönneå strax väster om Klippan på skottdagen, 29 februari 2020 .

Rekordtidigt avslut för Pimpelforum säsongen 2019-2020 är ett faktum!
Pimpelforum slår faktiskt igen för denna säsongen med ett konstaterande: Nu kan allt BARA bli BÄTTRE för sämre än så här kan det ej bli. Men P.F ger ej upp så lätt vilket innebär att säsongen 2020-2021 inleds torsdag 26 november 2020! Men då det ännu finns risk (?) för att det kan frysa på och bildas svaga isar så har islägestjänsten öppet mars månad ut. Men chansen för bärbara isar är dock helt utesluten förstås.

Därmed så vill undertecknad tacka alla besökare för denna säsongen.


1/2 - 2020: Januari blev rekordmild och bjöd på sommartemperaturer! - En personlig reflektion...

Pimpelforum skulle ta ett nytt uppehåll men undertecknad var tvungen att få med denna artikeln om rekordvarma januari 2020, av förståelig anledning.

Att det som borde vara vinter blev något helt annat är nu ställt bortom allt tvivel, när januari 2020 blev rekord-mild eller ska vi säga rekordvarm istället. Vi har nu gått in i februari som är den sista av de tre egentliga vintermånaderna. Att det hittills inte varit någon vinter i mellersta och södra Sverige stämmer nog de flesta in i med undantag för alla de av oss som nu är bosatta i Norrland och läser detta.
Här har som sagt vintern i princip uteblivit helt vilket är något helt nytt för oss alla idag levande!Snöstormsliknande väder över New York och Broadway som undertecknad upplevde 18 december 2019 .

Kallare i New York än i mellersta och södra Sverige under hela vintern 2019-2020!
Undertecknad var i New York, som ligger på samma breddgrad som italienska Rom strax före jul 2019. Där fanns snö och det rådde minusgrader. (Se bilden ovan när en snöstorm "blizzard" snabbt drog fram över New York), De påföljande nätterna var kalla med nedåt -10 grader lokalt i området och det var isande kallt. Detta förblev den enda kyla, snö och vinter som undertecknad fick uppleva denna säsongen, och det skedde i samband med ett besök i denna fantastiska mega-stad! Men tyvärr så blev det inga möjligheter att fiska där. Tänk er isfiske i någon av sjöarna i Central Park, där finns fisk! Och ha Empire State Building och Chrysler Building som fond, Ha, ha! - Man får fiska där om man hanterar fisken varsamt och sätter tillbaka denna.

Världen kändes duktigt upp och nedvänd detta år 2020 när inget tycktes vara sig likt. Det som skrivs här och nu har kanske ej så med isfisket att göra men sanningen måste fram då det hela ej kändes särskilt lustigt när en världskris pågick kring Iran - Irak och U.S.A. och att det nya coronaviruset har dessutom nått Sverige och Jönköping när detta skrivs då. Att dessutom Storbritannien, -en viktig partner sedan länge har nu vänt Europa ryggen genom sitt Brexit. Visst är det väldigt personligt och föga uppmuntrande. Men tankarna speglar nog mångas medvetande med undertecknad, just nu när de ständigt grå och tunga regnmolnen hänger över oss...Januari 2020 blev minst sagt rekordmild för att inte säga rekordvarm! - Bilden tillhör SMHI.


Rekordvärme i södra Sverige och rekordmilt i norra Sverige vintern 2020...
Dygnsmedeltemperaturer uppmättes i Oskarshamn med +10,6 C och i Gladhammar med +10 grader prick. Dessutom fick Oskarshamn den 15 januari +12,1 C grader vilket är en av de absolut högsta temperaturer som någonsin uppmätts. Kära läsare och älskare av isfisket: Detta är temperaturer som egentligen ska betecknas till epitetet sommar...

Men trots att det är vinter i norra Sverige så har temperaturökningarna slagit hårdast här, även om det var riktigt kallt i slutet av månaden med -36,1 i Karesuando den 27 januari. Många väderstationer har därmed uppmätt den varmaste januari temperaturen sedan de började föra statistik vilket är mer än 100 år tillbaka i många fall.

Jetströmmars ändrade mönster och uppvärmda hav spelar in ihop med det allt varmare klimatet på jorden!
Som sades i den förra artikeln så är en olycklig kombination av förändrade jetströmmar och uppvärmda hav tillsammans med ett allt varmare globalt klimat den giftiga cocktail som skapat detta minst sagt otrevliga läge. Några något kallare dygn väntar strax runt hörnet nu i februari. Men tyvärr är detta bara ytterst tillfälligt innan mildluften och den plågsamt tråkiga lågtryckstrafiken laddar upp på nytt över Atlanten och tar fart igen. Länk till SMHI och artikeln gällande rekordvarma januari 2020

Kan undertecknad vara något positiv nu då?
Absolut! Nu nämner jag den stora vinsten i sammanhanget! Vi minns med fasa den rekord-torra och heta sommaren 2018 som nog ingen av oss vill uppleva igen med alla omfattande skogsbränder. Även våra grundvattenmagasin tömdes och akut vattenbrist uppstod främst i sydöstra Sverige och i synnerhet på Öland och Gotland. Även om man nu håller på att ansluta Öland med en ledning från fastlandet så är regnleveranserna från ovan mer än välkomna, liksom i stora delar av övriga Sverige. Vattenmagasinen såväl små som stora kan nog anses som helt återställda efter att ha haft rekordlåga grundvattennivåer. Riktigt positivt och viktigt när vårt dricksvatten blir en allt större bristvara. Länk till SMHI och aktuella grundvattennivåer

Ingen riktig vinter fanns i sikte för mellersta och södra Sverige...
Nej tyvärr så fanns sannolikt ingen tröst för oss som väntade på isar i mellersta och södra Sverige. Den lilla köldknäppen varar blott några dygn och påverkar inte något isläge överhuvud taget. En resa norrut upp i höjd med norra Värmland och Dalarna och sedan vidare norrut var det som gäller säsongen 2019-2020.


30/1 - 2020: "Katastrof-vintern" blev ett faktum för säsongen 2019-2020! - Artikel i Sportfiskarna om detta!

När detta skrivs så skriver vi redan den 30 januari och två av tre vintermånader kan nu läggas till handlingarna. Inte på många år har situationen varit värre när det gäller isfisket för mellersta och södra Sverige som denna vintern! Rent av kanske aldrig någonsin! - Bilden nedan illustrerar hur väderläget verkar utvecklas den 10 februari och det är på snudd till varmt i södra Sverige!


Dystra långtidsprognoser... - Efter en liten köldknäpp i början av februari2020, så kom denna värmen upp igen och förstörde det sista hoppet... Notera temperaturerna som låg på uppemot 9-10 grader för delar av t.ex. Skåne! - Bild från Wetterzentrale GFS

Som synes så är situationen sämre än usel i sammanhanget och därmed så verkar faktiskt sista spiken i kistan slås i för denna så kallade "vintern". Just nu aviseras dock lite kallare väder även för södra och mellersta Sverige. Men tyvärr så handlar det bara om en liten ynka köldknäpp på några dagar, innan mildlufts-eländet är över oss igen. Länk till WZ finner du ovan i "Vädret Express".

Kylan och isarna finns längre norrut!

Det finns otroligt nog isar och även kyla om man åker upp i höjd med norra Värmland, Gästrikland och sedan vidare norrut i höjd med Sundsvall och uppåt. Där finns faktiskt vintern som denna säsongen annars lämnat södra Sverige i sticket. Är man beredd att planera en resa och har rekat ordentligt så finns goda möjligheter för isfiske där uppe.

Varför är väderläget som det är? - Jetströmmarna och uppvärmda hav är det som ställer till det...
Jetströmmar är som säkert många känner till kraftiga luftströmmar som finns högt upp i luftlagren och som genom jordens rotation ligger S-formade över klotet. Man kan faktiskt likna jetströmmen som det S-formade mönstret på en tennisboll. Dessa jetströmmar kan ligga olika högt i meridianerna (nord-sydlig latitud) beroende på årstiden och förutsättningarna. Denna säsongen ligger jetströmmen riktigt olyckligt som innebär en aldrig sinande ström av lågtryckstrafik in över Skandinavien och därmed så följer mildluften med som ett brev på posten. Länk till Wikipedia om jetströmmarna:

Uppvärmda svällande hav med ökande volym som ger plats för mer lågtryck och oväder...
Men mer oroande, som man kan se på bilden ovan är att haven är rejält uppvärmda och allt mer farhågor finns att dessa magasinerar allt mer värme, nu börjar att bli så uppvärmda att detta påverkar vårt klimat. Frågan är kontroversiell men kan ändå ställas: Är detta normala temperaturavvikelser eller ej? En del forskare tror detta medan medparten av forskarvärlden tror på mänsklig påverkan.

Ännu ett rekordvarmt år, 2019, som lagts bakom oss...
SMHI har en artikel om detta faktum där den globala uppvärmningen blir allt mer omfattande och bränderna i Australien nyss vittnar mycket om detta. Många påstår nu (helt rätt) att det naturligt ska brinna där. Men omfattningen har aldrig setts tidigare och många endemiska djur och växtarter hotas nu av utrotning. Fotnot: "Endemisk" betyder att en art är unik och bara finns just på den platsen i världen. Koala björnen som var förlagan till alla nallar vi ser i leksaksaffärerna är ett exempel på en endemisk art.
Länk till SMHI:s artikel om den globala uppvärmningen, där står det även om de allt mer uppvärmda haven:

Sportfiskarna dundrar: Det är en katastrofvinter! - Skidklubbarna runtom i södra Sverige lider svårt!
Förhållanden för mellersta och södra Sverige är närmast katastrofala för många skidklubbar, skridskoklubbar och givetvis fiskeklubbar som inte kan uträtta sina värv. Särskilt illa är det faktiskt för skidklubbarna i synnerhet som nu lider svårt av att tävlingar och evenemang nu får ställas in. Inköpta priser och noggranna förberedelser ser ut att gå om intet och därmed förlorade intäkter. Inte bara det, många som tränar inför Vasaloppet inte kan göra detta, om man nu inte äger ett par rullskidor förstås. Själva Vasaloppet verkar dock ej hotat då man magasinerat tonvis med snö.

En artikel från Sportfiskarna vintern 2020 om kanske den sämsta vintern någonsin i mannaminne!
Så här skriver Sportfiskarna om läget just nu: (Tack till Bengt Olsson på Sportfiskarna för artikeln.)

"Innevarande mildvinter har hittills varit en av de sämsta någonsin för det organiserade tävlingsfisket på is i södra delen av landet. Vad Sportfiskarna känner till har inga pimpeltävlingar kunnat genomföras i exempelvis Mälardalen, Göteborgsregionen eller runt Örebro. Gränsen för var det finns säker is går i slutet av januari 2020 ungefär i en linje från norra Värmland till norra Gästrikland. Längs denna gräns kan mindre sjöar ha säker is medan de större vattnen ofta är öppna. I södra delen av landet saknas is helt."

Där är inte mycket att säga om detta. Bara att undertecknad på Pimpelforum kan instämma i ovanstående bistra faktum...
Länk till hela artikeln på Sportfiskarnas webbsida här:


11/1 - 2020: Isplanket har gått i graven efter minst 20 år på nätet...

De goda nyheterna duggar minsann INTE tätt här numera och senast ut i denna dystra raden är att Isplanket som varit ett landstäckande forum för värdefulla israpporter inte längre verkar finnas. Vad orsaken eller orsakerna kan vara är inte klarlagda. Men de allt osäkrare isarna beroende på de allt uslare vintrarna, eller ska vi säga avsaknaden av vintrar kan ha bidragit till stängningen av sajten.

Osäkra isar som tidigare varit "säkra" beroende på den dåliga tillfrysningen kan ha bidragit...
Precis som Pimpelforum gör så har Isplanket byggt på israpporter där privatpersoner rapporterat in till sajten när bärbara isar finns. Men de allt sämre vintrarna där tillfrysningen blir allt osäkrare och där nederbördsmängderna med mer snö, skapar farliga isar kan ha bidragit till stängningen. Det hela är givetvis bara spekulationer härifrån. Summa summarum så är nu knappen bortplockad och därmed även länken till webbsidan Isplanket. Pimpelforum vill samtidigt beklaga stängningen och tacka alla ansvariga för alla år som Isplanket funnits på webben.


Kort om fenomenet Greta Thunberg - En liten ung kvinna med en enorm röst över hela världen!
Pimpelforum kan INTE undgå att nämna detta under eller fenomen som är dotter till den tidigare så kända operasångaren Malena Ernman. Detta unika fenomen har startat en miljörörelse som saknar motstycke i mänsklighetens historia. Trots sin spädhet och ringa ålder så ska man inte låta sig luras! Det är en ung och mycket stark, smart kvinna som för fram kommande generationers talan på ett helt nytt aldrig tidigare skådat sätt. Hennes historiska bana är kort men ytterst dramatisk fram till nu när hon började att "skolstrejka för klimatet" utanför Riksdagshuset hösten 2018. Då hade de sista svåra bränderna släckts och i färskt minne så samlade hon allt fler elever som vuxna varje fredag för strejk. Dessa strejker gav enorma eko och varje fritt land har följt hennes exempel att klimatstrejka över hela jorden! Greta åker också runt på en global mission mot klimathotet.

Det hade varit tjänstefel att INTE nämna detta med Greta Thunberg här på Pimpelforum...
Som sagt så måste vi ta lärdom och försöka att anpassa oss innan det är för sent men att vända skutan hos oss äldre är allt annat än lätt.En länk till hela det skakande talet Greta gjorde i FN på Expressens hemsida finns här, inklusivet ett videoklipp: - Länk:

HUR BLIR VINTERN 2019-2020?
Hur vintern kommer att utveckla sig denna säsongen är som vanligt svårt att sia om . I vanlig ordning så finns långtidsprognoser som ska skvallra om en "sträng vinter". Men tyvärr så har dessa långtidsprognoserna kommit på skam gång efter annan. Vädret har ju som tidigare sagts inget minne men däremot så kan man dra nytta av vad som hänt på förvintern. Får man en långsam avkylning med allt kallare väder kan detta MÖJLIGEN ge en grogrund för en kall vinter. Men tyvärr så (med tanke på innehållet ovan) så blir nu detta allt mer ett sällsynt fenomen. De senaste vintrarna så har vi sett en utveckling med mildare väder och större snömassor. Det var så t.ex. på sydsvenska höglandet. Isarna ville aldrig bära riktigt då nyisarna snart täcktes av snö. Därmed så spolierades säsongen 2018-2019 och undertecknad kom aldrig iväg dit förra vintern som exempel.

Tyvärr så ser uppstarten för ögonblicket inte särskilt munter ut heller. Vi hade en liten köldperiod redan i slutet av oktober men den försvann. Därefter har mildväder präglat totalt och tyvärr finns ingen kyla i sikte alls i prognoserna framöver, åtminstone i nuläget. Detta innebär därmed då också en minimal aktivitet här på Pimpelforum, fram tills att saker händer. Men man har sett en tydlig trend på allt sämre vintrar och orsakerna har avhandlats alldeles nyss här ovan...

NYTT PÅ PIMPELFORUM KOMMANDE SÄSONG:
Så värst mycket nyheter finns ej för stunden nu till premiären och tyvärr så återfinns en avvaktande hållning från undertecknad (Använder gärna detta uttrycket "undertecknad" här, ha, ha ). Istället så får vi se hur vintersäsongen kommer att utveckla sig. Får vi is till Advent, Lucia och jul? Eller får vi vänta till nyår, Trettonhelgen eller ännu senare. Uteblir kanske vintern helt för södra Sverige? Ja dessa frågorna är att hantera för ingen vinter innebär inget "bra Pimpelforum". Att "rycka undan mattan" är ett begrepp som nämnts tidigare år här och avsaknaden av vinter rycker just undan mattan för sajten Pimpelforum.

UPPDATERING AV LÄNKAR MED MERA...
Förstås så sker en uppdatering av alla länkar så dessa är korrekta. Efterhand så kommer förbättringar att ske där detta behövs och förutsatt att isfiske-säsongen kommer igång. Vi behöver ju bärbara isar för att få besökare hit och då ger ju allt sig själv. Länkarkivet har tyvärr drabbats av bortfallna länkar som plockats bort. Dessa får ersättas med annat på sikt.

HOPPET LEVER I VANLIG ORDNING...
Men alltid så finns ett hopp men kanske sargat i kanten med tanke på det inledande kapitlet. Att vi blir utan bärbara isar i södra Sverige ter sig som ytterst lätt i jämförelse med det enorma globala klimathotet som hänger som ett Damokles svärd över oss alla. Men visst så hoppas vi...

Pimpelforum önskar alla besökare välkomna till säsongen 2019-2020.


7/3 - 2019 - Rain Viewer ersatte DMI-radarn!
Tyvärr så försvann den fina radarn som visade de olika nederbördstyperna och samtidigt så blev deras webbsida ytterst rörig. Därför så plockades denna bort från Pimpelforum. Istället så återfinns RainViewer som lades till. En bild hur denna fungerar finns nedan. Länk till RainViewer som också finns på vädersidan - Länk:

RAIN VIEWER


Notera att visningarna för snö med RÖD TEXT är snöfall som ej finns med i den engelska förklaringen på RainViewer!


20/1 - 2019
Branding ett sätt att synas - Pimpelforum ändrade lite på utseendet...

Pimpelforum ändrar lite i sina loggor och utökar domänerna officiellt...
Branding ett modernt ord som betyder "att synas med en varumärkesplattform" är något som P.F har haft i nästan alla år. Det är alltså logotypen för sidan som nu förändrats en aning. Det som dessutom har hänt är att Pimpelforum som har haft sitt säte i Skåne även sedan en del år tillbaka har haft en plattform som utgår från nordöstra Småland och Östergötland. Detta beror givetvis mycket på goda kontakter och genuin vänskap med många sportfiskare i trakten. Men en annan orsak är de allt sämre vintrarna som de senaste åren stoppat fisket i Skåne och sydvästra Sverige allt mer. Därför så har en liten avknoppning nu officiellt skapats:

   
Branding som blev en nyhet säsongen 2019 - De nya loggorna där den vänstra är Pimpelforum med sitt säte i Skåne.
Den högra snedställda blå loggan är Pimpelforum Nordöst med säte i nordöstra Småland och Östergötland.
Nu ska det ej göras någon "större affär" av detta utan Pimpelforum kommer annars bevara sin inriktning som tidigare. Men genom att förtydliga det hela så kommer man kunna få lite "etikett" på den informationen som Pimpelforum så frikostigt delar med sig av varje vinter. I sammanhanget så ändras en del loggor i systemet och några av er har säkert redan lagt märke till detta...


 • 19/1 - 2019: PIMPELFORUM TESTAR ETT NYTT SYSTEM FÖR VISNING AV ISLÄGET!

  ( I samarbete med Pimpelforum Nordöst )
  Försjön, Norra Vixen samt Solgen är nu GUL-listade! Detta är mycket glada nyheter då isvidderna så smått börjar att öppnas upp för säsongen. Troligtvis så kommer fler sjöar att kunna öppna upp inom den kommande veckan.
  Läs mer om detta på Isläget här - Länk

  Tidigare 19/1:
  Under de pågående säsongerna så testas regelbundet olika "system" som ska kunna underlätta för dig som besökare på Pimpelforum. Lite av kärnverksamheten är att försöka - OBS! försöka presentera isläget. Detta baseras på dels egna uppgifter men även på inkomna uppgifter från säkra källor. Pimpelforum får många frågor just berörande isläget varje vinter!

  Det är också i sammanhanget viktigt att betona att P.F. INTE ansvarar för olycksfall som sker beroende på att undermåliga isar brister eller att plurrning sker genom dumdristiga beslut. Det är ALLTID DU PERSONLIGEN själv som ansvarar för om man ska beträda en is eller ej!

  Presentation av de nya islägeskartorna! - En introduktion:
  Nu provas under resterande delen av säsongen 2018-2019 ett grafiskt kartbaserat system där du snabbt kan få en snabb enkel orientering av det UNGEFÄRLIGA isläget och denna finner du tillagd underst i "Express-fältet" ovan. Det är alltså ej tal om en exakt visning för det finns hela tiden avvikelser beroende på hur sjöarna ligger, hur stora dessa är och hur högt dessa ligger och hur dessa påverkas av väder och vind. Därtill kommer andra faktorer som sjöarnas bottentopografi, benägenhet för strömdrag och vilken omgivning sjöarna befinner sig i.

  Isläget i detalj finner du om du går in på "Isläget"!
  Denna översiktskarta är bara en grov översikt av isläget inom P.F:s bevakningsområde. Isläget i DETALJ finner du som vanligt på den sidan med samma namn som du finner i menyraden högst upp.

  Variationer kan uppstå från sjö till sjö med bara ett par hundra meter emellan...
  Det är alltså tal om många parametrar som ska klaffa och detta avviker markant från sjö till sjö och skillnaden kan ibland bara handla om någon enstaka kilometer eller ännu mindre. En sjö kan bära medan en sjö intill kan ha öppet vatten. Så är det t.ex. på skillnaden mellan Västersjön och Rössjön i nordvästra Skåne där avståndet mellan de båda sjöarna blott är knappa 200 meter. En bäck förbinder också det båda sjöarna emellan på det smalaste stället..

  Västersjön och Västersjön är referenssjöar:

  Dessa är så kallade "referenssjöar" för Pimpelforum och Västersjön med sina blott 12 meters djup kan ha bärbar is medan Rössjön 200 meter öster ut som regel kan ha öppet böljande vatten. Orsaken till denna markanta skillnad är att Rössjön har en mer dramatisk bottentopografi med det dubbla djupet på 24 meter. Till detta en riktigt kuperad bottentopografi. Men Västersjön har dels bara halva djupet samt en nästan helt slät sjöbotten vilket innebär en snabbare isläggning. Med hjälp av dessa båda sjöar samt ytterligare en sjö kan man bilda sig en ganska exakt uppfattning om isläget på andra håll inom P.F:s bevakningsområde som i huvudsak omfattar Skåne, Småland samt delar av västra Götaland och Östergötland inklusive sydsvenska höglandet.

  Ytterligare varianter av iskartor som dock ej presenteras här i nuläget...
  Att göra en svår sak enkel är det svåra vilket innebär att det kan tillkomma ett par avvikelser av de presenterade islägeskartorna nedan. Men det tål att upprepas att detta är ingen exakt visning av isläget utan endast en ungefärlig guide. Skåne t.ex. kan visas i ett "rött isläge" medan det i norra delarna i gränsen mot södra Halland kan finnas sjöar med ett vitt eller gult isläge inom Skånes nordligaste gräns!

  Detta systemet är endast under utprovning!
  Ett sådant system är alltid svårt att få exakt och en utvärdering kommer att ske när säsongen är slut. Pimpelforum är likt alla tidigare år helt idéell och har inga ekonomiska medel som sponsring, reklamintäkter e.t.c. Dett ger också en oerhörd "frihet" inom resonabla ramar att "göra vad man vill". Det viktiga är att all information ska stämma överrens med verkligheten så långt som möjligt. Skulle det visa sig att utfallet skulle bli negativt så kan det avslutas i förtid. Omvänt så kan det komma för att stanna permanent!

  En kort repetetition av de olika islägena enligt Pimpelforums definition:

 • Rött isläge innebär att ingen is kan beträdas inom bevakningsområdet eller att det råder öppet vatten.
 • Vitt isläge innebär att det KAN finnas riktigt små skyddade sjöar som MÖJLIGEN kan ha bärbar is.
       Endast rutinerade fiskare ska beträda dessa vatten!
 • Gult isläge innebär att sjöarna kan ha fin is men att öppna och svaga partier finns och att man ska se upp!
 • Grönt isläge innebär att sjöarna har fin säker is över hela sjön vilket innebär 10 cm kärnis eller mer.
       Dock så finns ALLTID svaga punkter på alla sjöar som in och utlopp, områden med strömmar och liknande!

  - ISDUBBAR OCH LIVLINA SKALL ALLTID BÄRAS NÄR MAN BETRÄDER EN IS! -

  Presentation av iskartorna:

  Det finns inga bärbara isar alls inom bevakningsområdet.
  OBS! Vänern och Vättern ingår EJ i isstatusen beroende på sin storlek.


  Vitt isläge på sydsvenska höglandet + rött isläge i områdena 1, 2, 3, 4, 6 och 7, vilket innebär eventuellt bärbar is på de allra minsta sjöarna där.
  OBS! Vänern och Vättern ingår EJ i isstatusen beroende på sin storlek.


  Vitt isläge i område 4, 5, 6 och 7 vilket innebär norra Småland, västra Götaland och Östergötland inklusive sydsvenska höglandet.
  OBS! Vänern och Vättern ingår EJ i isstatusen beroende på sin storlek.


  Gult isläge på sydsvenska höglandet + Vitt isläge i område 3, 4, 6 och 7 vilket innebär norra och södra Småland, västra Götaland och Östergötland. OBS! Vänern och Vättern ingår EJ i isstatusen beroende på sin storlek.


  Grönt isläge på sydsvenska höglandet + Gult isläge i område 2,3, 4, 6 och 7 vilket innebär Halland, norra och södra Småland, västra Götaland och Östergötland. + Rött isläge för Skåne. OBS! Vänern och Vättern ingår EJ i isstatusen beroende på sin storlek.


  Grönt isläge på sydsvenska höglandet + Gult isläge i område 1,2,3, 4, 6 och 7 vilket innebär Skåne, Halland, norra och södra Småland, västra Götaland och Östergötland. OBS! Vänern och Vättern ingår EJ i isstatusen beroende på sin storlek.


  Grönt isläge i område 2,3, 4, 5, 6 och 7 vilket innebär Halland, norra och södra Småland, västra Götaland och Östergötland inklusive sydsvenska höglandet + Gult isläge i Skåne. OBS! Vänern och Vättern ingår EJ i isstatusen beroende på sin storlek.


  Grönt isläge i hela bevakningsområdet! 1,2,3, 4, 5, 6 och 7 vilket innebär det "bästa och mest önskvärda isläget". OBS! Vänern och Vättern ingår EJ i isstatusen beroende på sin storlek.


  15/1 - 2019: Om polarvirveln som styr vårt vinterväder över Skandinavien (repris)

  Polarvirveln (Polar vortex)


  Ett fenomen som heter "plötslig atmosfärisk uppvärmning" innebär alltså att mycket kalla vindar kan nå oss ifrån från nordöst. Även numera benämnd "rysskylan" som så småningom kan komma att nå in över oss från nordöst med jämna mellanrum. Det innebär ofta i förekommande fall att snöbyar kan bildas över Östersjön och sedan ta sig in över ostvända kuster från Skåne i söder till södra Norrland när havet ligger öppet. En länk till Dansk TV 2 som berättar mer om fenomenet Polar Vortex. Länk till Wikipedia om fenomenet

  Wetterzentrales paneler blir permanenta!

  Pimpelforum vill alltid åstakomma det bästa med väldigt blygsamma medel och panelerna som kompletterar vädersidan är sannolikt den bästa lösningen här. I "Express-fältet" så finner du även Hirlam temperaturprognos samt nordisk radar från YR som är det norska väderinstitutet.  3/1 -- 2019 - Usel vinter...

  Vad vad var orsakerna till den usla vintern 2018-19?
  Forskarna och meterologerna slet sitt hår i vad som orsakade det hela. Men främst är det jetströmmarna som för oss vinterfiskare har en ytterst ogynnsam bana just nu. Detta innebär att jetströmmen kommer västerifrån med ursprung över Atlanten och sedan kommer in högt över nordligaste Norrland.
  Denna ogynnsamma jetström går sedan rakt söderut och för med sig lågtryck och fronter i en aldrig sinande ström. Dessemellan så kommer små svaga högtrycksryggar med lite kallare luft. Men detta duger ej för någon ordentlig isläggning och det hela har därmed gått i stå.

   


  Jetströmmen uppvisade en mycket ogynnsam utbredning och rörelse som förde in mycket mild luft i HELA Sverige.

  Emellanåt så kan dock kall luft föras ned från nordöst eller norr när jetströmmen flyttar på sig lite söderut och västerut. Men för att saker ska hända så måste högtrycket över Iberiska halvön (Spanien) hamna uppe hos oss och lågtrycket ska ligga där nere. Kort och gott så måste högtryck och lågtryck byta plats. Då lågtryck snurrar moturs så förs mild luft upp till oss. Vid högtryck så rör sig medurs och kall luft förs kall luft ned i stället från norra ishavet och från Sibirien. Men just nu så råder denna ogynnsamma situation och verkar ej ändras inom överskådlig tid.

  Luftmasseskärpning mellan varm fuktig luft och kall torr luft ger upphov till vinterstormar!
  Nyss så drog en ovanligt kraftig och förödande storm fram över mellersta Sverige på en ovanlig bana. "Alfrida" kommer många att minnas på såväl Gotland som i Stockholmstrakten. Stormen fördes med jetströmmens sinusformade bana först västerut in mot Skandinavien och sedan rakt söderut innan den svängde in över Baltikum och försvagades. Den svåra tågolyckan i Danmark orsakades sannolikt även av denna stormen. Risken finns därmed att nya liknande stormar kan uppstå den kommande tiden som jetströmmen ligger nu. Orsaken är att det blir en skarp kontrast mellan den varma fuktiga luften och lågtrycken kontra högtryck och kall luft över nordkalotten och Sibirien. De ovanligt varma haven är också starkt bidragande till det usla väderläget som visades i exemplet nedan, tidigare i den förra uppdateringen..

  Jetströmmen måste maka på sig söderut också!
  Men den främsta vektorn är att hela jetströmmen måste flytta mer söderut och därmed så kommer vi hamna NORR om den så kallade polarfronten i den kalla luftmassan som illustreras ovan. Bilden är en grov förenkling av läget just nu bara för att illustrera lättfattligt varför vintern ej vill infinna sig hos oss. Polarfronten kan kort beskrivas som en del av jetströmmen som alltså måste flytta söder och västerut. Det är därför brittiska öarna ofta har milt väder medan vi har kallt under mer normala förhållanden.


  31/12 - 2019 - Var var den bastanta kylan?
  Ja, - denna frågan kunde man undra över och bilden från Wetterzentrale talade ett tydligt språk vid nyår 2019.
  Haven var varma vilket innebar att den riktigt kalla luften inte vill infinna sig. Istället så strömmade ständigt nya nederbördsområden in. då behövdes mycket nederbörd då vattenstånden och vattenföringen i många sjöar och vattendrag tagit allvarlig skada sommaren 2018. En torka liknande detta vi såg under dån har ej skådats innan i modern tid och upprepades tack och lov ej igen påföljande sommar 2019.


  En prognosmodell från Wetterzentrale 30 december 2018 visade att haven var uppvärmda.
  Detta innebar tyvärr att den bastanta kylan (-10 grader eller lägre) ej kunde etablera sig på allvar den förra vintern.


  10/12 - 2018 - Vad skiljer det så kallade "klimatet" från själva vädret?
  Skillnaden är att klimatet är en mätserie på över t.ex. 10 år där man ser avvikelser i temperatur, vindar och nederbörd från genomsnittet. Själva genomsnittet är också en del av själva klimatet. Fram till nu så har man ju mätt under de 30 åren mellan 1961 till 1990. Själva "vädret" är det som råder för stunden och under en liten tid, oftast då i närtiden som t.ex. det kommande vädret och vädret som råder eller har varit. Klimatet är alltså en djupare analys av vad som kommer hända och har hänt med väder och vind under en lång tid.

  Klimatet blir alltså varmare och det blir allt svårare att få isar...
  Man ser med en förfärande tydlighet att haven är varmare just nu om man tittar på de uppmätta temperaturerna. Normalt så ska haven runt Norra Ishavet ligga på runt noll eller några minusgrader. Men så är det ej under december 2018. Och november var ännu varmare än någonsin. Det uppmättes temperaturer i Norrland som aldrig uppmätts tidigare och detta är oroande. Sålunda så är i sammanhanget kanske frånvaron av bärbara isar "strunt" men ändå inte för i det stora sammanhanget mycket allvarligt. Vi såg en av följderna i somras med de stora bränderna.

  Allvarligt läge i våra vatten efter den heta och torra sommaren 2018...
  Ännu så är vattenstånd och vattenföring i sjöar, åar och vattendrag svårt drabbat av torkan. På många håll så är det så illa att vandrande fisk som lax och öring ej kan nå sina lekplatser för vattendragen har torkat ut. Detta gäller stora delar av södra Sverige. En sådan situation har ej skådats tidigare i vår moderna väder och fiskeri-historia. En sådan sommar som passerats kan anses som ett undantag som kan innebära en livskraftigare lax och öringstam kommande år. Men skulle situationen upprepas så ligger fiskbestånden riktigt illa till! Tack och lov så blev det ingen upprepning av den ohyggliga torkan utan år 2019 uppvisade mer normala förhållanden med understundom riktigt riklig nederbörd på de flesta håll.

  Isbrist i söder och snöbrist i norr, glaciärer håller på att smälta bort, - dystert värre...
  Tyvärr så är det ingen munter läsning här och det är undertecknad medveten om. När detta skrevs pågick ett klimat-mötet i polska Katowice och där är redan förutsättningarna för det gångna årets miljömål klara. Det gick åt FEL håll med ännu mer växthusgaser och det blev ej lättare då ökningen ser ut att fortsätta. På detta att U.S.A. lämnade Paris-avtalet från 2015, då det såg mer positivt ut. I och med att U.S.A. lämnade så lär andra länder att följa efter. Detta hänger ju direkt samman med vår is och snöbrist. Framtiden ser en aning dystopisk ut m.a.o.

  Kanske lite nya grejor skulle göra susen också!
  För nybörjaren så finns ett lågbudget-sortiment på såväl Ö & B som på Biltema, där man kan köpa prylar till en rimligt låg peng. Men den riktigt kräsne fiskaren vill ju ha det allra bästa i redskapsväg! Idag är det VIM-Pirken som leder den utvecklingen här i Sverige. Deras topp-produkter är Go-Fish It skryllan som är en fantastisk produkt! Notera även att skryllan kommit i "pink edition". Den kostar en slant men är värd varenda krona! Deras nya pimpelspön "Emilia Ricoletto" och "Tre Kronor" är riktigt fina pimpelspö för finsmakaren! Dessutom så har de "grymma" pirkar och krokar som abborren ej kan motstå liksom massor av tillbehör som t.ex. länkar, tafsar, snappers, maggot-burkar och mycket annat. Det finns alltså goda chanser att kunna lägga fina klappar under granen även i jul. Nedan ett par länkar!

  Biltema. Länk:           Mer produkter som finns på VIM-Pirken via länken här.. Länk:


  2018 - November:

  På vår systersida EWP.se så kan du också följa händelseutvecklingen gällande vädret framöver. Länk:

  Under november 2018 så hade del vågade fiskare gett sig ut på isarna. Och detta gällde främst för de SMÅ sjöarna inom bevakningsområdet. Bilder lades upp i vårt fotoalbum. Ett tack går till Lennart Larsson och Billy Affelin och du hittar dessa här utan att logga in på Facebook (där de annars legat ute ett kort tag)
  Länk till "fotoalbumet" för dig som saknar konto på Facebook:


  Glöm ej bort vårt fotoalbum...

  29/11 - 2018:

  På vår systersida EWP.se så kan du också följa händelseutvecklingen gällande vädret. Länk:

  Måndagar och torsdagar är huvudsakliga dagar när sajten här uppdateras!
  I vanlig ordning så kommer måndag och torsdag vara de dagar som uppdateringarna är mest frekventa här på Pimpelforum. På måndagar så summeras det gångna veckoslutet gällande pimpelfiske och vi tittar framåt i arbetsveckan.

  På torsdagarna så "laddar vi upp" inför det kommande veckoslutet. Då hoppas vi på många spännande fisken i vinter. Lämpligt är då att du som besökare har lite fisketips att delge oss andra. Liksom de fisketips som kommer härifrån.

  Utöver detta så sker uppdateringar ibland under veckoslut och helger om det finns något viktigt att berätta. Dessutom så sker uppdateringarna via Facebook på vår sida där.


  Glöm ej bort vårt fotoalbum...

  Pimpelforum försöker att delge alla så långt detta går och så snabbt som möjligt. Därför så finns Facebooksidan fotoalbum tillgänglig där bilder, isläge med mera läggs ut efterhand. Glöm därför ej att kolla där och även du som INTE har FB kan komma dit. Så glöm inte att gå in och titta där då och då. Detta kan löna sig! Länk till det "nya Facebook-systemet" för dig som saknar konto där:

  24/11 2018 - EN LITEN ISFISKERAPPORT FRÅN NORRA SVERIGE!


  Säsongens första isfiskerapport är ett faktum!

  En trevlig isfiskerapport inkom från norr!
  Från Umeåtrakten så inkom en liten isfiskerapport där det rådde fint väder och även tecken på fint fiske lördag 24/11. Klicka på länken för att se bilderna! Länk till bilderna:

  På Facebook är P.F. alltid ute med det senaste och där återfinns även våra reportage och kanske filmer...
  Facebook fortsätter att behålla ställningen genom sin mångsidighet även om Instagram och liknande finns. Istället för många olika system som krånglar till det hela så behålles FB. tillsvidare. Nog är detta bra nog för de flesta av oss som har detta. Kanske så blir det ett eller flera filmklipp också från isarna i vinter på "Fejjan"...


  23/11 2018 - "EN NY FACEBOOK-LÖSNING"!  Läs mer om denna symbolen nedan...

  En annorlunda lösning för vår Facebook-sida sjösattes 2018:
  Vid en kontroll strax innan premiären i november 2018, så upptäcktes dessvärre att direktlänken till vår Facebooksida ej längre fungerade. Någon inställning av sekretesser och algoritmer hos Facebook har ändrats utan att detta har upptäckts innan. Detta innebar att du som valt bort att ha ett Facebook-konto automatiskt blev utestängd. Men en lösning är här då foto-album ännu är fria att titta på.

  Så här gör du för att komma dit:
  1 - Här är ett "fotoalbum" med bilder som du kan klicka på precis i vanlig ordning och detta är alltså på Facebook och du lämnar Pimpelforum..

  2 - När du klickar på en bild så hittar du en länk som du kan klicka dig vidare på. Då kommer du antingen till en aktuell artikel eller rapport som kan handla om isläget, en fisketur med bilder som lagts upp eller t.ex. nyheter på redskapsfronten eller en akut varning för någonting.

  3 - Dessutom så kommer du finna äldre material och det står angivet under varje "Rubik-kub" vad det handlar om liksom i rubrikrutan här.

  4 - Klicka på en bild och välj "Inte nu" när du blir tillfrågad om att gå med i Facebook. Därefter så kan du ganska obehindrat titta på bilderna som du förflyttar dig mellan genom att klicka på "högerpilen" till höger om bilden. Du backar tillbaka motsvarande genom "vänsterpilen" som dyker upp till vänster om bilden.

  5 - Här tas aktuella ämnen upp som vid snabb förändring av isläget, redskapsnytt, reportage och fiskebilder e.t.c.

  6 - Notera att detta är en försöksverksamhet som kommer att provas under säsongen 2018-2019. P.F. får därefter utvärdera utfallet och funktionaliteten på detta.

  Tänk även på att rensa eller uppdatera ditt cacheminne i dator / surfplatta eller mobiltelefon!
  I dessa enheter så finns ett cacheminne som gör att du snabbare kommer in på en webbsida och Pimpelforum har ingen app. Ta därför som vana att framförallt vid säsongsstarten och sedan lite då och då rensa ditt casheminne eller uppdatera din webbläsare. Annars så finns risken att gammalt material visas i din dator, surfplatta eller telefon!

  Länk till det "nya Facebook-systemet" för dig som saknar konto där:

  På Facebook är P.F. alltid ute med det senaste och där återfinns även våra reportage och kanske filmer...
  Facebook fortsätter att behålla ställningen genom sin mångsidighet även om Instagram och liknande finns. Istället för många olika system som krånglar till det hela så behålles FB. tillsvidare. Nog är detta bra nog för de flesta av oss som har detta. Kanske så blir det ett eller flera filmklipp också från isarna i vinter på "Fejjan"...


  Vädret har inget minne men människan har... - Vi kommer ihåg vintern 2009 - 2010.

  Den minnesgode kommer säkert ihåg vintern 2009 -2010 då det kallnade successivt under november och att det sedan blev såpass kallt att det var bärbara isar redan i Advent. Denna närmast tillhands nämnda fimbulvinter bestod länge in på det nya året och det kom stora mängder snö dessutom. Vi fick såväl en vit Advent och en vit jul vilket numera är sällsynt. Man kunde hoppas på att något liknande kanske upprepas i vinter men nu så ser det tyvärr ut som att det på nytt blir avsevärt mildare när vi går in i december. På vår systersida EWP så finns en aktuell artikel om vädret just för tillfället

  Viktig information berörande vår Facebook-sida::
  Vid en kontroll strax innan premiären 2018-2019 så upptäcktes dessvärre att direktlänken till vår Facebooksida ej längre fungerade. Någon inställning av sekretesser och algoritmer hos Facebook har ändrats utan att detta har upptäckts innan. För att komma åt saker där så MÅSTE du som besökare ha Facebook och logga in där först. Därefter så skriver du in i deras sökfält följande: "Pimpelforum Din Guide Till Isfisket" Du som alltså ej har Facebook kommer sålunda ej in till oss där längre! Pimpelforum beklagar verkligen detta och jobbar med att finna en lösning på problemet!

  Tänk även på att rensa eller uppdatera ditt cacheminne i dator / surfplatta eller mobiltelefon!
  I dessa enheter så finns ett cacheminne som gör att du snabbare kommer in på en webbsida och Pimpelforum har ingen app. Ta därför som vana att framförallt vid säsongsstarten och sedan lite då och då rensa ditt casheminne eller uppdatera din webbläsare. Annars så finns risken att gammalt material visas i din dator, surfplatta eller telefon!

  Nyheter inför säsongen 2018-2019: Fortsatt uppdatering av äldre sidor, uppdatering av vädertjänsten, utrustning och redskap...
  Pimpelforum är idag en mycket gammal sida från internets barndom då den drog igång redan år 1997. Detta är en lång tid och mycket material finns ännu idag samlat med mycket gammal teknik på en gammal HTML-plattform från den tiden. En del ser "patetiskt löjligt ut" numera. Men budskapet går fram än idag och Pimpelforum har säkert bildat skola för många unga fiskare som var barn då. Dessa är idag vuxna och kanske i sin tur har barn som vill lära sig att isfiska. Detta säger mycket om hur "gammalt" internet redan hunnit bli...

  PF har därför varit mån om att endast förändra materialet varsamt och ej gå brutalt fram. Dessutom så är gammal HTML-teknik "tacksam" att ladda ned även när nätet är bristfälligt. Så är det alltjämnt i 5G och de "smarta mobilernas" tidevarv här och var. Sverige är ett ju rätt stort och avlångt land med brister i täckningen här och var. Men P.F. jobbar med ständiga små förbättringar inom det gamla HTML-området.

  Isläget kompletterades med det "vita isläget".
  På sidan för Isläget så kommer det ospecificerade isläget med sin vita symbol att återfinnas och detta betyder att isar kan finnas. men inga rapporter om isens bärighet har inkommit. Men isdata baseras på rådande temperaturer som möjligen kan innebära is som håller. Men man ska vara ytterst försiktig när man traskar ut på denna typ av is.

  Mindre intressanta sjöar kan komma att plockas bort!
  Många sjöar i varierande storlek finns listade men då Sverige har mer än 100.000 sjöar så kan man omöjligt ha med alla. Redan idag är antalet sjöar på P.F. stort och det är svårt att hantera alla data om rådande isläge på dessa. Därför så kan antalet sjöar komma att minskas till förmån för de mer hög-intressanta.

  Israpporterna är av yttersta vikt för att bibehålla en hög service på P.F.
  Att aktuella isdata saknas beror helt enkelt på att israpporterna uteblivit för det berörda vattnet. Ett vatten som ej fått inkomna israpporter hamnar därför "sist" och kan därmed stå i en felaktig status. Endast genom slutsatser om sjöns isläggnings-egenskaper och det rådande vädret den senaste tiden innebär att isdatan kan justeras. Så israpporterna är därför av yttersta vikt för en fullgod service här.

  Att undertecknad på Pimpelforum skulle åka runt och mäta isarna är absurt och skulle innebära att en årlig kostnad för er besökare på 100-tals kronor, för att få besöka sidan per säsong, då måste införas. Sidan är ju helt idéell och saknar ekonomiska medel. Tyvärr så finns det många som låter bli att lämna israpporter och därmed så uteblir aktuella isdata för många sjöar längre än nödvändigt...

  Uppdatering av vädertjänsten och ständigt samarbete med systersidan EWP!
  P.F. vädersida uppdateras ständigt där inaktuella länkar plockas bort och ersätts med nya. På systersidan EWP så får du alltid djuplodande rapporter vid större väderhändelser av betydelse. Dessutom så finns vår Service & Meddelanderuta på portalsidan. Där så får du "vädret express" liksom dito isläget. Vid oväder och andra väderhändelser så återfinns varningsfält som aktiveras i förekommande fall. I samband med detta finns alltid länkning till EWP där du får mer ingående information om det rådande väderläget.

  Sidan för Utrustning kommer att uppdateras i vinter. - Mankans fina sida har tyvärr försvunnit...
  Redan nu i starten så har sidan för utrustning uppdaterats en aning. Men tyvärr så slog sidorna igen, där Mankan hade en sådan bra skola för tillverkning av skrylla, pirkar och krok. P.F. hoppas på att en ersättare för denna förlorade sida kan komma istället. Så länge så lämnas därför en "tom ruta" tillsvidare.

  Ny teknik och nya redskap ger nya möjligheter...
  De senaste åren har en stor del av "krutet" lagts på de "smarta mobilerna" med alla sina appar och funktioner. Detta lämnas dock i princip därhän i vinter då endast marginella händelser har skett på mobilfronten sedan "iPhone X" lanserades hösten 2017. Istället så återvänder Pimpelforum åter till "basic" och senare så kommer en intressant artikel om de nya isfiske-redskapen som utvecklats under de allra sista åren.

  På Facebook är P.F. alltid ute med det senaste och där återfinns även våra reportage och kanske filmer...
  Facebook fortsätter att behålla ställningen genom sin mångsidighet även om Instagram och liknande finns. Istället för många olika system som krånglar till det hela så behålles FB. tillsvidare. Nog är detta bra nog för de flesta av oss som har detta. Kanske så blir det ett eller flera filmklipp också från isarna i vinter på "Fejjan"...

  Nu rustar vi oss för ännu en säsong och hoppas att den kallare vädertrenden vill stå sig!
  Ja nu så laddar vi upp inför den stundande säsongen och hoppas på en fin kanske inte allt för kall vinter med många fina fisken från isarna. Väl mött framöver!


  23/10 2018 UPPTAKT: - OM DEN GÅNGNA DRAMATISKA SOMMARSÄSONGEN!
  Med den extrema och heta sommaren i backspegeln förbereds den kommande säsongen!
  Ingen här har undgått den extrema sommar vilken följde på en rad ganska mediokra sådana tidigare år och visst så önskade vi en rejäl sommar. Men något har hänt för "landet lagom" verkar inte finnas längre då det som inträffade mellan maj och augusti 2018 saknar absolut motstycke i vår moderna historia. Under denna perioden föll i princip inte en enda droppe regn och solen sken stekande hett dag ut och dag in från en klarblå himmel. För barn och andra semester och lov-lediga så var ju detta ett drömläge. Men tyvärr så förbyttes det snarare till ett mardröms-scenario.

  Omfattande skogsbränder och låga vattennivåer i nästan hela Sverige!
  Tyvärr så började det brinna på många håll och läget blev snabbt ytterst kritiskt i främst Värmland, Dalarna, Jämtland och övriga delar av södra och mellersta Norrland. Situationen hamnade snabbt utanför brandvärnens kontroll och utländsk hjälp från Italien, Frankrike, Polen var en välkommen hjälp. Liksom de andra räddningstjänsterna från andra delar av landet som ställde upp med släckningsarbeten. Mest ikoniskt var de polska brandmännens ankomst och brandbekämpningsplanen som löste Sverige ur knipan. Dessutom så sjönk vattennivåerna och sjöar, vattendrag och otaliga brunnar sinade,

  Låga vattennivåer, -Hur kan detta påverka vinterns isfisken?
  Detta är en fråga som återstår att se. Men vi hoppas att återstoden av hösten blir nederbördsrik och fyller på alla vattenförråd för detta behövs. När säsongen börjar så tas frågan upp och då har vi kanske en liten bild på hur vintern kanske kommer att te sig. Den minnesgode vet ju att vi fick vänta länge och väl på vintern i södra Sverige senast det begav sig. Men när den väl kom så blev det en ganska hygglig säsong trots allt. Nu är ett nytt oskrivet blad lagt framför oss.

  Premiär för Pimpelforum torsdag 22 november!
  Nedan så återfinns de gamla artiklarna från förra säsongen i vanlig ordning. Dessa ligger kvar till återstarten för den nya säsongen.
  Torsdag 22 november så beräknas P.F. öppna för säsongen 2018 - 2019 och detta är på pricken en månad från detta som skrevs 22 oktober! Då öppnar islägestjänsten på nytt i vanlig ordning. Väl mött då!


  22/11 2018 - TIDIGARE SPARADE ARTIKLAR FRÅN TIDIGARE SÄSONGER:

  27/3 2018 - VITT ISLÄGE ÄVEN PÅ SIDAN FÖR SJÖINFORMATION!

  Ny symbol på Isläget för "Vitt Isläge"!
  Under förra säsongen 2017 - 2018 så infördes det så kallade "Vita Isläget" som även benämns ospecificerat isläge.
  Ett vitt isläge betyder att issäkerheten är osäker men att isarna MÖJLIGEN kan hålla att gå ut på. Men man ska vara oerhört försiktig om man väljer att bege sig ut. I början av säsongen kan istjockleken variera beroende på nysnö eller inte och eventuellt mildväder.

  Under slutet av säsongen så kan isen hålla på morgnarna innan solen hunnit värma upp dessa.Men klokast är trots allt att avstå om man alldeles så lite osäker och orutinerad eller ensam. Man bör ALDRIG bege sig ut på en is själv oavsett om man är rutinerad eller ej. På sidan för ISGALLERI så finner du olika typer av isar som du kan stöta på i vinter. Länk:


  23/2 2018 - VÅREN FÅR VÄNTA DÅ ETT ATMOSFÄRISKT FENOMEN HAR INTRÄFFAT!

  Den kalla polarvirveln högt uppe i atmosfären har bromsats upp och delats i två!
  Sedan ett par veckor tillbaka har cirkulationen högt uppe i atmosfären den så kallade polarvirveln bromsats upp och delats i två. Detta innebär att riktigt kall luft från Sibirien nu ser ut att ges fritt tillfälle att ta sig ned över hela Skandinavien och även Danskarna kommer få känna av detta. Här hittas orsaken till den kommande perioden som förväntas innebära lokalt sträng kyla, främst i inlandet, där också många av våra pimpelsjöar ligger.

  Polarvirveln (Polar vortex)
  Ett fenomen som heter "plötslig atmosfärisk uppvärmning" innebär alltså att mycket kalla vindar från nordöst. Även numera benämnd "rysskyla" nu fått fritt spelrum att ta sig ned över landet. Främst kommer detta märkas från lördag och sedan fram över hela nästa vecka 09. Det innebär även att snöbyar kan bildas över Östersjön och sedan ta sig in över ostvända kuster från Skåne i söder till södra Norrland där havet ligger öppet. En länk till Dansk TV 2 som berättar mer om fenomenet  Detaljerna finner du på Isläget via länken här:

  Detta är definitionen för meterologisk vinter:
  Nu innebär det även att den meterologiska vintern kommer att infalla i hela landet och detta hänger något ihop med de nationella isdygnen. För att det ska räknas som "meterologisk vinter" ska det ha varit noll grader eller kallare fem dygn i sträck. De flesta platser inom bevakningsområdet lär alltså få vinter. Men har vintern inte infallit efter den 15 februari så övergår den meterologiska hösten i vår direkt. Man räknar även att vintern har infallit från det första datumet som det blev kallt. Sålunda torde många platser ha fått vinter från och med lördag 3 februari...

  var att beträda en is eller ej. Den gamla söndertjatade devisen om 10 cm kärnis gäller! - P.F. tackar på förhand!


  3/2 2018 - UPPDATERAD VÄDERLÄNK TILL TRAFIKVERKET:

  Uppdaterad länk på vår vädersida:
  En länk har uppdaterats på vädersidan till Trafikverket då deras gamla sida avvecklades under 2018. Den nya har lite mer information som t.ex. realtidsbilder från de olika mätstationerna. Detta är jättebra men tyvärr så är sidan lite mer svårnavigerad än innan. Dock så har det länkats en direkt genväg till service-delen som berör själva väg-vädret. Man zoomar in i bilden där man klickar på "termometrarna" som utgör mätstationerna. Där får man som tidigare information om nederbörd, temperatur och vindförhållanden samt en realtidsbild på vägen vid mätstationen.

  * Fotnot: Vid fullt utzoomad karta visas istället "plus-tecken". Dessa försvinner och ersätts av "termometrarna" när man zoomar in i kartbilden. Dessa ska du klicka på för att få upp aktuella väderdata!

  Länk till trafikverkets nya webbsida där du får de senaste uppdateringarna gällande väg-vädret
  Länk till EWP där du får de senaste uppdateringarna gällande vintervädret


  1/2 2018 - OM VINTERVÄDER OCH ISLÄGGNING:

  När vågar man hoppas på bärbara isar inom vårt bevakningsområde?

  Först så måste kylan etablera sig ordentligt och den BÖR föregås av en omgång snö som därmed ökar markutstrålningen vid klart och kallt väder. Skillnaden mellan barmark och beräknad nattemperatur på låt oss säga -8 grader och samma beräknade nattemperatur vid ett snötäcke på runt 10 cm är slående! Vid barmark så stannar yttemperaturen vid mark och vatten / isyta vid kanske -10 grader. Orsaken är att man mäter lufttemperaturen på ca 2 meters höjd. Nära och på marken och sjöytorna är det kallare.

  Isläggning i samband med snöfall - Detta gäller:
  Om det kommer det lite nysnö så kommer denna "hjälpa till" då markutstrålningen vid klart väder kan innebära nära nog dubbelt så kallt vid sjö-ytorna. Men nysnö på tunnba nyisar är tvärt om då snön isolerar som ett "duntäcke" och spolierar en bra isläggning.

  Får vi ett snötäcke så kan lufttemparaturen nära mark och sjöyta vid 8 minusgrader bli nära det dubbla! Det kan betyda en temperatursänkning ned mot -14 till -16 grader! Så snötäcket är önskvärt innan sjöarna har lagt sig. Men tvärt om och kontraproduktivt är det om tunna ishinnor, nyisar hinner bildas och att det SEDAN kommer snö på dessa. Då blir snön ett isolerande "duntäcke" istället och isarna riskerar att bli mycket vanskliga och direkt farliga med en ojämn tillfrysning som följd.

  Tumregel: De minsta sjöarna i inlandet fryser till först och de större sjöarna samt de nära kustbanden fryser sist...
  Det är en enkel ekvation och det innebär att de första bärbara isarna MÖJLIGEN kan infinna sig runt 2:a veckoslutet i februari, -men knappast innan. Det gäller såväl de allra mindre sjöarna. Men skulle väderutvecklingen ändras och bli svajig med allt för stora temperatursvängningar, snö på nyisarna eller blåst som rör upp i vattenytorna så faller hela konceptet. Det är en lång väg att vandra för ögonblicket men kanske ej fullt så lång som tidigare. Blir det rejäl kyla så kan isläggningen kanske gå riktigt snabbt.

  Hoten stavas: Mycket snö - Blåst - Ändrade prognoser mot mildväder...
  Som sagts förr om åren så är det tre klassiska större hot som kan sätta käppar i hjulen för det hela. Det sämsta som kan inträffa är att det fryser till med ett tunt istäcke och snö kommer på detta. Risken finns tyvärr och då är nog loppet kört där detta sker.

  Hur ser det ut djupt inne i kristallkulan? -Stannar den kallare vädertypen eller blir det åter mildare?
  Ängsligt så försöker undertecknad spana och spåna så djupt som möjligt i spåkulan för vädret och prognoserna tappar 5-10 % i säkerhet per dygn. Men i nuläget så verkar dock kylan stå sig in över nästkommande veckoslut (1-2/12) vilket kan innebära en frostig eller vit 1:a Advent. Detta verkar mycket positivt och senast vi fick en sådan tidig start var vintern 2009 - 2010 då hela landet fick en vit jul. Detta är förstås något vi hoppas på men mer än så vågar vi inte ta ut svängarna i nuläget...

  Därmed så kan vi hoppas på en TIDIG isläggning. Pimpelforum följer upp händelseutvecklingen framöver!


  28/1 2018 - GOLF RÄKNAS NUMERA SOM "FRISKVÅRD" MEN INTE SPORTFISKE!

  Skatteverket har sin egna uppfattning om vad som räknas till "fiskvård" - förlåt friskvård:
  Nyligen så öppnades välkomst-portarna bredvid gavel för den exklusiva golfen och hästsporten och t.ex. "Mindfullness" som nu är avdragsgilla som friskvård och motion i deklarationen. Men vi som gillar sportfiske och isfiske i synnerhet berörs inte av detta faktum. Inte heller de som gillar jakt gör sig besvär. Orsaken är att sportfiske och jakt enligt Skatteverket tydligen "ej innefattas av motion".

  "Klassas varken som motion eller friskvård" säger Skatteverket...
  Det märks att juristerna där aldrig varit ute i skogarna och på sjöisarna. Med tanke på att man kan gå mer än en mil eller mer vid ett isfiskepass eller motsvarande vid t.ex. ett eftersök på ett skjutet vilt, -så måste man bara gapa av förvåning över detta faktum. Förvisso så ska tydligen saken utredas" som det heter. Då lär det dröja länge, om alls överhuvud taget. Fram till dess så får vi sportfiskare eller jägare väl skriva fiskeutrustningen eller jaktgeväret som antingen "golfklubbor", "en ny häst" eller som "golftillbehör"... ( Det sista var ju lite ironi, -vill ju ej uppmana till lagbrott. )

  Fotnot:
  Kan man kanske tillägga att jägare ofta rör sig över stora avstånd i starkt kuperad och eller snårig terräng. Är månde detta ej motion och friskvård???

  Länk till Fiskejournalen om det minst sagt egensinniga beslutet på Skatteverket


  28/1 2018 - 3 DÖDA PÅ TVÅ DYGN P.G.A. ISOLYCKOR - RISK FÖR OVÄDER! - UPPDATERAT!

  Tyvärr så har ännu en tragisk dödsolycka inträffat, då 2 man gick genom isen på sjön Stråken i Östergötland. Det handlade om ett par skridskoåkare, män i medelåldern. Detta belyser på nytt hur viktigt det är att avstå att beträda isarna när de är så otroligt usla som nu. En skridskoåkare rör sig snabbt och kan m.a.o. befinna sig på tunnare is en en gående isfiskare. Detta påvisar att när isen brister för en skridskoåkare så är den i princip obefintlig i sitt skick. Under fredagen så omkom en man på Estabosjön vid Askersund i Sörmland. Denne mannen har sannolikt varit ute för att isfiska. Ytterligare ett tillbud inträffade med en skridskoåkare som gick genom isen vid Norrviken, Attunda utanför Stockholm.

  Dessa tragiska händelser innebar att P.F var tvunget bryta sin time out och uppdatera här!

  Länk 1 till Aftonbladet Länk 2 till Aftonbladet Länk till SVT

  Isarna bär inte längre helt enkelt!
  Pimpelforum kan INTE NOG uttrycka sig hur fruktansvärt farligt isläget är när vi har haft en sådan dålig isläggning.

  Viktiga råd som åter igen måste repeteras igen för att beträda en is säkert:
  1 - Förvissa dig om att det handlar om minst 10 cm kärnis, skridskoåkare kan möjligen klara 6-10 cm kärnis.
  2 - Ha ALLTID isdubbar på dig och även en livlina.
  3 - Gå aldrig ut ensam på isen, ha alltid någon med dig på isarna.
  4 - Ha ett gott omdöme och bege dig ALDRIG ut onykter, sjuk o.s.v. på isen. Det kan sluta mycket illa.
  5 - OM olyckan ändå händer: Se till att du kan larma och rädda / bli räddad!


  18/1 2018 TILLFÄLLIGT ÄNDRAD "VÄDERTREND" I SERVICERUTAN.
  Svajiga och usla väderprognoser gav upphov till nytänk och "vädertrend" ersattes av WZ.

  Under många år så har graferna för vädertrend funnits och detta har fungerat ganska bra. Men emellanåt har vädermodellerna inte fungerat alls. Ständigt så har "lovande köldprognoser" spruckit med påföljande frustration hos såväl ansvarig undertecknad som hos er besökare. Därför så togs beslutet att utveckla tre grafiska element till Wetterzentrale där du själv få bedöma läget från dag till dag. Detta genom att gå in på nyss nämnda tyska Wetterzentrale. Där får du dagsfärsk grafik som visar de senaste körningarna (modellerna) för kommande köld eller mildperioder. Under sommarhalvåret 2018 så har du som besökare kunnat dra nytta av denna eminenta tjänst.

  Skulle långa och svajiga väderprognoser komma tillbaka (och de gör de förr eller senare) så erätts "vädertrend" med WZ på nytt. Dessutom så återkommer den "automatiserade" tjänsten till nästa sommaruppehåll 2019.

  Så här fungerar det:
  Nya körningar 4 gånger per dygn! - Här från klockan 06.00! Ovan så finner du 4 stycken "paneler" (knappar) som leder till prognos-paneler som sträcker sig runt 300-400 timmar framåt vilket betyder många dygn framåt. Klicka gärna på exemplet strax här ovan. Du får då intervall uppdelat i tretimmarsperioder. Varje dygn är alltså indelat i 8 stycken 3-timmarsperioder (3x8=24). Där kan du svepa med "on mouse over" eller med ditt finger för att flytta dig fram över perioderna. Notera att du alltid hittar den senaste körningen genom en av de 4 knapparna till panelerna ovan.


  De svarta siffrorna markerade med blått i exemplet ovan är tidsintervallen på 3 timmar per enhet. Pilarna under temperaturskalan visar navigering med hjälp av dessa istället. De olika områdena markeras med den färg som gäller för temperaturerna samt med en siffra i plus eller minusgrader. Till höger så står datumet och klockslaget som prognosen gäller för (Valid) Till vänster så står datumet och klockslaget när prognosen lades (Init) Enkelt eller hur? Lycka till!

  Andra funktioner och regioner i dessa väderpaneler!
  Du finner även andra väderfakta som nederbörd, vind, lufttryck och mycket annat. Sedan kan du även välja en annan del av Europa eller världen. Så panelerna på WZ är sålunda oerhört användbara.

  Följ själv den fortsatta väderutvecklingen via Wetterzentrale (WZ) på vår ordinarie vädersida under säsong!
  Genom den nya tjänsten så kan du själv se den kommade väderutvecklingen den kommande tiden även under säsong som ett komplement men du får denna genom att då gå in på vår ordinarie vädersida där fyra nya knappar åtrerfinns för WZ.


  13/1 2018 - - VÄLKOMMEN ÖSTERGÖTLAND - NY DESIGN PÅ ISLÄGET EXPRESS!
  Vårt bevakningsområde utökades på ett kul sätt i januari 2018! Detta skedde tack vare en hängiven besökare från Östergötland som mer än gärna ville lämna israpporter! Detta var givetvis mycket glädjande. I och med Östergötlands intåg här så ökades chanserna avsevärt för isfiske inom vårt bevakningsområde. Vi hoppas på nya israpporter därifrån under den kommande vintern.

  En välkomstpresentation av Östergötland på Pimpelforum!

  Det har alltså tillkommit en rad på Isläget Express med nyss nämnda Östergötland, som är en mycket intressant region i fiskesammanhang med många fina fiskevatten. Även en fin kust finns mot Östersjön som inbjuder till såväl marint fiske och fiske efter öring, gädda, gös, abborre, lax m.m.

  Länet anses också ha Sveriges flest antal aktiva tävlingsfiskare tillsammans med Dalarna. FK Jokers är en legendarisk tävlande storklubb från Linköping som allt som oftast varit framme i topp-placeringar i riket både när det gäller pimpelfiske och mete.

  Sjön Sommen i Östergötland är känd för sitt rikliga fiskbestånd där storrödingen är en av de mest eftertraktade sportfiskarna i den natursköna trakten. De båda storstäderna Linköping och Norrköping utgör också en "het" region med stor inflyttning från hela landet med en ständig utbyggnad i de båda tätorterna!

  En del kul förändringar och förenklingar här på portalsidan! - Östergötland tillagt på Isläget Express!
  Nu när Östergötland tillkom så passade P.F. även på att integrera det vita isläget i samma rad som det "röda, gula och gröna" isläget. Men Östergötlands Län återfinns endast i nuläget på Isläget Express. För ögonblicket så finns ännu ej planer på att lägga till sjöar i Östergötland på sidan för Isläget. Men framtiden får utvisa om det finns möjligheter att presentera en handfull sjöar även där.


  Stolt så kan nu Pimpelforum presentera Östergötland inom sitt bevakningsområde!

  Ny design på det ospecificerade "vita isläget"!  Det vita (ospecificerade) isläget har integrerats i den ordinarie statusraden för Isläget Express!
  Avslutningsvis så fick vi det första "GULA" ljuset tack vare en israpport från Östergötland!
  Pimpelforum tackar sina besökare för utökningen norrut och hoppas på kylans ankomst rent allmänt.


  8/1 2018 - OM DET OSPECIFICERADE (VITA) ISLÄGET:

  För första gången så kan nu en form av isläge presenteras men det handlar om det vita ospecificerade isläget. Det innebär att mindre sjöar och dammar lokalt KAN ha bärbara isar när denna är aktiverad.


  23/11 2017 - INGEN UPPDATERING AV FAKTA BERÖRANDE DE LISTADE SJÖARNA:

  Förändringar på sidan från säsongen 2017-2018 - Ingen uppdatering av fakta om de listade sjöarna:

  Sjöinformationen där Pimpelforum har sina "trafikljus" kommer att finnas kvar. Men den mer ingående informationen om sjöarna har nu blivit föråldrad. Orsakerna är många men beror givetvis på det förändrade klimatet med allt mildare vintrar. Men även på förändrade faktorer i sjöarnas flora och fauna.

  Urlakningen av humusämnen har under de senaste 10-15 åren accelererat dramatiskt. Detta benämns "brunifiering". Detta innebär att sjöarna mörknat vilket i sin tur gör att sjöarna får allt svårare att få bärbara isar. Även livet i sjön påverkas där växter, plankton och fiskar påverkas. Tyvärr undantagslöst i en negativ riktning. Förändrade ljusförhållanden innebär förändrade / försämrade förhållanden för livet i sjöarna.

  Beslut har därför tagits att den informationen som finns tillgänglig ligger kvar men kommer ej att uppdateras med 2 undantag:

  1 - Isläget - Grunden är fortfarande att i möjligaste mån ge isläget för den aktuella sjön.
  2 - Information om fiskeförbud. Om en sjö skulle få inskränkningar eller totalt fiskeförbud så läggs denna informationen in för den aktuella sjön. Ett par sjöar med rådande fiskeförbud finns på Isläget.

  iFiske iFiske kommer ersätta den gamla informationen på sikt! iFiske

  Den relativt nya och eminenta tjänsten iFiske erbjuder mycket värdefull och uppdaterad information till allt fler sjöar inom bevakningsområdet. Allt fler fiskevatten ansluts till tjänsten som både har en mycket utförlig webbsida med exakt den information som Pimpelforum tidigare tillhandahållit. Informationen uppdateras ständigt och växer hela tiden. Härigenom kan du även söka på ett av de otal fiskevatten som ej finns upptagna i vårt lilla system. Mer om detta läser du på sidan för Sjöinformation - Isläget som uppdaterats inför säsongsstarten

  Lös ditt fiskekort direkt genom iFiske!

  Som om detta inte var nog med all information du hitta på iFiske, så finns tjänsten även som en app!
  Genom denna kan du köpa ditt fiskekort till sjön online! Förutsatt att sjön är listad i tjänsten iFiske. På så sätt är du inte beroende av att köra omvägar och att behöva "purra upp" en fiskekortförsäljare, som kanske ej heller är hemma. TÄNK PÅ: Se till att du har god mobiltäckning när du löser ditt fiskekort online. Bäst är att göra det innan du kör hemifrån, så slipper du krångel vid sjön. Du får kvittot tillbaka i din mobil vid genomfört köp som du sedan visar för tillsynsmannen vid en eventuell fiskekortskontroll.

  Uppdatering av avsnitt 9 för Utrustning:

  Teknikens landvinningar på den mobila och portabla fronten tycks aldrig sina och detta har P.F. förstås fått uppmärksamma. Läs om de senaste mobiltelefonerna från Apple. Ett nytt avsnitt har lagts till om actionkamerorna som kanske är den allra bästa lösningen för oss pimpelfiskare. De är nästan helt okänsliga för köld och tål inte bara väta utan även vistelse på stora vattendjup. Att de sedan tål tuffa tag rent allmänt är en annan enorm fördel. Dessa kameror kan monteras på de mest tänkbara och otänkbara sätt. Med sin enorma upplösning, upp till 4 K så kan man plocka ut "grymma" bilder i fotokvalité från filmklippen.

  Detta och lite annat återfinns också i det avsnittet som kanske vuxit mest de senaste åren på Pimpelforum.

  Övriga förändringar på sidan från säsongen 2017-2018 - Ökad satsning på vår Facebooksida:

  Vår Facebooksida fick ett uppsving under den förra säsongen och kommer få en utökad betydelse framöver. Här hittar du den senaste informationen från P.F. Bilder och kanske live-sändningar från spännande isfisken kan vara något av vad som erbjuds i vinter. Förutsatt att vintern verkligen vill infinna sig förstås.

  Uppdateringar av befintliga sidor:

  Som vanligt så genomförs en översyn av länkat material där gamla inaktuella länkar plockas bort och möjligen ersätts med nya länkar istället. Detta gäller såväl vädersidan, länksidan och övriga sidor där vi länkar vidare till externa sidor.


  - UTVALDA GAMLA INLÄGG FRÅN TIDIGARE SÄSONGER-


  Nedan finns sparad viktig information man kan ha nytta av under årets säsong!.

  Repetition av varningssymbolerna ovan i dialogboxen:
  Här repeteras varningssymbolerna i dialogboxen. Dessutom så är dessa klickbara och visar aktuella vädervarningar på vår systersida EWP!

  Så här fungerar det, symbol för symbol, (som annars ligger i en och samma rad, - se ovan):
  Aktiverad halkvarning på vänstra symbolen, inaktiv halkvarning i den skuggade symbolen.
  Aktiverad varning för stora snömängder på vänstra symbolen, inaktiv varning i den skuggade symbolen.
  Aktiverad varning för hårda vindbyar på vänstra symbolen, inaktiv vindvarning i den skuggade symbolen.
  Aktiverad varning för storm / orkan på vänstra symbolen, inaktiv varning i den skuggade symbolen.
  Aktiverad varning för låga temperaturer* på vänstra symbolen, inaktiv varning i den skuggade symbolen.
  Aktiverad övrig varning på vänstra symbolen, inaktiv varning i den skuggade symbolen.

  * Definitionen av "låga temperaturer" är -25 grader eller kallare,
     eller kombinationen vind & kyla där det är förfrysningsrisk!
     Notera att detta är ett TEST och att det innebär att en varning kan bli försenad eller helt utebli i vissa lägen.

  Klickbar länk på varningssymbolerna till EWP vädervarningar!


  För att underlätta informationsflödet så ligger det nu en klickbar länk till vår systersida EWP. Denna finns i varningssymbolerna i informationsboxen ovan. Länkningen kommer ligga kvar även när ingen vädervarning berör P.F. bevakningsområde


  Några nya symboler på isläget Express som introducerades säsongen 2015-2016:
  Trots att vädergudarna knappast är Pimpelforum nådigt så fortsätter utbyggnaden av systemen så smått. Det senaste tillskotten gäller väder-trend symbolerna på Isläget Express och är enligt följande:

  - Betyder att nätterna är kalla men att det är nära eller över noll grader dagtid.
  - Betyder som symbolen anger att det är plusgrader dagtid men nollgradigt eller någon minusgrad nattetid.
  S. - Johansson webbansvarig


  30/1 2016 - INSLAG I SVERIGES RADIO P4 KALMAR!

  Vintern 2015-2016 var ojämn och många tillbud hände på isarna. Här fick jag möjligheten att få göra ett litet inslag i P4 SR Kalmar om riskerna med att bege sig ut på svaga isar!

  Undertecknad fick medverka i radion om isläget. - Länk SR P4 Kalmar:


  Följ väderläget på vår systersida EWP!
  Det är av yttersta vikt att följa med i väderprognoserna vilket man gärna och lätt gör via radio och TV. Men även på webben. Dels genom vår egna vädersida som du finner i menyraden högst upp.

  Men mer ingående detaljer om vädret får du givetvis på vår egna vädersida EWP! - Länk:


  Något om den nordatlantiska oscillationen som styr vårt vinterväder efter en het sommar och mild höst:

  1 - Varmt hav och uppvärmda sjöar efter den heta sommaren och den milda hösten!

  De omgivande haven och även sjöarna innehåller stora mängder varmt vatten som måste kylas ned. Just den varma hösten efter den rekordheta sommaren innebär att det är en lång vägs färd innan man kan tala om isbildning. Vad man hoppas på är att man slipper stormar och hårda vindbyar som innebär turbulens i vattenmassorna. Detta försvårar isläggningen.

  2 - Kylan kan emellanåt ha svårt att nå hit och den negativa nord-Atlantiska oscillationen är då begränsad!

  Köldpolen som finns över norra halvklotet är begränsad och finns den riktiga kylan över Ryssland, östra Finland och Kanada / U.S.A. så får Skandinavien milt väder från Atlanten och södra Europa. Ett låst väderläge med ett högtryck över Ryssland och Finland blockerar effektivt då kylan från att nå hit.

  3 - Varma hav kan ge risk för stora snömängder vid kyla...

  Ett annat bekymmer är att de varma haven ger upphov till kraftigt snöfall som kan hämma isläggningen. Särskilt illa är det om sjöarna fått ishinnor på någon cm som sedan täcks av snö. Blåst kan som sagt också ge bekymmer med isläggningen.

  DET SENASTE OM VÄDERLÄGET FINNER DU ALLTID PÅ: www.ewp.se


  26/11 - 2015 - OM SUCCESSIV FÖRNYELSE PÅ PIMPELFORUM AV ÄLDRE MATERIAL!

  Pimpelforum genomgår en ständig förnyelse av material och olika länkarkiv men behåller sitt gamla yttre!

  Arbeten pågår med Pimpelforum där en hel del arbeten släpat efter de senaste åren och det är på många punkter. Dock så kan vi slå fast att det själva yttre utseendet blir kvar, stick i stäv till många andra webbsidor som ständigt "ansiktslyfter" sig. Men här kör vi på i gamla trygga spår med enkel html och med ett välbekant ansikte sedan många år tillbaka. Det är en baktanke på detta och man har alltid anhängare och belackare i detta avseendet. Men i en ständigt föränderlig värld så uppskattas kanske ett orört yttre mer än någonsin. Mitt i allt föränderligt i webbens värld så måste man då och då kunna "hitta hem" i en stabil trygg omgivning. Många uppskattar Pimpelforum's kanske ålderdomliga look men den var tänkt att hålla i många år! Redan från början så byggdes den senaste versionen av P.F. att kunna hålla bra länge...

  Det finns åter en fungerande gästbok och även en fungerande e-postadress igen sedan förra säsongen!

  En av de första åtgärderna under säsongen 2014 - 2015, var att återupprätta en fungerande gästbok då vår kära Dreambook tyvärr valde att lägga ned. Du hittar numera gästboken som administreras av olzzon.com på denna knappen i menyraden ovan    

  Pimpelforums nya e-postadress är folkfiske@gmail.com och återfinns bredvid på denna knappen    

  Observera att knapparna i exemplen här ovan precis, faktiskt fungerar också!

  Omläggning av menyraderna samt uppdateringar av innehållet i webbsidorna på P.F:

  Ett omfattande arbete har på allvar inletts med uppdateringar i menyraderna och de underliggande webbsidorna under förra säsongen. Men samtidigt så styr vårt väder och under de två senaste åren har vädret vrit uselt sett med en isfiskares ögon. Därför har en del uppdateringar flyttats på framtiden.

  En rad hemsides - administratörer har under resans gång stängt ned som t.ex. Fortune City, EKTV / Bjäre Kraft och nu senast TELE 2 - swipnet. Alla dessa nedstängningar har faktiskt slagit hårt mot P.F. och efterhand så samlas alla sidor värda att bevara under ett och samma tak. Vilket betyder pimpelforum.se där även denna server flyttades fysiskt till en annan ort, i och med Wikinggruppen som tog över efter Webbstugan. En hel del material har rensats ut och en del har ersatts med nytt eller moderniserats i sitt material. Detaljerna kring detta återkommer vi till när det närmar sig säsongsstarten. I sammanhanget så rensas allt material, från förra säsongen, nedan ut för att ge plats åt nytt till den nya säsongen.


  Tidigare lansering av Väderläget Express (från säsongen 2013 -2014):

  4 - Väderläget Express - och Isläget Express lanserades under 2013 . Detta är ett fortsatt test, för 3:e säsongen på raken, där den kommande väderutvecklingen visas för sydsvenska höglandet och Skåne, enligt följande symboler:

  Följande är ett exempel, den korrekta visningen finner du ovan i rutan för vädret och Isläget Express. Syftet är att visa trenden, väderutvecklingen de kommande 3-5 dagarna. Uppdateringar kommer ske företrädesvis måndagar & torsdagar, samt vid behov likt tidigare år. Denna kan därmed anses som en ersättare till de "egna" väderprognoserna tidigare på själva vädersidan.

  Dock så innebär t.ex.en köldknäpp, utan betydelse för isläggningen, ej att betyda några uppdateringar. Omvänt så kommer en kortare period av mildväder (som ej skadar isarna nämnvärt) inte heller innebära några uppdateringar i detta fältet. Däremot så skiljer klimatet mellan Skåne och Småland (höglandet) vilket kan innebära lokala ändringar för t.e.x Skåne, medan höglandet blir oförändrat, eller omvänt för höglandet som uppdateras medan Skåne inte ändras alls..

  Några andra symboler som kommer att förekomma i fältet ovan.
  Vad dessa olika symboler betyder ser ni ovan och nedan


   


  PIMPEL FORUM


  7/ 1 2012- OM KALLA FAKTA PÅ FACEBOOK!

  År 1999 så drog vad danskarna kallar "Århundradets orkan" in och ödelade mycket för broderlandet i väster. Den kom fredag 3/12 och var kanske den värsta orkanen på dansk mark. Även södra Sverige fick en känga av detta infernaliska oväder. Därefter så skulle det dröja i princip fram till denna julen 2011-2012, innan något liknande upprepades.

  Därför så blev "Adventsstormen - Yoda" mycket svår för oss ner i södra Sverige men INGEN del av landet förskonades från stormar och efter "Yoda" så kom ju både "Berit", "Lill-Berit", "Friedhelm", "Cato" och "Dagmar". Efter nyår så kom omedelbart stormarna "Emil" och den lilla stormen "Andrea" och stökade till det ytterligare. Detta har skapat stor materiell förödelse på många håll och fortfarande så saknar många hushåll såväl el som telefon, främst efter julstormen "Cato-Berit".

  Skåne förlorar allt mer land åt havet! Så är läget ock Skåne liksom Holland kämpar mot det stigande världshaven som växthuseffekten medför. Ett tydligt exempel utgör Skälderviken och klitterna vid Ängelholms Havsbad som blev riktigt hårt åtgångna av "Yoda" den 27 november. På Facebook så finner du därför en del bilder som togs fredag 6 januari, i ett (för ovanlighets skull!) fint väder.

  Gigantisk flytdocka slet sig i Landskrona Hamn! I samma adventsstorm så slet sig den enorma flytdockan från hamnen i Landskrona och drev in i den naturskyddade Lundåkrabukten. Givetvis så var vattenståndet extremt högt beroende på stormen. Därför så står dockan nu vad facktermen för sjöfart lyder: "Hårt på", så att säga. Som ett hiskligt monument efter stormen så står dockan alldeles intill Europaväg 6 och Öresunds Golfbana.

  Detta och några andra bilder som t.ex. den översvämmade Vegeå finner du nu på ett extra Kalla Fakta som tar upp klimatet, som inte precis har gynnat isfisket denna säsongen. Bilderna finns på Facebook och det är bara att följa länken nedan eller klicka på Kalla Fakta-loggan högst upp, ovan.

  LÄNK Kalla Fakta Bildgalleri - I stormarnas spår.

 •