Välkommen till Pimpelforum!

2021-01-17 Klockan 21:20

Pimpelforums Samarbetspartners:


2021-01-17 - Nyheter: En rundtur söndag 17/1 gav blandad konfekt gällande isläget!
2021-01-16 - Nyheter
:
Allt fler sjöar är och blir istäckta men isarna är lömska
!

2021-01-14 - Nyheter: Nyttja den fina tjänsten som tillhandahålles av Trafikverket!
2021-01-07 - Nyheter: Avstämning #
7 - Nyheter på Pimpelforums sida för utrustning!

2021-01-17 - Vädret: Kylan tar en paus! - Det blir muildare under vecka 03!

2021-01-16 - Isläget: Islägestjänsten Express har ett "vitt isläge" inom hela bevakningsområdet!

Läs mer om detta nedan.

SERVICE & MEDDELANDERUTA:

- ISLÄGESTJÄNSTEN HAR ÖPPNAT FÖR SÄSONGENI -

- VARNING FÖR MYCKET SVAGA ISAR PÅ FLERA HÅLL! -

- UPPDATERAT 16/1 2021 - ISLÄGESTJÄNSTEN ÄR ÖPPEN! -

Express-information för vädervarningar och isläget.
Ovan är den grafiska islägeskartan som visar det ungefärliga aktuella isläget.
Isläget & väderläget EXPRESS är ÖPPET från 14/1 2021.
EWP VARNINGAR! Varningssymboler vid oväder som är länkade till EWP
Varningsnivåer 1-2-3 visas i informationsboxen. Varningar i detalj på EWP.
För mer information om Isläget Express - klicka på den understa raden i elementet ovan.

17/1 - Många har begått pimpelpremiär under veckoslutet! - Men nu tar kylan en paus!
Nu när detta skrivs så är den första helgen där det har förekommit bärbara isar på bra länge! Det är ytterst välkommet när den förhatliga corona-pandemin rullar på utan ände. Ett sätt att gömma dett vidriga elände är att bege sig ut i naturen för att fiska, åka skidor eller skridskor eller bara promenera. Då har man chansen att glömma det trista för ett tag. Och onekligen så lever vi och Pimpelforum i en historisk tid där såväl den globala pandemin som storpolitiken skriver världshistoria. Pimpelforum skriver sin historia på ett mer sansat sätt...


Äntligen!!! - Efter två års väntan blev det premiärfiske på Kårarpasjön för undertecknad men fisken uteblev!
Utrustad med skyddshjälm inklusive hjälmkamera så har man händerna fria och skyddar skallen vid fall mot isen.

Blandade karameller efter besök på 4 sjöar nordöst om Laholm...
En rundtur i "skarpt läge" skedde under söndagen och utfallet var i högsta grad blandat: Första målet var Eka Sjö och hela sjön var istäckt men tyvärr var den blanka fina kärnisen för tunn för att duga. Några provhål togs av undertecknad men riskerna var för stora så försöket fick avbrytas.

Den allra finaste kärnisen fann vi på Ekasjö men tyvärr var denna för tunn, cirka 4-5 cm och dög ej ur säkerhetsaspekt...

Nästa sjö låg i närheten och hade en helt annan istyp! Här hade snö täckt sjön under isläggningen så en grå rätt porös is täckte Årnaberga Sjö. Några provhål nära land gav negativt utslag, då även denna isen var för tunn. Därför så det blev att avbryta på nytt och åka vidare till den 3:e sjön som blev Kårarpasjön och här kom vi äntligen ut och kunde begå pimpelpremiär och det var nästan 2 år sedan senast som isfiske kunde bedrivas här nere i sydligaste Sverige! På väg ned på sjön så blev behållningen två Linderöds-grisar som slog följe med oss ned till strandkanten, -samt att vi kunde premiärfiska men fisken uteblev då det ej nappade alls!


På väg ned till Kårarpasjön stötte vi på detta sällskap. Men något "grisfiske" blev det ej på sjön.

Efter någon dryg timme så gav vi upp fisket på Kårarpasjön och vi tänkte oss en tur mot Sjöaltesjön för att kolla läget. Men av en slump så passerade vi Gatesjön där vi stannade till istället. Vi förhörde oss och fisket var även fritt här! Utgångsområdet var badplatsen och det blev 1,5 timme där och vi gick runt i detta för oss okända men lilla vatten. Här fanns också den finaste isen som var en blandning av kärnis och stöpis i hygglig tjocklek på runt 8-10 cm. Tyvärr så var fisken inte alls på hugget här heller så däri låg den enda besvikelsen. Annars så blev det en härlig dag!


Det blev en oväntad premiär på den lilla Gatesjön med kollegan här, bara några kilometer från Kårarpasjön.
Men ingen fisk nappade här heller dessvärre och ingen annan heller fick något tydligen för fler fiskade än vi...


Nu återvänder mildvädret och kylan tar paus...
Dagen avslutades lite oväntat på nyss nämnda Gatesjön men som det ser ut nu så tvingas vi till en ofrivillig paus under ett par veckor. Detta beror på ett större luftmasse-byte där mildluften från Atlanten i väster åter pockar på och föser bort kalluften. Istället så kommer flera fronter in med såväl snö som regn vilket inte är bra för det bräckliga isläget som råder. Detta tillståndet ser ut att bestå fram till nästa veckoslut och därefter så torde kylan återvända om än lite trevande. Först att återfå kylan inom bevakningsområdet lär sydsvenska höglandet vara och här lär mildperioden också bli lindrigast! Som vanligt lär Skåne och västkusten få vänta ytterligare en tid på att kylan ska återvända. Därmed så lär isläget här nere bli dåligt under 1-2 veckor.


Detta glada gäng satt runt grillplatsen vid Gatesjön och njöt av korven.
Alla njöt av det fina vintervädret, isen och den vackra snön denna dag!


Vad händer under mildperioden vecka 03?
Pimpelforum har öppnat för säsongen och förhoppningarna är stora att prognosmodellerna står sig vilket bör innebära att kylan ska återvända till nästa veckoslut. Nästa planerade uppdatering ser närmast ut att komma torsdag 21/1. Under resans gång så kommer sannolikt isläget tyvärr att justeras ned igen med en återgång till ett helt rödlistat isläge inom större delen av bevakningsområdet. I sammanhanget så är den stora sidan för Isläget - Sjöinformation fortsatt stängd beroende på det klena isläget! Förhoppningsvis så kan isläget förbättras igen mot veckoslutet under vecka 04 när vi närmar oss februari!

16/1 - Allt fler sjöar täcks av isar men de är lömska på många håll!
Kylan har varit omfattande natten mellan fredag och lördag och även den påföljande natten till söndag gör susen på isläggningen!
Även dagtid har det varit flertalet minusgrader på många håll vilket förstås är jättebra. Men på många håll så har tyvärr snö, som vi befarat kommit på nyisarna.

Snön isolerar och kan t.o.m. helt förhindra en vettig isläggning. På en del håll har det snöat ymnigt och nysnö har lagt sig på vattenytorna som sedan frusit ihop. Detta har skapat en gråis som är klart svagare än kärnis. En kärnis ska vara helt "glasklar" och hålla 10 cm för att anses som "säker". Denna gråis är svag som "ett digestivekex" och måste hålla 20 cm för att anses som gångbar vilket den isen som kollades på Hjälmsjön ej ansågs vara av undertecknad.


Hjälmsjön i vid Örkelljunga lördag 16/1 såg fin ut men skenet bedrar...


Isen var porös som ett digestivekex och detta beror på att isläggningen störts av snöfall och duger ej med sina 6 cm i tjocklek...

På många håll så råder liknande förhållanden men positiva avvikelser finns där riktigt små sjöar och vatten har is som kan vara bärbar där isläggningen varit gynnsammare. På den lilla Danskesjön och på en vik på Västersjön nordöst om Ängelholm så åkte folk skridskor. Men det man ska tänka på är att skridskoåkare förflyttar sig snabbt över denna och isen kan därmed vara tunnare. men man får akta sig för att stanna upp helt eller falla. Då kan olyckan vara ett faktum så istjockleken ska vara exakt densamma som för gående isfiskare med utrustning. D.v.s. 10 cm tjock kärnis.

Blidväder under vecka 03...
Tyvärr så slår vädret om och kylan lämnar bevakningsområdet sakta men successivt för denna gången med början i sydvästra delen. Då det ska bli kallare mot veckoslutet så lär sydsvenska höglandet klara sig bäst i det avseendet!

Säsongen har tagit fart så smått så lämna israpporter!
Nu händer ändå saker så därför så är det tacksamt om ni lämnar in israpporter till Pimpelforum som redovisas här! Undertecknad ska själv åka på en ny rundtur under söndagen och hoppas kunna lämna en positiv israpport.


På den lilla Danskesjön strax nordöst om Ängelholm åkte man skridskor i ett snötäckt landskap.
I år blev det faktiskt vinter vilket glädjer de flesta av oss!

14/1 - Nu drar säsongen igång på Pimpelforum! Men kylan är bräcklig liksom isarna!


Många av oss rejält luttrade och duktigt covid-19 trötta längtar nu på allvar att isarna ska komma i samband med det kalla vädret. Många av oss sätter nu sitt hopp till att kylan har kommit för att stanna men tyvärr så ser detta tveksamt ut, särskilt för de av oss som bor längst ned i sydligaste delarna av bevakningsområdet som i Skåne och Blekinge. För redan efter veckoslutet runt den 18:e - 19:e januari kommer mildvädret tillbaka och kylan blir rätt "lindrig" dagtid även under veckoslutet då mildgrader tycks finnas med i leken. Längre norrut och i inlandet ser det bättre ut en kort bit in i nästa vecka. Men sedan når mildluften upp även dit under några dygn!

Kylan ska dock återvända kring 24 januari!
Men mot nästa veckoslut ska kylan återvända och åter täcka hela landet. Då får vi se hur snöväder och mildväder har gjort med isarna men vi hoppas att snön kanske smält undan vilket kan innebära en bättre återfrysning. Man kan också påstå att då "går nog tåget" för denna säsongen för någon vecka senare går vi in i februari.

Snön som fallit påstås ha täckt många tunna nyisar...
Tydligen ska det enligt vissa rapporter ha bildats nyisar som därefter täckts av snön som föll under onsdagsdygnet. Men detta ska vara främst i delar av södra Halland och sydvästra delen av Småland. Det blir helt enkelt att vänta ett par dygn och se hur kallt det blir. Ett tips är att kolla isarna under söndagen och med isbill känna av istjockleken. Men tänk på isdubbar + livlina och att aldrig gå ut ensam på isen!

Partille har åter begått premiär på pimpelisen!
En flitig besökare hade redan under onsdagen begett sig ut och lyckats fånga fyra små abborrar på en tjärn nära Göteborg. Det låter smått otroligt men P.F. gratulerar den våglige mannen!

Isläget Express är aktiverat! Men många isar är ytterst svaga och mycket farliga där dessa finns!

Nu har äntligen säsongen dragit igång men med rätt små bokstäver ännu vilket innebär att huvudsidan för Isläget - Sjöinformation ännu avvaktar sin start. Orsaken är att de få isar som finns ännu är på tok för tunna för att det ska vara någon vits att starta upp den delen av Pimpelforum.

Dra nytta av Trafikverkets tjänster! - Ha koll på vädret och trafikläget via Trafikverkets webbsida!
Nu när det drar ihop sig på allvar och då vädret blir kallare så gäller det att vara beredd på isfiske kanske inom en dryg vecka om allting vill gå vägen med isläggningen! Ett sätt att vara förberedd är att följa vädret som man då kan göra på flera olika sätt! En alldeles ypperlig tjänst där man känner att man "får mycket för skattepengarna" faktiskt, -är när man besöker Vägverkets webbsida! Detta är en GRATIS tjänst som vi alla ska dra nytta av!


Med hjälp av denna fantastiska karttjänsten får du snabbt en överblick på såväl trafikläget som väderläget!

Genom denna ser man snabbt trafikläget när man ska köra iväg till en pimpelsjö som kanske innebär några timmars bilkörning eller kanske ännu mer. Då ser man om vägen är bar och torr eller den är moddig, hal eller har trafikhinder av något slag. Trafikolyckor rapporteras in och markeras ut där du får tips om en alternativ resväg. Man markerar även väglaget där "Gröna vägar" markerar ett fint väglag. Vägar som är markerade med GULT eller RÖTT innebär däremot att väglaget är dåligt eller uselt. Undvik "gula vägar" och avstå helt att köra om vägen är markerad med rött! Då är väglaget riktigt uselt med risk för avåkning och / eller olycka!

Men det stoppar inte där! Du får ju också aktuellt väder där du får ett alldeles utmärkt komplement till väderradarn och kan se vilken nederbördsform som faller. Snö, snöblandat regn eller rent regn. På detta får du uppgifter om såväl vindstyrka som vindriktning. Till detta får du även aktuella temperaturer i området.


Kamerabilderna är klickbara och kan förstoras upp och man kan se det faktiska väderläget i realtid!

Inte ens detta är nog: För normalt så är ju vägkamerorna avskydda men icke här! Här hjälper de dig genom att se vädret på ort och ställe! I första bilden syns trafikplatsen "Klämman" markerad där det då rådde kraftigt snöfall! I nästa bild där du kan förstora upp densamma ännu mer, så ser du ett foto som tagits i samma ögonblick som du klickat på platsen. Genom detta så slipper du överraskningar och genom en fantastisk tjänst får du ett aktuellt väderläge hela tiden!
OBS! Bilderna tillhör Vägverket! - Länk till Trafikverket som du även hittar på vår vädersida i menyraden ovan: LÄNK

Pimpelforum sammanfattar denna torsdags-uppdateringen:
Ja, nu väntar vi spänt på den vidare väderutvecklingen den kommande tiden och enligt rätt samstämmiga prognoser så blir det milt under större delen av vecka 03 för stora delar av bevakningsområdet. Men kylan ska komma tillbaka under nästkommande veckoslut omkring den 23-24/1. Men under detta veckoslutet så får vi göra en liten rekognicering efter isar men försiktighet och ingen chansning är måttot.

Nästa planerade uppdatering sker måndag 18/1 och då får vi se vad som inkommit under veckoslutet.


14/1 - 2021: Länk till fiskejournalen! LÄNK
Tidigare har P.F. haft en iframe till Fiskejournalen här. Men nu gäller en vanlig länk som du kan klicka på ovan för senaste nytt på sportfiske-fronten!
10 januari 2021: Avstämning # 8- Nu ska vi på allvar se över vår utrustning! - Vintern är i antågande!

Redan på nyårsdagen när år 2021 bara var några timmar gammalt så skrev undertecknad så här:
"Nu kommer sannolikt kylan sakta men säkert!" Och minsann så stämmer detta då Kung Bore verkligen sakta men säkert kämpar sig in. Men ännu så stör mildluften i väster med sina framstötar och kommer göra detta under inledningen av vecka 2 som stundar när detta skrivs. Det betyder såväl snö, snöblandat regn och rent regn i kombination med blåst fram till onsdag. Men därefter så läggs kursen om totalt då mycket kall luft börjar att ta sig söderut ned över hela landet! Nästan överallt inom bevakningsområdet så råder meterologisk "höst". Men nu kommer vi garanterat byta till "meterologisk vinter" vilket innebär noll grader eller lägre i dygnsmedel-temperatur, -5 dygn i sträck.


Så här är tanken enligt prognoserna att kylan ska ha avancerat 14 januari 2021!
Vilket innebär att hela landet nu täcks av kalluften som lär stanna!

Köldpolen över Ryssland är avgörande!

En rejäl köldpol ligger i öster och det är just denna i lila (violett) som är så viktig för att etablera kylan och bilda isarna. Denna är något av min "käpphäst" för att det hela ska kunna fungera! Notera också hur varma haven är väster om Skandinavien, där Atlanten och Nordsjön är rätt varma på mellan 4-8 plusgrader. Det är här som hoten finns mot kylan från öster. Det är direkt avgörande att köldpolen kan breda ut sig in över Skandinavien och sedan spjärna emot mildluftsattackerna som hela tiden lurar därute i väster!


En tunn isskorpa hade på nytt bildats på den lilla "referenssjön" i Tåstarp öster om Ängelholm lördag 9/1.

Det mesta pekar på is med början på sydsvenska höglandet vilket är mycket glädjande. Men vi är ännu långt till bärbara isar vilket vi ska ha i åtanke.Men så här positivt har det ej sett ut på nära två år.

Vad händer här på Pimpelforum närmsta tiden?

Självklart så vill vi se ett resultat med kyla som sveper ned över landet och på detta en vettig isläggning där de minsta sjöarna kan få bygga isar tätt följt av de lite större. Går allt som planerat och inte vind eller snö eller ännu värre,- oväntat mildväder förstör det hela så beräknas isläget aktiveras under veckoslutet. Veckoslutet under vecka 2 mot vecka 3 vilket INTE betyder bärbara isar. Men då beräknas Pimpelforum dra igång på allvar! Det är därefter som P.F. önskar israpporter hit som kan läggas ut.


Västersjön låg ännu helt öppen nordöst om Ängelholm lördag 9/1.
Men den lär frysa igen om kylan etablerar sig och få bestå. Sjön lägger sig rätt fort dessutom!


10/1 - 2021: Fiskejournalen som Iframe! LÄNK

Som ett led att ge lite fiskenyheter här så finns en iframe för Fiskejournalen. Håll tillgodo!


7 januari 2021: Avstämning # 7- Nyheter på sidan för utrustning!

Sidan för Utrustning har legat för fäfot en längre tid och senast var det 2018 som sidan uppdaterades då tanken var att en hel del bilder skulle presenteras på Facebook. Men detta är ett socialt media där man måste vara medlem för att kunna få ta del av bilderna. Inget som P.F. ställer sig bakom mer än undantaget som just berör vår egna FB-sida där. Istället så har P.F. återgått till egna presentationer helt och hållet!

På sidan för utrustning så finner du Redskapsnytt där Pimpelforum presenterar lite nyheter gällande adapter för isborr och skruvdragare samt nyheter från VIM-Pirken denna vinter! Du har en länk till Utrustning HÄR eller så har du en direktlänk dit där HÄR


6 januari 2021: Avstämning # 6 - Vädersidan är uppdaterad!

Klart.se har levererat väder-widgetar som innebär infällda "snabb-prognoser" i realtid för vädret de kommande dagarna. Men vid en rutinmässig uppdatering av vädersidan där några widgetar skulle läggas till så upptäcktes att detta avvecklats av Klart.se. I klartext så kommer dessa att plockas bort när de slutat fungera. Men så länge kommer de att få finnas kvar tillsvidare då de ännu fungerar. Istället så provas en annan typ av widget där lite nya orter lagts till. Därefter så får vi se utfallet på det hela. Länk till vädersidan HÄR

Det blir kallare men för hur länge?

Vi har nu sett ett välkommet väderomslag med snö som tagit sig in över bevakningsområdet. Snön är välkommen så länge ingen nyis täcker sjöarna. Snön kyler ned vattenmassorna som får lättare att frysa till när kylan kommer. Senare mot veckoslutet ser det ut att bli kallare inom hela bevakningsområdet. Men frågan är huruvida kylan står sig eller ej. Denna är som sagt bräcklig men vi hoppas att kylan kan bemästra mildluftsattackerna från söder och väster. P.F. följer upp!
Nedan så finns fiskerelaterade artiklar i Fiskejournalen man kan läsa!


4 januari 2021: Avstämning # 5 - Vintern gör ett allvarligt försök att etablera sig!

Vi har som sagt vänt blad och äntrat ett nytt år och även vädermässigt så ser vi ut att ha kunnat vända ett blad nu. Vintern försöker nu att koppla greppet och detta rätt så tidigt om man jämför med tidigare år bortsett smärre frostknäppar. Men ett bekymmer kvarstår och det är kylan som är bristfällig. Temperaturer kring allt från ett par plusgrader ned till 2-3 minusgrader nattetid är ej tillräckligt för några isar.

Men på sikt så får vi se om det slår till och blir kallare på allvar. Kanske, kanske inte. Men där föreligger en viss möjlighet till mer kyla om cirka 8-10 dagar. Se artikeln nedan. Men den stora orsaken till denna uppdateringen är att systersidan EWP har en artikel om vintern. Den finner du HÄR

Vi kan samtidigt göra kopplingen till vårt klimat som är mer på tal än någonsin eftersom vintrarna blir allt sämre för vart år. Vi inom täckningsområdet för Pimpelforum är utan tvekan det område som är mildast och därmed minst gynnat av isar. Orsaken är Golfströmmen som ger ett långt mildare klimat än annars på dessa breddgrader.

Vi kan genom åren vara tacksamma för detta och det gynnsamma klimatet men nu så påverkar klimatfärändringarna saker och ting till det sämre tyvärr. En länk till SMHI där du kan läsa mer om detta finner du HÄR


1 Januari 2021: Avstämning # 4 - Nytt år som ser ut att vända blad till en mer positiv utveckling för isfisket!


Vilken nyårsglädje att få kunna visa upp ett kanske väntat scenario i januari 2021
Kylan verkar vara på ingång! Bilden till hör Wetterzentrale - länk HÄR

Först så önskas alla besökare en riktigt god fortsättning på nya 2021!

Vi har knappt lämnat det så förhatliga år (Anno horribilis) 2020 bakom oss, -så ser vi redan en stor strimma ljus och först så måste vi fastslå ett par saker för oss alla: Vi har ett nytt orört år där vi med gemensamma krafter ska besegra pandemin som hållit oss i ett järngrepp i nästan ett år. Detta ska kunna innebära att vi sakta men säkert med hjälp av vaccin ska kunna få återgå till det normala och träffas och kramas igen. Detta är nog så viktigt för vår överlevnad och vårt välbefinnande. Men här så är det isfisket som är det bärande huvudtemat och ligger till grund för sajten. Därför känns detta nyårslöftet så roligt att få ge:

Nu kommer sannolikt kylan sakta men säkert!

Efter ett minst sagt mörkt och uselt år så vänds ett blad där vi nu Ä-N-T-L-I-G-E-N faktiskt har kyla och minusgrader i väderutsikterna framöver. -Ja ni läste faktiskt rätt! - Kyla och minusgrader... Smaka på den allihopa! Visst låter detta fantastiskt! Så ofattbart svältfödda som vi varit under ett års tid och mer än det, -så ser saker ock ting ut att kunna hända. Inledningsvis så går det hela sakta. Men säkert så ska det nu enligt samstämmiga prognoser bli successivt KALLARE!

Förstås så kan vi inte dra några stora växlar på detta ännu men det innebär att vi så smått ska lokalisera pimpelgrejorna, i gömmorna, även här i söder och gå igenom dessa. Förr eller senare så har vi kylan och isarna här. Detta är ju ett riktigt fint budskap att få överräcka denna nyårsdag som vi alla så länge längtat efter! Men alltid så finns en osäkerhet som kan innebära att prognoserna på nytt svänger till det sämre. Men står sig prognoserna så ökar chansen för en fortsättning längre fram och veckan före februari är direkt avgörande. Står sig kylan då kan det hela KANSKE utvecklas till en bra vinter! Men resan dit är lång och tyvärr så finns osäkerhet i slutet av långtidsprognosen som pekar på att mildvädret återvänder igen runt den 15 januari. Man ska även ha i åtanke att säkerheten i prognoserna tappar runt 10 % per dygn.

Vad händer nu på Pimpelforum?

Den kommande veckan, på det nya året, så får prognoserna följas upp och "spaningarna av undertecknad efter kyla" kommer förhoppningsvis att få bära frukt! De kommande tio dagarna är nog direkt avgörande om kylan äntligen kan slå igenom. Gör den det så kommer Isläget att aktiveras. Detta sker när vi fått se upp emot en vecka med minusgrader. Företrädesvis så är det sydsvenska höglandet och Östergötland inom bevakningsområdet som tar del av kylan och isläggningen först. Längre söderut kan det dock ta tid men hoppet finns ju att även de minsta sjöarna i övriga Småland, norra Skåne och i Halland får behövlig kyla. Denna infaller främst under nattetid och tidig morgon.

Hot och löften som påverkar isläggningen...

Som alltid så finns såväl hot som löften i samband med en isläggning. Vi börjar med "löftena" där snö kan vara alldeles ypperligt INNAN isarna har lagt sig. Denna kyler ned vattenytorna och underlättar en isläggning då vattnet är nollgradigt. Snön som fallit till marken ökar sedan markutstrålningen nattetid. En sjö som är omgiven av snö kan ha 5-10 grader kallare utstrålningstemperatur vid sjöytan än en sjö med omgivande barmark Detta är synnerligen bra. Vinden kan sedan när en tunn ishinna lagt sig hjälpa till med att föra bort värme och öka avkylningen och isläggningen ytterligare. Förutsatt att vinden ej blir så stark att nyisen bryts upp istället.

Hoten stavas mildväder, snö och vind...

Men det finns alltid hot som hänger över det hela. Orsaken är det allt varmare klimatet som gör luften mer instabil. Därmed så kan mildväder med regn, snö och vindar förstöra den eventuella festen. Vanligt numera är att vädret inte får den stabilitet med kyla nattetid utan svängande temperaturer. Därpå så innebär vind som hänger ihop med omgivande lågtryck att vattenytorna rörs upp och varmare vatten tar sig upp och isläggningen spolieras på så vis. Nästa hot är att nyisar på någon centimeter bildats och så faller det helt plötsligt nysnö på dessa. Därmed så försvåras eller ännu värre (och vanligast) omintetgörs en vettig isläggning. Resultatet är ödesdigert med svaga och obrukbara isar. Ja hoten är många men vi hoppas på det bästa!

Pimpelforum håller väderkollen! - Nästa uppdatering:

P.F. Följer upp utvecklingen med vädret och hoppas på en snar uppdatering (avstämning) som kanske kan övergå till goda uppdateringar av Isläget o.s.v. På vår vädersida som du hittar via länken HÄR så kan du själv hålla koll på väderutvecklingen. Nu håller vi våra tummar eller säger som i engelskspråkiga länder: "Cross our fingers" för att Kung Bore kommer till oss efter två års frånfälle...


30/12 - 2020: Avstämning # 3 - Med önskan om en riktigt Gott Nytt År 2021!


Vår tids stora dödsfiende som plågar oss ännu med oförminskad styrka i en andra och 3:e våg...

Avstämning # 3 - Säsongen 2020-2021 . Slutet nalkas för ett "Anno Horribilis" :
(Begreppet "avstämning" ersätter tillsvidare de ordinarie uppdateringarna här på Pimpelforum.
Vilket innebär en kort uppdatering utan uppdatering av Isläget e.t.c.)

Vi kan nu lägga ett mycket dystert år till handlingarna som inte liknar något tidigare i modern tid. Något liknande har vi nu levande ej upplevt tidigare med undantag av de äldre som minns andra världskriget. 2020 är ett år som är helt i klass med de hårda krigsåren mellan 1939 - 1945. Man får verkligen gå tillbaka dit för att hitta något som är så dystert som detta usla och eländiga år.

Vi befinner oss i en pandemi sedan nästan ett år tillbaka då det ödesdigra coronaviruset spreds ut över världen från kinesiska Wuhan.
Det mest sorgliga är att det hela tystades ned av diktaturen där och totalskadan är ett fullbordat faktum med miljontals döda i hela världen. Våra liv har kringskurits rejält men det står sig ändå lätt jämfört med de lockdown som råder utomlands. Sverige är ett luftigt och rymligt "fängelse", som säkert många utomlands skulle vilja byta sig till. Detta är en av ljuspunkterna där friluftslivet och sportfisket exploderat i popularitet här hemma som ersättning till resandet! Sista resan gick för undertecknad till Prag under sportlovet strax innan coronan slog klorna i hela Europa och Sverige. Nu är man glad för denna resan där tåget hem till dörren också blev den sista med allmänna färdmedel detta året.


En tur till Prag i hjärtat av Europa satte punkt för undertecknads resande. Bild - Týnkyrkan i centrala Prag.

Ett av de varmaste dagarna någonsin på jorden globalt och lokalt!
Året 2020 präglas inte bara den globala katastrofen som utgick från Kina utan det blev även ett av de varmaste åren någonsin här på jorden. Inte bara globalt utan även regionalt och lokalt vilket har märkts med dyster tydlighet denna vintern hittills! Temperaturerna i hela landet denna och förra vintern har legat och ligger mer än +5 grader över det normala och långt mer än så lokalt. I Norrland råder barmark på många håll och ända upp i Luleå har det varit väldigt milt. Detta har ej gått obemärkt förbi oss på Pimpelforum heller! Aldrig någonsin sedan 1997-1998, när sajten grundades har man upplevt något liknande. Inte en ENDA isfiskedag har noterats inom bevakningsområdet under 2020. Därmed så har den absoluta botten nåtts för det kan INTE bli sämre! Det hela är ytterst ledsamt och oron finns att denna förbannelse kanske ej bryts denna vintern heller. Men hoppet är det sista som överger en som det heter.


På Pimpelforums "referenssjö" Tåstarpssjön hade nyisen börjat att lägga sig vid jultid.

Kanske en kallare tendens efter nyår men kalluften är bräcklig...
Nu verkar det som att det tenderar att bli en aning kallare några dagar efter nyår. Men tyvärr är det hela med den eventuella kylan ytterst bräckligt. Mildluften lurar hela tiden i väster och söder och kan snabbt göra slut på försöken med kallare luft. På långa vägar så räcker inte den kylan till för att skapa vettig isläggning. För detta krävs bastant kyla med nedåt -10 grader eller ännu mer och detta helst dygnet runt. Snö får ej heller täcka tunna nyisar för då spolieras isläggningen den vägen. Just dessa båda huvudingredienser är mycket stora som hot och inte ens höglandet som haft så fina isar tidigare år är förskonat. Mildväder råder från södra Värmland i en linje upp emot Gävle. Norr om den linjen finns bättre chanser att finna is. Söder om är möjligheterna obefintliga i nuläget.


En grov förenkling av var vintern och isarna befinner sig idag vid nyår 2020-2021.
Man måste upp till Värmland eller ännu hellre Dalarna och Jämtland för att finna bärbar is!

En resa till fjällen eller kanske båtpimpel... - Men tänk på coronapandemin!
Alternativen är är få för oss i söder och kompliceras beroende på coronapandemin. Man ska ju avstå att träffas i nuläget men kan man hyra en tom stuga är detta ett alternativ. Tillgång till uppvärmd husbil eller husvagn är ett annat alternativ och då måste man söka sig upp till norra Värmland, Dalarna eller Jämtland och fjällvärlden i synnerhet. Där finns vintern i skydd av fjällen, i inlandet mot norska gränsen. Då kan man bjudas på fint rödingfiske som exempel. I nuläget så kan man ju kosta på sig detta när man ändå bara kan "hemestra". Men omfattande förberedelser krävs och sedan så gör sig coronapandemin sig åter påmind då man ska avstå längre resor och stanna hemma, för att minska risken för olyckor förorsakat av trafiken ute på vägarna.


De flesta sjöarna söder om Dalälven ser ut så här i slutet av december 2020 vilket innebär öppet vatten och ingen is.

Men det enklaste alternativet är att ha en båt i någon sjö att gå ut med eller ha på trailer och sedan lägga i denna i en lämplig sjö. Pimpelfiske från båt är såväl roligt som effektivt och man kan med fördel använda samma utrustning som från isen. Dock så bör man köra med rullspön eller lite kraftigare spö för en gungande båt minskar betydelsen av klenare grejor som annars används från isen. Det är bara att pröva sig fram och hoppas på hyggligt väder därtill. Något som kanske är för mycket begärt i dessa tider av lågtryck och mildväder...


Söndag efter jul blev det lite julkänsla när snön kom ett kort tag men den försvann snabbt igen...
Bilden är tagen på Stortorget i Ängelholm 27 december 2020.

Nästa avstämning kommer runt 9-10 januari!
Nu låter vi det nya året 2021 rulla ut och vi har väl alla samma önskan och tanke: Att vaccinet kommer alla till del och att vi blir kvitt denna farsot över världen. Det kommer att ta tid men vi hoppas fram emot sommaren att saker och ting ska ordna upp sig på den fronten. Närmast till hands är att följa upp väderläget och spana vidare efter kylan och kanske vinter-isarna! Skulle en positiv väderförändring ske så återkommer undertecknad tidigare här på P.F. med en uppdatering. Med det nya året 2021 kan det bara bli bättre!
Fram tills dess så önskas alla besökare ett Gott Nytt År 2021! Under tiden så njuter vi så gott det går av julledigheten och nyåret så gott vi kan. Nedan så finns artiklar i Fiskejournalen man kan läsa så länge!22/12 - 2020: Avstämning # 2 - Med önskan om en riktigt God Jul!

Vi är nu åter framme vid den punkten där Pimpelforum önskar alla sina besökare en riktigt God Jul!
Men i år är som bekant ingenting sig likt med tanke på den svåra och världsomfattande pandemin som ingen kan svära sig fri ifrån.
Vi får för första gången avstå det käraste vi vet, -långt kärare än pimpelfisket, vilket förstås är våra nära och kära föräldrar, äldre, yngre och vänner. Allt för att minimera smittans framfart och stoppa denna sanna pest. Tack och lov så kommer julklappen Nr 1 att skeppas ut även till Sverige efter julen, -alltså vaccinet. Även om orosmoln finns i vår närhet i form av muterade virus i Danmark och i Storbritannien. Men vi hoppas förstås på det bästa och att ett nytt år vänder det hela till bättre tider igen.

Ingen kyla innan jul heller...
Även i december detta förbaskade året så har kylan totalt lyst med sin frånvaro för södra och mellersta Sverige och inte en enda bärbar is har förekommit under 2020 inom P.F:s bevakningsområde. Detta belyser den gigantiska uselheten som år 2020 verkligen utgör. Sällan har väl ett år önskats bort mer ur människors sinnen än detta. Men nu skönjs en svag omläggning till kallare väder som till tröst faktiskt kommer skänka de flesta av oss lite julstämning! Snö i Svealand samt rimfrost och kanske lite lokal snö även i söder. Det blir även solchanser vilket piggar upp i jul och solen har vi ej varit bortskämda med precis. Tyvärr blir det åter mildare i mellandagarna men därefter ser allt mer osäkert ut. Det tenderar att luta mot det lite kyligare hållet men pimpelisarna lär dröja till en bit in på det nya året i bästa fall. Framtiden får utvisa detta. En länk till en rätt färsk snarlik artikel på systersidan EWP finns här: LÄNK

Pimpelforum skjuter fram sin premiär eller ska vi kalla det aktivitet ytterligare...
Det hela blir förstås lite tragikomiskt men det finns ingen anledning att lägga tid på ett meningslöst arbete när inga isar finns. Därför så sker dessa avstämningar istället. Detta spar kraft och tid. Nästa avstämning är alltså strax före nyår eller tidigare beroende på om en mer markant väderomläggning sker inom P.F:s bevakningsområde. Undertecknad fortsätter ängsligt att spana efter kallt väder.

Var rädda om varandra i jul...
Nu får vi får ta detta för vad det är med julen detta corona pandemi-år och fira lite mer i avskildhet. Lyd råden som ges och ge inte upp. Bättre tider skola komma! Men ring nära och kära, face-tajma detta kommer uppskattas! Glöm ej de äldre och ensamma! Pimpelforum återkommer strax innan nyår som sagt. Fram tills dess så njuter vi så gott det går av julledigheten och julen så gott vi kan.Vår tids nya gissel och stora dödsfiende...

16/11 - 2020: Avstämning # 1 - Pimpelforum senarelägger sin premiär! - Vädret är den största anledningen!

Pimpelforum närmar sig nu premiären, men mörka skuggor kastas över oss och nu så nämns corona och covid -19 för absolut första gången här på P.F. vilket nästan får anses som en aning unikt. Nu läggs inget krut på detta faktum där pandemin fortsätter i oförminskad styrka. Nu är dock sportfisket ett av de få undantagen där man kan utöva sin hobby UTAN att behöva samlas, -om man inte tänker sig tävlingar Men ett dystert faktum kvarstår: Pandemin är ingalunda över och just denna dag så skärptes restriktionerna ytterligare då smittspridningen fortsätter och förvärras. Nog om detta för ögonblicket.

Rekordmilt i oktober och november hittills innebär att premiären skjutits fram för bevakningen av isläget med mera.

Tyvärr så fortsätter den dystra vädersituationen där riktigt milt till snudd på varmt och EXTREMT varmt väder råder eller har rådit i HELA landet. Även längst i norr vilket är något man aldrig har sett tidigare i modern tid. Det finns ytterst få bärbara isar och även längst upp i nordligaste Sverige är tillgången näst intill obefintlig! Normalt så ska bärbar is förekomma från Västerbotten och vidare norrut till riksgränsen. Men så är inte fallet detta minst sagt dystra år som 2020 har blivit. Därför så SENARELÄGGS premiären till torsdag 10 december vilket alltså är Nobeldagen. Det hela är förstås ledsamt och lägger sten på börda för oss alla som längtar efter isfisket i corona-tider. Men inga tecken pekar på någon positiv förändring ännu av väderläget just nu.

Mildväder och ingen kyla i prognoserna den 10 december innebär att premiären kan förskjutas ytterligare...

Men premiären kan fördröjas ytterligare om inga förändringar till det bättre sker. Detta är det nya greppet att hantera sidan Pimpelforum från och med nu. Det är givetvis tråkigt detta också men en följd av att klimatet fortsätter att gå på fel håll med allt varmare vintrar eller kanske ska man säga avsaknaden av vintrar.

P.F. återkommer dock lite innan den 10 december om det hela skulle stå sig med mildväder. Skulle det helt omvända ske att kylan skulle slå till för en längre tid så återkommer P.F. i så fall och då kanske det kan bli lite muntrare.

Keep calm and stay well...

Sedan så kan den ytterst dystra situationen ej underskattas utan vi befinner oss alla i en mycket världsomfattande kris. Detta innebär att vi alla måste följa de bestämmelser och rekommendationer som proklameras. Allt för att stoppa smittspridningen, även om att vaccin utlovas vara på väg...


21/11 2019 - TIDIGARE SPARADE ARTIKLAR FRÅN TIDIGARE SÄSONGER:

1/3 - 2020: Pimpelforum stänger för säsongen utan att kunna rapportera en enda dags isfiske!

Ända sedan Pimpelforum startade i slutet av 90-talet så har vintrarna varierat i omfattning med riktigt fina sådana men också mindre bra dito. Men något liknande detta har ALDRIG NÅGONSIN upplevts tidigare! Enligt mätningar i Uppsala som pågått i minst 300 år så har aldrig högre temperaturer vintertid registrerats tidigare. Den 15 februari inföll den meterologiska våren vilket är tidigast möjligt då hösten övergick direkt till "vår". I de fåtal artiklar som skrivits nedan så har P.F. försökt förklara orsakerna till denna katastrofalt usla vinter vi genomlidit. Det har varit mörkt och dystert då snön har saknats. Regnmolnen har hängt tungt över landets södra delar i stort sett ända från slutet av oktober och fram till mars. Ett ytterst kort undantag från detta var en fiskerapport från en liten tjärn utanför Göteborg där man lyckades fiska en (1) dag i skarven november - december! Men det var också allt. Resten av fiskepassen i vinter har krävt en hundra-mila resa enkel för att kunna genomföras överhuvudtaget.

Det som man kan glädjas åt nu är det återvändande ljuset och den stundande riktiga våren! Det myckna regnandet har dock gett extremt höga flöden för främst Lagan i Halland och Småland men även andra åar som Rönneå har mycket höga flöden som skapat "sjöar" mellan Ängelholm och Klippan. Detta riskerar nu även att förstöra vårfisket efter öring då det höga vattnet innebär att det blir svårt att fiska. Ännu mera regn väntas dessutom inom samma område... Men grundvattennivåerna i stort sett återställts med råge i södra Sverige. Alltid något att vara tacksam över... Bilden nedan är som en passande turistbild påminnande om en vacker insjö men det är Rönneån som svämmat över av allt regnande nära Klippan i Skåne.


Översvämningar i Rönneå strax väster om Klippan på skottdagen, 29 februari 2020 .

Rekordtidigt avslut för Pimpelforum säsongen 2019-2020 är ett faktum!
Pimpelforum slår faktiskt igen för denna säsongen med ett konstaterande: Nu kan allt BARA bli BÄTTRE för sämre än så här kan det ej bli. Men P.F ger ej upp så lätt vilket innebär att säsongen 2020-2021 inleds torsdag 26 november 2020! Men då det ännu finns risk (?) för att det kan frysa på och bildas svaga isar så har islägestjänsten öppet mars månad ut. Men chansen för bärbara isar är dock helt utesluten förstås.

Därmed så vill undertecknad tacka alla besökare för denna säsongen.


1/2 - 2020: Januari blev rekordmild och bjöd på sommartemperaturer! - En personlig reflektion...

Pimpelforum skulle ta ett nytt uppehåll men undertecknad var tvungen att få med denna artikeln om rekordvarma januari 2020, av förståelig anledning.

Att det som borde vara vinter blev något helt annat är nu ställt bortom allt tvivel, när januari 2020 blev rekord-mild eller ska vi säga rekordvarm istället. Vi har nu gått in i februari som är den sista av de tre egentliga vintermånaderna. Att det hittills inte varit någon vinter i mellersta och södra Sverige stämmer nog de flesta in i med undantag för alla de av oss som nu är bosatta i Norrland och läser detta.
Här har som sagt vintern i princip uteblivit helt vilket är något helt nytt för oss alla idag levande!Snöstormsliknande väder över New York och Broadway som undertecknad upplevde 18 december 2019 .

Kallare i New York än i mellersta och södra Sverige under hela vintern 2019-2020!
Undertecknad var i New York, som ligger på samma breddgrad som italienska Rom strax före jul 2019. Där fanns snö och det rådde minusgrader. (Se bilden ovan när en snöstorm "blizzard" snabbt drog fram över New York), De påföljande nätterna var kalla med nedåt -10 grader lokalt i området och det var isande kallt. Detta förblev den enda kyla, snö och vinter som undertecknad fick uppleva denna säsongen, och det skedde i samband med ett besök i denna fantastiska mega-stad! Men tyvärr så blev det inga möjligheter att fiska där. Tänk er isfiske i någon av sjöarna i Central Park, där finns fisk! Och ha Empire State Building och Chrysler Building som fond, Ha, ha! - Man får fiska där om man hanterar fisken varsamt och sätter tillbaka denna.

Världen kändes duktigt upp och nedvänd detta år 2020 när inget tycktes vara sig likt. Det som skrivs här och nu har kanske ej så med isfisket att göra men sanningen måste fram då det hela ej kändes särskilt lustigt när en världskris pågick kring Iran - Irak och U.S.A. och att det nya coronaviruset har dessutom nått Sverige och Jönköping när detta skrivs då. Att dessutom Storbritannien, -en viktig partner sedan länge har nu vänt Europa ryggen genom sitt Brexit. Visst är det väldigt personligt och föga uppmuntrande. Men tankarna speglar nog mångas medvetande med undertecknad, just nu när de ständigt grå och tunga regnmolnen hänger över oss...Januari 2020 blev minst sagt rekordmild för att inte säga rekordvarm! - Bilden tillhör SMHI.


Rekordvärme i södra Sverige och rekordmilt i norra Sverige vintern 2020...
Dygnsmedeltemperaturer uppmättes i Oskarshamn med +10,6 C och i Gladhammar med +10 grader prick. Dessutom fick Oskarshamn den 15 januari +12,1 C grader vilket är en av de absolut högsta temperaturer som någonsin uppmätts. Kära läsare och älskare av isfisket: Detta är temperaturer som egentligen ska betecknas till epitetet sommar...

Men trots att det är vinter i norra Sverige så har temperaturökningarna slagit hårdast här, även om det var riktigt kallt i slutet av månaden med -36,1 i Karesuando den 27 januari. Många väderstationer har därmed uppmätt den varmaste januari temperaturen sedan de började föra statistik vilket är mer än 100 år tillbaka i många fall.

Jetströmmars ändrade mönster och uppvärmda hav spelar in ihop med det allt varmare klimatet på jorden!
Som sades i den förra artikeln så är en olycklig kombination av förändrade jetströmmar och uppvärmda hav tillsammans med ett allt varmare globalt klimat den giftiga cocktail som skapat detta minst sagt otrevliga läge. Några något kallare dygn väntar strax runt hörnet nu i februari. Men tyvärr är detta bara ytterst tillfälligt innan mildluften och den plågsamt tråkiga lågtryckstrafiken laddar upp på nytt över Atlanten och tar fart igen. Länk till SMHI och artikeln gällande rekordvarma januari 2020

Kan undertecknad vara något positiv nu då?
Absolut! Nu nämner jag den stora vinsten i sammanhanget! Vi minns med fasa den rekord-torra och heta sommaren 2018 som nog ingen av oss vill uppleva igen med alla omfattande skogsbränder. Även våra grundvattenmagasin tömdes och akut vattenbrist uppstod främst i sydöstra Sverige och i synnerhet på Öland och Gotland. Även om man nu håller på att ansluta Öland med en ledning från fastlandet så är regnleveranserna från ovan mer än välkomna, liksom i stora delar av övriga Sverige. Vattenmagasinen såväl små som stora kan nog anses som helt återställda efter att ha haft rekordlåga grundvattennivåer. Riktigt positivt och viktigt när vårt dricksvatten blir en allt större bristvara. Länk till SMHI och aktuella grundvattennivåer

Ingen riktig vinter fanns i sikte för mellersta och södra Sverige...
Nej tyvärr så fanns sannolikt ingen tröst för oss som väntade på isar i mellersta och södra Sverige. Den lilla köldknäppen varar blott några dygn och påverkar inte något isläge överhuvud taget. En resa norrut upp i höjd med norra Värmland och Dalarna och sedan vidare norrut var det som gäller säsongen 2019-2020.


30/1 - 2020: "Katastrof-vintern" blev ett faktum för säsongen 2019-2020! - Artikel i Sportfiskarna om detta!

När detta skrivs så skriver vi redan den 30 januari och två av tre vintermånader kan nu läggas till handlingarna. Inte på många år har situationen varit värre när det gäller isfisket för mellersta och södra Sverige som denna vintern! Rent av kanske aldrig någonsin! - Bilden nedan illustrerar hur väderläget verkar utvecklas den 10 februari och det är på snudd till varmt i södra Sverige!


Dystra långtidsprognoser... - Efter en liten köldknäpp i början av februari2020, så kom denna värmen upp igen och förstörde det sista hoppet... Notera temperaturerna som låg på uppemot 9-10 grader för delar av t.ex. Skåne! - Bild från Wetterzentrale GFS

Som synes så är situationen sämre än usel i sammanhanget och därmed så verkar faktiskt sista spiken i kistan slås i för denna så kallade "vintern". Just nu aviseras dock lite kallare väder även för södra och mellersta Sverige. Men tyvärr så handlar det bara om en liten ynka köldknäpp på några dagar, innan mildlufts-eländet är över oss igen. Länk till WZ finner du ovan i "Vädret Express".

Kylan och isarna finns längre norrut!

Det finns otroligt nog isar och även kyla om man åker upp i höjd med norra Värmland, Gästrikland och sedan vidare norrut i höjd med Sundsvall och uppåt. Där finns faktiskt vintern som denna säsongen annars lämnat södra Sverige i sticket. Är man beredd att planera en resa och har rekat ordentligt så finns goda möjligheter för isfiske där uppe.

Varför är väderläget som det är? - Jetströmmarna och uppvärmda hav är det som ställer till det...
Jetströmmar är som säkert många känner till kraftiga luftströmmar som finns högt upp i luftlagren och som genom jordens rotation ligger S-formade över klotet. Man kan faktiskt likna jetströmmen som det S-formade mönstret på en tennisboll. Dessa jetströmmar kan ligga olika högt i meridianerna (nord-sydlig latitud) beroende på årstiden och förutsättningarna. Denna säsongen ligger jetströmmen riktigt olyckligt som innebär en aldrig sinande ström av lågtryckstrafik in över Skandinavien och därmed så följer mildluften med som ett brev på posten. Länk till Wikipedia om jetströmmarna:

Uppvärmda svällande hav med ökande volym som ger plats för mer lågtryck och oväder...
Men mer oroande, som man kan se på bilden ovan är att haven är rejält uppvärmda och allt mer farhågor finns att dessa magasinerar allt mer värme, nu börjar att bli så uppvärmda att detta påverkar vårt klimat. Frågan är kontroversiell men kan ändå ställas: Är detta normala temperaturavvikelser eller ej? En del forskare tror detta medan medparten av forskarvärlden tror på mänsklig påverkan.

Ännu ett rekordvarmt år, 2019, som lagts bakom oss...
SMHI har en artikel om detta faktum där den globala uppvärmningen blir allt mer omfattande och bränderna i Australien nyss vittnar mycket om detta. Många påstår nu (helt rätt) att det naturligt ska brinna där. Men omfattningen har aldrig setts tidigare och många endemiska djur och växtarter hotas nu av utrotning. Fotnot: "Endemisk" betyder att en art är unik och bara finns just på den platsen i världen. Koala björnen som var förlagan till alla nallar vi ser i leksaksaffärerna är ett exempel på en endemisk art.
Länk till SMHI:s artikel om den globala uppvärmningen, där står det även om de allt mer uppvärmda haven:

Sportfiskarna dundrar: Det är en katastrofvinter! - Skidklubbarna runtom i södra Sverige lider svårt!
Förhållanden för mellersta och södra Sverige är närmast katastrofala för många skidklubbar, skridskoklubbar och givetvis fiskeklubbar som inte kan uträtta sina värv. Särskilt illa är det faktiskt för skidklubbarna i synnerhet som nu lider svårt av att tävlingar och evenemang nu får ställas in. Inköpta priser och noggranna förberedelser ser ut att gå om intet och därmed förlorade intäkter. Inte bara det, många som tränar inför Vasaloppet inte kan göra detta, om man nu inte äger ett par rullskidor förstås. Själva Vasaloppet verkar dock ej hotat då man magasinerat tonvis med snö.

En artikel från Sportfiskarna vintern 2020 om kanske den sämsta vintern någonsin i mannaminne!
Så här skriver Sportfiskarna om läget just nu: (Tack till Bengt Olsson på Sportfiskarna för artikeln.)

"Innevarande mildvinter har hittills varit en av de sämsta någonsin för det organiserade tävlingsfisket på is i södra delen av landet. Vad Sportfiskarna känner till har inga pimpeltävlingar kunnat genomföras i exempelvis Mälardalen, Göteborgsregionen eller runt Örebro. Gränsen för var det finns säker is går i slutet av januari 2020 ungefär i en linje från norra Värmland till norra Gästrikland. Längs denna gräns kan mindre sjöar ha säker is medan de större vattnen ofta är öppna. I södra delen av landet saknas is helt."

Där är inte mycket att säga om detta. Bara att undertecknad på Pimpelforum kan instämma i ovanstående bistra faktum...
Länk till hela artikeln på Sportfiskarnas webbsida här:


11/1 - 2020: Isplanket har gått i graven efter minst 20 år på nätet...

De goda nyheterna duggar minsann INTE tätt här numera och senast ut i denna dystra raden är att Isplanket som varit ett landstäckande forum för värdefulla israpporter inte längre verkar finnas. Vad orsaken eller orsakerna kan vara är inte klarlagda. Men de allt osäkrare isarna beroende på de allt uslare vintrarna, eller ska vi säga avsaknaden av vintrar kan ha bidragit till stängningen av sajten.

Osäkra isar som tidigare varit "säkra" beroende på den dåliga tillfrysningen kan ha bidragit...
Precis som Pimpelforum gör så har Isplanket byggt på israpporter där privatpersoner rapporterat in till sajten när bärbara isar finns. Men de allt sämre vintrarna där tillfrysningen blir allt osäkrare och där nederbördsmängderna med mer snö, skapar farliga isar kan ha bidragit till stängningen. Det hela är givetvis bara spekulationer härifrån. Summa summarum så är nu knappen bortplockad och därmed även länken till webbsidan Isplanket. Pimpelforum vill samtidigt beklaga stängningen och tacka alla ansvariga för alla år som Isplanket funnits på webben.


Kort om fenomenet Greta Thunberg - En liten ung kvinna med en enorm röst över hela världen!
Pimpelforum kan INTE undgå att nämna detta under eller fenomen som är dotter till den tidigare så kända operasångaren Malena Ernman. Detta unika fenomen har startat en miljörörelse som saknar motstycke i mänsklighetens historia. Trots sin spädhet och ringa ålder så ska man inte låta sig luras! Det är en ung och mycket stark, smart kvinna som för fram kommande generationers talan på ett helt nytt aldrig tidigare skådat sätt. Hennes historiska bana är kort men ytterst dramatisk fram till nu när hon började att "skolstrejka för klimatet" utanför Riksdagshuset hösten 2018. Då hade de sista svåra bränderna släckts och i färskt minne så samlade hon allt fler elever som vuxna varje fredag för strejk. Dessa strejker gav enorma eko och varje fritt land har följt hennes exempel att klimatstrejka över hela jorden! Greta åker också runt på en global mission mot klimathotet.

Det hade varit tjänstefel att INTE nämna detta med Greta Thunberg här på Pimpelforum...
Som sagt så måste vi ta lärdom och försöka att anpassa oss innan det är för sent men att vända skutan hos oss äldre är allt annat än lätt.En länk till hela det skakande talet Greta gjorde i FN på Expressens hemsida finns här, inklusivet ett videoklipp: - Länk:

HUR BLIR VINTERN 2019-2020?
Hur vintern kommer att utveckla sig denna säsongen är som vanligt svårt att sia om . I vanlig ordning så finns långtidsprognoser som ska skvallra om en "sträng vinter". Men tyvärr så har dessa långtidsprognoserna kommit på skam gång efter annan. Vädret har ju som tidigare sagts inget minne men däremot så kan man dra nytta av vad som hänt på förvintern. Får man en långsam avkylning med allt kallare väder kan detta MÖJLIGEN ge en grogrund för en kall vinter. Men tyvärr så (med tanke på innehållet ovan) så blir nu detta allt mer ett sällsynt fenomen. De senaste vintrarna så har vi sett en utveckling med mildare väder och större snömassor. Det var så t.ex. på sydsvenska höglandet. Isarna ville aldrig bära riktigt då nyisarna snart täcktes av snö. Därmed så spolierades säsongen 2018-2019 och undertecknad kom aldrig iväg dit förra vintern som exempel.

Tyvärr så ser uppstarten för ögonblicket inte särskilt munter ut heller. Vi hade en liten köldperiod redan i slutet av oktober men den försvann. Därefter har mildväder präglat totalt och tyvärr finns ingen kyla i sikte alls i prognoserna framöver, åtminstone i nuläget. Detta innebär därmed då också en minimal aktivitet här på Pimpelforum, fram tills att saker händer. Men man har sett en tydlig trend på allt sämre vintrar och orsakerna har avhandlats alldeles nyss här ovan...

NYTT PÅ PIMPELFORUM KOMMANDE SÄSONG:
Så värst mycket nyheter finns ej för stunden nu till premiären och tyvärr så återfinns en avvaktande hållning från undertecknad (Använder gärna detta uttrycket "undertecknad" här, ha, ha ). Istället så får vi se hur vintersäsongen kommer att utveckla sig. Får vi is till Advent, Lucia och jul? Eller får vi vänta till nyår, Trettonhelgen eller ännu senare. Uteblir kanske vintern helt för södra Sverige? Ja dessa frågorna är att hantera för ingen vinter innebär inget "bra Pimpelforum". Att "rycka undan mattan" är ett begrepp som nämnts tidigare år här och avsaknaden av vinter rycker just undan mattan för sajten Pimpelforum.

UPPDATERING AV LÄNKAR MED MERA...
Förstås så sker en uppdatering av alla länkar så dessa är korrekta. Efterhand så kommer förbättringar att ske där detta behövs och förutsatt att isfiske-säsongen kommer igång. Vi behöver ju bärbara isar för att få besökare hit och då ger ju allt sig själv. Länkarkivet har tyvärr drabbats av bortfallna länkar som plockats bort. Dessa får ersättas med annat på sikt.

HOPPET LEVER I VANLIG ORDNING...
Men alltid så finns ett hopp men kanske sargat i kanten med tanke på det inledande kapitlet. Att vi blir utan bärbara isar i södra Sverige ter sig som ytterst lätt i jämförelse med det enorma globala klimathotet som hänger som ett Damokles svärd över oss alla. Men visst så hoppas vi...

Pimpelforum önskar alla besökare välkomna till säsongen 2019-2020.


7/3 - 2019 - Rain Viewer ersatte DMI-radarn!
Tyvärr så försvann den fina radarn som visade de olika nederbördstyperna och samtidigt så blev deras webbsida ytterst rörig. Därför så plockades denna bort från Pimpelforum. Istället så återfinns RainViewer som lades till. En bild hur denna fungerar finns nedan. Länk till RainViewer som också finns på vädersidan - Länk:

RAIN VIEWER


Notera att visningarna för snö med RÖD TEXT är snöfall som ej finns med i den engelska förklaringen på RainViewer!


20/1 - 2019
Branding ett sätt att synas - Pimpelforum ändrade lite på utseendet...

Pimpelforum ändrar lite i sina loggor och utökar domänerna officiellt...
Branding ett modernt ord som betyder "att synas med en varumärkesplattform" är något som P.F har haft i nästan alla år. Det är alltså logotypen för sidan som nu förändrats en aning. Det som dessutom har hänt är att Pimpelforum som har haft sitt säte i Skåne även sedan en del år tillbaka har haft en plattform som utgår från nordöstra Småland och Östergötland. Detta beror givetvis mycket på goda kontakter och genuin vänskap med många sportfiskare i trakten. Men en annan orsak är de allt sämre vintrarna som de senaste åren stoppat fisket i Skåne och sydvästra Sverige allt mer. Därför så har en liten avknoppning nu officiellt skapats:

   
Branding som blev en nyhet säsongen 2019 - De nya loggorna där den vänstra är Pimpelforum med sitt säte i Skåne.
Den högra snedställda blå loggan är Pimpelforum Nordöst med säte i nordöstra Småland och Östergötland.
Nu ska det ej göras någon "större affär" av detta utan Pimpelforum kommer annars bevara sin inriktning som tidigare. Men genom att förtydliga det hela så kommer man kunna få lite "etikett" på den informationen som Pimpelforum så frikostigt delar med sig av varje vinter. I sammanhanget så ändras en del loggor i systemet och några av er har säkert redan lagt märke till detta...


 • 19/1 - 2019: PIMPELFORUM TESTAR ETT NYTT SYSTEM FÖR VISNING AV ISLÄGET!

  ( I samarbete med Pimpelforum Nordöst )
  Försjön, Norra Vixen samt Solgen är nu GUL-listade! Detta är mycket glada nyheter då isvidderna så smått börjar att öppnas upp för säsongen. Troligtvis så kommer fler sjöar att kunna öppna upp inom den kommande veckan.
  Läs mer om detta på Isläget här - Länk

  Tidigare 19/1:
  Under de pågående säsongerna så testas regelbundet olika "system" som ska kunna underlätta för dig som besökare på Pimpelforum. Lite av kärnverksamheten är att försöka - OBS! försöka presentera isläget. Detta baseras på dels egna uppgifter men även på inkomna uppgifter från säkra källor. Pimpelforum får många frågor just berörande isläget varje vinter!

  Det är också i sammanhanget viktigt att betona att P.F. INTE ansvarar för olycksfall som sker beroende på att undermåliga isar brister eller att plurrning sker genom dumdristiga beslut. Det är ALLTID DU PERSONLIGEN själv som ansvarar för om man ska beträda en is eller ej!

  Presentation av de nya islägeskartorna! - En introduktion:
  Nu provas under resterande delen av säsongen 2018-2019 ett grafiskt kartbaserat system där du snabbt kan få en snabb enkel orientering av det UNGEFÄRLIGA isläget och denna finner du tillagd underst i "Express-fältet" ovan. Det är alltså ej tal om en exakt visning för det finns hela tiden avvikelser beroende på hur sjöarna ligger, hur stora dessa är och hur högt dessa ligger och hur dessa påverkas av väder och vind. Därtill kommer andra faktorer som sjöarnas bottentopografi, benägenhet för strömdrag och vilken omgivning sjöarna befinner sig i.

  Isläget i detalj finner du om du går in på "Isläget"!
  Denna översiktskarta är bara en grov översikt av isläget inom P.F:s bevakningsområde. Isläget i DETALJ finner du som vanligt på den sidan med samma namn som du finner i menyraden högst upp.

  Variationer kan uppstå från sjö till sjö med bara ett par hundra meter emellan...
  Det är alltså tal om många parametrar som ska klaffa och detta avviker markant från sjö till sjö och skillnaden kan ibland bara handla om någon enstaka kilometer eller ännu mindre. En sjö kan bära medan en sjö intill kan ha öppet vatten. Så är det t.ex. på skillnaden mellan Västersjön och Rössjön i nordvästra Skåne där avståndet mellan de båda sjöarna blott är knappa 200 meter. En bäck förbinder också det båda sjöarna emellan på det smalaste stället..

  Västersjön och Västersjön är referenssjöar:

  Dessa är så kallade "referenssjöar" för Pimpelforum och Västersjön med sina blott 12 meters djup kan ha bärbar is medan Rössjön 200 meter öster ut som regel kan ha öppet böljande vatten. Orsaken till denna markanta skillnad är att Rössjön har en mer dramatisk bottentopografi med det dubbla djupet på 24 meter. Till detta en riktigt kuperad bottentopografi. Men Västersjön har dels bara halva djupet samt en nästan helt slät sjöbotten vilket innebär en snabbare isläggning. Med hjälp av dessa båda sjöar samt ytterligare en sjö kan man bilda sig en ganska exakt uppfattning om isläget på andra håll inom P.F:s bevakningsområde som i huvudsak omfattar Skåne, Småland samt delar av västra Götaland och Östergötland inklusive sydsvenska höglandet.

  Ytterligare varianter av iskartor som dock ej presenteras här i nuläget...
  Att göra en svår sak enkel är det svåra vilket innebär att det kan tillkomma ett par avvikelser av de presenterade islägeskartorna nedan. Men det tål att upprepas att detta är ingen exakt visning av isläget utan endast en ungefärlig guide. Skåne t.ex. kan visas i ett "rött isläge" medan det i norra delarna i gränsen mot södra Halland kan finnas sjöar med ett vitt eller gult isläge inom Skånes nordligaste gräns!

  Detta systemet är endast under utprovning!
  Ett sådant system är alltid svårt att få exakt och en utvärdering kommer att ske när säsongen är slut. Pimpelforum är likt alla tidigare år helt idéell och har inga ekonomiska medel som sponsring, reklamintäkter e.t.c. Dett ger också en oerhörd "frihet" inom resonabla ramar att "göra vad man vill". Det viktiga är att all information ska stämma överrens med verkligheten så långt som möjligt. Skulle det visa sig att utfallet skulle bli negativt så kan det avslutas i förtid. Omvänt så kan det komma för att stanna permanent!

  En kort repetetition av de olika islägena enligt Pimpelforums definition:

 • Rött isläge innebär att ingen is kan beträdas inom bevakningsområdet eller att det råder öppet vatten.
 • Vitt isläge innebär att det KAN finnas riktigt små skyddade sjöar som MÖJLIGEN kan ha bärbar is.
       Endast rutinerade fiskare ska beträda dessa vatten!
 • Gult isläge innebär att sjöarna kan ha fin is men att öppna och svaga partier finns och att man ska se upp!
 • Grönt isläge innebär att sjöarna har fin säker is över hela sjön vilket innebär 10 cm kärnis eller mer.
       Dock så finns ALLTID svaga punkter på alla sjöar som in och utlopp, områden med strömmar och liknande!

  - ISDUBBAR OCH LIVLINA SKALL ALLTID BÄRAS NÄR MAN BETRÄDER EN IS! -

  Presentation av iskartorna:

  Det finns inga bärbara isar alls inom bevakningsområdet.
  OBS! Vänern och Vättern ingår EJ i isstatusen beroende på sin storlek.


  Vitt isläge på sydsvenska höglandet + rött isläge i områdena 1, 2, 3, 4, 6 och 7, vilket innebär eventuellt bärbar is på de allra minsta sjöarna där.
  OBS! Vänern och Vättern ingår EJ i isstatusen beroende på sin storlek.


  Vitt isläge i område 4, 5, 6 och 7 vilket innebär norra Småland, västra Götaland och Östergötland inklusive sydsvenska höglandet.
  OBS! Vänern och Vättern ingår EJ i isstatusen beroende på sin storlek.


  Gult isläge på sydsvenska höglandet + Vitt isläge i område 3, 4, 6 och 7 vilket innebär norra och södra Småland, västra Götaland och Östergötland. OBS! Vänern och Vättern ingår EJ i isstatusen beroende på sin storlek.


  Grönt isläge på sydsvenska höglandet + Gult isläge i område 2,3, 4, 6 och 7 vilket innebär Halland, norra och södra Småland, västra Götaland och Östergötland. + Rött isläge för Skåne. OBS! Vänern och Vättern ingår EJ i isstatusen beroende på sin storlek.


  Grönt isläge på sydsvenska höglandet + Gult isläge i område 1,2,3, 4, 6 och 7 vilket innebär Skåne, Halland, norra och södra Småland, västra Götaland och Östergötland. OBS! Vänern och Vättern ingår EJ i isstatusen beroende på sin storlek.


  Grönt isläge i område 2,3, 4, 5, 6 och 7 vilket innebär Halland, norra och södra Småland, västra Götaland och Östergötland inklusive sydsvenska höglandet + Gult isläge i Skåne. OBS! Vänern och Vättern ingår EJ i isstatusen beroende på sin storlek.


  Grönt isläge i hela bevakningsområdet! 1,2,3, 4, 5, 6 och 7 vilket innebär det "bästa och mest önskvärda isläget". OBS! Vänern och Vättern ingår EJ i isstatusen beroende på sin storlek.


  15/1 - 2019: Om polarvirveln som styr vårt vinterväder över Skandinavien (repris)

  Polarvirveln (Polar vortex)


  Ett fenomen som heter "plötslig atmosfärisk uppvärmning" innebär alltså att mycket kalla vindar kan nå oss ifrån från nordöst. Även numera benämnd "rysskylan" som så småningom kan komma att nå in över oss från nordöst med jämna mellanrum. Det innebär ofta i förekommande fall att snöbyar kan bildas över Östersjön och sedan ta sig in över ostvända kuster från Skåne i söder till södra Norrland när havet ligger öppet. En länk till Dansk TV 2 som berättar mer om fenomenet Polar Vortex. Länk till Wikipedia om fenomenet

  Wetterzentrales paneler blir permanenta!

  Pimpelforum vill alltid åstakomma det bästa med väldigt blygsamma medel och panelerna som kompletterar vädersidan är sannolikt den bästa lösningen här. I "Express-fältet" så finner du även Hirlam temperaturprognos samt nordisk radar från YR som är det norska väderinstitutet.  3/1 -- 2019 - Usel vinter...

  Vad vad var orsakerna till den usla vintern 2018-19?
  Forskarna och meterologerna slet sitt hår i vad som orsakade det hela. Men främst är det jetströmmarna som för oss vinterfiskare har en ytterst ogynnsam bana just nu. Detta innebär att jetströmmen kommer västerifrån med ursprung över Atlanten och sedan kommer in högt över nordligaste Norrland.
  Denna ogynnsamma jetström går sedan rakt söderut och för med sig lågtryck och fronter i en aldrig sinande ström. Dessemellan så kommer små svaga högtrycksryggar med lite kallare luft. Men detta duger ej för någon ordentlig isläggning och det hela har därmed gått i stå.

   


  Jetströmmen uppvisade en mycket ogynnsam utbredning och rörelse som förde in mycket mild luft i HELA Sverige.

  Emellanåt så kan dock kall luft föras ned från nordöst eller norr när jetströmmen flyttar på sig lite söderut och västerut. Men för att saker ska hända så måste högtrycket över Iberiska halvön (Spanien) hamna uppe hos oss och lågtrycket ska ligga där nere. Kort och gott så måste högtryck och lågtryck byta plats. Då lågtryck snurrar moturs så förs mild luft upp till oss. Vid högtryck så rör sig medurs och kall luft förs kall luft ned i stället från norra ishavet och från Sibirien. Men just nu så råder denna ogynnsamma situation och verkar ej ändras inom överskådlig tid.

  Luftmasseskärpning mellan varm fuktig luft och kall torr luft ger upphov till vinterstormar!
  Nyss så drog en ovanligt kraftig och förödande storm fram över mellersta Sverige på en ovanlig bana. "Alfrida" kommer många att minnas på såväl Gotland som i Stockholmstrakten. Stormen fördes med jetströmmens sinusformade bana först västerut in mot Skandinavien och sedan rakt söderut innan den svängde in över Baltikum och försvagades. Den svåra tågolyckan i Danmark orsakades sannolikt även av denna stormen. Risken finns därmed att nya liknande stormar kan uppstå den kommande tiden som jetströmmen ligger nu. Orsaken är att det blir en skarp kontrast mellan den varma fuktiga luften och lågtrycken kontra högtryck och kall luft över nordkalotten och Sibirien. De ovanligt varma haven är också starkt bidragande till det usla väderläget som visades i exemplet nedan, tidigare i den förra uppdateringen..

  Jetströmmen måste maka på sig söderut också!
  Men den främsta vektorn är att hela jetströmmen måste flytta mer söderut och därmed så kommer vi hamna NORR om den så kallade polarfronten i den kalla luftmassan som illustreras ovan. Bilden är en grov förenkling av läget just nu bara för att illustrera lättfattligt varför vintern ej vill infinna sig hos oss. Polarfronten kan kort beskrivas som en del av jetströmmen som alltså måste flytta söder och västerut. Det är därför brittiska öarna ofta har milt väder medan vi har kallt under mer normala förhållanden.


  31/12 - 2019 - Var var den bastanta kylan?
  Ja, - denna frågan kunde man undra över och bilden från Wetterzentrale talade ett tydligt språk vid nyår 2019.
  Haven var varma vilket innebar att den riktigt kalla luften inte vill infinna sig. Istället så strömmade ständigt nya nederbördsområden in. då behövdes mycket nederbörd då vattenstånden och vattenföringen i många sjöar och vattendrag tagit allvarlig skada sommaren 2018. En torka liknande detta vi såg under dån har ej skådats innan i modern tid och upprepades tack och lov ej igen påföljande sommar 2019.


  En prognosmodell från Wetterzentrale 30 december 2018 visade att haven var uppvärmda.
  Detta innebar tyvärr att den bastanta kylan (-10 grader eller lägre) ej kunde etablera sig på allvar den förra vintern.


  10/12 - 2018 - Vad skiljer det så kallade "klimatet" från själva vädret?
  Skillnaden är att klimatet är en mätserie på över t.ex. 10 år där man ser avvikelser i temperatur, vindar och nederbörd från genomsnittet. Själva genomsnittet är också en del av själva klimatet. Fram till nu så har man ju mätt under de 30 åren mellan 1961 till 1990. Själva "vädret" är det som råder för stunden och under en liten tid, oftast då i närtiden som t.ex. det kommande vädret och vädret som råder eller har varit. Klimatet är alltså en djupare analys av vad som kommer hända och har hänt med väder och vind under en lång tid.

  Klimatet blir alltså varmare och det blir allt svårare att få isar...
  Man ser med en förfärande tydlighet att haven är varmare just nu om man tittar på de uppmätta temperaturerna. Normalt så ska haven runt Norra Ishavet ligga på runt noll eller några minusgrader. Men så är det ej under december 2018. Och november var ännu varmare än någonsin. Det uppmättes temperaturer i Norrland som aldrig uppmätts tidigare och detta är oroande. Sålunda så är i sammanhanget kanske frånvaron av bärbara isar "strunt" men ändå inte för i det stora sammanhanget mycket allvarligt. Vi såg en av följderna i somras med de stora bränderna.

  Allvarligt läge i våra vatten efter den heta och torra sommaren 2018...
  Ännu så är vattenstånd och vattenföring i sjöar, åar och vattendrag svårt drabbat av torkan. På många håll så är det så illa att vandrande fisk som lax och öring ej kan nå sina lekplatser för vattendragen har torkat ut. Detta gäller stora delar av södra Sverige. En sådan situation har ej skådats tidigare i vår moderna väder och fiskeri-historia. En sådan sommar som passerats kan anses som ett undantag som kan innebära en livskraftigare lax och öringstam kommande år. Men skulle situationen upprepas så ligger fiskbestånden riktigt illa till! Tack och lov så blev det ingen upprepning av den ohyggliga torkan utan år 2019 uppvisade mer normala förhållanden med understundom riktigt riklig nederbörd på de flesta håll.

  Isbrist i söder och snöbrist i norr, glaciärer håller på att smälta bort, - dystert värre...
  Tyvärr så är det ingen munter läsning här och det är undertecknad medveten om. När detta skrevs pågick ett klimat-mötet i polska Katowice och där är redan förutsättningarna för det gångna årets miljömål klara. Det gick åt FEL håll med ännu mer växthusgaser och det blev ej lättare då ökningen ser ut att fortsätta. På detta att U.S.A. lämnade Paris-avtalet från 2015, då det såg mer positivt ut. I och med att U.S.A. lämnade så lär andra länder att följa efter. Detta hänger ju direkt samman med vår is och snöbrist. Framtiden ser en aning dystopisk ut m.a.o.

  Kanske lite nya grejor skulle göra susen också!
  För nybörjaren så finns ett lågbudget-sortiment på såväl Ö & B som på Biltema, där man kan köpa prylar till en rimligt låg peng. Men den riktigt kräsne fiskaren vill ju ha det allra bästa i redskapsväg! Idag är det VIM-Pirken som leder den utvecklingen här i Sverige. Deras topp-produkter är Go-Fish It skryllan som är en fantastisk produkt! Notera även att skryllan kommit i "pink edition". Den kostar en slant men är värd varenda krona! Deras nya pimpelspön "Emilia Ricoletto" och "Tre Kronor" är riktigt fina pimpelspö för finsmakaren! Dessutom så har de "grymma" pirkar och krokar som abborren ej kan motstå liksom massor av tillbehör som t.ex. länkar, tafsar, snappers, maggot-burkar och mycket annat. Det finns alltså goda chanser att kunna lägga fina klappar under granen även i jul. Nedan ett par länkar!

  Biltema. Länk:           Mer produkter som finns på VIM-Pirken via länken här.. Länk:


  2018 - November:

  På vår systersida EWP.se så kan du också följa händelseutvecklingen gällande vädret framöver. Länk:

  Under november 2018 så hade del vågade fiskare gett sig ut på isarna. Och detta gällde främst för de SMÅ sjöarna inom bevakningsområdet. Bilder lades upp i vårt fotoalbum. Ett tack går till Lennart Larsson och Billy Affelin och du hittar dessa här utan att logga in på Facebook (där de annars legat ute ett kort tag)
  Länk till "fotoalbumet" för dig som saknar konto på Facebook:


  Glöm ej bort vårt fotoalbum...

  29/11 - 2018:

  På vår systersida EWP.se så kan du också följa händelseutvecklingen gällande vädret. Länk:

  Måndagar och torsdagar är huvudsakliga dagar när sajten här uppdateras!
  I vanlig ordning så kommer måndag och torsdag vara de dagar som uppdateringarna är mest frekventa här på Pimpelforum. På måndagar så summeras det gångna veckoslutet gällande pimpelfiske och vi tittar framåt i arbetsveckan.

  På torsdagarna så "laddar vi upp" inför det kommande veckoslutet. Då hoppas vi på många spännande fisken i vinter. Lämpligt är då att du som besökare har lite fisketips att delge oss andra. Liksom de fisketips som kommer härifrån.

  Utöver detta så sker uppdateringar ibland under veckoslut och helger om det finns något viktigt att berätta. Dessutom så sker uppdateringarna via Facebook på vår sida där.


  Glöm ej bort vårt fotoalbum...

  Pimpelforum försöker att delge alla så långt detta går och så snabbt som möjligt. Därför så finns Facebooksidan fotoalbum tillgänglig där bilder, isläge med mera läggs ut efterhand. Glöm därför ej att kolla där och även du som INTE har FB kan komma dit. Så glöm inte att gå in och titta där då och då. Detta kan löna sig! Länk till det "nya Facebook-systemet" för dig som saknar konto där:

  24/11 2018 - EN LITEN ISFISKERAPPORT FRÅN NORRA SVERIGE!


  Säsongens första isfiskerapport är ett faktum!

  En trevlig isfiskerapport inkom från norr!
  Från Umeåtrakten så inkom en liten isfiskerapport där det rådde fint väder och även tecken på fint fiske lördag 24/11. Klicka på länken för att se bilderna! Länk till bilderna:

  På Facebook är P.F. alltid ute med det senaste och där återfinns även våra reportage och kanske filmer...
  Facebook fortsätter att behålla ställningen genom sin mångsidighet även om Instagram och liknande finns. Istället för många olika system som krånglar till det hela så behålles FB. tillsvidare. Nog är detta bra nog för de flesta av oss som har detta. Kanske så blir det ett eller flera filmklipp också från isarna i vinter på "Fejjan"...


  23/11 2018 - "EN NY FACEBOOK-LÖSNING"!  Läs mer om denna symbolen nedan...

  En annorlunda lösning för vår Facebook-sida sjösattes 2018:
  Vid en kontroll strax innan premiären i november 2018, så upptäcktes dessvärre att direktlänken till vår Facebooksida ej längre fungerade. Någon inställning av sekretesser och algoritmer hos Facebook har ändrats utan att detta har upptäckts innan. Detta innebar att du som valt bort att ha ett Facebook-konto automatiskt blev utestängd. Men en lösning är här då foto-album ännu är fria att titta på.

  Så här gör du för att komma dit:
  1 - Här är ett "fotoalbum" med bilder som du kan klicka på precis i vanlig ordning och detta är alltså på Facebook och du lämnar Pimpelforum..

  2 - När du klickar på en bild så hittar du en länk som du kan klicka dig vidare på. Då kommer du antingen till en aktuell artikel eller rapport som kan handla om isläget, en fisketur med bilder som lagts upp eller t.ex. nyheter på redskapsfronten eller en akut varning för någonting.

  3 - Dessutom så kommer du finna äldre material och det står angivet under varje "Rubik-kub" vad det handlar om liksom i rubrikrutan här.

  4 - Klicka på en bild och välj "Inte nu" när du blir tillfrågad om att gå med i Facebook. Därefter så kan du ganska obehindrat titta på bilderna som du förflyttar dig mellan genom att klicka på "högerpilen" till höger om bilden. Du backar tillbaka motsvarande genom "vänsterpilen" som dyker upp till vänster om bilden.

  5 - Här tas aktuella ämnen upp som vid snabb förändring av isläget, redskapsnytt, reportage och fiskebilder e.t.c.

  6 - Notera att detta är en försöksverksamhet som kommer att provas under säsongen 2018-2019. P.F. får därefter utvärdera utfallet och funktionaliteten på detta.

  Tänk även på att rensa eller uppdatera ditt cacheminne i dator / surfplatta eller mobiltelefon!
  I dessa enheter så finns ett cacheminne som gör att du snabbare kommer in på en webbsida och Pimpelforum har ingen app. Ta därför som vana att framförallt vid säsongsstarten och sedan lite då och då rensa ditt casheminne eller uppdatera din webbläsare. Annars så finns risken att gammalt material visas i din dator, surfplatta eller telefon!

  Länk till det "nya Facebook-systemet" för dig som saknar konto där:

  På Facebook är P.F. alltid ute med det senaste och där återfinns även våra reportage och kanske filmer...
  Facebook fortsätter att behålla ställningen genom sin mångsidighet även om Instagram och liknande finns. Istället för många olika system som krånglar till det hela så behålles FB. tillsvidare. Nog är detta bra nog för de flesta av oss som har detta. Kanske så blir det ett eller flera filmklipp också från isarna i vinter på "Fejjan"...


  Vädret har inget minne men människan har... - Vi kommer ihåg vintern 2009 - 2010.

  Den minnesgode kommer säkert ihåg vintern 2009 -2010 då det kallnade successivt under november och att det sedan blev såpass kallt att det var bärbara isar redan i Advent. Denna närmast tillhands nämnda fimbulvinter bestod länge in på det nya året och det kom stora mängder snö dessutom. Vi fick såväl en vit Advent och en vit jul vilket numera är sällsynt. Man kunde hoppas på att något liknande kanske upprepas i vinter men nu så ser det tyvärr ut som att det på nytt blir avsevärt mildare när vi går in i december. På vår systersida EWP så finns en aktuell artikel om vädret just för tillfället

  Viktig information berörande vår Facebook-sida::
  Vid en kontroll strax innan premiären 2018-2019 så upptäcktes dessvärre att direktlänken till vår Facebooksida ej längre fungerade. Någon inställning av sekretesser och algoritmer hos Facebook har ändrats utan att detta har upptäckts innan. För att komma åt saker där så MÅSTE du som besökare ha Facebook och logga in där först. Därefter så skriver du in i deras sökfält följande: "Pimpelforum Din Guide Till Isfisket" Du som alltså ej har Facebook kommer sålunda ej in till oss där längre! Pimpelforum beklagar verkligen detta och jobbar med att finna en lösning på problemet!

  Tänk även på att rensa eller uppdatera ditt cacheminne i dator / surfplatta eller mobiltelefon!
  I dessa enheter så finns ett cacheminne som gör att du snabbare kommer in på en webbsida och Pimpelforum har ingen app. Ta därför som vana att framförallt vid säsongsstarten och sedan lite då och då rensa ditt casheminne eller uppdatera din webbläsare. Annars så finns risken att gammalt material visas i din dator, surfplatta eller telefon!

  Nyheter inför säsongen 2018-2019: Fortsatt uppdatering av äldre sidor, uppdatering av vädertjänsten, utrustning och redskap...
  Pimpelforum är idag en mycket gammal sida från internets barndom då den drog igång redan år 1997. Detta är en lång tid och mycket material finns ännu idag samlat med mycket gammal teknik på en gammal HTML-plattform från den tiden. En del ser "patetiskt löjligt ut" numera. Men budskapet går fram än idag och Pimpelforum har säkert bildat skola för många unga fiskare som var barn då. Dessa är idag vuxna och kanske i sin tur har barn som vill lära sig att isfiska. Detta säger mycket om hur "gammalt" internet redan hunnit bli...

  PF har därför varit mån om att endast förändra materialet varsamt och ej gå brutalt fram. Dessutom så är gammal HTML-teknik "tacksam" att ladda ned även när nätet är bristfälligt. Så är det alltjämnt i 5G och de "smarta mobilernas" tidevarv här och var. Sverige är ett ju rätt stort och avlångt land med brister i täckningen här och var. Men P.F. jobbar med ständiga små förbättringar inom det gamla HTML-området.

  Isläget kompletterades med det "vita isläget".
  På sidan för Isläget så kommer det ospecificerade isläget med sin vita symbol att återfinnas och detta betyder att isar kan finnas. men inga rapporter om isens bärighet har inkommit. Men isdata baseras på rådande temperaturer som möjligen kan innebära is som håller. Men man ska vara ytterst försiktig när man traskar ut på denna typ av is.

  Mindre intressanta sjöar kan komma att plockas bort!
  Många sjöar i varierande storlek finns listade men då Sverige har mer än 100.000 sjöar så kan man omöjligt ha med alla. Redan idag är antalet sjöar på P.F. stort och det är svårt att hantera alla data om rådande isläge på dessa. Därför så kan antalet sjöar komma att minskas till förmån för de mer hög-intressanta.

  Israpporterna är av yttersta vikt för att bibehålla en hög service på P.F.
  Att aktuella isdata saknas beror helt enkelt på att israpporterna uteblivit för det berörda vattnet. Ett vatten som ej fått inkomna israpporter hamnar därför "sist" och kan därmed stå i en felaktig status. Endast genom slutsatser om sjöns isläggnings-egenskaper och det rådande vädret den senaste tiden innebär att isdatan kan justeras. Så israpporterna är därför av yttersta vikt för en fullgod service här.

  Att undertecknad på Pimpelforum skulle åka runt och mäta isarna är absurt och skulle innebära att en årlig kostnad för er besökare på 100-tals kronor, för att få besöka sidan per säsong, då måste införas. Sidan är ju helt idéell och saknar ekonomiska medel. Tyvärr så finns det många som låter bli att lämna israpporter och därmed så uteblir aktuella isdata för många sjöar längre än nödvändigt...

  Uppdatering av vädertjänsten och ständigt samarbete med systersidan EWP!
  P.F. vädersida uppdateras ständigt där inaktuella länkar plockas bort och ersätts med nya. På systersidan EWP så får du alltid djuplodande rapporter vid större väderhändelser av betydelse. Dessutom så finns vår Service & Meddelanderuta på portalsidan. Där så får du "vädret express" liksom dito isläget. Vid oväder och andra väderhändelser så återfinns varningsfält som aktiveras i förekommande fall. I samband med detta finns alltid länkning till EWP där du får mer ingående information om det rådande väderläget.

  Sidan för Utrustning kommer att uppdateras i vinter. - Mankans fina sida har tyvärr försvunnit...
  Redan nu i starten så har sidan för utrustning uppdaterats en aning. Men tyvärr så slog sidorna igen, där Mankan hade en sådan bra skola för tillverkning av skrylla, pirkar och krok. P.F. hoppas på att en ersättare för denna förlorade sida kan komma istället. Så länge så lämnas därför en "tom ruta" tillsvidare.

  Ny teknik och nya redskap ger nya möjligheter...
  De senaste åren har en stor del av "krutet" lagts på de "smarta mobilerna" med alla sina appar och funktioner. Detta lämnas dock i princip därhän i vinter då endast marginella händelser har skett på mobilfronten sedan "iPhone X" lanserades hösten 2017. Istället så återvänder Pimpelforum åter till "basic" och senare så kommer en intressant artikel om de nya isfiske-redskapen som utvecklats under de allra sista åren.

  På Facebook är P.F. alltid ute med det senaste och där återfinns även våra reportage och kanske filmer...
  Facebook fortsätter att behålla ställningen genom sin mångsidighet även om Instagram och liknande finns. Istället för många olika system som krånglar till det hela så behålles FB. tillsvidare. Nog är detta bra nog för de flesta av oss som har detta. Kanske så blir det ett eller flera filmklipp också från isarna i vinter på "Fejjan"...

  Nu rustar vi oss för ännu en säsong och hoppas att den kallare vädertrenden vill stå sig!
  Ja nu så laddar vi upp inför den stundande säsongen och hoppas på en fin kanske inte allt för kall vinter med många fina fisken från isarna. Väl mött framöver!


  23/10 2018 UPPTAKT: - OM DEN GÅNGNA DRAMATISKA SOMMARSÄSONGEN!
  Med den extrema och heta sommaren i backspegeln förbereds den kommande säsongen!
  Ingen här har undgått den extrema sommar vilken följde på en rad ganska mediokra sådana tidigare år och visst så önskade vi en rejäl sommar. Men något har hänt för "landet lagom" verkar inte finnas längre då det som inträffade mellan maj och augusti 2018 saknar absolut motstycke i vår moderna historia. Under denna perioden föll i princip inte en enda droppe regn och solen sken stekande hett dag ut och dag in från en klarblå himmel. För barn och andra semester och lov-lediga så var ju detta ett drömläge. Men tyvärr så förbyttes det snarare till ett mardröms-scenario.

  Omfattande skogsbränder och låga vattennivåer i nästan hela Sverige!
  Tyvärr så började det brinna på många håll och läget blev snabbt ytterst kritiskt i främst Värmland, Dalarna, Jämtland och övriga delar av södra och mellersta Norrland. Situationen hamnade snabbt utanför brandvärnens kontroll och utländsk hjälp från Italien, Frankrike, Polen var en välkommen hjälp. Liksom de andra räddningstjänsterna från andra delar av landet som ställde upp med släckningsarbeten. Mest ikoniskt var de polska brandmännens ankomst och brandbekämpningsplanen som löste Sverige ur knipan. Dessutom så sjönk vattennivåerna och sjöar, vattendrag och otaliga brunnar sinade,

  Låga vattennivåer, -Hur kan detta påverka vinterns isfisken?
  Detta är en fråga som återstår att se. Men vi hoppas att återstoden av hösten blir nederbördsrik och fyller på alla vattenförråd för detta behövs. När säsongen börjar så tas frågan upp och då har vi kanske en liten bild på hur vintern kanske kommer att te sig. Den minnesgode vet ju att vi fick vänta länge och väl på vintern i södra Sverige senast det begav sig. Men när den väl kom så blev det en ganska hygglig säsong trots allt. Nu är ett nytt oskrivet blad lagt framför oss.

  Premiär för Pimpelforum torsdag 22 november!
  Nedan så återfinns de gamla artiklarna från förra säsongen i vanlig ordning. Dessa ligger kvar till återstarten för den nya säsongen.
  Torsdag 22 november så beräknas P.F. öppna för säsongen 2018 - 2019 och detta är på pricken en månad från detta som skrevs 22 oktober! Då öppnar islägestjänsten på nytt i vanlig ordning. Väl mött då!


  22/11 2018 - TIDIGARE SPARADE ARTIKLAR FRÅN TIDIGARE SÄSONGER:

  27/3 2018 - VITT ISLÄGE ÄVEN PÅ SIDAN FÖR SJÖINFORMATION!

  Ny symbol på Isläget för "Vitt Isläge"!
  Under förra säsongen 2017 - 2018 så infördes det så kallade "Vita Isläget" som även benämns ospecificerat isläge.
  Ett vitt isläge betyder att issäkerheten är osäker men att isarna MÖJLIGEN kan hålla att gå ut på. Men man ska vara oerhört försiktig om man väljer att bege sig ut. I början av säsongen kan istjockleken variera beroende på nysnö eller inte och eventuellt mildväder.

  Under slutet av säsongen så kan isen hålla på morgnarna innan solen hunnit värma upp dessa.Men klokast är trots allt att avstå om man alldeles så lite osäker och orutinerad eller ensam. Man bör ALDRIG bege sig ut på en is själv oavsett om man är rutinerad eller ej. På sidan för ISGALLERI så finner du olika typer av isar som du kan stöta på i vinter. Länk:


  23/2 2018 - VÅREN FÅR VÄNTA DÅ ETT ATMOSFÄRISKT FENOMEN HAR INTRÄFFAT!

  Den kalla polarvirveln högt uppe i atmosfären har bromsats upp och delats i två!
  Sedan ett par veckor tillbaka har cirkulationen högt uppe i atmosfären den så kallade polarvirveln bromsats upp och delats i två. Detta innebär att riktigt kall luft från Sibirien nu ser ut att ges fritt tillfälle att ta sig ned över hela Skandinavien och även Danskarna kommer få känna av detta. Här hittas orsaken till den kommande perioden som förväntas innebära lokalt sträng kyla, främst i inlandet, där också många av våra pimpelsjöar ligger.

  Polarvirveln (Polar vortex)
  Ett fenomen som heter "plötslig atmosfärisk uppvärmning" innebär alltså att mycket kalla vindar från nordöst. Även numera benämnd "rysskyla" nu fått fritt spelrum att ta sig ned över landet. Främst kommer detta märkas från lördag och sedan fram över hela nästa vecka 09. Det innebär även att snöbyar kan bildas över Östersjön och sedan ta sig in över ostvända kuster från Skåne i söder till södra Norrland där havet ligger öppet. En länk till Dansk TV 2 som berättar mer om fenomenet  Detaljerna finner du på Isläget via länken här:

  Detta är definitionen för meterologisk vinter:
  Nu innebär det även att den meterologiska vintern kommer att infalla i hela landet och detta hänger något ihop med de nationella isdygnen. För att det ska räknas som "meterologisk vinter" ska det ha varit noll grader eller kallare fem dygn i sträck. De flesta platser inom bevakningsområdet lär alltså få vinter. Men har vintern inte infallit efter den 15 februari så övergår den meterologiska hösten i vår direkt. Man räknar även att vintern har infallit från det första datumet som det blev kallt. Sålunda torde många platser ha fått vinter från och med lördag 3 februari...

  var att beträda en is eller ej. Den gamla söndertjatade devisen om 10 cm kärnis gäller! - P.F. tackar på förhand!


  3/2 2018 - UPPDATERAD VÄDERLÄNK TILL TRAFIKVERKET:

  Uppdaterad länk på vår vädersida:
  En länk har uppdaterats på vädersidan till Trafikverket då deras gamla sida avvecklades under 2018. Den nya har lite mer information som t.ex. realtidsbilder från de olika mätstationerna. Detta är jättebra men tyvärr så är sidan lite mer svårnavigerad än innan. Dock så har det länkats en direkt genväg till service-delen som berör själva väg-vädret. Man zoomar in i bilden där man klickar på "termometrarna" som utgör mätstationerna. Där får man som tidigare information om nederbörd, temperatur och vindförhållanden samt en realtidsbild på vägen vid mätstationen.

  * Fotnot: Vid fullt utzoomad karta visas istället "plus-tecken". Dessa försvinner och ersätts av "termometrarna" när man zoomar in i kartbilden. Dessa ska du klicka på för att få upp aktuella väderdata!

  Länk till trafikverkets nya webbsida där du får de senaste uppdateringarna gällande väg-vädret
  Länk till EWP där du får de senaste uppdateringarna gällande vintervädret


  1/2 2018 - OM VINTERVÄDER OCH ISLÄGGNING:

  När vågar man hoppas på bärbara isar inom vårt bevakningsområde?

  Först så måste kylan etablera sig ordentligt och den BÖR föregås av en omgång snö som därmed ökar markutstrålningen vid klart och kallt väder. Skillnaden mellan barmark och beräknad nattemperatur på låt oss säga -8 grader och samma beräknade nattemperatur vid ett snötäcke på runt 10 cm är slående! Vid barmark så stannar yttemperaturen vid mark och vatten / isyta vid kanske -10 grader. Orsaken är att man mäter lufttemperaturen på ca 2 meters höjd. Nära och på marken och sjöytorna är det kallare.

  Isläggning i samband med snöfall - Detta gäller:
  Om det kommer det lite nysnö så kommer denna "hjälpa till" då markutstrålningen vid klart väder kan innebära nära nog dubbelt så kallt vid sjö-ytorna. Men nysnö på tunnba nyisar är tvärt om då snön isolerar som ett "duntäcke" och spolierar en bra isläggning.

  Får vi ett snötäcke så kan lufttemparaturen nära mark och sjöyta vid 8 minusgrader bli nära det dubbla! Det kan betyda en temperatursänkning ned mot -14 till -16 grader! Så snötäcket är önskvärt innan sjöarna har lagt sig. Men tvärt om och kontraproduktivt är det om tunna ishinnor, nyisar hinner bildas och att det SEDAN kommer snö på dessa. Då blir snön ett isolerande "duntäcke" istället och isarna riskerar att bli mycket vanskliga och direkt farliga med en ojämn tillfrysning som följd.

  Tumregel: De minsta sjöarna i inlandet fryser till först och de större sjöarna samt de nära kustbanden fryser sist...
  Det är en enkel ekvation och det innebär att de första bärbara isarna MÖJLIGEN kan infinna sig runt 2:a veckoslutet i februari, -men knappast innan. Det gäller såväl de allra mindre sjöarna. Men skulle väderutvecklingen ändras och bli svajig med allt för stora temperatursvängningar, snö på nyisarna eller blåst som rör upp i vattenytorna så faller hela konceptet. Det är en lång väg att vandra för ögonblicket men kanske ej fullt så lång som tidigare. Blir det rejäl kyla så kan isläggningen kanske gå riktigt snabbt.

  Hoten stavas: Mycket snö - Blåst - Ändrade prognoser mot mildväder...
  Som sagts förr om åren så är det tre klassiska större hot som kan sätta käppar i hjulen för det hela. Det sämsta som kan inträffa är att det fryser till med ett tunt istäcke och snö kommer på detta. Risken finns tyvärr och då är nog loppet kört där detta sker.

  Hur ser det ut djupt inne i kristallkulan? -Stannar den kallare vädertypen eller blir det åter mildare?
  Ängsligt så försöker undertecknad spana och spåna så djupt som möjligt i spåkulan för vädret och prognoserna tappar 5-10 % i säkerhet per dygn. Men i nuläget så verkar dock kylan stå sig in över nästkommande veckoslut (1-2/12) vilket kan innebära en frostig eller vit 1:a Advent. Detta verkar mycket positivt och senast vi fick en sådan tidig start var vintern 2009 - 2010 då hela landet fick en vit jul. Detta är förstås något vi hoppas på men mer än så vågar vi inte ta ut svängarna i nuläget...

  Därmed så kan vi hoppas på en TIDIG isläggning. Pimpelforum följer upp händelseutvecklingen framöver!


  28/1 2018 - GOLF RÄKNAS NUMERA SOM "FRISKVÅRD" MEN INTE SPORTFISKE!

  Skatteverket har sin egna uppfattning om vad som räknas till "fiskvård" - förlåt friskvård:
  Nyligen så öppnades välkomst-portarna bredvid gavel för den exklusiva golfen och hästsporten och t.ex. "Mindfullness" som nu är avdragsgilla som friskvård och motion i deklarationen. Men vi som gillar sportfiske och isfiske i synnerhet berörs inte av detta faktum. Inte heller de som gillar jakt gör sig besvär. Orsaken är att sportfiske och jakt enligt Skatteverket tydligen "ej innefattas av motion".

  "Klassas varken som motion eller friskvård" säger Skatteverket...
  Det märks att juristerna där aldrig varit ute i skogarna och på sjöisarna. Med tanke på att man kan gå mer än en mil eller mer vid ett isfiskepass eller motsvarande vid t.ex. ett eftersök på ett skjutet vilt, -så måste man bara gapa av förvåning över detta faktum. Förvisso så ska tydligen saken utredas" som det heter. Då lär det dröja länge, om alls överhuvud taget. Fram till dess så får vi sportfiskare eller jägare väl skriva fiskeutrustningen eller jaktgeväret som antingen "golfklubbor", "en ny häst" eller som "golftillbehör"... ( Det sista var ju lite ironi, -vill ju ej uppmana till lagbrott. )

  Fotnot:
  Kan man kanske tillägga att jägare ofta rör sig över stora avstånd i starkt kuperad och eller snårig terräng. Är månde detta ej motion och friskvård???

  Länk till Fiskejournalen om det minst sagt egensinniga beslutet på Skatteverket


  28/1 2018 - 3 DÖDA PÅ TVÅ DYGN P.G.A. ISOLYCKOR - RISK FÖR OVÄDER! - UPPDATERAT!

  Tyvärr så har ännu en tragisk dödsolycka inträffat, då 2 man gick genom isen på sjön Stråken i Östergötland. Det handlade om ett par skridskoåkare, män i medelåldern. Detta belyser på nytt hur viktigt det är att avstå att beträda isarna när de är så otroligt usla som nu. En skridskoåkare rör sig snabbt och kan m.a.o. befinna sig på tunnare is en en gående isfiskare. Detta påvisar att när isen brister för en skridskoåkare så är den i princip obefintlig i sitt skick. Under fredagen så omkom en man på Estabosjön vid Askersund i Sörmland. Denne mannen har sannolikt varit ute för att isfiska. Ytterligare ett tillbud inträffade med en skridskoåkare som gick genom isen vid Norrviken, Attunda utanför Stockholm.

  Dessa tragiska händelser innebar att P.F var tvunget bryta sin time out och uppdatera här!

  Länk 1 till Aftonbladet Länk 2 till Aftonbladet Länk till SVT

  Isarna bär inte längre helt enkelt!
  Pimpelforum kan INTE NOG uttrycka sig hur fruktansvärt farligt isläget är när vi har haft en sådan dålig isläggning.

  Viktiga råd som åter igen måste repeteras igen för att beträda en is säkert:
  1 - Förvissa dig om att det handlar om minst 10 cm kärnis, skridskoåkare kan möjligen klara 6-10 cm kärnis.
  2 - Ha ALLTID isdubbar på dig och även en livlina.
  3 - Gå aldrig ut ensam på isen, ha alltid någon med dig på isarna.
  4 - Ha ett gott omdöme och bege dig ALDRIG ut onykter, sjuk o.s.v. på isen. Det kan sluta mycket illa.
  5 - OM olyckan ändå händer: Se till att du kan larma och rädda / bli räddad!


  18/1 2018 TILLFÄLLIGT ÄNDRAD "VÄDERTREND" I SERVICERUTAN.
  Svajiga och usla väderprognoser gav upphov till nytänk och "vädertrend" ersattes av WZ.

  Under många år så har graferna för vädertrend funnits och detta har fungerat ganska bra. Men emellanåt har vädermodellerna inte fungerat alls. Ständigt så har "lovande köldprognoser" spruckit med påföljande frustration hos såväl ansvarig undertecknad som hos er besökare. Därför så togs beslutet att utveckla tre grafiska element till Wetterzentrale där du själv få bedöma läget från dag till dag. Detta genom att gå in på nyss nämnda tyska Wetterzentrale. Där får du dagsfärsk grafik som visar de senaste körningarna (modellerna) för kommande köld eller mildperioder. Under sommarhalvåret 2018 så har du som besökare kunnat dra nytta av denna eminenta tjänst.

  Skulle långa och svajiga väderprognoser komma tillbaka (och de gör de förr eller senare) så erätts "vädertrend" med WZ på nytt. Dessutom så återkommer den "automatiserade" tjänsten till nästa sommaruppehåll 2019.

  Så här fungerar det:
  Nya körningar 4 gånger per dygn! - Här från klockan 06.00! Ovan så finner du 4 stycken "paneler" (knappar) som leder till prognos-paneler som sträcker sig runt 300-400 timmar framåt vilket betyder många dygn framåt. Klicka gärna på exemplet strax här ovan. Du får då intervall uppdelat i tretimmarsperioder. Varje dygn är alltså indelat i 8 stycken 3-timmarsperioder (3x8=24). Där kan du svepa med "on mouse over" eller med ditt finger för att flytta dig fram över perioderna. Notera att du alltid hittar den senaste körningen genom en av de 4 knapparna till panelerna ovan.


  De svarta siffrorna markerade med blått i exemplet ovan är tidsintervallen på 3 timmar per enhet. Pilarna under temperaturskalan visar navigering med hjälp av dessa istället. De olika områdena markeras med den färg som gäller för temperaturerna samt med en siffra i plus eller minusgrader. Till höger så står datumet och klockslaget som prognosen gäller för (Valid) Till vänster så står datumet och klockslaget när prognosen lades (Init) Enkelt eller hur? Lycka till!

  Andra funktioner och regioner i dessa väderpaneler!
  Du finner även andra väderfakta som nederbörd, vind, lufttryck och mycket annat. Sedan kan du även välja en annan del av Europa eller världen. Så panelerna på WZ är sålunda oerhört användbara.

  Följ själv den fortsatta väderutvecklingen via Wetterzentrale (WZ) på vår ordinarie vädersida under säsong!
  Genom den nya tjänsten så kan du själv se den kommade väderutvecklingen den kommande tiden även under säsong som ett komplement men du får denna genom att då gå in på vår ordinarie vädersida där fyra nya knappar åtrerfinns för WZ.


  13/1 2018 - - VÄLKOMMEN ÖSTERGÖTLAND - NY DESIGN PÅ ISLÄGET EXPRESS!
  Vårt bevakningsområde utökades på ett kul sätt i januari 2018! Detta skedde tack vare en hängiven besökare från Östergötland som mer än gärna ville lämna israpporter! Detta var givetvis mycket glädjande. I och med Östergötlands intåg här så ökades chanserna avsevärt för isfiske inom vårt bevakningsområde. Vi hoppas på nya israpporter därifrån under den kommande vintern.

  En välkomstpresentation av Östergötland på Pimpelforum!

  Det har alltså tillkommit en rad på Isläget Express med nyss nämnda Östergötland, som är en mycket intressant region i fiskesammanhang med många fina fiskevatten. Även en fin kust finns mot Östersjön som inbjuder till såväl marint fiske och fiske efter öring, gädda, gös, abborre, lax m.m.

  Länet anses också ha Sveriges flest antal aktiva tävlingsfiskare tillsammans med Dalarna. FK Jokers är en legendarisk tävlande storklubb från Linköping som allt som oftast varit framme i topp-placeringar i riket både när det gäller pimpelfiske och mete.

  Sjön Sommen i Östergötland är känd för sitt rikliga fiskbestånd där storrödingen är en av de mest eftertraktade sportfiskarna i den natursköna trakten. De båda storstäderna Linköping och Norrköping utgör också en "het" region med stor inflyttning från hela landet med en ständig utbyggnad i de båda tätorterna!

  En del kul förändringar och förenklingar här på portalsidan! - Östergötland tillagt på Isläget Express!
  Nu när Östergötland tillkom så passade P.F. även på att integrera det vita isläget i samma rad som det "röda, gula och gröna" isläget. Men Östergötlands Län återfinns endast i nuläget på Isläget Express. För ögonblicket så finns ännu ej planer på att lägga till sjöar i Östergötland på sidan för Isläget. Men framtiden får utvisa om det finns möjligheter att presentera en handfull sjöar även där.


  Stolt så kan nu Pimpelforum presentera Östergötland inom sitt bevakningsområde!

  Ny design på det ospecificerade "vita isläget"!  Det vita (ospecificerade) isläget har integrerats i den ordinarie statusraden för Isläget Express!
  Avslutningsvis så fick vi det första "GULA" ljuset tack vare en israpport från Östergötland!
  Pimpelforum tackar sina besökare för utökningen norrut och hoppas på kylans ankomst rent allmänt.


  8/1 2018 - OM DET OSPECIFICERADE (VITA) ISLÄGET:

  För första gången så kan nu en form av isläge presenteras men det handlar om det vita ospecificerade isläget. Det innebär att mindre sjöar och dammar lokalt KAN ha bärbara isar när denna är aktiverad.


  23/11 2017 - INGEN UPPDATERING AV FAKTA BERÖRANDE DE LISTADE SJÖARNA:

  Förändringar på sidan från säsongen 2017-2018 - Ingen uppdatering av fakta om de listade sjöarna:

  Sjöinformationen där Pimpelforum har sina "trafikljus" kommer att finnas kvar. Men den mer ingående informationen om sjöarna har nu blivit föråldrad. Orsakerna är många men beror givetvis på det förändrade klimatet med allt mildare vintrar. Men även på förändrade faktorer i sjöarnas flora och fauna.

  Urlakningen av humusämnen har under de senaste 10-15 åren accelererat dramatiskt. Detta benämns "brunifiering". Detta innebär att sjöarna mörknat vilket i sin tur gör att sjöarna får allt svårare att få bärbara isar. Även livet i sjön påverkas där växter, plankton och fiskar påverkas. Tyvärr undantagslöst i en negativ riktning. Förändrade ljusförhållanden innebär förändrade / försämrade förhållanden för livet i sjöarna.

  Beslut har därför tagits att den informationen som finns tillgänglig ligger kvar men kommer ej att uppdateras med 2 undantag:

  1 - Isläget - Grunden är fortfarande att i möjligaste mån ge isläget för den aktuella sjön.
  2 - Information om fiskeförbud. Om en sjö skulle få inskränkningar eller totalt fiskeförbud så läggs denna informationen in för den aktuella sjön. Ett par sjöar med rådande fiskeförbud finns på Isläget.

  iFiske iFiske kommer ersätta den gamla informationen på sikt! iFiske

  Den relativt nya och eminenta tjänsten iFiske erbjuder mycket värdefull och uppdaterad information till allt fler sjöar inom bevakningsområdet. Allt fler fiskevatten ansluts till tjänsten som både har en mycket utförlig webbsida med exakt den information som Pimpelforum tidigare tillhandahållit. Informationen uppdateras ständigt och växer hela tiden. Härigenom kan du även söka på ett av de otal fiskevatten som ej finns upptagna i vårt lilla system. Mer om detta läser du på sidan för Sjöinformation - Isläget som uppdaterats inför säsongsstarten

  Lös ditt fiskekort direkt genom iFiske!

  Som om detta inte var nog med all information du hitta på iFiske, så finns tjänsten även som en app!
  Genom denna kan du köpa ditt fiskekort till sjön online! Förutsatt att sjön är listad i tjänsten iFiske. På så sätt är du inte beroende av att köra omvägar och att behöva "purra upp" en fiskekortförsäljare, som kanske ej heller är hemma. TÄNK PÅ: Se till att du har god mobiltäckning när du löser ditt fiskekort online. Bäst är att göra det innan du kör hemifrån, så slipper du krångel vid sjön. Du får kvittot tillbaka i din mobil vid genomfört köp som du sedan visar för tillsynsmannen vid en eventuell fiskekortskontroll.

  Uppdatering av avsnitt 9 för Utrustning:

  Teknikens landvinningar på den mobila och portabla fronten tycks aldrig sina och detta har P.F. förstås fått uppmärksamma. Läs om de senaste mobiltelefonerna från Apple. Ett nytt avsnitt har lagts till om actionkamerorna som kanske är den allra bästa lösningen för oss pimpelfiskare. De är nästan helt okänsliga för köld och tål inte bara väta utan även vistelse på stora vattendjup. Att de sedan tål tuffa tag rent allmänt är en annan enorm fördel. Dessa kameror kan monteras på de mest tänkbara och otänkbara sätt. Med sin enorma upplösning, upp till 4 K så kan man plocka ut "grymma" bilder i fotokvalité från filmklippen.

  Detta och lite annat återfinns också i det avsnittet som kanske vuxit mest de senaste åren på Pimpelforum.

  Övriga förändringar på sidan från säsongen 2017-2018 - Ökad satsning på vår Facebooksida:

  Vår Facebooksida fick ett uppsving under den förra säsongen och kommer få en utökad betydelse framöver. Här hittar du den senaste informationen från P.F. Bilder och kanske live-sändningar från spännande isfisken kan vara något av vad som erbjuds i vinter. Förutsatt att vintern verkligen vill infinna sig förstås.

  Uppdateringar av befintliga sidor:

  Som vanligt så genomförs en översyn av länkat material där gamla inaktuella länkar plockas bort och möjligen ersätts med nya länkar istället. Detta gäller såväl vädersidan, länksidan och övriga sidor där vi länkar vidare till externa sidor.


  - UTVALDA GAMLA INLÄGG FRÅN TIDIGARE SÄSONGER-


  Nedan finns sparad viktig information man kan ha nytta av under årets säsong!.

  Repetition av varningssymbolerna ovan i dialogboxen:
  Här repeteras varningssymbolerna i dialogboxen. Dessutom så är dessa klickbara och visar aktuella vädervarningar på vår systersida EWP!

  Så här fungerar det, symbol för symbol, (som annars ligger i en och samma rad, - se ovan):
  Aktiverad halkvarning på vänstra symbolen, inaktiv halkvarning i den skuggade symbolen.
  Aktiverad varning för stora snömängder på vänstra symbolen, inaktiv varning i den skuggade symbolen.
  Aktiverad varning för hårda vindbyar på vänstra symbolen, inaktiv vindvarning i den skuggade symbolen.
  Aktiverad varning för storm / orkan på vänstra symbolen, inaktiv varning i den skuggade symbolen.
  Aktiverad varning för låga temperaturer* på vänstra symbolen, inaktiv varning i den skuggade symbolen.
  Aktiverad övrig varning på vänstra symbolen, inaktiv varning i den skuggade symbolen.

  * Definitionen av "låga temperaturer" är -25 grader eller kallare,
     eller kombinationen vind & kyla där det är förfrysningsrisk!
     Notera att detta är ett TEST och att det innebär att en varning kan bli försenad eller helt utebli i vissa lägen.

  Klickbar länk på varningssymbolerna till EWP vädervarningar!


  För att underlätta informationsflödet så ligger det nu en klickbar länk till vår systersida EWP. Denna finns i varningssymbolerna i informationsboxen ovan. Länkningen kommer ligga kvar även när ingen vädervarning berör P.F. bevakningsområde


  Några nya symboler på isläget Express som introducerades säsongen 2015-2016:
  Trots att vädergudarna knappast är Pimpelforum nådigt så fortsätter utbyggnaden av systemen så smått. Det senaste tillskotten gäller väder-trend symbolerna på Isläget Express och är enligt följande:

  - Betyder att nätterna är kalla men att det är nära eller över noll grader dagtid.
  - Betyder som symbolen anger att det är plusgrader dagtid men nollgradigt eller någon minusgrad nattetid.
  S. - Johansson webbansvarig


  30/1 2016 - INSLAG I SVERIGES RADIO P4 KALMAR!

  Vintern 2015-2016 var ojämn och många tillbud hände på isarna. Här fick jag möjligheten att få göra ett litet inslag i P4 SR Kalmar om riskerna med att bege sig ut på svaga isar!

  Undertecknad fick medverka i radion om isläget. - Länk SR P4 Kalmar:


  Följ väderläget på vår systersida EWP!
  Det är av yttersta vikt att följa med i väderprognoserna vilket man gärna och lätt gör via radio och TV. Men även på webben. Dels genom vår egna vädersida som du finner i menyraden högst upp.

  Men mer ingående detaljer om vädret får du givetvis på vår egna vädersida EWP! - Länk:


  Något om den nordatlantiska oscillationen som styr vårt vinterväder efter en het sommar och mild höst:

  1 - Varmt hav och uppvärmda sjöar efter den heta sommaren och den milda hösten!

  De omgivande haven och även sjöarna innehåller stora mängder varmt vatten som måste kylas ned. Just den varma hösten efter den rekordheta sommaren innebär att det är en lång vägs färd innan man kan tala om isbildning. Vad man hoppas på är att man slipper stormar och hårda vindbyar som innebär turbulens i vattenmassorna. Detta försvårar isläggningen.

  2 - Kylan kan emellanåt ha svårt att nå hit och den negativa nord-Atlantiska oscillationen är då begränsad!

  Köldpolen som finns över norra halvklotet är begränsad och finns den riktiga kylan över Ryssland, östra Finland och Kanada / U.S.A. så får Skandinavien milt väder från Atlanten och södra Europa. Ett låst väderläge med ett högtryck över Ryssland och Finland blockerar effektivt då kylan från att nå hit.

  3 - Varma hav kan ge risk för stora snömängder vid kyla...

  Ett annat bekymmer är att de varma haven ger upphov till kraftigt snöfall som kan hämma isläggningen. Särskilt illa är det om sjöarna fått ishinnor på någon cm som sedan täcks av snö. Blåst kan som sagt också ge bekymmer med isläggningen.

  DET SENASTE OM VÄDERLÄGET FINNER DU ALLTID PÅ: www.ewp.se


  26/11 - 2015 - OM SUCCESSIV FÖRNYELSE PÅ PIMPELFORUM AV ÄLDRE MATERIAL!

  Pimpelforum genomgår en ständig förnyelse av material och olika länkarkiv men behåller sitt gamla yttre!

  Arbeten pågår med Pimpelforum där en hel del arbeten släpat efter de senaste åren och det är på många punkter. Dock så kan vi slå fast att det själva yttre utseendet blir kvar, stick i stäv till många andra webbsidor som ständigt "ansiktslyfter" sig. Men här kör vi på i gamla trygga spår med enkel html och med ett välbekant ansikte sedan många år tillbaka. Det är en baktanke på detta och man har alltid anhängare och belackare i detta avseendet. Men i en ständigt föränderlig värld så uppskattas kanske ett orört yttre mer än någonsin. Mitt i allt föränderligt i webbens värld så måste man då och då kunna "hitta hem" i en stabil trygg omgivning. Många uppskattar Pimpelforum's kanske ålderdomliga look men den var tänkt att hålla i många år! Redan från början så byggdes den senaste versionen av P.F. att kunna hålla bra länge...

  Det finns åter en fungerande gästbok och även en fungerande e-postadress igen sedan förra säsongen!

  En av de första åtgärderna under säsongen 2014 - 2015, var att återupprätta en fungerande gästbok då vår kära Dreambook tyvärr valde att lägga ned. Du hittar numera gästboken som administreras av olzzon.com på denna knappen i menyraden ovan    

  Pimpelforums nya e-postadress är folkfiske@gmail.com och återfinns bredvid på denna knappen    

  Observera att knapparna i exemplen här ovan precis, faktiskt fungerar också!

  Omläggning av menyraderna samt uppdateringar av innehållet i webbsidorna på P.F:

  Ett omfattande arbete har på allvar inletts med uppdateringar i menyraderna och de underliggande webbsidorna under förra säsongen. Men samtidigt så styr vårt väder och under de två senaste åren har vädret vrit uselt sett med en isfiskares ögon. Därför har en del uppdateringar flyttats på framtiden.

  En rad hemsides - administratörer har under resans gång stängt ned som t.ex. Fortune City, EKTV / Bjäre Kraft och nu senast TELE 2 - swipnet. Alla dessa nedstängningar har faktiskt slagit hårt mot P.F. och efterhand så samlas alla sidor värda att bevara under ett och samma tak. Vilket betyder pimpelforum.se där även denna server flyttades fysiskt till en annan ort, i och med Wikinggruppen som tog över efter Webbstugan. En hel del material har rensats ut och en del har ersatts med nytt eller moderniserats i sitt material. Detaljerna kring detta återkommer vi till när det närmar sig säsongsstarten. I sammanhanget så rensas allt material, från förra säsongen, nedan ut för att ge plats åt nytt till den nya säsongen.


  Tidigare lansering av Väderläget Express (från säsongen 2013 -2014):

  4 - Väderläget Express - och Isläget Express lanserades under 2013 . Detta är ett fortsatt test, för 3:e säsongen på raken, där den kommande väderutvecklingen visas för sydsvenska höglandet och Skåne, enligt följande symboler:

  Följande är ett exempel, den korrekta visningen finner du ovan i rutan för vädret och Isläget Express. Syftet är att visa trenden, väderutvecklingen de kommande 3-5 dagarna. Uppdateringar kommer ske företrädesvis måndagar & torsdagar, samt vid behov likt tidigare år. Denna kan därmed anses som en ersättare till de "egna" väderprognoserna tidigare på själva vädersidan.

  Dock så innebär t.ex.en köldknäpp, utan betydelse för isläggningen, ej att betyda några uppdateringar. Omvänt så kommer en kortare period av mildväder (som ej skadar isarna nämnvärt) inte heller innebära några uppdateringar i detta fältet. Däremot så skiljer klimatet mellan Skåne och Småland (höglandet) vilket kan innebära lokala ändringar för t.e.x Skåne, medan höglandet blir oförändrat, eller omvänt för höglandet som uppdateras medan Skåne inte ändras alls..

  Några andra symboler som kommer att förekomma i fältet ovan.
  Vad dessa olika symboler betyder ser ni ovan och nedan


   


  PIMPEL FORUM


  7/ 1 2012- OM KALLA FAKTA PÅ FACEBOOK!

  År 1999 så drog vad danskarna kallar "Århundradets orkan" in och ödelade mycket för broderlandet i väster. Den kom fredag 3/12 och var kanske den värsta orkanen på dansk mark. Även södra Sverige fick en känga av detta infernaliska oväder. Därefter så skulle det dröja i princip fram till denna julen 2011-2012, innan något liknande upprepades.

  Därför så blev "Adventsstormen - Yoda" mycket svår för oss ner i södra Sverige men INGEN del av landet förskonades från stormar och efter "Yoda" så kom ju både "Berit", "Lill-Berit", "Friedhelm", "Cato" och "Dagmar". Efter nyår så kom omedelbart stormarna "Emil" och den lilla stormen "Andrea" och stökade till det ytterligare. Detta har skapat stor materiell förödelse på många håll och fortfarande så saknar många hushåll såväl el som telefon, främst efter julstormen "Cato-Berit".

  Skåne förlorar allt mer land åt havet! Så är läget ock Skåne liksom Holland kämpar mot det stigande världshaven som växthuseffekten medför. Ett tydligt exempel utgör Skälderviken och klitterna vid Ängelholms Havsbad som blev riktigt hårt åtgångna av "Yoda" den 27 november. På Facebook så finner du därför en del bilder som togs fredag 6 januari, i ett (för ovanlighets skull!) fint väder.

  Gigantisk flytdocka slet sig i Landskrona Hamn! I samma adventsstorm så slet sig den enorma flytdockan från hamnen i Landskrona och drev in i den naturskyddade Lundåkrabukten. Givetvis så var vattenståndet extremt högt beroende på stormen. Därför så står dockan nu vad facktermen för sjöfart lyder: "Hårt på", så att säga. Som ett hiskligt monument efter stormen så står dockan alldeles intill Europaväg 6 och Öresunds Golfbana.

  Detta och några andra bilder som t.ex. den översvämmade Vegeå finner du nu på ett extra Kalla Fakta som tar upp klimatet, som inte precis har gynnat isfisket denna säsongen. Bilderna finns på Facebook och det är bara att följa länken nedan eller klicka på Kalla Fakta-loggan högst upp, ovan.

  LÄNK Kalla Fakta Bildgalleri - I stormarnas spår.

 •