Välkommen till Pimpelforum!

2019-03-31 Klockan 12:50

Pimpelforums Samarbetspartners:2019-03-31 - Nyheter:
Pimpelforum har sommaruppehåll och öppnar igen torsdag 21 november!

2019-03-31 - Vädret: Tjänsten har sommaruppehåll men på vädersidan finns alltid de senaste prognoserna!
2019-02-31 - Isläget: Tjänsten har sommaruppehåll!

Läs mer om detta nedan.

SERVICE & MEDDELANDERUTA:

- TJÄNSTEN HAR SOMMARUPPEHÅLL OCH ÖPPNAR ÅTER 21/11!-

- SOMMARUPPEHÅLL -
- ISLÄGESTJÄNSTEN HAR SOMMARUPPEHÅLL-

Express-information för vädervarningar och isläget.
Nytt för år 2019 är den nya grafiska islägeskartan ovan som visar det ungefärliga aktuella isläget.
Isläget & väderläget EXPRESS har sommaruppehåll och öppnar åter torsdag 21/11.
EWP VARNINGAR! Varningssymboler vid oväder som är länkade till EWP
Varningsnivåer 1-2-3 visas i informationsboxen. Varningar i detalj på EWP.
För mer information om Isläget Express - klicka på den understa raden i elementet ovan.

31/3 - Pimpelforum tackar för ännu en säsong som tyvärr blev allt annat än lysande!
Vi kan nu lägga ännu en säsong till handlingarna och denna blev sett med "skånska ögon" den sämsta sedan år 2007. Det blev väldigt lite istid för undertecknad och många med mig. Endast några få luttrade långresenärer kunde åtnjuta en viss pimpelsäsong vilket dock ej var aktuellt för de flesta denna obefintliga vinter. Islägestjänsten (Sjöinfo) inklusive Isläget Express har därmed gått på sommaruppehåll.

Nu får grejorna vila medan vi har sommartid...
Nu så lämnar vi pimpelgrejorna väl undanstuvade i förrådet och ägnar oss åt det härliga sommarfisket istället. I skrivande stund så har sommartiden precis börjat att gälla igen. Kanske så är detta en av de sista gångerna vi ställer om klockorna då EU funderar i andra banor. Kanske så blir det "sommartid" året runt eller bibehållen "vintertid" som även benämns "normaltid" om man ska vara strikt korrekt. Hur denna saken blir får vi anledning till att återkomma om då inga beslut ännu är fattade. Kanske vet vi i höst och då även om BREXIT som nu är en svår huvudvärk för oss, -eftersom Storbritannien har ett sådant enormt inflytande på oss alla...

Med önskan om en riktigt skön vår - härlig sommar och fin höst!
Nu så blir det inga mer uppdateringar här förrän de sista höstlöven efter 2019 års sommarsäsong trillat av träden. Undertecknad önskar härmed alla vänner av isfisket en riktigt fin sommarsäsong. Torsdag 21 november 2019 öppnar Pimpelforum igen och hoppas vi på VINTER och inget annat!

- VÄL MÖTT DÅ -


10/3 - En rätt ny vädersida under namnet "Windy.com" har nu lagts till och är en ännu mer heltäckande vädersida som visar såväl olika nederbördstyper som vindar. Viktiga saker att hålla rätt på vid pimpelfiske! Där finns t.o.m. visning av åska och blixtar något som normalt ej förekommer vintertid men som i vårt förändrade klimat kan bli mer frekvent. Sajten visar vädret över hela världen och är satellitbaserad vilket ger en närmast otrolig täckning över hela planeten! Tjänsten finns även som app både för IOS (Apple) och för Android!
En länk direkt till windy.com finner du här - Länk:

I sammanhanget så har det ordnats upp lite bland knapparna på vädersidan, så det blir lite lättare att hitta...


7/3 - Ny väderradar med nederbördstyper - Pimpelforum "sitter av tiden" fram till 31/3!
Dock så börjar vi med den storm som förväntas dra in fredag över stora delar av södra Sverige med såväl stormbyar som hårda vindbyar vilket kommer beröra så gott som hela bevakningsområdet. Läs mer på EWP Länk:

Ny väderradar ersätter förlorade DMI-radarn!
Tyvärr så försvann den fina radarn som visade de olika nederbördstyperna och samtidigt så blev deras webbsida ytterst rörig. Därför så plockades denna bort i protest här. Istället så återfinns RainViewer som lagts till. En bild hur denna fungerar finns nedan. Länk till RainViewer som också finns på vädersidan - Länk:

DMI is back in town...
I samband med detta så har DMI kommit tillbaka men länken går enbart till deras huvudsida. Därifrån kan du navigera till det du möjligen söker. - Lycka till...

Inte mycket mer finns att erbjuda denna usla säsongen...
Tyvärr så finns ej mer att tillägga då inget mer kommer att hända i pimpel-hänseende denna säsongen 2018-2019. Behöver man tillägga att hösten direkt övergick i vår för sydvästra Sverige 15 februari???

RAIN VIEWER


Notera att visningarna för snö med RÖD TEXT är snöfall som ej finns med i den engelska förklaringen på RainViewer!


16/2 - En rekordkort vinter är till ända och Pimpelforum lägger ned verksamheten för denna säsongen!
Hoppet är ju alltid det sista som överger en men nu så kan vi nog krasst konstatera att den sista smulan hopp nu övergivit oss. För ingen kyla är i sikte alls och nu så har den 15 februari passerats. Detta datumet innebär att någon egentlig kyla under nuvarande omständigheter ej kommer att infinna sig. På många håll så bryts nu de sista isarna ned och detta öppnar istället för sommarfisket.

Båtpimpel är ett bra alternativ för kylan verkar ha gett med sig i så gott som hela landet...
Även uppe i norr så har kylan fått sig en rejäl törn. Nu talar vi inte om att det inte är minusgrader där men dessa är få jämfört mot det brukar vara normalt så här års. Djupa lågtryck passerar i norr och orkanen "Julia" har dragit in längst uppe i norra Norrland, i skrivande stund, vilket förstås ger stora problem där.

Istället så kan sjöytorna öppnas här i söder och då kan pimpelfiske från båt vara ett givande och roligt alternativ. Snart så drar öringfisket igång i västkuståarna och i havet söder om Kullaberg så har öringfisket varit igång sedan nyår. Alternativen är många om man nu undantar kärnverksamheten pimpelfiske Pimpelforum har här.

Pimpelforum stänger i förtid eller???
Tyvärr så blev vintern 2018-2019 den sämsta och uslaste på bra mycket länge och kan enligt undertecknad och dennes minne anses som den sämsta sedan år 2007 som också var riktigt usel. Eftersom det var så ytterligt få pimpelturer för undertecknad och blott några få lyckligt lottade som kom ut på isarna i vinter, -så är det inget att rapportera om här. Intresset för isfisket under rådande förhållande är också obefintligt och folk längtar till våren istället.

Summan av hela kontentan är att Pimpelforum faktiskt "ajournerar sig" vilket i klartext innebär att inget mer är att rapportera om isfisket för denna säsongen. Givetvis så är detta ytterst tråkigt och det hela står i en bjärt kontrast till hur det var för prick ett år sedan. Då kom vintern förvisso sent men igenäld så stod denna sig mars månad ut. Vid detta datumet så var det rejält kallt och isarna började bli riktigt fina vilket öppnade för två månaders härligt isfiske! Men det var som sagt då det. Detta scenariot är helt uteslutet i år dessvärre.

Principer ska bibehållas och så även denna säsongen. Pimpelforum stänger officiellt 31 mars 2019!
Men vissa oskrivna regler ska hållas för att bibehålla kontinuitet i det hela så därför ligger officiellt ett stängningsdatum där och då. Men självklart så betyder detta också att ett öga hålles på händelseutvecklingen fram tills dess. Men sannolikheten för något intressant i pimpelhänseende ska ske är dock så gott som obefintligt...

Torsdag 21 november är öppningsdatumet för säsongen 2019 - 2020!
Efter ett styvt halvår av vår - sommar och höst så öppnar Pimpelforum åter torsdagen 21 november. Öppningsdatum brukar vara cirka en månad innan julafton. Vi kan hoppas på en fin vår och en bra sommar som förhoppningsvis inte blir så extrem som den vi hade 2018. Detta tål inte djur och natur i Sverige! Vi kan bara hoppas på att "landet lagom" antar sin mer normala form med kanske svalare väder som möjligen kan bädda för en bra vinter nästa säsong. Förstås är detta är ett önsketänk men såväl hopp som önskningar äger vi alla rätt till att ha.
Söndag 31 mars så görs ett sista avslut för säsongen här på Pimpelforum...


10/2 2019 - Samtliga sjöar är rödlistade efter den senaste veckans extrema mildväder!
Säsongen 2018-2019 kommer definitivt inte att bli ihågkommen som vare sig en av de längre eller roligare dito. Givetvis så är orsaken vädret som gjorde att denna vintern kapsejsade tidigt. När det väl frös i december så följdes den kylan snabbt av massor av snö som senare i januari följdes av mer snö. Denna snön föll på nyisarna som därmed isolerades vilket förhindrade att de frös till den säkra tjockleken på 10 cm eller mer. I detta läget så hamnade det hela och förblev så in i februari.

Total kollektiv felbedömning av prognosläget för vintern rent allmänt som kan betecknas som ett fiasko!
Precis vid ingången av februari så bedömde väderinstituten rent allmänt att en kort mildperiod skulle följas av sträng kyla lite senare på månaden. Av detta blev intet. Istället så skedde en total omläggning till extremt milt väder med flera tunga och djupa lågtryck som vräkt ned kopiösa regnmängder. I skrivande stund så har västra Götaland höga flöden och översvämningar sedan all snö på ett bräde smält. Detta är knappast något kul nu när sportlovsveckorna dragit igång.

Säsongen är sannolikt redan över gällande pimpelfisket för oss i söder...
Vi har setta detta förr och senast vi hade en sådan usel vinter som denna var år 2007. Därefter så följde faktiskt några riktigt hyfsade vintrar vilket vi får hoppas på i nuläget. Men denna vintern är till ända som det tyvärr ser ut i nuläget, även om det kommer bli lite kallare. Men det är ingen bastant kyla utan bara några få grader under nollan som då gäller för sydsvenska höglandet. Att hoppas på något annat är nog till att hoppas på ett mirakel som inte kommer att inträffa.

Att ta en resa norrut för att isfiska är nog den enda chansen...
Dett har också sagts förr men att ta en resa till Värmland och eller vidare norrut är nog den enda chansen för att få isfiska denna riktigt dåliga vintern 2018-2019. Själv fick undertecknad bara kommit ut vid tre tillfällen på tre små sjöar i södra Halland och fisket blev därefter. Men veckoslutet 2-3 februari blev dock trevlig. Men nu är det sannolikt färdigfiskat från isen för denna säsongen.

Officiell stängningsdag av Pimpelforum lär bli söndag 31 mars!
Pimpelforum drar av förekommen anledning ner sin verksamhet till i princip ingenting efter att redan ha gått på sparlåga hittills. Detta är förstås ett dystert faktum för pimpelälskaren. Men alla klimatförnekare ska definitivt ta sig en rejäl funderare tycker undertecknad som härmed ser saken politiskt och tar ställning. Detta är inte normalt att vi först ska ha tre månaders torka följt av en enda lång höst som övergår i vår. Så är den krassa verkligheten för stora delar av Skåne samt västkusten där vintern aldrig kom. Från den 15 februari så övergår "hösten" till "vår" meterologiskt sett. Oavsett hur kallt det blir efter den 15/2 och "risken" för kyla ser också närmast obefintlig ut även framöver...
Isläget för höglandet är inrapporterat från Pimpelforum Nordöst


Vintern har totalkraschat - Gå inte ut på isarna!
De senaste dygnens enorma regn har totalt kvaddat allt vad isläge heter.
Istället råder mycket höga flöden och massor av smältvatten saboterar snabbt det som återstår av isarna.
Mer information följer söndag 10/2


4/2 - DMI har plockats bort från vädersidan!
DMI har varit en instution för oss i den södra delen av Pimpelforums bevakningsområde sedan dag ett för vår sajt. Orsaken har varit att Dansk Metrologisk Institut på ett "finmaskigt" sätt gett alldeles ypperliga prognoser samtidigt som de av oss som kan förstå danska fått roande väderessäer till livs. Men den 4 februari så tog allt detta abrupt slut när en enligt undertecknad mycket usel vädersajt nu ersatt den gamla väl beprövade och översiktliga vädersidan. Borta var till exempel väderradarn som visade de tre olika nederbördstyperna regn, slud (snöblandat regn / blötsnö) och rent snöfall. Istället så uppfattas det nya DMI fullständigt rörigt, ogenomtänkt så att tillsvidare så är sajten helt bortplockad. DMI kommer att informeras om detta men sannolikt spelar detta ingen roll. DMI är sålunda bortplockat helt tillsvidare på Pimpelforums vädersida.

Nu kommer regn och mildväder! - Isläget försämras snabbt!
En olycka kommer sällan ensam heter det för nu kommer mildväder istället för utlovad kyla och orsak kan vara rekord-kylan i U.S.A. Prognoserna från de olika väderinstituten blir enbart ej sämre rent presentationsmässigt som nämndes ovan. Även själva prognosmodellerna verkar helt att ha kapsejsat. Detta är förstås mycket oroande då det så sent som lördag morgon slogs fast att kyla skulle komma under vecka 06, alltså mellan 4-9 februari. Men istället så blev det tvärt om! Det slog om till mildväder istället och det ska bli rejält regnigt, blåsigt och milt. Inget alls längre som påminner om den utlovade kylan tidigare.

Rekordkylan över U.S.A. knäckte prognosmodellerna och vintern verkar kollapsa...
Martin Lindberg på just DMI säger i en kommentar att det hela har kollapsat sedan den mycket stränga extremkylan slog till mot Kanada och U.S.A. Den kylan är nu på reträtt men skulle ha kommit oss till viss del via Sibirien som sedan genom vindarna skulle ha förts ned över oss. Av detta blev intet även om det är kallt i norr. Detta innebär att resultatet kan vara att vintern möjligen kan vara över för södra Sveriges del om det vill sig illa. Ännu så är allting dock osäkert och det kan vända om på nytt. Men det värsta är att man faktiskt tappar förtroendet för prognosmodellerna som inte håller måttet längre. Ett bittert faktum tyvärr i ett allt varmare klimat som innebär allt färre fiskedagar från isen...

Mildväder förstör isarna men uppe på sydsvenska höglandet kanske detta kan bli något bra...
De kommande perioden ser ut att bli allt annat än munter. Regn, blåst, plusgrader och gråväder väntar föröver. Detta betyder att de bräckliga isarna i den sydvästra och södra delen av Pimpelforums bevakningsområde nu snabbt bryts ned. Därmed så kommer isläget snabbt hamna i ett RÖD-listat läge som hittills har varit i ett vitt dito.

Kyla på höglandet kanske räddar skivan...
Men då höglandets isar ligger under ett tjockt snötäcke så kommer isarna däruppe ej påverkas nämvärt utan det kan vändas till en fördel. Snön har då chans att smälta ned och sjunka ihop vilket innebär att de tunna isarna nu kan komma i dagen. Tecken finns på kyla längre fram och blir kylan bastant, -10 eller kallare en längre tid så kan det hela kanske ordna sig då isarna kan växa till.

Men det kräver att ingen nysnö på nytt faller på dessa för då är vi tillbaka på ruta ett igen. Men chanserna minskar dock raskt för var dag som går eftersom vi är inne i februari. Den normalt kallaste perioden infaller just nu och istället har det blivit milt. Detta är inga bra tecken men ännu finns hoppet om det blir en kall andra halva av februari och en kall marsmånad. Då kan säsongsavslutet möjligen bli bra men detta återstår verkligen att se i nuläget...31/1 - Januari är lagd till handlingarna och pimpelsäsongen hittills har gått knackigt...

När detta skrevs så har solen gått ned över den sista januaridagen och vi har därmed avverkat den första månaden på år 2019. Man börjar nu så smått kunna skönja en trend och att lätt sammanställa två tredjedelar av den gångna kalendervintern. Det samlade intrycket hittills är mycket klent då isläggningen kom igång mycket sent. Framförallt gäller detta på det annars så "så säkra" höglandet där isläggningen i januari formligen körde i diket när nysnö täckte de tunna nyisarna på blott 3-4 cm i mitten av januari. Där står vi idag, alltså med värdelösa tunna snötäckta isar som inte kan frysa vidare.

Besvärliga förhållanden med omväxlande väder mellan kyla, mildväder snö och regn ser ut att fortsätta men...
Under resans gång så har trots allt några sjöar fått bärbar is som Försjön, Norra Vixen och Solgen samt även några sjöar på andra håll i södra Sverige. Men isarna är ingalunda bra eller säkra och vädret hittills har inte bättrat på det hela. Men den kommande perioden kommer efter den stundande helgen mellan vecka 05 och 06 peka på en kallare vädertyp. Hur mycket kallare är svårbedömt men onekligen finns kylan inom räckhåll. För natten mellan 30 och 31 januari så satte Nikkaloukta åter ett bastant köldrekord med hela 39 grader minus drygt. Det är rejäl kyla det!

Det pekar på kallare väder en bit in i februari men för hur lång tid då?
Som det verkar nu så ser det ut att bli kallare men tyvärr så är såväl snö som regn och blåst inblandat i leken. Särskilt för sydsvenska höglandet så lär det förbli bekymmersamt då de usla isarna riskerar förbli täckta under snö.

Men det finns möjlighet till isfiske på sina håll, främst i Småland!
Isläget har förbättrats en aning och det finns mindre sjöar som kan bära i nordligaste Skåne samt i Småland, delar av Östergötland och Västergötland. Men isläget förblir även den kommande tiden på ett VITT isläge med undantag för de "gula" sjöarna uppe på höglandet. Vi får se efter veckoslutet i vilken riktning som vintern vill ta där man i sammanhanget kan nämna att de sydligaste kustlandskapen i Skåne och Blekinge ännu har en så kallad "meterologisk höst". Det har alltså ännu ej varit en dygnsmedeltemperatur på noll grader eller kallare fem dygn i sträck dessa områden...


28/1 - Vädret framöver innebär en oviss kamp mellan kyla och plusgrader...
Vintern står nu och väger och vet ej vart den ska ta vägen vilket i klartext betyder att det kommer bli milt dagtid men lite kallare nattetid. Därmed så ser det limbo ut att fortsätta som gällt hittills i vinter och någon egentlig påbyggnad av isarna ser oviss ut. Mot veckoslutet så ser åter en mildluftsattack att nå in över sydväst och i denna finns såväl snö, regn och blåst. Men någon egentlig sträng kyla finns ej i prognosmodellerna nuläget. Som det ser ut för ögonblicket så är alltså någon direkt upprepning av 2018 års scenario inte aktuell vädermässigt.

De kommande 10 dagarna är nog avgörande för den resterande vintern...
Den kommande 10-dagarsperioden lär vara direkt avgörande för det som återstår av vintern. Etableras ingen sträng kyla och det kommer mer snö så är det sannolikt "kört" för denna säsongen tyvärr. En del rapporter har inkommit beträffande isarna vilket på nytt stärker isläget som "vitt" vilket innebär att det finns isar men att dessa är oerhört dåliga med 9 cm tjocklek på det ena stället för att vara blott 2-3 cm längre bort. Alltså inget för den oerfarne att försöka bege sig ut på...


27/1 - Ett litet reportage från isen söndag 27/1:
Under veckoslutet så fick undertecknad på Pimpelforum möjlighet att komma ut och prova isarna i södra Sverige!
Utfallet var "så där" eftersom det var lågtrycksbetonat med ganska ymnigt snöfall. Men kul var det att prova ett nytt säkerhetstänk! Att bära en hjälm när man är ute på isen är nog ingen dum idé och att då kombinera detta med en actionkamera verkar vara en riktigt lyckad kombo! Även du som ej har Facebook ska kunna se detta genom att följa länken genom att klicka på "den röda pilen! Länk:

Snöoväder under söndagen fram till måndag 28/1 - Halland och Skåne är VIT-listat!
Under söndag till måndag så kan stora mängder snö falla över södra Sverige vilket innebär trafiksvårigheter. Dessutom så försämrar detta ytterligare för isbildningen och isläget.

VIT-listning av Skåne och Hallandssjöarna:
I norra Skåne och i Halland finns nu en del mindre sjöar som faktiskt bär men istjockleken varierar från 9 ned till 3 cm vilket innebär att någon gullistning ännu ej är aktuell. Tyvärr så verkar vädret nu bli mildare och ingen riktig kyla är i sikte framöver. P.F. återkommer beträffande vädret.


26/1 - En varning har gått ut till allmänheten i Göteborgsområdet gällande Stora och Lilla Delsjön!
"Isarna på både Stora och Lilla Delsjön är osäkra. Det beror på att vattennivån har varierat senaste tiden eftersom Göteborgs Stad tar vatten för dricksvattenproduktion från Delsjöarna. Vi uppmanar därför allmänheten att inte gå ut på isen. Dela gärna."

Pimpelforums noteringar:

Detta meddelande har gått ut till allmänheten i Göteborgsområdet och belyser problemet med sjöar som har skarpt varierande vattenstånd. Undvik sådana sjöar när isarna är i det dåliga skick som råder nu! Artikeln finns även utlagd på vår Facebooksida. Inrapporterat från Pimpelforum Nordöst 2019-01-26 Kl. 05:37


25/1 - Ännu mer snö är på väg och riskerar utvecklas till ett snöoväder!
Pimpelsäsongen 2019 har ju dragit igång på flera håll men isarna är osäkra och för den mellersta och södra delen inom bevakningsområdet så är isläget riktigt bekymmersamt. Orsaken är att det ej har varit tillräckligt kallt för att bilda säkra isar. Nyisar på 2-7 cm har bildats men sedan har nysnö kommit på dessa. Även längre norrut så har samma inträffat men på de mindre sjöarna och ett par större hann dock isarna växa sig någorlunda tjocka. I Västra Götaland finns isar på bortåt 15 cm och dessa isar är ju riktigt fina. Men det gäller de mindre sjöarna där också.

I sydväst så finns isar men de är tunna och ej av kärnis-typ...
Isarna har i bland annat sydvästra Halland kontrollerats av säker källa men dessa verkar vara av typ grå-is vilket inte är en säker is som kärnisen. Gråisen är porösare och måste vara runt 12-15 cm för att vara tillräckligt säker. Vind och snö är sannolikt orsaken till denna dåliga istypen på sjöarna där. Man ska ej gå ut på dessa alls bör tilläggas!

Mer snö närmar sig nu i två omgångar varav den senare är riktigt illa för isarna!
Under lördagsdygnet tar sig ett snöområde in över Götaland med en förelöpare redan natten mot lördag och dessa snöområden beräknas ge totalt 2-4 cm nysnö, vilket är illa nog. Men den riktigt tunga biten är det snöområde som är kopplat till ett djupare lågtryck från Storbritannien som kommer in natten mot söndag eller tidigt söndag morgon. Detta ser sedan dessvärre ut att bromsas upp och då ge stora snömängder. Dessutom så kan det bli en frisk till hård ostlig vind vilket ger stora problem med vägar som drabbas av snödrev. Särskilt påÖsterlen i Skåne kan det bli mycket besvärligt men rent allmänt så blir det ett tufft läge vädermässigt under hela söndagsdygnet och stora delar av måndagen i kommande vecka.

Snöfallet ser ut att täcka hela Pimpelforums bevakningsområde!
Tyvärr så ser hela Götaland ut att få stor känning av snöfallet som kan fortsätta en bra bit in under måndagsdygnet vilket totalt kan ge upp emot 20-30 centimeter nysnö. Dock så ser snön under måndagen tillfälligt kunna slå över i regn när mildluft ligger i bakkanten av lågtrycket. Tyvärr så är detta bara tillfälligt eftersom just snön nu är allt annat än önskvärd då det åter blir kallare därefter redan från tisdag kväll 29/1. Därmed så sätts hela isläggningen och pimpelsäsongen i ett slags svårt limbo som kan bli svårt att komma ur.

Pimpelforum och EWP följer upp väderläget och varningar kan komma att utfärdas!
Då snöfallet kan bli riktigt besvärligt så ligger vädertjänsten EWP beredd att utfärda varningar för såväl svår halka som för ymnigt snöfall. Detaljerna var ännu fredag kväll 25/1 en aning oklara. P.F. återkommer med närmare detaljer inom kort närmsta dygnet.


20/1 - Person genom isen utanför Nässjö!
Branding ett sätt att synas - Pimpelforum ändrar lite på utseendet...

Tyvärr så inträffade inte helt oväntat ett allvarligt tillbud när en person gick genom isen på Spexhultasjön utanför Nässjö. Det ska enligt uppgifter från Pimpelforum Nordöst vara en äldre person som har missat en råk som helt nyligen har frusit över. På detta har nysnö kommit och just nysnön gör isläget så eländigt då isarna ej kan frysa till ordentligt. De kan t.o.m. töa upp när nysnö ligger som ett isolerande täcke och varmare vatten med hjälp av undervattensströmmar töar isen underifrån. Mer om olyckstillbudet finns på vår Facebooksida.

Isläggningen verkar ha hamnat i ett limbo med svårbedömda prognoser, snö och omväxlande temperaturer...
Väderutvecklingen verkar INTE har gått den vägen som önskas då prognoserna på nytt har svängt till det sämre. Den bastanta kylan som undertecknad tjatar om hela tiden vill ej riktigt infinna sig. Några få sporadiska nätter har det varit -10 eller lägre på sydsvenska höglandet. Men längre ut perifert så har nattemperaturerna varit avsevärt högre. I sydvästra Sverige dessutom ett flertal plusgrader förekommit dagtid. Även regn och snöinslag har förekommit. Detta främjar som sagt var inte någon bra isläggning. P.F följer upp väderutveckingen och isläggningens vara eller icke vara framöver.

Pimpelforum ändrar lite i sina loggor och utökar domänerna officiellt...
Branding ett modernt ord som betyder "att synas med en varumärkesplattform" är något som P.F har haft i nästan alla år. Det är alltså logotypen för sidan som nu förändrats en aning. Det som dessutom har hänt är att Pimpelforum som har haft sitt säte i Skåne även sedan en del år tillbaka har haft en plattform som utgår från nordöstra Småland och Östergötland. Detta beror givetvis mycket på goda kontakter och genuin vänskap med många sportfiskare i trakten. Men en annan orsak är de allt sämre vintrarna som de senaste åren stoppat fisket i Skåne och sydvästra Sverige allt mer. Därför så har en liten avknoppning nu officiellt skapats:

   
Branding 2019 - De nya loggorna där den vänstra är Pimpelforum med sitt säte i Skåne.
Den högra snedställda blå loggan är Pimpelforum Nordöst med säte i nordöstra Småland och Östergötland.
Nu ska det ej göras någon "större affär" av detta utan Pimpelforum kommer annars bevara sin inriktning som tidigare. Men genom att förtydliga det hela så kommer man kunna få lite "etikett" på den informationen som Pimpelforum så frikostigt delar med sig av varje vinter. I sammanhanget så ändras en del loggor i systemet och några av er har säkert redan lagt märke till detta...

Tidigare 20/1 - NYSNÖ FÖLL NATTEN MOT SÖNDAG 20/1 I SMÅLAND OCH PÅ FLERA ANDRA HÅLL!
Det finns tre hot mot nyisbildningen som precis hade kommit igång på allvar. Dessa tre hot är:

 • Mildväder
 • Blåst
 • Snö
  Enligt säkra källor från Pimpelforum Nordöst så har bortåt 10 cm nysnö kommit uppe på sydsvenska höglandet och detta är riktigt illa! Nysnö som täcker tunna nyisar är som ett isolerande duntäcke på desamma. Nu kan det oavsett hur kallt det än blir inte bli någon isläggning. Istället så är det risk att isarna nu töar underifrån och de få isar som redan bär tunnas ut istället. Tunga besked...

  Mildväder krävs nu för att kunna återstarta isbildningen!
  Vad som krävs nu är att det på nytt blir mildväder och gärna regn ett par dagar. Men tyvärr så ser det dåligt ut med detta. Andra alternativet är att nyisen spricker och att vatten kommer upp och blöter upp nysnötäcket, tynger ned isen så att ännu mer vatten kommer upp och kan ombildas till is. Bägge alternativen är långt sämre än om det bara blivit kallt.

  Grönt, Gult, Vitt kan bli Rött igen...
  En käpp kom i hjulet på det hela och risken är nu att GRÖN och GUL-listade sjöar blir rödlistade igen!
  Tyvärr så var detta det sämsta som kunde ske för isläggningen och detta innebär ytterligare ett tapp för en redan sargad pimpelsäsong. Hur det kommer se ut nu är svårt att bedöma men onekligen så är säsongen i fara...


  19/1 - PIMPELFORUM TESTAR ETT NYTT SYSTEM FÖR VISNING AV ISLÄGET!

  ( I samarbete med Pimpelforum Nordöst )
  Försjön, Norra Vixen samt Solgen är nu GUL-listade! Detta är mycket glada nyheter då isvidderna så smått börjar att öppnas upp för säsongen. Troligtvis så kommer fler sjöar att kunna öppna upp inom den kommande veckan.
  Läs mer om detta på Isläget här - Länk

  Tidigare 19/1:
  Under de pågående säsongerna så testas regelbundet olika "system" som ska kunna underlätta för dig som besökare på Pimpelforum. Lite av kärnverksamheten är att försöka - OBS! försöka presentera isläget. Detta baseras på dels egna uppgifter men även på inkomna uppgifter från säkra källor. Pimpelforum får många frågor just berörande isläget varje vinter!

  Det är också i sammanhanget viktigt att betona att P.F. INTE ansvarar för olycksfall som sker beroende på att undermåliga isar brister eller att plurrning sker genom dumdristiga beslut. Det är ALLTID DU PERSONLIGEN själv som ansvarar för om man ska beträda en is eller ej!

 • Presentation av de nya islägeskartorna! - En introduktion:
  Nu provas under resterande delen av säsongen 2018-2019 ett grafiskt kartbaserat system där du snabbt kan få en snabb enkel orientering av det UNGEFÄRLIGA isläget och denna finner du tillagd underst i "Express-fältet" ovan. Det är alltså ej tal om en exakt visning för det finns hela tiden avvikelser beroende på hur sjöarna ligger, hur stora dessa är och hur högt dessa ligger och hur dessa påverkas av väder och vind. Därtill kommer andra faktorer som sjöarnas bottentopografi, benägenhet för strömdrag och vilken omgivning sjöarna befinner sig i.

  Isläget i detalj finner du om du går in på "Isläget"!
  Denna översiktskarta är bara en grov översikt av isläget inom P.F:s bevakningsområde. Isläget i DETALJ finner du som vanligt på den sidan med samma namn som du finner i menyraden högst upp.

  Variationer kan uppstå från sjö till sjö med bara ett par hundra meter emellan...
  Det är alltså tal om många parametrar som ska klaffa och detta avviker markant från sjö till sjö och skillnaden kan ibland bara handla om någon enstaka kilometer eller ännu mindre. En sjö kan bära medan en sjö intill kan ha öppet vatten. Så är det t.ex. på skillnaden mellan Västersjön och Rössjön i nordvästra Skåne där avståndet mellan de båda sjöarna blott är knappa 200 meter. En bäck förbinder också det båda sjöarna emellan på det smalaste stället..

  Västersjön och Västersjön är referenssjöar:

  Dessa är så kallade "referenssjöar" för Pimpelforum och Västersjön med sina blott 12 meters djup kan ha bärbar is medan Rössjön 200 meter öster ut som regel kan ha öppet böljande vatten. Orsaken till denna markanta skillnad är att Rössjön har en mer dramatisk bottentopografi med det dubbla djupet på 24 meter. Till detta en riktigt kuperad bottentopografi. Men Västersjön har dels bara halva djupet samt en nästan helt slät sjöbotten vilket innebär en snabbare isläggning. Med hjälp av dessa båda sjöar samt ytterligare en sjö kan man bilda sig en ganska exakt uppfattning om isläget på andra håll inom P.F:s bevakningsområde som i huvudsak omfattar Skåne, Småland samt delar av västra Götaland och Östergötland inklusive sydsvenska höglandet.

  Ytterligare varianter av iskartor som dock ej presenteras här i nuläget...
  Att göra en svår sak enkel är det svåra vilket innebär att det kan tillkomma ett par avvikelser av de presenterade islägeskartorna nedan. Men det tål att upprepas att detta är ingen exakt visning av isläget utan endast en ungefärlig guide. Skåne t.ex. kan visas i ett "rött isläge" medan det i norra delarna i gränsen mot södra Halland kan finnas sjöar med ett vitt eller gult isläge inom Skånes nordligaste gräns!

  Detta systemet är endast under utprovning!
  Ett sådant system är alltid svårt att få exakt och en utvärdering kommer att ske när säsongen är slut. Pimpelforum är likt alla tidigare år helt idéell och har inga ekonomiska medel som sponsring, reklamintäkter e.t.c. Dett ger också en oerhörd "frihet" inom resonabla ramar att "göra vad man vill". Det viktiga är att all information ska stämma överrens med verkligheten så långt som möjligt. Skulle det visa sig att utfallet skulle bli negativt så kan det avslutas i förtid. Omvänt så kan det komma för att stanna permanent!

  En kort repetetition av de olika islägena enligt Pimpelforums definition:

 • Rött isläge innebär att ingen is kan beträdas inom bevakningsområdet eller att det råder öppet vatten.
 • Vitt isläge innebär att det KAN finnas riktigt små skyddade sjöar som MÖJLIGEN kan ha bärbar is.
       Endast rutinerade fiskare ska beträda dessa vatten!
 • Gult isläge innebär att sjöarna kan ha fin is men att öppna och svaga partier finns och att man ska se upp!
 • Grönt isläge innebär att sjöarna har fin säker is över hela sjön vilket innebär 10 cm kärnis eller mer.
       Dock så finns ALLTID svaga punkter på alla sjöar som in och utlopp, områden med strömmar och liknande!

  - ISDUBBAR OCH LIVLINA SKALL ALLTID BÄRAS NÄR MAN BETRÄDER EN IS! -

  Presentation av iskartorna:

  Det finns inga bärbara isar alls inom bevakningsområdet.
  OBS! Vänern och Vättern ingår EJ i isstatusen beroende på sin storlek.


  Vitt isläge på sydsvenska höglandet + rött isläge i områdena 1, 2, 3, 4, 6 och 7, vilket innebär eventuellt bärbar is på de allra minsta sjöarna där.
  OBS! Vänern och Vättern ingår EJ i isstatusen beroende på sin storlek.


  Vitt isläge i område 4, 5, 6 och 7 vilket innebär norra Småland, västra Götaland och Östergötland inklusive sydsvenska höglandet.
  OBS! Vänern och Vättern ingår EJ i isstatusen beroende på sin storlek.


  Gult isläge på sydsvenska höglandet + Vitt isläge i område 3, 4, 6 och 7 vilket innebär norra och södra Småland, västra Götaland och Östergötland. OBS! Vänern och Vättern ingår EJ i isstatusen beroende på sin storlek.


  Grönt isläge på sydsvenska höglandet + Gult isläge i område 2,3, 4, 6 och 7 vilket innebär Halland, norra och södra Småland, västra Götaland och Östergötland. + Rött isläge för Skåne. OBS! Vänern och Vättern ingår EJ i isstatusen beroende på sin storlek.


  Grönt isläge på sydsvenska höglandet + Gult isläge i område 1,2,3, 4, 6 och 7 vilket innebär Skåne, Halland, norra och södra Småland, västra Götaland och Östergötland. OBS! Vänern och Vättern ingår EJ i isstatusen beroende på sin storlek.


  Grönt isläge i område 2,3, 4, 5, 6 och 7 vilket innebär Halland, norra och södra Småland, västra Götaland och Östergötland inklusive sydsvenska höglandet + Gult isläge i Skåne. OBS! Vänern och Vättern ingår EJ i isstatusen beroende på sin storlek.


  Grönt isläge i hela bevakningsområdet! 1,2,3, 4, 5, 6 och 7 vilket innebär det "bästa och mest önskvärda isläget". OBS! Vänern och Vättern ingår EJ i isstatusen beroende på sin storlek.


  17/1 - Nu är vintern på ingång!
  Äntligen!!!
  Denna frasen var nästan alltid aktuell på den tiden när Svenska Akademien utsåg författare när en förklädd Gert Fylking paroderade på utnämnandet av pristagare i litteratur.
  Med tanke på vad som hänt där var det ej så konstigt. Men här har ordstävet också uttalats ett antal gånger men i ett avsevärt mer positivt syfte för...

  NU ÄR KYLAN PÅ INGÅNG!
  Vi säger det igen... Efter två förlorade månader så ÄR KYLAN PÅ INGÅNG!
  Visst är detta riktigt härligt för oss som gått och bara väntat när hela december och halva januari gick upp i rök. Lite påminner situationen från 2018 men då startade det hela lite senare i skarven av januari - februari.
  Nu så ser det lite bättre ut och det ser lovande ut..

  Kylan startar lite trevande i sydligaste Sverige men tar fart i kommande vecka...
  Kylan ska förstås etablera sig vilket innebär att det nattetid kan bli runt 2-5 grader, kanske lokalt lite kallare inledningsvis. På höglandet blir det nog en handfull grader till, särskilt där snö täcker marken och ger en fin markutstrålning. Dagtid så blir det längst i väster och i söder dock en eller ett par plusgrader fram till starten på vecka 04.

  Men då ser det hela ut att ta fart på allvar! Ännu kallare luft förs ned från nordöst som hämtas från norra Ishavet och Ryssland. Som vi sagt någon gång innan så uppskattas mer än gärna denna typen av "rysk invasion"! Då kan vi kanske tala om 2-siffriga nattliga värden på minussidan i hela landet. Då ser det ut att bli minusgrader dygnet runt och detta benämns "Nationella isdygn". Något som vi verkligen uppskattar som isfiskare i väntan på säkra isar.

  Dags att bege sig ut inom kort och rekognicera för att senare kunna lämna israpporter!
  Ja, -nu så drar det hela ihop sig och vi kan som det ser ut enligt samstämmiga prognoser konstatera att nu rullar vintern in på allvar. Detta innebär att nu startar tillfrysningen av våra sjöar och kanske även hela Skåne får is denna vintern vilket så inte blev fallet under 2018.

  Sammantaget så verkar det faktiskt bli sparsamt med nederbörd - Läs snö -vilket är väldigt viktigt i sammanhanget. Just risken för snö och kanske hård vind är hoten mot isläggningen. Men har bara sjöarna fått ett istäcke så blir vinden (om den ej blir för skarp) en partner istället då den för undan värme från isytan som då kan växa sig tjockare snabbare. Snart är det dags att bege sig ut att "jaga" isar. - Lämna då en israpport till P.F. om detta.

  Slår prognosmodellerna in så lär bärbara isar vara i sikte inom 2 veckor!
  Kan nu väderprognoserna hålla så innebär detta att isvidderna kanske öppnas upp på allvar inom ett par veckor. Går allting riktigt väl så kanske även Skåne får isar. Det var ett tag sen nu, om man undantar norra delen (skogsbältet) mot Småland och de minsta sjöarna där. Men vi lär få se framöver vad som händer.


  15/1 - Om polarvirveln som styr vårt vinterväder över Skandinavien (repris)

  Polarvirveln (Polar vortex)
  Ett fenomen som heter "plötslig atmosfärisk uppvärmning" innebär alltså att mycket kalla vindar kan nå oss ifrån från nordöst. Även numera benämnd "rysskylan" som så småningom kan komma att nå in över oss från nordöst. Det innebär även att snöbyar kan bildas över Östersjön och sedan ta sig in över ostvända kuster från Skåne i söder till södra Norrland där havet ligger öppet.Men först så ska ett par lågtryck avvecklas vilket innebär att det kommer bli tidvis mycket besvärligt väder och väglag tillika. Senare om några dagar så kommer kall arktisk luft att leta sig ned över oss vilket innebär att vintern ser ut att komma på allvar, även längst ned i söder. Mer om detta strax.

  Polarvirveln kommer enligt experter nu att bromsas in för att kanske helt stanna upp över oss. Och just denna virveln är den som skapar jetströmmarna som transporterar in de ständiga lågtrycken från Atlanten som även nordligaste Norrland fått känna av i vinter! Särskilt under stormen "Jan" som drog fram helt nyligen. En länk till Dansk TV 2 som berättar mer om fenomenet Polar Vortex. Länk till Wikipedia om fenomenet

  Wetterzentrales paneler blir permanenta!

  Pimpelforum vill alltid åstakomma det bästa med väldigt blygsamma medel och panelerna som kompletterar vädersidan är sannolikt den bästa lösningen här. I "Express-fältet" så finner du även Hirlam temperaturprognos samt nordisk radar från YR som är det norska väderinstitutet.

  Ankommande vinterväder i görningen!
  Inte en dag för tidigt nu när vi snart har tappat två månader av säsongen så aviseras det äntligen kallare väder. Men först så ska ett par besvärliga väderdygn avvecklas. Det kommer bli en kamp mellan kall och varm luft vilket innebär stora trafiksvårigheter med risk för blixthalka. Men från slutet av vecka 03 så ska kalluften äntligen kunna dra ned över hela landet. Detta öppnar då för en begynnande isläggning. Men i dessa tider är inget hugget i sten men...

  Prognos från DMI (Dansk Meterologisk Institut) visar på att den riktiga vintern är på ingång!
  Enligt den senaste långtidsprognosen därifrån så kommer kylan att etablera sig på allvar vilket innebär att vintern på allvar tar fart och att vi då får "bastant kyla". Med detta så innebär det kyla på minst 2-6 minus dagtid och minst under -10 nattetid. Då kan de starka fina kärnisarna som så väl behövs kunna breda ut sig över våra sjöar och öppna upp för isfisket! Men vi är inte där ännu. Men nu så ser det mer positivt ut i de kommande prognosmodellerna som ser ut att bli mer samstämmiga.

  Slår prognosmodellerna in så lär bärbara isar vara i sikte inom 2 veckor!
  Kan nu väderprognoserna hålla så innebär detta att isvidderna kanske öppnas upp på allvar inom ett par veckor. Går allting riktigt väl så kanske även Skåne får isar. Det var ett tag sen nu, om man undantar norra delen (skogsbältet) mot Småland och de minsta sjöarna där. Men vi lär få se framöver vad som händer.


  12/1 - Ingen riktig vinter i sikte ännu - Fortsatt växlande väderläge och usel isläggning...
  Vi är nu i mitten av januari månad och ännu en gång så är Skåne, Halland, stora delar av Småland samt vissa delar av västra Götaland utan bärbara isar. Orsakerna har angetts i tidigare inlägg här. När en mer varaktig vinter är på gång är svårt att sia om tyvärr.

  Vitt isläge för de allra minsta och vindskyddade sjöarna...
  För att hitta isar så måste man bege sig långt norrut men inte ens där är saker och ting riktigt som det ska då enorma atlantiska lågtryck fortsätter att matas in med jetströmmarna från väster. Dock så finns småsjöar och tjärnar i vindskyddat läge där det kan finnas is. Detta gäller främst på sydsvenska höglandet och i delar av Östergötland och lokalt även i Västergötland.

  Det är bara att vänta, vänta och åter vänta...
  Ja, någon direkt tröst är inte att inkassera just nu och i bästa fall så kommer även denna vintern allt mer att påminna om den förra. Vilket innebär att kylan ser ut att dyka upp först i februari. Men givetvis så hoppas vi på ett så snart omslag till bastant kya så snart som möjligt. Till sist så ska man INTE bege sig ut på usla isar! Detta kan sluta riktigt illa...
  Därför så ska bara de mest rutinerade beträda dessa isarna som det är i nuläget. Det är långt kvar till säkra "gröna isar"...


  7/1 - Nu börjar det röra på sig en aning på isläget!
  Nu så kan vi faktiskt presentera det första "vita isläget" för säsongen och detta var på tiden. Detta efter att flera rapporter inkommit från sydsvenska höglandet. Sjöarna Vimmen och Norra Vixen lär vara gångbara. Men läget är ännu väldigt skört och nysnö kan ställa till det hela för då kan det bli riktigt farligt att bege sig ut på isarna! Observera då att det är det VITA opspecificerade isläget som råder och EJ gult isläge.

  Vädret är fortsatt väldigt instabilt och flera djupa lågtryck rör sig in över vårt land och gör isläggningen komplicerad när det fryser ömsom töar. Särskilt illa är det uppe i trakterna av Norrtälje och i Stockholms skärgård som drabbades extra hårt av stormen "Alfrida" medan PF:s bevakningsområde slapp rätt lindrigt undan.

  Nya oväder på väg in redan från natten mot tisdag!
  Tyvärr så fortsätter nya djupa lågtryck att ta sig in och det är åter trakterna kring Norrtälje, Uppland och Gävleborg som kan drabbas värst vilket förvärrar det hela i ett redan illa åtgånget område. Det råder fortfarande strömlöshet på flera håll och ett nytt snöoväder förvärrar ett redan hårt ansatt läge.

  Ännu en storm på fredag som slår till mot Sverige?
  Mot fredag så föreligger åter risk för storm i Sverige men hur stormen kommer att slå och i vilken omfattning är i skrivande stund oklart. På EWP så finner du dagliga uppdateringar och aktuella varningar för de drabbade områdena. I nuläget så berörs INTE Pimpelforums bevakningsområden vilket är Götaland.
  Länk till EWP här Länk:

  "Time-outen" på Pimpelforum blev kortvarig...
  Just nu är aktiviteten åter höjd och orsaken är att saker har hänt och håller på att hända. Men isläget är bräckligt.
  Därför så ska bara de mest rutinerade beträda isarna som det är i nuläget. Det är långt till säkra "gröna isar"...


  3/1 -- 2019 - God fortsättning på det nya året!
  Vi har nu bytt år och almanacka och skriver år 2019. Men tyvärr så har det ej hänt särskilt mycket på väderfronten. Snarare så är det en intensiv trafik av fronter om man får vitsa till det hela. Men det är också allt som är skoj med det hela, -snarare så är det rätt så trist och ledsamt. Visst så känns mönstret igen! Vintern anländer bara allt senare för vart år om den ens anländer. Sannolikt så kommer mönstret ( i bästa fall ) upprepas från år 2018 där vintern på allvar kanske gör entré i mitten - slutet av januari.

  Vad är orsakerna till detta usla läge med vintern?
  Forskarna och meterologerna sliter sitt hår i vad som orsakar det hela. Men främst är det jetströmmarna som för oss vinterfiskare har en ytterst ogynnsam bana just nu. Detta innebär att jetströmmen kommer västerifrån med ursprung över Atlanten och sedan kommer in högt över nordligaste Norrland.
  Denna ogynnsamma jetström går sedan rakt söderut och för med sig lågtryck och fronter i en aldrig sinande ström. Dessemellan så kommer små svaga högtrycksryggar med lite kallare luft. Men detta duger ej för någon ordentlig isläggning och det hela har därmed gått i stå.


  Jetströmmen uppvisar en mycket ogynnsam utbredning och rörelse som för in mycket mild luft i HELA Sverige.

  Emellanåt så kan dock kall luft föras ned från nordöst eller norr när jetströmmen flyttar på sig lite söderut och västerut. Men för att saker ska hända så måste högtrycket över Iberiska halvön (Spanien) hamna uppe hos oss och lågtrycket ska ligga där nere. Kort och gott så måste högtryck och lågtryck byta plats. Då lågtryck snurrar moturs så förs mild luft upp till oss. Vid högtryck så rör sig medurs och kall luft förs kall luft ned i stället från norra ishavet och från Sibirien. Men just nu så råder denna ogynnsamma situation och verkar ej ändras inom överskådlig tid.

  Luftmasseskärpning mellan varm fuktig luft och kall torr luft ger upphov till vinterstormar!
  Nyss så drog en ovanligt kraftig och förödande storm fram över mellersta Sverige på en ovanlig bana. "Alfrida" kommer många att minnas på såväl Gotland som i Stockholmstrakten. Stormen fördes med jetströmmens sinusformade bana först västerut in mot Skandinavien och sedan rakt söderut innan den svängde in över Baltikum och försvagades. Den svåra tågolyckan i Danmark orsakades sannolikt även av denna stormen. Risken finns därmed att nya liknande stormar kan uppstå den kommande tiden som jetströmmen ligger nu. Orsaken är att det blir en skarp kontrast mellan den varma fuktiga luften och lågtrycken kontra högtryck och kall luft över nordkalotten och Sibirien. De ovanligt varma haven är också starkt bidragande till det usla väderläget som visades i exemplet nedan, tidigare i den förra uppdateringen..

  Jetströmmen måste maka på sig söderut också!
  Men den främsta vektorn är att hela jetströmmen måste flytta mer söderut och därmed så kommer vi hamna NORR om den så kallade polarfronten i den kalla luftmassan som illustreras ovan. Bilden är en grov förenkling av läget just nu bara för att illustrera lättfattligt varför vintern ej vill infinna sig hos oss. Polarfronten kan kort beskrivas som en del av jetströmmen som alltså måste flytta söder och västerut. Det är därför brittiska öarna ofta har milt väder medan vi har kallt under mer normala förhållanden.

  Pimpelforum tar en timeout - Ingen riktig vinter i sikte!
  Tyvärr så leder detta till att där ej är något vettigt att skriva om och därför så tar Pimpelforum en liten timeout tills positiva förändringar på allvar kan ses i prognosmodellerna. Dock så kommer en kort veckorapport lämnas på vår Facebooksida varje torsdag. Vi hoppas på en snar omläggning av väderläget så att säsongen 2019 kan få ta fart!


  31/12 - Uppdaterat: - Varning för mycket hårda vindbyar!
  Under natten mot nyårsdagen, morgonen och förmiddagen föreligger risk för mycket hårda vindbyar utmed västkusten från Bohuslän i norr till Skåne i söder! - Se mer på vår sida för varningar på EWP - Länk:

  Fortsatt milt väder över lag även in på det nya året...
  År 2018 slutar mycket milt och tyvärr så kommer det bara små skvättar av kyla framöver.
  Några få har kunnat komma ut och pimpelfiska i södra Sverige så här långt denna säsongen.
  Man kan nog krasst också konstatera att försäsongen nu ånyo blivit mycket dålig.
  Men en liten tröst var ju att det blev en vit jul vilket säkert har glatt såväl ung som gammal.

  Var är den bastanta kylan?
  Ja, - denna frågan kan man undra över och bilden från Wetterzentrale talar ett tydligt språk.
  Haven är varma vilket innebär att den riktigt kalla luften inte vill infinna sig. Istället så kommer ständigt nya nederbördsområden in. Nu behövs mycket nederbörd då vattenstånden och vattenföringen i många sjöar och vattendrag tagit allvarlig skada i somras. En torka liknande detta vi såg under sommaren har ej skådats innan i modern tid.


  En prognosmodell från Wetterzentrale 30 december 2018 visar att haven är uppvärmda.
  Detta innebär tyvärr att den bastanta kylan (-10 grader eller lägre) ej kan etablera sig på allvar.

  Bara till att vänta och vänta...
  Låt bli att bege dig ut på undermåliga isar för några få abborrar är inte värt priset för kanske ditt liv.
  Ta hellre en resa norrut så länge om du kan detta. Förhoppningsvis så kommer kylan på allvar senare i januari eller början av februari.

  Med önskan om ett Gott Nytt År 2019!
  Pimpelforum vill därmed önska alla besökare ett riktigt gott nytt år 2019!


  27/12 - År 2018 slutar milt men efter nyår förväntas kylan dra ned över landet!
  Under julhelgen har åter några vågade pimpelfiskare begett sig ut för att pimpelfiska men då måste man vara väl förtrogen med det vatten man beger sig ut på. Åter så gratulerar Pimpelforum dessa "våghalsar".

  Men mildvädret återvände under julen även om vi faktiskt fick en vit jul om än med nöd och näppe. Dock så var detta faktiskt glädjande då det ej varit en landstäckande vit jul sedan år 2010. Nu skiftade snötäcket från upp emot ett par - tre decimeter där Malmö verkligen stack ut med ett bastant snötäcke faktiskt, -till bara en halv centimeter som i t.ex. Göteborg.

  Nu är det på nytt milt och kommer att så förbli året ut och inledningsvis på år 2019. Men därefter så ser det ut att ske en omläggning till kallare väder. I vanlig ordning så är det i nuläget svårt att avgöra hur kallt det blir och hur långvarig den köldperioden blir. Men vi hoppas givetvis på att kylan stannar ett bra tag så att hela bevakningsområdet får bärande säkra isar denna vintern! Något av ett önsketänk förstås men ej ett orimligt sådant. Framtiden kommer snart att utvisa hur det blir med den saken...

  Med önskan om ett gott slut på det gamla året!
  Pimpelforum vill däremot önska alla besökare ett riktigt gott slut på det gamla året innan vi byter blad och skriver år 2019!.


  23/12 - Nästan hela Sverige har kallt och får en vit jul men sedan blir det åter mildare...
  Glädjande för många så blev det en vit jul i så gott som hela landet. Dock så är snötäcket oerhört tunt i delar av sydvästra Sverige.Men tyvärr så varar inte kylan som råder nu utan det kommer snabbt att bli mildare. Detta betyder att isarna lär dröja för oss ännu ett bra tag. Just nu så ser det nästan helt omöjligt ut att se när positiva saker på allvar kommer att ske på isläget.

  Med önskan om en riktigt God Jul!
  Pimpelforum vill däremot önska alla besökare en riktigt God Jul.


  20/12 - Nästan hela Sverige har chans till en vit jul faktiskt!
  Några få dagar återstår nu till jul när detta skrivs och det väntas en skön ledighet för många av oss vilket säkert är välkommet. I år är det vad man kallar för en "arbetar-jul" med många lediga dagar mitt i veckan. Men för att pimpelfiska så måste man dock åka en bra bit norrut upp i landet. Tyvärr så har plusgraderna nått långt upp och täcker hela Götaland och delar av Svealand. Men detta är tillfälligt för det ska åter bli kallare.

  Ingen rejäl kyla i sikte än men efter nyår kanske tecken pekar på detta...
  Det har rått något av ett "skyttegravskrig" mellan den kallare luften i öster över Finland / Baltikum och den milda över Atlanten. Där har den milda luften dragit det längsta strået för sydvästra Sverige. Så ser det nog ut att förbli även över julhelgen för sydvästra Skåne och utmed Hallandskusten och kanske även Bohuslän. Men längre in över land så är chansen dock god att det kan bli en vit jul vilket garanterat glädjer såväl barn som vuxna. På höglandet och vidare norrut så är det så gott som säkert att julen blir vit.

  Men detta räcker ej för isar ännu i nuläget då det varit riktigt milt till och ifrån. Därmed så ligger inga isar som bär. Men tecken pekar enligt DMI på att det kanske blir kallare under mitten av januari. Men detta ska dock tas med en nypa salt för allt kan ändras. Det blir att fira jul med nära och kära och avvakta med pimpelgrejorna, om man inte väljer att dra norrut över julen...  Kanske Lucia kommer med såväl ljus i hår som kallare väder...


  13/12 - Kall Lucia som har med sig små löften för den kommande tiden!

  Nu har det blivit kallare på nytt och vi ska kanske kunna börja titta framåt. Orsakerna är att prognoserna varit osäkra och de är de fortfarande. Men de senaste prognoskörningarna är trots allt en smula hoppfullare. Orsaken är att flera väderinstitut pekar åt samma håll och det handlar om kallare väder

  Ingen rejäl kyla i sikte ännu dock...
  Nu handlar det inte om några "rejäla minusgrader" vilket här innebär att det kan vara tal om från noll grader och till som kallast 4-5 minus. Vi skulle behöva -10 grader eller kallare för en bra isbildning. Men det hela går ju definitivt på rätt håll. Orsaken är att ett högtryck inne över Ryssland och Baltikum verkar stärkas och därmed pressa bort de förhatliga lågtycken över Atlanten. Men tråden är skör för Danmark lär inte ha samma tur då fronterna därmed kommer otäckt nära oss.

  Chanserna har faktiskt ökat för en vit jul i södra Sverige...
  Prognoserna är osäkra och svajiga vilket innebär att inget ännu är hugget i sten. Men JUST NU så pekar prognoserna en aning mot att det KANSKE blir en vit jul eller åtminstone en frostnupen sådan i södra Sverige. Självklart så är detta ett mycket trevligare besked än regn och blåst.

  Tyvärr så är nysnö är även ett hot mot isbildningen...
  Men just snö som är så vackert, särskilt vid juletid, är även ett hot då en nyis med nysnö på blir en usel kombo. Nysnön isolerar effektivt den tunna isen inunder och bromsar - försenar isbildningen. Det hela är komplicerat m.a.o. och vi får se hur det hela utvecklar sig. Förhoppningsvis så står prognoserna sig och det blir kanske nu kallare efterhand. Då Storbritannien står i fokus nu om sitt "Brexit", så får man väl säga: "We have to cross our fingers"... Vilket översatt betyder: Vi får hålla tummarna.

  Kanske dags att på allvar fixa med pimpelgrejorna nu!
  Några bärbara isar finns ej inom bevakningsområdet. Nu blir dessutom vädret långt bättre än det som rådde under 2:a Advent. Men bättre är att fortsätta och förbereda så att man inte "står där" när isarna väl kommer. Dessutom så har många fullt upp med julstöket nu när det börjar att närma sig jul på allvar. Men stressa inte och låt inte stress fördärva den fina högtid som julen trots allt är....


  10/12 - Nu blir det lite kallare igen men ingen rejäl kyla i sikte denna gången heller...
  Åter så ser december ut att bli en förlorad månad och visst så känns detta trista mönster igen år efter år.
  Det gäller främst för oss inom bevakningsområdet som numera även innefattar delar av Östergötland, Västergötland Småland och hela Skåne. Den nyss gångna helgen i 2:a Advent blev minst sagt en usel och bedrövlig historia med massor av regn och dessutom riktigt milt och blåsigt. I media så råder en febril nyhetsrapportering angående det allt varmare klimatet.

  Vad skiljer det så kallade "klimatet" från själva vädret?
  Skillnaden är att klimatet är en mätserie på över t.ex. 10 år där man ser avvikelser i temperatur, vindar och nederbörd från genomsnittet. Själva genomsnittet är också en del av själva klimatet. Fram till nu så har man ju mätt under de 30 åren mellan 1961 till 1990. Själva "vädret" är det som råder för stunden och under en liten tid, oftast då i närtiden som t.ex. det kommande vädret och vädret som råder eller har varit. Klimatet är alltså en djupare analys av vad som kommer hända och har hänt med väder och vind under en lång tid.

  Klimatet blir alltså varmare och det blir allt svårare att få isar...
  Man ser med en förfärande tydlighet att haven är varmare just nu om man tittar på de uppmätta temperaturerna. Normalt så ska haven runt Norra Ishavet ligga på runt noll eller några minusgrader. Men så är det ej under december 2018. Och november var ännu varmare än någonsin. Det uppmättes temperaturer i Norrland som aldrig uppmätts tidigare och detta är oroande. Sålunda så är i sammanhanget kanske frånvaron av bärbara isar "strunt" men ändå inte för i det stora sammanhanget mycket allvarligt. Vi såg en av följderna i somras med de stora bränderna.

  Allvarligt läge i våra vatten efter den heta och torra sommaren...
  Ännu så är vattenstånd och vattenföring i sjöar, åar och vattendrag svårt drabbat av torkan. På många håll så är det så illa att vandrande fisk som lax och öring ej kan nå sina lekplatser för vattendragen har torkat ut. Detta gäller stora delar av södra Sverige. En sådan situation har ej skådats tidigare i vår moderna väder och fiskeri-historia. En sådan sommar som passerats kan anses som ett undantag som kan innebära en livskraftigare lax och öringstam kommande år. Men skulle situationen upprepas så ligger fiskbestånden riktigt illa till!

  Nu blir det lite kallare men prognoserna är osäkra med en övervikt för mildare väder igen...
  Under Lucia så kan det bli lite frostnupet och kanske även någon snöflinga. Denna lite ur våra ögon sett, angenämare vädertypen ser ut att stanna åtminstone till veckoslutet. Men redan från lördag ser prognoserna ut att peka på mildare väder igen

  Troligtvis så blir det åter en grön jul för oss i södra Sverige...
  Prognoserna är osäkra och svajiga vilket innebär att inget ännu är hugget i sten. För efter denna lilla lätta frostknäppen vid Lucia blir det sannolikt mildare igen under veckoslutet. Därpå följer några dagars mildväder innan det kanske kallnar lite igen. Men precis "lagom" till jul så verkar det åter bli milt. Och så verkar det hålla på, som det verkar i nuläget.

  Fortsätt att "pilla" med grejerna och förbered inför julen även inför 3:e Advent!
  Några bärbara isar finns inte längre inom bevakningsområdet. Kanske blir inte vädret fullt så uselt som under 2:a söndagen i Advent. Men bättre är att fortsätta och förbereda så att man inte "står där" när isarna väl kommer. Dessutom så har många fullt upp med julstöket nu när det är mindre än 2 veckor kvar till julafton. Men stressa lagom och låt inte stress fördärva den fina högtid som julen trots allt är....


  3/12 - Nu blir det lite kallare igen men ingen rejäl kyla i sikte ännu...
  När detta skrivs så är det rejält milt och söndagen blev en bedrövlig affär för alla som var engagerade i julskyltningarna. Ja det kan bara bli bättre för måndagen den 3:e december så nådde kvicksilvret hela 11 (!) grader Celsius. Detta är knappast någon vintertemperatur precis, nu när vi bara är knappa 3 veckor bort till julafton.

  Även 2:a advent kommer att bjuda på ett riktigt uselt väder i södra Sverige...
  Första Advent blev en bedrövlig historia med massor av regn som förstörde för alla knallar och andra som hade julskyltning i den första adventssöndagen. Nu står vi inför 2:a Advent och inte blir denna helgen mycket bättre utan snarare sämre då ett massivt regnområde med många plusgrader tar sig in under loppet av fredagen. Detta kommer att spoliera de sista resterna av de fina isar som var på gång tills helt nyligen.

  Isbrist i söder och snöbrist i norr, glaciärer håller på att smälta bort, - dystert värre...
  Tyvärr så är det ingen munter läsning här och det är undertecknad medveten om. Just nu pågår klimat-mötet i polska Katowice och där är redan förutsättningarna för det gångna årets miljömål klara. Det gick åt FEL håll med ännu mer växthusgaser och det blev ej lättare då ökningen ser ut att fortsätta. På detta att U.S.A. nu lämnar Paris-avtalet från 2015, då det såg mer positivt ut. Lämnar U.S.A. så lär andra länder att följa efter. Detta hänger ju direkt samman med vår is och snöbrist. Framtiden ser en aning dystopisk ut m.a.o.

  Det råder alltså svår snöbrist i norra Sverige och här i söder så finns det inga isar och det gör saker och ting svåra för alla som vill ägna sig åt vinteridrott eller isfiske. Kopplingen är högst uppenbar mellan det allt varmare klimatet och de allt uslare vintrarna, även om den förra blev hyfsad alldeles mot slutet av säsongen.

  Vi får ändå lyfta vårt humör och kanske köpa in någon julklapp till oss!
  Att hänga läpp blir ju ingen glad av att göra precis. Istället så får man gripa alla chanser och göra allt till det bättre, för visst så kommer vintern förr eller senare! Visst så kanske man vill förnya sin arsenal av grejor, trots att miljö-tänket slagit igenom för "årets julklapp". Det blev som bekant ett "återvunnet plagg"! Även här kan man mycket väl ha en liknade tankebana. Det finns gott om begagnade fiskeredskap på nätet som t.ex. på Tradera. Men även vissa butiker kan saluföra bättre begagnade fiskegrejor, även för isfisket.

  Kanske lite nya grejor skulle göra susen också!
  För nybörjaren så finns ett lågbudget-sortiment på såväl Ö & B som på Biltema, där man kan köpa prylar till en rimligt låg peng. Men den riktigt kräsne fiskaren vill ju ha det allra bästa i redskapsväg! Idag är det VIM-Pirken som leder den utvecklingen här i Sverige. Deras topp-produkter är Go-Fish It skryllan som är en fantastisk produkt! Notera även att skryllan kommit i "pink edition". Den kostar en slant men är värd varenda krona! Deras nya pimpelspön "Emilia Ricoletto" och "Tre Kronor" är riktigt fina pimpelspö för finsmakaren! Dessutom så har de "grymma" pirkar och krokar som abborren ej kan motstå liksom massor av tillbehör som t.ex. länkar, tafsar, snappers, maggot-burkar och mycket annat. Det finns alltså goda chanser att kunna lägga fina klappar under granen även i jul. Nedan ett par länkar!

  Biltema. Länk:           Mer produkter som finns på VIM-Pirken via länken här.. Länk:


  3/12 - Nu blir det lite kallare igen men ingen rejäl kyla i sikte ännu...
  När detta skrivs så är det rejält milt och söndagen blev en bedrövlig affär för alla som var engagerade i julskyltningarna. Ja det kan bara bli bättre för måndagen den 3:e december så nådde kvicksilvret hela 11 (!) grader Celsius. Detta är knappast någon vintertemperatur precis, nu när vi bara är knappa 3 veckor bort till julafton.

  Kanske snö, -kanske regn i veckan...
  Men nu blir det dock kallare med början i från norr. Dock så kommer kylan att "svaja" rejält då det åter verkar bli mildare under kommande veckoslut. Kylan når som längst till norra Götaland och till sydsvenska höglandet. Längre söderut blir det fortsatt mildgrader. Dock inte så varmt som vi såg nu. Det är också risk / möjlighet för blandad nederbörd vilket innebär regn längs med kusterna och i söder. Lite mer snöinslag på höglandet och vidare norrut men även snömängderna och utbredningen är ytterst osäker.

  Kanske en frostnupen Lucia men sedan så får vi se...
  Tecken finns på att Lucia som infaller torsdag 13 december kan bli kall och några dagar kring detta datumet så ser kylan åter ut att ha kopplat ett grepp. Men greppet verkar i nuläget svagt och det ser ut som att det åter blir mildare på nytt. Prognoserna är därmed osäkra och svajiga, precis som förra vintern. Men den som väntar får väl se...

  Låt bli isarna nu!
  Det är så tråkigt att säga men isarna är usla och man ska inte bege sig ut. Mildvädret har gjort sitt till för att sabba det lilla som fanns... -Låt bli! Fixa med grejorna istället!

  På vår systersida EWP.se så kan du också följa händelseutvecklingen gällande vädret framöver. Länk:

  De senaste dagarna har trots allt en del vågade fiskare gett sig ut på isarna på nytt. Och detta gällde främst för de SMÅ sjöarna inom bevakningsområdet. Men efter mildvädret så får man istället njuta av dessa nytillagda två bilderna. Ett tack går till Lennart Larsson och Billy Affelin och du hittar dessa här utan att logga in på Facebook (där de annars legat ute ett kort tag)
  Länk till "fotoalbumet" för dig som saknar konto på Facebook:


  Glöm ej bort vårt fotoalbum...

  29/11 - Det vita isläget är här. - Måndagar och torsdagar är i huvudsak dagar för uppdateringar här!
  De senaste dagarna har en del vågade fiskare gett sig ut på isarna som nu bär på sina håll och detta gäller främst för de SMÅ sjöarna inom bevakningsområdet. Men då det är mildväder så lär denna omgångens vita isläge bli kortvarigt. Det ska bli lite kallare i kommande vecka men tyvärr så ser det i nuläget inte ut som att det blir lika kallt som det varit fram till nu.

  På vår systersida EWP.se så kan du också följa händelseutvecklingen gällande vädret. Länk:

  Måndagar och torsdagar är huvudsakliga dagar när sajten här uppdateras!
  I vanlig ordning så kommer måndag och torsdag vara de dagar som uppdateringarna är mest frekventa här på Pimpelforum. På måndagar så summeras det gångna veckoslutet gällande pimpelfiske och vi tittar framåt i arbetsveckan.

  På torsdagarna så "laddar vi upp" inför det kommande veckoslutet. Då hoppas vi på många spännande fisken i vinter. Lämpligt är då att du som besökare har lite fisketips att delge oss andra. Liksom de fisketips som kommer härifrån.

  Utöver detta så sker uppdateringar ibland under veckoslut och helger om det finns något viktigt att berätta. Dessutom så sker uppdateringarna via Facebook på vår sida där.


  Glöm ej bort vårt fotoalbum...

  Pimpelforum försöker att delge alla så långt detta går och så snabbt som möjligt. Därför så finns Facebooksidan fotoalbum tillgänglig där bilder, isläge med mera läggs ut efterhand. Glöm därför ej att kolla där och även du som INTE har FB kan komma dit. Så glöm inte att gå in och titta där då och då. Detta kan löna sig! Länk till det "nya Facebook-systemet" för dig som saknar konto där:

  28/11 Varning för riktigt farliga isar och även besvärligt väder som väntas de kommande dagarna!
  Vintern ger nu med sig för denna gången och en stor omläggning sker nu framöver. Men först så vill Pimpelforum varna för de mycket svaga och livsfarliga isarna som finns i bevakningsområdet. Det är ABSOLUT INTE försvarbart att gå ut på 3,5 cm tunna isar... Många incidenter har inträffat när skridskoåkare har gått igenom isen på flera håll långt upp i mellersta Sverige! Låt inte några ynka abborr-pinnar riskera ditt eller andras liv!

  Uselt väder på gång in dessutom...
  Inte nog med detta för vädret gör nu ett rejält lappkast och detta sker successivt under onsdagsdygnet och fram till torsdag. Det kommer efterhand bli mycket besvärligt med snö som sakta går över i regn och även kanske risk för underkylt regn. Därmed så följer en svår halka som stökar till det i trafiken. Som att detta inte ens var nog så blir det blåsigt och förmodligen mycket hårda vindbyar. kanske även stormbyar. Det är ovädret "Diana" som lämnar Storbritannien och når oss under natten mot torsdag med risk för hårda vindbyar och en del blandad nederbörd.

  På vår systersida EWP.se så kan du också följa händelseutvecklingen gällande vädret. Länk:


  25/11 2018 - NU VÄNTAR MILDLUFTEN OCH LÅGTRYCKEN RUNT HÖRNET...


  Wetterzentrale gjorde en snabb comeback här på Pimpelforum...

  Tyvärr så viker snart den kallare luften för lågtrycken som väntar i väster...
  Säg den glädje som varar för evigt... Men det är alltjämnt knappt ens försäsong vilket innebär att vintern inte är redo för södra Sverige ännu. Förvisso så blir det kallare till onsdag - torsdag men sedan så väntar lågrycken som tycks ha laddat upp på kö över Atlanten. Visst så känns mönstret igen sedan så många gånger innan. Och P.F. hade faktiskt en brasklapp om detta helt nyligen vid premiären.

  Ingen kyla i sikte den närmsta tiden så vitt vi kan se.
  Vädret är var det är och tyvärr så kom en rapport som var dyster när det gäller mängden växthusgaser i atmosfären helt nyligen. Den ger på hand att mängden växthusgaser bara fortsätter att öka vilket ökar uppvärmningen. Följdverkningarna kommer ju per automatik. Det blir allt svårare för kylan att etablera sig. Så förmodligen även i vinter då nu mildluften nu tar över igen med flera djupa lågtryck. Det kan möjligen också komma att handla om stormbyar i vindarna.

  Bara att bida sin tid eller att resa norrut. Wetterzentrale gäller tills vi ser en mer markant väderomläggning!
  Lördagens lilla fiskerapport från norr var en trevlig försmak om vad som säkert ändå (förhoppningsvis) kommer senare i vinter. Säsongen har ju bara nätt och jämnt startat så det kan komma att hända mycket! Så länge så gäller åter Wetterzentrale där du får ett riktigt fint verktyg för att följa händelseutvecklingen på väderfronten. Hela 4 väderkörningar ges per dygn där du även kan kolla vindar och nederbördsmängder timme för timme.

  När vi ser att kylan är på väg tillbaka så återgår PF eventuellt till det manuella systemet. På vår systersida EWP.se så kan du också följa händelseutvecklingen gällande vädret. Länk:


  24/11 2018 - EN LITEN ISFISKERAPPORT FRÅN NORRA SVERIGE!


  Säsongens första isfiskerapport är ett faktum!

  En trevlig isfiskerapport inkom från norr!
  Från Umeåtrakten så inkom en liten isfiskerapport där det rådde fint väder och även tecken på fint fiske lördag 24/11. Klicka på länken för att se bilderna! Länk till bilderna:

  På Facebook är P.F. alltid ute med det senaste och där återfinns även våra reportage och kanske filmer...
  Facebook fortsätter att behålla ställningen genom sin mångsidighet även om Instagram och liknande finns. Istället för många olika system som krånglar till det hela så behålles FB. tillsvidare. Nog är detta bra nog för de flesta av oss som har detta. Kanske så blir det ett eller flera filmklipp också från isarna i vinter på "Fejjan"...


  23/11 2018 - ETT PAR MISSAR HAR KORRIGERATS - "EN NY FACEBOOK-LÖSNING"!  Läs mer om denna symbolen nedan...

  Korrigering av ett par rejäla dundertabbar gällande år och datum:
  Tyvärr så var undertecknad webmaster allt annat än observant i korrekturen vilket innebär att såväl fel år som fel datum slank igenom vid premiären natten till torsdag. Alltså premiären var torsdag 22 november 2018 och absolut inget annat. Jag beklagar missen och tror att ni själva var vakna och klarsynta över detta...

  En annorlunda lösning för vår Facebook-sida är sjösatt:
  Vid en kontroll strax innan premiären nu så upptäcktes dessvärre att direktlänken till vår Facebooksida ej längre fungerade. Någon inställning av sekretesser och algoritmer hos Facebook har ändrats utan att detta har upptäckts innan. Detta innebar att du som valt bort att ha ett Facebook-konto automatiskt blev utestängd. Men en lösning är här då foto-album ännu är fria att titta på.

  Så här gör du för att komma dit:
  1 - Här är ett "fotoalbum" med bilder som du kan klicka på precis i vanlig ordning och detta är alltså på Facebook och du lämnar Pimpelforum..

  2 - När du klickar på en bild så hittar du en länk som du kan klicka dig vidare på. Då kommer du antingen till en aktuell artikel eller rapport som kan handla om isläget, en fisketur med bilder som lagts upp eller t.ex. nyheter på redskapsfronten eller en akut varning för någonting.

  3 - Dessutom så kommer du finna äldre material och det står angivet under varje "Rubik-kub" vad det handlar om liksom i rubrikrutan här.

  4 - Klicka på en bild och välj "Inte nu" när du blir tillfrågad om att gå med i Facebook. Därefter så kan du ganska obehindrat titta på bilderna som du förflyttar dig mellan genom att klicka på "högerpilen" till höger om bilden. Du backar tillbaka motsvarande genom "vänsterpilen" som dyker upp till vänster om bilden.

  5 - Här tas aktuella ämnen upp som vid snabb förändring av isläget, redskapsnytt, reportage och fiskebilder e.t.c.

  6 - Notera att detta är en försöksverksamhet som kommer att provas under säsongen 2018-2019. P.F. får därefter utvärdera utfallet och funktionaliteten på detta.

  Tänk även på att rensa eller uppdatera ditt cacheminne i dator / surfplatta eller mobiltelefon!
  I dessa enheter så finns ett cacheminne som gör att du snabbare kommer in på en webbsida och Pimpelforum har ingen app. Ta därför som vana att framförallt vid säsongsstarten och sedan lite då och då rensa ditt casheminne eller uppdatera din webbläsare. Annars så finns risken att gammalt material visas i din dator, surfplatta eller telefon!

  Länk till det "nya Facebook-systemet" för dig som saknar konto där:

  På Facebook är P.F. alltid ute med det senaste och där återfinns även våra reportage och kanske filmer...
  Facebook fortsätter att behålla ställningen genom sin mångsidighet även om Instagram och liknande finns. Istället för många olika system som krånglar till det hela så behålles FB. tillsvidare. Nog är detta bra nog för de flesta av oss som har detta. Kanske så blir det ett eller flera filmklipp också från isarna i vinter på "Fejjan"...


  22/11 2018 - VARMT VÄLKOMNA TILL EN NY SÄSONG MED PIMPELFORUM!


  Då har vi ånyo avverkat ännu en sommar med eller utan Pimpelforum och nog så fick vi alla sommar så att det både räckte och blev över. Efter en rad miserabla somrar så kom denna jätte till stekhet och långvarig sommar som skulle bli så förödande. Ja nedan så finner du en kort återblick som vi nu faktiskt lämnar därhän för en spännande vinter som verkar att komma i sitt vardande!

  Inledningen av den nya säsongen verkar inledas med allt kallare väder inledningsvis!
  Vad som nu skiljer denna säsongen mot de senaste är att kylan och Kung Bore faktiskt visat intresse redan från starten. Något som alla vi pimpelfrälsta givetvis tycker är extra kul. I nuläget så ser kylan ut att börja så smått för att efterhand öka gaspådraget allt mer. Intressant värre! Men självklart är det ännu allt för tidigt att dra för stora växlar på detta faktum. Men med tanke på den förra vintern som kom till sist och som sedan stod sig i minst två månader så har man faktiskt (luttrad som man egentligen är...) återfått hoppet en smula.

  Vädret har inget minne men människan har... - Vi kommer ihåg vintern 2009 - 2010.
  Den minnesgode kommer säkert ihåg vintern 2009 -2010 då det kallnade successivt under november och att det sedan blev såpass kallt att det var bärbara isar redan i Advent. Denna närmast tillhands nämnda fimbulvinter bestod länge in på det nya året och det kom stora mängder snö dessutom. Vi fick såväl en vit Advent och en vit jul vilket numera är sällsynt. Man kunde hoppas på att något liknande kanske upprepas i vinter men nu så ser det tyvärr ut som att det på nytt blir avsevärt mildare när vi går in i december. På vår systersida EWP så finns en aktuell artikel om vädret just för tillfället

  Viktig information berörande vår Facebook-sida just nu:
  Vid en kontroll strax innan premiären nu så upptäcktes dessvärre att direktlänken till vår Facebooksida ej längre fungerar. Någon inställning av sekretesser och algoritmer hos Facebook har ändrats utan att detta har upptäckts innan. För att komma åt saker där så MÅSTE du som besökare ha Facebook och logga in där först. Därefter så skriver du in i deras sökfält följande: "Pimpelforum Din Guide Till Isfisket" Du som alltså ej har Facebook kommer sålunda ej in till oss där längre! Pimpelforum beklagar verkligen detta och jobbar med att finna en lösning på problemet!

  Tänk även på att rensa eller uppdatera ditt cacheminne i dator / surfplatta eller mobiltelefon!
  I dessa enheter så finns ett cacheminne som gör att du snabbare kommer in på en webbsida och Pimpelforum har ingen app. Ta därför som vana att framförallt vid säsongsstarten och sedan lite då och då rensa ditt casheminne eller uppdatera din webbläsare. Annars så finns risken att gammalt material visas i din dator, surfplatta eller telefon!

  Nyheter inför säsongen: Fortsatt uppdatering av äldre sidor, uppdatering av vädertjänsten, utrustning och redskap...
  Pimpelforum är idag en mycket gammal sida från internets barndom då den drog igång redan år 1997. Detta är en lång tid och mycket material finns ännu idag samlat med mycket gammal teknik på en gammal HTML-plattform från den tiden. En del ser "patetiskt löjligt ut" numera. Men budskapet går fram än idag och Pimpelforum har säkert bildat skola för många unga fiskare som var barn då. Dessa är idag vuxna och kanske i sin tur har barn som vill lära sig att isfiska. Detta säger mycket om hur "gammalt" internet redan hunnit bli...

  PF har därför varit mån om att endast förändra materialet varsamt och ej gå brutalt fram. Dessutom så är gammal HTML-teknik "tacksam" att ladda ned även när nätet är bristfälligt. Så är det alltjämnt i 5G och de "smarta mobilernas" tidevarv här och var. Sverige är ett ju rätt stort och avlångt land med brister i täckningen här och var. Men P.F. jobbar med ständiga små förbättringar inom det gamla HTML-området.

  Isläget kompletterades med det "vita isläget".
  På sidan för Isläget så kommer det ospecificerade isläget med sin vita symbol att återfinnas och detta betyder att isar kan finnas. men inga rapporter om isens bärighet har inkommit. Men isdata baseras på rådande temperaturer som möjligen kan innebära is som håller. Men man ska vara ytterst försiktig när man traskar ut på denna typ av is.

  Mindre intressanta sjöar kan komma att plockas bort!
  Många sjöar i varierande storlek finns listade men då Sverige har mer än 100.000 sjöar så kan man omöjligt ha med alla. Redan idag är antalet sjöar på P.F. stort och det är svårt att hantera alla data om rådande isläge på dessa. Därför så kan antalet sjöar komma att minskas till förmån för de mer hög-intressanta.

  Israpporterna är av yttersta vikt för att bibehålla en hög service på P.F.
  Att aktuella isdata saknas beror helt enkelt på att israpporterna uteblivit för det berörda vattnet. Ett vatten som ej fått inkomna israpporter hamnar därför "sist" och kan därmed stå i en felaktig status. Endast genom slutsatser om sjöns isläggnings-egenskaper och det rådande vädret den senaste tiden innebär att isdatan kan justeras. Så israpporterna är därför av yttersta vikt för en fullgod service här.

  Att undertecknad på Pimpelforum skulle åka runt och mäta isarna är absurt och skulle innebära att en årlig kostnad för er besökare på 100-tals kronor, för att få besöka sidan per säsong, då måste införas. Sidan är ju helt idéell och saknar ekonomiska medel. Tyvärr så finns det många som låter bli att lämna israpporter och därmed så uteblir aktuella isdata för många sjöar längre än nödvändigt...

  Uppdatering av vädertjänsten och ständigt samarbete med systersidan EWP!
  P.F. vädersida uppdateras ständigt där inaktuella länkar plockas bort och ersätts med nya. På systersidan EWP så får du alltid djuplodande rapporter vid större väderhändelser av betydelse. Dessutom så finns vår Service & Meddelanderuta på portalsidan. Där så får du "vädret express" liksom dito isläget. Vid oväder och andra väderhändelser så återfinns varningsfält som aktiveras i förekommande fall. I samband med detta finns alltid länkning till EWP där du får mer ingående information om det rådande väderläget.

  Sidan för Utrustning kommer att uppdateras i vinter. - Mankans fina sida har tyvärr försvunnit...
  Redan nu i starten så har sidan för utrustning uppdaterats en aning. Men tyvärr så slog sidorna igen, där Mankan hade en sådan bra skola för tillverkning av skrylla, pirkar och krok. P.F. hoppas på att en ersättare för denna förlorade sida kan komma istället. Så länge så lämnas därför en "tom ruta" tillsvidare.

  Ny teknik och nya redskap ger nya möjligheter...
  De senaste åren har en stor del av "krutet" lagts på de "smarta mobilerna" med alla sina appar och funktioner. Detta lämnas dock i princip därhän i vinter då endast marginella händelser har skett på mobilfronten sedan "iPhone X" lanserades hösten 2017. Istället så återvänder Pimpelforum åter till "basic" och senare så kommer en intressant artikel om de nya isfiske-redskapen som utvecklats under de allra sista åren.

  På Facebook är P.F. alltid ute med det senaste och där återfinns även våra reportage och kanske filmer...
  Facebook fortsätter att behålla ställningen genom sin mångsidighet även om Instagram och liknande finns. Istället för många olika system som krånglar till det hela så behålles FB. tillsvidare. Nog är detta bra nog för de flesta av oss som har detta. Kanske så blir det ett eller flera filmklipp också från isarna i vinter på "Fejjan"...

  Nu rustar vi oss för ännu en säsong och hoppas att den kallare vädertrenden vill stå sig!
  Ja nu så laddar vi upp inför den stundande säsongen och hoppas på en fin kanske inte allt för kall vinter med många fina fisken från isarna. Väl mött framöver!


  23/10 2018 UPPTAKT: - OM DEN GÅNGNA DRAMATISKA SOMMARSÄSONGEN!
  Med den extrema och heta sommaren i backspegeln förbereds den kommande säsongen!
  Ingen här har undgått den extrema sommar vilken följde på en rad ganska mediokra sådana tidigare år och visst så önskade vi en rejäl sommar. Men något har hänt för "landet lagom" verkar inte finnas längre då det som inträffade mellan maj och augusti 2018 saknar absolut motstycke i vår moderna historia. Under denna perioden föll i princip inte en enda droppe regn och solen sken stekande hett dag ut och dag in från en klarblå himmel. För barn och andra semester och lov-lediga så var ju detta ett drömläge. Men tyvärr så förbyttes det snarare till ett mardröms-scenario.

  Omfattande skogsbränder och låga vattennivåer i nästan hela Sverige!
  Tyvärr så började det brinna på många håll och läget blev snabbt ytterst kritiskt i främst Värmland, Dalarna, Jämtland och övriga delar av södra och mellersta Norrland. Situationen hamnade snabbt utanför brandvärnens kontroll och utländsk hjälp från Italien, Frankrike, Polen var en välkommen hjälp. Liksom de andra räddningstjänsterna från andra delar av landet som ställde upp med släckningsarbeten. Mest ikoniskt var de polska brandmännens ankomst och brandbekämpningsplanen som löste Sverige ur knipan. Dessutom så sjönk vattennivåerna och sjöar, vattendrag och otaliga brunnar sinade,

  Låga vattennivåer, -Hur kan detta påverka vinterns isfisken?
  Detta är en fråga som återstår att se. Men vi hoppas att återstoden av hösten blir nederbördsrik och fyller på alla vattenförråd för detta behövs. När säsongen börjar så tas frågan upp och då har vi kanske en liten bild på hur vintern kanske kommer att te sig. Den minnesgode vet ju att vi fick vänta länge och väl på vintern i södra Sverige senast det begav sig. Men när den väl kom så blev det en ganska hygglig säsong trots allt. Nu är ett nytt oskrivet blad lagt framför oss.

  Premiär för Pimpelforum torsdag 22 november!
  Nedan så återfinns de gamla artiklarna från förra säsongen i vanlig ordning. Dessa ligger kvar till återstarten för den nya säsongen.
  Torsdag 22 november så beräknas P.F. öppna för säsongen 2018 - 2019 och detta är på pricken en månad från detta som skrevs 22 oktober! Då öppnar islägestjänsten på nytt i vanlig ordning. Väl mött då!


  22/11 2018 - TIDIGARE SPARADE ARTIKLAR FRÅN TIDIGARE SÄSONGER:

  27/3 2018 - VITT ISLÄGE ÄVEN PÅ SIDAN FÖR SJÖINFORMATION!

  Ny symbol på Isläget för "Vitt Isläge"!
  Under förra säsongen 2017 - 2018 så infördes det så kallade "Vita Isläget" som även benämns ospecificerat isläge.
  Ett vitt isläge betyder att issäkerheten är osäker men att isarna MÖJLIGEN kan hålla att gå ut på. Men man ska vara oerhört försiktig om man väljer att bege sig ut. I början av säsongen kan istjockleken variera beroende på nysnö eller inte och eventuellt mildväder.

  Under slutet av säsongen så kan isen hålla på morgnarna innan solen hunnit värma upp dessa.Men klokast är trots allt att avstå om man alldeles så lite osäker och orutinerad eller ensam. Man bör ALDRIG bege sig ut på en is själv oavsett om man är rutinerad eller ej. På sidan för ISGALLERI så finner du olika typer av isar som du kan stöta på i vinter. Länk:


  23/2 2018 - VÅREN FÅR VÄNTA DÅ ETT ATMOSFÄRISKT FENOMEN HAR INTRÄFFAT!

  Den kalla polarvirveln högt uppe i atmosfären har bromsats upp och delats i två!
  Sedan ett par veckor tillbaka har cirkulationen högt uppe i atmosfären den så kallade polarvirveln bromsats upp och delats i två. Detta innebär att riktigt kall luft från Sibirien nu ser ut att ges fritt tillfälle att ta sig ned över hela Skandinavien och även Danskarna kommer få känna av detta. Här hittas orsaken till den kommande perioden som förväntas innebära lokalt sträng kyla, främst i inlandet, där också många av våra pimpelsjöar ligger.

  Polarvirveln (Polar vortex)
  Ett fenomen som heter "plötslig atmosfärisk uppvärmning" innebär alltså att mycket kalla vindar från nordöst. Även numera benämnd "rysskyla" nu fått fritt spelrum att ta sig ned över landet. Främst kommer detta märkas från lördag och sedan fram över hela nästa vecka 09. Det innebär även att snöbyar kan bildas över Östersjön och sedan ta sig in över ostvända kuster från Skåne i söder till södra Norrland där havet ligger öppet. En länk till Dansk TV 2 som berättar mer om fenomenet  Detaljerna finner du på Isläget via länken här:


  Detta är definitionen för meterologisk vinter:
  Nu innebär det även att den meterologiska vintern kommer att infalla i hela landet och detta hänger något ihop med de nationella isdygnen. För att det ska räknas som "meterologisk vinter" ska det ha varit noll grader eller kallare fem dygn i sträck. De flesta platser inom bevakningsområdet lär alltså få vinter. Men har vintern inte infallit efter den 15 februari så övergår den meterologiska hösten i vår direkt. Man räknar även att vintern har infallit från det första datumet som det blev kallt. Sålunda torde många platser ha fått vinter från och med lördag 3 februari...

  var att beträda en is eller ej. Den gamla söndertjatade devisen om 10 cm kärnis gäller! - P.F. tackar på förhand!


  3/2 2018 - UPPDATERAD VÄDERLÄNK TILL TRAFIKVERKET:

  Uppdaterad länk på vår vädersida:
  En länk har uppdaterats på vädersidan till Trafikverket då deras gamla sida avvecklades under 2018. Den nya har lite mer information som t.ex. realtidsbilder från de olika mätstationerna. Detta är jättebra men tyvärr så är sidan lite mer svårnavigerad än innan. Dock så har det länkats en direkt genväg till service-delen som berör själva väg-vädret. Man zoomar in i bilden där man klickar på "termometrarna" som utgör mätstationerna. Där får man som tidigare information om nederbörd, temperatur och vindförhållanden samt en realtidsbild på vägen vid mätstationen.

  * Fotnot: Vid fullt utzoomad karta visas istället "plus-tecken". Dessa försvinner och ersätts av "termometrarna" när man zoomar in i kartbilden. Dessa ska du klicka på för att få upp aktuella väderdata!

  Länk till trafikverkets nya webbsida där du får de senaste uppdateringarna gällande väg-vädret
  Länk till EWP där du får de senaste uppdateringarna gällande vintervädret


  1/2 2018 - OM VINTERVÄDER OCH ISLÄGGNING:

  När vågar man hoppas på bärbara isar inom vårt bevakningsområde?

  Först så måste kylan etablera sig ordentligt och den BÖR föregås av en omgång snö som därmed ökar markutstrålningen vid klart och kallt väder. Skillnaden mellan barmark och beräknad nattemperatur på låt oss säga -8 grader och samma beräknade nattemperatur vid ett snötäcke på runt 10 cm är slående! Vid barmark så stannar yttemperaturen vid mark och vatten / isyta vid kanske -10 grader. Orsaken är att man mäter lufttemperaturen på ca 2 meters höjd. Nära och på marken och sjöytorna är det kallare.

  Isläggning i samband med snöfall - Detta gäller:
  Om det kommer det lite nysnö så kommer denna "hjälpa till" då markutstrålningen vid klart väder kan innebära nära nog dubbelt så kallt vid sjö-ytorna. Men nysnö på tunnba nyisar är tvärt om då snön isolerar som ett "duntäcke" och spolierar en bra isläggning.

  Får vi ett snötäcke så kan lufttemparaturen nära mark och sjöyta vid 8 minusgrader bli nära det dubbla! Det kan betyda en temperatursänkning ned mot -14 till -16 grader! Så snötäcket är önskvärt innan sjöarna har lagt sig. Men tvärt om och kontraproduktivt är det om tunna ishinnor, nyisar hinner bildas och att det SEDAN kommer snö på dessa. Då blir snön ett isolerande "duntäcke" istället och isarna riskerar att bli mycket vanskliga och direkt farliga med en ojämn tillfrysning som följd.

  Tumregel: De minsta sjöarna i inlandet fryser till först och de större sjöarna samt de nära kustbanden fryser sist...
  Det är en enkel ekvation och det innebär att de första bärbara isarna MÖJLIGEN kan infinna sig runt 2:a veckoslutet i februari, -men knappast innan. Det gäller såväl de allra mindre sjöarna. Men skulle väderutvecklingen ändras och bli svajig med allt för stora temperatursvängningar, snö på nyisarna eller blåst som rör upp i vattenytorna så faller hela konceptet. Det är en lång väg att vandra för ögonblicket men kanske ej fullt så lång som tidigare. Blir det rejäl kyla så kan isläggningen kanske gå riktigt snabbt.

  Hoten stavas: Mycket snö - Blåst - Ändrade prognoser mot mildväder...
  Som sagts förr om åren så är det tre klassiska större hot som kan sätta käppar i hjulen för det hela. Det sämsta som kan inträffa är att det fryser till med ett tunt istäcke och snö kommer på detta. Risken finns tyvärr och då är nog loppet kört där detta sker.

  Hur ser det ut djupt inne i kristallkulan? -Stannar den kallare vädertypen eller blir det åter mildare?
  Ängsligt så försöker undertecknad spana och spåna så djupt som möjligt i spåkulan för vädret och prognoserna tappar 5-10 % i säkerhet per dygn. Men i nuläget så verkar dock kylan stå sig in över nästkommande veckoslut (1-2/12) vilket kan innebära en frostig eller vit 1:a Advent. Detta verkar mycket positivt och senast vi fick en sådan tidig start var vintern 2009 - 2010 då hela landet fick en vit jul. Detta är förstås något vi hoppas på men mer än så vågar vi inte ta ut svängarna i nuläget...

  Därmed så kan vi hoppas på en TIDIG isläggning. Pimpelforum följer upp händelseutvecklingen framöver!


  28/1 2018 - GOLF RÄKNAS NUMERA SOM "FRISKVÅRD" MEN INTE SPORTFISKE!

  Skatteverket har sin egna uppfattning om vad som räknas till "fiskvård" - förlåt friskvård:
  Nyligen så öppnades välkomst-portarna bredvid gavel för den exklusiva golfen och hästsporten och t.ex. "Mindfullness" som nu är avdragsgilla som friskvård och motion i deklarationen. Men vi som gillar sportfiske och isfiske i synnerhet berörs inte av detta faktum. Inte heller de som gillar jakt gör sig besvär. Orsaken är att sportfiske och jakt enligt Skatteverket tydligen "ej innefattas av motion".

  "Klassas varken som motion eller friskvård" säger Skatteverket...
  Det märks att juristerna där aldrig varit ute i skogarna och på sjöisarna. Med tanke på att man kan gå mer än en mil eller mer vid ett isfiskepass eller motsvarande vid t.ex. ett eftersök på ett skjutet vilt, -så måste man bara gapa av förvåning över detta faktum. Förvisso så ska tydligen saken utredas" som det heter. Då lär det dröja länge, om alls överhuvud taget. Fram till dess så får vi sportfiskare eller jägare väl skriva fiskeutrustningen eller jaktgeväret som antingen "golfklubbor", "en ny häst" eller som "golftillbehör"... ( Det sista var ju lite ironi, -vill ju ej uppmana till lagbrott. )

  Fotnot:
  Kan man kanske tillägga att jägare ofta rör sig över stora avstånd i starkt kuperad och eller snårig terräng. Är månde detta ej motion och friskvård???

  Länk till Fiskejournalen om det minst sagt egensinniga beslutet på Skatteverket


  28/1 2018 - 3 DÖDA PÅ TVÅ DYGN P.G.A. ISOLYCKOR - RISK FÖR OVÄDER! - UPPDATERAT!

  Tyvärr så har ännu en tragisk dödsolycka inträffat, då 2 man gick genom isen på sjön Stråken i Östergötland. Det handlade om ett par skridskoåkare, män i medelåldern. Detta belyser på nytt hur viktigt det är att avstå att beträda isarna när de är så otroligt usla som nu. En skridskoåkare rör sig snabbt och kan m.a.o. befinna sig på tunnare is en en gående isfiskare. Detta påvisar att när isen brister för en skridskoåkare så är den i princip obefintlig i sitt skick. Under fredagen så omkom en man på Estabosjön vid Askersund i Sörmland. Denne mannen har sannolikt varit ute för att isfiska. Ytterligare ett tillbud inträffade med en skridskoåkare som gick genom isen vid Norrviken, Attunda utanför Stockholm.

  Dessa tragiska händelser innebar att P.F var tvunget bryta sin time out och uppdatera här!

  Länk 1 till Aftonbladet Länk 2 till Aftonbladet Länk till SVT

  Isarna bär inte längre helt enkelt!
  Pimpelforum kan INTE NOG uttrycka sig hur fruktansvärt farligt isläget är när vi har haft en sådan dålig isläggning.

  Viktiga råd som åter igen måste repeteras igen för att beträda en is säkert:
  1 - Förvissa dig om att det handlar om minst 10 cm kärnis, skridskoåkare kan möjligen klara 6-10 cm kärnis.
  2 - Ha ALLTID isdubbar på dig och även en livlina.
  3 - Gå aldrig ut ensam på isen, ha alltid någon med dig på isarna.
  4 - Ha ett gott omdöme och bege dig ALDRIG ut onykter, sjuk o.s.v. på isen. Det kan sluta mycket illa.
  5 - OM olyckan ändå händer: Se till att du kan larma och rädda / bli räddad!


  18/1 2018 TILLFÄLLIGT ÄNDRAD "VÄDERTREND" I SERVICERUTAN.
  Svajiga och usla väderprognoser gav upphov till nytänk och "vädertrend" ersattes av WZ.

  Under många år så har graferna för vädertrend funnits och detta har fungerat ganska bra. Men emellanåt har vädermodellerna inte fungerat alls. Ständigt så har "lovande köldprognoser" spruckit med påföljande frustration hos såväl ansvarig undertecknad som hos er besökare. Därför så togs beslutet att utveckla tre grafiska element till Wetterzentrale där du själv få bedöma läget från dag till dag. Detta genom att gå in på nyss nämnda tyska Wetterzentrale. Där får du dagsfärsk grafik som visar de senaste körningarna (modellerna) för kommande köld eller mildperioder. Under sommarhalvåret 2018 så har du som besökare kunnat dra nytta av denna eminenta tjänst.

  Skulle långa och svajiga väderprognoser komma tillbaka (och de gör de förr eller senare) så erätts "vädertrend" med WZ på nytt. Dessutom så återkommer den "automatiserade" tjänsten till nästa sommaruppehåll 2019.

  Så här fungerar det:
  Nya körningar 4 gånger per dygn! - Här från klockan 06.00! Ovan så finner du 4 stycken "paneler" (knappar) som leder till prognos-paneler som sträcker sig runt 300-400 timmar framåt vilket betyder många dygn framåt. Klicka gärna på exemplet strax här ovan. Du får då intervall uppdelat i tretimmarsperioder. Varje dygn är alltså indelat i 8 stycken 3-timmarsperioder (3x8=24). Där kan du svepa med "on mouse over" eller med ditt finger för att flytta dig fram över perioderna. Notera att du alltid hittar den senaste körningen genom en av de 4 knapparna till panelerna ovan.


  De svarta siffrorna markerade med blått i exemplet ovan är tidsintervallen på 3 timmar per enhet. Pilarna under temperaturskalan visar navigering med hjälp av dessa istället. De olika områdena markeras med den färg som gäller för temperaturerna samt med en siffra i plus eller minusgrader. Till höger så står datumet och klockslaget som prognosen gäller för (Valid) Till vänster så står datumet och klockslaget när prognosen lades (Init) Enkelt eller hur? Lycka till!

  Andra funktioner och regioner i dessa väderpaneler!
  Du finner även andra väderfakta som nederbörd, vind, lufttryck och mycket annat. Sedan kan du även välja en annan del av Europa eller världen. Så panelerna på WZ är sålunda oerhört användbara.

  Följ själv den fortsatta väderutvecklingen via Wetterzentrale (WZ) på vår ordinarie vädersida under säsong!
  Genom den nya tjänsten så kan du själv se den kommade väderutvecklingen den kommande tiden även under säsong som ett komplement men du får denna genom att då gå in på vår ordinarie vädersida där fyra nya knappar åtrerfinns för WZ.


  13/1 2018 - - VÄLKOMMEN ÖSTERGÖTLAND - NY DESIGN PÅ ISLÄGET EXPRESS!
  Vårt bevakningsområde utökades på ett kul sätt i januari 2018! Detta skedde tack vare en hängiven besökare från Östergötland som mer än gärna ville lämna israpporter! Detta var givetvis mycket glädjande. I och med Östergötlands intåg här så ökades chanserna avsevärt för isfiske inom vårt bevakningsområde. Vi hoppas på nya israpporter därifrån under den kommande vintern.

  En välkomstpresentation av Östergötland på Pimpelforum!

  Det har alltså tillkommit en rad på Isläget Express med nyss nämnda Östergötland, som är en mycket intressant region i fiskesammanhang med många fina fiskevatten. Även en fin kust finns mot Östersjön som inbjuder till såväl marint fiske och fiske efter öring, gädda, gös, abborre, lax m.m.

  Länet anses också ha Sveriges flest antal aktiva tävlingsfiskare tillsammans med Dalarna. FK Jokers är en legendarisk tävlande storklubb från Linköping som allt som oftast varit framme i topp-placeringar i riket både när det gäller pimpelfiske och mete.

  Sjön Sommen i Östergötland är känd för sitt rikliga fiskbestånd där storrödingen är en av de mest eftertraktade sportfiskarna i den natursköna trakten. De båda storstäderna Linköping och Norrköping utgör också en "het" region med stor inflyttning från hela landet med en ständig utbyggnad i de båda tätorterna!

  En del kul förändringar och förenklingar här på portalsidan! - Östergötland tillagt på Isläget Express!
  Nu när Östergötland tillkom så passade P.F. även på att integrera det vita isläget i samma rad som det "röda, gula och gröna" isläget. Men Östergötlands Län återfinns endast i nuläget på Isläget Express. För ögonblicket så finns ännu ej planer på att lägga till sjöar i Östergötland på sidan för Isläget. Men framtiden får utvisa om det finns möjligheter att presentera en handfull sjöar även där.


  Stolt så kan nu Pimpelforum presentera Östergötland inom sitt bevakningsområde!

  Ny design på det ospecificerade "vita isläget"!  Det vita (ospecificerade) isläget har integrerats i den ordinarie statusraden för Isläget Express!
  Avslutningsvis så fick vi det första "GULA" ljuset tack vare en israpport från Östergötland!
  Pimpelforum tackar sina besökare för utökningen norrut och hoppas på kylans ankomst rent allmänt.


  8/1 2018 - OM DET OSPECIFICERADE (VITA) ISLÄGET:

  För första gången så kan nu en form av isläge presenteras men det handlar om det vita ospecificerade isläget. Det innebär att mindre sjöar och dammar lokalt KAN ha bärbara isar när denna är aktiverad.


  23/11 2017 - INGEN UPPDATERING AV FAKTA BERÖRANDE DE LISTADE SJÖARNA:

  Förändringar på sidan från säsongen 2017-2018 - Ingen uppdatering av fakta om de listade sjöarna:

  Sjöinformationen där Pimpelforum har sina "trafikljus" kommer att finnas kvar. Men den mer ingående informationen om sjöarna har nu blivit föråldrad. Orsakerna är många men beror givetvis på det förändrade klimatet med allt mildare vintrar. Men även på förändrade faktorer i sjöarnas flora och fauna.

  Urlakningen av humusämnen har under de senaste 10-15 åren accelererat dramatiskt. Detta benämns "brunifiering". Detta innebär att sjöarna mörknat vilket i sin tur gör att sjöarna får allt svårare att få bärbara isar. Även livet i sjön påverkas där växter, plankton och fiskar påverkas. Tyvärr undantagslöst i en negativ riktning. Förändrade ljusförhållanden innebär förändrade / försämrade förhållanden för livet i sjöarna.

  Beslut har därför tagits att den informationen som finns tillgänglig ligger kvar men kommer ej att uppdateras med 2 undantag:

  1 - Isläget - Grunden är fortfarande att i möjligaste mån ge isläget för den aktuella sjön.
  2 - Information om fiskeförbud. Om en sjö skulle få inskränkningar eller totalt fiskeförbud så läggs denna informationen in för den aktuella sjön. Ett par sjöar med rådande fiskeförbud finns på Isläget.

  iFiske iFiske kommer ersätta den gamla informationen på sikt! iFiske

  Den relativt nya och eminenta tjänsten iFiske erbjuder mycket värdefull och uppdaterad information till allt fler sjöar inom bevakningsområdet. Allt fler fiskevatten ansluts till tjänsten som både har en mycket utförlig webbsida med exakt den information som Pimpelforum tidigare tillhandahållit. Informationen uppdateras ständigt och växer hela tiden. Härigenom kan du även söka på ett av de otal fiskevatten som ej finns upptagna i vårt lilla system. Mer om detta läser du på sidan för Sjöinformation - Isläget som uppdaterats inför säsongsstarten

  Lös ditt fiskekort direkt genom iFiske!

  Som om detta inte var nog med all information du hitta på iFiske, så finns tjänsten även som en app!
  Genom denna kan du köpa ditt fiskekort till sjön online! Förutsatt att sjön är listad i tjänsten iFiske. På så sätt är du inte beroende av att köra omvägar och att behöva "purra upp" en fiskekortförsäljare, som kanske ej heller är hemma. TÄNK PÅ: Se till att du har god mobiltäckning när du löser ditt fiskekort online. Bäst är att göra det innan du kör hemifrån, så slipper du krångel vid sjön. Du får kvittot tillbaka i din mobil vid genomfört köp som du sedan visar för tillsynsmannen vid en eventuell fiskekortskontroll.

  Uppdatering av avsnitt 9 för Utrustning:

  Teknikens landvinningar på den mobila och portabla fronten tycks aldrig sina och detta har P.F. förstås fått uppmärksamma. Läs om de senaste mobiltelefonerna från Apple. Ett nytt avsnitt har lagts till om actionkamerorna som kanske är den allra bästa lösningen för oss pimpelfiskare. De är nästan helt okänsliga för köld och tål inte bara väta utan även vistelse på stora vattendjup. Att de sedan tål tuffa tag rent allmänt är en annan enorm fördel. Dessa kameror kan monteras på de mest tänkbara och otänkbara sätt. Med sin enorma upplösning, upp till 4 K så kan man plocka ut "grymma" bilder i fotokvalité från filmklippen.

  Detta och lite annat återfinns också i det avsnittet som kanske vuxit mest de senaste åren på Pimpelforum.

  Övriga förändringar på sidan från säsongen 2017-2018 - Ökad satsning på vår Facebooksida:

  Vår Facebooksida fick ett uppsving under den förra säsongen och kommer få en utökad betydelse framöver. Här hittar du den senaste informationen från P.F. Bilder och kanske live-sändningar från spännande isfisken kan vara något av vad som erbjuds i vinter. Förutsatt att vintern verkligen vill infinna sig förstås.

  Uppdateringar av befintliga sidor:

  Som vanligt så genomförs en översyn av länkat material där gamla inaktuella länkar plockas bort och möjligen ersätts med nya länkar istället. Detta gäller såväl vädersidan, länksidan och övriga sidor där vi länkar vidare till externa sidor.


  - UTVALDA GAMLA INLÄGG FRÅN TIDIGARE SÄSONGER-


  Nedan finns sparad viktig information man kan ha nytta av under årets säsong!.

  Repetition av varningssymbolerna ovan i dialogboxen:
  Här repeteras varningssymbolerna i dialogboxen. Dessutom så är dessa klickbara och visar aktuella vädervarningar på vår systersida EWP!

  Så här fungerar det, symbol för symbol, (som annars ligger i en och samma rad, - se ovan):
  Aktiverad halkvarning på vänstra symbolen, inaktiv halkvarning i den skuggade symbolen.
  Aktiverad varning för stora snömängder på vänstra symbolen, inaktiv varning i den skuggade symbolen.
  Aktiverad varning för hårda vindbyar på vänstra symbolen, inaktiv vindvarning i den skuggade symbolen.
  Aktiverad varning för storm / orkan på vänstra symbolen, inaktiv varning i den skuggade symbolen.
  Aktiverad varning för låga temperaturer* på vänstra symbolen, inaktiv varning i den skuggade symbolen.
  Aktiverad övrig varning på vänstra symbolen, inaktiv varning i den skuggade symbolen.

  * Definitionen av "låga temperaturer" är -25 grader eller kallare,
     eller kombinationen vind & kyla där det är förfrysningsrisk!
     Notera att detta är ett TEST och att det innebär att en varning kan bli försenad eller helt utebli i vissa lägen.

  Klickbar länk på varningssymbolerna till EWP vädervarningar!


  För att underlätta informationsflödet så ligger det nu en klickbar länk till vår systersida EWP. Denna finns i varningssymbolerna i informationsboxen ovan. Länkningen kommer ligga kvar även när ingen vädervarning berör P.F. bevakningsområde


  Några nya symboler på isläget Express som introducerades säsongen 2015-2016:
  Trots att vädergudarna knappast är Pimpelforum nådigt så fortsätter utbyggnaden av systemen så smått. Det senaste tillskotten gäller väder-trend symbolerna på Isläget Express och är enligt följande:

  - Betyder att nätterna är kalla men att det är nära eller över noll grader dagtid.
  - Betyder som symbolen anger att det är plusgrader dagtid men nollgradigt eller någon minusgrad nattetid.
  S. - Johansson webbansvarig


  30/1 2016 - INSLAG I SVERIGES RADIO P4 KALMAR!

  Vintern 2015-2016 var ojämn och många tillbud hände på isarna. Här fick jag möjligheten att få göra ett litet inslag i P4 SR Kalmar om riskerna med att bege sig ut på svaga isar!

  Undertecknad fick medverka i radion om isläget. - Länk SR P4 Kalmar:


  Följ väderläget på vår systersida EWP!
  Det är av yttersta vikt att följa med i väderprognoserna vilket man gärna och lätt gör via radio och TV. Men även på webben. Dels genom vår egna vädersida som du finner i menyraden högst upp.

  Men mer ingående detaljer om vädret får du givetvis på vår egna vädersida EWP! - Länk:


  Något om den nordatlantiska oscillationen som styr vårt vinterväder efter en het sommar och mild höst:

  1 - Varmt hav och uppvärmda sjöar efter den heta sommaren och den milda hösten!

  De omgivande haven och även sjöarna innehåller stora mängder varmt vatten som måste kylas ned. Just den varma hösten efter den rekordheta sommaren innebär att det är en lång vägs färd innan man kan tala om isbildning. Vad man hoppas på är att man slipper stormar och hårda vindbyar som innebär turbulens i vattenmassorna. Detta försvårar isläggningen.

  2 - Kylan kan emellanåt ha svårt att nå hit och den negativa nord-Atlantiska oscillationen är då begränsad!

  Köldpolen som finns över norra halvklotet är begränsad och finns den riktiga kylan över Ryssland, östra Finland och Kanada / U.S.A. så får Skandinavien milt väder från Atlanten och södra Europa. Ett låst väderläge med ett högtryck över Ryssland och Finland blockerar effektivt då kylan från att nå hit.

  3 - Varma hav kan ge risk för stora snömängder vid kyla...

  Ett annat bekymmer är att de varma haven ger upphov till kraftigt snöfall som kan hämma isläggningen. Särskilt illa är det om sjöarna fått ishinnor på någon cm som sedan täcks av snö. Blåst kan som sagt också ge bekymmer med isläggningen.

  DET SENASTE OM VÄDERLÄGET FINNER DU ALLTID PÅ: www.ewp.se


  26/11 - 2015 - OM SUCCESSIV FÖRNYELSE PÅ PIMPELFORUM AV ÄLDRE MATERIAL!

  Pimpelforum genomgår en ständig förnyelse av material och olika länkarkiv men behåller sitt gamla yttre!

  Arbeten pågår med Pimpelforum där en hel del arbeten släpat efter de senaste åren och det är på många punkter. Dock så kan vi slå fast att det själva yttre utseendet blir kvar, stick i stäv till många andra webbsidor som ständigt "ansiktslyfter" sig. Men här kör vi på i gamla trygga spår med enkel html och med ett välbekant ansikte sedan många år tillbaka. Det är en baktanke på detta och man har alltid anhängare och belackare i detta avseendet. Men i en ständigt föränderlig värld så uppskattas kanske ett orört yttre mer än någonsin. Mitt i allt föränderligt i webbens värld så måste man då och då kunna "hitta hem" i en stabil trygg omgivning. Många uppskattar Pimpelforum's kanske ålderdomliga look men den var tänkt att hålla i många år! Redan från början så byggdes den senaste versionen av P.F. att kunna hålla bra länge...

  Det finns åter en fungerande gästbok och även en fungerande e-postadress igen sedan förra säsongen!

  En av de första åtgärderna under säsongen 2014 - 2015, var att återupprätta en fungerande gästbok då vår kära Dreambook tyvärr valde att lägga ned. Du hittar numera gästboken som administreras av olzzon.com på denna knappen i menyraden ovan    

  Pimpelforums nya e-postadress är folkfiske@gmail.com och återfinns bredvid på denna knappen    

  Observera att knapparna i exemplen här ovan precis, faktiskt fungerar också!

  Omläggning av menyraderna samt uppdateringar av innehållet i webbsidorna på P.F:

  Ett omfattande arbete har på allvar inletts med uppdateringar i menyraderna och de underliggande webbsidorna under förra säsongen. Men samtidigt så styr vårt väder och under de två senaste åren har vädret vrit uselt sett med en isfiskares ögon. Därför har en del uppdateringar flyttats på framtiden.

  En rad hemsides - administratörer har under resans gång stängt ned som t.ex. Fortune City, EKTV / Bjäre Kraft och nu senast TELE 2 - swipnet. Alla dessa nedstängningar har faktiskt slagit hårt mot P.F. och efterhand så samlas alla sidor värda att bevara under ett och samma tak. Vilket betyder pimpelforum.se där även denna server flyttades fysiskt till en annan ort, i och med Wikinggruppen som tog över efter Webbstugan. En hel del material har rensats ut och en del har ersatts med nytt eller moderniserats i sitt material. Detaljerna kring detta återkommer vi till när det närmar sig säsongsstarten. I sammanhanget så rensas allt material, från förra säsongen, nedan ut för att ge plats åt nytt till den nya säsongen.


  Tidigare lansering av Väderläget Express (från säsongen 2013 -2014):

  4 - Väderläget Express - och Isläget Express lanserades under 2013 . Detta är ett fortsatt test, för 3:e säsongen på raken, där den kommande väderutvecklingen visas för sydsvenska höglandet och Skåne, enligt följande symboler:

  Följande är ett exempel, den korrekta visningen finner du ovan i rutan för vädret och Isläget Express. Syftet är att visa trenden, väderutvecklingen de kommande 3-5 dagarna. Uppdateringar kommer ske företrädesvis måndagar & torsdagar, samt vid behov likt tidigare år. Denna kan därmed anses som en ersättare till de "egna" väderprognoserna tidigare på själva vädersidan.

  Dock så innebär t.ex.en köldknäpp, utan betydelse för isläggningen, ej att betyda några uppdateringar. Omvänt så kommer en kortare period av mildväder (som ej skadar isarna nämnvärt) inte heller innebära några uppdateringar i detta fältet. Däremot så skiljer klimatet mellan Skåne och Småland (höglandet) vilket kan innebära lokala ändringar för t.e.x Skåne, medan höglandet blir oförändrat, eller omvänt för höglandet som uppdateras medan Skåne inte ändras alls..

  Några andra symboler som kommer att förekomma i fältet ovan.
  Vad dessa olika symboler betyder ser ni ovan och nedan


   


  PIMPEL FORUM


  7/ 1 2012- OM KALLA FAKTA PÅ FACEBOOK!

  År 1999 så drog vad danskarna kallar "Århundradets orkan" in och ödelade mycket för broderlandet i väster. Den kom fredag 3/12 och var kanske den värsta orkanen på dansk mark. Även södra Sverige fick en känga av detta infernaliska oväder. Därefter så skulle det dröja i princip fram till denna julen 2011-2012, innan något liknande upprepades.

  Därför så blev "Adventsstormen - Yoda" mycket svår för oss ner i södra Sverige men INGEN del av landet förskonades från stormar och efter "Yoda" så kom ju både "Berit", "Lill-Berit", "Friedhelm", "Cato" och "Dagmar". Efter nyår så kom omedelbart stormarna "Emil" och den lilla stormen "Andrea" och stökade till det ytterligare. Detta har skapat stor materiell förödelse på många håll och fortfarande så saknar många hushåll såväl el som telefon, främst efter julstormen "Cato-Berit".

  Skåne förlorar allt mer land åt havet! Så är läget ock Skåne liksom Holland kämpar mot det stigande världshaven som växthuseffekten medför. Ett tydligt exempel utgör Skälderviken och klitterna vid Ängelholms Havsbad som blev riktigt hårt åtgångna av "Yoda" den 27 november. På Facebook så finner du därför en del bilder som togs fredag 6 januari, i ett (för ovanlighets skull!) fint väder.

  Gigantisk flytdocka slet sig i Landskrona Hamn! I samma adventsstorm så slet sig den enorma flytdockan från hamnen i Landskrona och drev in i den naturskyddade Lundåkrabukten. Givetvis så var vattenståndet extremt högt beroende på stormen. Därför så står dockan nu vad facktermen för sjöfart lyder: "Hårt på", så att säga. Som ett hiskligt monument efter stormen så står dockan alldeles intill Europaväg 6 och Öresunds Golfbana.

  Detta och några andra bilder som t.ex. den översvämmade Vegeå finner du nu på ett extra Kalla Fakta som tar upp klimatet, som inte precis har gynnat isfisket denna säsongen. Bilderna finns på Facebook och det är bara att följa länken nedan eller klicka på Kalla Fakta-loggan högst upp, ovan.

  LÄNK Kalla Fakta Bildgalleri - I stormarnas spår.

 •