Vår utrustning under luppen - V - Kringutrustning & tillbehör2013-01-08            Klockan 17:00

Ett särskilt tack riktas till AB Sportfiskepoolen, VIM Pirken samt Mieko Fishing för lån av bildmaterial.
På dessa bilderna nedan så ligger länkningar till ovan nämnda butiker och företag där du kan köpa de aktuella produkterna!Viking Utility Sled, här utrustad med spöhållare, är ett av de stora och viktiga tillbehören som den frekvente pimpelfiskaren knappast bör vara utan..

I fliken för Utrustning så har Pimpelforum kommit rätt långt och vi har avhandlat en hel del saker för isfisket vid det här laget.
I de två förra avsnitten så lämnade vi faktiskt den elementära delen av utrustningarna för isfisket Då tittade vi på den nya tekniken med smarta mobiler och appar som är så ytterst hett numera. Men nu så är vi tillbaka igen till fiskeredskapen- "Back in basic" som det brukar heta.


Denna gången så tittar vi närmre på all den viktiga kringutrustning som omgärdar pimpelfisket. I stort så kanske du som isfiskare funderar på en spark för att ta dig fram snabbt på isen. Kanske funderar du på att underlätta hemtransporterna in från isen med din fångst och kanske då vill skaffa en pulka.
I smått så tittar vi närmre på alla småtillbehör: Vad är en finnhake? Vad är en panglänk?
Mitt emellan allt detta så finns isgaloscher och isbroddar. Vad ska man välja?
Detta reder vi ut i avsnitt 11...
.


Av S.Johansson:


Kringutrustningen blir allt viktigare efterhand som du fattar tycke och ställer krav på ditt isfiske!


Vi har nu kommit till avdelningen för alla tillbehör som ingår i ett komfortabelt pimpelfiske.
Värt att notera är att vi inte avhandlar kläder och skodon samt säkerhetsutrustningen här i detta avsnittet.
Istället så tittar vi närmare på de övriga tillbehören som nästan är ett måste för isfisket samt även underlättar för detsamma..


Min egen pulka, även denna av fabrikatet Viking Utility Sled, som är speciellt byggd för att transportera fiskeredskap på isar eller i snö.

Tillbehören i STORT:

Vi börjar med de riktigt stora tillbehören och de är av en transportmässig karaktär. Att gå med skryllan på isen är oftast inget bekymmer och man kan t.o.m. springa med denna. Det är ju rätt vanligt bland de mest extrema tävlingsfiskarna som snabbt vill komma till sitt utvalda område på sjön. Ungefär 70 % av alla pimpelfiskare bär sin skrylla oftast hängande på sitt isborr vilket är optimalt.

Men många hobbyfiskare som inte tävlar och däribland främst ismetare samt äldre och barn orkar kanske inte bära sin utrustning några längre sträckor.
Då har man varit hänvisad till en kälke eller en större ordinär pulka som ungarna använder på vintern. Detta har fungerat hyfsat men det finns många brister. Därför så har många pimpelfiskare gjort egna hemmabyggen med varierande framgång och det är ju också tidskrävande med höga krav på hållfasthet och noggrannhet.


Johnny lastar ur pulkan på Vombsjöns is.


Men i starten på millenniet så började amerikanska och kanadensiska jakt och fiskepulkor, s.k. "sled" att dyka upp. Dessa är helt anpassade för att dra last över snö och is. Dessa pulkor har inneburit en smärre revolution då de är lätta och oömma samtidigt som de är förberedda för olika tillbehör. Spöhållare, boxar och olika fästen gör att dessa pulkor kan "byggas på" för att skräddasy isfisket.

Främst bland de som fiskar efter gädda, t.ex. ismetare men även de som idkar gös, röding och lak-fiske, där grövre utrustning ska förflyttas, så är pulkorna populära! Idag så finns dessa pulkor att köpa i de flesta välsorterade redskapsaffärer. Priset på en sådan i januari 2013 tillverkad av KL Industries låg på cirka 1000 kronor hos Sportfiskegiganten.

En annan fördel med en pulka är att om man har plats för denna i bagagen i dess rätta läge så har man en "balja" där väta och fiskslem hålls åtskilt från resten av bilen. Man slipper därmed obehaglig lukt och väta där detta är oönskat. Pulkan är lätt att spola av och kan göras ren med Ajax eller ett annat rengöringsmedel.


Min första spark, en barnspark, inköpt runt 2004, dög bra men den var en aning för liten för undertecknad...

Sparken - ett modernt hjälpmedel men med mycket gamla anor...

Nästa bekväma hjälpmedel är däremot av ett mycket gammalt snitt och det är sparkstöttingen.
Detta fordon är väl känt hos de flesta och har funnits i närmre 200 år och utseendet har varit så gott som oförändrat genom tiderna. Sparken innebär många fördelar ute på isen och den största är att man kan tillryggalägga mycket stora sträckor vid ett bra före. En spark på blankis innebär att man snabbt kan nå områden kilometervis iväg på sjöarna.


Min egna nyare spark, Ljusdalssparken, köptes år 2009 och lastar även pulka, skrylla och isborr inkl. undertecknad. Här på Råbelövssjöns is vintern 2012..

Vad som är viktigt är att man försöker skaffa en spark som är vettigt stor för en vuxen. Det finns modeller för barn och de är betydligt lägre en en "vuxenspark". Det går att använda en sådan men risken är stor att man får ont i rygg och leder då man tvingas till en ihopkrupen onaturlig ställning när man färdas på en barnspark. Därför så ska man inte pruta i detta avseendet. Bättre är det att söka på begagnat-marknaden där man i bland kan göra bra fynd på sparkar för vuxna personer!

När man väl bestämt sig att köpa en spark så ska man tänka på att denna också ska vara lätt att ta med sig i bilen.
Har man ett takräck så blir det hela enklare. Då kan man surra denna på takräcket men tänk på att den måste surras väl
Något annat att tänka på är att höjden bil + takräck + spark ökats med summan av de tre enheterna. Viktigt att tänka på vid passage av lägre prång, portar och viadukter. Kolla så att du har "fri höjd" mellan hemmet och fiskevattnet du ska till. Glöm sedan för guds skull INTE att ta av sparken från ditt takräck när du är hemma och ska in i garaget. När man är trött, hungrig och frusen kan olyckan vara ett faktum om man är ouppmärksam...


En modern spark bör vara lätt att fälla ihop vid transport mellan hemmet och fiskevattnet.

Att en spark ska vara lätt att ta med sig är viktigt och har man inte takräck så får man snällt fälla baksätet. Om man nu inte har en JEEP eller liknande med ett generöst lastutrymme. På marknaden så finns ett utbud på ihopfällbara sparkar som på bilden ovan. Vansbrosparken och Ljusdalssparken är två fabrikat som är av mycket hög svensk kvalité. Genom att klicka på de båda tillverkarna kommer du till deras respektive hemsida.

Spåren efter min Ljusdalsspark tecknas tillsammans med mina fotspår över Råbelövssjöns is i ett säreget ljus 17 februari 2012...


Avslutningsvis så kan det nämnas att man ska AKTA sig för att använda spark på tunnare isar. Om du beger dig ut långt på en svag is så bär denna så länge du förflyttar dig. Men när du stannar så kan tyngden göra att isen brister. Om du kommit långt ut på den svaga isen kan en tragisk olycka vara ett faktum, särskilt om du är ensam.
Vid tävlingsfiske så är som regel spark och även pulka förbjudet att använda då detta ger stora fördelar mot konkurrenterna. Vissa undantag från detta kan dock göras för äldre samt för vissa personer med rörelsehinder.

Tillbehören mitt emellan:


Isbroddarna finns i olika fabrikat och utföranden och är av en skiftande kvalité, här fabrikaten Yngsjöbrodden och Normark.

Efter att ha studerat de större transportmöjligheterna på isen så ska vi nu rikta blickarna mot de mer traditionella pimpeltillbehören. Men vi lämnar inte avdelningen förflyttning helt ännu...

När man förflyttar sig på isen så är det inga problem om det ligger snö på isen eller om isen är sträv.
Men det blir raskt knepigare vid blankis vilket är vanligt förekommande. Främst om det varit sträng kyla och isen har lagt sig helt nyligen.
Man har då fått den hårda, fasta och sega kärnisen som är den allra bästa isen med mycket goda egenskaper. Kännetecknet för kärnisen är att den är svart till utseendet. Den är oftast helt glasklar och man kan uppleva en del obehag när man går ut på denna och man samtidigt tittar ned. Känslan av att "gå på en tunn glasskiva" är stark och är vattnet klart så kan man se långt ut på djupt vatten. Det är ofarligt men likväl obehagligt när man tittar ned mot sjöbottnen.

Men ett mer handfast problem är att denna typ av is är glashal (!) och man lätt kan halka och därmed slå sig och kanske skadas illa om man har otur.
Likadant är det om det blivit mildväder och snön töat bort och det då är blank is som dessutom täcks av vatten. Denna kombination är då om möjligt ännu halare...

Isbroddar och isgaloscher ger säkrare förflyttning på hal blankis!


Dessa italienska isgaloscher har funnits på marknaden länge men är bland det bästa man kan ha på sig!

Utbudet av främst isbroddar är mycket gott och dessa kan finnas i nästan varje välsorterad affär. Man är inte ens knuten till en fiskeredskapsbutik.
Du finner broddar på t.ex. apotek, i välsorterade livsmedelsbutiker typ ICA MAXI, på bensinmackar o.s.v.
Men just broddarna på ovan nämnda ställen är av en högst skiftande kvalité och för de som isfiskar mer sällan så duger dessa gott.
Men när man är en mer rutinerad isfiskare så sliter man betydligt hårdare på broddarna än t.ex. en äldre pensionär som går ut vintertid i städerna

Istället så rekommenderas kraftigare don typ isgaloscher. Isgaloscher är som namnet anger en galosch som träs på din stövel och den kan vara litet jobbig att sätta fast men när den väl sitter på plats så är den suverän. Isgalsocherna ger ett nära nog "magiskt grepp" på den allra blankaste och halaste isen och du går nästan säkrare på is med dessa än vad du gör annars på torra land i vanliga skor! De finns i olika skostorlekar vilket innebär att du måste matcha galoschen mot din pimpelstövel. För att vara riktigt säker så rekommenderas du att ta med dig dina skodon och passa ihop dessa med galoscherna i butiken!

Vad man sedan ska tänka på är att man helst låter galoscherna sitta kvar på pimpelstövlarna säsongen ut. Det brukar kunna samlas litet vatten mellan stöveln och galoschen, särskilt om man gått med dessa i lössnö. Man kan hälla ut vattnet och sedan låta skodonen med galoscherna stå på ett varmt ställe (dock ej för varmt), så dunstar det resterande vattnet bort. Genom att behålla galoscherna på så sparar man onödigt slitage på dessa då den lilla "grepen" på isgaloscherna oftast har en benägenhet att gå sönder. Först när säsongen är över så tar du av isgaloscherna från stövlarna men valet är högst individuellt i detta sammanhanget.


En variant på isgaloscherna är en hel dubb-sula och här visas "STABIL Icers som spänns fast med kardborrband på dina pimpelstövlar.

En annan lösning istället för isgaloscher är en hel sula som antingen har dubbar som på ett vinterdäck, eller skruvar med vassa nedåtrikade skallar som ger fäste i isen. En tredje typ har kedjor undertill med s.k. "spikes" vilket är rostfria eller galvade järn med nedåtriktade spetsar i ett kedjemontage som ger fäste i isen. Ytterligare en variant är de pimpelstövlar som förberetts för montering av dubbar på en däckverkstad. Dessa var vanligare förr och var en suverän lösning på halkproblemet. Nackdelen är att man då "öronmärkt" sina stövlar för enbart gång på is. Går man med dessa på asfalt eller sten så slits de ned snabbt och dubbarna kan även skada ömma underlag som trägolv e.t.c.

 


En variant och ny innovation är denna som heter "Microspikes" och består av kedjor med vassa nedåtriktade piggar. Bild © AB Sportfiskepoolen 2013

Den senaste innovationen "Micro Spikes" kommer givetvis från U.S.A. - Roger på sportfiskepoolen i Uppsala berättar att dessa har blivit mycket populära! De har 2 års garanti och är utprovade av bergsklättrare och alpinister med mycket höga betyg. Mer om Micro Spikes kan du läsa om HÄR


Litet att tänka på i samband med broddar, isgaloscher och dubbsulor:

Såväl isbroddar som isgaloscher och liknande är delvis av metall och slits hårt mot underlag som t.ex. sten och asfalt etc.
Därför så ska man i möjligaste mån undvika att gå på dylika hårda underlag. Försök att gå till och från isen respektive bilen där det är snö och mjukt underlag.

Om det finns mycket snö på isen och särskilt i kombination med stöp så KAN det inträffa att såväl broddar, isgaloscher som dubbsulor kan släppa och gå förlorade. Broddarna har en egendomlig förmåga att släppa när det är riktigt kallt på blankis. När man borrat ett hål och rensat detta så kommer vattnet att frysa ovanpå isen. Har man vatten mellan isen och brodden så fryser det till och därmed i sin tur så fryser brodden fast mot isen. När du sedan förflyttar dig så kan brodden slitas av från stöveln och den sitter kvar fastfrusen mot isen.

Vid stöpis så kan isgaloscher och dubbsulor slitas av beroende på en annan orsak: Det orsakas av snö, is och vatten som packas mellan stöveln och ovan nämnda och pressar av dessa. Undertecknad förlorade den ene av galoscherna för en rad år sedan på Vombsjön. Det var mycket snö på isen samtidigt som det var vatten i stöp längst ned och det var extremt söligt. Galoschen kunde inte hittas när jag försökte leta efter denna. Först när jag efterlyst galoschen via Pimpelforum så kunde den återfinnas av en skarpögd och vänlig kollega, vilken några dagar senare var ute på isen! Kolla därför att du inte förlorat en galosch eller sula under dessa förhållanden med jämna mellanrum. En förlorad galosch kan märkas först efter ett tag när du kommer på ett område med mindre snö då du plötsligt får ett sämre fotfäste!

Isbill, issåg, isskopa:Isbillen används mer sällan numera men är vanligare hos ismetarna än hos pimpelfiskarna. Bild © AB Sportfiskepoolen 2013

När man ska ta hål i isen så används nära nog helt uteslutande isborr hos tävlingsfiskarna och de vanliga hobbyfiskarna. De är av två typer, -antingen som skopborr eller spiralborr. De äldre skopborren används numera ytterst sällan. Istället så dominerar spiralborret överlägset. Spiralborren har antingen hela borrkronor (fasta skär) eller lösa skär som kan bytas medelst skruvar. De fasta skären lossas genom en bult och mutter och lämnas in för omslipning eller utbyte. De nyaste borren har oftast lösa skär som består av olika keramiska eller kolfibermaterial. Dock så avhandlar vi inte mer om isborren här då de återfinns i tidigare avsnitt.

Isbillen (vilken INTE ska förväxlas med ispiken) är ett håltagningsredskap där man vidgar redan befintliga pimpelhål eller gör helt nya hål.
Det kan gälla vid t.ex. ismete där man fiskar gädda, gös, lake eller annan grov fisk där de ordinarie borrhålen är för små.
Men isbillen kan även göra hål utan hjälp av isborr då man "spettar upp" ett hål i önskad storlek. Vad som är viktigt är att man ska spara de sista centimetrarna av is innan vattnet.
Alltså den sista isen innan vattnet under. Det blir blött och besvärligt om man "punkterar" isen innan man huggit färdigt ett hål storleksmässigt.
Först när man preparerat hålet till rätt storlek så slår man igenom den sista biten ned i vattnet. Isbillen kräver därmed en stor skicklighet av användaren! Som regel har isbillen en ögla som fästs mot handleden, för att den inte ska kunna tappas ned i hålet.


En isbill och issåg för stora arbeten på isen. Bild © AB Sportfiskepoolen 2013


Ett mer ovanligt håltagningsredskap är issågen, som visas på bilden ovan. Men först måste ett hål tas i isen med hjälp av en isborr eller en isbill. Först därefter så kan sågen användas. En issåg används främst vid större håltagningar för t.ex. utplacering av s.k. mörtstugor. En mörtstuga är i sin tur en slags sump som sänks ned genom isen till förvaring av levande betesfisk, där mörten är det vanligast förekommande betet vid t.ex. gäddmete, därav namnet.


Isskopan används för att ta bort issörja i hålet...

En isskopa är mycket bra när man ska ta bort issörja i ett nyöppnat hål och är rätt billig att införskaffa. Isskopan finns i så gott som alla butiker som säljer redskap för isfisket. En närmre presentation av detta tillbehör är överflödigt.

Spöställ, betesaskar och handvärmare:


Spöställ som med fördel kan monteras i en pulka (sled) eller på en sparkstötting. Undertecknad har en sådan här monterad i sin pulka, -av märket Berkley.
Numera så finns olika typer av spöställ i varierande storlek. Dessa är som regel utförda i plast och är förberedda med hål för att fästa fast mot pulkor eller sparkstöttingar. Särskilt bland ismetarna är spöställen nästan ett oumbärligt tillbehör som underlättar vid transport av spön och angeldon.

När man monterar ett spöställ så ska bruksanvisningarna följas noga så att dessa eller det man monterar spöstället emot inte går sönder. Helst rostfri bult, bricka och mutter ska användas för att undvika rostangrepp. Man kan även göra egna spöställ av t.ex. korrugerade rör som finns på bilden med pulkan högst upp på sidan. Tänk på att plast kan bli skört vid sträng kyla!


Maggotdosor som antingen förvaras i fickan ( t.v.) eller runt byxbenet med en spännrem (t.h.) © Miekofishing 2013

En maggotdosa är ett utmärkt litet hjälpmedel när du ska förvara dina fluglarver (maggots) eller kanske mask lätt tillgängligt
Särskilt bland tävlingsfiskarna som snabbt behöver komma åt krokbetet så är dessa dosor populära och är billiga i inköp.
Just varianten med en spännrem att sätta runt byxbenet är populär. Men man ska passa sig så att krokbetet inte fryser vid sträng kyla!
Då så bör man förvara betet varmt i innerfickan eller sin byxficka...


Handvärmare kan vara bra att ha med sig vid sträng kyla. Denna ovan drivs av kolstavar..


När det är riktigt kallt ute så räcker kanske inte vantar eller handskar till, kanske har dessa blivit blöta.
Då kan man ta till handvärmare och den vanligaste typen drivs av kolstavar som antänds i den ene eller i båda ändarna.
Vad man ska tänka på är att man behöver tändare eller tändstickor och i snitt är brinntiden för en kolstav 3-4 timmar.
Men man får inte glömma att ta med just tändare eller tändstickor! En annan typ av handvärmare är bensindriven. En tredje typ består av en påse med en kemisk lösning som kan "återuppladdas" i kokande vatten eller också som en 1-gångsvariant av densamma.


VARNING:
Handvärmare som drivs med kolstavar eller bensin utgör alltid en potentionell brandfara. Skulle locket gå upp på en kolhandvärmare så kan glödande kol sätta eld på kläderna och orsaka allvarlig personskada. En kvarglömd handvärmare i en skrylla kan i sin tur orsaka eldsvåda på förvaringsplatsen eller i bilen med svåra följder. Likadant är det med bensindrivna värmare. Ha därför ALLTID för vana att släcka och eventuellt tömma handvärmaren på sitt bränsle när du gått i land från isen.

Det är dom små, små detaljerna, som gör det!


Enkelsnapper till vänster och dubbelsnapper (även kallat "finnhaken) i mitten samt en annan variant av dubbelsnapper till höger..


Som Povel Ramel sjöng en gång så är det "Dom små, små detaljerna, som gör det!" Så gott som alla pimpelfiskare känner igen de flesta av dessa små tillbehör för de är ju ett måste för att byta pirk och även sammanlänka pirken med kroken undertill.

Enkelsnapper är ett tillbehör som underlättar vid pirkbyte då man med ett enkelt handgrepp (förutsatt att man ej är stelfrusen om fingrarna) kan byta till en annan pirk. Främst är enkelsnappern vanlig bland nybörjare och bland de som inte pimpelfiskar så ofta. Orsaken är att enkelsnappern tyvärr kan störa gången, särskilt på mindre blänken. Istället så har de rutinerade pimpelfiskarna, och i synnerhet tävlingsfiskarna flera spön färdiga med pirkar i ett för dagen utsett program för det aktuella fiskevattnet i sin skrylla. Pirken är då knuten direkt i huvudlinan och man har slopat enkelsnappern. Det är inte ovanligt att en erfaren tävlingsfiskare kan ha upp emot 20 färdiga spön, i skryllan, med pirk, oftast i 2 eller 3-dubbla uppsättningar, i det för dagen aktuella fiskevattnet! En annan olägenhet är att det har hänt att en större fisk lyckats med att bända loss pirken från snappern vid hemtagningen. Därför så undviker de flesta rutinerade pimplare enkelsnappern.

En dubbelsnapper, även kallat "finnhaken" används för att sammanlänka pirken med kroken undertill. Även denna snapper används främst av nybörjare eller av de som fiskar mer sällan. Orsakerna är dels att dubbelsnappern är stel och rätt ofta så kan kroken i kombination med öglorna som möter pirk / snapper och snapper / krok ställa sig fel. Kroken hamnar då snett och även här så är då risken stor för onaturlig gång. Inte allt för sällan så häktar blänket upp sig och kan vändas upp och ned. Detta i sin tur kan innebära lintrassel den sista metern och i värsta fall leda till såväl linbrott som förlorad fisk och fisketid.


Panglänkarna ovan, består antingen av 2 enkelsnappers som sammanfogats med nylonlina eller pianotråd som här. Bild © AB Sportfiskepoolen 2013

Istället så har panglänken gjort ett slags "segertåg" i kampen om att förena pirken med kroken undertill. Fördelarna med en panglänk är många: Dels så kan längden varieras då de finns att köpa som "enkel", "två-dubbel" eller som en "tredubbel" panglänk. En enkel panglänk har en längd på runt 2 cm. Den dubbla panglänken är runt 3-4 cm lång och den tredubbla panglänken är runt 5-6 cm lång.
Men beroende på tillverkaren så kan längden dock variera något.

Nästa stora fördel är att den är mjuk, smidig och följbar och alltså inte styv som den nyss nämnda dubbelsnappern. En modern panglänk tillverkas som regel genom att att två motvända enkelsnappers sammanfogas med en mycket tunn pianotråd. Detta ger en mycket bra länk med hög brottstyrka! Här kommer sålunda enkelsnappern till sin rätta användning! Tack vare att panglänken är mjuk och följsam så störs inte gången på pirken, och kroken sitter där den ska, -vilket innebär en minimerad risk för förlorad fisk och fisketid.

En variant på panglänken är när man tillverkar dessa med nylonlina istället för pianotråd. De är minst lika bra som de med pianotråd fiskemässigt. Men dessa har dock en aning lägre hållfasthet och slits snabbare samt är känsligare mot solens uv-strålar tack vare nylonlinan. Många skickliga sportfiskare sitter också hemma och tillverkar dessa länkar för att spara pengar och för att sälja till andra som isfiskar.


Kedjelänkar är en variant på panglänken med en kedja emellan istället för pianotråd eller nylon. Bild © VIM Pirken 2013


En kedjelänk är en variant på panglänken som också vunnit stor terräng bland pimpelfiskarna. Istället för pianotråd eller nylon så används en tunn kedja i något rostfritt material, ofta i mässing. Vad som ska nämnas när det gäller panglänkar och kedjelänkar är att de olika längderna är till för att kunna möta ett varierat fiske. När fisken är på "hugget" så behövs en rätt kort pang / kedjelänk. Men när fisken är trögare så måste länken vara längre för att fisken ska våga hugga. Men ändras fisket så att fisken nappar friskare, så är det oftast så så att kroken sitter djupt i svalget. Då går man tillbaka till en kortare länk igen..


Varianter på kedjelänkar s.k."superdroppers", som används av tävlingsfiskarna, alla från © VIM-Pirken 2013.


Tafslänken är ännu en variation på temat pang och kedjelänk Bild © VIM Pirken 2013.

Pirkfordral, betesimitationer, eyesfishing och andra tillbehör...


Pirkfordral i läder att ha i fickan t.v och en krokask till höger, båda från © VIM Pirken 2013.

Vi har nu nått slutet av denna delen av Pimpelforums artikelserie om pimpelutrustningen avseende kringutrustning och tillbehör!
Men vi har ännu en liten bit att avhandla och det gäller de alla övriga små tillbehören vi har med oss ut på isen. Ett bra tillbehör är t.ex. fordral till sina favoritpirkar som man kan ha i fickan nära till hands. Även en behändig krokask är viktig vid förvaringen av sina krokar. En välsorterad pimpelfiskare har ofta flera askar i sin ägo där de förvarar sina pirkar ock krokar. Detta är så gott som självskrivet för de flesta och mer om dessa tillbehör behöver ej nämnas.


Indikatortopp för mormyskaspö till vänster. © VIM Pirken 2013 - Bilden till höger visar skruv, mutter och spole till typ NM / VM spöt.,

 

Det finns alltså en stor mängd små tillbehör som t.ex. lösa indikatortoppar för mormyskafiske. Ibland så behöver man byta ut en skruv, spole eller en mutter på sitt spö och även dessa tillbehör finns i de flesta välorterade redskapsbutiker.


Bloodworm-imitation på burk och "Eyes-fishing" att sätta på pirken. © VIM Pirken 2013


 

Att ha ett naturligt bete som t.ex. fluglarver (röda och vita maggots) och eller mask samt den röda fjädermygglarven är oftast det bästa sättet att öka chansen till fångst. Men under de senaste 20 åren så har marknaden översvämmats av konstgjorda betesimitationer som ofta efterhärmar mask och larver. Berkley eller Trigger-X är två fabrikat som leder denna utvecklingen, åtminstone på den svenska marknaden. Just bloodworm - imitationen som doftar naturligt lockar fisken till hugg och är ett bra hjälpmedel vid isfisket. Dock så ska man tänka på att dessa beten kan vara förbjudna lokalt i vissa fiskevatten och på vissa tävlingar. Fördelen är dock att man alltid har en liten "godbit" för fisken till hands. Inte allt för sällan så kan just de levande betena vara slut under högsäsong "när alla ska ha" vilket är högst frustrerande. Då kan dessa konstgjorda beten vara ett mycket bra alternativ!

Sedan mycket långt tillbaka i tiden så har ett urkramat abborröga på kroken ökat på chansen till såväl mer som grövre fisk. Det finns även "lösa ögon" som man kan klistra på sin pirk som bilden visar ovan. "Ögat" är självhäftande men var noggrann att rengöra pirken på stället där ögat fästs. Rengör gärna med litet T-röd eller koncentrerad spolarvätska på en bit hushållspapper. Då fäster det bättre och riskerar ej att trilla av så lätt.


En lätt teleskopisk huggkrok som bekvämt kan bäras med i bröstfickan. © Miekofishing 2013

En huggkrok är också ett nära nog "måste tillbehör" för rätt som det är så hugger den där "stora fisken" du väntat på! Kanske en grov abborre på nära kilot har nappat eller en gädda, gös eller kanske en ädelfisk. Då blir det knepigt att få upp fisken ur hålet utan huggkrok. Men samtidigt så ska det poängteras att man måste hantera huggkroken med stor skicklighet för annars så kan fisken gå förlorad.

Idag finns det huggkrokar i olika storlekar där de minsta ryms i bröstfickan. De är utförda som typ "modell radioantenn" vilket den säkert härstammar från i början. Den är lätt att ha åtkomlig och kan dras ut i sin fulla längd på ett kort ögonblick. Den är dessutom billig och kostar mellan 100 - 200 kronor. Själva krokdelen är en grövre galvad fiskekrok som monterats på teleskopdelen.Little Samson är en för priset och storleken en förvånansvärt noggrann liten våg som bör ingå hos varje pimpelfiskare!© VIM Pirken 2013.


Våga väg din fångst! Att väga sin fångst är alltid intressant när man fått något stort på kroken eller vid fiskedagens slut.
Samson har ett fint utbud på små nätta och riktigt prisvärda vågar. Har man ont om plats så är "Little Samson" på bilden ovan en bra våg att alltid ha med sig.

Avslutande ord om alla tillbehör:

Det vi har tagit upp här blir givetvis dyrt att införskaffa om man ska köpa allt på ett bräde! Därför så är det viktigt att understryka vilka som är just dina behov. Behöver jag en pulka? Behöver jag en spark. Måste man ha isbill, issåg, betesburkar med mera, med mera? Svaret är givetvis nej, -med undantag för snappern mellan pirken och kroken, den kommer du nästan undantagslöst inte ifrån. Låt därför dina individuella behov styra vad du kommer ha nytta av. Som nybörjare så får du som sagts i tidigare avsnitt säkert en god hjälp av dina fiskande föräldrar, syskon eller fiskepoolare i denna otroliga redskapsdjungel! Därmed så hoppas Pimpelforum att du hittar just dina "rätta tillbehör" för att öka komforten och förbättra just ditt pimpelfiske i framtiden!


S.J.


Med rätt inställning till fisket och livet i övrigt, -så blir man glad även för det allra minsta som Fredde här!Ett särskilt tack riktas till följande för lån av bildmaterial:

VIM-PIRKEN


SPORTFISKEPOOLEN


MIEKO FISHING