2012-11-28

 

Vår utrustning under luppen del I

 

Vi har tidigare tittat på isfiskeutrustningen i allmänhet och har inte skärskådat den djupare förrän nu, i detta avsnittet.

Men nu skall vi studera saker och ting närmare och det är ett led i att förbättra våra kunskaper ytterligare och göra oss till en ännu bättre isfiskare. Sidan har nu uppdaterats rejält med nytt material såväl bild som textmässigt!


Vi kommer att titta närmre på vertiokalpirken (i detta avsnitt), skryllan (fiskekonten), pimpel-kroken samt pimpel-spöt i de kommande avsnitten och först ut är alltså detta kapitlet om vertikalpirken. De senaste avsnitten om utrustningen tar upp vår helt nya mobila teknologi vi omges av idag. Nämligen de "smarta mobilerna" med alla dess funktioner.

I ett planerat kommande avsnitt så kommer vi även ta en titt på alla fiske-tillbehör som gör livet lättare när vi isfiskar. 


Tidigare har vi talat mer ingående om balanspirken och mormyskan men nu skall vi studera vertikalpirken som är vanligast använd i samband med abborrfisket.

I sammanhanget så riktas ett särskilt tack till Casaja Fiske och Strandbergs Fiske som lånat ut rad fina bilder år 2005.
Tyvärr så finns dessa ej kvar längre och vi har vartit tvungna att ta bort länkningarna. Istället så har vi fått tillgång till nytt bildmaterial från VIM-Pirken som vi tackar speciellt. Genom att klicka på de bilderna så kommer du till VIM-Pirkens webbsida. Där finner du sannolikt bland det bästa i isfiske-väg. Kolla gärna in den unika Benka-Skryllan!

Mycket nöje!


 

Valet av rätt pirk styr din fiskedag i stort !

 

En torskpilk t.v. och ett rödingblänke t.h. används då och då en aning felaktigt som ”fackterm” med orden "pilk och "blänke"", istället för ”pirk”.

 

Att välja rätt bete är a och o som alltid när man fiskar och isfisket är inget undantag i detta avseendet.

Väljer du fel pirk så går det galet och likadant är det genom ett felaktigt krokval.

Först så skall vi skilja på några saker och tyvärr så hör man ofta felaktiga benämningar på betena i skiftande grad av "felsägningar".

 

En pilk är ett redskap man använder i samband med fiske i havet efter torsk, makrill etc. Den är oftast en stor tung tingest av rostfri plåt med en blytyngd på ena sidan eller en homogen kropp av koppar eller mässing belagd med olika metaller eller färger. En pilk väger som regel minst 100 gram eller mer.

Balanspirken tillhör också det "egentliga abborrfisket", -men den tas upp i ett eget avsnitt (Nr. 3) på sidan för pimpel-taktik !

 

Ett blänke är en locksked som huvudsakligen förknippas med rödingfisket i norrland och består av en utstansad plåt i metallerna mässing, koppar eller rostfritt stål. En tafs och en enkelkrok sitter monterat i änden på blänket. Nästan alltid är en fluorcent (lysande) färg eller flecto-tape påsatt för att öka attraktionskraften ytterligare.

Enkelkroken betas med en fluglarv (maggot) eller mygglarver där lockskeden fungerar som en ”reklamskylt” för att locka till sig röding eller annan rovfisk som sedan hugger på själva kroken.

Givetvis fungerar lockskeden även till abborrfiske men fiskar långt sämre än en riktig vertikalpirk.

 

En pirk eller en pimpel är vad vi egentligen skall benämna våra speciellt riktade beten för abborren där uttrycket ”vertikalare” på slang också går bra precis som uttrycket ”balansare” för balanspirken.

 

Den klassiska Bergman Pirken har nog alla isfiskare kommit i kontakt med…

 

Den enkla klassiska pirken är alltid bäst för nybörjaren och den ovane fiskaren…


Vertikalpirken är vad vi ska studera närmare och det är den ojämförbart vanligaste pimpeln som används idag vid abborrfiske.

Man skiljer i huvudsak på allroundpirkarna och på de som används för tävlingsfisket.

De mest klassiska allroundpirkarna är onekligen Bergman och Krylbo-Olles SM-pirk och dessa är mycket gamla men tillverkas än idag då de är ruggigt effektiva och ytterst omtyckta av såväl tävlingseliten som allmänheten.

Hemligheten ligger i att dessa är lättfiskade och snabbt ger utdelning i skryllan och dess klassiska form och strama enkelhet medverkar till framgången.

Pirken når snabbt botten när man släpper ned och den fiskar sedan effektivt när den sätts i rörelse.

Dess form , ellipsformen innebär också en stor tolerans i olika sätt att presentera betet då vi alla är olika i sättet att fiska.

En annan fördel är utbudet av färgmönster och vikt/ längdklasser vilket medför att man får en verklig bredd i användandet.

Dessa två pirkar är onekligen de mest ”folkliga” och mest kända av alla de traditionella vertikalpirkarna.

De har helt släta sidor och dess framsida är prismaformad medan baksidan är en aning välvd vilket ger en bra gång med fin och återkastning av ljus och vibrationer.

Den utdragna ellipsformen medför att pirken snabbt når botten och sällan häktar upp sig mot linan under resan ned i djupen.

 

P-O Pirken är handgjord och ovan t.v. så syns en standardpirk t.v och i mitten en variant där linan leds genom pirken.

Längst till höger syns den vackra Astor Pirken. Bilder © Casaja Fiske 2005.

 

Den rutinerade kommer snart att välja specialpirkar men släpper sällan kontakten med den klassiska pimpeln…


I tävlingssammanhang så används andra typer av pirkar som är mer specialiserade.

De är oftast lättare för extremt grundvattenfiske inne i vassar, sk. ”plocke-fiske” men även tyngre och mer kompakta modeller finns.

Man talar om VIM-Pirken, Vestli, Linköping, J.O, Hebbe,  SM-Blixten och Pipa-pirkarna m.fl. som är snabbfiskande och ytterst specialiserade för tävlingsfisket.

Karaktäristiskt är kombinationen av prisma och droppform som ger speciella rörelsemönster i vattnet och även möjligheten att styra gången i vattnet från rörelserna på spöt.

Utseendet är också varierande där man gärna arbetat med räfflor och olika mönster på pirkarna vilket kastar reflexer åt alla håll för att öka möjligheterna för fisken att hugga.

Priserna är också ibland en aning högre än hos de traditionella pirkarna och de säljs nästan uteslutande i samband med tävlingar eller genom postorder och på beställning eftersom de är handgjorda i små volymer.

En annan egenskap är också personligheten en sådan pirk kan få då den kan fiska ”grymt” om den hamnar hos den ”rätte”.

Givetvis så är det duktiga tävlingsfiskare som ligger bakom dessa och som under decennier provat fram pirkarna genom olika testmodeller i såväl akvarier som ute på sjöarna.

Normark med fl. har satt ett par modeller i serieproduktion men de bästa tävlingspirkarna tillverkas trots allt för hand.

Alla specialpirkar till trots så brukar alltid ett par exemplar av den klassiska Bergman eller Krylbo Olles finnas med i betesasken även hos den mest rutinerade fiskaren.

 

 

VIM-Pirken är ett av de absolut "vassaste" företagen inom utrustningar för modernt isfiske i Sverige! - Klicka på bilderna ovan för att besöka deras webbsida!

Fr. v. den klassiska original VIM-pirken 34 mm därefter 55 mm med Xterminator och Red Lime. Därefter VIM-X3M och längst t.h. VIM-Aero. .
Fler bilder på alla pirkarna i sortimentet och annan utrustning finns i deras eminenta bildgalleri. Missa inte den unika Benka-Skryllan! -
Bilder © VIM-Pirken 2012

 

Tekniska innovationer särpräglar tävlingspirkarna från andra…


Just olika prismaform, räfflor mm är innovationer som förstärker specialiseringen men även formen och utseendet skiljer beroende på vilket fiske du skall göra.

Inne på grundvattnet så används små lätta, förhållandevis breda ”plocke-pimplar” som ger stora utslag åt sidorna för att locka fisken.

Ute på djupen behövs smalare pirkar och där det är riktigt djupt är dessa i princip torpedformade för att snabbt nå ned till rätt djup.

De är också tyngre och förkortar på så sätt transporttiden mellan iskanten och bottnen där fisken befinner sig.

De flesta pimplarna har en stålkonstruktion där man blott ser en ”ögla” i var ände där linan respektive snapper och krok fästes.

Det är i regel en rostfri pianotråd som bockats och sedan pressas in i pirken som sedan fylls med bly eller tenn.

Pirken bearbetas sedan till sin slutfinish då den putsas och även skickas för ytbehandling som kromning, förnickling, guldplätering genom elektrolys eller målning.

Många gånger så får den målade pirken en slutfinish med ett tunt lager hård klarlack på ytterst.

Vissa pirkar saknar stålkonstruktionen där man fäster krok och lina. Istället så löper linan tvärs genom denna och fixeras med låsanordningar så att man reglera avståndet mellan kroken och pirken vilket är av betydelse för att få fisken att hugga rätt. Det finns även en kategori pirkar för extremt djupfiske som är tillverkade av den extremt tunga metallen Wolfram (tungsten). Dessa pirkar är såväl dyra som sällsynta...


Vissa dagar är fisken skyggare än annars och då kan man behöva ett längre avstånd mellan kroken och pirken.

Andra dagar är fisken glupskare och sitter djupare i svalget vilket medför besvärligare avkrokning och då kan man förkorta avståndet och fisken sitter ”rätt” igen.

VIM-Viggen - En annan av deras tävlingspirkar - Klicka på bilden ovan för att besöka deras webbsida! -Bilder © VIM-Pirken 2012

Många tävlingspirkar är ett rent hantverk…


Den stora merparten av pirkarna för tävlingsfisket är ett rent hantverk där många äldre sportfiskare sitter och tillverkar dessa pirkar i ytterst små volymer hemma i sina källare och hobbyrum under sommarhalvåret.

De säljs sedan som beställningsobjekt och med tanke på hantverket så är priset ändå ytterst blygsamt.

Men de tillverkas bara i ett få antal och det är inte ovanligt att högst 200-300 exemplar av en viss pirk framställs varje år där många snabbt ”tingas” av vänner och bekanta.

De få exemplar som kommer ut på den egentliga marknaden är ännu färre och försvinner mycket snabbt.

Nu finns det många tillverkare som sitter hemma eller i små verkstäder så chansen är ändå hyfsad att få tag i en sådan pirk om man är angelägen.

Företaget VIM-Pirken ovan, arbetar med ytterst höga kvalitetskrav där t.ex. varje pirk testas innan den släpps ut på marknaden. Därför så är åtgången strykande på deras produkter, då de snabbt tar slut...

Nyväckt intresse för riktigt gamla pirkar återspeglas genom auktioner på nätet...

Under senare år så har många rutinerade pimpelfiskare börjat att eftersöka riktigt gamla pirkar på nätet och dessa brukar kunna återfinnas genom annonser eller på olika nät-auktioner. Orsaken är att det i många "gömmor" runt om i landet finns ett omfattande bestånd av dessa pirkar.

Marknaden är i sin tur orsakad av att många av de nyare pirkarna (kopiorna?) från början av 80-talet och framåt är starkt förenklade med billigare material. Därtill så kan formen ha blivit en aning förvanskad och pirkarna har även blivit lättare, varvid gången kan ha försämrats. Främst så efterfrågas gamla Bergman och Väner-pirkar.

 

Den gamla Vänerpirken i äkta silver är mycket tung, förhållande till sin storlek, och högt eftertraktad, liksom de gamla "äkta" Bergman-pirkarna.

Därför så har en allt mer ökande marknad med de gamla pirkarna tagit fart på allvar under de senare åren. De största aktörerna är främst Tradera och Blocket som handlar mycket med begagnat material. Du kan göra "fynd" men många av dessa gamla pirkar, särskilt de i rent homogent silver eller de guldpläterade pirkarna betingar ett riktigt högt pris. Nyare pirkar finns givetvis också på webben där t.ex. VIM-Pirken har en stor webbsida med proffsiga tillbehör för pimpelfiskaren! Genom att söka på webben så ökas chansen just för att du kan få tag i den speciella pirken du letat efter !

 

Bilden t.v. illustrerar en icke fluorcent och en fluorcent pirk där den högra återkastar ljuset mer än den vänstra.

De två bilderna till höger illustrerar en fluorcerande (sjävlysande) pimpel som "laddats upp" och nu lyser i mörkret.

 

Färgschema på pirkar


De flesta pimplarna är av blank metall där guldton, silver eller koppar dominerar.

Färgerna guld (G), silver (S) och koppar (K) förkommer var och en för sig men kan även kombineras.

Silver-guld (S/G), silver-koppar (S/K) är vanligast medan färgen ”Kobra” som är en kombination av  guld, silver och koppar är ovanligare.

Men även andra udda färgkombinationer förekommer i alla regnbågens färger där man försöker skapa en kontrastverkan.

Gärna fluorcenta färger används men även fluorcerande färger förekommer och den första termen betyder att ljus som faller på pirken förstärks när det kastas tillbaka. I det andra fallet så lyser pimpeln även i mörkret, och är självlysande alltså.

Av den fluorcenta typen så är ”papegoja” en vanlig färgkombination som fiskas framgångsrikt, särskilt på balanspirkar i denna färg.

Den består av mestadels gult med rött, grönt och blått inslag tillsammans spritt i ett visst mönster.

Många pirkar har även flecto-tape påklistrat för att öka reflexerna vilket kan vara  mycket effektivt då och då.

Som nybörjare bör man dock lägga upp sitt första förråd av pirkar med de klassiska färgerna ”silver”, ”guld” och ”koppar” i ovan nämnd ordning.

Dessa tre färger går i princip hem i alla sjöar oavsett vart du kommer i vårt avlånga land.

Några berömda tävlingspirkar: Fr. vänster J-O-Pirken, Pipa-Pirken, Linköping samt Vege-Pirken.

Bilder © tack till Strandbergs Fiske.

 

Som nybörjare är det kloka valet att bekanta sig med ett få antal pirkar och lär sig fiska med dessa…


Är man ”grön” så skall man fråga om goda råd vid sitt val av pirk och oftast så blir Bergman eller Olles SM ”inkörsporten” så att säga.

När man lärt sig att fiska med dessa så kommer snabbt behovet av mer specialiserade pirkar och man kan då gå vidare.

Men även som rutinerad fiskare så har man koncentrerat sig till ett fåtal typer som man behärskar tillfullo.

Med spö och pirk så skapas en enhet, ett verktyg som är ytterst individuellt vilket ger utslag i betespresentationen för fisken i djupet.

Vissa pirkar är bra för en viss person men mindre lämpad för en annan så det gäller att hitta just ”sin pirk” i betesljungeln.



En del pirkar kräver ett visst sätt när det gäller rörelserna i spötoppen, annars kan de hänga sig och vissa pirkar hänger sig lättare om de fiskas på för stort djup.

Likadant är valet av krokstorlek där man hela tiden bör anpassa kroken efter storleken på pirken.

En för stor krok bromsar eller rent av förstör gången på pimpeln precis som för mycket garn etc. som ändrar gången på densamma.

De flesta pirkar tål dock att man sätter på ett urkramat abborröga men ju mindre en pirk är dess känsligare blir den när man ändrar kroken och / eller tillför ett bete som öga, maggot etc.

En annan fälla är linan som också måste anpassas då en för grov lina förstör gången och bromsar pirken när denna skall gå mot bottnen.

Många öglor är så små så att man ej kan fästa en grövre lina i densamma och oftast är de anpassade för en lina mellan 0,10 mm upp till max. 0,25 mm.

En nybörjare bör dock ej ha tunnare lina än 0,18 mm om man talar om vanlig nylonlina. De nya flätlinorna har andra hållfastheter och man talar i regel om ca. 0,08 mm när man skall ha dessa till isfiske.

 

Färglada pirkar ! T.v. Nm-Pirken, t.hMadame-Pirken”. Observera att den gul-röd-gröna pirken är av färgsättningen ”papegoja”.

Även dessa är utpräglade tävlingspirkar. Bilder © tack till Strandbergs Fiske

 

 

Är man händig kan man göra pirken själv…


Det finns möjligheter att tillverka pirkarna själv men man bör använda sig av enkla och kända former för att sedan testa gången på dessa så att de går rätt.

Ett gammalt akvarium som återfyllts eller i ett badkar etc. är bra att prova i innan man går ut på riktigt.

Är pirken bra så kan man tillverka fler och det är då bra att man kanske gjort en mall innan så att man får kopian så exakt som originalet som möjligt.

Plåten och pianotråden finner du hos en fin-plåtslagare, järnhandel, guldsmed eller i en välsorterad hobbyaffär. Du kan också köpa genom skolan som ju har plåtar för slöjden. Du bör använda mässing, kopparplåt och rostfri plåt som skall vara så tunn som möjligt.

Prismaformen erhåller du genom att bocka plåten i ett skruvstäd och försiktigt knacka med en hammare tills rätt vinkel nåtts.

För att undvika spännmärken i plåten ”klär” du käftarna på skruvstycket med tjockare papper eller tunn wellpapp som fixeras med tejp.

Har du för tjock papp så ökas bockradien och blir onödigt stor. Lödtenn finner du i hobbyaffärer. Sörj för god ventilation när du löder.

Använd också skyddsglasögon så att du ej får heta stänk av lödtenn i ögonen.

Fila och polera sedan din pimpel till rätt form och finish. Kanske blir just din hemtillverkade pirk ett ”hemligt vapen” på isarna i vinter ???

Har man tiden och grejorna så kan man spara en del pengar genom detta och du har råd att offra en pirk där det finns bråte på bottnen men också fisk.

Mer om hur du själv tillverkar dina egna pirkar finner du på "Mankans" webbsida som vi länkar till i Utrustning 2!

  Ha alltid som en vana att ta hjälp av någon om du känner dig osäker eftersom du skall hantera heta och delvis giftiga föremål  !

 

Sammanfattning:


1 - Som nybörjare bör du börja med de klassiska verikal-pimplarna, typ VIM-pirken, Bergman eller Olles SM pirk.

2 - Håll dig till färgerna (S), (G), (K) i nämnd ordning och medelstora pirkar ca. 40-60 mm (10-20 gram)

3 - Anpassa alltid krokstorleken till den pirk du skall använda. En stor krok = stor pirk, en liten krok till en liten pirk o.s.v.

4 - Använder du ett krokbete som abborröga eller maggots, liksom grovleken på linan, så påverkar detta gången på pirken också.

5 - Lär dig fiska med ett fåtal typer och pirkstorlekar så du kan dessa utantill innan du går vidare och experimenterar med nya typer.

6 - Du håller också kostnaderna nere men du kan även tillverka pirkarna själv om du har tid och möjlighet.

7 - På så sätt kan du spara ytterligare pengar och du får en spännande extra hobby där du kanske kommer på en ny pirk som slår på sjön.

 


I nästa avsnitt, Nr. 6, -så studerar vi din "arbetsplats" skryllan eller konten, om du så vill...