Välkommen till nya Redskapsnytt!

2021-01-07 Klockan 20:00

Pimpelforums Samarbetspartners:

Förord:

Under en rad år så fanns lite bilder på Facebook som avsåg Redskapsnytt men sedan en tid tillbaka så ändrades rättigheterna, som så många gånger annars på nätet. Därmed så försvann möjligheterna att kunna länka ihop Pimpelforum med Facebook! Och för er som valt bort FB, och det är många av er som gjort detta. Därmed så innebar detta i sin tur en exkludering där många av er stängdes ute.

Därför så testas en återgång till "klassisk html" här på Pimpelforum istället. Parallellt så kommer andra lösningar att utarbetas men det hela hänger också på hur vårt väder och klimat utvecklas. År 2020 blev ju ett skräckexempel i många avseenden där vintern aldrig kom. Nu lite in på det nya året 2021 ser det lite roligare ut! Därför så kommer faktiskt lite nyheter här på en ny sida:


Nya adapters för isborrar till batteriverktyg - (Har funnits några år):

Isarna inom bevakningsområdet är nuförtiden tunna om de bär alls. Men vi bor i ett avlångt land där kylan förhärskar i norr och isarna är tjocka. Vi är också många här som har nedsatt rörlighet av olika skäl och kanske genom ålder, sjukdom eller skada är helt eller delvis är oförmögna att ta ett hål med sin isborr. Under de senaste åren har en rad adapters tagits fram för de populäraste isborrarna som kopplas mot en batterimaskin eller så kallad skruvdragare.

Särskilt om isen är tjock eller om man ska borra med stor håldiameter kan dessa vara användbara. Ett mothåll eller parerskydd på alla adapters förhindrar att denna och isborret försvinner ned i hålet om det släpper från chucken. Adaptern är ett utmärkt och kul hjälpmedel för den som behöver det.

Dessa kan grovt uppdelas i två huvudtyper: Den ena med ett grepphandtag ("Typ 1" kallar jag den.) och "Typ 2" med parerskydd, skiva. Syftet med handtaget på "typ 1" är som anges givetvis att ge ett bättre grepp (mothåll), när man borrar hålet. Handtaget förhindrar också isborret och adaptern att gå genom isen om det släpper från chucken. På "typ 2" så finns istället en skiva på runt 160 mm som förhindrar att borret går genom hålet men man måste vara stadigare på hand när man använder denna. Notera att borret ej får överstiga 150 mm i storlek för nyss angivna adapter. Troligtvis finns ännu större adapters som klarar de stora borren.




Adaptern från FIBE får tjäna som exempel på denna lösning som består av två huvudtyper:
Översta ("Typ 1") t.v. är med ett mothåll som också som fungerar som parerkydd om adaptern släpper från chucken och förhindras att gå genom hålet.
Den andra varianten ("Typ 2"), är med enbart en parerskiva om adaptern släpper från chucken och förhindras då att gå genom hålet.

Några saker att tänka på:
- Isarna här nere är ofta ej speciellt tjocka numera och med ett välslipat borr och normal rörlighet så duger det att borra på vanligt sätt.
- En skruvdragare innebär att man måste släpa med sig en tingest som ändå väger något kilo eller mer.
- Man behöver ofta också minst ett extra batteri när det första tar slut!
- Kylan innebär också att batteriet tappar i kraft vilket är en stor nackdel, även om allt bättre batteri utvecklas hela tiden.
- Man måste därför tänka på att se till att batterierna är fulladdade!
- Såväl batteri som skruvdragare måste vara i god kondition eftersom det kan handla om många hål på ett isfiskepass.
- Såväl batteri som skruvdragare måste tåla fukt och väta utan att ta skada vilket kan skilja från fabrikat till fabrikat.
- Det är en extra kostnad på runt 2500:- för hela kalaset med en bra skruvdragare och 2 batteri samt adapter.
- Man kan ej heller utesluta en liten olycksrisk om man är ny med hantera ett vasst isborr i kombination med en maskin. Var därför mycket varsam!
- Låt ej barn hantera detta kombinationsverktyg då det kan vara farligt i orätta händer!
- Ha ett första förband tillhands i skryllan, vattentätt förvarat, -om olyckan likväl skulle vara framme!

Några exempel på adapters:



FIBE universaladapter som ska passa till de flesta isborrar. OBS! Notera att det handlar om två varianter - Typ 1 och typ 2!

Adaptern från FIBE kostar cirka 200:- för typ 1 med handtag medan typ 2 med parerskydd (skiva) kostar runt 180:- men priset kan variera.
Du hittar fler olika adapters genom länken till OLSSONS FISKE HÄR

Du hitta ett alternativ genom länken till MIEKO FISHING HÄR

Nyheter från VIM-Pirken:

VIM-Pirken är nog kanske Sveriges ledande tillverkare av pimpelspö och även skryllor.
Snabbt så blev deras fina pimpelspö uppskattade av tävlingsfiskande tillsammans med deras pirkar som tagit många utmärkelser ihop i handen på sina fiskare! På deras hemsida finns en eminent webbutik att tillgå och undertecknad har själv använt denna med förnöjsamhet. Den hittar du via länkarna nedan!



VIM Go Fish It -skryllan innebar lite av en revolution för isfisket och blev snabbt populär! - Bilden tillhör VIM-Pirken! Länk HÄR !

VIM- Go Fish It - skryllan:
Om vi börjar med VIM- Go Fish It - skryllan så blev denna snabbt en succé, främst bland tävlingseliten i svenskt pimpelfiske. Men den har även gått hem som en omtyckt och sällan tidigare producerad skrylla för den kräsne isfiskaren som ej bygger själv. Dels utformningen och möjligheterna att "pimpa" sin skrylla saknar begränsningar. Massor av tillbehör ingår och extra tillbehör finns att tillgå. Den är dessutom lätt eftersom den består av olika slags kompositmaterial för att minska vikten. Den första modellen utförd i blå design även benämnd "Go Fish It" har sedan utvecklats vidare med den svarta modellen ("Go Fish It Model 2") och fick nästan samtidigt en variant kallad "Go Fish It Pink Edition" ett par år senare. Senast ut är Go Fish It Model 3" med många förbättrade detaljer! En budgetvariant (Go Fish It Light), finns dessutom att tillgå med lite mindre tillbehör och ett lägre pris. Gemensamt för dessa är att de oavsett har olika tillbehör som ingår i olika grad. P.F. citerar:

"
+Ryggsele med snabbfäste
+Integrerad räknare
+Kompass
+Glasklar skiljevägg med smart och enkel sättning av fiskpåse
+2 st spöhållare med plats för 16 spö. Fungerar även till våra varpspö
+Läckert kolfiberrör att bära skryllan mellan hålen
+Skön EVA-foam på sittdel och ryggdel
+Förvaring av krokar och färdigknutna tafsar på insida av sittlocket
+Integrerade betesburkar
+Förvaring invändigt"


VIM Go Fish It -skryllornas evolution genom åren! - Bilden tillhör VIM-Pirken! Länk HÄR

Undertecknad har själv den första blå modellen "Go Fish It" och har använt denna skryllan under ett par säsonger och är oerhört nöjd!

VIM pimpelspön ligger i mästarklass!

Minst lika kända för pirkarna har Vim-Pirken blivit för sina otroligt nätta, välbalanserade och moderna spön. Främst så vänder sig Vim-Pirken till svenska tävlingseliten och tillverkar för hand många olika typer av spö för tävlingsfisket. Även varp-spö för djupfisket och / eller de som kan behärska tekniken finns att tillgå. Senast ut för säsongen 2021 är ett nytt spö under benämningen " ´Svea Carbon".



´Svea Carbon spöt är senast ut i raden av mästarspön! - Bilden tillhör VIM-Pirken! Länk HÄR !

- Förhoppningsvis så kan fler nyheter presenteras här efterhand. -