Vår utrustning under luppen - II - Skryllan


       2024-10-28


Den klassiska sinnebilden för en skrylla - den gamla konten i trä som denna här.

I förra avsnittet så studerade vi vertikalpriken, som är den mest använda pirktypen i samband med pimpelfiske efter abborre.
Denna gången så ska vi titta närmare på skryllan, eller konten som en del benämner den.
Det vi talar om är pimpelstolen som vi sitter på och dessutom förvarar vår utrustning och fisk i.
Sidan har nu uppdaterats med en bild på den nya super-skryllan "Go Fish It" från VIM-Pirken.
.

Av S.Johansson:

Ett äldre namn är kont och den var i regel tillverkad av flätade pilkvistar eller i trä som bilden ovan. Den på bilden ovan är dock nytillverkad med ett modernt sittunderlag som gör den bekväm att bruka.
Skryllan är ett av de viktigaste redskapen i din pimpelutrustning. Den är kort & gott "din arbetsplats" på isen när du fiskar.
Att stå upp och fiska kan gå en kortare stund men snabbt så inser man att detta är förkastligt. Man tappar snabbt koncentrationen och därmed möjligheten att fiska effektivt. Det är också mycket svårare att registrera nappen som ofta kan vara små och försiktiga.

Under 60-talet utvecklades denna behändiga och första moderna tävlingsskrylla av FK Balans.

Dessutom så är man utsatt för väder och vind vilket sätter ned din koncentration ytterligare. Du förlorar värme, börjar frysa och tappar såväl koncentration och intresse för fisket. Att sitta ned när man pimpelfiskar är sålunda ytterst viktigt! Vilka krav ska man ha på sin skrylla?
Det beror helt och hållet på vilka mål och krav du har. Är du nybörjare så har du ju ingen erfarenhet alls och en ryggsäcksstol duger då så länge.


Har man ingen ryggsäcksstol heller att tillgå, så kan man börja med en lättvikts campingstol som Kristin hade här vintern 2002.

Men så snart du blivit biten av isfisket så inspireras du av andra fiskares utrustningar och vill gå vidare själv, dina krav ökar...
Din skryllas viktigaste egenskaper bör vara följande: Den ska vara lätt samt skön att sitta på. Den är ockå ett förvaringsutrymme för dina spön, pirkar och tillbehör. Men även för fisken du fångar.

Mycket bättre än en campingstol är en helt vanlig ryggsäcksstol som bara kostar någon hundring i inköp.


Den är dessutom smidig att ta med sig vilket är en stor fördel så länge det ej fångats för mycket fisk...

Utrymmena för redskap och fisk bör vara åtskilda. Det är även viktigt att skryllan tål slag och stötar och ett fall på minst 1 meter bör den klara.
Orsaken är att du förr eller senare kommer halka omkull någon gång på den hala isen och då gäller det att skryllan står pall för påfrestningarna som fallet och den hårda isen utgör.


Ett hemmabygge med mer än 25 år på nacken som fungerar förträffligt än idag.

Givetvis så ska den klara av att vara rejält fylld med fisken du fångat. Den ska vara lätt att bära och en bra bärrem eller dyl. är a och o.
Vad som sedan styr är vad din målsättning är: Som ren nybörjare på isfisket duger en vanlig ryggsäcksstol.
Märker du sedan att pimpelfisket är lockande så kan du prova ut olika skryllor av dina kompisar. Ofta så har de som pimpelfiskat länge en extra skrylla att låna ut till dig.


De riktigt kräsna tävlingsfiskarna bygger sin skrylla själv. Notera "abborren" på sidan.


Man står i butiken. Vad ska jag välja? Svar: - Ditt framtida behov styr valet!

Ett annat sätt är att prova i butiker som är välsorterade på isfisket. Men då så blir det mestadels fråga om de lägre tävlingsskryllorna.


På marknaden finns nu en del skryllor i grundutförande som du sedan själv utrustar som t.ex. Nano-Skryllan ovan.


Främst så är det Normark som har sin SM-skrylla och det är en omtyckt sådan och den säljer bra. Priet är överkomligt då den ligger runt 500-600 kronor och den håller ju i många år.
Annars så kan man med fördel bygga skryllan själv och med hjälp av någon annan fiskare som valt att bygga själv. Och med några olika modeller som förebild så kan man skräddarsy skryllan så att den blir perfekt för dina behov.

En skrylla eller kont är en "arbetsplats" där man från början säkert utgick från en gammal pall eller pinnstol, som man släpade ut på isarna. De allra tidigaste "riktiga" skryllorna,
var säkert tillverkade av pilkvistar av korgmakare eller av tältduk, kanske skinn (renskinn högst uppe i lappland) som förstärkts av en träram eller en ram av metall.
Senare kom ryggsäcksstolar av tyg eller smärting samt skryllor i rent trä, fanér och plywood, som den högst upp på sidan. Men de har några nackdelar:
De är tyngre och de är känsliga för fukt och väta vilket är pimpelfiskets "ständiga följeslagare". Därför så kom skryllorna vars "chassi" var gjorda av en plastdunk på 70-talet.
Där kombinerade man plywood, plast och lättmetall typ aluminium. Under 90-talet så kom helgjutna skryllor i ren plast och de kompletterades med andra modeller som du kan se prov på här.
Därmed så blev dessa skryllor riktigt lätta samt näst intill okänsliga för fukt, kyla och stötar! Men många väljer dock att bygga sina skryllor själv, då det båe är roligt och billigt.

VIM-Pirken är ett av de absolut "vassaste" företagen inom utrustningar för modernt isfiske i Sverige! - Klicka på bilderna ovan för att besöka deras webbsida!
Fr. v. olika bilder hur man kunde "inreda" Benka-Skryllan, Denna har nu ersatts av "Go Fish It-skryllan nedan! - Bilder © VIM-Pirken 2012

VIM-Pirken fortsätter att leda utvecklingen i "pimpel-Sverige" med skryllan "Go Fish It" som lanserades 2016
Bilden till höger är "Go Fish it generation 4" och markerar en ständig utveckling av denna super-skrylla!. - Bilder © VIM-Pirken 2024


Den omtyckta SM-skryllan av Normark.

Vanligaste hemmabygget som också är det absolut lättaste viktmässigt är den som baseras på en 20 - 25 liters plastdunk.
Med hjälp av litet plywood , rostfri skruv, en bit liggunderlag och klarlack och eller epoxy så får man en mycket bra skrylla till ett lågt pris.
Dessutom är det roligt att bygga själv! Men var noggrann med måtten och snåla ej med konstruktionen.
Viktigt är också att den lackas eller målas I flera lager där det finns trä eller plywood så att den ej suger åt sig vatten och tar skada därav.


En annan omtyckt skrylla som tillverkas av Normark. Kostar ca. 400 - 600 kr

Inuti så delar du upp utrymmet så att du har dina spö och övrig utrustning i den ena halvan och din fisk i den andra.
I locket där du sitter kan man göra en konstruktion med ett fack så du kan ha pirkar , krokar, snappers m.m.
Översta delen, locket som du sitter på kläs med en bit liggunderlag du klippt till. Liggunderlaget reflekterar din kroppsväme så att du sitter varmt och gott.
Var noga med att limma den ordentligt så att den ej lossnar. En bit gammalt bilbälte (finns på skroten) eller ett mjukt nylonrep fästs med vardera sidan
med en stor stoppknut sedan den trätts igenom tvåhål på ömse sidor i skryllan .
Var noga med att hålen för bärremmen kommer exakt i mitten, så att skryllan hänger rakt när du bär denna.
Tänk dock på att hålen sätts i den övre halvan så att tyngdpunkten blir så låg som möjligt!
Man kan även trä över en meter klar plastslang på repet så får du en bredare yta än själva nylonrepets.
Detta gör att det ej skär in så hårt i axeln när du bär i land skryllan fylld av fisk.

En variant av det senaste inom området "skrylla" är Kinetic som är klädd med smärting med många praktiska fack.

Avslutningsvis kan du fästa fyra korta rostfria bultar genom bottnen medelst rostfria brickor . Spetsa dessa en aning på den sidan som ska vetta mot isen.
På så sätt så förankras skryllan mot isen av din egen tyngd när du sätter dig. Genom detta så minskas risken att skryllan glider iväg när det blåser och är blankis.
Tänk bara på att Bultarna ska vara ytterst korta.


Mitt egna hemmabygge "Skrylla 2000", (vilken ännu fungerar 20 år senare) som jag var rätt nöjd med då, eftersom jag ej tävlingsfiskar.
Innehåller en behållare för fisken som enkelt kan tas ur och rengöras. Denna skryllan har "burit iland" många kilo fisk vid det här laget.
Men sedan 2018 så ersattes hemmabygget av en "VIM Go Fish It", vilket var ett lyft då denna är mycket lättare och med smarta tekniska lösningar.


Låt sedan dina behov och din fantasi styra utformningen av din skrylla. Men tänk på att den ska vara praktisk.
Mer om hur du bygger din egna skrylla finns under Utrustning-2 där du kan besöka Mankan's hemsida.


En annan skrylla helt i frigolit som transporteras på en sparkstötting. Denna var full av grov abborre!

Några viktiga punkter som gör din skrylla bra: Det är dina behov som styr hur din skrylla ska se ut. Köper du den färdig är du mer begränsad än om du bygger själv.


Min egenbyggda "Skrylla 2000" var praktisk men aningen tung. Men förvarad i pulkan blev den däremot mycket lättare att förflytta mellan hålen.


En variant på pulka som heter "Jet Sled" och tillverkas i U.S.A. Dylika pulkor har under de senaste åren kommit in i den svenska handeln.
Undertecknad har sålunda en liknande pulka vilket underlättar när man ska till och ifrån sina fiskeplatser. Mer om sådana tillbehör finns att läsa på flik 11 för Utrustning.


Skryllan ska vara lätt och praktisk. Din sitthöjd som du känner som optimal ska styra höjden på din skrylla .
Tänk på att spöt ska vara så nära hålet som möjligt när du fiskar. Skryllan ska / bör ha separerade utrymmen för utrustning och fisk.
Skryllan ska vara lätt att göra ren och tåla hög belastning, väta samt stötar och slag
Den ska / bör även klara ett fall från minst 1 meter mot ett hårt underlag med utrustning i utan att gå sönder.
Skryllan ska vara varm och bekväm att sitta på. Skryllan ska ge dig optimal fiskemiljö så att du kan fokusera hundraprocentigt på ditt fiske.
Nu har du en bra arbetsplats för dina kommande fisken!


En sparkstötting är ett riktigt bra komplement där man kan förflytta sig långt och mycket snabbt, särskilt på blankisarna.
Jag har numera några sparkar som lätt tas med på takräcket eller inne i bilen, - bra att låna ut om man har en fiskepolare med .


Ännu ett par exempel på trevliga hemmabyggen av skrylla där man dock ser skillnad på tävlingsfiskarens...

Är du / ska du bli tävlingsfiskare är kraven hårda så bör du tänka på följande:
Skryllan ska vara lätt och kompakt där du endast ska medföra det du absolut behöver i redskapsväg.
Sitthöjden måste vara optimal så att du snabbt kan få ett effektivt fiske.
Kan du ej reglera höjden får det kanske kompenseras genom sittställningen eller genom en annan längd på dina spön.
Går ej detta bör du bygga skryllan själv för att optimera dina behov maximalt.
Du ska ha ett generöst utrymme för din fiskförvaring som bör vara dolt för att ej "avslöja" ditt fiske allt för mycket.
Skryllan ska också ha ett väl utformat "fisk-inkast" där du lätt kan placera din fångst under pågående fiske.
Skryllan ska vara lätt att bära även under långa sträckor med mycket fisk i.


...Respektive hobbyfiskarens "idealskrylla".


Det var litet goda tips om hur din skrylla bör se ut för att du ska få ett framgångsrikt pimpelfiske.
Lycka till med utformningen av din egna "arbetsplats" vid pimpelhålet!

I nästa avsnitt, Nr. 7, så lär vi oss hur den optimala pimpelkroken ser ut och är uppbyggd