Välkommen till Pimpelforum!

2024-12-01 Klockan 00:00

Pimpelforums Samarbetspartners:



2024-11-28 - Nyheter:  Flertalet nyheter - Se nedan!
2024-11-28 - Vädret:
  Fortsatt milt men lite kyligare på sikt.
2024-11-28- Isläget:
   Inga bärbara isar inom bevakningsområdetl

Läs mer om detta nedan.

SERVICE & MEDDELANDERUTA:

- VÄLKOMNA TILL PIMPELFORUM -

- -
























SNABBINFORMATIONS - RUTA:
2024-11-28 - VÄLKOMNA TILL EN NY SÄSONG MED PIMPELFORUM!

- -




VÄLKOMNA TILL CHATTRUTAN!



VÄLKOMNA TILL PIMPELFORUM:


SÄSONGSPREMIÄR!





Tänk om... Det kunde bli en fin isvinter med fiske på de större sjöarna.
I nuläget osäkert men framtiden får utvisa och chansen finns faktiskt.

- EN RAD NYHETER INFÖR SÄSONGEN 2024-2025: .

En ny blogg för Pimpelforum ersätter Facebook gällande bilder och reportage!
Sedan Facebook stängde ute alla som INTE ville vara med på detta sociala media så har Pimpelforum letat en lösning. Den fanns närmare än undertecknad trodde. En blogg löste det hela och en ny knapp har lagts till för denna. Här kan du problemfritt gå in och läsa samt se bilder liksom att själv göra inlägg.Sedan tidigare finns ju chatt-rutan på startsidan. Men notera att med bloggen så lämnar du Pimpelforum.

Sjöinformationens fakta har som nämnts tidigare tyvärr blivit föråldrad till viss del...
Det som en gång i tiden bildade ryggraden här på P.F. var ju isläget som efter en rad miserabla isvintrar tyvärr fick läggas ned beroende på allt osäkrare isläggning. Helt annorlunda var det år 1998 när sidan öppnade för första gången. Då var det över lag kalla vintrar och säker isläggning. Men efter 2018 så ändrades detta radiakalt, efter den stekheta sommaren och vintrarna har varit näst intill usla sedan dess. I de uppdateringar som skett så har sjöinformationen ännu ej hunnit uppdateras.

Vädersidan har uppdaterats med nya länkar!
En förändring skedde helt nyligen då den direkta visningen (hot-länkningen) för Klart.se upphörde att fungera. Nu finns dessa orter som knappar istället och nya länkningar till andra orter har lagts till på vädersidan..

Uppdateringar för såväl utrustning som taktik...
Materialet gällande utrustning fått en rejäl översyn vilket på vissa av sidorna ej skett på mer än 20 år. På samma vis har sidorna för taktik uppdaterats och lite småfel och inaktuella länkar har korrigerats eller plockats bort.

FK Klykan - En anrik fiskeklubb som gått i graven...
Den anrika fiskeklubben Klykan lade tyvärr ned vintern 2023-2024 vilket är ledsamt. Fiskeklubben som grundades av fiske-oraklet Kjell-Erik Pettersson blev mer än 50 år gammal. Men svikande underlag och allt uslare vintrar innebar dödsstöten för denna fina gamla klubben. Knappen för FK Klykan som fanns i menyraden har därmed plockats bort efter mer än 20 år på Pimpelforum.

Alla filmklippen och länkarna på sidan för video fungerar!
Så småningom kommer sidan för videoklipp att uppdateras då den ännu är från år 2010. Men allt material är i ett fungerande skick. Även de gamla AVI-klippen fungerar!

Förändringar i menyraderna!
Knapparna i menyraderna har reducerats då flera ej använts. Den enda knappen som ännu är aktuell på den Nedre Menyn är för "webb-Shop" men även denna kommer att uppdateras så småningom. Men alla länkarna fungerar!

Det är trots allt dags att se över grejerna när väl vintern slår till!
Var ställde du grejerna senast du fiskat på isen? Hur mår skryllan invändigt- Ren och fin? Isborren, - Är den vass i skäret? Är dina spön i ordning med en bra lina på? Är krokarna ok och pirkarna likaså? Hur är det med dina plagg och vinterstövlar? - Ja om inte på en eller flera punkter så finner du tips på sidorna för UTRUSTNING som i princip aldrig blir inaktuella här på P.F.

Vad händer här på Pimpelforum...
Den kommande tiden, ska vi säga den närmaste månaden eller 3-4 veckorna kan vara avgörande för om säsongen kan komma igång eller ej. Bäst ser det ut att vara för sydsvenska höglandet som tidigare tills helt nyligen har haft nätter med åtskilliga minusgrader. Men tyvärr så återvände mildvädret med våldsam kraft när ovädret "Bert" drog in från Storbritannien som gav stora mänder regn och i princip sommartemperaturer. Göteborg toppade med hela 14 grader, vilket är ett nytt värme-rekord för november! Galet varmt för att vara i november alltså! Så isarna ser tyvärr ut att dröja som det verkar i skrivande stund, i nuläget 28 november

Glöm ej chattrutan eller gästboken ovan!
Sedan ett par säsonger tillbaka finns chattrutan där du kan posta inlägg eller om du vill göra det i gästboken som du fnner i menyraden högst upp. Du kan även skicka e-post om du föredrar detta.

Glöm inte heller vår sida med väderlänkar samt vår systersida ewp.se
Vår vädersida är till viktig hjälp där du finner många bra länkar till olika väderinstitut liksom till radarstationer och till Trafikverket för att få LIVE information för stunden. Väglag och nederbörd liksom temperaturer är viktiga saker att hålla rätt på. Sedan så finns vår systersida ewp.se som nämnts ovan där du får nyttig väderinformation i vinter.
Länken finner du på "pilen" här:

8 december är nästa uppdateringen av Pimpelforum!
Normalt sett så är inledningsvis torsdagarna den dagen som gäller för uppdatering av P.F. och om säsongen drar igång så är det även måndagar som gäller. Men beroende på på det milda vädret så är det knappast lönt att uppdatera innan dess. Pimpelforum uppdaterar givetvis tidigare om en radikal väderomläggning till kallare väder skulle ske. Fram tills dess så får vi gå i väntans tider...

Vi hoppas på en okej säsong så småningom. / S. Johansson - Pimpelforum 28/11 2024.


Vi hoppas på en fin säsong så småningom med härliga isfisken!

Pimpelforum / Pimpelforum Nordost

- LITE ARKIVERAT MATERIAL SOM SPARATS SAMT LITE FAKTA OM ISFISKE OCH PIMPELFORUM NEDAN -


Gör dina egna isdubbar lätt: Ta och köp ett kvastskaft, några 4 tum spik samt någon meter persiennsnöre. Kapa upp kvastskaftet i cirka 25 cm bitar. Slå in en spik i ena änden och förborra gärna med ett 43 mm borr för att trät ej ska spricka. Klipp /såga av spikhuvudet och gör spetsar med en fil. Borra ett 5 mm hål en bit , runt 15 mm ned på trät för hålet till persiennsnöret. Gör samma på den andra biten och använd den första som mall. Lacka därefter dina blivande isdubbar med klarlack eller ännu bättre en "lysande färg" som syns lätt som t.ex.orange! Låt torka ett par dygn. Trä igenom persiennsnöret och fixera med stoppknutar och tänk på att längden måste vara så dubbarna kan användas. Man kan sedan rulla ihop den delen av linan som ej är runt halsen och man kan stoppa dubbarna i någon liten ficka av konstmaterial för att ha lättåtkomliga i brösthöjd. Tänk på att dubbarna ALLTID ska vara på INNAN du går ut på en is. Prova gärna genom att lägga dig på ett liggunderlag på marken(en gräsmatta) och sedan prova att använda dessa genom att "hugga mot marken" och simulera att du "drar dig upp ur vaken".

Vad har du på dig?
Kläderna är minst lika viktiga och utanpå de inre plaggen, ett joggingställ kanske, -så är en flytoverall nästan ett måste. Dessa är dyra men ger ett mycket bra skydd. För den riktigt kräsne finns överlevnadsdräkten Ursuit men denna är ruggigt dyr och kostar bortåt 25000 kronor! Men "vanliga flytoveraller" räcker länge. För barnen är det svårare då de växer så riktigt varma kläder i bävernylon eller liknande räcker gott under uppväxten. På fötterna så ska vattenavvisande fodrade stövlar användas och är det blankis så är det bra med brodd eller isgaloscher. Glöm ej mössan och vantarna!
Pimpelforum / Pimpelforum Nordost




VÄLKOMNA TILL CHATTRUTAN! - LÄS REGLERNA FÖRST NEDAN!
VÄLKOMNA TILL CHATTRUTAN!




Varmt välkomna till chattrutan som ersätter det gamla isläget med "trafikljusen"!

BAKGRUND:
De senaste vintrarna sedan 2010 har blivit allt mildare vilket medfört att isläget försämrats allt mer.
Vintern 2019-2020 kom inte alls i södra Sverige och något isfiske kunde aldrig bedrivas. Men den senare 2020-2021 blev bättre och bjöd på många fina isfiskedagar. Men det hela slutade tyvärr i en svår tragedi då inte mindre än 4 personer omkom samma dag på Vallsjön utanför Sävsjö. Därtill skedde ytterligare isolyckor med dödlig utgång under den förra vintern och antalet omkomna i samband med isarna blev 2-siffrigt. Under sommarsäsongen så har Pimpelforum och Pimpelforum Nordöst kikat på framtiden för Pimpelforum och ett viktigt beslut togs: ISLÄGET HAR LAGTS NED I SIN NUVARANDE FORM! Orsaken är att man vill ha "ryggen fri" och därmed undvika att folk lockas ut på en osäker is.

Det finns inga "säkra isar"! Men ett alternativ finns och det är denna chatten! Här kan du RAPPORTERA in om det finns någon is som är bärbar men detta sker HELT på egen risk. Bäst är att rapporten som du lämnar möjligen kan se ut så här:

"Idag var jag på Västersjön och isen var skaplig på stora delar av sjön men där fanns snöfläckar med tunnare is. Fisket var sådär men det blev ändå ett 20-tal abborrar".

Genom detta så får en fiskesugen person SJÄLV fatta beslut om denna vill gå ut på sjön eller ej. Detta var ett exempel.

REGLER FÖR CHATTRUTAN - VIKTIGT!
Under inga omständigheter får det förekomma inlägg som ej är relaterat till isfisket enligt följande:

1 - POLITISKA BUDSKAP
2 - RELIGIÖSA BUDSKAP
3 - ANDRA BUDSKAP SOM KAN VÄCKA ANSTÖT E.T.C.
4 - PERSONLIGA PÅHOPP / ANGREPP / FÖRTAL E.T.C.
5 - SVORDOMAR OCH KÖNSORD ELLER LIKNANDE
6 - INLÄGG SOM EJ ÄR RELATERAT TILL SPORTFISKE / ISFISKE / PIMPELFISKE O.S.V.
7 - INLÄGGEN SKA AVGES PÅ SVENSKA ELLER MÖJLIGEN ENGELSKA - INGET ANNAT SPRÅK!
8 - PERSON / PERSONER SOM EJ RESPEKTERAR DETTA OVAN BLIR AVSTÄNGDA FRÅN CHATTEN!

Dessa exempel på typer av inlägg är välkomna och att lägga ut på chatten:

1 - Att ge israpporter men de får EJ vara falska! - Ansvaret ligger på den som presenterat inlägget!
2 - Att lägga ut inlägg om varningar för svaga isar eller vädervarningar som kan vara aktuella.
3 - Att lägga ut fisketips eller liknande och länka till andra sidor i detta ämnet.
4 - Lämna fiskerapporter.
5 - Att lägga ut "bra reklam" för fiskeredskap, Men man BÖR hålla sig till ämnet "isfiske" i möjligaste mån.
6 - Att göra inlägg om samåkning till pimpeltävlingar och fisketräffar (klubbträffar) o.s.v.
7 - Att ställa frågor om isfisket.
8 - Att ge fiskekorttips, var man köper fiskekort och om spännande vatten.
9 - Sunt förnuft gäller för att få en fin chatt där alla är välkomna.
10 - Givetvis så välkomnas trevliga bilder här också!
11 - VARMT VÄLKOMNA!


25/11 - Gamla isläget är nedlagt! Systemet ersattes 2021 med ett helt nytt som baserades på inkomna israpporter från er besökare.
Sålunda kommer huvudsakligen israpporter återfinnas i chatten från er besökare men även egna israpporter. men någon "säker is" kommer ej att avrapporteras. Men sannolikt är detta testet avslutat för gott!



CBTC - CHAT systemet ersatte de gamla systemet för isläget! - Men på prov!
Symbolerna ovan bildade det nya systemet där detta endast visar om rapporter om bärbar is inkommit från en aktuell sjö i något av de 9 distrikten. Systemet baseras HELT på chatten ovan! Det röda trafikljuset (röd "snöflinga /iskristall") visar att inget fiskevatten i detta distrikt har inrapporterad ( bärbar ) is. Ett trafikljus med vitt ljus (vit "snöflinga / iskristall") visar att rapporter om ( bärbar) is inkommit för ett eller flera fiskevatten i distriktet. Det helt släckta trafikljuset visar som tidigare att där ej finns uppgifter om fiskevatten i distriktet eller att tjänsten har stängt under sommaruppehållet. Notera att ordet "bärbar" används ej vilket i klartext innebär att ett fiskevatten har is där isfiskare varit ute och fiskat. Här kommer skillnaden: Isens hållbarhet kan INTE garanteras som tidigare någonstans utan detta är bara en slags fingervisning och på prov...

Vad betyder "
CBTC" i detta sammanhanget?
"CBTC står för Communications-based train control (CBTC) och är egentligen ett signalsystem för automatiserad tågkörning vilket t.ex. finns i bland annat i England och London som exempel. Som ni förstår så har detta absolut inget med isfisket att göra, -mer än att själva namnet har lånats in för att SKILJA från det gamla trafikljussystemet som funnits med sedan 1998 men som nu gått i graven. Samt att själva de nya ersättande"trafikljusen" på Pimpelforum faktiskt är identiska med CBTC:s signalsystem rent utseendemässigt!

. - Pimpelforum / Pimpelforum Nordost


De stora fiskarna har varit sällsynta men här hade herrn här lite flyt vintern 2021 på en sjö i nordvästra Skåne! Fisken vägde 1040 gram.




En vacker välmatad halvkilos abborre blev belöningen på Ekasjö för undertecknad söndag 31/1.


Kul besökssiffror lördag 30/1 och söndag 31/1 2021:
Det blev många besök under lördagen där 356 besökare registrerades och redan har detta slagits när detta lades ut! Verkligen kul !

 


20/1 - 2019
Branding ett sätt att synas - Pimpelforum ändrade lite på utseendet...

Pimpelforum ändrar lite i sina loggor och utökar domänerna officiellt...
Branding ett modernt ord som betyder "att synas med en varumärkesplattform" är något som P.F har haft i nästan alla år. Det är alltså logotypen för sidan som nu förändrats en aning. Det som dessutom har hänt är att Pimpelforum som har haft sitt säte i Skåne även sedan en del år tillbaka har haft en plattform som utgår från nordöstra Småland och Östergötland. Detta beror givetvis mycket på goda kontakter och genuin vänskap med många sportfiskare i trakten. Men en annan orsak är de allt sämre vintrarna som de senaste åren stoppat fisket i Skåne och sydvästra Sverige allt mer. Därför så har en liten avknoppning nu officiellt skapats:

   
Branding som blev en nyhet säsongen 2019 - De nya loggorna där den vänstra är Pimpelforum med sitt säte i Skåne.
Den högra snedställda blå loggan är Pimpelforum Nordöst med säte i nordöstra Småland och Östergötland.
Nu ska det ej göras någon "större affär" av detta utan Pimpelforum kommer annars bevara sin inriktning som tidigare. Men genom att förtydliga det hela så kommer man kunna få lite "etikett" på den informationen som Pimpelforum så frikostigt delar med sig av varje vinter. I sammanhanget så ändras en del loggor i systemet och några av er har säkert redan lagt märke till detta...

Det är också i sammanhanget viktigt att betona att P.F. INTE ansvarar för olycksfall som sker beroende på att undermåliga isar brister eller att plurrning sker genom dumdristiga beslut. Det är ALLTID DU PERSONLIGEN själv som ansvarar för om man ska beträda en is eller ej!

Variationer kan uppstå från sjö till sjö med bara ett par hundra meter emellan...
Det är alltså tal om många parametrar som ska klaffa och detta avviker markant från sjö till sjö och skillnaden kan ibland bara handla om någon enstaka kilometer eller ännu mindre. En sjö kan bära medan en sjö intill kan ha öppet vatten. Så är det t.ex. på skillnaden mellan Västersjön och Rössjön i nordvästra Skåne där avståndet mellan de båda sjöarna blott är knappa 200 meter. En bäck förbinder också det båda sjöarna emellan på det smalaste stället..

Västersjön och Västersjön är referenssjöar:

Dessa är så kallade "referenssjöar" för Pimpelforum och Västersjön med sina blott 12 meters djup kan ha bärbar is medan Rössjön 200 meter öster ut som regel kan ha öppet böljande vatten. Orsaken till denna markanta skillnad är att Rössjön har en mer dramatisk bottentopografi med det dubbla djupet på 24 meter. Till detta en riktigt kuperad bottentopografi. Men Västersjön har dels bara halva djupet samt en nästan helt slät sjöbotten vilket innebär en snabbare isläggning. Med hjälp av dessa båda sjöar samt ytterligare en sjö kan man bilda sig en ganska exakt uppfattning om isläget på andra håll inom P.F:s bevakningsområde som i huvudsak omfattar Skåne, Småland samt delar av västra Götaland och Östergötland inklusive sydsvenska höglandet.

Ytterligare varianter av iskartor som dock ej presenteras här i nuläget...
Att göra en svår sak enkel är det svåra vilket innebär att det kan tillkomma ett par avvikelser av de presenterade islägeskartorna nedan. Men det tål att upprepas att detta är ingen exakt visning av isläget utan endast en ungefärlig guide. Skåne t.ex. kan visas i ett "rött isläge" medan det i norra delarna i gränsen mot södra Halland kan finnas sjöar med ett vitt eller gult isläge inom Skånes nordligaste gräns!

  • - ISDUBBAR OCH LIVLINA SKALL ALLTID BÄRAS NÄR MAN BETRÄDER EN IS! -


    15/1 - 2019: Om polarvirveln som styr vårt vinterväder över Skandinavien (repris)

    Polarvirveln (Polar vortex)
    Ett fenomen som heter "plötslig atmosfärisk uppvärmning" innebär alltså att mycket kalla vindar kan nå oss ifrån från nordöst. Även numera benämnd "rysskylan" som så småningom kan komma att nå in över oss från nordöst med jämna mellanrum. Det innebär ofta i förekommande fall att snöbyar kan bildas över Östersjön och sedan ta sig in över ostvända kuster från Skåne i söder till södra Norrland när havet ligger öppet. En länk till Dansk TV 2 som berättar mer om fenomenet Polar Vortex. Länk till Wikipedia om fenomenet

    Wetterzentrales paneler blir permanenta!

    Pimpelforum vill alltid åstakomma det bästa med väldigt blygsamma medel och panelerna som kompletterar vädersidan är sannolikt den bästa lösningen här. I "Express-fältet" så finner du även Hirlam temperaturprognos samt nordisk radar från YR som är det norska väderinstitutet.



    3/1 -- 2019 - Usel vinter...

    Vad vad var orsakerna till den usla vintern 2018-19?
    Forskarna och meterologerna slet sitt hår i vad som orsakade det hela. Men främst är det jetströmmarna som för oss vinterfiskare har en ytterst ogynnsam bana just nu. Detta innebär att jetströmmen kommer västerifrån med ursprung över Atlanten och sedan kommer in högt över nordligaste Norrland.
    Denna ogynnsamma jetström går sedan rakt söderut och för med sig lågtryck och fronter i en aldrig sinande ström. Dessemellan så kommer små svaga högtrycksryggar med lite kallare luft. Men detta duger ej för någon ordentlig isläggning och det hela har därmed gått i stå.

     


    Jetströmmen uppvisade en mycket ogynnsam utbredning och rörelse som förde in mycket mild luft i HELA Sverige.

    Emellanåt så kan dock kall luft föras ned från nordöst eller norr när jetströmmen flyttar på sig lite söderut och västerut. Men för att saker ska hända så måste högtrycket över Iberiska halvön (Spanien) hamna uppe hos oss och lågtrycket ska ligga där nere. Kort och gott så måste högtryck och lågtryck byta plats. Då lågtryck snurrar moturs så förs mild luft upp till oss. Vid högtryck så rör sig medurs och kall luft förs kall luft ned i stället från norra ishavet och från Sibirien. Men just nu så råder denna ogynnsamma situation och verkar ej ändras inom överskådlig tid.

    Luftmasseskärpning mellan varm fuktig luft och kall torr luft ger upphov till vinterstormar!
    Nyss så drog en ovanligt kraftig och förödande storm fram över mellersta Sverige på en ovanlig bana. "Alfrida" kommer många att minnas på såväl Gotland som i Stockholmstrakten. Stormen fördes med jetströmmens sinusformade bana först västerut in mot Skandinavien och sedan rakt söderut innan den svängde in över Baltikum och försvagades. Den svåra tågolyckan i Danmark orsakades sannolikt även av denna stormen. Risken finns därmed att nya liknande stormar kan uppstå den kommande tiden som jetströmmen ligger nu. Orsaken är att det blir en skarp kontrast mellan den varma fuktiga luften och lågtrycken kontra högtryck och kall luft över nordkalotten och Sibirien. De ovanligt varma haven är också starkt bidragande till det usla väderläget som visades i exemplet nedan, tidigare i den förra uppdateringen..

    Jetströmmen måste maka på sig söderut också!
    Men den främsta vektorn är att hela jetströmmen måste flytta mer söderut och därmed så kommer vi hamna NORR om den så kallade polarfronten i den kalla luftmassan som illustreras ovan. Bilden är en grov förenkling av läget just nu bara för att illustrera lättfattligt varför vintern ej vill infinna sig hos oss. Polarfronten kan kort beskrivas som en del av jetströmmen som alltså måste flytta söder och västerut. Det är därför brittiska öarna ofta har milt väder medan vi har kallt under mer normala förhållanden.


    31/12 - 2019 - Var var den bastanta kylan?
    Ja, - denna frågan kunde man undra över och bilden från Wetterzentrale talade ett tydligt språk vid nyår 2019.
    Haven var varma vilket innebar att den riktigt kalla luften inte vill infinna sig. Istället så strömmade ständigt nya nederbördsområden in. då behövdes mycket nederbörd då vattenstånden och vattenföringen i många sjöar och vattendrag tagit allvarlig skada sommaren 2018. En torka liknande detta vi såg under dån har ej skådats innan i modern tid och upprepades tack och lov ej igen påföljande sommar 2019.


    En prognosmodell från Wetterzentrale 30 december 2018 visade att haven var uppvärmda.
    Detta innebar tyvärr att den bastanta kylan (-10 grader eller lägre) ej kunde etablera sig på allvar den förra vintern.


    10/12 - 2018 - Vad skiljer det så kallade "klimatet" från själva vädret?
    Skillnaden är att klimatet är en mätserie på över t.ex. 10 år där man ser avvikelser i temperatur, vindar och nederbörd från genomsnittet. Själva genomsnittet är också en del av själva klimatet. Fram till nu så har man ju mätt under de 30 åren mellan 1961 till 1990. Själva "vädret" är det som råder för stunden och under en liten tid, oftast då i närtiden som t.ex. det kommande vädret och vädret som råder eller har varit. Klimatet är alltså en djupare analys av vad som kommer hända och har hänt med väder och vind under en lång tid.

    Klimatet blir alltså varmare och det blir allt svårare att få isar...
    Man ser med en förfärande tydlighet att haven är varmare just nu om man tittar på de uppmätta temperaturerna. Normalt så ska haven runt Norra Ishavet ligga på runt noll eller några minusgrader. Men så är det ej under december 2018. Och november var ännu varmare än någonsin. Det uppmättes temperaturer i Norrland som aldrig uppmätts tidigare och detta är oroande. Sålunda så är i sammanhanget kanske frånvaron av bärbara isar "strunt" men ändå inte för i det stora sammanhanget mycket allvarligt. Vi såg en av följderna i somras med de stora bränderna.

    Allvarligt läge i våra vatten efter den heta och torra sommaren 2018...
    Ännu så är vattenstånd och vattenföring i sjöar, åar och vattendrag svårt drabbat av torkan. På många håll så är det så illa att vandrande fisk som lax och öring ej kan nå sina lekplatser för vattendragen har torkat ut. Detta gäller stora delar av södra Sverige. En sådan situation har ej skådats tidigare i vår moderna väder och fiskeri-historia. En sådan sommar som passerats kan anses som ett undantag som kan innebära en livskraftigare lax och öringstam kommande år. Men skulle situationen upprepas så ligger fiskbestånden riktigt illa till! Tack och lov så blev det ingen upprepning av den ohyggliga torkan utan år 2019 uppvisade mer normala förhållanden med understundom riktigt riklig nederbörd på de flesta håll.

    Isbrist i söder och snöbrist i norr, glaciärer håller på att smälta bort, - dystert värre...
    Tyvärr så är det ingen munter läsning här och det är undertecknad medveten om. När detta skrevs pågick ett klimat-mötet i polska Katowice och där är redan förutsättningarna för det gångna årets miljömål klara. Det gick åt FEL håll med ännu mer växthusgaser och det blev ej lättare då ökningen ser ut att fortsätta. På detta att U.S.A. lämnade Paris-avtalet från 2015, då det såg mer positivt ut. I och med att U.S.A. lämnade så lär andra länder att följa efter. Detta hänger ju direkt samman med vår is och snöbrist. Framtiden ser en aning dystopisk ut m.a.o.

    Kanske lite nya grejor skulle göra susen också!
    För nybörjaren så finns ett lågbudget-sortiment på såväl Ö & B som på Biltema, där man kan köpa prylar till en rimligt låg peng. Men den riktigt kräsne fiskaren vill ju ha det allra bästa i redskapsväg! Idag är det VIM-Pirken som leder den utvecklingen här i Sverige. Deras topp-produkter är Go-Fish It skryllan som är en fantastisk produkt! Notera även att skryllan kommit i "pink edition". Den kostar en slant men är värd varenda krona! Deras nya pimpelspön "Emilia Ricoletto" och "Tre Kronor" är riktigt fina pimpelspö för finsmakaren! Dessutom så har de "grymma" pirkar och krokar som abborren ej kan motstå liksom massor av tillbehör som t.ex. länkar, tafsar, snappers, maggot-burkar och mycket annat. Det finns alltså goda chanser att kunna lägga fina klappar under granen även i jul. Nedan ett par länkar!

    Biltema. Länk:           Mer produkter som finns på VIM-Pirken via länken här.. Länk:


    2018 - November:

    På vår systersida EWP.se så kan du också följa händelseutvecklingen gällande vädret framöver. Länk:

    Under november 2018 så hade del vågade fiskare gett sig ut på isarna. Och detta gällde främst för de SMÅ sjöarna inom bevakningsområdet. Bilder lades upp i vårt fotoalbum. Ett tack går till Lennart Larsson och Billy Affelin och du hittar dessa här utan att logga in på Facebook (där de annars legat ute ett kort tag)
    Länk till "fotoalbumet" för dig som saknar konto på Facebook:


    Glöm ej bort vårt fotoalbum...

    29/11 - 2018:

    På vår systersida EWP.se så kan du också följa händelseutvecklingen gällande vädret. Länk:

    Måndagar och torsdagar är huvudsakliga dagar när sajten här uppdateras!
    I vanlig ordning så kommer måndag och torsdag vara de dagar som uppdateringarna är mest frekventa här på Pimpelforum. På måndagar så summeras det gångna veckoslutet gällande pimpelfiske och vi tittar framåt i arbetsveckan.

    På torsdagarna så "laddar vi upp" inför det kommande veckoslutet. Då hoppas vi på många spännande fisken i vinter. Lämpligt är då att du som besökare har lite fisketips att delge oss andra. Liksom de fisketips som kommer härifrån.

    Utöver detta så sker uppdateringar ibland under veckoslut och helger om det finns något viktigt att berätta. Dessutom så sker uppdateringarna via Facebook på vår sida där.


    Glöm ej bort vårt fotoalbum...

    Pimpelforum försöker att delge alla så långt detta går och så snabbt som möjligt. Därför så finns Facebooksidan fotoalbum tillgänglig där bilder, isläge med mera läggs ut efterhand. Glöm därför ej att kolla där och även du som INTE har FB kan komma dit. Så glöm inte att gå in och titta där då och då. Detta kan löna sig! Länk till det "nya Facebook-systemet" för dig som saknar konto där:


    Vädret har inget minne men människan har... - Vi kommer ihåg vintern 2009 - 2010.

    Den minnesgode kommer säkert ihåg vintern 2009 -2010 då det kallnade successivt under november och att det sedan blev såpass kallt att det var bärbara isar redan i Advent. Denna närmast tillhands nämnda fimbulvinter bestod länge in på det nya året och det kom stora mängder snö dessutom. Vi fick såväl en vit Advent och en vit jul vilket numera är sällsynt. Man kunde hoppas på att något liknande kanske upprepas i vinter men nu så ser det tyvärr ut som att det på nytt blir avsevärt mildare när vi går in i december. På vår systersida EWP så finns en aktuell artikel om vädret just för tillfället

    Viktig information berörande vår Facebook-sida::
    Vid en kontroll strax innan premiären 2018-2019 så upptäcktes dessvärre att direktlänken till vår Facebooksida ej längre fungerade. Någon inställning av sekretesser och algoritmer hos Facebook har ändrats utan att detta har upptäckts innan. För att komma åt saker där så MÅSTE du som besökare ha Facebook och logga in där först. Därefter så skriver du in i deras sökfält följande: "Pimpelforum Din Guide Till Isfisket" Du som alltså ej har Facebook kommer sålunda ej in till oss där längre! Pimpelforum beklagar verkligen detta och jobbar med att finna en lösning på problemet!

    Tänk även på att rensa eller uppdatera ditt cacheminne i dator / surfplatta eller mobiltelefon!
    I dessa enheter så finns ett cacheminne som gör att du snabbare kommer in på en webbsida och Pimpelforum har ingen app. Ta därför som vana att framförallt vid säsongsstarten och sedan lite då och då rensa ditt casheminne eller uppdatera din webbläsare. Annars så finns risken att gammalt material visas i din dator, surfplatta eller telefon!

    Nyheter inför säsongen 2018-2019: Fortsatt uppdatering av äldre sidor, uppdatering av vädertjänsten, utrustning och redskap...
    Pimpelforum är idag en mycket gammal sida från internets barndom då den drog igång redan år 1997. Detta är en lång tid och mycket material finns ännu idag samlat med mycket gammal teknik på en gammal HTML-plattform från den tiden. En del ser "patetiskt löjligt ut" numera. Men budskapet går fram än idag och Pimpelforum har säkert bildat skola för många unga fiskare som var barn då. Dessa är idag vuxna och kanske i sin tur har barn som vill lära sig att isfiska. Detta säger mycket om hur "gammalt" internet redan hunnit bli...

    PF har därför varit mån om att endast förändra materialet varsamt och ej gå brutalt fram. Dessutom så är gammal HTML-teknik "tacksam" att ladda ned även när nätet är bristfälligt. Så är det alltjämnt i 5G och de "smarta mobilernas" tidevarv här och var. Sverige är ett ju rätt stort och avlångt land med brister i täckningen här och var. Men P.F. jobbar med ständiga små förbättringar inom det gamla HTML-området.

    Isläget kompletterades med det "vita isläget".
    På sidan för Isläget så kommer det ospecificerade isläget med sin vita symbol att återfinnas och detta betyder att isar kan finnas. men inga rapporter om isens bärighet har inkommit. Men isdata baseras på rådande temperaturer som möjligen kan innebära is som håller. Men man ska vara ytterst försiktig när man traskar ut på denna typ av is.

    Mindre intressanta sjöar kan komma att plockas bort!
    Många sjöar i varierande storlek finns listade men då Sverige har mer än 100.000 sjöar så kan man omöjligt ha med alla. Redan idag är antalet sjöar på P.F. stort och det är svårt att hantera alla data om rådande isläge på dessa. Därför så kan antalet sjöar komma att minskas till förmån för de mer hög-intressanta.

    Israpporterna är av yttersta vikt för att bibehålla en hög service på P.F.
    Att aktuella isdata saknas beror helt enkelt på att israpporterna uteblivit för det berörda vattnet. Ett vatten som ej fått inkomna israpporter hamnar därför "sist" och kan därmed stå i en felaktig status. Endast genom slutsatser om sjöns isläggnings-egenskaper och det rådande vädret den senaste tiden innebär att isdatan kan justeras. Så israpporterna är därför av yttersta vikt för en fullgod service här.

    Att undertecknad på Pimpelforum skulle åka runt och mäta isarna är absurt och skulle innebära att en årlig kostnad för er besökare på 100-tals kronor, för att få besöka sidan per säsong, då måste införas. Sidan är ju helt idéell och saknar ekonomiska medel. Tyvärr så finns det många som låter bli att lämna israpporter och därmed så uteblir aktuella isdata för många sjöar längre än nödvändigt...

    Uppdatering av vädertjänsten och ständigt samarbete med systersidan EWP!
    P.F. vädersida uppdateras ständigt där inaktuella länkar plockas bort och ersätts med nya. På systersidan EWP så får du alltid djuplodande rapporter vid större väderhändelser av betydelse. Dessutom så finns vår Service & Meddelanderuta på portalsidan. Där så får du "vädret express" liksom dito isläget. Vid oväder och andra väderhändelser så återfinns varningsfält som aktiveras i förekommande fall. I samband med detta finns alltid länkning till EWP där du får mer ingående information om det rådande väderläget.

    Sidan för Utrustning kommer att uppdateras i vinter. - Mankans fina sida har tyvärr försvunnit...
    Redan nu i starten så har sidan för utrustning uppdaterats en aning. Men tyvärr så slog sidorna igen, där Mankan hade en sådan bra skola för tillverkning av skrylla, pirkar och krok. P.F. hoppas på att en ersättare för denna förlorade sida kan komma istället. Så länge så lämnas därför en "tom ruta" tillsvidare.

    Ny teknik och nya redskap ger nya möjligheter...
    De senaste åren har en stor del av "krutet" lagts på de "smarta mobilerna" med alla sina appar och funktioner. Detta lämnas dock i princip därhän i vinter då endast marginella händelser har skett på mobilfronten sedan "iPhone X" lanserades hösten 2017. Istället så återvänder Pimpelforum åter till "basic" och senare så kommer en intressant artikel om de nya isfiske-redskapen som utvecklats under de allra sista åren.

    På Facebook är P.F. alltid ute med det senaste och där återfinns även våra reportage och kanske filmer...
    Facebook fortsätter att behålla ställningen genom sin mångsidighet även om Instagram och liknande finns. Istället för många olika system som krånglar till det hela så behålles FB. tillsvidare. Nog är detta bra nog för de flesta av oss som har detta. Kanske så blir det ett eller flera filmklipp också från isarna i vinter på "Fejjan"...

    Nu rustar vi oss för ännu en säsong och hoppas att den kallare vädertrenden vill stå sig!
    Ja nu så laddar vi upp inför den stundande säsongen och hoppas på en fin kanske inte allt för kall vinter med många fina fisken från isarna. Väl mött framöver!


    Polarvirveln (Polar vortex)
    Ett fenomen som heter "plötslig atmosfärisk uppvärmning" innebär alltså att mycket kalla vindar från nordöst. Även numera benämnd "rysskyla" nu fått fritt spelrum att ta sig ned över landet. Främst kommer detta märkas från lördag och sedan fram över hela nästa vecka 09. Det innebär även att snöbyar kan bildas över Östersjön och sedan ta sig in över ostvända kuster från Skåne i söder till södra Norrland där havet ligger öppet. En länk till Dansk TV 2 som berättar mer om fenomenet



    Detaljerna finner du på Isläget via länken här:

    Detta är definitionen för meterologisk vinter:
    Nu innebär det även att den meterologiska vintern kommer att infalla i hela landet och detta hänger något ihop med de nationella isdygnen. För att det ska räknas som "meterologisk vinter" ska det ha varit noll grader eller kallare fem dygn i sträck. De flesta platser inom bevakningsområdet lär alltså få vinter. Men har vintern inte infallit efter den 15 februari så övergår den meterologiska hösten i vår direkt. Man räknar även att vintern har infallit från det första datumet som det blev kallt. Sålunda torde många platser ha fått vinter från och med lördag 3 februari...

    var att beträda en is eller ej. Den gamla söndertjatade devisen om 10 cm kärnis gäller! - P.F. tackar på förhand!


    3/2 2018 - UPPDATERAD VÄDERLÄNK TILL TRAFIKVERKET:

    Uppdaterad länk på vår vädersida:
    En länk har uppdaterats på vädersidan till Trafikverket då deras gamla sida avvecklades under 2018. Den nya har lite mer information som t.ex. realtidsbilder från de olika mätstationerna. Detta är jättebra men tyvärr så är sidan lite mer svårnavigerad än innan. Dock så har det länkats en direkt genväg till service-delen som berör själva väg-vädret. Man zoomar in i bilden där man klickar på "termometrarna" som utgör mätstationerna. Där får man som tidigare information om nederbörd, temperatur och vindförhållanden samt en realtidsbild på vägen vid mätstationen.

    * Fotnot: Vid fullt utzoomad karta visas istället "plus-tecken". Dessa försvinner och ersätts av "termometrarna" när man zoomar in i kartbilden. Dessa ska du klicka på för att få upp aktuella väderdata!

    Länk till trafikverkets nya webbsida där du får de senaste uppdateringarna gällande väg-vädret
    Länk till EWP där du får de senaste uppdateringarna gällande vintervädret


    1/2 2018 - OM VINTERVÄDER OCH ISLÄGGNING:

    När vågar man hoppas på bärbara isar inom vårt bevakningsområde?

    Först så måste kylan etablera sig ordentligt och den BÖR föregås av en omgång snö som därmed ökar markutstrålningen vid klart och kallt väder. Skillnaden mellan barmark och beräknad nattemperatur på låt oss säga -8 grader och samma beräknade nattemperatur vid ett snötäcke på runt 10 cm är slående! Vid barmark så stannar yttemperaturen vid mark och vatten / isyta vid kanske -10 grader. Orsaken är att man mäter lufttemperaturen på ca 2 meters höjd. Nära och på marken och sjöytorna är det kallare.

    Isläggning i samband med snöfall - Detta gäller:
    Om det kommer det lite nysnö så kommer denna "hjälpa till" då markutstrålningen vid klart väder kan innebära nära nog dubbelt så kallt vid sjö-ytorna. Men nysnö på tunnba nyisar är tvärt om då snön isolerar som ett "duntäcke" och spolierar en bra isläggning.

    Får vi ett snötäcke så kan lufttemparaturen nära mark och sjöyta vid 8 minusgrader bli nära det dubbla! Det kan betyda en temperatursänkning ned mot -14 till -16 grader! Så snötäcket är önskvärt innan sjöarna har lagt sig. Men tvärt om och kontraproduktivt är det om tunna ishinnor, nyisar hinner bildas och att det SEDAN kommer snö på dessa. Då blir snön ett isolerande "duntäcke" istället och isarna riskerar att bli mycket vanskliga och direkt farliga med en ojämn tillfrysning som följd.

    Tumregel: De minsta sjöarna i inlandet fryser till först och de större sjöarna samt de nära kustbanden fryser sist...
    Det är en enkel ekvation och det innebär att de första bärbara isarna MÖJLIGEN kan infinna sig runt 2:a veckoslutet i februari, -men knappast innan. Det gäller såväl de allra mindre sjöarna. Men skulle väderutvecklingen ändras och bli svajig med allt för stora temperatursvängningar, snö på nyisarna eller blåst som rör upp i vattenytorna så faller hela konceptet. Det är en lång väg att vandra för ögonblicket men kanske ej fullt så lång som tidigare. Blir det rejäl kyla så kan isläggningen kanske gå riktigt snabbt.

    Hoten stavas: Mycket snö - Blåst - Ändrade prognoser mot mildväder...
    Som sagts förr om åren så är det tre klassiska större hot som kan sätta käppar i hjulen för det hela. Det sämsta som kan inträffa är att det fryser till med ett tunt istäcke och snö kommer på detta. Risken finns tyvärr och då är nog loppet kört där detta sker.

    Hur ser det ut djupt inne i kristallkulan? -Stannar den kallare vädertypen eller blir det åter mildare?
    Ängsligt så försöker undertecknad spana och spåna så djupt som möjligt i spåkulan för vädret och prognoserna tappar 5-10 % i säkerhet per dygn. Men i nuläget så verkar dock kylan stå sig in över nästkommande veckoslut (1-2/12) vilket kan innebära en frostig eller vit 1:a Advent. Detta verkar mycket positivt och senast vi fick en sådan tidig start var vintern 2009 - 2010 då hela landet fick en vit jul. Detta är förstås något vi hoppas på men mer än så vågar vi inte ta ut svängarna i nuläget...

    Därmed så kan vi hoppas på en TIDIG isläggning. Pimpelforum följer upp händelseutvecklingen framöver!


    18/1 2018 TILLFÄLLIGT ÄNDRAD "VÄDERTREND" I SERVICERUTAN.
    Svajiga och usla väderprognoser gav upphov till nytänk och "vädertrend" ersattes av WZ.

    Under många år så har graferna för vädertrend funnits och detta har fungerat ganska bra. Men emellanåt har vädermodellerna inte fungerat alls. Ständigt så har "lovande köldprognoser" spruckit med påföljande frustration hos såväl ansvarig undertecknad som hos er besökare. Därför så togs beslutet att utveckla tre grafiska element till Wetterzentrale där du själv få bedöma läget från dag till dag. Detta genom att gå in på nyss nämnda tyska Wetterzentrale. Där får du dagsfärsk grafik som visar de senaste körningarna (modellerna) för kommande köld eller mildperioder. Under sommarhalvåret 2018 så har du som besökare kunnat dra nytta av denna eminenta tjänst.

    Skulle långa och svajiga väderprognoser komma tillbaka (och de gör de förr eller senare) så erätts "vädertrend" med WZ på nytt. Dessutom så återkommer den "automatiserade" tjänsten till nästa sommaruppehåll 2019.

    Så här fungerar det:
    Nya körningar 4 gånger per dygn! - Här från klockan 06.00! Ovan så finner du 4 stycken "paneler" (knappar) som leder till prognos-paneler som sträcker sig runt 300-400 timmar framåt vilket betyder många dygn framåt. Klicka gärna på exemplet strax här ovan. Du får då intervall uppdelat i tretimmarsperioder. Varje dygn är alltså indelat i 8 stycken 3-timmarsperioder (3x8=24). Där kan du svepa med "on mouse over" eller med ditt finger för att flytta dig fram över perioderna. Notera att du alltid hittar den senaste körningen genom en av de 4 knapparna till panelerna ovan.


    De svarta siffrorna markerade med blått i exemplet ovan är tidsintervallen på 3 timmar per enhet. Pilarna under temperaturskalan visar navigering med hjälp av dessa istället. De olika områdena markeras med den färg som gäller för temperaturerna samt med en siffra i plus eller minusgrader. Till höger så står datumet och klockslaget som prognosen gäller för (Valid) Till vänster så står datumet och klockslaget när prognosen lades (Init) Enkelt eller hur? Lycka till!

    Andra funktioner och regioner i dessa väderpaneler!
    Du finner även andra väderfakta som nederbörd, vind, lufttryck och mycket annat. Sedan kan du även välja en annan del av Europa eller världen. Så panelerna på WZ är sålunda oerhört användbara.

    Följ själv den fortsatta väderutvecklingen via Wetterzentrale (WZ) på vår ordinarie vädersida under säsong!
    Genom den nya tjänsten så kan du själv se den kommade väderutvecklingen den kommande tiden även under säsong som ett komplement men du får denna genom att då gå in på vår ordinarie vädersida där fyra nya knappar åtrerfinns för WZ.


    23/11 2023 - INGEN UPPDATERING AV FAKTA BERÖRANDE DE LISTADE SJÖARNA:

    Förändringar på sidan från säsongen 2017-2018 - Ingen uppdatering av fakta om de listade sjöarna:

    Sjöinformationen där Pimpelforum har sina "trafikljus" kommer att finnas kvar. Men den mer ingående informationen om sjöarna har nu blivit föråldrad. Orsakerna är många men beror givetvis på det förändrade klimatet med allt mildare vintrar. Men även på förändrade faktorer i sjöarnas flora och fauna.

    Urlakningen av humusämnen har under de senaste 10-15 åren accelererat dramatiskt. Detta benämns "brunifiering". Detta innebär att sjöarna mörknat vilket i sin tur gör att sjöarna får allt svårare att få bärbara isar. Även livet i sjön påverkas där växter, plankton och fiskar påverkas. Tyvärr undantagslöst i en negativ riktning. Förändrade ljusförhållanden innebär förändrade / försämrade förhållanden för livet i sjöarna.

    Beslut har därför tagits att den informationen som finns tillgänglig ligger kvar men kommer ej att uppdateras med 2 undantag:

    1 - Isläget - Grunden är fortfarande att i möjligaste mån ge isläget för den aktuella sjön förutsatt att det blir isläggning.
    2 - Information om fiskeförbud. Om en sjö skulle få inskränkningar eller totalt fiskeförbud så läggs denna informationen in för den aktuella sjön. Ett par sjöar med rådande fiskeförbud finns på Isläget.

    iFiske iFiske kommer ersätta den gamla informationen på sikt! iFiske

    Den relativt nya och eminenta tjänsten iFiske erbjuder mycket värdefull och uppdaterad information till allt fler sjöar inom bevakningsområdet. Allt fler fiskevatten ansluts till tjänsten som både har en mycket utförlig webbsida med exakt den information som Pimpelforum tidigare tillhandahållit. Informationen uppdateras ständigt och växer hela tiden. Härigenom kan du även söka på ett av de otal fiskevatten som ej finns upptagna i vårt lilla system. Mer om detta läser du på sidan för Sjöinformation - Isläget som uppdaterats inför säsongsstarten

    Lös ditt fiskekort direkt genom iFiske!

    Som om detta inte var nog med all information du hitta på iFiske, så finns tjänsten även som en app!
    Genom denna kan du köpa ditt fiskekort till sjön online! Förutsatt att sjön är listad i tjänsten iFiske. På så sätt är du inte beroende av att köra omvägar och att behöva "purra upp" en fiskekortförsäljare, som kanske ej heller är hemma. TÄNK PÅ: Se till att du har god mobiltäckning när du löser ditt fiskekort online. Bäst är att göra det innan du kör hemifrån, så slipper du krångel vid sjön. Du får kvittot tillbaka i din mobil vid genomfört köp som du sedan visar för tillsynsmannen vid en eventuell fiskekortskontroll.

    nske live-sändningar från spännande isfisken kan vara något av vad som erbjuds i vinter. Förutsatt att vintern verkligen vill infinna sig förstås.

    Uppdateringar av befintliga sidor:

    Som vanligt så genomförs en översyn av länkat material där gamla inaktuella länkar plockas bort och möjligen ersätts med nya länkar istället. Detta gäller såväl vädersidan, länksidan och övriga sidor där vi länkar vidare till externa sidor.


    - UTVALDA GAMLA INLÄGG FRÅN TIDIGARE SÄSONGER-


    Nedan finns sparad viktig information man kan ha nytta av under årets säsong!.

    Repetition av varningssymbolerna ovan i dialogboxen:
    Här repeteras varningssymbolerna i dialogboxen. Dessutom så är dessa klickbara och visar aktuella vädervarningar på vår systersida EWP!

    Så här fungerar det, symbol för symbol, (som annars ligger i en och samma rad, - se ovan):
    Aktiverad halkvarning på vänstra symbolen, inaktiv halkvarning i den skuggade symbolen.
    Aktiverad varning för stora snömängder på vänstra symbolen, inaktiv varning i den skuggade symbolen.
    Aktiverad varning för hårda vindbyar på vänstra symbolen, inaktiv vindvarning i den skuggade symbolen.
    Aktiverad varning för storm / orkan på vänstra symbolen, inaktiv varning i den skuggade symbolen.
    Aktiverad varning för låga temperaturer* på vänstra symbolen, inaktiv varning i den skuggade symbolen.
    Aktiverad övrig varning på vänstra symbolen, inaktiv varning i den skuggade symbolen.

    * Definitionen av "låga temperaturer" är -25 grader eller kallare,
       eller kombinationen vind & kyla där det är förfrysningsrisk!
       Notera att detta är ett TEST och att det innebär att en varning kan bli försenad eller helt utebli i vissa lägen.

    Klickbar länk på varningssymbolerna till EWP vädervarningar!


    För att underlätta informationsflödet så ligger det nu en klickbar länk till vår systersida EWP. Denna finns i varningssymbolerna i informationsboxen ovan. Länkningen kommer ligga kvar även när ingen vädervarning berör P.F. bevakningsområde


    30/1 2016 - INSLAG I SVERIGES RADIO P4 KALMAR!

    Vintern 2015-2016 var ojämn och många tillbud hände på isarna. Här fick jag möjligheten att få göra ett litet inslag i P4 SR Kalmar om riskerna med att bege sig ut på svaga isar!

    Undertecknad fick medverka i radion om isläget. - Länk SR P4 Kalmar:


    Följ väderläget på vår systersida EWP!
    Det är av yttersta vikt att följa med i väderprognoserna vilket man gärna och lätt gör via radio och TV. Men även på webben. Dels genom vår egna vädersida som du finner i menyraden högst upp.

    Men mer ingående detaljer om vädret får du givetvis på vår egna vädersida EWP! - Länk:


    Något om den nordatlantiska oscillationen som styr vårt vinterväder efter en het sommar och mild höst:

    1 - Varmt hav och uppvärmda sjöar efter den heta sommaren och den milda hösten!

    De omgivande haven och även sjöarna innehåller stora mängder varmt vatten som måste kylas ned. Just den varma hösten efter den rekordheta sommaren innebär att det är en lång vägs färd innan man kan tala om isbildning. Vad man hoppas på är att man slipper stormar och hårda vindbyar som innebär turbulens i vattenmassorna. Detta försvårar isläggningen.

    2 - Kylan kan emellanåt ha svårt att nå hit och den negativa nord-Atlantiska oscillationen är då begränsad!

    Köldpolen som finns över norra halvklotet är begränsad och finns den riktiga kylan över Ryssland, östra Finland och Kanada / U.S.A. så får Skandinavien milt väder från Atlanten och södra Europa. Ett låst väderläge med ett högtryck över Ryssland och Finland blockerar effektivt då kylan från att nå hit.

    3 - Varma hav kan ge risk för stora snömängder vid kyla...

    Ett annat bekymmer är att de varma haven ger upphov till kraftigt snöfall som kan hämma isläggningen. Särskilt illa är det om sjöarna fått ishinnor på någon cm som sedan täcks av snö. Blåst kan som sagt också ge bekymmer med isläggningen.

    DET SENASTE OM VÄDERLÄGET FINNER DU ALLTID PÅ: www.ewp.se


    26/11 - 2015 - OM SUCCESSIV FÖRNYELSE PÅ PIMPELFORUM AV ÄLDRE MATERIAL!

    Pimpelforum genomgår en ständig förnyelse av material och olika länkarkiv men behåller sitt gamla yttre!

    Arbeten pågår med Pimpelforum där en hel del arbeten släpat efter de senaste åren och det är på många punkter. Dock så kan vi slå fast att det själva yttre utseendet blir kvar, stick i stäv till många andra webbsidor som ständigt "ansiktslyfter" sig. Men här kör vi på i gamla trygga spår med enkel html och med ett välbekant ansikte sedan många år tillbaka. Det är en baktanke på detta och man har alltid anhängare och belackare i detta avseendet. Men i en ständigt föränderlig värld så uppskattas kanske ett orört yttre mer än någonsin. Mitt i allt föränderligt i webbens värld så måste man då och då kunna "hitta hem" i en stabil trygg omgivning. Många uppskattar Pimpelforum's kanske ålderdomliga look men den var tänkt att hålla i många år! Redan från början så byggdes den senaste versionen av P.F. att kunna hålla bra länge...

    Det finns åter en fungerande gästbok och även en fungerande e-postadress igen sedan förra säsongen!

    En av de första åtgärderna under säsongen 2014 - 2015, var att återupprätta en fungerande gästbok då vår kära Dreambook tyvärr valde att lägga ned. Du hittar numera gästboken som administreras av olzzon.com på denna knappen i menyraden ovan    

    Pimpelforums nya e-postadress är folkfiske@gmail.com och återfinns bredvid på denna knappen    

    Observera att knapparna i exemplen här ovan precis, faktiskt fungerar också!

    Omläggning av menyraderna samt uppdateringar av innehållet i webbsidorna på P.F:

    Ett omfattande arbete har på allvar inletts med uppdateringar i menyraderna och de underliggande webbsidorna under förra säsongen. Men samtidigt så styr vårt väder och under de två senaste åren har vädret vrit uselt sett med en isfiskares ögon. Därför har en del uppdateringar flyttats på framtiden.

    En rad hemsides - administratörer har under resans gång stängt ned som t.ex. Fortune City, EKTV / Bjäre Kraft och nu senast TELE 2 - swipnet. Alla dessa nedstängningar har faktiskt slagit hårt mot P.F. och efterhand så samlas alla sidor värda att bevara under ett och samma tak. Vilket betyder pimpelforum.se där även denna server flyttades fysiskt till en annan ort, i och med Wikinggruppen som tog över efter Webbstugan. En hel del material har rensats ut och en del har ersatts med nytt eller moderniserats i sitt material. Detaljerna kring detta återkommer vi till när det närmar sig säsongsstarten. I sammanhanget så rensas allt material, från förra säsongen, nedan ut för att ge plats åt nytt till den nya säsongen.


    PIMPEL FORUM


    7/ 1 2012- OM KALLA FAKTA PÅ FACEBOOK!

    År 1999 så drog vad danskarna kallar "Århundradets orkan" in och ödelade mycket för broderlandet i väster. Den kom fredag 3/12 och var kanske den värsta orkanen på dansk mark. Även södra Sverige fick en känga av detta infernaliska oväder. Därefter så skulle det dröja i princip fram till denna julen 2011-2012, innan något liknande upprepades.

    Därför så blev "Adventsstormen - Yoda" mycket svår för oss ner i södra Sverige men INGEN del av landet förskonades från stormar och efter "Yoda" så kom ju både "Berit", "Lill-Berit", "Friedhelm", "Cato" och "Dagmar". Efter nyår så kom omedelbart stormarna "Emil" och den lilla stormen "Andrea" och stökade till det ytterligare. Detta har skapat stor materiell förödelse på många håll och fortfarande så saknar många hushåll såväl el som telefon, främst efter julstormen "Cato-Berit".

    Skåne förlorar allt mer land åt havet! Så är läget ock Skåne liksom Holland kämpar mot det stigande världshaven som växthuseffekten medför. Ett tydligt exempel utgör Skälderviken och klitterna vid Ängelholms Havsbad som blev riktigt hårt åtgångna av "Yoda" den 27 november. På Facebook så finner du därför en del bilder som togs fredag 6 januari, i ett (för ovanlighets skull!) fint väder.

    Gigantisk flytdocka slet sig i Landskrona Hamn! I samma adventsstorm så slet sig den enorma flytdockan från hamnen i Landskrona och drev in i den naturskyddade Lundåkrabukten. Givetvis så var vattenståndet extremt högt beroende på stormen. Därför så står dockan nu vad facktermen för sjöfart lyder: "Hårt på", så att säga. Som ett hiskligt monument efter stormen så står dockan alldeles intill Europaväg 6 och Öresunds Golfbana.

    Detta och några andra bilder som t.ex. den översvämmade Vegeå finner du nu på ett extra Kalla Fakta som tar upp klimatet, som inte precis har gynnat isfisket denna säsongen. Bilderna finns på Facebook och det är bara att följa länken nedan eller klicka på Kalla Fakta-loggan högst upp, ovan.

    LÄNK Kalla Fakta Bildgalleri - I stormarnas spår.

  •